آموزش رجیستری گوشی؛ راهنمای قدم به قدم برای ثبت قانونی گوشی هوشمند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۲ دقیقه

طرح رجیستری، یک طرح هوشمندانه برای جلوگیری از قاچاق گوشی هوشمند به داخل کشور است که سالانه هزاران میلیارد برای قاچاق آن‌ها پرداخت می‌شد و نظارت درستی هم روی آن صورت نمی‌گرفت. طرح رجیستری اواخر سال ۱۳۹۶ تصویب شد تا با جلوگیری از ثبت شدن اطلاعات گوشی قاچاق در یک سامانه‌ی جامع، از ارائه‌ی سرویس به این گوشی‌ها جلوگیری شود. حالا کاربران با خرید یک گوشی یا وارد کردن آن از کشوری دیگر، می‌بایست آن را در ابتدا رجیستر کنند. اما این کار چگونه صورت می‌گیرد؟ در این مطلب به صورت قدم به قدم به آموزش رجیستری گوشی هوشمند می‌پردازیم.


رجیستری گوشی چیست و چرا باید این کار را انجام دهیم؟

همانطور که در ابتدای مطلب آموزش رجیستری گوشی اشاره کردیم، شما با رجیستری گوشی، در واقع مجوز استفاده از سیم‌کارت‌های ایران را دریافت می‌کنید و می‌توانید از شرکت‌های مخابراتی خدمات بگیرید. فرایند ثبت هم به این شکل است که کد IMEI گوشی هوشمند شما به همراه یک شماره‌ی تلفن در سامانه‌ای تحت عنوان سامانه‌ی همتا ثبت شود. بدین ترتیب گوشی شما قانونی شناخته شده و می‌توانید از تمام امکانات آن به همراه سیم‌کارت استفاده کنید.

پس با این اوصاف، رجیستر گوشی یک چیز الزامی است و دیگر نمی‌توان از این کار سر باز زد. اما پرسشی که ممکن است برای خیلی‌ها به وجود بیاید این است که چه می‌شود اگر گوشی را رجیستر نکنیم؟

چگونه گوشی رجیستر نشده را رجیستر کنیم؟

در حال حاضر سری آیفون ۱۴ و ۱۵ رجیستر رسمی نشده‌اند. این یعنی شما نمی‌توانید این گوشی‌ها را به صورت رسمی و قانونی، بدون دردسر رجیستر کنید. شاید بتوان با یک سری ترفند و روش خاص این کار را انجام داد اما همانطور که اشاره کردیم، به صورت رسمی و قانونی و رایگان، امکان انجام این کار وجود ندارد.

با این حال وقتی این گوشی‌های رجیسترنشده را با سیم‌کارت روشن کنید، از سامانه‌ی همتا پیغامی دریافت می‌کنید مبنی بر اینکه گوشی ثبت رسمی نیست و در سریع‌ترین زمان ممکن آن را رجیستر کنید. از زمان دریافت این پیام، شما ۲ ماه فرصت دارید تا گوشی را رجیستر کنید. اگر این کار را انجام ندهید، دیگر امکان دریافت خدمات سیم‌کارت نظیر برقراری تماس، ارسال پیام کوتاه، استفاده از اینترنت همراه و… وجود نخواهد داشت. بنابراین آموزش رجیستری گوشی را با دقت بخوانید تا بتوانید گوشی را بدون مشکل فعال‌سازی کنید.

بیشتر بخوانید: مشکلات گوشی رجیستر نشده؛ هر آنچه باید بدانید

اگر گوشی را فعال‌سازی نکنیم، نمی‌توانیم از گوشی استفاده کنیم؟

در صورت عدم رجیستر گوشی، امکان استفاده از آن وجود دارد. اما نمی‌توانید از خدمات سیم‌کارت استفاده کنید. شما همچنان امکان استفاده از وای‌فای، دانلود برنامه، نصب بازی، استفاده از اپ‌های مختلف و… را خواهید داشت. فقط روی این گوشی دیگر امکان دریافت سیگنال مخابراتی ایران وجود نخواهد داشت. شما می‌توانید یک گوشی رسمی در کنار گوشی رجیستر نشده خود برای کارهایی نظیر تماس و ارسال پیامک و اشتراک‌گذاری اینترنت استفاده کنید. پس می‌شود از یک گوشی رجیسترنشده هم استفاده کرد بدون اینکه با مشکل خاصی مواجه شد.

گوشی موبایل سامسونگ مدل Galaxy S24 Plus دو سیم کارت ظرفیت 256 گیگابایت و رم 12 گیگابایت - ویتنام

چگونه گوشی رجیستر نشده را رجیستر کنیم؟

آموزش رجیستری گوشی با گارانتی

برای پاسخ به این پرسش، باید دو مورد را مد نظر داشته باشید. نخست اینکه شما برای خرید گوشی، دو راه دارید؛ یا آن را به صورت رسمی و گارانتی شده از فروشگاه‌های معتبر آنلاین و فیزیکی خریداری می‌کنید یا آن را از کشورهای دیگر به داخل وارد می‌کنید.

در صورتی که شما گوشی را با گارانتی خریداری کنید، به این معناست که شرکت گارانتی‌کننده، خودش فرایند رجیستری را انجام داده و دیگر نیازی به آموزش رجیستری گوشی برای دریافت کد نیست و نباید کار خاصی انجام دهید. حالا فقط باید رجیستری گوشی خود را ثبت کنید که برای این منظور باید به ثبت گوشی در سامانه همتا بپردازید.

فعال سازی گوشی در سامانه همتا

  • کد #۷۷۷۷* را در شماره‌گیر گوشی وارد کرده و روی آیکون تماس ضربه بزنید.

آموزش رجیستری گوشی

  • گزینه‌ی شماره‌ی ۲، فعال‌سازی است. پس، کیبورد را به انگلیسی تغییر داده و عدد ۲ را وارد کنید.

سایت رجیستری گوشی

  • در صفحه‌ی بعد، باید کد IMEI گوشی خود را وارد کنید. این کد روی جعبه‌ی گوشی درج شده است. اما در صورتی که می‌خواهید از داخل خود گوشی آن را دریافت کنید، کد #۰۶#* را در شماره‌گیر گوشی وارد کنید. نیازی نیست پس از وارد کردن این کد، روی شماره‌گیر هم ضربه بزنید چون بلافاصله، گوشی شما را به صفحه‌ای می‌برد که در آنجا، کد IMEI و شماره سریال گوشی را می‌توانید مشاهده کنید.

ثبت گوشی در سامانه همتا

  • کد IMEI 1 یا IMEI 2 را در صفحه‌ی مربوط به فعال‌سازی سامانه همتا وارد کنید.

فعال سازی گوشی در سامانه همتا

  • در مرحله‌ی بعد، باید شماره تلفن همراهی که می‌خواهید با استفاده از آن، گوشی خود را رجیستر کنید، در باکس مربوطه وارد کنید.

سایت گمرک برای رجیستر گوشی

  • در مرحله‌ی آخر هم نوبت به وارد کردن کد رجیستری می‌شود که معمولا درون بسته‌بندی گوشی یا روی کارتون آن درج شده است.

فعال سازی گوشی در سامانه همتا

  • در نهایت یک پیامک مبنی بر فعال‌سازی گوشی شما برایتان ارسال می‌شود و این یعنی گوشی شما رسما رجیستر شده و دیگر مشکلی از بابت استفاده از سیم‌کارت درون آن نخواهید داشت.

توجه داشته باشید سامانه همتا رجیستری گوشی مسافری را به این سادگی انجام نمی‌دهد و برای انجام این کار باید مسیر متفاوتی را از ابتدا در پیش بگیرید.

گاهی اوقات پیش می‌آید که گوشی به همراه خود کد ندارد. اگر گوشی را از یک فروشگاه معتبر با گارانتی معتبر خریداری کرده باشید، می‌توانید با شرکت گارانتی‌کننده تماس گرفته و با ارائه‌ی مشخصات و شماره گارانتی، کد رجیستری را از آن‌ها دریافت کنید. وقتی گوشی گارانتی شده، یعنی تمام هزینه‌ی مربوط به گمرک و رجیستری آن پرداخت شده است. در نتیجه شما به هیچ عنوان نباید به هیچ کس، از جمله شخص فروشنده، هزینه‌ی خاصی بابت رجیستری پرداخت کنید.

اگر گوشی را به این صورت خریداری کنید، کار بسیار راحتی در زمینه‌ی رجیستری خواهید داشت. اما اگر گوشی را در کشوری خارج از ایران خریداری کرده و سپس آن را وارد کشور کرده باشید، چون دیگر گارانتی شامل حال آن نمی‌شود، هزینه‌ی گمرک و همچنین دریافت کد رجیستری آن کاملا با خود شما خواهد بود. اما مراحل رجیستر و ثبت قانونی گوشی مسافری چگونه است؟ در ادامه‌ی آموزش رجیستری گوشی با ما همراه باشید.

گوشی موبایل سامسونگ مدل Galaxy S24 Ultra دو سیم کارت ظرفیت 256 گیگابایت و رم 12 گیگابایت - ویتنام

آموزش فعال‌سازی گوشی مسافری با پاسپورت

چگونه گوشی هدیه از خارج را رجیستری کنیم

بسیاری از افراد، بنا به دلایل مختلف، ترجیح می‌دهند گوشی هوشمند خود را از کشور خارج خریداری کنند. این گوشی‌ها چون شرکت گارانتی‌کننده هزینه‌ی ثبت IMEI در گمرک و دریافت کد رجیستر را پرداخت نکرده، بنابراین کاربر باید ۰ تا ۱۰۰ این کارها را انجام دهد و تمام هزینه‌ها هم بر عهده‌ی او خواهد بود.

اولین چیزی که باید بدانید این است که شرکت گارانتی‌کننده با خرید گوشی، کد IMEI آن را در گمرک ثبت می‌کند. سپس شما با وارد کردن این کد در سامانه همتا، در واقع یک نوع تأیید هویت برای گوشی هوشمند خود انجام می‌دهید. حالا وظیفه‌ی ثبت کد IMEI در گمرک بر عهده‌ی خود شماست. باید این کار را انجام دهید تا امکان رجیستری کردن گوشی وجود داشته باشد.

برای این منظور شما به یک پاسپورت معتبر نیاز دارید و باید به این نکته هم توجه داشته باشید که هر سال فقط می‌توانید از پاسپورت یک نفر برای رجیستر گوشی مسافری استفاده کنید. اگر این سوال برایتان پیش آمده چگونه گوشی هدیه از خارج را رجیستری کنیم، باز هم فرایند آموزش رجیستری گوشی همین است چون در هر صورت گوشی گارانتی نشده و صفر تا صد کار را باید خودتان انجام دهید.

هزینه رجیستری گوشی مسافری با پاسپورت

در حال حاضر قوانین رجیستر کردن گوشی به این صورت است که گوشی‌هایی با قیمت پایین‌تر از ۶۰۰ دلار، هزینه رجیستر کردنشان ۱۷٪ از قیمت دلاری خود گوشی و برای مدل‌های گران‌تر از ۶۰۰ دلار،‌ ۲۲.۵٪ هزینه دلاری گوشی است. در حال حاضر که دلار روی کانال ۵۵ هزار تومان قرار دارد، هزینه رجیستر کردن گوشی مثلا ۴۰۰ دلاری چیزی حدود ۳٫۷۴۰٫۰۰۰ تومان خواهد شد. بدین ترتیب یک گوشی ۲۲ میلیون تومانی برایتان ۲۵٫۷۴۰٫۰۰۰ تومان آب می‌خورد.

اگر هم گوشی مورد نظر شما مثلا آیفون ۱۳ پرو مکس با قیمت ۱۳۰۰ دلار باشد. هزینه رجیستر کردن این محصول ۲۲.۵٪ خود گوشی، معادل ۱۶٫۰۸۷٫۵۰۰ تومان خواهد بود. بدین ترتیب آیفون ۱۵ پرو مکس باید با قیمت حدودا ۸۷ میلیون به فروش برسد. کمتر یا بیشتر بودن این مقدار به عوامل مختلفی بستگی دارد که به آن‌ها اشاره نمی‌کنیم. حالا فرقی نمی‌کند گوشی را از چه برندی بخرید، روند محاسبه هزینه رجیستری آن به همین شکل است که بیان کردیم.

سایت گمرک برای رجیستر گوشی

سایت گمرک برای رجیستر گوشی

همانطور که گفته شد، اگر گوشی شما مسافری باشد، باید ابتدا با استفاده از پاسپورت خود،‌ اقدام به ثبت کد IMEI گوشی مربوطه در وب‌سایت گمرک کنید. برای این منظور هم کافی است وارد وب‌سایت گمرک شده و به ترتیب از کادر بالا تا پایین، تاریخ تولد، کد ملی و کد IMEI را وارد کنید. توجه داشته باشید کد IMEI وارد شده باید کد اولی باشد که با IMEI1 شناخته می‌شود. همچنین وقتی کد دستوری #۰۶#* را شماره‌گیری کنید، همان کد اولی که به نمایش در می‌آید، IMEI نخست گوشی‌تان خواهد بود.

با وارد کردن مشخصات خودتان در کادرهای مربوطه، باید هزینه‌ی مورد نیاز برای ثبت کد در گمرک را بپردازید تا کد فعال‌سازی را دریافت کنید. این کد فعال‌سازی همان کدی است که شما برای ثبت گوشی در سامانه همتا به آن نیاز دارید. حالا دوباره با شماره گیری کد #۷۷۷۷* و وارد کردن عدد ۲، اقدام به فعال سازی گوشی در سامانه همتا کنید. چون حالا هم IMEI را در اختیار دارید، هم شماره تلفن مورد نظر و هم کد رجیستری که از سایت گمرک برای رجیستر گوشی دریافت کرده‌اید.

توجه داشته باشید رجیستری گوشی مسافری ۱۴۰۲ یا هر سال دیگری از بعد ۱۳۹۶، بدون وارد کردن کد IMEI در سامانه گمرک ممکن نخواهد بود. چون شما به آن کد مورد نظر بعد از پرداخت هزینه‌ی رجیستری نیاز خواهید داشت.


بعد از خرید گوشی مسافری، چقدر فرصت داریم آن را فعال‌سازی کنیم؟

به صورت کلی، شما وقتی یک گوشی را از کشور خارجی خریداری می‌کنید، باید بلافاصله پس از ورود به کشور کد IMEI آن را در وب‌سایت گمرک برای رجیستر گوشی ثبت و کد رجیستری را دریافت کنید. هرچند برای پرداخت هزینه‌ی آن ۱ ماه به شما زمان داده می‌شود. لازم است یادآور شویم هر شخص فقط یک بار در طول یک سال می‌تواند با پاسپورت خود، گوشی وارد شده به کشور را در سایت گمرک برای رجیستر گوشی ثبت کند.

همچنین طبق توضیحات وب‌سایت گمرک، اگر هرگونه مشکلی از سوی کاربر در فرایند ثبت اطلاعات گوشی پیش بیاید، مسئولیتش بر عهده‌ی او بوده و هزینه‌ی پرداخت شده تحت هیچ شرایطی بازگشت داده نمی‌شود. پس حسابی آموزش رجیستری گوشی را بخوانید و حواس خود را در مراحل ثبت IMEI گوشی در سایت گمرک جمع کنید. به خصوص اگر گوشی گران قیمتی را وارد کشور کرده‌اید.

گوشی موبایل اپل مدل iPhone 13 CH دو سیم‌ کارت ظرفیت 128 گیگابایت و رم 4 گیگابایت - نات اکتیو

سایت رجیستری گوشی

سایت رجیستری گوشی

همانطور که ابتدای آموزش رجیستری گوشی گفتیم، سایت رجیستری گوشی هوشمند، همان سامانه‌ی همتا است. برای اینکه بتوانید گوشی را در این سایت رجیستر کنید، سه راه وجود دارد؛ ورود به سایت همتا،‌ دریافت اپلیکیشن اندروید یا iOS همتا و یا شماره‌گیری کد دستوری #۷۷۷۷* و دنبال کردن دستورالعمل به نمایش درآمده. روش سوم از همه‌ی روش‌های دیگر راحت‌تر و سرراست‌تر است. بنابراین این روش را به شما پیشنهاد می‌کنیم. آموزش رجیستری گوشی از طریق کد دستوری یادشده را در بالا گفته‌ایم.


آیا گوشی‌هایی مثل آیفون ۱۵ یا ۱۴ را می‌توان از طریق پاسپورت فعال‌سازی کرد؟

خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم، گوشی‌هایی که طبق قانون کشور ما، مجاز به ثبت و دریافت کد رجیستری نیستند. بنابراین با خرید این گوشی‌ها،‌ هزینه‌ی اضافی برای رجیستر آن به فروشندگان پرداخت نکنید. برخی از فروشندگان سودجو با پرداخت مبالغ میلیونی، راه حل‌های موقتی را برای استفاده از گوشی با سیم‌کارت به شما ارائه می‌دهند اما باید بدانید در نهایت رجیستر دائمی این گوشی‌ها عملا غیرممکن است و تحت هیچ شرایطی نمی‌توان در سامانه همتا، نمایندگان جدید اپل را رجیستر کرد.

اگر شما توانسته‌اید گوشی آیفون ۱۴ یا ۱۵ خود را به هر روشی به صورت دائمی در سامانه همتا رجیستر کنید و در حال حاضر بدون مشکل از امکانات سیم‌کارت از آن استفاده می‌کنید، می‌توانید نحوه‌ی انجام این کار را در بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. چون بالاخره ممکن است یک روش برای دور زدن محدودیت‌ها وجود داشته باشد.

گوشی موبایل شیائومی مدل  Poco X6 Pro 5G دو سیم کارت ظرفیت 512 گیگابایت و رم 12 گیگابایت

خرید گوشی از خارج و رجیستر کردن آن یا خرید گوشی رجیستر شده از داخل کشور؟

رجیستری گوشی مسافری 1402

اگرچه گوشی‌های آیفون 14 و ۱۵ همچنان به تعداد بالا در کشور به فروش می‌رسند، اما هیچ یک از آن‌ها گارانتی رسمی ندارند و رجیستر هم نمی‌شوند. بنابراین خرید آن‌ها چه از داخل کشور و چه خارج کشور هیچ فرقی نمی‌کند. اما برای گوشی‌هایی که در کشور رجیستر می‌شوند، مثل سری آیفون ۱۳ و هر گوشی دیگری، پیشنهاد ما این است که حتما آن‌ها را از فروشگاه‌های داخلی و با گارانتی تهیه کنید.

با خرید گوشی از داخل کشور دو مزیت بزرگ نصیب‌تان می‌شود. دیگر مراحل ثبت کد IMEI در سایت گمرک برای رجیستر گوشی را طی نمی‌کنید و به آموزش رجیستری گوشی هم نیازی نخواهید داشت، چون این مرحله از قبل توسط شرکت گارانتی کننده طی می‌شود. دوم اینکه گوشی را با گارانتی حداقل ۱۸ ماهه تحویل می‌گیرد و این یعنی هر مشکلی که برای آن پیش بیاید و جزئی از تعهدات شرکت گارانتی‌کننده باشد، به صورت رایگان برطرف خواهد شد.

پس اگر توصیه‌ی ما را بخواهید، می‌گوییم حتما سعی کنید گوشی را از فروشگاه‌های داخلی و به صورت رجیستر شده و دارای گارانتی خریداری کنید؛ هم ریسکش کمتر است، هم ارزش بیشتری به خاطر گارانتی دارند. هرچند اگر تمایلتان به خرید گوشی‌های جدید اپل است، داستان کاملا فرق خواهد کرد.


آموزش رجیستری گوشی؛ سخن پایانی

در این مطلب به آموزش رجیستری گوشی را به صورت قدم به قدم و با توضیحات تصویری پرداختیم. رجیستر کردن گوشی یک الزام است تا بتوانید از امکانات سیم‌کارت‌های داخلی روی آن استفاده کنید. از جمله به اشتراک‌گذاری اینترنت، برقراری تماس، ارسال پیامک و هر کاری که فقط با فعال بودن سیم‌کارت می‌توان انجام داد.

اما اگر گوشی رجیستر نشود، شما قادر به انجام هیچ یک از این کارها نخواهید شد. البته جز همین چند مورد، گوشی را می‌توانید برای تمام اهداف دیگر از جمله تماشای فیلم و سریال، بازی کردن، کار با اپ‌های مختلف و هر کار دیگری استفاده کنید. فقط برای انجام مواردی مثل تماس، ارسال پیام و… نیاز به یک گوشی رجیستر شده در کنار گوشی رجیستر نشده خود خواهید داشت.

منبع: دیجی‌کالا مگ

سوالات متداول درباره رجیستر گوشی هوشمند
آیا رجیستر اعتبار دارد؟
خیر. اگر گوشی در سامانه همتا ثبت و فعال سازی شود، برای همیشه اعتبار خواهد داشت. اما اگر گوشی را رجیستر نکنید، ۲ ماه بعد تمام خدمات مربوط به سیم‌کارت قطع خواهد شد.
اگر رجیستر نکنیم چه می‌شود؟
دیگر نمی‌توانید با گوشی تماس بگیرید، پیامک ارسال کنید، از اینترنت همراه استفاده کنید یا آن را به اشتراک بگذارید. سایر فعالیت‌هایی که به سیم‌کارت مربوط نمی‌شوند، با گوشی قابل انجام خواهند بود.
تا چند مدت بدون رجیستر می‌شود از گوشی استفاده کرد؟
تقریبا ۲ ماه می‌توانید بدون رجیستر کردن گوشی از امکانات آن با سیم‌کارت استفاده کنید.
چه گوشی‌هایی رجیستر نمی‌شوند؟
در حال حاضر سری آیفون ۱۴ و ۱۵ رجیستر نمی‌شوند ولی سایر گوشی‌ها مشکلی ندارند.
اگر گوشی به همراه خود کد رجیستر نداشت چه کنیم؟
در صورتی که گوشی گارانتی داشته باشد، می‌توانید قبل از هر کاری با شرکت گارانتی‌کننده تماس گرفته و از آن‌ها راهنمایی بخواهید. اگر هم گوشی را از فروشگاه‌های آنلاین از جمله دیجی‌کالا خریداری کرده‌اید، می‌توانید با اپراتور این شرکت تماس بگیرید تا آن‌ها راهنمایی‌تان کنند.
چند بار می‌توان از پاسپورت برای رجیستر گوشی استفاده کرد؟‍
هر فرد در طول یک سال فقط یک بار می‌تواند از پاسپورت خود برای رجیستر گوشی استفاده کند.
آیا می‌توان هر گوشی مسافری را با کد IMEI در گمرک ثبت کرد؟
خیر. گوشی‌هایی که در ایران رجیستر نمی‌شوند مثل سری آیفون ۱۴ و ۱۵ را نمی‌توان تحت هیچ شرایطی رجیستر کرد.
هزینه رجیستر گوشی مسافری با پاسپورت چقدر است؟
برای گوشی‌های کمتر از ۶۰۰ دلار، ۱۷٪ مبلغ دلاری خود گوشی و برای گوشی‌هایی با قیمت بیشتر از ۶۰۰ دلار، ۲۲.۵٪ قیمت دلاری گوشی.
چگونه کد IMEI گوشی را پیدا کنیم؟
با شماره‌گیری عبارت #۰۶#*. همچنین روی کارتون هم کد IMEI درج شده است.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. Shahnaz

    درود بر شما و سپاس از راهنماییتون. اگر توریستی از کشور دیگه بیاد که مدت مثلا یک یا دو ماه در ایران باشه چطور از موبایلش استفاده کنه، هزینه تلفن با سیم‌کارت خارجی خیلی گرونه . آیا راهنمایی برای توریستها هم دارید؟

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X