۱۵ نکتهی کلیدی در طراحی اتاق کار ایدئال برای نویسندگان
طبیعتا هر نویسندهای تمایل دارد که یک اتاق مختصِ حرفهی نویسندگیاش داشته باشد که علاوه بر راحتی، فضای الهامبخش و زیبایی داشته باشد و متناسب با نیازها و سبک زندگی او طراحی شده باشد. اما اگر برای یافتن ایدهی مناسب برای طراحی چنین اتاقی شبکههای اجتماعی یا سایتهای به اشتراکگذاری عکس را مرور کنید با همان نگاه اول متوجه میشوید که ایدهها و طرحهای ارائه شده غالبا بسیار پر هزینه و تجملاتی هستند.
بیایید صادق باشیم؛ بسیاری از ما بودجهای برای اجرای چنین طرحهایی را در منزل خود نداریم. اما از یک سو همهی ما خواهان یک اتاق برای مطالعه و انجام امور مربوط به حرفهی نویسندگی خود هستیم که طراحی مناسبی داشته باشد. حالا فرض کنید فضایی برای طراحی چنین اتاقی در اختیار دارید. شما اتاق نویسندگی خودتان را چگونه طراحی میکنید؟
در واقع این روزها یک دفتر کار خانگی برای بسیاری از افراد اهمیت ویژهای پیدا کرده است، بهخصوص برای آنهایی که از راه دور کار میکنند و کارشان را در منزلشان انجام میدهند.
اتاق مخصوص مطالعه و نوشتن با دفتر کار سنتی کمی متفاوت است. این اتاق در واقع برای افرادی است که حرفهی نویسندگی را به صورت جدی دنبال میکنند، بدون عوامل حواسپرتی که به طور معمول در یک دفتر کار خانگی ممکن است وجود داشته باشد؛ مانند تلفن، فکس و هر چیز دیگری که میتواند تمرکز شما را مختل کند.
اگر یک نویسنده، ویراستار یا حتی یک خوانندهی حرفهای باشید، ایجاد چنین مکانی که مملو از آرامش و سکوت باشد برای زندگی حرفهای شما فواید پرشماری را به همراه خواهد داشت.
در ادامهی این مقاله از دیجیکالا مگ، ۱۵ نکتهی ساده و کاربردی ارائه شده که به شما کمک میکند تا فضایی دلنشین و الهامبخش برای نویسندگی در منزلتان ایجاد کنید. فضایی ساکت و آرام که مانع از حواسپرتی شما میشود و بهرهوری شما را افزایش میدهد. با ما همراه باشید.
۱. اهمیت سکوت
پیدا کردن یک مکان خوب و آرام برای انجام فعالیتهای نوشتاری چالشی بسیار بزرگتر از آن چیزی است که فکر میکنید. جدای از عوامل حواسپرتیهای معمولی در زندگی مدرن مانند تلویزیون و تلفن، هزاران منبع صوتی مزاحم دیگر وجود دارد که میتواند فرایند خواندن یا نوشتن شما را مختل کند.
هدف شما باید این باشد که اینها را به حداقل برسانید، بنابراین اتاقی را در خانه خود انتخاب کنید که بیشترین فاصله را از خیابان داشته باشد و فضای مشترک استفاده با دیگران نباشد. اگر میخواهید آرامش بیشتری بر اتاق شما حکمفرما باشد، میتوانید دیوارهای اتاق را با عایقهای حرفهای ضد صدا و پنجرهها را با چند پرده ضخیم عایق صدا کنید.
آیا میدانستید؟ به طور میانگین در یک خیابان شلوغ بین ۶۰ تا ۷۰ دسیبل صدا تولید میشود میکند و این حجم صدا تقریبا برابر با اجرای یک ارکستر کوچک است.
۲. راحتی را دستکم نگیرید
جدا از یک میز با یک صندلی خوب و راحت که انتخاب میکنید، یک صندلی بادی بزرگ یا گزینهای مشابه را هم برای اتاق مطالعهتان در نظر بگیرید. در واقع یک صندلی که بتوانید مدتی را روی آن بگذرانید و استراحت کنید.
واقعیت این است که قسمت عمدهی فرایند نگارش شامل یادداشتبرداری، تحقیق و ایدهپردازی است که برای انجام آنها نیازی نیست پشت میز کارتان بنشینید. برای انجام این نوع فعالیتها میتواند از صندلی راحتی یا صندلی بادی استفاده کنید.
۳. روشنایی اتاق
برای انجام برخی فعالیتها مثل عکاسی ممکن است به فضایی تاریک نیاز باشد، اما اگر به دنبال خواندن و نوشتن هستید، یقینا به اتاقی تمیز و روشن نیاز دارید. برای این کار نور طبیعی همیشه بهترین گزینه است، بنابراین اگر حق انتخاب دارید سعی کنید اتاقی را انتخاب کنید که پنجرههایش به سمت مشرق باز شود.
اگر در اواخر روز نوشتن برایتان راحتتر است، بهتر است پنجرههای اتاق به سمت غرب باشد. اگر هم شبها کارتان را انجام میدهید، پس باید به نور مصنوعی اتاقتان توجه کافی را داشته باشید. نورپردازی موضعی با قابلیت تنظیم مقدار روشنایی میتواند برای این هدف گزینهی خوبیباشد، اما اطمینان حاصل کنید نورپردازی اتاقتان به شکلی نباشد که شما را به خواب و استراحت تشویق کنید.
۴. میز مهمترین ابزار کار شما
میز خود را نزدیک دیواری با رنگ روشن قرار دهید تا آفتاب صبحگاهی را در محل کار شما منعکس کند. برای فیلتر کردن نور و کاهش تابش خیرهکنندهی نور خورشید روی میز خود، میتوانید از پرده با ضخامتهای مختلف استفاده کنید.
یک پَد رومیزی مات به کاهش خستگی چشم شما کمک زیادی میکند و سطح نوشتاری مناسب و مستحکمی برای شما ایجاد میکند. خودکارها، مدادها و برگههای یادداشت خودتان را در یک لیوان یا ظرف رومیزی قرار دهید.
کتابهای مرجع ضروری، مانند فرهنگ لغت را روی میزتان و در دسترس قرار دهید. عوامل شلوغی و حواسپرتی را تا حد ممکن کاهش دهید تا در طول فرایند تحقیق و نوشتن وسوسه نشوید که سراغ کارهای دیگر بروید.
۵. عوامل حواسپرتی را حذف کنید
در زندگی مدرن، دسترسی به تلفن، تلویزیون، رادیو و اینترنت برای بسیاری از افراد امری حیاتی و مهم تلقی میشود، اما اگر بخواهید چیزی مطالعه کنید یا بنویسید، این عوامل حواستان را پرت میکنند و مانع کار شما میشوند.
توصیهی ما این است که حتی اجازه ندهید تلفن همراه وارد اتاق کارتان شود، اما اگر مجبور هستید، حداقل در حین کار آن را خاموش کنید. تلویزیون هم واقعا جایی در اتاق مطالعه ندارد، اما وضعیت اینترنت کمی پیچیدهتر است.
برخی از نویسندگان به اینترنت بهعنوان یک ابزار تحقیق نیاز دارند، اما همین فرایند تحقیق بهراحتی میتواند به بررسی ایمیل و وبگردی غیرضروری منجر شود. وقتی که زمان قرار دادن قلم روی کاغذ میرسد، تمام وسایل الکترونیکی خود را از برق بکشید یا خاموش کنید.
۶. فضایی برای نگهداری کتابها
برای یک نویسنده یا حتی یک خوانندهی حرفهای هیچ منبع الهامی از یک اتاق که با آثار ادبی بزرگ احاطه شده، بهتر و تأثیرگذارتر نیست.
صرف داشتن یک کتابخانه مجهز در اتاقتان میتواند انگیزه و میل نوشتن را در شما ایجاد کند. اگر هم که اهل مطالعه هستید، داشتن یک کتابخانه برای شما امری ضروری است. خواندن قسمتهای جذابِ کتاب دلخواتان هم میتواند گاهی برای نوشتن الهامبخش باشد، بنابراین قفسههای کتابخانهتان را با آثار کلاسیک محبوب خود پر کنید.
۷. ایدههای خود را مرتب کنید
یک تابلوی اعلانات یا وایت برد روی دیوار اتاقتان نصب کنید تا روند پیشرفت کار خودتان را مستند کنید. ایدههای خود را روی برگه یادداشتهای چسبدار یادداشت کنید و برای ارجاع بعدی روی وایت برد نصب کنید.
شما همچنین میتوانید یادداشتها را جابهجا کنید تا به شما در برنامهریزی امور مختلف کمک کنند. یک دفترچه خالی را هم برای ثبت ایدههای تصادفی یا نقلقولها و مشاهداتتان در دسترس نگه دارید.
۸. فضایی برای نگهداری لوازمالتحریر
کامپیوتر شما ممکن است ابزار ترکیبی شما برای انجام فعالیتهای نوشتاریتان باشد، اما شما همچنین باید مطمئن شوید که در اتاق شما به مقدار کافی کاغذ، خودکار، مداد و برگهی یادداشت هم وجود دارد. علاوه بر این مدادتراش، خودنویس، جوهر خودنویس، پاککن، لاک غلطگیر، خطکش، چسب، منگنه و انواع و اقسام لوازمالتحریر دیگر وجود دارد که ممکن است یک نویسنده برای کار خود به آنها نیاز داشته باشد.
فهرستی از اقلام لازم تهیه کنید و آنها را به مرور تهیه کنید.
۹. نظم و ترتیب را فراموش نکنید
میزتحریر شما هرگز نباید شلوغ باشد. در غیر این صورت انگیزه شما برای نوشتن کم میشود. به همین دلیل است که بسیاری از نویسندگان میزهای تحریر کوچک را ترجیح میدهند، با فضای کمی برای قرار دادن لپتاپ و سایر ابزارهای ضروری برای نگارش.
راه دیگر برای داشتن یک میزتحریر مرتب، انتخاب یک میز با فضای ذخیرهسازی داخلی و تعدادی کشو است. در این حالت میتوانید برخی از وسایلی را که ممکن است در حال حاضر بیفایده به نظر برسند، دور از دسترس خود قرار بدهید. اما ممکن است با گذشت زمان وقتی که دوباره به آنها نیاز داشته باشید، به راحتی میتوانید آنها را از کشو میزتان بردارید.
۱۰. رنگ اتاق
رنگ دیوارها میتواند ظاهر اتاق شما را به کلی تغییر دهد و بر روحیهی شما هم تأثیر بگذارد. شما میتوانید رنگ دلخواه خودتان را برای اتاق مطالعه انتخاب کنید و مطمئن شوید که با سایر وسایل اتاق هم مطابقت دارد. همچنین شما میتوانید تصمیم بگیرید که دیوارتان را طرح دار نقاشی کنید یا اینکه آن را به صورت یکدست و ساده رنگ کنید.
۱۱. دکوراسیون و چیزهای دیگر
منابع الهام یک نویسنده اشکال مختلفی دارند. اگر انسانها یا خاطرات خانوادگی برای شما الهامبخش است، اتاق خودتان را با تعداد عکسهای قاب شدهیِ عزیزانتان پر کنید.
عکسها و نقلقولهای نویسندگان معروف هم ایدهی خوبی برای تزیین اتاق است و به شما کمک میکنند تا ایدههای خوبی بیابید و در مسیر درست حرکت کنید. اگر طبیعت حال و هوای شما را خوب میکند، عکسهایی از مناظر دلخواهتان، مانند جنگل، اقیانوس یا غروب آفتاب را تهیه کنید و با آنها اتاقتان را تزیین کنید.
۱۲. سر و صداهای مزاحم
صداهایی که در اتاق مخصوص نوشتن و مطالعهی شما نفوذ میکند تأثیر زیادی بر روی فعالیتهای فکری شما خواهد داشت. موسیقی میتواند برای فرآیند خلاقیت تحریککننده باشد، اما سعی کنید به موسیقی گوش بدهید که هیچ شانسی برای پرت کردن حواس شما نداشته باشد.
برخی افراد هم با صداهای آرامشبخش مثل امواج اقیانوس یا وزش باد آرام میشوند. اگر به اندازهی کافی خوششانس هستید که نزدیک این صداهای واقعی زندگی میکنید، پنجرهها را باز کنید. در غیر این صورت، یک دستگاه صوتی تهیه کنید که قادر باشد تمام آهنگهایی را که برای شما الهامبخش است، اجرا کند، مثل صدای یک جویبار یا حتی یک جنگل بارانی.
۱۳. نبود کودکان
اگر صاحب فرزند هستید و قصد دارید در منزلتان کار کنید، باید اتاق خواندن و نوشتن خود را بهعنوان یک منطقه ورود ممنوع برای کودکان در نظر بگیرید.
اکثر روزنامهنگاران و نویسندگانی که به صورت فریلنس و دورکاری کار میکنند، میگویند که با روز کاری خود طوری رفتار کنید که انگار وارد یک ساختمان اداری شدهاید، بنابراین به فرزندان خود توضیح دهید که اگرچه مامان یا بابا ممکن است در خانه باشند، اما آنها در ساعات کاری در دسترس نیستند، مگر اینکه البته این یک اتفاق اورژانسی رخ بدهد.
شما میتوانید این فاصله گرفتن موقت را با تخصیص دادن بازههایی برای استراحت در طول روز جبران کنید تا فرزندانتان توجه لازم خود را از شما دریافت کنند.
۱۴. نبود حیوانات خانگی
درست است که حیوانات خانگی شما به اندازهی بچهها از شما سؤال نمیپرسند، اما با این وجود میتوانند باعث حواسپرتی شوند.
اگر گربهی تنبلی دارید که آرام و بیصدا روی زمین دراز میکشد و مزاحم کار شما نمیشود، ممکن است حضورش در اتاق کارتان مانعی نداشته باشد. اما اگر گربهی شما پر سر و صدا و کنجکاو است یا دوست دارد که مدام وارد سطل زباله برود و از کتابخانهی شما بالا برود، حضورش در اتاق کارتان مانع تمرکز و انجام فعالیتهای فکری شما میشود.
۱۵. طبیعت را به اتاق خودتان بیاورید
برخی از مطالعات نشان میدهند که حضور در یک محیط سرسبز و گذراندن وقت در آنجا میتواند استرس را به طرز چشمگیری کم کند. همچنین قرار گرفتن در چنین موقعیتی به شما این امکان را میدهد تا به آرامش برسید و خلاقیت شما شکوفاتر بشود.
بنابراین، چند گیاه گلدانی را در اتاق مطالعهی خودتان قرار دهید. شما همچنین میتوانید به سراغ یک گیاه بدون آب (هوایی) بروید که نگهداری آن نسبتا آسان باشد. دلیل آن این است که این نوع گیاهان برای زنده ماندن نیاز به آبیاری زیادی ندارند.
منبع: HowStuffWorks, DenGarden, Founterior, SFGATE