بهترین روش درمان لک صورت در بارداری چیست؟
همهی ما دربارهی درخشندگی و زیبایی زنان در دوران بارداری شنیدهایم، اما همهی افراد در این مرحله از زندگی پوست عالی و شفافی ندارند و باید با مشکلات هورمونی زیادی دستوپنجه نرم کنند. بروز جوش و آکنه و حساسیت پوستی در زنان باردار کاملا طبیعی و رایج است اما کمتر کسی به ملاسما و درمان لک صورت در بارداری صحبت میکند.
لک صورت در دوران بارداری خطرناک نیست؛ اما تغییراتی که در زیبایی پوست شما ایجاد میکند میتواند آزادهنده به نظر برسد. در این مطلب از دیجیکالا مگ به معرفی بهترین روشهای درمان لک صورت در بارداری میپردازیم. با ما همراه باشید.
لک صورت در بارداری چیست؟
لک صورت در دوران بارداری که با نامهای ملاسما (Melasma) و کلواسما (Chloasma) هم شناخته میشود، یک نوع اختلال پوستی است که در آن ملانوسیتها یا همان سلولهای تولیدکنندهی رنگدانه به دلایلی شروع به تولید رنگدانههای اضافی میکنند. ملاسما در واقع یک نوع تغییر رنگ در پوست است و باعث به وجود آمدن لکهای قهوهای نامنظم در قسمت گونهها یا اطراف چشم میشود.
ابتلا به ملاسما میتواند برای نزدیک به ۷۰ درصد زنان باردار رخ بدهد. این اختلال به هیچ وجه روی سلامت نوزاد شما تاثیر نمیگذارد و نشاندهندهی عارضههای دیگر نیست. افرادی که پوست تیرهای دارند بیشتر در معرض ابتلا به ملاسما هستند زیرا پوست آنها به طور طبیعی رنگدانههای بیشتری تولید میکند.
دلیل به وجود آمدن لک صورت در دوران بارداری چیست؟
به وجود آمدن ملاسما یا همان لک صورت در بارداری اغلب اوقات با تغییرات هورمونی و به هم خوردن تعادل استروژن و پروژسترون در بدن رابطهی مستقیم دارد. این اختلال با قرار گرفتن در معرض نور خورشید هم تشدید میشود، بنابراین استفاده از کلاه و ضدآفتاب برای پوست صورت و کل بدن در هنگام بارداری ضروری است.
ملاسما میتواند ژنتیکی هم باشد و ممکن است به جز صورت در بخشهای دیگری از بدن چون زیر بغل، نوک سینهها یا روی شکم هم دیده شود. همانطور که گفته شد این اختلال پوستی بیشتر برای افرادی با پوست تیره اتفاق میافتد و حتی ممکن است باعث تیرهتر شدن پوست کل بدن آنها شود. لازم به ذکر است که اگر با بیماریهای تیروئیدی دستوپنجه نرم میکنید احتمال ابتلا به ملاسما در شما بیشتر است.
علائم لک صورت یا ملاسما
از علائم اولیهی ملاسما یا بروز لک صورت در دوران بارداری میتوان به تیرهتر شدن پوست اشاره کرد. شما ممکن است در اطراف دهان، روی پیشانی، چانه و گونههای خود لکههای تیرهی غیرعادی و ریزی را مشاهده کنید. درد، خارش و قرمزی از نشانههای ملاسما نیستند و در صورتی که آنها را تجربه کردید باید دربارهی هر کدام با پزشک خود صحبت کنید. درمان لک صورت در دوران بارداری به علائم شما و تشخیص متخصصتان بستگی دارد.
پیشگیری و راه درمان لک صورت در بارداری
برای پیشگیری و درمان لک صورت در دوران بارداری میتوانید راههای امنی که در زیر آورده شده است را امتحان کنید؛ اما پیش از هر چیزی پیشنهاد میکنیم دربارهی آنها با پزشک خود مشورت نمایید چرا که برخی از متخصصان درمان ملاسما در دوران بارداری را توصیه نمیکنند.
از ضد آفتاب استفاده کنید
دوری از نور مستقیم خورشید به معنای بیرون نرفتن از خانه نیست. استفاده از یک ضدآفتاب مناسب دوران بارداری با SPF بالای ۳۰ و دانستن همه چیز دربارهی انواع لکههای پوستی میتواند کمک بسیار زیادی به شما بکند. به دنبال محصولاتی باشید که حاوی زینک اکساید، دی اکسید تیتانیوم یا سایر مسدودکنندههای طبیعی باشد و سعی کنید از محصولات بر پایهی مسدودکنندههای شیمیایی دوری کنید.
از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید
از آنجایی که نور خورشید ممکن است باعث تیرهتر شدن پوست و تولید رنگدانههای بیشتر شود، بهتر است برای طولانی مدت در معرض آن قرار نگیرید. این موضوع دربارهی دستگاههای برنزه یا هر محیط دیگری که دارای اشعههای UVA و UVB است هم صدق میکند. بنابراین، آفتاب گرفتن را محدود کنید و هنگام بیرون رفتن حتما در سایه بایستید. اگر در بیرون از خانه ورزش میکنید، سعی داشته باشید که به جای ظهر، در ساعاتی که خورشید در راس آسمان نیست تمرینات خود را انجام دهید.
از محصولات پوستی ملایم استفاده کنید
شویندهها، لوسیونها و سرمهایی که پوست شما را تحریک میکنند میتوانند باعث بدتر شدن لکهای صورت شما شوند. به جای آنها بهتر است به مراقبتهای پوست و مو در بارداری را جدی بگیرید و از محصولات ملایمی استفاده کنید که دارای برچسبهای «غیرکومدونزا»، «مخصوص پوستهای حساس»، «بدون عطر» یا «مورد تایید متخصصان پوست» هستند. برای لوازم آرایشی که به منظور پوشاندن نواحی تیره شدهی پوستتان استفاده میکنید هم این نکات را در نظر داشته باشید.
ورزش کنید
بسیاری از افراد فکر میکنند که زنان در دوران بارداری نباید هیچ گونه تحرکی داشته باشند و ورزش کردن برای آنها مضر است. این در حالی است که ورزش کردن میتواند به بالا بردن سوختوساز و سلامت بدن کمک کند و در نتیجه جلوی به وجود آمدن بسیاری از عوامل بروز لک پوستی را بگیرد.
تغذیه و خواب مناسب و کافی داشته باشید
از آنجایی که درمان لک صورت در بارداری با برقراری تعادل در میان هورمونهای بدن ارتباط مستقیم دارد، لازم است که تغذیهی خود را هم تغییر دهید. رژیم غذایی شما باید حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات باشد. نوشیدن ۸ لیوان آب در روز و داشتن خواب کافی میتواند به درمان ملاسما کمک کند. برخی مطالعات به وجود آمدن لک پوستی را با کمبود آهن و ویتامین B12 مرتبط میدانند.
آیا ملاسما پس از دوران بارداری از ملاسما بین میرود؟
درمان لک صورت در بارداری را باید پس از مشاهدهی آن شروع کرد تا از بدتر شدن وضعیت آن جلوگیری شود. این اختلال معمولا در سه ماههی دوم یا سوم بارداری روی پوست دیده میشود و عوامل مختلفی چون رنگ و نوع پوست شما میتواند میزان آن را کم یا زیاد کند.
ملاسما معمولا بدون هر گونه درمانی پس از به دنیا آمدن بچه از بین میرود. این لکههای تیرهی روی پوست شما ظرف یک سال پس از زایمان محو میشوند و پوستتان به رنگ طبیعی خود بازمیگردد. با این حال، لکهای روی پوست بدن و صورت بعضی افراد ممکن است هرگز به طور کامل از بین نروند. علاوه بر این، استفاده از داروهای ضدبارداری حاوی استروژن در به وجود آمدن ملاسما تاثیر بسیار زیادی دارد.
اگر با گذشت چندین ماه از زایمانتان، پوستتان به حالت اولیه بازنگشت بهتر است به متخصصان پوست و زیبایی مراجعه کنید و با تجویز آنها از داروهای موضعی حاوی ترتینوئین، آزلائیک اسید و رتینول استفاده نمایید. اگر درحال شیردهی هستید یا قصد بارداری مجدد دارید قبل از استفاده از هر گونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید. چند مورد از گزینههای درمان لک صورت را در زیر به شما معرفی کردهایم.
هیدروکینون
هیدروکینون یک مادهی سفیدکنندهی شیمیایی است که به منظور درمان لکههای قهوهای صورت مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده با مهار آنزیمی به نام تیروزیناز از تولید رنگدانههای پوستی بیشتر جلوگیری میکند و در نتیجه لکهای صورتتان به مرور زمان کمتر میشود. یک لایهی نازک از کرم هیدروکینون را روی کل صورت خود بزنید و این کار را به مدت سه تا شش ماه روزی دو تا سه بار انجام دهید. اگر با گذشت مدت زمان تعیین شده توسط پزشکتان نتیجهای نگرفتید باید مصرف آن را قطع کنید. لازم به ذکر است که هیدروکینون میتواند پوست شما را ملتهب و در برابر نور خورشید حساس کند.
رتینول
رتینول که یکی از مشتقات ویتامین A است با افزایش گردش سلولی در پوست میتواند به محو شدن لکهای تیرهی ناشی از ملاسما کمک کند. این ماده همچنین با تحریک پوست به تولید کلاژن، وضعیت بافت و رنگ آن را بهبود میبخشد. اگر میخواهید برای درمان لک صورت در دوران پسا بارداری از رتینول استفاده کنید بهتر است با مشورت پزشک متخصص، آن را در کنار دیگر ترکیبات فعال بکار ببرید تا نتیجهی بهتری بگیرید.
آزلائیک اسید
آزلائیک اسید یکی از بهترین درمانهای موضعی ملاسما و لکهای پوستی دوران بارداری است و میتواند با مهار تیروزیناز، فرآیند تولید ملانین را کاهش دهد و در نتیجه تیرگیهای روی پوست را به تدریج از بین ببرد. این ماده همچنین دارای خواص ضدالتهابی است و برای تسکین پوست و کاهش قرمزی آن هم مورد استفاده قرار میگیرد. اگر پوستتان علاوه بر داشتن لک، مستعد جوش و آکنه هم هست آزلائیک اسید را در روتین پوستی خود قرار دهید.
قرص گلوتاتیون
این آنتیاکسیدان شامل سه نوع اسید آمینه است و مصرف آن به صورت خوراکی، تولید ملانین پوستی را کاهش میدهد. در نتیجه، برای درمان لک صورت در بارداری و تیرگیهای بزرگ روی پوست میتوانید از آن استفاده کنید. لازم به ذکر است که این دارو هم عوارضی چون سردرد و حالت تهوع دارد و پیش از استفاده از آن باید با پزشک خود مشورت کنید.
لیزر فرکشنال
این نوع لیزر برای درمان لک صورت در بارداری یک گزینهی مناسب به حساب میآید چرا که در واقع برای از بین بردن جای جوش و چینوچروکهای عمیق پوستی تعبیه شده است. در این روش غیرتهاجمی از دی اکسید کربن برای برداشتن لایههای آسیب دیدهی پوست استفاده میکنند. با این حال توصیه میشود پیش از انجام آن حتما با پزشک خود مشورت کنید.
لایهبرداری شیمیایی کازملان
یکی از بهترین روشهای درمان لکهای صورت در دوران بارداری لایهبرداری کازملان است که در واقع در دو مرحله و به منظور حل مشکلات تغییر رنگ پوست انجام میشود. مدت زمانی که این لایهبردار باید روی پوستتان بماند به رنگدانهها و نوع پوست شما بستگی دارد. به طور کلی این لایهبردار حاوی ترکیباتی چون آزلائیک اسید، کوجیک اسید، آلفا آربوتین و دی اکسید تیتانیوم است.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یکی دیگر از روشهای غیرتهاجمی درمان لک صورت در بارداری است که در آن با استفاده از سوزنهای بسیار ظریف و ریز پوست را نسبت به تولید کلاژن بیشتر تحریک میکنند. به همین دلیل میتوانید با تجویز پزشک خود از این روش هم برای درمان جوش و لک صورت در بارداری استفاده کنید تا شفافیت و زیبایی پوستتان را دوباره به دست بیاورید.
درمان خانگی لک صورت در بارداری
اگر درمان لک صورت در بارداری حتی با پیشگیری و انجام راهکارهای دیگر به نتیجه نرسد، میتوانید روشهای خانگی را که بیخطر هم هستند امتحان کنید.
- ژل آلوئهورا: همهی ما میدانیم که ژل آلوئهورا تا چه اندازه میتواند به روشنسازی و آبرسانی پوست کمک کند. مطالعات هم نشان میدهند که استفاده از آلوئهورا به صورت موضعی به طرز قابل توجهی ملاسمای پوستی را بهبود میبخشد.
- روغن درخت چای: روغن درخت چای دارای خواص روشنکنندگی، آبرسانی و تسکیندهی است و میتواند برای درمان لک صورت در بارداری مفید باشد. بنابراین از یک تکه پنبه برای مالیدن آن روی لکههای تیرهی پوستتان استفاده کنید. برای گرفتن نتیجهی بهتر این کار را دو بار در روز انجام دهید.
- زردچوبه: کورکومین که یکی از ترکیبات اصلی زردچوبه است با خواص ضدالتهابی خود از پوست شما در برابر نور خورشید محافظت میکند و جلوی تولید ملانین اضافی را میگیرد. ترکیب زردچوبه با آرد و شیر یک ماسک بسیار مفید را برای درمان لک صورت در بارداری به شما میدهد.
- گوجه فرنگی: لیکوپن که یکی از ترکیبات اصلی گوجه فرنگی است از پوست در برابر اشعهی فرابنفش نور خورشید محافظت میکند؛ در نتیجه برای پیشگیری از بروز ملاسما میتوانید از ترکیب آن با روغن زیتون استفاده نمایید.
- آب لیمو: ترکیبی از آب لیموی تازه و آب یا آب خیار میتواند یک لایهبرداری ملایم برای شما انجام دهد و تغییر رنگ پوستتان را کمتر کند.
- جوی دوسر و عسل: جوی دو سر پخته شده را با عسل خام ترکیب کنید و پیش از شستوشوی صورتتان ۱۰ دقیقه آن را روی پوست خود قرار دهید تا به روشنسازی صورتتان کمک کنید.
-
هرآنچه باید از ژل آلوئهورا و فواید و ضررهای آن برای پوست بدانید
سخن پایانی
درمان لک پوستی در بارداری میتواند کار سخت و خستهکنندهای باشد، چرا که به دلیل شرایط ویژهی خود نمیتوانید به سراغ هر نوع راهکار و روشی بروید. با این حال خبر خوب این است که ملاسما بیشتر مواقع در عرض چند ماه پس از زایمان محو میشود و از بین میرود. علاوه بر این، با ایجاد تغییر در شیوهی زندگی خود میتوانید تا حد زیادی از بروز این اختلال پوستی پیشگیری کنید.
منابع: Forbes, Healthline