کتابهای «تلماسه» را با چه ترتیبی بخوانیم؟
باری آرتور سی کلارک، از شناختهشدهترین نویسندگان ژانر علمی-تخیلی، دربارهی کتابهای «تلماسه» نوشتهی فرانک هربرت اینطور گفت: «من هیچ چیز را قابل مقایسه با آن نمیدانم، مگر ارباب حلقهها.» البته جی. آر. آر. تالکین اگر این حرفها را میشنید احتمالا از کوره در میرفت؛ اما شکی در آن نیست که هر دوی این آثار ادبی تأثیر شگرفی بر ژانرهای خود داشتهاند؛ حتی اگر «ارباب حلقهها» بیشتر به فرهنگ عامهی مردم امروز نفوذ کرده باشد. هر دو «تلماسه» و «ارباب حلقهها» وسعت و گسترهای عجیب دارند، برای خود حماسهای هستند و متأسفانه هر دو نویسنده پیش از آنکه فرصت وسعت بخشیدن به آثار خود را داشته باشند دار فانی را وداع گفتند و البته هر دو پسرانی داشتند که مسئولیت ادامه دادن این مجموعهها را بر عهده گرفتند.
قسمت اول اقتباس سینمایی دنی ویلنوو از کتابهای «تلماسه» با استقبالی فوق العاده هم از سوی تماشاگران و هم منتقدان مواجه شد که نشان میدهد فیلم «تلماسه» میتواند در نهایت به آن شهرت و نفوذ در فرهنگ عامه که استحقاق آن را دارد برسد، شهرتی که بتواند با کتابهای تالکین برابری کند. این البته بدون مشارکت ستارههایی مثل تیموتی شالامی، ربکا فرگوسن، زندایا، اسکار آیزاک، خاویر باردم، جاش برولین، دیو باتیستا و بسیاری دیگر ممکن نمیشد. موفقیت «تلماسه» حالا با انتشار فیلم دوم به اوج رسیده است. فروش بیش از ۸۰ میلیون دلاری «تلماسه: بخش دوم» در اولین روز در باکس آفیس و امتیازات بالای منتقدان به فیلم خبر از موفقیتی دیگری برای ویلنوو و کتابهای فرانک هربرت میدهد. در این قسمت شاهد حضور بازیگران تازهای مثل فلورانس پیو در نقش پرنسس ایرولان، آستین باتلر در نقش فیدراوتا هارکونن، کریستوفر واکن به عنوان شادام چهارم و دیگرانی هستیم که حسابی تنور این فیلم را داغ کردهاند.
با این حال، طرفداران جدیدی که به خاطر فیلمهای ویلنوو تازه با دنیای فرانک هربرت آشنا شدهاند و سراغ کتابها رفتهاند ممکن است در آغاز کار با مشکل مواجه شوند. علت آن هم این است که برای نمونه تعداد کتابهای «تلماسه» بسیار از رمانهای سرزمین میانه بیشتر است و از زمان کتاب اصلی، که در سال ۱۹۶۵ میلادی منتشر شد، رمانهای بعدی در دو خط زمانی متفاوت حرکت میکنند. کتابهای مختلف هر کدام موضوعات و چالشهای متفاوتی را مطرح میکنند و در عین حال با یکدیگر مرتبط میشوند؛ تازه از همهی اینها که بگذریم میرسیم به مسئلهی نامهای عجیب و غریب و اصطلاحاتی که برای خواننده تازگی دارد.
ما نمیتوانیم به شما قول بدهیم که در پایان این مطلب بتوانید نام همهی این کتابها را از حفظ بگویید، اما میتوانیم به شما کمک کنیم تا بدانید از کدام کتاب باید خواندن کتابهای «تلماسه» را آغاز کنید. در زیر فهرست کاملی از مجموعه کتابهای «تلماسه» به ترتیب زمانی و خلاصهای از دورههای مختلف کتابها آمده که نویسندگی آنها با خود فرانک هربرت آغاز شده و به برایان هربرت و کوین جی. اندرسون رسیده است. البته توجه داشته باشید که این فهرست شامل داستانهای کوتاهی که در دنیای «تلماسه» اتفاق میافتند و در نشریات مختلف چاپ شدهاند نمیشود.
کتابهای «تلماسه» به ترتیب سال انتشار
تلماسه (۱۹۶۵)، مسیحای تلماسه (۱۹۶۹)، فرزندان تلماسه (۱۹۷۶)، ایزدشاه تلماسه (۱۹۸۱)، مرتدان تلماسه (۱۹۸۴)، چپترهاوس: تلماسه (۱۹۸۵)، خاندان آتریدیز (۱۹۹۹)، خاندان هارکونن (۲۰۰۰)، خاندان کورینو (۲۰۰۱)، جهاد باتلرین (۲۰۰۲)، جنگ صلیبی ماشینی (۲۰۰۳)، نبرد کورین (۲۰۰۴)، شکارچیان تلماسه (۲۰۰۶)، ماسهکرمهای تلماسه (۲۰۰۷)، پل تلماسه (۲۰۰۸)، بادهای تلماسه (۲۰۰۹)، انجمن خواهری تلماسه (۲۰۱۲)، منتاتهای تلماسه (۲۰۱۴)، ناوبران تلماسه (۲۰۱۶)، تلماسه: دوک کالادان (۲۰۲۰)، تلماسه: لیدی کالادان (۲۰۲۱)، تلماسه: وارث کالادان (۲۰۲۲).
کتابهای «تلماسه» به ترتیب کرونولوژی داستانی
جهاد باتلرین، جنگ صلیب ماشینی، نبرد کورین، انجمن خواهری تلماسه، منتاتهای تلماسه، ناوبران تلماسه، خاندان آتریدیز، خاندان هارکونن، خاندان کورینو، تلماسه: دوک کالادان، تلماسه: لیدی کالادان، تلماسه: وارث کالادان، تلماسه، پل تلماسه، مسیحای تلماسه، بادهای تلماسه، فرزندان تلماسه، ایزدشاه تلماسه، مرتدان تلماسه، چپترهاوس: تلماسه، شکارچیان تلماسه، ماسهکرمهای تلماسه.
۱- تلماسه (Dune)
هستهی اصلی داستان «تلماسه» همچنان همان مجموعهی اصلی است که توسط فرانک هربرت در سال ۱۹۶۵ میلادی آغاز شد. هربرت تا پیش از مرگ او در سال ۱۹۸۶ میلادی شش رمان نوشت: تلماسه (۱۹۶۵)، مسیحای تلماسه (۱۹۶۹)، فرزندان تلماسه (۱۹۷۶)، ایزدشاه تلماسه (۱۹۸۱)، مرتدان تلماسه (۱۹۸۴)، چپترهاوس: تلماسه (۱۹۸۵).
کتاب اول پایهی دنیای این مجموعه را میگذارد و جناحهای رقیب و درگیریهای بین کهکشانی آنها را نشان میدهد که هزاران سال در آینده اتفاق میافتند. این درگیریها بر سر اسپایسهای باارزشی به نام ملانژ هستند که در سیارهی آراکیس (Arrakis) وجود دارند. آراکیس که به عنوان تلماسه نیز شناخته میشود، یک سیارهی بیابانی است که تنها منبع مادهی ارزشمند ملانژ است که برای سفرهای فضایی، افزایش عمر انسان و افزایش تواناییهای ذهنی مادهای ضروری به حساب میآید. این اسپایس همچنین به عنوان یک مادهی معنوی و مقدس نیز دیده میشود که هوشیاری بالاتری به فرد میدهد و حتی میتواند در برخی افراد تواناییهای پیشگویی ایجاد کند. همین موارد است که باعث شده جناحهای مختلف در این جهان به شدت طالب به دست آوردن این مادهی ارزشمند باشند. این کتاب همچنین داستان به قدرت رسیدن پل آتریدیز (که تیموتی شالامی نقش او را در فیلمها بازی میکند) و نشستن او بر تخت سلطنت را روایت میکند. پل وارث خاندان اشرافی آتریدیز است که به خانوادهاش خیانت شده و او مجبور میشود به صحرای بیرحم آراکیس بگریزد. در این زمان سرپرستی این سرزمینها به خاندان آتریدیز اعطا شده که پیش از این دشمنان قسمخوردهی آنها، یعنی هارکوننها بر آن تسلط داشتند. به تدریج مشخص میشود ک توطئههای سیاسی و خیانتهایی که سقوط خاندان آتریدیز را در پی داشت تنها بخشی از یک نقشهی بزرگتر است. پل و مادرش لیدی جسیکا، که یکی از اعضای خاندان مرموز بنه جزریت است و تواناییهای ذهنی و جسمی پیشرفتهای دارد، در بیابان گیر میافتدند و تا یک قدمی مرگ میروند؛ تا اینکه فریمنها، ساکنان بومی سیاره، آنها را پیدا کرده و به آنها پناه میدهند.
۲- مسیحای تلماسه (Dune Messiah)
در کتاب دوم، یعنی «مسیحای تلماسه» داستان دوازده سال بعد از کتاب اول را میخوانیم و میبینیم که پل نمیتواند با قدرت خود و عواقب اقداماتش در کتاب اول کنار بیاید. او به شخصیتی مسیحایی برای فریمنها تبدیل شده که حالا کنترل آراکیس را به دست گرفته و امپراتوری جدیدی روی کار آوردهاند. با این حال، سلطنت پل توسط برخی از جناحها، مثل صنف فضایی، بنه جزریت و خاندان کورینو تهدید میشود. پل همچنین باید با پیامدهای تصمیم خود برای مصرف ملانژ دست و پنجه نرم کند که قدرتهای مافوق بشری به همراه دارد. اسپایس به پل توانایی دیدن آینده را میدهد اما نتایج زیانباری نیز دارد. در حالی که پل میکوشد تا حکومت خود را حفظ کند، مجبور میشود با واقعیت میرایی و محدودیت تواناییهایش مواجه شود. او در نهایت تصمیم میگیرد سلطنت را به وارثان دوقلوی خود بدهد. دربارهی این دو، به ویژه لتو آتریدیز دوم در کتاب بعدی یعنی «فرزندان تلماسه» بیشتر میخوانیم. در ابتدا فرانک هربرت تصمیم داشت مجموعه را با این کتاب به پایان ببرد؛ اما فشار طرفداران هربرت را متقاعد کرد که مجموعه کتابهای «تلماسه» را ادامه دهد.
۳- فرزندان تلماسه (Children of Dune)
داستان کتاب سوم تلماسه نه سال بعد از ماجراهای «مسیحای تلماسه» را نشان میدهد. این کودکان در پایان کتاب قبلی به دنیا آمدند. در این کتاب ماجرای فرزندان پل آتریدیز، لتوی دوم و غنیمت (Ghanima) را دنبال میکنیم که در فرهنگ فریمنها بزرگ شدهاند و میکوشند کنترل امپراتوری را به دست گرفته و عواقب اقدامات پدرشان را راست و ریست کنند. در «فرزندان تلماسه» میخوانیم که پل آتریدیز در صحرا گم و گور شده است و حالا این دوقلوها باید سلطنت را هدایت کنند که اتفاقا قدرتهای مافوق بشری پدرشان را هم به ارث بردهاند. با این حال، تهدیدات سابق هنوز به قوت خود پابرجا هستند و سلطنت آنها با ترور، فساد و اقدمات بنه جزریتها و خاندان کورینو تهدید میشود. جناحهای مختلف سیاسی و مذهبی هر یک میخواهند کنترل سیارهی آراکیس و اسپایس را به دست بگیرند. در این میان لتو تصاویری از آینده میبیند که نشان میدهد باید فداکاری دشواری صورت بگیرد تا بشریت از آیندهی فاجعهبار خود نجات پیدا کند.
۴- ایزدشاه تلماسه (God Emperor of Dune)
با کتاب «ایزدشاه تلماسه» داستان هزار سالی جلوتر میرود و میخوانیم که چگونه نقشهی لتوی دوم برای جلوگیری از انقراض بشریت به لحظهی اوج خود میرسد. قهرمان رمان قبلی، یعنی لتوی دوم از طریق دگردیسیهای فیزیکی و متافیزیکی به یک ایزدشاه نامیرا تبدیل شده؛ اقدامی که بخش مهمی از نقشهی بزرگ و مرموز او برای تضمین بقای بشریت و تکامل آن است. در این کتاب سلطنت لتوی دوم را میبینیم که به سمت فساد و ظلم کشیده شده و هزاران سال است که به طول انجامیده. لتو با کنترل ذخایر اسپایس عملا قدرت جناحهای سیاسی و مذهبی را سرکوب و محدود کرده و مانع نابودی بشریت به دست خودشان شده است. با این حال این سلطنت نیز بدون چالش نیست و اختلاف فزایندهای میان مردم و دولت مرکزی وجود دارد. این موضوع از آنجا ریشه میگیرد که مردم از سلطنت ظالمانه و ماهیت جاودانه و ایزدگونهی او وحشت دارند. در «ایزدشاه تلماسه» لتو نقشهی خود برای بقای بشریت را پیاده میکند که نتیجهی این نقشه «پراکندگی» (The Scattering) است: یعنی گسترش و کوچ اجباری بشر در سراسر جهان. هزارههای بیشتری میگذرد و بالاخره به کتابهای «مرتدان تلماسه» و «چپترهاوس: تلماسه» میرسیم که از تنشهایی میگویند که در میان نگهبانان آراکیس اتفاق میافتد؛ زیرا امواج شدیدی از پناهجویان برای فرار از دست یک دشمن قدرتمند مجبور به بازگشت از پراکندگی شدهاند.
۵- مرتدان تلماسه (Heretics of Dune)
داستان این کتاب در جهانی اتفاق میافتد که در نتیجهی اقدامات لتوی دوم دستخوش تغییرات چشمگیری شده است. پس از مرگ لتو امپراتوری تحت کنترل او تکه تکه شده و دوران صلح اجباری او پایان یافته است. بشریت وارد دورهای تازه از گسترش و اکتشاف شده و میلیونها نفر از مرزهای قدیمی امپراتوری فراتر رفته و به سرزمینهای ناشناخته سفر کردهاند. این کتاب، که وقایع آن هزار و پانصد سال پس از «ایزدشاه تلماسه» اتفاق میافتد، زمینه را برای تحولات بعدی در جهان تلماسه آماده میکند و به عواقب گسترش و چالشهای پیش روی بشریت میپردازد که به خاطر جوامع مخفی و گروههای مرموز و متخاصم وحشی که از گسترش بازگشته و خواهان به دست گرفتن قدرت هستند در معرض نابودی قرار گرفتهاند.
۶- چپترهاوس: تلماسه (Chapterhouse: Dune)
«چپترهاوس: تلماسه» یا «محل گردهمایی: تلماسه» داستان بنه جزریت از پس از «مرتدان تلماسه» را دنبال میکند که در جهت حفظ انجمن خود و بقای بشریت میکوشند. بنه جزریت مجبور شدهاند از سرزمین اجدادی خود فرار کنند و حالا در تبعید در سیارهی چپترهاوس ساکن شدهاند. در این میان انجمن خواهران با تهدیداتی مواجه شده است؛ یک جناح جداشده از بنه جزریتها که شرارت پیشه کردهاند و توسط شخصیت مرموزی رهبری میشوند بازگشتهاند و میخواهند تمام بنه جزریتها و میراث آنها را از بین ببرند. همانطور که بنه جزریت برای زنده ماندن تلاش میکنند، باید با پیامدهای اقدامات گذشتهی خود نیز مواجه شوند. انجمن خواهران قرنهاست که مسیر ژنتیکی بشریت را دستکاری کردهاند و این تصمیم آنها پیامدهای خود را در «چپترهاوس» نشان میدهد. این کتاب تنها یک سال پیش از مرگ هربرت منتشر شد و او نتوانست داستان این دنیا را به پایان ببرد. با این وجود، او طرح اصلی داستان جلد هفتم را نوشته بود و پسرش برایان و اندرسون از آن پیشنویسها و یادداشتها برای نوشتن کتابهای «شکارچیان تلماسه» و «ماسهکرمهای تلماسه» استفاده کردند. این رمانهای پایانی آن دشمن بزرگی را که مردم در کتاب «ایزدشاه تلماسه» از دست او فراری بودند معرفی میکنند. این دشمن، امپراتوری ماشینهای متفکر است، اصطلاحی که میتوان گفت هربرت برای هوش مصنوعی امروزی ما به کار میبرده. بسیاری از شخصیتهای اصلی کتابهای قبل برای رویارویی نهایی بشریت با این تهدید قدرتمند برای این دو کتاب تلماسه احیا شدهاند.
پیشدرآمد: مقدمهای بر «تلماسه»
«شکارچیان تلماسه» و «ماسهکرمهای تلماسه» ممکن است داستان اصلی را به پایان رسانده باشند؛ اما آنها اولین کتابهایی نیستند که برایان هربرت و اندرسون در این مجموعه نوشتهاند. اولین کتابهای این دو نفر پیشدرآمدی بر مجموعهی «تلماسه» است که از سهگانهی «خاندان آتریدیز»، «خاندان هارکونن» و «خاندان کورینو» تشکیل میشود. داستان این کتابها دههها پیش از اولین کتاب «تلماسه» اتفاق میافتند و تاریخچهی بسیاری از شخصیتهای قدیمیتر داستان را گسترش میدهند.
کتاب «خاندان آتریدیز» (House Atreides) بیش از هر چیز بر زندگی لتوی اول، پدر پل قهرمان رمان اصلی، متمرکز میشود. رابطهی لتو با لیدی جسیکا، بنه جزریت و دسیسههای بارون شرور ولادیمیر هارکونن همه در این کتاب بررسی شدهاند.
در رمان دوم به نام «خاندان هارکونن» (House Harkonnen) نگاه عمیقتری به فرایند رشد و بزرگ شدن لتو میاندازیم و در ماجرای دوستیها و خیانتهای رقیب بزرگ او، ولادیمیر هارکونن، نیز عمیق میشویم. «خاندان هارکونن» همچنین آغاز جنبش منتاتها را نشان میدهد که گروهی از رایانههای انسانی هستند که تواناییهای ذهنی خارق العاده دارند.
سومین رمان سهگانهی پیشدرآمد «خاندان کورینو» (House Corrino) است که نزدیکترین کتاب از میان اینها به «تلماسه» اصلی محسوب میشود و در آن میخوانیم که جسیکا از لتو حامله میشود و این بچه همان پل است. این کتاب استراتژیهای پیچیدهی امپراتور شادام چهارم و رابطهی او با پدرش الرود نهم و همچنین ظهور صنف فضایی را بررسی میکند که سازمانی قدرتمند هستند که سفرهای بین ستارهای تحت کنترل و نظارت آنها قرار دارد.
پیشدرآمد: افسانههای تلماسه
کتابهای «تلماسه» را در ژانر علمی-تخیلی ملایم میگنجانند؛ ژانری که در آن عناصر انسانی بر عناصر علمی آن غلبه دارد، داستان و شخصیتها در مرکزیت قرار میگیرند و دقت و احتمالات علمی به حاشیه رانده میشوند. به طوری که حتی در آیندهای که کتاب اول ترسیم میکند، در سفرهای بین ستارهای کامپیوتری هم وجود ندارد. دومین سهگانهی پیشدرآمد برایان هربرت و اندرسون «افسانههای تلماسه» هستند که نشان میدهند چرا دنیای «تلماسه» به این شکل است. وقایع کتابهای «جهاد باتلرین»، «جنگ صلیبی ماشینی» و «نبرد کورین» داستان ده هزار سال پیش از «تلماسه» را روایت میکنند؛ زمانی که در آن بشریت زیر یوغ ماشینهای متفکر بود. به طور کلی میتوان گفت مهمترین موضوعات این سهگانه حول ایجاد انجمن خواهری بنه جزریت، جنبش منتاتها و ریشهی دشمنی بین خاندانهای آتریدیز و هارکونن میچرخد. در جریان کتاب «جهاد باتلرین» (The Butlerian Jihad) با یک جنگ تمام عیار به رهبری انسانها علیه ماشینهای متفکر مواجه میشویم که مدتهاست بشریت را به بردگی خود درآوردهاند. داستان این کتاب گروهی از شخصیتها از جمله ووریان آتریدیز را دنبال میکند که یکی از اعضای یک نژاد هیبریدی قدرتمند از انسان و ماشین به نام تایتانها هستند، سرنا باتلر نیز انسانی است که رهبری شورش علیه ماشینها را عهدهدار شده است.
رمان دوم، «جنگ صلیبی ماشینی» (The Machine Crusade)، داستان این جهاد را ادامه میدهد و بشریت هنوز برای بازپسگیری آزادی خود از ماشینهای متفکر با آنها در جنگ است. این کتاب همچنین به ریشههای سیاسی و اجتماعی روی کار آمدن مهمترین مذهب مجموعه کتابهای «تلماسه» میپردازد.
ماجرای جهاد از کتاب اول تا کتاب سوم این پیشدرآمد ادامه پیدا میکند را و به پیروزی قاطع بشریت ختم میشود. در کتاب «نبرد کورین» (The Battle of Corrin) جنگ نهایی بین بشریت و ماشینهای متفکر در سیارهی کورین اتفاق میافتد. ماشینهای متفکر البته از نابودی کامل میگریزند تا بعدها به عنوان بزرگترین دشمن مجموعهی اصلی بازگردند. این کتاب ماجرای شخصیتهایی مثل ووریان آتریدیز، خاویر هارکونن (بنیانگذار خاندان هارکونن) و نورما سنوا را نیز دنبال میکند. نورما مخترع نابغهای است که فناوری روی کار میآورد که امکان سفرهای بین ستارهای را فراهم میکند.
پیشدرآمد: قهرمانان تلماسه
خب، تا اینجای کار مشخص شد که یک خط داستانی اصلی داریم که هربرت پدر نوشته است و دو سهگانه که پیشدرآمد این کتابها هستند و هربرت پسر و همکارش آنها را نوشتهاند. امیدواریم به اندازهی کافی واضح بوده باشد؛ چراکه با «قهرمانان تلماسه» قضیه کمی پیچیده میشود. پیشدرآمد قهرمانان تلماسه ماجرا را حسابی گیجکننده میکنند. داستان «پل تلماسه» (Paul of Dune) مدام بین رویدادهای کتاب اول و «مسیحای تلماسه» در رفت و آمد است و تازه قسمتهایی از دوران جوانی پل را نیز نشان میدهد. ماجرای «بادهای تلماسه» (The Winds of Dune) اما به چانی میپردازد که از پل دوقلوها باردار میشود. داستان این کتاب در بازهی زمانی بین کتابهای «مسیحای تلماسه» و «فرزندان تلماسه» اتفاق میافتد و دربارهی توطئهها و خیانتهایی که سلطنت پل را تهدید میکند میگوید. سومین کتاب این سهگانه نیز «پرنسس تلماسه» (Princess of Dune) نام دارد که جدیدترین رمان منتشرشده در دنیای «تلماسه» است و در همین سال ۲۰۲۳ میلادی منتشر شد و به داستان دو زن مهم در زندگی پل میپردازد.
پیشدرآمد: مدارس تلماسه
اگر فکر کردید هربرت و اندرسون از نوشتن پیشدرآمد برای این مجموعه خسته شدهاند، در اشتباهید که آنها یک مجموعهی دیگر نیز بعد از «بادهای تلماسه» به پیشدرآمد کتابهای هربرت اضافه کردهاند. این سهگانه داستان را از پیامدهای «افسانههای تلماسه» آغاز میکند. عبارت سهگانهی «مدارس تلماسه» به سازمانهای مختلفی از کتاب اول اشاره دارد که تازه در این کتابها شروع به سفت کردن جای پای خود پس از «جهاد باتلرین» میکنند. عناوین سه کتاب به سه دستهی مختلف این سازمانها اشاره دارد که البته سروکلهی آنها در هر سه کتاب پیدا میشود: انجمن خواهری بنه جزریت در کتاب «انجمن خواهری تلماسه» (Sisterhood of Dune) مراحل اولیهی شکلگیری خود را میگذرانند. آنها میکوشند قدرت و نفوذ خود را تحکیم کنند و همزمان، رویکردهای ضدفناوری قدرت گرفتهاند. این در نتیجهی جنگ صلیبی علیه ماشینها بود که منجر به گسترش نوعی نفرت همگانی از تکنولوژی در سکونتگاههای انسانی شد.
با منتاتها در کتاب «منتاتهای تلماسه» (Mentats of Dune) بیشتر آشنا میشویم. منتاتها درواقع انسانهایی هستند که برای انجام وظایف شناختی پیچیدهای که زمانی رایانههای انجام میدادند آموزش دیدهاند. در این کتاب مبارزهی مداوم بین بلوکها و جناحهای مختلف برای به دست گرفتن قدرت ادامه دارد. صنف فضایی در کتاب «ناوبران تلماسه» (Navigators of Dune) حضور پیدا میکنند. این اتحادیه توانایی منحصربهفردی برای هدایت ایمن سفرهای فضایی دارند و میتوانند با استفاده از اسپایس این سفرها را ممکن کنند. این رمان زمینه را برای وقایع منتهی به رمان اصلی و اولیه فراهم میکند.
سهگانهی کالادان
همین تازگیها هربرت و اندرسون دوباره به رویدادهای پیش از کتاب اول «تلماسه» بازگشتهاند تا نگاهی عمیقتر از پیشینه، انگیزهها و شرایط سیاسی و اجتماعی مهمترین شخصیتهای مجموعه ارائه دهند. تمرکز نویسندگان در این سهگانه بر داستان خانوادهی پل، شامل لتوی اول و جسیکا در خاندان آتریدیزها در سرزمین کالادان میشود. کتاب «دوک کالادان» (The Duke of Caladan) به لتو در سرزمین پرآب میپردازد. از این کتاب زمینه برای نقل مکان خانواده به سیارهی آراکیس فراهم میشود و دسیسههای سیاسی و تهدیدهای احتمالی نسبت به خاندان آتریدیز برملا میشوند. این کتاب همچنین داستان رابطهی لتو با لیدی جسیکا و سالهای اولیهی زندگی پسرشان، پل را بررسی میکند.
کتاب بعدی «لیدی کالادان» (The Lady of Caladan) است که به لیدی جسیکا و مبارزات و فداکاریهای او برای خانوادهاش میپردازد. جسیکا نقش پیچیدهای در انجمن خواهری بنه جزریت داشته و این موضوع به طور ویژه در مرکزیت کتاب دوم این سهگانه قرار گرفته است.
«وارث کالادان» (The Heir of Caladan) اولین بار در سال ۲۰۲۲ میلادی منتشر شد که به پل اختصاص دارد. این کتاب از داستان وقایعی سخن به میان میآورد که خانوادهی آتریدیزها را به سمت تلماسه سوق میدهد. هدف این کتاب این است که پلی بزند بین حضور آتریدیزها در کالادان و چگونگی رسیدن آنها به نقطهای از داستان که حماسهی «تلماسه» را رقم میزند.
منبع: Collider
واقعا میشه گفت که این دو مجموعه (ارباب حلقه ها و تلماسه) بزرگترین مجموعه های ادبی هستند و شاهکار دنیای ادبیات مدرن