آیا تحریم هواوی به ضرر سامسونگ و اکوسیستم اندروید تمام شده است؟
بیش از چهار سال از زمانی که شرکت هواوی تحت تحریم تجاری ایالات متحده قرار گرفت میگذرد. این تحریمها منجر به از دست رفتن دسترسی این شرکت به تامینکنندگان کلیدی سختافزار، خدمات گوگل، اتصال ۵G (تا همین اواخر) و موارد دیگر شده است.
یکی از پیامدهای مهم این تحریمها سقوط هواوی از رتبه دوم جهانی بوده است. با این حال، تحریمها و افول متعاقب هواوی نه تنها این برند چینی را تحت تاثیر قرار داده است، بلکه فارغ از اینکه چه دیدگاهی نسبت به این تحریمها داشته باشیم، بر سایر محصولات رده بالای این صنعت نیز تاثیرات منفی گذاشته است. فقدان رقابت قوی باعث شده است که بازیگران اصلی مانند سامسونگ دچار خودستایی و کمکاری شوند.
هواوی و سامسونگ به پیشرفت یکدیگر کمک میکردند
پیش از تحریمهای تجاری آمریکا توسط ایالات متحده، هواوی بزرگترین رقیب سامسونگ بود و این دو شرکت بر سر تعدادی از محصولات رده بالا با هم رقابت میکردند. سری Galaxy S سامسونگ در مقابل سری P هواوی قرار میگرفت و سری Note با سری Mate به رقابت میپرداختند. این دو شرکت همچنین در سال ۲۰۱۹ جزو اولین تولیدکنندگان گوشیهای تاشو بودند.
قبل از آغاز تحریم های آمریکا، هواوی پرچمداران هیجانانگیزتری نسبت به سامسونگ تولید میکرد. به عنوان مثال هواوی P20 پرو نسبت به گلکسی S9 و S9 پلاس گوشی جذابتری بود و میت ۲۰ پرو در برابر گلکسی نوت ۹ محافظهکار، حرف بیشتری برای گفتن داشت. با رسیدن به سال ۲۰۲۴، به نظر میرسد که سامسونگ بدون وجود یک هواوی قدرتمند برای رقابت، کمی کمکاری کرده است. سری S24 تفاوت خاصی نسبت به نسل قبلی ندارند که آنها هم شباهت زیادی به سری S22 داشتند.
گوشیهای تاشو اخیر سامسونگ نیز از سال ۲۰۲۱ به جز گلکسی زد فلیپ ۵، تغییر زیادی نکردهاند. واقعاً باید پرسید که اگر سامسونگ مجبور بود با یک P60 Pro یا Mate X5 تاشو بدون نقص رقابت کند، چه کارهایی انجام میداد؟ در مورد Mate X5، به نظر میرسد که حتی با وجود عدم توانایی هواوی برای رقابت جدی با سامسونگ، تأثیر آن هنوز بر این شرکت احساس میشود. یک رسانه کرهای گزارش داد که کارمندان سامسونگ برای یادگیری نحوه قرار دادن یک باتری بزرگ در یک فرم فاکتور باریک، مهندسی معکوس گوشی تاشو Mate X5 را انجام دادهاند.
اندروید بدون هواوی کمی خستهکننده شده
در سالهای اخیر، افت هواوی نه تنها بر خود این شرکت، بلکه بر کل چشمانداز گوشیهای هوشمند پرچمدار اندرویدی تأثیر منفی گذاشته است. هواوی با رشد چشمگیر خود پیش از تحریمهای تجاری، توانست جایگاه دوم را از اپل بگیرد و فاصلهی زیادی با این شرکت ایجاد کند. حتی هدف آنها پیشی گرفتن از سامسونگ و کسب رتبهی اول بود.
اما تحریمهای تجاری ورق را برگرداندند و سهم بازار هواوی کاهش یافت، هرچند به دلیل همزمانی با شیوع کووید-۱۹ برای مدت کوتاهی به رتبهی اول رسید. در نهایت، نتیجهی این اتفاقات این شد که اپل برای اولین بار در یک دهه گذشته، از سامسونگ پیشی گرفت و به بزرگترین تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند در سال ۲۰۲۳ تبدیل شد.
البته، دلایل متعددی برای صعود اپل در جدول وجود دارد، مانند بازار قدرتمند ایالات متحده که با حمایت جوانان و iMessage پشتیبانی میشود. با این حال، قبل از تحریمها مشخص بود که هواوی در مسیر صعودی قرار دارد و از اپل فاصله میگیرد. این بدان معنا نیست که این برند چینی حتماً در سال ۲۰۲۴ به رتبهی یک میرسید، اما قطعاً چالش بزرگی برای اپل محسوب میشد.
به هر حال، هوآوی اولین برند گوشیهای هوشمندی بود که بسیاری از ویژگیهایی را ارائه کرد که اکنون جزو ملزومات پرچمداران به حساب میآیند. حالت شب، تراشه هوش مصنوعی در یک چیپست گوشی هوشمند، زوم ۱۰ برابری اپتیکال در یک گوشی و شارژ بیسیم معکوس، همه این موارد سالها پیش توسط هوآوی ارائه شدند. این شرکت همچنین پیشرو در کیفیت دوربین گوشیهای هوشمند بود و برای اولین بار، دوربین سهگانه با لنزهای انعطافپذیر، دوربین پریسکوپی، سنسور دوربین RYYB برای عملکرد بهتر در نور کم و دوربین تکرنگ را عرضه کرد. به سختی میتوان با این موضوع مخالفت کرد که اگر هواوی همچنان یک بازیگر اصلی در سطح جهانی بود، با اکوسیستم اندروید جذابتری روبرو بودیم.
برندهای رقیب چه واکنشی نشان دادند؟
در سالهای اخیر، گوشیهای اندرویدی رده بالا در بسیاری از جنبهها پیشرفت قابل توجهی داشتهاند. اوپو و شیائومی تجربه کاربری پیشرفته در عرصه دوربین ارائه میدهند و سونی همچنان رویکرد بینظیری را برای عکاسی حرفهای در اختیار علاقهمندان قرار میدهد.
علاوه بر این، طی چند سال گذشته نوآوریهای متعددی را در گوشیهای پرچمدار اندرویدی شاهد بودهایم. رقابت برای داشتن قویترین حسگر دوربین با سنسور یک اینچی IMX989 که توسط شیائومی و سونی ارائه شد به اوج خود رسید، گوگل با سری پیکسل ۸ قابلیت ادیت مبتنی بر هوش مصنوعی را معرفی کرد و برندهای BBK نیز باتریهایی با دوام بیشتر از همیشه ارائه میدهند. همچنین شاهد تکامل گوشیهای تاشو به مدلهای امروزی تقریباً بدون تاخوردگی و ضد آب بودهایم.
شیائومی احتمالا بزرگترین سود را از این موقعیت برد. این شرکت به طور مداوم سومین برند محبوب در فروش جهانی است که دلیل اصلی آن موفقیت گوشیهای مقرونبهصرفه آن است. با این حال، طبق تحقیقات Counterpoint، شیائومی همچنان در بخش گوشیهای ردهبالا (۶۰۰ دلار و بالاتر) از هواوی عقب است. سهم شیائومی از کل گوشیهای ممتاز فروخته شده در سال ۲۰۲۳ تنها ۲% بوده در حالی که سهم هواوی ۵% بوده (که عمدتا به دلیل محبوبیت هواوی در چین است). باید خاطرنشان کنیم که طی چند سال گذشته شیائومی توجه زیادی به گوشیهای پرچمدار نشان داده ولی این گوشیها هنوز فروش خیلی بالایی ندارند.
دو برند دیگر که باید از این وضعیت بهرهمند میشدند، اوپو و ویوو هستند. در واقع، اوپو در سال ۲۰۲۳ از نظر تعداد ارسال در سطح جهان در جایگاه چهارم قرار گرفت. هر دو برند برخی گوشیهای جذاب پریمیوم نیز ارائه میدهند، اما استراتژیهای راهاندازی جهانی ناشیانه ویوو و محدودیت فروش اوپو در اروپا به این معنی است که مصرفکنندگان خارج از چین از بسیاری از گزینههای باکیفیت رده بالا محروم ماندهاند. این موضوع نیز به نفع این شرکتها نیست که گوشیهای میانرده خود را فقط در برخی بازارها ارائه دهند.
یک برند بهرهمند که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، آنر است. این زیر برند سابق هواوی در سال ۲۰۲۰ از آن جدا شد و به طور کلی از نظر نرمافزار و سختافزار از فرمول هواوی پیروی کرده است. این شرکت هنوز به جمع پنج برند برتر جهان راه نیافته است. با این حال، در کشورهایی مانند چین (دوم در سال ۲۰۲۳)، آفریقای جنوبی (دوم در سه ماهه سوم ۲۰۲۳) و چندین کشور خاورمیانه (پنجم در کویت، عربستان سعودی، امارات متحده عربی) پیشرفتهای قابل توجهی داشته است. اما برای قضاوت در مورد اینکه آیا آنر میتواند این رشد را حفظ کند و واقعاً جای خالی هواوی را پر کند، هنوز خیلی زود است.
شکافی که هنوز پر نشده
صرف نظر از بحثهای موافق و مخالف تحریم هواوی، این تحریمها متاسفانه به انحصار بازار توسط سامسونگ منجر شده است. به وضوح مشاهده میشود که سایر برندهای گوشیهای پرچمدار هنوز نتوانستهاند جای خالی هواوی در بازار گوشیهای گرانقیمت را پر کنند.
این موضوع فرصتی برای اپل فراهم کرده تا به رتبه اول در بازار جهانی دست پیدا کند. امیدواریم عملکرد اپل، سامسونگ و دیگر تولیدکنندگان را به چالش بکشد و آنها را مجبور کند تا برای جذابتر کردن گوشیهای پرچمدار خود تلاش بیشتری کنند. زیرا با وجود پایداری و تلاشهای هواوی در شرایط سخت، این شرکت به طور قطع در حال حاضر در موقعیتی نیست که بتواند اپل را به چالش بکشد.
منبع: Android Authority