دریایی از ستارگان رنگارنگ که توسط هابل به تصویر کشیده شد
هابل تصویر چشمگیری از خوشهی کروی NGC 1805 ثبت کرده است که مجموعهای کمنظیر از ستارگان رنگارنگ را نشان میدهد.
در این تصویر ستارگان بسیار نزدیک به هم قرار گرفتهاند. این گروه فشرده، هزاران ستاره را در لبهی ابر ماژلانی بزرگ، که بهعنوان قمر کهکشان راه شیری شناخته میشود، دربر میگیرد. این ستارگان مانند زنبورهایی که کندو را احاطه کردهاند، به دور یکدیگر میچرخند.
در مرکز متراکم یکی از این خوشههای ستارهای، فاصلهی ستارگان با یکدیگر ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ برابر نزدیکتر از فاصلهی نزدیکترین ستاره به خورشید ماست. این موضوع باعث میشود که شکلگیری سامانههای سیارهای در اطراف آنها بعید باشد.
تفاوت چشمگیر رنگهای ستارهای در این تصویر، به زیبایی نشان داده شده است که دو نوع نور مختلف را با هم ترکیب میکند؛ ستارههای آبی که در نور نزدیک به فرابنفش میدرخشند و ستارههای سرخ که بیشتر در طیف نور سرخ و فروسرخ تابش دارند.
تلسکوپهای فضایی مانند هابل، به دلیل آنکه در بیرون از جو زمین قرار گرفتهاند، میتوانند در طول موج فرابنفش رصدهای بهتری نسبت به تلسکوپهای زمینی داشته باشند. زیرا جو زمین بیشتر این طول موج را جذب میکند و دسترسی به آن برای تأسیسات زمینی ممکن نیست.
این خوشهی کروی جوان را که در فاصلهی ۱۶۳ هزار سال نوری از ما قرار گرفته، میتوان از نیمکرهی جنوبی و در صورت فلکی دورادو (Dorado) که نام پرتغالی «دلفینماهی» است، مشاهده کرد.
خوشههای کروی معمولا ستارههایی دارند که همزمان متولد میشوند. با این وجود خوشهی کروی NGC 1805 غیرمعمول است، زیرا به نظر میرسد که میزبان دو گروه ستارهای با اختلاف سن میلیونها سال است.
مطالعهی چنین خوشههایی میتواند به ستارهشناسان کمک کند تا روند تکامل ستارهها را بهتر درک کنند و دریابند که چه عاملی موجب میشود ستاره به صورت کوتولهی سفید و یا با یک انفجار ابرنواختری به زندگی خود پایان دهد.
عکس کاور: خوشهی کروی NGC 1805 از نگاه تلسکوپ فضایی هابل
Credit: ESA/Hubble & NASA, J. Kalirai
منبع: SciTechDaily