وب ۳.۰ چگونه حریم خصوصی در اینترنت را متحول خواهد کرد؟
وب ۳.۰ نسل بعدی اینترنت است که میتوان گفت اولین قدمها را برای ورود به آن برداشتهایم و اندکی از ویژگیهای آن را میتوان در فناوریهای گوناگون مانند دنیای رمز ارزها مشاهده کرد. امروزه یکی از جنبههای مهم هر فناوری جدیدی، امنیت کاربران آن است و بر همین اساس، یکی از مهمترین پرسشها دربارهی وب ۳.۰، مسئلهی امنیت آن به شمار میآید.
به لطف اینترنت، جهان به یک مکان کوچکتر تبدیل شده که میتوان با چند کلیک یا لمس سادهی نمایشگر کارهای بسیاری را انجام داد که شاید تا همین ۲ یا ۳ دهه پیش تصورش را هم نمیکردیم. البته در کنار تمام مزایایی که اینترنت دارد و قطعا شما هم با آنها آشنا هستید؛ مانند هر فناوری دیگری، میتوان نقاط ضعفی هم برای آن در نظر گرفت که یکی از مهمترین آنها نگرانیهایی است که دربارهی حریم خصوصی مطرح میشوند. خوشبختانه وب ۳.۰ بهعنوان نسل بعدی اینترنت میتواند بهبودهایی را در این بخش به ارمغان بیاورد.
اگر وضعیت نسل کنونی اینترنت (وب ۲.۰) را در نظر بگیریم، بهنظر میرسد هیچ چیز در دنیای اینترنت امن نیست. اما قرار است وب ۳.۰ بدون بهخطر انداختن بخشهای مهم و کاربردی وب ۲.۰، امنیت آن را ارتقا دهد.
وب ۳.۰ چیست؟
پیشتر در مطلبی شما را با مفهوم کلی وب ۳.۰ آشنا کردیم، اما بار دیگر مرور کوتاهی بر این مفهوم خواهیم داشت تا به درک بهتری از آنچه در ادامه بیان خواهد شد برسیم. هدف اصلی وب ۳.۰ این است که قدرت را به کاربران اینترنت برگرداند. این یعنی کاربران میتوانند بهجای سپردن دادههای خود به کمپانیهای بزرگ برای استفاده از سرویسهای آنلاین این شرکتها، خودشان ابزارهایی را تولید و استفاده کنند. این نسل از وب با تکیه بر فناوری بلاکچین برای غیر متمرکز کردن وب، وابستگی به شخص ثالث را از بین میبرد.
امروزه تعداد زیادی از کمپانیهای بزرگ مانند گوگل، آمازون، متا و زیر مجموعههای آنها فضای وب را کنترل میکنند، اما با کمک وب ۳.۰ این فضا متعلق به همه خواهد بود. در ادامه به توضیحات بیشتری دربارهی نحوهی ارتقا امنیت در این نسل جدید میپردازیم.
در وب ۳.۰ جایی برای واسطهها وجود ندارد
مهمترین بهروزرسانی وب ۳.۰ در حوزهی امنیت، تمرکز زدایی از شخص ثالث در معادله است. کاربران میتوانند مستقیم و بدون وابستگی به شرکتهایی مانند متا (فیسبوک سابق) به تبادل دادهها بپردازند. در این روش، کاربر دیگر نگران رصد شدن دادههای شخصیاش توسط واسطهها نخواهد بود.
چند فناوری کلیدی در فراهم کردن این امکان نقش دارند. سیستمهای تشویقی به کاربران برای مشارکت در فرایند غیر متمرکز نگهداشتن پلتفرمهای اجتماعی پاداش میدهند. بلاکچین هم که در مالکیت هیچ شرکت یا نهادی نیست از غیر متمرکز ماندن این ارتباطات اطمینان حاصل میکند.
همچنین، بلاکچین به کاربران اجازه میدهد خودشان هویتشان را تایید کنند و از همین طریق تعداد افرادی که به اطلاعات حساس ما دسترسی دارند به حداقل خواهد رسید. گزارشی از روندا اسیرتو، نایب رئیس UptimeInstitute، به موضوع خطرات احتمالی نفوذ به اطلاعات کاربران اشاره میکند که امروزه به امری عادی در پایگاههای دادهی متمرکز تبدیل شده است. با توجه به رشد چشمگیر این نوع خطرها، وجود بهروز رسانیهای امنیتی عمده در حوزهی حریم شخصی کاملا ضروری است.
وب ۳.۰ شفافیت را تضمین میکند
نسل جدید وب اینترنت را به محیط شفافتری تبدیل میکند. علاوه بر غیر قابل تغییر بودن سوابق ثبت شده در بلاکچین، این اطلاعات تقریبا برای همه قابل مشاهده هستند. به این ترتیب، هنگامی که وب اپلیکیشنها روی این فناوری اجرا شوند، کاربران میتوانند نحوهی استفادهی این اپها از دادهها را مشاهده کنند.
امروزه کاربران بسیاری نمیدانند که وبسایتهای مختلف چگونه اطلاعات آنها را جمعآوری، ذخیره و استفاده میکنند که همین عامل میتواند نگرانیهای امنیتی و نقض حریم خصوصی را دامن بزند. شفافیت بلاکچین میتواند به رفع این ابهامات کمک کند و پرده از کار این وبسایتها بردارد. سردرگمی و ناآگاهی کمتر به این معنی است که کاربران میتوانند دربارهی استفاده از اینترنت تصمیمات سنجیدهتر و آگاهانهتری بگیرند.
وب ۳.۰ ذخیرهسازی غیر متمرکز دادهها را وعده میدهد
با توجه به این که تعداد محدودی از کمپانیهای بزرگ امروز در حال کنترل فضای وب هستند، بسیاری از اطلاعات موجود در اینترنت هم در پایگاههای دادهی متمرکز این شرکتها ذخیره میشوند. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی Entrepreneur، کمپانی IBM برآورد کرده است که مدیریت ضعیف دادهها سالانه ۳ تریلیون دلار برای کمپانیها خسارت به بار میآورد که این موضوع نشانهی خوبی از امنیت پایگاههای دادهی این شرکتها نیست. یک حمله میتواند اطلاعات میلیونها کاربر را در معرض خطر قرار دهد.
اما وب ۳.۰ متفاوت عمل میکند. در این فناوری، اطلاعات بهجای ذخیرهسازی در پایگاههای دادهی بزرگ و متمرکز، در استخرهای دادهی امن و نامتمرکز ذخیره میشوند. بنابراین، نشت اطلاعات یک شرکت یا یک وبسایت نمیتواند تاثیر گستردهای بر حریم شخصی کاربران بگذارد.
وب ۳.۰ خطر هک شدن را کاهش میدهد
بهلطف وب ۳.۰، عمل هک کردن بسیار دشوار خواهد شد. با توجه به این که پردازشهای بلاکچین در یک شبکهی گسترده پخش میشوند، هکرها برای نفوذ به شبکه باید دستکم به ۵۱ درصد از کامپیوترهای موجود در شبکه نفوذ کنند. دستیابی به این میزان برای هکرها بسیار نادر است، چون این ۵۱ درصد از پشتیبانی و سخت افزار قوی بهره میگیرند و نفوذ به آنها نیاز به تجهیزات پرهزینه دارد.
این جنبه از فناوری بلاکچین یعنی کاربران نباید خیلی نگران افشای اطلاعات از جانب هکرها باشند. البته مقصود ناممکن بود نفوذ به شبکه نیست، بلکه هدف بیان احتمال بسیار پایین آن نسبت به وب ۲.۰ است. با بزرگتر و پیچیدهتر شدن شبکههای بلاکچین، شانس حمله به این ۵۱ درصد باز هم کاهش مییابد.
وب ۳.۰ عصر جدیدی از حریم خصوصی و امنیت در اینترنت را به ارمغان میآورد
اگرچه هنوز نمیتوان با قطعیت از امنیت بینقص وب ۳.۰ صحبت کرد، زیرا این تکنولوژی و بهکار گیری آن هنوز در مراحل ابتدایی هستند؛ اما نباید ظرفیتهای بیشمار آن را نادیده گرفت. در حال حاضر، بهنظر میرسد وب ۳.۰ میتواند مزایای بسیاری در حوزهی امنیت و حریم خصوصی ارائه کند و اگر بهدرستی بهکار گرفته شود، میتواند انقلابی در امنیت اینترنت ایجاد کند.
منبع: MakeUseOf