جراحی تغییر رنگ چشم؛ هر آنچه باید در مورد تاثیرگذاری و خطرات آن بدانید
حتما اخیرا در مورد جراحی تغییر رنگ چشم در شبکههای اجتماعی چیزهایی شنیدهاید. شاید تعجب کنید ولی این عمل واقعا وجود دارد. البته بیشتر به دلایل پزشکی و رفع آسیب انجام میشود؛ اما بهندرت بهمنظور زیبایی هم توسط برخی افراد انجام میشود. در ادامه در مورد جراحی تغییر رنگ چشم، عوارض و تاثیرگذاری آن بیشتر بخوانید.
جراحی تغییر رنگ چشم چیست؟
آیا رنگ چشم را میتوان برای همیشه تغییر داد؟
تغییر موقتی رنگ چشم
آیا رنگ چشم در طول زمان تغییر میکند؟
جراحی تغییر رنگ چشم چیست؟
جراحی تغییر رنگ چشم برای تغییر قسمت رنگی چشم که عنبیه نامیده میشود، پس از آسیب یا سایر مشکلات پزشکی که بر چشم تأثیر میگذارد، انجام میشود. این عمل به دلایل زیبایی، کمتر رایج است ولی گاهی بهعنوان جایگزین دائمی برای لنزهای تماسی رنگی استفاده میشود.
سه روش برای تغییر رنگ چشم وجود دارد:
- کراتوپیگمنتیشن با لیزر (Laser keratopigmentation): در این روش که با عنوان تتوی قرنیه هم شناخته میشود، از لیزر برای رساندن دقیق رنگ به این گنبد شفاف جلوی چشم بهنام قرنیه استفاده میشود.
- دپیگمنتیشن یا دپیگمانتاسیون با لیزر (Laser depigmentation): در این روش از لیزر برای از بین بردن سلولهای تولیدکنندهی رنگدانه در لایهی بالایی عنبیه بهنام ملانوسیت استفاده میکنند.
- جراحی کاشت عنبیه: این روش شامل جایگزینی عنبیهی طبیعی با یک عنبیهی پروتزی (مصنوعی) است.
در حالی که لنزهای تماسی رنگی ایمنترین راهحل برای تغییر رنگ چشم است، اگر مشکلاتی مثل عنبیهی آسیبدیده یا رنگ غیرطبیعی باعث ناراحتی شما شود، جراحی ممکن است برای شما مناسب باشد. حتی در این صورت، این روش ممکن است تحت پوشش بسیاری از بیمهها نباشد.
در ادامه میتوانید در مورد جراحیهای مختلف تغییر رنگ چشم، خطرات و زمان بهبودی آنها بیشتر بخوانید.
آیا رنگ چشم را میتوان برای همیشه تغییر داد؟
رنگ چشم انسان برای همیشه و بهصورت دائمی، قابل تغییر است. این کار را میتوان با افزودن یا استخراج رنگدانهها یا جایگزینی کل عنبیه انجام داد.
جراحی تغییر رنگ چشم عموماً یک روش انتخابی است؛ زیرا رنگ عنبیه تأثیری بر بینایی ندارد. با این اوصاف، اگر آسیب یا بیماری چشمی باعث تغییر رنگ شود، ممکن است بخشی ضروری از جراحی ترمیمی چشم باشد.
تغییر رنگ چشم گاهی اوقات بهعنوان یک عمل اضافه به یک روش تجویزشده مانند جراحی آب مروارید، کاشت لنز یا پیوند قرنیه استفاده میشود.
بهندرت، جراحی تغییر رنگ چشم بهدلایل صرفاً زیبایی انجام میشود و خطرات قابلتوجهی را به همراه دارد.
کراتوپیگمنتیشن با لیزر (Laser keratopigmentation)
کراتوپیگمانتاسیون یا کراتوپیگمنتیشن با لیزر با عنوان «تتوی قرنیه» نیز شناخته میشود. این روش رنگ عنبیه را تغییر نمیدهد؛ اما در عوض رنگی به قرنیه میافزاید تا رنگ اصلی عنبیه را بپوشاند.
کراتوپیگمنتیشن از لیزر برای ایجاد یک سری تونل دایرهای با عمق یکنواخت در قرنیه استفاده میکند. سپس یک رنگ به داخل تونلها تزریق میشود. استفاده از لیزرهای روباتیک توزیع، رنگ یکنواختتری را نسبت به تکنیکهای قدیمیتر تضمین میکند.
کراتوپیگمنتیشن با قطرههای بیحسکنندهی چشم برای بیحس کردن چشمها انجام میشود. سر شما به یک مهار بسته میشود تا ثابت بماند و یک دستگاه کولیسمانند پلک شما را باز نگه میدارد و از پلک زدن شما جلوگیری میکند. این روش ممکن است ناراحتکننده باشد و درد کمی ایجاد میکند.
خطرات
با وجود دقت این تکنیک، کراتوپیگمانتاسیون بدون خطر نیست. در حالی که تمام تلاش برای تثبیت حرکت چشم و سر انجام میشود، هر حرکت ناخواسته میتواند منجر به خطا و آسیب احتمالی شود. عوارض دیگری ممکن است بعد از عمل ایجاد شود.
خطرات احتمالی این روش عبارتند از:
- رنگ چشم ناسازگار: ناشی از توزیع ناهموار رنگ
- محو شدن رنگ: بهدلیل جابهجایی رنگ یا نشت رنگ به فضای قرنیه
- سوراخ شدن قرنیه: سوراخ شدن قرنیه که میتواند منجر به نشت مایع، تغییرات بینایی و «غرق شدن» گنبد قرنیه شود.
- حساسیت به نور: ناشی از انکسار غیرطبیعی نور در حین پرش از لبههای مات قرنیهی تحت درمان است.
- واکنش به رنگ: منجر به یوئیت (uveitis) یا التهاب بافت یوه چشم میشود.
- (التهاب لایهی میانی چشم) یا نئوواسکولاریزاسیون قرنیه (تشکیل رگهای خونی جدید در قرنیه)
- عفونت باکتریایی چشم: که خطر زخم قرنیه و جای زخم را افزایش میدهد.
کراتوپیگمانتاسیون با لیزر برای افراد مبتلا به بیماریهای قرنیه یا کسانی که جراحی انکساری چشم مانند لیزیک انجام دادهاند منع انجام دارد.
مراحل بهبود
کراتوپیگمانتاسیون زمان بهبودی نسبتاً کوتاهی دارد زیرا سطح قرنیه دست نمیخورد و رنگ در داخل تونلهای قرنیه قرار میگیرد.
اکثر افراد میتوانند در عرض دو تا سه روز عملکرد طبیعی چشم را تجربه کنند. بهبودی کامل و ترمیم ممکن است بین یک تا سه هفته طول بکشد. انتظار ناراحتی جزئی را در روز اول داشته باشید و به دنبال آن تا سه روز به نورهای زیاد حساسیت خواهید داشت.
دپیگمنتیشن یا دپیگمانتاسیون با لیزر (Laser depigmentation)
در حالی که لیزر کراتوپیگمانتاسیون یک روش افزایشی (افزودن رنگ) است، دپیگمنتیشن یک روش کاهشی (برداشتن رنگدانهسازها) است. این روش یعنی جراحی تغییر رنگچشم با لیزر یکی از رایجترین روشهای جراحی است.
دپیگمانتاسیون با لیزر (همچنین بهعنوان Iridosplasty Photoablative شناخته میشود) برای روشن کردن رنگ چشم با هدف قرار دادن سلولهایی که ملانین تولید میکنند (رنگدانهای که به پوست، مو و چشمها رنگ میدهد) استفاده میشود. رنگهای تیرهی چشم نتیجهی تولید بالای ملانین است، در حالی که روشن بودن رنگها نتیجهی تولید کم ملانین هستند.
دپیگمنتیشن با لیزر طی چند جلسه انجام میشود. در این روش، پرتوهای لیزر کمانرژی رنگدانههای قهوهای روی سطح عنبیه را گرم کرده و رنگ آبی یا سبز زیر آن را آشکار میکند. پرتوهای لیزر بدون ایجاد آسیب از قرنیه عبور میکنند.
این روش با قطرههای چشمی بیحسکننده انجام میشود و بدون درد است.
خطرات
در مقایسه با سایر انواع جراحی تغییر رنگ چشم دائمی، به نظر میرسد که این روش، کمتر مشکلساز باشد. خطرات این روش عبارتند از:
- التهاب عنبیه (معمولاً خفیف و کوتاهمدت)
- حساسیت به نور: ناشی از گشاد شدن غیرطبیعی مردمکها (معمولاً کوتاهمدت)
- رنگ چشم ناخواسته: رنگ سبز یا آبی زیرین تنها زمانی آشکار میشود که لایهی قهوهای پوشانندهی آن برداشته شود.
دپیگمانتاسیون لیزر در افراد مبتلا به گلوکوم (Glaucoma) منع انجام دارد.
بهبود
تغییر رنگ چشم با لیزر دپیگمانتاسیون فوری نیست. ممکن است تا چهار هفته طول بکشد تا بدن لایهی قهوهای را دوباره جذب کند و رنگ آبی یا سبز زیرین را کاملا آشکار کند.
ممکن است یک یا دو ساعت بعد از عمل، تاری خفیف، قرمزی چشم، ریزش اشک و حساسیت به نور وجود داشته باشد. اگر عارضه رخ دهد، معمولاً کوتاه است و باعث سردرد، مردمکهای غیرطبیعی و حساسیت به نور میشود.
جراحی ایمپلنت عنبیه
جراحی کاشت عنبیه یک روش تهاجمیتر جراحی تغییر رنگ چشم دائمی است که شامل قرار دادن یک عنبیهی مصنوعی برای پوشاندن عنبیهی طبیعی است. این روش بهصورت سرپایی و با استفاده از بیحسی موضعی انجام میشود.
این تکنیک برای اولین بار در سال ۱۹۵۶ برای ترمیم نقایص عنبیه ناشی از آسیب، عفونت یا نقایص مادرزادی مانند آلبینیسم چشمی (ocular albinism) توسعه یافت. بهدلیل خطرات احتمالی، کمتر برای اهداف زیبایی استفاده میشود.
بیشتر ایمپلنتهای عنبیه در رنگهایی مانند آبی، سبز، قهوهای و مشکی موجود است. افرادی که مایل به تغییر رنگ در یک چشم هستند ممکن است عنبیهی سفارشی شده را برای مطابقت با چشم دیگر سفارش دهند.
برای کاشت عنبیه، چشمپزشک یک برش کوچک در قرنیه در محل برخورد آن با صلبیه (سفیدی چشم) ایجاد میکند. عنبیهی سیلیکونی تا میشود و از طریق برش وارد میشود. سپس پروتز باز میشود و روی عنبیهی طبیعی بخیه میشود.
خطرات
خطرات جراحی کاشت عنبیه قابلتوجه و گاهی اوقات شدید است که باعث میشود برای افرادی که به دنبال تغییر رنگ چشم هستند، گزینهای کمتر جذاب باشد.
برخی از جدیترین عوارض این روش عبارتند از:
- گلوکوم (Glaucoma): یک بیماری پیشرونده که بر عصب بینایی تأثیر میگذارد.
- آبمروارید: کدر شدن عدسی چشم
- عفونت چشم: که منجر به زخم قرنیه و اسکار میشود.
- کاهش بینایی یا نابینایی
کاشت عنبیه در افراد مبتلا به گلوکوم و رتینوپاتی دیابتی (Diabetic Retinopathy) منع انجام دارد.
نظر اجماعی کارشناسان
آکادمی چشم پزشکی آمریکا، انجمن گلوکوم آمریکا و انجمن چشمپزشکان لنزهای تماسی بهشدت افراد را از انجام عمل جراحی زیبایی کاشت عنبیه بهدلیل آسیب احتمالی که ممکن است به چشمهای سالم وارد کند، منع میکنند.
بهبود
در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از جراحی کاشت عنبیه، در چشم ممکن است کمی احساس خراشیدگی داشته باشید، چشمها به نور حساس شوند و آبریزش داشته باشند. این غیرمعمول نیست که بینایی شما در هفتهی اول یا بیشتر، تار بماند.
ممکن است برای جلوگیری از لمس یا خاراندن چشم هنگام خواب، به یک چسب محافظ چشم نیاز باشد. زمان بهبودی میتواند از دو تا هشت هفته متغیر باشد.
تغییر موقتی رنگ چشم
اگر به دلایل زیبایی به دنبال تغییر رنگ چشم خود هستید، گزینههای موقتی وجود دارد که به شما امکان میدهد بهصورت موقتی این کار را انجام دهید.
استفاده از لنزهای رنگی سادهترین گزینه است. این نوع از لنزها در هر دو نوع لنز نسخهای و ساده موجود است و انواع مختلفی برای انتخاب دارد:
- لنزهای مات: این لنزها غیرشفاف هستند و برای افرادی با چشمان تیره مناسباند که میخواهند رنگ روشنتری داشته باشند.
- لنزهای افزایش رنگ: این لنزها شفاف هستند و به افزایش رنگ طبیعی چشم شما کمک میکنند.
- لنزهای پدیداری: این لنزها دارای لکههایی به رنگ آبی روشن یا سبز هستند که رنگ عنبیه را برجستهتر میکند و آن را واضحتر نشان میدهد.
اگر از آرایش چشم استفاده میکنید، میتوانید رنگ چشم خود را با رنگهای آرایش چشم، هماهنگ کنید. چشمهای تیره اغلب با سایههای سردتر و با رنگ روشنتر، روشنتر به نظر میرسند؛ در حالی که چشمهای آبی ممکن است با سایههای گرمتر و تیرهتر، پررنگتر به نظر برسند.
آیا رنگ چشم در طول زمان تغییر میکند؟
رنگ چشم معمولاً در تمام کل زندگی یک فرد، ثابت باقی میماند. برای برخی، سطح ملانین ممکن است با افزایش سن تغییر کند و چشمانشان روشنتر به نظر برسد. این تغییر رنگ، بیضرر است و جای نگرانی نیست.
با این حال، چندین بیماری وجود دارد که میتواند باعث تغییر خودبهخود رنگ چشم شما شود. این موارد عبارتند از:
- سندرم فوش یوئیت (Fuchs uveitis): این یک بیماری نادر است که باعث مشکلات بینایی و تغییر در رنگ عنبیه میشود.
- سندرم پراکندگی رنگدانه: این یک بیماری نادر است که در آن رنگدانهی عنبیه از بین میرود و سیستم تخلیهی چشم را مسدود میکند.
- سندرم هورنر (Horner’s syndrome): یک عارضهی شایع سکته مغزی است که باعث کوچکتر شدن مردمک، افتادگی پلک و تغییر رنگ چشم در سمت آسیبدیدهی صورت میشود.
- ضربههای چشم: بعضی آسیبها و ضربهها باعث از بین رفتن بافت عنبیه و رنگ روشنتر چشم میشود.
اگر متوجه شدید که رنگ یک یا هر دو چشم شما بهطور ناگهانی شروع به تغییر کرده است، به چشمپزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است نشانهی یک بیماری جدی باشد.
لنزهای پرفروش برای تغییر موقتی رنگ چشم
برای اینکه بدون عمل جراحی بهطور موقتی تغییر رنگ چشم را برای اهداف زیبایی تجربه کنید، بهترین کار استفاده از لنزهای رنگی است. در ادامه با چند مورد از پرفروشترین لنزهای رنگی آشنا میشوید. با توجه به رنگ موردعلاقهی خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
۱. لنز چشم بیوتی شماره ۲۵ مدل EPC390 رنگ زیتونی عسلی
لنز رنگی ۵۰۰ ساعتهی بیوتی (beauty) نمونهای از لنزهای ارزان و باکیفیت است که میتوانید برای تغییر رنگ چشم خریداری کنید. این لنز برای مدت ۶ ماه تا یک سال قابل استفاده است و البته دوام آن به نحوهی استفادهی شما از لنز و مراقبت از آن بستگی دارد. لنز با برند بیوتی یکی از بهترین برندهای لنز رنگی است. این لنز محصول کشور کرهی جنوبی است و بهخاطر ویژگیهایی مثل آبرسانی بالا و قطر ۱۴ میلیمتری، بسیار پرطرفدار است.
رنگ زیتونی عسلی از پرطرفدارترین رنگهای این لنز است.
۲. لنز چشم بیوتی شماره ۹ مدل SCA210 رنگ سبز عسلی
یکی دیگر از رنگهای پرطرفدار لنز بیوتی، رنگ سبز عسلی است. این لنز را میتوانید برای مدت ۶ ماه تا یک سال استفاده کنید. قطر آن ۱۴ میلیمتر است و همراه با مایع نگهدارنده عرضه میشود.
۳. لنز چشم چیک ویو شماره ۱۱۵ رنگ سبز
لنزهای برند CHIC VIEW ساخته شده با مواد اولیهی سیلیکون هایدروژل، ساختار پیشرفتهای دارند که باعث راحتی بیشتر چشم موقع استفاده میشود. راحتی بیشتر در افزایش میزان اکسیژنرسانی، فعالسازی گردش طبیعی اشک در ساختار مولکولی چشم، لبههای منحنی برای راحتی چشم و… از ویژگیهای لنزهای این برند است. این لنز را میتوانید برای مدت ۶ ماه استفاده کنید.
۴. لنز چشم فرشلوک مدل ۰۵ رنگ آبی
اگر دنبال یک لنز رنگی هستید که برای مدت کوتاهی استفاده کنید، لنزهای فرشلوک انتخاب ارزانتری هستند. این لنز را فقط میتوانید برای مدت یک روز استفاده کنید. این لنز با لبههای نازک طراحی شده و برای چشمهای تیره مناسب است و توانایی تغییر رنگ چشمهای تیره را هم دارد.
اکسیژنرسانی بالا و داشتن رنگهای طبیعی از ویژگیهای مهم این لنز است. نحوهی طراحی لنز بهصورتی است که با استفادههای طولانیمدت چند ساعته، چشمهای شما را خسته نمیکند.
۵. لنز چشم فرشلوک مدل ۰۷ رنگ طوسی
این مدل یکی از رنگهای پرطرفدار برای لنزهای چشم رنگی است. لنزهای فرشلوک را فقط یک روز میتوانید استفاده کنید. اگر دنبال تغییر رنگ چشمهای خود فقط برای مدت چند ساعت هستید، این مدل گزینهی مناسبی است که قیمت خوبی دارد.
جمعبندی
چندین روش و جراحی تغییر رنگ چشم وجود دارد که میتواند رنگ چشم شما را برای همیشه تغییر دهد. همهی این روشها خطرات احتمالی دارند که برخی از آنها ممکن است جدی باشند. هیچکدام از این روشها برای اهداف آرایشی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا نیستند.
منبع: Verywellhealth