ارزش کدام گوشیهای موبایل بعد از یک سال بیشتر حفظ میشود؟
وقتی گوشی هوشمندی خریداری میکنید، میدانید ارزش آن بعد از گذشت مدتی کاهش پیدا میکند و این چیزی نیست که بتوان آن را انکار کرد. در این مطلب قصد داریم به ارزش گوشیهای هوشمند مختلف در طول یک سال نگاهی بیندازیم تا ببینیم هر گوشی بعد از گذشت این مدت زمان تا چه اندازه ارزش خود را از دست میدهد.
همانطور که میدانید، به محض اینکه یک گوشی را از جعبهی آن خارج کنید، ارزش آن کاهش پیدا میکند و این چیزی نیست که بخواهید بگویید با در حد نو بودن یا هرچیزی مثل این اتفاق نیفتد. مسئله این است که تا چه اندازه شاهد کاهش قیمت آن خواهیم بود. این اتفاق میتواند برای هر محصولی رخ بدهد. از ماشین گرفته تا هر وسیلهی الکترونیکی یا غیر الکترونیکی دیگر. اما خردهفروش بریتانیایی تحت عنوان MusicMagPie که عمدتا به فروش لوازم الکترونیکی رفرششده و بازیهای ویدیوی دست دوم مشغول است، گزارشی از کاهش ارزش گوشیهای خود را منتشر کرد که جزئیات مربوط به آن بسیار جالب است.
البته پیش از اینکه به بررسی این گزارشات بپردازیم ذکر چند نکته حائز اهمیت است. اول اینکه گوشیهای پرچمدار معمولا افت قیمت کمتری به نسبت گوشیهای میانرده و اقتصادی دارند. اما گوشیها خود به دو دسته تقسیم میشوند. گوشیهای اندرویدی و گوشیهای آیفون. در این بین افت قیمت گوشیهای اندرویدی بسیار بیشتر از گوشیهای آیفون است چرا که آیفونها غالبا به خاطر حفظ عملکرد خود، معمولا دیرتر ارزش خود را از دست میدهند. در این گزارش هم دقیقا همچین چیزی را شاهد هستیم؛ یعنی آیفونها اصلا ارزش خود را تا آن اندازه که گوشیهای اندرویدی با افت قیمت مواجه میشوند از دست ندادهاند. اما میپردازیم به جزئیات این موضوع.
در این گزارش از ۲۰۹۳ کاربر گوشی هوشمند انگلیسی سوالی در رابطه با اینکه چگونه گوشی خود را به فروش میرسانند سوال پرسیده شد (منظور از فروش، Trade-in است به این معنا که گوشی را فروخته و در ازای پرداخت پول بیشتر، گوشی گرانقیمتتر تهیه میشود). در بین این ۲۰۹۳ کاربر، مشخص شد که ۶۱ درصد در لحظهای که قصد خرید گوشی جدید دارند، Trade-in انجام نمیدهند. به صورت متوسط، ۱۶ ماه طول میکشد تا شخصی در انگلستان بخواهد گوشی خود را با روشی که گفته شد به فروش برساند. اما جالب اینجاست که وقتی این همه مدت برای فروش گوشی صبر میکنند، ارزش گوشیشان به نصف کاهش پیدا میکند. به صورت کلی، یک کاربر معمولی در این کشور در طول عمر خود، ۳۵ بار گوشیاش را تغییر میدهد که در این بازهی زمانی، چیزی حدود ۳٫۴ هزار پوند یا به عبارتی ۴۶۵۶ دلار فقط به خاطر تاخیر در فروش هدر میرود.
نکتهی جالب و البته تا حدودی خندهدار اینجاست که ۱۰ درصد از کاربرانی که فروش گوشی خود را به تاخیر میاندازند با این تفکر این کار را انجام میدهند که ارزش گوشیشان در این مدت افزایش پیدا کند که این اتفاق نمیافتد و برعکس ارزش آن کاهش پیدا میکند. در واقع بررسیها نشان داده که در طول این زمان، ارزش گوشیها ممکن است تا ۴۰ درصد هم کاهش پیدا کند که این واقعا زیاد است. همچنین در بین این ۲۰۹۳ نفر، ۳۳ درصد هم وجود داشتند که گفتند هیچوقت گوشی را به روش Trade-in به فروش نمیرسانند. در واقع هرچه شخصی بیشتر از گوشی خود استفاده کند، احتمال اینکه به این روش گوشی خود را به فروش برساند بسیار کمتر میشود. جالب اینجاست که حدودا ۴۲ درصد از کاربرانی که ۴۵ سال یا بیشتر سن داشتند اصلا علاقهای هم به انجام این کار نشان نمیدادند.
استیو اولویت، مدیر فروشگاه MusicMagPie در خصوص این آمار و ارقام بدست آمده صحبتهایی انجام داد که جالبتر از همهی آنها این بود: «آمار و ارقام ما نشان میدهد که اگر همان لحظه که قصد خرید گوشی جدید دارید، گوشی قدیمی خود را هم به فروش برسانید میتوانید بیشترین منفعت را از ارزش آن ببرید و از همان مبلغ برای خرید گوشی گرانقیمتتر و جدیدتر استفاده کنید یا اینکه آن را به هر روشی که میخواهید هزینه کنید.» همچنین در ادامهی صحبتهای خود به سیاست Trade-in فروشگاهش نیز اشارهای کوتاه داشت مبنی براینکه ۲۱ روز برای این کار به کاربران فرصت داده میشود تا در این زمان مطمئن شوند گوشی جدید به دستشان میرسد و گوشی قدیمی هم به فروشگاه ارسال میشود.
به گزارش MusicMagPie و البته مطابق آنچه که انتظار هم داشتیم، گوشیهای اپل کمتر از سایرین افت قیمت را تجربه میکنند. به این صورت که مثلا در طول ۱۲ ماه، یک گوشی آیفون تنها ۴۱ درصد از ارزش خود را از دست میدهد و بعد از ۲۴ ماه که تاریخ گارانتی آن به اتمام میرسد، ارزش هر آیفون ۶۰ درصد از قیمتی که هنگام عرضه برای آن از سوی خود شرکت در نظر گرفته شده بود کاهش پیدا میکند. البته در کشور ما این آمار و ارقام اندکی متفاوت است. مثلا ارزش یک آیفون بعد از یک سال شاید ۲ یا ۳ میلیون کمتر از مبلغی باشد که کاربر میبایست اوایل عرضه برای آن پرداخت میکرد. البته در این آمار، قیمتی که به محض در دسترس قرار گرفتن یک آیفون اعلام میشود در نظر گرفته نشده است چرا که آن قیمت کاملا غیرمنطقی و نامعقول است.
شرکت بعدی سامسونگ است که ارزش گوشیهایش بعد از گذشت حدودا ۱ سال چیزی حدود ۶۴ درصد کاهش پیدا میکند که بسیار بیشتر از افت قیمت محصولات اپل است. همچنین بعد از گذشت دو سال، گوشیهای سامسونگ حدودا ۷۷ درصد افت قیمت پیدا میکنند که البته این مورد هم در کشور ما دیده میشود. وانپلاس هم در رتبهی سوم قرار دارد و بعد از گذشت یک و دو سال به ترتیب ارزش گوشیهایش تا ۶۹ و ۷۸ درصد کاهش پیدا میکنند.
گوگل خیلی در زمینهی تولید گوشی هوشمند فعالیت نمیکند اما با این حال در لیست MusicMagPie در رتبهی چهارم قرار میگیرد. طبق اطلاعات بدست آمده، ارزش گوشیهای گوگل در مدت یک سال مشابه گوشیهای سامسونگ کاهش پیدا میکند و حتی از گوشیهای وانپلاس که در رتبهی سوم قرار دارند هم بهتر است اما با این حال بعد از گذشت دو سال افت ارزش شدیدی پیدا میکنند. به صورت کلی پیکسلها بعد از یک و دو سال به ترتیب ۶۵ و ۸۷ درصد از ارزش خود را از دست میدهند که میزان بسیار قابل توجهی است. البته در بازار کشور ما گوشیهای گوگل و وانپلاس خیلی بهراحتی برای خرید در دسترس قرار نمیگیرند به همین خاطر در رابطه با ارزش خرید آنها بعد از گذشت یک سال اطلاعات زیادی در اختیار نداریم.
با توجه به گزارشات بدست آمده از MusicMagPie، به نظر میرسد گوشیهای آیفون ۱۳ و آیفون ۱۲ که از اینترنت 5G هم پشتیبانی میکنند ارزش خود را برای مدت زمان بیشتری حفظ میکنند و گذر زمان خیلی روی ارزش آنها تاثیر چشمگیری ندارد. برای مثال بعد از گذشت ۶ ماه، ارزش آیفون ۱۲ پرو که یکی از گوشیهای مجهز به اینترنت 5G نیز هست، تنها ۳۲ درصد از ارزش خود را از دست داد. این در حالی است که گوشیهایی نظیر گلکسی S10 5G که در واقع اولین گوشی 5G سامسونگ هم به حساب میآمد بعد از گذشت همین مدت حدودا ۵۵ درصد افت قیمت پیدا کرد. البته همانطور که گفته شد آیفونها به مرور زمان عملکرد خوب خود را حفظ میکنند و اگر آن آیفون از اینترنت 5G هم پشتیبانی کند یعنی برای دو سه سال آینده که اینترنت 5G همهگیر میشود هم کاملا قابل قبول خواهد بود. به همین خاطر طبیعی است که شاهد افت قیمت چندانی در قیمت آن نباشیم.
هواوی میت ۳۰ پرو بیشترین افت ارزش را در میان سایر گوشیها در مدت یک سال داشت
اما در میان تمام گوشیهای هوشمندی که در حال حاضر در MusicMagPie مورد بررسی ارزشی قرار گرفتند، هواوی میت ۳۰ پرو بیشتر از همه ارزش خود را بعد از ۱۲ سال از دست داد. البته این گوشی میتوانست یکی از بهترین و جذابترین پرچمدارها برای انتخاب باشد اما تحریمهای سنگین دولت آمریکا هواوی را طوری زمینگیر کرد که میبینیم یکی از بهترین گوشیهای این شرکت بعد از ۱۲ ماه تقریبا تمام ارزش خود را از دست داده است.
طبق اطلاعاتی که از سوی این خردهفروش بزرگ بریتانیایی بدست آمد، گوشیهای هوشمندی که بیشتر از ۶۰۰ یورو یا همان ۸۲۱ دلار قیمتگذاری میشوند، ارزش خود را در گذر زمان بیشتر حفظ میکنند. دقیقا همان چیزی که پیشتر هم در همین مطلب به آن اشاره شد مبنی براینکه گوشیهای میانرده و اقتصادی غالبا افت قیمت بیشتری دارند تا گوشیهای پرچمدار یا پرچمدارهای مقرون به صرفه.
طبق بررسیهای آماری، گوشیهایی که حدودا ۹۹۹ یورو قیمتگذاری شده بودند (معادل ۱۳۶۷ دلار)، چیزی در حدود ۵۳ درصد از ارزش خود را بعد از ۶ ماه از دست دادند. اما این آمار برای گوشیهایی با قیمت ۶۰۰ تا ۸۹۹ یورو (معادل ۸۲۱ تا ۱۲۳۰ دلار) به ۵۴ درصد و برای گوشیهایی که کمتر از ۶۰۰ یورو (۸۲۱ دلار) قیمت دارند به ۶۲ درصد میرسد که روندی کاملا طبیعی است چون پرچمدارها یا به طور کلی گوشیهای قدرتمندتر در گذشت زمان خیلی از لحاظ عملکرد با مشکل مواجه نمیشوند و غالبا هم مدت زمان بیشتری از آنها پشتیبانی میشود.
اما متاسفانه اگر گوشی هواوی میت ۳۰ را در بازار انگلستان خریداری کرده بودید و اکنون قصد فروش آن را داشتید، قطعا با یک فاجعه روبرو میشدید. اینطور که به نظر میرسد، این گوشی به خاطر تحریمهای سنگین دولت آمریکا علیرغم عملکرد سختافزاری بینظیر خصوصا در زمینهی دوربین، کاملا ارزش خود را بعد از گذشت یک سال از دست داد. طبق اطلاعاتی که در اختیار داریم، این گوشی و بعد از آن هواوی P20 بعد از ۱۲ ماه، به ترتیب ۸۷ و ۸۴ درصد از ارزش خود را از دست دادند و این چیزی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.
در این بین نام گلکسی فولد اوریجینال سامسونگ هم دیده میشود که به خاطر عملکرد ضعیفی که از لحاظ عملکرد سختافزاری داشت، توسط سامسونگ جمعآوری و نسخهی بهبودیافتهی آن بعد از مدتی راهی بازار شد اما با ورود گلکسی زد فولد ۲ و سپس زد فولد ۳، طبیعتا دیگر خرید این گوشی منطقی به نظر نمیرسید. در نتیجه شاهد این بودیم که این گوشی بعد از گذشت ۱ سال حدودا ۷۵ درصد از ارزش خود را از دست داد و این میزان برای اولین نسخه از گلکسی زد فلیپ ۳ اما به ۸۳ درصد میرسد که نزدیک به افت ارزش هواوی P20 است.
اما با نگاهی به تصویر دوم به خوبی میتوانیم ببینیم که آیفونها در مقایسه با سایر محصولات دیگر افت ارزش بسیار کمی را تجربه کردند و آن دسته از کاربرانی که این گوشیها را خریداری کردند به راحتی و با بالاترین مبلغ ممکن قادر به فروش آنها و خرید مدل جدید خواهند بود. برای مثال آیفون ۱۱ بعد از گذشت ۱ سال تنها ۳۳ درصد از ارزش خود را از دست داد و از این حیث در صدر جدول قرار دارد.
سایر گوشیهای سری آیفون ۱۱ هم نظیر آیفون ۱۱ پرو و آیفون ۱۱ پرو مکس به ترتیب با ۳۶ و ۴۱ درصد در این لیست دیده میشوند. البته در لیستی که کمترین میزان افت ارزش گوشی ثبت شده است، نام هیچ گوشی غیر از آیفون دیده نمیشود اما اگر بخواهیم در بین اندرویدیها به دو محصولی اشاره کنیم که ارزش خود را تا حد قابل قبولی حفظ کردند، آن محصولات وانپلاس 7T و گلکسی S7 Edge هستند که به ترتیب ۵۰ و ۵۲ درصد افت ارزش را تجربه کردند.
این بررسیها اگرچه برای همهی کشورها صادق نیست اما به خوبی میتواند نشان دهد چه گوشیهایی بعد از گذشت زمان همچنان ارزش خود را حفظ میکنند. حتی در کشور خود ما هم تقریبا چنین چیزی دیده میشود که آیفونها همچنان بعد از گذشت مدت زمان زیاد، ارزش بالای خود را حفظ میکنند یا اگر قرار به افت قیمت باشد، این میزان خیلی کم است. برعکس برای گوشیهای سایر شرکتها یا بهتر است بگوییم گوشیهای اندرویدی، افت ارزش به میزان قابل توجهی دیده میشود.
نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا فکر میکنید افت قیمت کمتر هر گوشی در طول زمان با ارزش خرید آن رابطهی مستقیم دارد؟ یعنی در واقع آیا هنگام خرید پرچمدار، انتخاب منطقیتر و معقولتر این است که گوشیهای اپل را خریداری کنیم یا چنین موضوعی (افت ارزش بعد از یک سال یا بیشتر) خیلی نمیتواند در انتخاب یک پرچمدار تاثیرگذار باشد؟
منبع: PhoneArena