۱۲ راهکار عالی برای جلوگیری از عقب رفتن خط رویش مو
با افزایش سن، طبیعی است که خط رویش مو کمی به سمت عقب حرکت کند. این اتفاق در مردان میتواند از اواخر نوجوانی یا اوایل دههی ۲۰ زندگی شروع شود و دلایل دیگری هم داشته باشد. در ادامه علت عقب رفتن خط رویش مو مردان و زنان و راههای مقابله با این مشکل را بررسی میکنیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
علت عقب رفتن خط رویش مو در زنان و مردان
درمانهای خانگی برای جلوگیری از عقب رفتن خط مو
راهکارهای پزشکی برای درمان عقب رفتن خط رویش مو
زمان مراجعه به پزشک
علت عقب رفتن خط رویش مو در زنان و مردان
عقب رفتن خط رویش مو اغلب با افزایش سن و عوامل ژنتیکی مرتبط است. عوامل دیگری که میتوانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند عبارتند از:
- زیادهروی در حالت دادن موها (بهخصوص با گرما)
- محکم بستن موها
- استفاده از مواد شیمیایی برای دکلره کردن مو
- رژیم غذایی سرشار از چربی اشباع، غذاهای فرآوریشده، مواد نگهدارنده و شکر
- سیگار کشیدن
- شیمیدرمانی یا پرتودرمانی
- بیماری، دورهی نقاهت پس از زایمان یا مواجهه با سایر عوامل استرسزا
- عدم تعادل هورمونی
- عفونت پوست سر
- پسوریازیس پوست سر
- مصرف بعضی از داروها
درمانهای خانگی برای جلوگیری از عقب رفتن خط مو
راهکارهای خانگی ممکن است به جلوگیری از کاهش بیشتر خط مو کمک کنند. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که شواهد محدودی در مورد اثربخشی این روشها وجود دارد. چرا که اکثر تحقیقات روی ریزش مو تمرکز دارند و بهطور اختصاصی عقب رفتن خط رویش مو را بررسی نمیکنند. بنابراین قبل از امتحان کردن روشهای زیر بهتر است با متخصص پوست و مو مشورت کنید تا بفهمید کدام گزینه برای شما مناسبتر است.
۱. از رژیم غذایی سالم پیروی کنید
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل به شما کمک میکند که هر گونه کمبود تغذیهای که باعث ریزش مو یا عقب رفتن خط مو میشود را برطرف کنید. ویتامینها و مواد معدنی زیر در رشد مو نقش دارند و کمبود آنها به ریزش مو منجر میشود:
رژیم غذایی سرشار از آنتیاکسیدان به موهای شما کمک میکند که سالمتر و پرپشتتر به نظر برسند. آنتیاکسیدانها با استرس اکسیداتیو که باعث پیری زودرس پوست و مو میشود مبارزه میکنند. بلوبری، اسفناج، لوبیا قرمز و گردو همگی سرشار از آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند.
از سوی دیگر، یک مطالعه نشان داده است که رژیم غذایی مدیترانهای سلامت مو را بهبود میبخشد و رشد مو را در افراد مبتلا به ریزش مو تقویت میکند. این رژیم غذایی غنی از میوه، سبزی، ماهی، مغزیجات و روغن زیتون است که خاصیت ضدالتهابی دارند.
۲. محصولات گیاهی را امتحان کنید
اگر با مشکل عقب رفتن خط رویش مو مواجه شدید، فرآوردههای گیاهی موضعی ممکن است به حفظ سلامت موهای شما و پرپشت شدن آنها کمک کنند. در طب سنتی از هیبیسکوس چینی، جینسینگ وآلوئهورا برای درمان ریزش مو استفاده میشود.
نخل ارهای گیاهی دارویی دیگری است که ریزش مو را کاهش میدهد یا متوقف میکند. به همین دلیل، از آن در بسیاری از شامپوها و نرمکنندهها استفاده میشود.
شما میتوانید چند گیاهی مختلف را با روغن حامل مخلوط کنید و آنها را روی پوست سر خود بمالید.
۳. از ماینوکسیدیل موضعی کمک بگیرید
ماینوکسیدیل موضعی یک محصول بدون نسخه برای درمان ریزش مو است. این ماده گشادکنندهی عروق است، روی فولیکولهای مو اثر میگذارد، تراکم مو را افزایش میدهد و به رشد موهای جدید کمک میکند.
کارشناسان معتقدند که اکثر افراد در عرض ۶ تا ۱۲ ماه نتیجهی استفاده از ماینوکسیدیل را خواهند دید. با این حال، ماینوکسیدیل ریزش مو را درمان نمیکند و وقتی استفاده از آن را متوقف میکنید، ریزش مو بیشتر میشود.
۴. از روغنها استفاده کنید
اسانسها یا روغنهای ضروری یک نوع داروی سنتی هستند که قرنها است مردم از آنها برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میکنند. بعضی از این روغنها ممکن است باعث رشد مو شوند. بهعنوان مثال، روغن رزماری، روغن نعناع فلفلی و روغن اسطوخودوس همگی فرآوردههای مفیدی برای درمان عقب رفتن خط رویش مو هستند.
برای استفاده از روغنهای ضروری باید ۲ تا سه قطره از آنها را با روغن حامل مانند روغن نارگیل، بادام یا جوجوبا مخلوط کنید و سپس محلول به دست آمده را بهمدت سه دقیقه روی پوست سر ماساژ دهید. به یاد داشته باشید که استفاده از روغن حامل برای جلوگیری از تحریک پوست سر ضروری است.
۵. از یک شامپوی ملایم استفاده کنید
وقتی از علت رفتن خط مو به سمت عقب صحبت به میان میآید میتوان به بعضی از شامپوها هم اشاره کرد. چون تعدادی از شامپوها حاوی مواد خشن و قوی هستند که ممکن است به ریزش مو منجر شوند و روی خط رویش مو تاثیر بگذارند.
بنابراین بهتر است از شامپوهای حاوی پارابن، سولفات و فتالات دوری کنید. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این مواد شیمیایی بتوانند به مو آسیب بزنند وجود ندارد، اما بعضی از آنها از جمله سولفات ممکن است سبوم (روغن) پوست سر را از بین ببرند و موها را شکننده کنند.
در مقابل، شامپوهای ملایم به تحریک رشد مو کمک میکنند. در بسیاری از این محصولات از کتوکونازول بهعنوان مادهی فعال استفاده شده است که تحقیقات نشان میدهد میتواند رشد مو را تقویت کند.
۶. پوست سر خود را ماساژ دهید
ماساژ پوست سر به افزایش گردش خون و تحریک رشد مو کمک میکند و جلوی ریزش مو را میگیرد. دستورالعمل کلی برای ماساژ پوست سر به صورت زیر است:
- روی پوست سر خود فشار ملایم تا متوسط وارد کنید و آن را با حرکات دایرهی شکل کوچک ماساژ دهید.
- این کار را روی قسمتهای مختلف پوست سر انجام دهید.
- سعی کنید هر روز حداقل پنج دقیقه این کار را تکرار کنید.
شما میتوانید هنگام شستن موهای خود پوست سرتان را ماساژ دهید. البته بعضی از افراد ممکن است استفاده از برسهای ماساژ پوست سر یا ماساژورهای برقی را ترجیح دهند. استفاده از این محصولات یک روش آسان برای گنجاندن ماساژ در برنامهی روزمره است.
۷. سطح دیهیدروتستوسترون را کاهش دهید
دیهیدروتستوسترون (DHT) یکی از هورمونهای بدن است که وقتی سطح آن افزایش مییابد موها شروع به ریزش میکنند. شما میتوانید با مصرف بعضی از مواد غذایی سطح DHT را در بدن خود کاهش دهید. بهعنوان مثال، تحقیقات نشان میدهد که چای سبز (و اپیگالوکاتچین گالات موجود در آن) و زردچوبه (بهویژه کورکومین آن) هر ۲ به کاهش DHT کمک میکنند.
۸. استرس و اضطراب خود را کنترل کنید
استرس میتواند علت ریزش مو و عقب رفتن خط رویش مو باشد. عوامل استرسزا مانند امتحانات، مشکلات شغلی، طلاق و… با انواع خاصی از ریزش مو مرتبط هستند، در حالی که کنترل استرس ممکن است به رشد موهای جدید کمک کند. به گفتهی متخصصان، شما میتوانید استرس خود را به کمک روشهای زیر کاهش دهید:
- پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل
- فعالیت بدنی منظم
- خواب کافی
- اجتناب از مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر
- تنفس عمیق
- مدیتیشن
- صحبت کردن با دیگران در مورد احساساتی که دارید
- فاصله گرفتن از اخبار و رسانههای اجتماعی
یوگا یکی از بهترین فعالیتهای آرامبخشی است که میتوانید امتحان کنید. محققان در یک مطالعهی کوچک تاثیر یوگا و مدیتیشن را روی گروهی از دانشجویان بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که یک بار در هفته انجام یوگا و سایر تکنیکهای آرامشبخش به تسکین علائم استرس و اضطراب کمک میکند.
راهکارهای پزشکی برای درمان عقب رفتن خط رویش مو
در صورت موثر نبودن درمانهای خانگی، ممکن است پزشک راهکارهای زیر را به شما پیشنهاد دهد:
۱. فیناستراید
فیناستراید دارویی است که بهصورت قرص خوراکی و محصول موضعی تولید میشود. فیناستراید که اغلب برای مردان تجویز میشود میتواند سطح هورمون مرتبط با عقب رفتن خط رویش مو را کاهش دهد. این دارو اثرات خود را با جلوگیری از تبدیل تستوسترون به دیهیدروتستوسترون یا DHT اعمال میکند. افزایش DHT میتواند به ریزش مو منجر شود.
۲. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
در PRP، مقدار کمی خون از بازوی شما گرفته میشود تا پلاسمای غنی از پلاکت آن با استفاده از دستگاهی سانتریفیوژ جدا شود. سپس پلاسما به بخشی از سر که دچار ریزش مو شده است تزریق میشود. این کار به جوانسازی یا ترمیم فولیکولهای مو کمک کرده و رشد مو را تحریک میکند.
PRP یک روش درمانی سریع است، به طوری که فقط حدود ۱۰ دقیقه طول میکشد. اما باید هر سه تا ۶ ماه یکبار مجددا تکرار شود. یک مطالعه نشان داده است که PRP عوارض جانبی کمتری نسبت به ماینوکسیدیل و فیناستراید دارد. از عوارض احتمالی این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد، تورم، خارش یا حساسیت در محل تزریق
- سردرد
- خونریزی موقت در محل تزریق
۳. نوردرمانی
در این روش از لیزر برای تحریک رشد مو در پوست سر استفاده میشود. تحقیقات نشان داده است که نوردرمانی برای مردان و زنانی که ریزش مو را تجربه میکنند موثر است. محققان معتقدند که نور سیگنالی به سلولهای شما میفرستد که باعث میشود مرحلهی آناژن (رشد) فولیکولهای مو را آغاز کنند.
۴. کاشت مو
کاشت مو یک راهی حل دائمیتر برای درمان ریزش مو است. اگر سایر درمانها موثر واقع نشوند، ممکن است این روش آخرین راهی حل باشد. کاشت مو روشی است که در آن پزشک فولیکولهای موها را از پشت سر به جلوی سر یعنی خط موی شما منتقل میکند. درنتیجه، بخشهایی از سر که تحت کاشت مو قرار میگیرند ظاهر پرپشتتری پیدا میکنند.
کاشت مو عوارض خاص خود را دارد و برای همه گزینهی مناسبی محسوب نمیشود. بنابراین باید با پزشک صحبت کنید تا متوجه شوید که آیا کاندید مناسبی برای این روش هستید یا خیر. در صورت انجام این روش معمولا طی ۶ تا ۹ ماه نتیجهی آن را مشاهده خواهید کرد.
زمان مراجعه به پزشک
به یاد داشته باشید که مقداری ریزش مو طبیعی است، اما ریزش موی شدید را نباید نادیده بگیرید. اگر با مشکلاتی مثل ریزش موی شدید، ریزش موی سکهای یا سایر علائم غیرعادی مواجه شدید، به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. گاهیاوقات ریزشمو میتواند نشانهی یک بیماری زمینهای باشد.
اقداماتی که پزشک برای تشخیص علت عقب رفتن خط رویش مو انجام میدهد عبارتند از:
- درباره ریزش مو و سابقهی خانوادگی آن سوال میپرسد.
- پوست سر شما را بررسی میکند.
- دستهای از موها را بهآرامی میکشد تا سلامت آنها و شدت ریزش مو را ارزیابی کند.
- آزمایش خون یا بیوپسی از پوست سر را توصیه میکند.
کلام پایانی
بعضی از دلایل عقب رفتن خط رویش مو از جمله ژنتیک و افزایش سن غیرقابل پیشگیری هستند. با این حال، تشخیص زودهنگام و درمان بهموقع این مشکل میتواند از شدت گرفتن آن جلوگیری کند و حتی در بعضی موارد به رشد مجدد موها منجر شود.
منابع: healthline, medicalnewstoday