۹ روش ساده و ۹ خوراکی طبیعی برای کاهش اسید اوریک خون

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
روش‌های کاهش اسید اوریک

اسید اوریک یک ماده‌ی زائد طبیعی است که طی فرآیند هضم بعضی از مواد غذایی که حاوی پورین هستند به وجود می‌آید. بعضی از مواد غذایی مانند ماهی ساردین، بعضی گوشت‌ها و… مقدار زیادی پورین دارند. پورین همچنین در بدن شکل‌ می‌گیرد و تجزیه می‌شود. بدن معمولا اسید اوریک را از طریق کلیه‌ها و ادرار خارج می‌کند. اگر در مصرف مواد غذایی حاوی پورین زیاده‌روی کنید یا بدنتان نتواند به سرعت کافی پورین را از بدن خارج کند، اسید اوریک در بدن جمع می‌شود. سطح بالای اسید اوریک که به آن هیپراوریسمی گفته می‌شود، می‌تواند منجر به نوعی بیماری به نام نقرس شود. نقرس درد مفاصل را به همراه دارد. علاوه بر این خون و ادرار را خیلی اسیدی می‌کند. در مقاله‌ی امروز دیجی‌کالا مگ قصد داریم شما را با ۹ روش برای کاهش سطح اسید اوریک در بدن آشنا کنیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

راهکارهایی برای کاهش اسید اوریک در بدن

اسید اوریک می‌تواند به دلایل مختلف از جمله رژیم غذایی، ژنتیک، اضافه وزن یا چاق بودن و همچنین استرس در بدن جمع شود. علاوه بر این بعضی از بیماری‌ها می‌توانند منجر به بالا رفتن سطح اسید اوریک شوند.

از جمله‌ی این بیماری‌ها می‌توانیم به بیماری‌‌های کلیوی، دیابت ملیتوس، کم‌کالری تیروئید، بعضی از انواع سرطان‌ها یا شیمی‌درمانی و پسوریازیس اشاره کنیم. در ادامه چند روش برای کاهش اسید اوریک در بدن را در اختیارتان قرار داده‌ایم.

۱. برای کاهش اسید اوریک خون مصرف مواد غذایی حاوی پورین را محدود کنید

می‌توانید مصرف منابع اسید اوریک را در رژیم غذایی خود کم کنید. مواد غذایی سرشار از پورین شامل بعضی از انواع گوشت‌ها، غذاهای دریایی و سبزیجات می‌شوند. تمام این خوراکی‌ها زمانی که هضم شوند، اسید اوریک تولید می‌کنند. مصرف مواد غذایی زیر را کم کرده یا به‌طور کلی از مصرف آن‌ها اجتناب کنید.

  • گوشت بوقلمون
  • ماهی و صدف
  • گل‌کلم
  • نخودسبز
  • قارچ

۲. از مصرف قند خودداری کنید

برای کاهش قند مصرفی خود نکات زیر را در نظر داشته باشید.

۱. مواد غذایی شیرین

معمولا اسید اوریک را با رژم غذایی غنی از پروتئین مرتبط می‌دانیم، اما مطالعاتی که به‌تازگی انجام شده‌اند به این نتیجه رسیده‌اند که قند ممکن است یکی از دلایل بالقوه‌ی بالا رفتن اسید اوریک در بدن باشد. فروکتوز قند ساده‌ی اصلی در مواد غذایی فرآوری شده و تصفیه شده است.

محققان به این نتیجه رسید‌ه‌اند که این نوع قند به‌طور ویژه می‌تواند بالا رفتن سطح اسید اوریک خون را به دنبال داشته باشد‌. برچسب ارزش غذایی روی محصولات غذایی را بررسی کنید تا متوجه میزان قند اضافه شده‌ی موجود در آن‌ها شوید. خوردن مواد غذایی غنی شده‌ی بیشتر و مواد غذایی تصفیه شده‌ی کمتر هم می‌تواند به کاهش قند مصرفی کمک کند.

۲. نوشیدنی‌های شیرین

نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه و حتی آب‌میوه‌های تازه حاوی فروکتوز و گلوکز زیادی هستند.

به یاد داشته باشید که شربت ذرتِ حاوی فروکتوز زیاد، ترکیبی از ۵۵ درصد فروکتوز و ۴۲ درصد گلوکز است. فروکتوز موجود در آب‌میوه یا سایر مواد غذایی سریع‌تر از قند جذب بدن می‌شود. جذب سریع‌تر قند تصفیه شده باعث بالا رفتن سطح قند خون و همچنین افزایش میزان اسید اوریک در بدن می‌شود.

۳. آب بیشتری بنوشید

نوشیدن مقدار زیادی مایعات به کلیه‌ها در خارج کردن سریع‌تر اسید اوریک کمک می‌کند. همیشه همراه خودتان یک بطری آب داشته باشید. اگر فراموش می‌کنید آب بنوشید، هر یک ساعت آلارم گوشی خود را برای این کار تنظیم کنید.

۳. برای کاهش اسید اوریک خون وزنتان را کاهش دهید

کاهش وزن

به غیر از دنبال کردن رژیم غذایی مناسب، کاهش وزن هم می‌تواند در کم کردن میزان اسید اوریک بدن مفید باشد. سلول‌های چربی بیشتر از سلول‌های عضلات اسید اوریک تولید می‌کنند. علاوه بر این اضافه وزن خارج کردن اسید اوریک از بدن را برای کلیه‌ها دشوار می‌کند. دقت کنید که کاهش وزن سریع هم می‌تواند روی میزان اسید اوریک در بدن اثر بگذارد.

اگر دچار اضافه وزن هستید، بهترین کار این است که از دنبال کردن رژیم‌های فوق‌العاده سختگیرانه و همچنین رژیم‌‌های حاوی چربی زیاد خودداری کنید. برای دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب و برنامه‌ی کاهش وزن با یک متخصص تغذیه‌ی حاذق مشورت کنید. علاوه بر این پزشک می‌تواند برای شما با توجه به نوع بدنتان یک برنامه‌ی مناسب برای کاهش وزن تنظیم کند.

۴. سطح انسولین خونتان را متعادل کنید

زمانی که به پزشک مراجعه می‌کنید، از او بخواهید سطح قند خونتان را بررسی کند. این کار حتی برای کسانی که به دیابت مبتلا نیستند هم مفید است. افرادی که دچار دیابت نوع ۲ هستند، ممکن است انسولین زیادی در جریان خون خود داشته باشند. این هورمون (انسولین) برای انتقال قند از خون به سلول‌ها ضروری است.

زیاد بودن انسولین در خون منجر به افزایش اسید اوریک در بدن، همچنین اضافه وزن می‌شود. افراد مبتلا به پیش‌دیابت هم ممکن است سطح بالاتری از انسولین را در خون داشته باشند و بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار بگیرند. پزشک اگر گمان کند دچار مقاومت به انسولین هستید، ممکن است سطح انسولین سرم و همچنین قند خون شما را بررسی کند.

۵. فیبر بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید

خوردن فیبر بیشتر به بدن در خارج کردن اسید اوریک کمک می‌کند. فیبر همچنین می‌تواند سطح قند خون و انسولین را متعادل کند‌. علاوه بر این احساس سیری را افزایش می‌دهد و احتمال پرخوری کم می‌کند.

هر روز دست‌کم ۵ تا ۱۰ گرم فیبر محلول مصرف کنید. مواد غذایی فیبردار مانند میوه‌ی تازه، یخ‌زده یا خشک شده، سبزیجات تازه، یخ‌زده یا خشک شده، جو دوسر، مغزها و بلغور جو را در رژیم غذایی خود جای دهید.

۶. برای کاهش اسید اوریک خون استرس خود را کاهش دهید

استرس، خواب ناکافی و ورزش نکردن همگی می‌توانند التهاب را افزایش دهند. التهاب ممکن است بالا رفتن میزان اسید اوریک را به دنبال داشته باشد. تمرینات ذهن‌آگاهی مانند تمرینات تنفسی و یوگا به کنترل سطح استرس کمک می‌کنند. برای اینکه خواب باکیفیت و سریعی داشته باشید، کارهای زیر را انجام دهید.

  • از وسایل الکترونیکی مانند موبایل و تبلیت دو تا سه ساعت قبل از خوابیدن دوری کنید.
  • هر روز سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید.
  • بعد از ناهار از مصرف قهوه خودداری کنید.

۷. داروها و مکمل‌های مصرفی خود را چک کنید

بعضی از داروها و مکمل‌ها هم می‌توانند منجر به جمع شدن اسید اوریک در خون شوند. تعدادی از این داروها را در ادامه نام برده‌ایم.

  • آسپرین
  • ویتامین B3 (نیاسین)
  • داروهای ادرارآور
  • داروهای سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی
  • داروهای شیمی‌درمانی

اگر مجبور هستید هر کدام از داروهای ذکر شده را مصرف کنید و سطح اسید اوریک بدنتان هم بالا است، از پزشک بخواهید برای شما داروهای جایگزین تجویز کند.

۸. برای کاهش اسید اوریک خون رژیم غذایی گیاهی را دنبال کنید

مواد غذایی گیاهی برای کاهش اسید اوریک

دنبال کردن رژیم غذایی گیاهی هم می‌تواند یک راهکار مفید برای کم کردن اسید اوریک موجود در بدن باشد. در رژیم غذایی دش مصرف گوشت قرمز، گوشت ماکیان و ماهی محدود می‌شود.

افرادی که این رژیم غذایی را دنبال می‌کنند، باید میوه، سبزیجات، دانه‌ها، مغزها و غلات سبوس‌دار را مصرف کنند. نشان داده شده که سایر رژیم‌های غذایی گیاهی مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای هم در کاهش اسید اوریک بدن مفید هستند.

۹. مواد غذایی کاهنده‌ی اسید اوریک را به رژیم غذاییتان اضافه کنید

مصرف بعضی از مواد غذایی مانند میوه و سبزیجات و محصولات لبنی کم‌چرب می‌تواند به کاهش اسید اوریک کمک کند. در ادامه به تعدادی از این مواد غذایی اشاره کرده‌ایم.

بهترین مواد خوراکی برای کاهش اسید اوریک خون

۱. سیب

سیب غنی از مالیک اسید است و اسید اوریک خون را خنثی می‌کند. می‌توانید هر زمان که گرسنه شدید، سیب را به‌عنوان میان وعده نوش جان کنید‌.

۲. آلبالو

آلبالو حاوی ترکیبات ضدالتهابی به نام آنتوسیانین‌ها است که سطح اسید اوریک را در بدن کاهش می‌دهند. علاوه بر این از جمع شدن اسید اوریک در خون جلوگیری می‌کنند. آلبالو اسیدها را خنثی کرده و از التهاب و درد پیشگیری می‌کند.

۳. لیموترش

آب لیموترش حاوی اسید سیتریک است که حلال اسید اوریک به شمار می‌رود. اضافه کردن لیموترش به رژیم غذایی به پیشگیری از بالا رفتن اسید اوریک در بدن کمک می‌کند. هر روز صبح آب نصف یک عدد لیموترش را به یک لیوان آب اضافه کرده و آن را میل کنید.

۴. مواد غذایی غنی از ویتامین C

مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C یک روش عالی دیگر برای متعادل کردن سطح اسید اوریک بدن محسوب می‌شود. منابع غذایی ویتامین C اسید اوریک را حل کرده و آن را از بدن خارج می‌کنند‌. از جمله بهترین منابع ویتامین C می‌توانیم به کیوی، پرتقال، گوجه‌فرنگی، گریپ‌فروت، کلم‌بروکلی و سبزیجات با برگ سبز اشاره کنیم.

۵‌. چای سبز

بیشتر ما چای سبز را به خواص فوق‌العاده‌ای که در کاهش وزن و چربی‌سوزی دارد می‌شناسیم. برای کاهش سطح اسید اوریک بالا، هر روز چای سبز بنوشید. چای سبز احتمال ابتلا به بیماری نقرس را هم کاهش می‌دهد‌. درست است که چای سبز خواص متعددی برای سلامتی بدن دارد، اما نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنید، وگرنه دچار بعضی از عوارض جانبی می‌شوید.

۶. اسیدهای چرب امگا ۳

منابع اسیدهای چرب امگا ۳ را در رژیم غذایی خود جای دهید. از جمله منابع اسیدهای چرب امگا ۳ می‌توانیم تخم‌ کتان، دانه‌ی سویا، اسفناج و گردو را نام ببریم. مواد غذایی ذکر شده تورم و التهاب را کاهش می‌دهند.

۷‌. سبزیجات

بیشتر سبزیجات پورین کمی دارند و افراد مبتلا به نقرس می‌توانند آن‌ها را مصرف کنند‌. سبزیجاتی مثل مارچوبه، گل‌کلم، اسفناج، قارچ و لوبیا سبز در این زمینه استثناء هستند، چون مقدار متوسطی پورین دارند. مصرف سبزیجات ذکر شده را به نصف لیوان در روز محدود کنید.

۸. غلات غنی شده

خوردن غلات غنی شده مانند سریل، برنج و پاستای سبوس‌دار خطر ابتلا به بیماری نقرس را کاهش می‌دهد. محققان به این نتیجه رسیده‌اند افرادی که برای کاهش فشار خون خود رژیم غذایی دش (DASH) را دنبال می‌کنند، کمتر در معرض ابتلا به نقرس قرار می‌گیرند. رژیم غذایی دش شامل مواد غذایی مانند غلات سبوس‌دار، میوه و سبزیجات تازه و محصولات لبنی کم‌چرب می‌شود.

۹. چربی‌ها

مصرف روغن‌های مفید برای سلامت قلب مانند روغن زیتون و روغن تخم کتان می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. با پزشک درباره‌ی خواص مصرف مکمل روغن ماهی مشورت کنید. تحقیقات به این نتیجه رسیده‌اند که مکمل روغن ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است و می‌تواند درد و التهاب ناشی از آرتریت را کاهش دهد.

کلام آخر

در این مقاله از دیجی‌کالا مگ درباره‌ی ترفندهای طبیعی برای کم کردن اسید اوریک در بدن صحبت کردیم. رژیم غذایی، ورزش کردن و سایر تغییرات در سبک زندگی همگی می‌توانند نقرس و سایر بیماری‌های ناشی از بالا بودن سطح اسید اوریک را بهبود دهند. هرچند قلام ذکر شده به هیچ وجه نمی‌توانند جایگزین داروهای تجویز شده توسط پزشک شوند.

تمام داروهایی که پزشک برایتان تجویز کرده است را به‌طور مرتب مصرف کنید. ترکیبی از رژیم غذایی مناسب، ورزش کردن و مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک می‌تواند به کاهش علائم کمک کند. برای کاهش میزان اسید اوریک خون خود باید از مصرف بعضی از مواد غذایی اجتناب کرده یا مصرف آن‌ها را محدود کنید. برای اینکه بتوانید بهترین رژیم غذایی را دنبال کنید، از متخصص تغذیه کمک بگیرید‌.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: health line, nutritionic



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. زیبا

    گوجه فرنگی برای فردی که اسید اوریک داره خیلی مضره…. این جمله رو اصلاح کنین

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما