راهنمای نورپردازی مناسب برای آشپزخانه؛ روشها و نکاتی که باید بدانید
نحوهی نورپردازی محیط خانه و به ویژه آشپزخانه، بر کارایی فضاهای مختلف و احساس ما در هنگام وقت گذراندن در این فضاها تأثیر میگذارد. با وجود این، نورپردازی مناسب برای آشپزخانه اغلب آخرین چیزی است که در طراحی این فضا مورد توجه قرار میگیرد و اولین چیزی است که به محض کمبود بودجه حذف میشود. بااینحال، برای اینکه آشپزخانه به بهترین شکل به نظر برسد و کارایی خوبی داشته باشد، باید روشنایی و نورپردازی مناسبی داشته باشد. این مسئله شامل چیزی فراتر از انتخاب وسایل آشپزخانهی شیک است. یک پلان خوب نور را با جزئیات معماری و تزئینی اتاق ترکیب میکند. اغلب، مردم به سادگی نور موجود در آشپزخانه را میپذیرند و به تغییر آن برای بهبود فضا فکر نمیکنند. مردم بیش از گذشته در خانه وقت میگذرانند و مرکز این وقت گذراندن نیز آشپزخانه است. ما به سمت نور کشیده میشویم اما معمولا نمیدانیم که علت این اتفاق چیست. در حقیقت، نورپردازی مناسب برای آشپزخانه راز جذابیت این فضا است.
چهار لایهی نورپردازی در آشپزخانه
در هر آشپزخانه، چهار لایهی نوری اصلی وجود دارد که همگی برای نورپردازی مناسب برای آشپزخانه ضروری هستند. چیزی به نام چراغ یا لامپ وجود ندارد که به طور همزمان تمام قسمتهای آشپزخانه را بپوشاند، زیر کابینتها را روشن کند، نور جزیرهی آشپزخانه را تأمین کند و به کابینتها درخشندگی ببخشد. برخی از وسایل ممکن است قابلیت نورپردازی داشته باشند اما جهت نورپردازی مناسب برای آشپزخانه به گونهای که فرم و کارایی فضا را به حداکثر برسند، باید در وهلهی اول لایههای نورپردازی این فضا را بشناسید.
لایههای نورپردازی در آشپزخانه عبارتاند از:
- لایهی کاری: با شناخت نورپردازی مناسب این فضا میتوانید فضاهای کاری مانند میزهای آماده کردن غذا یا داخل کابینتها را روشن کنید و ببینید که چه کالاهایی در کدام قفسهها قرار گرفتهاند.
- لایهی شاخص: این لایهی نورپردازی به محیط آشپزخانه عمق و بعد میبخشد. چراغهای توکار، قابل تنظیم و ریلی از جمله چراغهای به کار رفته در این لایهی نورپردازی هستند.
- لایهی تزئینی: این لایه نمای آشپزخانه محسوب میشود. هدف از نورپردازی دکوراتیو افزایش جذابیت فضای آشپزخانه است. لوسترها و دیوارکوبهای شمعدانی برخی از اجزای نورپردازی در این لایه هستند. نورپردازی تزئینی فضا را روشن میکند و هدف اصلی آن جلب توجه افراد حاضر در آشپزخانه است.
- لایهی محیطی: این نور ملایم فضای آشپزخانه را فرا میگیرد و به سقف آن میتابد. این نور به صورت غیرمستقیم از وسایلی مانند وسایل آویزدار و دیوارکوبهای مات دریافت میشود. لایهی نورپردازی محیطی به فضای آشپزخانهی شما یک لایهی نورپردازی ثابت میدهد. نورپردازی توکار نیز میتواند همین کار را انجام دهد.
متأسفانه، هیچ یک از این لایههای نورپردازی به تنهایی کاربردی ندارند. اگر فقط از لایهی نوری محیطی استفاده کنید، سایهها محو میشوند و چهرهی افراد عالی به نظر میرسد اما این لایهی نوری یک نقطه ضعف دارد. لایهی نوری محیطی به تنهایی عمق یا بعد ندارد.
در صورتی که فقط از لایهی نورپردازی شاخص استفاده کنید، فضای آشپزخانهی شما به شکل یک موزه درمیآید. در این فضا همهی اشیاء روشن میشوند اما چهرهی دوستان و خانوادهی شما در تاریکی فرو میرود. در آشپزخانهای که فقط لایهی نورپردازی تزئینی دارد نیز حواسها به وسایل تزئینی پرت میشوند. تابهحال چند اتاق غذاخوری دیدهاید که در آنها یک لوستر بالای میز قرار دارد و بس؟ در چنین اتاقهایی نمیتوانید فردی که در آن سوی میز نشسته را ببینید چون چهرهی او در لابهلای سایهها گم شده است. به عبارت دیگر، نصب یک وسیلهی روشنایی تزئینی به تنهایی کافی نیست.
احتمالا بعد از آشنایی با چهار لایهی نوری به این فکر میکنید که طراحی این چهار لایه کار دشواری است. بااینحال، با یک نورپردازی مناسب برای آشپزخانه، میتوانید مطمئن باشید که صرف نظر از فضای آشپزخانه، چهار لایهی نوری در آن به راحتی گنجانده میشود. بسیاری از وسایل نورپردازی میتوانند بیش از یک کاربرد داشته باشند. به طور مثال، چراغهای آویز در آشپزخانه تزئینی هستند اما نور را روی سقف میتابانند. در نتیجه، منبع نور محیطی نیز محسوب میشوند.
روشن کردن فضای آشپزخانه
اگر به نورپردازی مناسب برای آشپزخانه و روشنتر کردن این فضا فکر میکنید، باید به ۸ نکتهی مهم توجه داشته باشید.
۱. به فضای آشپزخانه از بیرون فکر کنید
با وجود پلانهای طبقه باز امروزی، نورپردازی آشپزخانهی شما طوری خواهد بود که نواحی مجاور این فضا در خانه را هم تحت تأثیر خود قرار میدهد. هنگام خرید وسایل نورپردازی و چراغها برای آشپزخانه، از خود بپرسید که این وسایل چه ارتباطی با اتاقهایی که از آشپزخانه میبینید دارند. بهتر است این چراغها و وسایل با وسایل سایر اتاقها مرتبط باشند اما لزومی ندارد که دقیقا شبیه به آنها انتخاب شوند.
علاوهبراین، باید ظاهر این وسایل با وسایل سایر اتاقها نیز هماهنگ باشد. اگر سایر وسایل خانهی شما برنزی هستند، در آشپزخانه از چراغها و وسایل برنزی استفاده کنید. به این ترتیب، وسایل خانه به یکدیگر مرتبط میشوند و فضای خانه بازتر به نظر میرسد.
۲. چراغهای آویز برجسته را انتخاب کنید
قرار دادن آویزهای شیک در جزیرهی آشپزخانه را فراموش کنید. تجهیزات آشپزخانه روز به روز بزرگتر میشوند. بنابراین، بهتر است موقع انتخاب چراغهای آویز سراغ آنهایی بروید که بزرگتر هستند. نصب یک چراغ آویز بزرگ بالای جزیرهی آشپزخانه نیز بهترین کار است.
۳. وسایل نیمه شفاف را امتحان کنید
به جای انتخاب وسایل نورپردازی مات، از وسایلی استفاده کنید که لنز یا پوششی در پایین خود دارند. این لنز میتواند لامپها را پنهان کند و در عین حال، باعث درخشندگی فضای آشپزخانه شود.
۴. از اشکال مختلف استفاده کنید
برای انتخاب وسایل نورپردازی و چراغهای آشپزخانه به طراحی سنتی بیضی و دایرهای فکر نکنید. چراغهای جعبهای شکل مستطیل و وسایل به شکل طبل نیز میتوانند به آشپزخانه جذابیت بیشتری ببخشند.
۵. نورپردازی را با وسایل هنری انجام دهید
حتما شما هم دیدهاید که آثار هنری را روی دیوارها و وسایل فرورفته و قابل تنظیم قرار میدهند تا این آثار بهتر به نمایش دربیایند. از آنجایی که آشپزخانه بیشتر به یک فضای نشیمن و گردهمایی برای صاحبان خانه تبدیل میشود و میتوانید روی دیوارهای آن وسایل را به شکلی هوشمندانهتر نگهداری کنید، بومهای هنری، عکسهای قاب شده و سایر آثار هنری را میتوانید در این فضا به خوبی جا بدهید.
نورپردازی مناسب برای آشپزخانه به نمایش بهتر این آثار هنری کمک میکند و مانند هر فضای دیگری از خانه برای نصب آثار هنری اهمیت دارد. برای نمایش آثار هنری در آشپزخانه از لوازم روشنایی ولتاژ پایین فرورفته و قابل تنظیم استفاده کنید. لامپهای هالوژن ۵ وات که اغلب در این وسایل روشنایی به کار میروند، پرتوهای نوری متنوعی دارند. اگر قطر اثر هنری تغییر کند، یک تغییر سادهی لامپ تنها کاری است که برای نمایش این اثر به آن نیاز دارید.
۶. به کابینتها درخشندگی بدهید
کابینتهایی که درب شیشهای یا قفسههای باز دارند را به خوبی نورپردازی کنید. به این ترتیب، میتوانید ظروف سفالی زیبا یا ظروف چینی مورد علاقهی خود را در آنها به بهترین روش به نمایش دربیاورید. این کار باعث ایجاد بعد و درخشش بیشتر در فضای دید آشپزخانه میشود و عمق بصری بیشتری ایجاد میکند.
۷. از چراغهای ضربهای استفاده کنید
نصب این چراغها در زیر کابینتها سطوح زیر کابینتها را روشن میکند و به عنوان چراغ خواب نیز کاربرد دارد. این چراغها به شما کمک میکنند تا در تاریکی شب در آشپزخانه قدم بزنید و بدون زمین خوردن کف آشپزخانه را ببینید.
۸. برخی از چراغهای زیر کانتر را بپوشانید
با ایجاد یک شیار زیر لبهی میز و نصب چراغ در آن شیار نورپردازی بهتری خواهید داشت. به این ترتیب، وقتی کشوهای تاریک را باز میکنید، میتوانید داخل آنها را به خوبی ببینید.
نحوهی انتخاب لامپ کممصرف مناسب
انتخاب وسایل نورپردازی و روشنایی مناسب و هماهنگ کردن آنها با لامپهای مناسب اهمیت دارد. برای انتخاب یک لامپ کممصرف مناسب باید سه ویژگی مهم آنها را در نظر بگیرید.
۱. دمای رنگ
به دنبال لامپهای ۲۷۰۰ تا ۳۰۰۰ کلوین باشید. چنین لامپهایی با دمای رنگ لامپهای رشتهای مطابقت دارند و به خوبی با سایر محیطهای مسکونی خانهی شما ترکیب میشود.
۲. رتبهبندی CRI
شاخص رندر رنگ (CRI) لامپ کممصرف نیز اهمیت دارد چون نشان میدهد که نور لامپ چه رنگی دارد. به عبارت دیگر، نور CRI کم خاکستری به نظر میرسد. هر چه CRI بالاتر باشد، رنگها را بهتر میبینید. بهترین لامپ کممصرف CRI ۸۰ یا بالاتر دارد.
۳. نشان ستارهی انرژی
این نشان تضمین میکند که لامپ تست طول عمر را پشت سر گذاشته و حداقل ۸۰ CRI دارد.
اگرچه ممکن است قیمت اولیهی لامپهای کممصرف کمی بیشتر از لامپهای رشتهای سنتی باشد، در نهایت، هزینهی واقعی مصرف انرژی و تعویض مکرر این لامپها بسیار بیشتر خواهد بود. این نکته را باید همیشه موقع خرید لامپهای کممصرف در نظر بگیرید.
نکات کاربردی جهت نورپردازی مناسب برای آشپزخانه
اگر به نورپردازی مناسب برای آشپزخانه فکر میکنید، باید دو نکتهی بسیار مهم را در نظر داشته باشید.
چراغهای خود را به دیمرها متصل کنید
مانند هر اتاقی در خانه، قابلیت تنظیم سطح نور در آشپزخانه نیز روشی ایدهآل برای نورپردازی است. هنگام پختوپز یا تمیز کردن آشپزخانه، یک ضربه به دیمر میتواند نور چراغها را روشن و روشنتر کند. به این ترتیب، میتوانید برای معطل ماندن هنگام پخت غذاها و گفتگو در فضای اشپزخانه از نورهای کمتر استفاده کنید. البته، استفاده از دیمرها فقط در یکی از لایههای نورپردازی آشپزخانه کارایی لازم را ندارد. باید مطمئن شوید که در هر چهار لایهی نورپردازی آشپزخانه از دیمرهای جداگانهای استفاده میشود.
نورپردازی تزئینی را متناسب با فضای آشپزخانه ایجاد کنید
نورپردازی تزئینی باید متناسب با اندازهی آشپزخانه باشد. هر چه این فضا بزرگتر باشد، اهمیت لوسترها، چراغهای آویز و سایر چراغها و وسایل نورپردازی چشمنواز بیشتر میشود. وسایلی که برای نورپردازی تزئینی به کار میبرید باید اندازهای متناسب با فضای آشپزخانه داشته باشند و طوری طراحی شده باشند که لامپها را به طرزی مؤثر پنهان کنند.
چگونه هزینه نورپردازی آشپزخانه را کاهش دهیم؟
احتمالا با خواندن روشهای نورپردازی مناسب برای آشپزخانه به این فکر میکنید که این کار هزینهی فراوانی را در پی دارد اما این کار لزوما با هزینهای گزاف همراه نمیشود. برای کاهش هزینههای نورپردازی آشپزخانه باید به دو نکتهی مهم توجه داشته باشید.
دیمرهای ارزانتر نصب کنید
ایدهی اصلی برای استفاده از دیمرها این است که انواع سطوح نوری را در دسترس داشته باشید. دیمرها و سوئیچهای مقرون به صرفه ابزارهایی برای ایجاد سطوح مختلف روشنایی هستند. بهتر است برای هر لایه از لایههای چهارگانهی نورپردازی از یک دیمر متفاوت استفاده کنید.
زیرساختهای لازم را نصب کنید
نورپردازی تزئینی گرانترین لایهی نورپردازی در آشپزخانه است. اگر برای این لایه از نورپردازی بودجهی اندکی دارید، بهتر است زیرساختهای لازم برای این لایه از نورپردازی را نصب کنید. جعبهی اتصال و یا جعبههای فرورفته در سقف را نصب کنید و پس از آن، وسایل نورپردازی اصلی را در بازارچههای تخفیفی خریداری کنید. حتی اگر بودجهی لازم برای چراغهای آویز را ندارید، حداقل سه جعبهی اتصال را در طول بازسازی نصب کنید. سپس، وقتی بودجهی لازم را به دست آوردید، میتوانید وسایل تزئینی را به راحتی در آشپزخانه نصب کنید.
ایدههایی جهت نورپردازی مناسب برای آشپزخانه
برای اینکه نورپردازی مناسب برای آشپزخانه بهتر انجام شود، میتوانید از یکی از این ایدهها الهام بگیرید.
یک طراح نور استخدام کنید
اگر بودجهی کافی دارید، یک طراح نور را به تیم بازسازی آشپزخانه اضافه کنید. یک طراح نور، چیدمان آشپزخانه را بررسی میکند و سایر عناصر طراحی مانند ارتفاع سقف، نور طبیعی و پوششهای سطحی را برای تعیین میزان و نحوهی قرارگیری نور مورد نیاز در فضا در نظر میگیرد.
سوئیچها و دیمرهای استاندارد را ارتقا دهید
اِشکال دیمرها و سوئیچهای معمولی این است که با وجود نورپردازی آسان، سطح نور را تغییر میدهد. بااینحال، این نوع دیمرها و سوئیچها اغلب برای کودکان، سالمندان و مهمانان با نیازهای نوری مختلف، نورپردازی مناسب را ایجاد نمیکنند. اگر بودجهی کافی دارید، بهتر است یک سیستم نورپردازی یکپارچه ایجاد کنید که نور لازم برای فعالیتهای مختلف مانند نور روز، آمادهسازی غذا، شام و سرگرمیهای بعازظهر را فراهم کند.
از نورپردازی هوشمند استفاده کنید
خانههای هوشمند خانههایی هستند که در آینده رواج بیشتری خواهند یافت. یک شبکهی رایانهای متمرکز که از طریق تلفن همراه با تبلت کنترل میشود، روشنایی را در تمام اتاقهای خانه از پیش تنظیم و مدیریت میکند. با کمک این سیستمهای روشنایی هوشمند، کنترل نور فضاهای مختلف خانه از جمله آشپزخانه سادهتر خواهد شد.
کلام آخر
نورپردازی مناسب برای آشپزخانه در پختوپز و وقت گذراندن در این فضا حرف اول را میزند. برای اینکه آشپزخانه را به فضایی دلنشین تبدیل کنید، باید علاوه بر دکوراسیون و چیدمان این فضا به نورپردازی آن هم توجه کنید.
منبع: hgtv