چگونه عملکرد کارت گرافیک را بهبود ببخشیم؟
کارت گرافیک یکی از گرانترین قطعات سیستم محسوب میشود و بنابراین کمتر کسی دوست دارد کارت گرافیک جدیدی خریداری کند. به دلیل همین موضوع، بدون شک بسیاری از کاربران ترجیح میدهند با بهرهگیری از روشهای مختلف، عملکرد کارت گرافیک فعلی را بهبود ببخشند تا برای مدت بیشتری بتوانند از آن بهره ببرند. طبیعتا در این زمینه قرار نیست معجزهای صورت بگیرد ولی با بهرهگیری از برخی راهکارها، میتوانید تا حدی عملکرد کارت گرافیک را بهتر کنید که در ادامه به برخی از این راهکارها میپردازیم.
آیا سایر قطعات کامپیوتر توان کافی دارند؟
نظافت و مراقبت
تنظیمات بازی و تغییر رزولوشن
کارت گرافیک انویدیا یا AMD
اورکلاک کردن کارت گرافیک
سخن پایانی
آیا سایر قطعات کامپیوتر توان کافی دارند؟
اگر با مفهوم گلوگاه یا Bottleneck آشنایی ندارید، باید بگوییم وقتی سختافزار کامپیوتر دچار گلوگاه میشود، این یعنی راندمان کلی به علت ضعف یک قطعه نسبت به بقیه قطعات پایین آمده، که منجر به کند شدن توانایی کامپیوتر در پردازش داده میشود. به عنوان مثال در بسیاری از کیسهای اسمبل شده، ممکن است پردازنده توان کمتر از حد انتظار داشته باشد و در نتیجه عملکرد کارت گرافیک هم محدود میشود.
از سوی دیگر ممکن است ظرفیت رم سیستم پایین باشد و همین موضوع عملکرد سیستم را کاهش دهد. پیدا کردن دلیل اصلی این مشکل میتواند پیچیده باشد اما در هر صورت اگر از توانایی بالای کارت گرافیک مطمئن هستید ولی احساس میکنید سیستم ضعیف عمل میکند، بهتر است موضوع گلوگاه را در نظر بگیرید.
نظافت و مراقبت
با گذشت زمان گرد و غبار زیادی در کیس جمع میشود و اگر به طور منظم فنها و دریچهها را تمیز نکنید، جریان هوا تا حدی مسدود میشود و این موضوع به معنای گرمتر شدن محیط داخل کیس خواهد بود. بنابراین به طور کلی توصیه میشود هر سه تا ۶ ماه یک بار، درون کیس را به طور کامل تمیز کنید تا عملکرد قطعات مختلف از جمله کارت گرافیک افت نکنند.
از سوی دیگر اگر حتی بعد از تمیز کردن کیس هم میبینید که دمای درون کیس بالاتر از حد انتظار است، پس درون کیس هوا به خوبی جریان پیدا نمیکند و باید از فنهای بیشتری استفاده کنید یا اینکه از کیس دارای دریچههای هوای بیشتر بهره ببرید.
تنظیمات بازی و تغییر رزولوشن
گاهی اوقات مشکل اصلی مربوط به بازی در حال اجرا است. بدون شک میدانید که هرکدام از بازیها از نظر پردازش گرافیکی نیازهای متفاوتی دارند و به همین خاطر حتی اگر یک کارت گرافیک بسیار خوبی هم داشته باشید، ممکن است نتواند برخی بازیها را به بهترین شکل اجرا کند. در چنین شرایطی، باید تنظیمات بازی را تغییر دهید تا راحتتر اجرا شود.
در کنار پایین آوردن کیفیت گرافیک بازی، میتوانیم به تغییر دیگر مشخصهها در بازی در حال اجرا اشاره کنیم. در بسیاری از بازیها، تفاوت گرافیک Low و High بسیار زیاد است اما طبیعتا بین گرافیکهای High و Ultra قرار نیست با تفاوت شگفتانگیزی روبرو شوید. همچنین زمانی که میبینید کارت گرافیک عملکرد موردنظر شما را ندارد، میتوانید رزولوشن را پایین بیاورید. یک بازی که در رزولوشن 1080p با گرافیک High اجرا میشود، احتمالا برای ارائه در رزولوشن 4K باید به گرافیک Medium یا Low برسد. بنابراین اگر گیمر هستید و با مشکل عملکرد کارت گرافیک روبرو شدهاید، پس تغییر تنظیمات گرافیک و رزولوشن بازی را هم امتحان کنید.
کارت گرافیک انویدیا یا AMD
در صورتی که از کارت گرافیک AMD استفاده میکنید، برای تغییر در تنظیمات مربوط به عملکرد این قطعه میتوانید از نرمافزاری به اسم Radeon Settings بهره ببرید. برای کارتهای گرافیک انویدیا هم GeForce Experience مورد استفاده قرار میگیرد. این نرمافزار قابلیتهای مختلفی ارائه میدهد و حتی به شما اجازه میدهد گیمپلی را ضبط کنید. در ضمن نباید کنترل پنل انویدیا را از قلم بیندازید که تنظیمات مربوط به رزولوشن و موارد اینچنینی را در اختیار شما قرار میدهد. انویدیا و AMD از این نرمافزارها برای اعمال تغییرات مختلف نرمافزاری استفاده میکنند تا کارتهای گرافیک موردنظر قادر به اجرای بازیهای جدید باشند.
اورکلاک کردن کارت گرافیک
اگر با قابلیت اورکلاک کردن قطعات آشنا نیستید، باید بگوییم با این کار، سرعت قطعه سختافزاری موردنظر بیشتر از سرعت پیشفرض میشود. بیشتر کاربران فکر میکنند اورکلاک کردن فقط مختص به پردازنده است اما برای کارت گرافیک هم میتوانید از این مشخصه بهره ببرید. تا چند سال قبل، این کار ریسک زیادی داشت و حتی عمر مفید را کاهش میداد. اما حالا هم پردازندهها و هم کارت گرافیکها بسیار بهتر شدهاند و حتی در صورت اورکلاک شدن هم قرار نیست با مشکلات مربوط به کاهش قابل توجه عمر مفید روبرو شوند.
اگر از کارت گرافیک انویدیا استفاده میکنید، باید بگوییم که اورکلاک کردن آن سختتر از اورکلاک کارتهای گرافیک AMD است زیرا انویدیا علاقهی زیادی به این کار ندارد. راحتترین راه برای اورکلاک کردن کارت گرافیک، استفاده از نرمافزار MSI Afterburner است که اگر با کارت گرافیک شما سازگار باشد، به راحتی میتوانید از آن بهره ببرید.
سخن پایانی
همانطور که گفتیم، این روشها قرار نیست معجزه کنند و در بهترین حالت فقط میتوانند عملکرد کارت گرافیک را فقط تا حدی بهبود ببخشند. هرچقدر کارت گرافیک و در کل خود سیستم قدیمیتر باشد، پس باید انتظارات کمتری از آن داشته باشید. اگر کارت گرافیک قدیمی دارید، پس قرار نیست قادر به اجرای بازیهای سنگین باشد ولی اگر از قدرت بالای کارت گرافیک مطمئن هستید و راهکارهای نرمافزاری هم برای بهبود عملکرد جواب نمیدهد، احتمالا با انجام کارهایی مانند تغییر پردازنده یا ارتقای رم، میتوانید با عملکرد بهتری در زمینهی پردازشهای گرافیکی روبرو شوید.
منبع: XDA