نورپردازی محیطی چیست و چگونه باید آن را در خانه به کار گرفت؟
به کارگیری نورپردازی محیطی در محیط خانه، نه تنها فضای داخلی را زیبا و دلنشین میکند، بلکه گرمای دلپذیری فراهم میکند که حس در خانه بودن را به معنای واقعی به ساکنان القا میکند. اما نورپردازی محیطی دقیقا چیست؟ طبق گفتهی نورپردازان و معماران داخلی، نورپردازی محیطی تلاشی برای برقراری نور به گونهای است که تمام فضای خانه را دربرگیرد. در این نوع نورپردازی، معمولا نور به گونهای پخش میشود که مکانی به عنوان مرکز اتاق به چشم میآید و سایر مناطق اتاق با لایههای ملایمی از نور، آن را تکمیل میکنند.
در این مقاله از دیجیکالا مگ، ضمن پرداختن به اهمیت استفاده از نورپردازی محیطی در خانهها، شیوههای نوین و خلاقانهای برای به کارگیری آن در محیط داخلی خانهها را معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
اهمیت استفاده از نورپردازی محیطی در فضای داخلی خانه
نورپردازی محیطی یکی از ارکان معماری داخلی مدرن است. امروزه، کمتر خانهی نوساختی را میبینید که از این نوع نورپردازی، حداقل در یک یا دو اتاقش استفاده نکرده باشد. طراحان فضای داخلی خانهها معتقدند که این نوع نورپردازی لایهای باعث ایجاد سناریوهای مختلف میشود چون از ابعاد متفاوتی تشکیل شده است. بعد اول، نور قوی و همهگیر است و به دنبال آن، نور ملایم و نور محیطی وارد کار میشوند. معمولا، نور همهگیر و نور ملایم در کنار هم ظاهر میشوند و نور محیطی، به عنوان یک المان تزیینی به آنها اضافه میشود. در ساختار نورپردازی محیطی، استفاده از آباژورهای متعدد برای کنترل میزان نور دلخواه در اتاق هم توصیه میشود.
مهمترین دلیل استفاده از نورپردازی محیطی، گرم و گیراتر کردن محیط داخلی خانه و القای حس شیرین تعلق داشتن است. طراحان داخلی باور دارند که نورپردازی محیطی مانند یک آغوش گرم، افراد را به فضای داخلی خانه فرامیخواند و علاوه بر روشن کردن خانه، به چشمها کمک میکند روی نقاط خاصی تمرکز کنند. این نقاط معمولا چیزهایی، همچون آثار هنری موجود روی دیوارهای راهرو، قفسههای کتاب قرار گرفته در کنار شومینه و قابهای حاوی عکسهای خانوادگی روی دیوار اتاق نشیمن، را دربردارند که از نظر زیباییشناسی، ارزش بیشتری نسبت به سایر اجزای خانه دارند.
نورپردازی محیطی به فضای داخلی خانه چه چیزی اضافه میکند؟
یکی از مزایای اصلی استفاده از نورپردازی محیطی در فضای داخلی خانه، تغییر تُناژ رنگ اتاقها است. استفاده از شیوهی نورپردازی محیطی در اتاقی که دیوارهای رنگی دارد، نتیجهای کاملا متفاوت از نحوهی نورپردازی خورشید یا لامپهای سقفی ارائه میدهد. برای مثال، در اتاقی که دیوارهای آبی رنگ دارد، معمولا از لامپهایی استفاده میشود که حال و حوای گرمی به اتاق میدهند. القای احساسهای اینچنینی، از سود بردن از تضاد موجود میان رنگ دیوارها و رنگ لامپها حاصل میشود. بنابراین، در نورپردازی محیطی، توجه ویژه به چرخهی رنگ و نحوهی قرار دادن رنگهای مختلف در کنار یکدیگر، بسیار مهم تلقی میشود.
از طرفی، نورپردازی محیطی شیوهی مناسبی برای اختصاص دادن یک اتاق به یک فعالیت ویژه هم است. برای مثال، استفاده از نورپردازی محیطی در فضای اطراف آینههای موجود در یک اتاق نشیمن بزرگ با دیوارهای تیره، عدم تقارن دلپذیری به اتاق میبخشد و آن را به محلی مناسب برای ریلکس کردن در انتهای یک روز خستهکننده تبدیل میکند. اگر دقت کنید، متوجه میشوید که مهمترین نکته در زمینهی نورپردازی محیطی، برقراری تضادهای چشمنواز میان نورهای گرم و فضاهای تیره و سرد است.
نکتهی بارز دیگر، استفادهی بهینه از سایههایی است که در اثر نورپردازی محیطی داخلی به وجود میآیند. این سایهها، برای جلب توجه ساکنان اتاقها، بسیار اهمیت دارند. البته باید در نظر داشته باشید که بازی با سایهها در تمام اتاقها ایدهی مناسبی نیست. آشپزخانه یکی از آن مکانها است که باید نورپردازی بسیار دقیق و همهگیری داشته باشد. تشخیص محل ایجاد شدن سایهها، نخستین قدم در جهت قرار دادن لامپها به گونهای است که نورپردازی محیطی صورت بگیرد.
به صورت کلی، نورپردازی محیطی، در عین سادگی، به فضا آرامش خالص و تازهای میدهد. این نوع نورپردازی برای چشمها مناسبتر است و به آنها کمک میکند بیشتر از حالت عادی استراحت کنند. مثلا استفاده از لامپ سقفی در اتاق خوابها ایدهی خوبی نیست، چرا که نوری بسیار خشن و شدیدا متمرکز ایجاد میکند که برای مختل کردن آرامش کافی است! بنابراین، بهتر است در اتاق خواب از چندین لامپ در گوشه و کنارها استفاده کنید تا نور پخش شود.
چگونه نورپردازی محیطی را به کار بگیریم؟
برای به کارگیری نورپردازی محیطی در فضای داخلی خانه، حتما لازم نیست که از طراحان داخلی کمک بگیرید و هزینههای گزافی را متحمل شوید. کافی است با یک بودجهی معقول، انتخابهای درستی داشته باشید. در ادامه، چندین وسیلهی مخصوص نورپردازی که میتوانند به شما در به کارگیری نورپردازی محیطی کمک کنند را معرفی کردهایم.
۱. آباژورها و لامپهای ایستاده
هنگام خرید آباژور یا لامپ ایستاده، نکتههای مهمی از قبیل ارتفاع سقف اتاق، هماهنگی اندازهی لامپ با اندازهی سایر وسایل موجود در اتاق و مینیمال بودن طراحی آن را در نظر داشته باشید. به اطراف اتاق نگاهی بیندازید و گوشهای تاریک که با وسایلی همچون کمد یا یک مبل تکنفره اشغال شده را خالی کنید. این نقاط، بهترین مکانها برای قرار دادن لامپهای ایستاده هستند، چراکه به کل اتاق اشراف دارند و میتوانند نوری متمرکز و در عین حال پراکنده برای استفادهی روزمره تأمین کنند. طراحان داخلی معتقدند که ترکیب لامپ ایستاده و شومینه میتواند در ایجاد یک فضای رومانتیک هم به شما کمک کند.
۲. لامپهای دیواری
لامپهای دیواری از اجزای جدانشدنی روند به کارگیری نورپردازی محیطی هستند. این لامپهای کوچک، در دیوارها جای میگیرند و تمام وجهههای اتاق را روشن میکنند و نوری هماهنگ و یکدست ارائه میدهند. استفاده از این لامپها با این مزیت همراه است که سایهی زیادی به همراه ندارند، بنابراین میتوان از آنها در اتاق مطالعه و اتاق کار استفاده کرد. ترکیب کردن نور حاصل از این لامپها با نورهای رنگی و متمرکز دیگر هم کار دشواری نیست و میتوان از آنها برای اهداف مختلف استفاده کرد.
۳. لامپهای اِل ای دی (LED) نواری
در سالهای اخیر، استفاده از لامپهای ال ای دی نواری نرم و سخت برای تزیین محیظ داخلی اتاقها بسیار رواج یافته است. این لامپها گزینههای بسیار مناسبی برای به کارگیری نورپردازی محیطی به نحوی ملایم و آرامشبخش هستند. از این رو، استفاده از آنها در مکانهایی همچون پشت و زیر کابینتها و کمدها، درزهای سقفها و دیوارها و پلهها بسیار توصیه میشود. نور این لامپها در عین ملایم بودن میتواند رنگهای مختلفی هم داشته باشد و به شما در روند کاهش استرس کمک کند. خوشبختانه تنوع طرح، رنگ و ولتاژ این لامپهای نواری بسیار بالا است و میتوانید برای هر مورد مصرفی که دارید، لامپ مناسب را به راحتی پیدا کنید.
مرور کلی
نورپردازی محیطی به عنوان یک شیوهی مدرن نورپردازی، ابعادی را در نظر میگیرد که توسط شیوههای نورپردازی قدیمی بیاهمیت جلوه داده شده بودند. در وهلهی اول، هدف این نوع نورپردازی برقراری آرامشی فراگیر در فضای داخلی خانه است. نکتهی قابل توجه دیگر در رابطه با این نورپردازی این است که برای به کارگیری آن، لازم نیست هزینههای سنگینی را متقبل شوید. اندکی خلاقیت و سلیقه میتواند تغییرهای بسیاری ایجاد کند.
منبع: Thespruce