چگونه حسود نباشیم؟ (۱۲ روش برای مقابله با حسادت)
حسادت یکی از بدترین احساساتی است که بسیاری از ما در طول زندگی تجربه میکنیم. در داستانها، اشعار و جملات حکیمانه، انسانها از حسادت منع میشوند اما به نظر میرسد که این احساس، بدون اینکه خودمان بخواهیم، کمکم روح ما را درگیر میکند و در برابر آن بیدفاع هستیم. حسادت باعث میشود تصمیمات اشتباه بگیریم یا زندگی را سختتر و همراه با احساسات ناخوشایند بگذرانیم. بنابراین باید هر چه زودتر جلوی آن را بگیریم. برای اجتناب از حسادت میتوانید راهکارهایی که در ادامه عنوان میکنیم، امتحان کنید. با دیجیکالا مگ همراه باشید.
حسادت چیست؟
حسادت به معنای احساس ناخوشایند در مورد داشتهها و شرایط دیگران است. در واقع وقتی به دیگران حسادت میکنیم، حسرت شرایط و موقعیت آنها را میخوریم و دوست داریم جای آنها باشیم ولی این شرایط با احساسات ناخوشایند همراه است.
همهی ما حسادت را در زندگی تجربه کردهایم. برخی افراد بیشتر و برخی کمتر از بقیه دچار حسادت میشوند. این احساس گاهی اوقات به انجام رفتارهای خطرناک یا واکنشهای منفی منجر میشود. بنابراین مهم است که جلوی آن را بگیریم. حسادت میتواند عامل محرک خشم باشد که عواقب ناخوشایندی خواهد داشت.
۱۲ راهکار برای کنار آمدن و مبارزه با حسادت
برای اینکه حسود نباشیم و بیتفاوت به شرایط و موقعیت دیگران زندگی کنیم، راهکارهای زیر را امتحان کنید.
۱. منبع حسادت را پیدا کنید
وقتی دچار حسادت میشوید از خوتان بپرسید که ریشهی این احساس در چیست؟ برای اینکه کمتر احساس حسادت کنید، باید ریشهی آن را پیدا کنید و از بین ببرید.
بررسی کردن ریشهی حسادت کمک میکند تا در مورد شرایط خود، به یک دید کلی دست پیدا کنید.
مثلا اگر ارتقاء شغلی همکارتان باعث حسادت شده، شاید به این دلیل است که شما فکر میکنید به اندازهی کافی خوب نیستید تا ارتقاء شغلی بگیرید.
اگر همسرتان با فرد دیگری وارد روابط صمیمانه شده، شاید به این دلیل حسادت میکنید که این نوع رابطه، اولین نشانهی خیانت شریک قبلی شما بوده است.
فرقی نمیکند که حسادت شما ناشی از ناامنی، ترس یا الگوهای روابط گذشته باشد، دانستن بیشتر در مورد علل آن میتواند به شما کمک کند با آن مقابله کنید.
مثلا در مورد ارتقاء شغلی با سرپرست خود حرف بزنید و در مورد اینکه شرایط ارتقاء شغلی چیست سوال کنید. روابط خود با شریک زندگیتان را بررسی کنید و از او در مورد علت صمیمیمتش در روابط خارج از ازدواج بپرسید.
۲. حرف بزنید
فرض کنید در شرایطی قرار گرفتهاید که روابط دوستانهی شریک زندگیتان باعث حسادت شما شده است. در مورد این مشکل با شریک زندگی خود حرف بزنید و از احساس خود بگویید.
زمانی که هر دو وقت کافی برای حرف زدن دارید، در مورد احساس خود صحبت کنید. در شرایطی مثل قبل خواب یا قبل از رفتن به محل کار، حرف نزنید و زمان مناسبی را برای حرف زدن پیدا کنید.
شریک زندگی شما ممکن است متوجه رفتار اشتباه خود که باعث آزار شما شده است، نباشد و نداند که از درون چه احساسی در مورد آن دارید. از این فرصت استفاده کنید و در مورد مرزهایی که باید در روابط خود ایجاد کنید، با شریک زندگیتان حرف بزنید.
اگر به شریک زندگی خود اعتماد دارید اما به دلیل تجربههای بد گذشته، به او مشکوک شدهاید، با حرف زدن معمولا بیشتر مشکلات شما حل میشود. احساسات بد را به تنهایی تجربه نکنید و حتما آن را با شریک زندگی خود در میان بگذارید.
اگر نگران هستید که در مورد حسادت خود صحبت کنید، فراموش نکنید که این احساس، کاملا طبیعی است و برای همهی افراد پیش میآید. شریک زندگی شما هم ممکن است در دورههایی از زندگی، حسادت را تجربه کرده باشد.
۳. با یک دوست مورد اطمینان صحبت کنید
حسادت گاهی اوقات ناشی از فهمیدن حقیقتی است که دوست نداشتید حقیقت داشته باشد. گاهی اوقات صحبت کردن با یک نفر دیگر در مورد نگرانیهایتان میتواند کمک کند که شرایط را بهتر تحمل کنید و دیدن بهتری نسبت به شرایط پیدا کنید. معمولا بعد از صحبت کردن با یک دوست مورداعتماد، احساس بهتری خواهید داشت و کنترل بیشتری روی احساس خود پیدا میکنید.
۴. متفاوت فکر کنید
حسادت میتواند احساسی بسیار پیچیده و قوی باشد. ممکن است در برخورد با حسادت و کنار آمدن با آن، حس خوبی نداشته باشید. اما به جای فکر کردن به جنبههای منفی حسادت، سعی کنید آن را به عنوان یک منبع الهامبخش در نظر بگیرید.
حسادت احساسی است که به شما نشان میدهد بین آن چیزی که دارید و آن چیزی که واقعا میخواهید، اختلافاتی وجود دارد. حسادتی که منبع آن را بررسی نکرده باشید میتواند به سرزنش کردن خودتان منجر شود و احساس بد شما را چند برابر کند. اما اگر آن را به عنوان منبعی الهامبخش برای پی بردن به کمبودها ببینید، کنار آمدن با آن راحت میشود.
گاهی حسادت باعث میشود که بفهمید دقیقا چه میخواهید. وقتی بدانید که چه میخواهید در جهت رسیدن به آن تلاش میکنید. مثلا اگر به ارتقاء شغلی همکار خود حسادت میکنید، شما هم سعی کنید تلاش خود را بیشتر کنید تا به ارتقاء شغلی برسید. حسادت میتواند یک منبع اطلاعاتی خوب برای شناخت خودمان باشد.
۵. دید وسیعتری داشته باشید
حسادت گاهی از این نشات میگیرید که ما فقط بخش کمی از زندگی دیگران را میبینیم. ما معمولا تمام زندگی و دستاوردهای خود را با ایدهآلترین بخش زندگی دیگران مقایسه میکنیم و این باعث حسادت میشود. مثلا تمام شکستها و ناکامیهای کل زندگیمان را با بهترین دوران زندگی یک فرد مقایسه میکنیم بدون اینکه بدانیم آن فرد در زندگی خود چه مشکلات و سختیهایی را طی کرده است.
افراد معمولا بهترین قسمت زندگی خود را در برابر دیگران به نمایش میگذارند. ما هیچ وقت نمیفهمیم که در بطن زندگی و روابط آنها چه میگذرد و فقط تصاویر زیبایی از بهترین لحظات زندگی دیگران را در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنیم. شبکههای اجتماعی نیز باعث شده این مورد بیشتر از قبل باعث حسادت و مقایسه کردن خود با دیگران شود.
اگر منبع اطلاعاتی شما شبکههای اجتماعی است، پس فراموش نکنید که اطلاعات محدودی در مورد زندگی دیگران دارید و فقط چیزهایی را میبینید که آنها دوست دارند ببینید. هرگز از سختیها، مشکلات و دغدغههای دیگران باخبر نمیشوید و فکر میکنید زندگی آنها، همان لحظات شیرینی است که به اشتراک گذاشته میشود.
بر اساس یک تصویر کوچک و محدود، زندگی خود و دیگران را مقایسه نکنید. فراموش نکنید که آنچه میبینید فقط بخش کوچکی از یک تصویر بزرگتر است که شاید بخشهایی از آن اصلا خوشایند و مطلوب نباشد.
۶. قدردان داشتههای خود باشید
کمی قدردانی میتواند تاثیر زیادی در کاهش احساسات ناخوشایندی مثل حسادت داشته باشد. قدردانی نه تنها حسادت را کاهش میدهد بلکه استرس را هم کم میکند.
هر فردی ممکن است در زندگی تمام آن چیزی که میخواهد در اختیار نداشته باشد. بیشتر ما همین شرایط را داریم؛ اما بدون تردید همهی ما چیزهایی هم در زندگی داریم که واقعا دوست داریم. حتی شاید چیزهای خوبی در زندگی داشته باشید که خودتان هم انتظارش را نداشتید. مثلا یک شریک زندگی خوب دارید که فکر نمیکردید بتوانید پیدایش کنید.
هر بار افکار منفی به شما هجوم میآورند، سعی کنید به داشتههای خود بیشتر فکر کنید و قدردان آن باشید. شاید این حرف شبیه شعار به نظر برسد، ولی یکی دو بار که قدردانی را امتحان کنید، متوجه تاثیر خیرهکنندهی آن در کاهش احساسات منفی از جمله حسادت میشوید. به جای اینکه به خاظر وقت گذراندن همسر خود با دوستانش حسادت کنید، به این فکر کنید که همرسی دارید که برای روابط دوستانه ارزش قائل است.
یادآوری کردن چیزهای خوبی که در زندگی دارید باعث میشود بفهمید که گرچه زندگی شما کامل و بینقص نیست، باز هم چیزهایی دارد که از آن لدت ببرید و دوستش داشته باشید. حتی بسیاری از چیزهایی که دارید و متوجه بودن آنها نیستید، آرزوی بسیاری از افراد دیگر است.
۷. در لحظه با آن مقابله کنید
شاید مقابلهی سریع با حسادت، مانع از این شود که ریشهی آن را پیدا کنید. اما کمک میکند که استرس و نگرانی فعلی خود را کمی کاهش دهید تا بعدا در مورد ریشهی آن با ذهن بازتری فکر کنید.
بیتوجهی کردن به احساسی که دارید کمک میکند تا کمکم روی اعصاب و احساس خود کنترل پیدا کنید. در حالت حسادت و عصبانیت ناشی از آن، ممکن است اقدامی کنید که بهکلی به یک رابطه آسیب میزند.
برای اینکه آرامش پیدا کنید این روشها را امتحان کنید:
- احساسات خود را روی کاغذ بیاورید.
- کمی قدم بزنید.
- با ترک کردن یک فضا یا موقعیت ناخوشایند، به خودتان فضایی آرام برای فکر کردن بدهید.
- برای مدت ۱۰ دقیقه یک کار آرامشبخش انجام دهید.
۸. دلایل زمینهای حسادت را پیدا کنید
حسادتی که دوام داشته باشد و استرس و نگرانی ایجاد کند میتواند ناشی از مشکلاتی مثل اضطراب و عدم اعتمادبهنفس باشد. گاهی اوقات از بین بردن این علتهای زمینهای بهمرور باعث کم شدن حسادت میشود.
به عنوان نمونه، مشکل عدم اعتمادبهنفس را در نظر بگیرید. یکی از روشهای عالی برای بهبود اعتمادبهنفس این است که ارزشها و توانمندیهای خود را شناسایی کنید. نکات مثبت و تواناییهای خود را به یاد بیاورید. این کار باعث میشود که به ارزشهای پنهان خود پی ببرید و اگر از نظر شما نقص و کمبودی وجود دارد، در جهت رفع آن اقدام کنید.
با بررسی ویژگیهای مثبت و چیزهایی که برای شما ارزش بیشتری دارند، بیشتر به خودتان احترام میگذارید و به مرور زمان با کسب مهارتهای جدید یا پی بردن به توانمندیهای قبلی خود، اعتمادبهنفس شما بیشتر میشود. با افزایش اعتمادبهنفس، احساس رقابت با دیگران و رسیدن به موقعیت دیگران، کمتر میشود و حسادتی که ناشی از آن است، از بین میرود.
اضطراب میتواند طیف وسیعی از علائم را داشته باشد که پرداختن به آنها به تنهایی دشوارتر است. تکنیکهای مقابله میتواند کمککننده باشد. برای مقابله با اضطراب، روشهای زیر را امتحان کنید:
- پذیرش احساسات مرتبط با اضطراب را افزایش دهید تا بر شما غلبه نکنند.
- افکار ناخواسته یا ناراحتکننده را بشناسید تا بتوانید آنها را به چالش بکشید و جایگزین کنید.
۹. ارزشهای خود را به خاطر بیاورید
وقتی حسادت شما را وادار میکند که خودتان را دیگران مقایسه کنید، ارزشهای شخصی میتوانند این احساس بد را دور کنند. زندگی شما هم مطمئنا چیزهایی دارد که باعث حسادت دیگران میشود. اما حسادت باعث میشود که جنبههای مثبت زندگی خود را نبینید یا فکر کنید که به اندازهی کافی خوب نیستید.
تحقیقات رابطهی بین عدم اعتمادبهنفس و حسادت را ثابت کردهاند. در واقع حسادت بیشتر اوقات زمانی اتفاق میافتد که شما ارزشهای خود را فراموش میکنید.
برای مبارزه با عدم اعتمادبهنفس، مراحل زیر را دنبال کنید:
- کارهایی که در انجام آنها خوب هستید فهرست کنید.
- با خودتان مهربانتر باشید. به عبارت دیگر با خودتان طوری رفتار کنید که با یک دوست نزدیک رفتار میکنید.
- هر روز به خودتان جملات تاییدی بگویید و توانمندیهای خود را به یاد بیاورید.
- هر آنچه که از رابطه و زندگی خود دوست دارید، هر روز یادآوری کنید.
- برای انجام کارهایی که از آنها لذت میبرید وقت بگذارید.
۱۰. ذهنآگاهی را امتحان کنید
تکنیکهای ذهنآگاهی تمرکز حواس به شما کمک میکند تا به افکار و احساسات خود بدون قضاوت یا انتقاد از آنها توجه کنید. افزایش آگاهی خود در مورد حسادت میتواند به شما کمک کند تا به الگوهایی که آن را به دنبال میآورد توجه کنید؛ از جمله چیزهایی که قبل از احساس حسادت اتفاق میافتد.
ذهنآگاهی همچنین کمک میکند احساس راحتی بیشتری در مورد حسادت داشته باشید. به عنوان مثال، می تواند به شما کمک کند تا حسادت خود را بپذیرید و بدون توجه به آن، به زندگی ادامه دهید.
حسادت و خودتان را به خاطر داشتن این حس، قضاوت و سرزنش نکنید. اجازه ندهید این حس، باعث هجوم افکار و احساسات منفی شود. فقط آن را بپذیرید و بعد رها کنید.
۱۱. به خودتان زمان بدهید
اگر قبلا حسادت را تجربه کرده باشید، احتمالا متوجه شدهاید که این حس به مرور زمان کمرنگتر میشود. بعد از مدتی که با آن دستوپنجه نرم میکنید، دیگر مثل اول، ناخوشایند نیست. این احساس حتی شاید به مرور زمان بهکلی از بین برود.
بر اساس تحقیقاتی که در مورد حسادت انجام شده، افراد معمولا قبل از اینکه اتفاقی بیافتد بیشتر حسادت میکنند تا بعد از آن. هر چقدر که زمان میگذرد، کمتر خودتان را با دیگران مقایسه میکنید و احساسات مثبتی که در مورد خودتان دارید، بیشتر آشکار میشوند.
پس این بار که احساس حسادت به سراغ شما آمد، کمی بیشتر تحمل کنید و به خودتان زمان بدهید. قبل از اینکه اقدام نادرستی انجام دهید یا عصبانی شوید، فقط اجازه دهید زمان بگذرد.
۱۲. با درمانگر مشورت کنید
اگر با این راهکارها، خودتان نمیتوانید بر حسادت غلبه کنید، با یک درمانگر مشورت کنید و از او کمک بگیرید.
البته صحبت کردن از حسادت، همیشه کار راحتی نیست. برای اینکه احساسات خود را با کسی در میان بگذارید، ممکن است ابتدا راحت نباشید. اما درمانگران خوب و متخصص، با شما با ملایمت و مهربانی رفتار میکنند و احساس شما را درک میکنند.
فراموش نکنید که آنها بهتر از هر کسی میدانند که حسادت یک حس طبیعی است و همه گاهی اوقات در زندگی آن را تجربه میکنند.
به دلایل زیر، صحیت کردن با یک درمانگر میتواند برای حل مشکل حسادت مفید باشد:
- حسادت منجر به افکار وسواسی میشود.
- متوجه رفتارهای وسواسگونه میشوید.
- افکار ناشی از حسادت، غیرقابلکنترل یا مزاحم میشوند.
- افکار یا تمایلات خشونتآمیز پیدا میکنید.
- حسادت باعث بروز رفتارهای مشکل ساز میشود، مانند تعقیب کردن شریک زندگی یا بررسی مداوم آنها.
- حسادت بر زندگی روزمره تأثیر میگذارد و شما را از انجام کارهایی که میخواهید انجام دهید باز میدارد یا باعث ناراحتیهای دیگر میشود.
اگر دائماً نیاز دارید رسانههای اجتماعی، تلفن شریک زندگی یا لباسهایی که افراد میپوشند را بررسی کنید، دیگر نمیتوانید در زندگی خود حضور داشته باشید و این یک مشکل اساس است.
حسادت میتواند به شما کمک کند تا روی چیزی که بیشتر برای شما اهمیت دارد تمرکز کنید. حسادت نباید برای شما یا روابط شما مشکل ایجاد کند و میتوانید از آن به عنوان یک فرصت برای شناخت خود استفاده کنید. حتی در برخی موارد میتواند به تقویت روابط کمک کند. همه چیز به نحوهی برخورد شما با این احساس بستگی دارد.
منبع: Healthline
ی سوال اگه آدم دوست داشته باشه همه باهاش دوست باشم اینم حسادت بنظر میرسه
خیلی راهکاراش خوب بود
راستشو بخواین عالییییییییییییییییییییییییی بودددددددددددددددددددددد
من یک زن معتاد دیدم که هیچی ازش نمونده بود اما حسادتش کامل و دست نخورده پابرجا بود . در ضمن نکته ای هست که حسادت تا زمانی که منجر به ستمی نشده وفقط در دل و ذهن طرف وجود داره به پای حسابش نوشته نمیشه . این یعنی باید سریع ازش دوری کرد . وگرنه عوارض ستم وحشتناکتر از خود ستمه . و نکته بعد اینکه بهشت جای امنیه بنابراین حتما” ستمگر واردش نخواهد شد .