۷ نشانهی مشکل در اعتماد کردن و راههای غلبه بر آن
اعتماد بخش مهمی از هر نوع رابطهای است. بدون اعتماد، بهویژه اعتماد بین دو شریک عاطفی، داشتن یک رابطه سالم و طولانی مدت دشوار است. افرادی که نوعی از خیانت را تجربه کردهاند، مانند خیانت در یک رابطهی عاطفی، ممکن است دچار مشکل اعتماد کردن شوند که میتواند در روابط آیندهی آنها تداخل ایجاد کند. مسائل مربوط به اعتماد میتواند به راههای مختلفی ظاهر شود. برای مثال، فردی که اعتماد کردن برایش مشکل است، ممکن است حرف دیگران را باور نکند. او ممکن است نسبت به آنچه دیگران از او میخواهند مشکوک باشد و ممکن است قصد و انگیزههای دیگران را زیر سوال ببرد. ایجاد ارتباط صمیمانه و نزدیک با شخص دیگری در این شرایط، برای این افراد بسیار دشوار است.
در این مطلب از دیجیکالا مگ، قصد داریم به مسائل مربوط به اعتماد و علائمی که نشان میدهند ممکن است با اعتماد کردن مشکل داشته باشید، بپردازیم. همچنین خواهیم گفت که چه چیزی باعث عدم اعتماد در افراد دیگر میشود و چگونه میتوان بر آنها غلبه کرد. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
چرا اعتماد کردن مهم است؟
اعتماد کردن فواید فراوانی دارد که برای سلامت روابط و همچنین رفاه عاطفی شما مهم هستند. اعتماد کردن به شما اجازه میدهد:
- خودتان باشید.
- احساس امنیت و آرامش کنید.
- روی مثبت بودن تمرکز کنید.
- صمیمیت و مهربانی را افزایش دهید.
- تعارضها کاهش دهید.
نشانههایی که میگویند شما در اعتماد کردن مشکل دارید
رفتارهای مختلفی وجود دارند که ممکن است نشان دهنده این باشند که شما یا اطرافیانتان با اعتماد به دیگران مشکل دارید. برخی از این موارد عبارتند از:
۱. همیشه بدترینها را تصور میکنید
مشکل اعتماد کردن میتواند باعث شود که بدترینها را دربارهی اطرافیان خود تصور کنید حتی زمانی که آنها در گذشته ثابت کردهاند که قابل اعتماد هستند! بهعنوان مثال، وقتی کسی به شما پیشنهاد کمک میدهد، فکر میکنید که آیا بعدا چیزی از شما انتظار دارد یا خیر.
۲. شکاک هستید
مشکل اعتماد کردن میتواند باعث شود که نسبت به مقاصد دیگران مشکوک شوید حتی اگر نشانهی خاصی را مشاهده نکنید. ممکن است احساس کنید که دیگران سعی دارند به شما آسیب برسانند یا شما را فریب دهند.
۳. خود تخریبگر هستید
مشکل اعتماد کردن اغلب منجر به خود تخریبگری میشود. بهعنوان مثال، ممکن است رفتارهایی انجام دهید که در روابط شما اختلال ایجاد میکند، زیرا فکر میکنید بهتر است به جای اینکه بعدا ناامید شوید، همین الان به همه چیز پایان دهید.
۴. روابط ناسالم دارید
افرادی که در اعتماد کردن مشکل دارند، تقریبا همیشه برای ایجاد روابط سالم و طولانی مدت تلاش میکنند. طبیعی است که اعتماد در روابط عاشقانه نیاز به گذشت زمان دارد اما افراد بدون اعتماد ممکن است هرگز این نوع روابط را تجربه نکنند.
۵. قادر به بخشیدن نیستید
وقتی اعتماد کردن برای شما یک مشکل است، ادامه دادن رابطه پس از بروز خیانت در اعتماد، اگر غیرممکن نباشد، بسیار دشوار است. این ناتوانی در بخشش و فراموش کردن میتواند کل زندگی شما و نه فقط تعامل شما با دیگران را تحت تأثیر قرار دهد.
۶. از دیگران فاصله میگیرید
در بسیاری از موارد، عدم اعتماد ممکن است شما را به ایجاد دیواری بین خود و افراد دیگر هدایت کند. شما بهطور کلی از روابط اجتناب میکنید زیرا از خیانت یا ناامیدی میترسید.
۷. روی موارد منفی تمرکز میکنید
شما همیشه روی چیزی تمرکز میکنید که انتظار دارید اشتباه پیش برود! تمایل دارید به جای تمرکز بر ویژگیهای مثبت دیگران، متوجه نقصها، ضعفها یا اشتباهات آنها شوید. وقتی اعتماد در توانایی شما برای ایجاد روابط سالم و باثبات اختلال ایجاد کند، میتواند احساس انزوا، تنهایی و سوءتفاهم را در شما نیز ایجاد کند.
مشکلات مربوط به اعتماد میتواند در بسیاری از زمینههای مختلف زندگی شما تأثیر بگذارد. این مشکلات میتوانند روابط عاشقانه شما را آشوبتر کنند، در توانایی شما برای حفظ دوستیها اختلال ایجاد کنند و موجب درگیری در محل کار شوند.
چه چیزی باعث بروز مشکل در اعتماد کردن میشود؟
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد که تمایل به اعتماد کردن، تحت تأثیر عوامل ژنتیکی است. از سوی دیگر، بیاعتمادی، به ژنتیک مرتبط نیست و در درجهی اول با عوامل اجتماعی شدن، از جمله حضور در جامعه و تأثیرات خانواده مرتبط است. افرادی که در گذشته به آنها خیانت شده است، معمولا در اعتماد کردن مشکل دارند. خصوصا تجربههای اولیهی دوران کودکی، اغلب نقش مهمی در شکل دادن به توانایی شما برای اعتماد به افراد اطرافتان دارند.
«اریک اریکسون» (Erik Erikson)، روانشناس، نظریهای را دربارهی رشد ارائه کرد که نشان میدهد اولین سالهای زندگی تماما برای یادگیری این مسئله بوده است که آیا میتوانیم به افراد اطرافمان در مراقبت و حفظ امنیت خودمان اعتماد کنیم یا خیر. این به این معنی است که مسائل مربوط به اعتماد میتواند از هر منبعی ناشی شود، از جمله:
خیانت در یک رابطه
خیانت بهطور باورنکردنی آسیبزاست و میتواند منجر به مشکلات اعتماد در روابط آینده شود.
تعارضات والدین
اگر فرزندان شاهد مشکلات اعتماد در خانوادهی خود باشند، ممکن است ترس داشته باشند که در روابط عاشقانهی آینده در بزرگسالی نیز همین اتفاق برای آنها بیفتد.
طرد اجتماعی
طرد شدن توسط همسالان در دوران کودکی یا نوجوانی ممکن است اعتماد به دیگران را دشوار کند. این مشکل اعتماد زمانی میتواند تشدید شود که فرد طرد شده نتواند تشخیص دهد که چرا کنار گذاشته شده است. طرد شدن مکرر میتواند غلبه بر مشکلات مربوط به اعتماد را بسیار دشوارتر کند.
تجارب منفی زندگی
افرادی که رنج را تجربه کردهاند، بهخصوص در دوران رشد، احتمالا در بزرگسالی دچار مشکلات مربوط به اعتماد میشوند. این مسائل میتواند به راههای مختلف از جمله مشکل در اعتماد به دوستان یا شرکای عاطفی، ترس از خیانت ناشی از اعتماد یا مشکل در بخشیدن افراد بهخاطر شکستن اعتمادشان ظاهر شود.
انواع دلبستگی
کارشناسان همچنین عقیده دارند که نوع دلبستگی یا الگوی رفتاری مشخص شما در یک رابطه نیز در نحوهی پاسخ شما به اعتماد در روابط نقش دارد. افرادی که نوع دلبستگی ایمن دارند، ممکن است بیشتر به دیگران اعتماد کنند و اشتباهاتشان را ببخشند. از سوی دیگر، کسانی که دارای انواع دلبستگیهای ناایمن هستند، بیشتر با اعتماد کردن دست و پنجه نرم میکنند و احتمال بیشتری دارد که حسادت و اضطراب را در روابط تجربه کنند.
داشتن یک یا چند مورد از این نوع مشکلات مربوط به اعتماد، لزوما به این معنی نیست که شما با اعتماد کردن مشکل دارید اما ممکن است نشاندهندهی این باشد که اگر این مسائل باعث رنجش شما میشوند یا مانع از ایجاد و حفظ روابط بین فردی شما میشوند، باید به این مشکلات رسیدگی کنید.
چگونه بر مشکلات مربوط به اعتماد کردن غلبه کنیم؟
در حالی که ممکن است یک تعهد عاطفی چالشبرانگیز باشد، میتوان با اعتماد کردن، بر مشکلات غلبه کرد. در ادامه چند استراتژی اعتمادسازی را به شما میگوییم که میتوانید از آنها استفاده کنید.
بهآرامی اعتماد را ایجاد کنید
مهم است که به اندازه کافی به افراد اعتماد کنید تا به آنها اجازهی ورود به زندگی خود را بدهید و در برخی موارد، آنها را بهخاطر اشتباهاتشان ببخشید. اگر متوجه شدید که دارید تلاش میکنید که خیلی سریع اعتماد کنید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که عقب نشینی کنید و دوباره به سطح اعتماد منطقی برسید.
دربارهی مشکلات مربوط به اعتماد کردن خود صحبت کنید
در حالی که نیازی به بیان تمام جزئیات دربارهی آنچه در گذشته برای شما رخ داده نیست، صحبت دربارهی اینکه چرا با اعتماد کردن مشکل دارید، میتواند به دیگران کمک کند که شما را بهتر درک کنند. با صحبت با شریک زندگی خود، او میتوانند از نحوهی اعمال و رفتارهای خود آگاهتر شود.
بین اعتماد و کنترل تمایز قائل شوید
افرادی که مشکل اعتماد کردن دارند اغلب احساس نیاز به کنترل کردن میکنند. شاید اگر کنترل کامل بر هر موقعیتی نداشته باشید، ممکن است احساس کنید که به شما خیانت شده یا مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاید. با این حال، این کار در دراز مدت به روابط شما آسیب میرساند. یادگیری میزان کنترلی که باید در یک موقعیت خاص داشته باشید، کلید ایجاد اعتماد در ارتباط با دیگران است.
اعتماد کردن را در اولویت قرار دهید
اعتماد کردن به دیگران ممکن است دشوار باشد اما ایجاد اعتماد فارغ از نوع آن، بخش مهمی از هر رابطهای است. اعتماد را در اولویت زندگی خود قرار دهید حتی اگر انجام آن چالشبرانگیز باشد.
قابل اعتماد باشید
اگر سعی میکنید به شخص دیگری اعتماد کنید، ابتدا باید خودتان قابل اعتماد باشید. این به این معنی است که دربارهی احساسات، نظرات، افکار و محدودیتهای خود صادق باشید. همچنین اگر شخصی اعتماد شما را شکست، سعی کنید درک کنید، زیرا همه اشتباه میکنند. یادگیری چگونگی ایجاد تعادل بین این دو، به برقراری روابط بین فردی سالم که مبتنی بر اعتماد است، کمک میکند.
درمان را در نظر داشته باشید
درمان همچنین میتواند برای غلبه بر مشکلات مربوط به اعتماد کردن مفید باشد. جلساتی که با درمانگر خود برگزار میکنید، میتواند ابزار قدرتمندی در یادگیری نحوهی اعتماد شما به افراد دیگر باشد. با صحبت با یک درمانگر حرفهای، میتوانید دربارهی اینکه چرا با اعتماد کردن دست و پنجه نرم میکنید، بیشتر بیاموزید و مهارتهای مقابلهای جدیدی را یاد بگیرید که به شما کمک میکند اعتماد را در روابط خود بازسازی کنید.
یاد بگیرید که به خودتان اعتماد کنید
یکی از بهترین راهها برای تمرین اعتماد، اعتماد به خود است. این به این معنی نیست که هرگز نباید خود یا انتخابهای خود را زیر سوال ببرید، بلکه به این معنی است که شما باید خودآگاهی قویتری ایجاد کنید که میتواند به کنترل قضاوتها و تعاملهای شما با دیگران کمک کند.
تمرین تمرکز حواس (مانند مدیتیشن) یکی از راهبردهایی است که میتواند مفید باشد. وقتی از ذهن آگاهی استفاده میکنید، میتوانید بدون نگرانی دربارهی گذشته و آینده، از احساس خود در لحظهی حال بیشتر آگاه شوید.
کلام آخر
افراد بسیاری در سراسر دنیا با مشکل اعتماد کردن دست و پنجه نرم میکنند و این موقعیت، یک موقعیت کاملا طبیعی برای هر فردی است. کارهای زیادی وجود دارند که میتوانید برای غلبه بر مشکلات مربوط به اعتماد کردن انجام دهید. آهسته شروع کردن، برقراری ارتباط با نیازهایتان، استفاده از روشهای درمانی و یادگیری اعتماد به خودتان، میتوانند کمک کننده باشند.
منبع: verywellmind