چگونه یک کامپیوتر رومیزی ارزان اما کاربردی اسمبل کنیم؟
اگر به دنبال استفاده از یک رایانهی مناسب برای کارهای خود باشید و امکان هزینهی بالا برای خرید سیستمهای از پیش آماده مانند لپتاپ، کامپیوترهای دسکتاپ آماده یا رایانههای همه کاره را نداشته باشید، تنها راه پیشِ رو، خرید جداگانهی قطعات و ساخت کامپیوتر رومیزی اختصاصی اما ارزان خودتان است.
اما این کار هم میتواند برای شما هزینههای زیادی همراه داشته باشید بهویژه اگر از ابتدا فکر همه چیز را نکرده باشید و به فراخور موقعیت قطعات را تهیه کنید. بنابراین در این مقاله با نگاهی به توصیههای Techni Pages و ZD Net تلاش میکنیم راههایی را بیان کنیم که بتوانید متناسبترین قطعات را تهیه کنید و در عین حال بودجهی خود را بهخوبی استفاده کرده باشید.
گام ۱: فهرستی از چیزهایی که نیاز دارید تهیه کنید
قیمت و در دسترس بودن قطعات هر روز تغییر میکند، بنابراین نمیتوان گزینههای خاصی را برای خرید بیان کرد اما میتوان ایدههایی ارائه کرد که بر پایهی آنها در هر زمان خرید خوبی را انجام دهید و یک کامپیوتر رومیزی مناسب و ارزان را اسمبل کنید.
هنگام اسمبل کردن یک رایانهی شخصی با بودجهی کم، باید مطمئن شوید که هر قسمت از آن بهترین در ردهی خود است. شاید در ابتدا دشوار باشد که بدانید کدام قسمتها ارزش انتخاب بهترین را دارند و همزمان بتوانید همهی اینها را در حد بودجهی خود نگه دارید اما در حقیقت اصلا چالش زیادی ندارد. در اینجا نکات مفید و توصیههای کاربردی دربارهی گرد هم آوردن بهترین رایانهی ممکن، بدون توجه به بودجهی شما را مطرح کردهایم.
پیش از هر کاری باید در نظر بگیرید که میخواهید با رایانهی شخصی خود چه کاری انجام دهید. صرف نظر از بودجه، تفاوت زیادی بین اسمبل کردن یک رایانهی شخصی مناسب برای بازی و یا تدارک رایانهای برای انجام دروس دانشگاهی وجود دارد. هنگامی که بدانید میخواهید با رایانهی رومیزی خود چه کاری انجام دهید، وقت آن است که ماجراجویی عالی خود برای گردآوری قطعات را آغاز کنید.
شاید حتی فکر کنید که از قبل میدانید چه چیزی در کامپیوتر جای میگیرد، و شاید هم واقعا میدانید! اما اگر در ابتدا همه چیز را برنامهریزی نکنید، این احتمال وجود دارد که بخش مهمی را از قلم بیندازید. اگر تمام بودجهی خود را صرف خرید یک CPU یا GPU شیک و گرانقیمت کنید، اما فراموش کنید که یک منبع تغذیه، کیس، لوازم جانبی یا سیستم عامل مناسب بخرید، ممکن است رایانهی نهایی شما عملا غیرقابل استفاده باشد.
گوشزد: اگر دقیق نمیدانید و میخواهید اطمینان پیدا کنید که چیزی را در فهرست مورد نیاز از دست نمیدهید، راهنمای اسمبل کردن کامپیوتر را بخوانید و از ابزارهای آنلاین مانند PCpartpicker استفاده کنید که نکات سودمندی دربارهی قطعاتی که میتوانید استفاده کنید، مطرح کرده است.
گام ۲: بودجه را نهایی کنید، قطعات را انتخاب کنید
حالا نوبت جذابترین قسمت است که باید قطعات خود را انتخاب کنید! در اینجا، ابتدا باید بودجه را نهایی کنید. بررسی کنید که چقدر پول دارید و به چه چیزی نیاز دارید. همچنین، اگر نیاز به خرید لوازم جانبی دارید، در نظر بگیرید. چون ممکن است ناچار شوید یک مانیتور، اسپیکر، ماوس و صفحه کلید جدید را در بودجهی خود لحاظ کنید!
باید به دنبال انتخاب مؤلفههای سازگار با هم باشید که بهترین قیمت را هم داشته باشند و در عین حال امکان ارتقای کل مجموعه در آینده را فراهم کنند. چون هیچ چیز بدتر از اسمبل یک رایانهی شخصی نیست که از نظر همگامی با فناوری آینده به بنبست بخورد. حتی اگر صرفا نیاز باشد CPU تعویض شود، RAM بیشتری اضافه شود یا فضای ذخیرهسازی افزایش یابد.
CPU
بهترین نقطهی شروع برای ساخت یک کامپیوتر رومیزی ارزان با هر میزان بودجهای، احتمالا همان پردازندهی مرکزی (CPU) است. مگر اینکه در حال اسمبل یک کامپیوتر مخصوص گیمینگ باشید که در این صورت پردازندهی گرافیکی (GPU) هم به همان اندازه مهم خواهد بود. پس باید مطمئن شوید که یک CPU خوب در قلب رایانهی شخصی خود دارید. بهترین تصمیم احتمالا میان «ایامدی» (AMD) و «اینتل» (Intel) است.
در حالی که اینتل سالهای طولانی تسلط بازار را در اختیار داشت و هنوز هم طرفداران زیادی دارد اما قطعات AMD از نظر نسبت عملکرد به هزینه، وضعیت بهتری دارند. AMD همچنین پشتیبانی بهتری از پردازندههای جدیدتر در مادربردهای قدیمی ارائه و گزینههای بیشتری را برای ارتقا در آینده در اختیارتان قرار میدهد. بنابراین، اگر با بودجهی محدودی کار میکنید، احتمالا یک پردازندهی AMD بهترین گزینه برای شما خواهد بود، مگر اینکه فقط روی اینتل تمرکز داشته باشید یا با یک تخفیف شگفتانگیز روبهرو شوید!
در مجموع سری Athlon از AMD و همچنین سری Pentium و Celeron اینتل گزینههای خوبی برای یک کامپیوتر ارزان هستند. این پردازندهها برای بازی و کارهای گرافیکی سنگین مناسب نیستند اما تقریبا برای هر چیز دیگری از جمله وبگردی و نوشتن و طراحی اسناد بهخوبی پاسخگو هستند.
اگر در حال اسمبل یک سیستم برای بازی و کارهای گرافیکی و محاسباتی هستید، باید به دنبال سری Core اینتل یا رایزن AMD باشید، چون از بهترین مواردی هستند که میتوانید با بودجهی کمتری تهیه کنید! اگر مطمئن نیستید چه چیزی را در این میان انتخاب کنید، بسته به بودجه یک پردازندهی Intel Core i3 یا Core i5 یا AMD Ryzen 3 یا Ryzen 5 نقطهی شروع خوبی خواهند بود.
پردازندههای قدرتمندتر قیمت بالاتری هم دارند و بهتر است بودجه را بهدرستی برای خرید قطعات مختلف تقسیم کنید.
فن پردازنده
در حالی که CPU جدید شما تقریبا بهطور پیشفرض با یک خنککننده همراه خواهد بود، اما آنها خیلی عالی نیستند. اگر بودجهی شما اجازهی ارتقا را نمیدهد، میتوانید از همان استفاده کنید، اما اگر بودجه اجازه میدهد، پرداخت هزینه برای سیستم خنککنندهی بهتر، میتواند عملکرد و طول عمر دستگاه جدید شما را بهبود ببخشد. خنککنندههای مایع استاندارد، بسیار مطلوب هستند چون کمصداتر هستند و در دمای پایینتری نسبت به خنککنندههای مرسوم کار میکنند، اما گرانتر هم هستند.
دقت کنید که خنککنندهها، مانند مادربردها، با همهی پردازندهها بهطور یکسان سازگار نیستند. اگر CPU اینتل دارید، به دنبال یک خنککنندهی LGA 1151 باشید. اگر پردازندهی AMD دارید، به جای آن از سوکت AM4 استفاده کنید. همچنین باید مراقب اندازهی خنککنندهی خود باشید و مطمئن شوید که درون کیس شما بهدرستی قرار میگیرد و با سایر قسمتها، بهخصوص رم شما برخوردی ندارد!
مادربرد
بهطور طبیعی، باید CPU خود را روی مادربرد قرار دهید. بنابراین مهم است مادربردی انتخاب کنید که با CPU شما سازگار باشد. اینتل و AMD را نمیتوان به جای هم استفاده کرد. باید مادربردی را انتخاب کنید که با انتخاب CPU شما هماهنگ باشد. تقریبا همهی مادربردها برای هر دو برند در دسترس هستند، بنابراین مطمئن شوید جایگاه مناسب CPU روی مادربرد وجود دارد.
همچنین باید در مورد اندازهی مادربرد تصمیم بگیرید. بهطور کلی، بردهای ATX با اندازهی استاندارد، ارزانترین نمونهها خواهند بود و بردهای بزرگتر و کوچکتر میتوانند گرانتر باشند.
کیس
کامپیوتر شما به یک کیس نیاز دارد. مانند مادربردها، این جعبهها در اندازههای مختلفی مانند ATX یا ITX یا E-ATX و غیره شناخته میشوند. حتما یک کیس متناسب با اندازهی مادربرد خود بخرید. در غیر این صورت، قطعات شما در کیس جا نمیشوند!
اگر قصد دارید یک کارت گرافیک بزرگ تهیه کنید، باید مطمئن شوید که درون بدنهی کامپیوتر قرار می گیرد وگرنه ممکن است باعث خم یا شکسته شدن قطعات شوید. هر کیسی را که انتخاب میکنید، مطمئن شوید که امکان جریان یافتن مطلوب هوا در آن وجود دارد تا همه چیز خنک بماند. بهعبارت دیگر، امکان نصب تعداد زیادی فن کیس وجود داشته باشد!
کارت گرافیک
کارت گرافیک قطعا یکی از اجزای اصلی کامپیوتر شماست و اگر کامپیوتر را برای کار گرافیکی مانند بازی یا تدوین میخواهید یک جزء کلیدی محسوب میشود. پردازندههای گرافیکی قطعات گرانقیمتی هستند.
بنابراین به جای استفاده از امکاناتی که ممکن است به آنها نیاز نداشته باشید، بهتر است چیزی را تهیه کنید که دقیقا همان کاری را که میخواهید، انجام دهد. بهعنوان پایه، یک کارت گرافیک NVIDIA GeForce GTX 1660 یا ۱۶۶۰ TI احتمالا اکثر بازیهای حدود رزولوشن 1080p و سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه را پوشش میدهد.
حذف موارد اضافی اختیاری مانند سریهای پرچمدار یا نورپردازی RGB را در نظر داشته باشید. هرچند ممکن است دستگاه شما آنقدر زیبا بهنظر نرسد، اما یک کارت گرافیک NVIDIA GTX میانرده دقیقا مانند نسخهی حرفهای MSI کار میکند. بنابراین فریب پرداخت بهای اضافی برای برند را در یک کارت گرافیک مشابه نخورید.
در حقیقت با بودجهی کم باید برای گرافیک مصالحه کرد. توجه داشته باشید که پیدا کردن یک کارت گرافیک ارزان در حال حاضر تقریبا غیرممکن است. عوامل متعددی بهویژه پس از همهگیری کرونا، روی آوردن به لپتاپها، استخراج رمزارزها و … باعث شده است تا بازار گرافیک بهشدت متقاضی داشته باشد و اکنون در موقعیتی هستیم که حتی سختافزارهای قدیمی قیمتهای بالایی دارند.
بنابراین، با در نظر گرفتن این موضوع، در صورتی که نیاز به پردازندهی گرافیکی اختصاصی ندارید، بهتر است بهسراغ سیستمی بروید که از یک پردازنده با گرافیک یکپارچه (On-Board) استفاده میکند که برای استفادهی عمومی کاملا قابل قبول و کارآمد است.
مانیتور
اگرچه مانیتورهای چشمگیری در بازار وجود دارد که میتوانند وسوسهکننده باشند اما چنین مواردی بسیار گران هستند، بهویژه اگر به دنبال نمایشگرهای منحنی یا فوق عریض باشید.
چیزی که واقعا به آن نیاز دارید را در نظر بگیرید. برای بیشتر استفادهها، یک مانیتور 1080p با نرخ تازهسازی ۶۰ تا ۱۲۰ هرتز گزینهای بسیار عالی است. گرفتن مدلی با مشخصات بهتر، اگر GPU شما نتواند از آن پشتیبانی کند واقعا هدر دادن هزینه است. بنابراین درنظر بگیرید که کارت گرافیک شما هنگام پرداشهای گرافیکی چه خروجیای ارائه میدهد و سپس بر اساس آن مانیتور خود را انتخاب کنید.
رم
RAM یکی دیگر از بخشهای کلیدی کامپیوتر است که اگر به اندازهی کافی به آن بها ندهید، ممکن است به GPU و CPU خود آسیب بزنید. بهعنوان یک استاندارد پایه، حداقل ۸ گیگابایت رم و در حالت ایدئال حداقل ۱۶ گیگابایت رم نیاز دارید.
بهطور کلی، ظرفیت رم بیشتر، بهتر است اما مطمئن شوید که زیادهروی نکنید. با داشتن رم کافی، افزایش آن تأثیر خیلی زیادی در عملکرد نخواهد داشت. فقط باید مطمئن شوید که همیشه رمهای شما یکسان هستند. برای نمونه از ۴ رم ۴ گیگابایت یا ۲ رم ۸ گیگابایت برای رسیدن به ۱۶ گیگابایت استفاده کنید و یک رم ۴ و یک رم ۸ گیگابایتی یا حتی دو رم ۸ گیگابایتی از برندهای مختلف را با هم ترکیب نکنید چون میتواند منجر به مشکلات عملکرد کلی سیستم شود.
گوشزد: RAM به آسانی در آینده قابل ارتقا است. بنابراین باز هم در انتخاب گزینههای یکسان دقت کنید و همچنین مطمئن شوید که سرعت همهی آنها یکسان است. به عنوان مثال، اگر دو رم ۸ گیگابایتی قدیمی شما ۲۷۰۰ مگاهرتزی هستند، بعدا هم فقط از رمهای ۲۷۰۰ مگاهرتزی استفاده کنید!
فضای ذخیرهسازی
نوع فضای ذخیرهسازی که در رایانهی شخصی خود قرار میدهید کاملا به شما بستگی دارد. اکثر گیمرها حافظههای پرسرعتتر SSD را به گزینههای سنتی مانند هارد دیسک (HDD) که ارزانتر هستند، ترجیح میدهند.
هر یک از این گزینهها خوب هستند بنابراین درایوی را انتخاب کنید که سرعت و اندازهی مناسبی برای نیازهای شما داشته باشد. همچنین میتوانید آنها را ترکیب کنید یعنی برای مثال اگر یک درایو ۱ ترابایتی گران است، به جای آن به خرید ۲ درایو ۵۰۰ گیگابایتی، یکی از نوع هارد دیسک و دیگری SSD فکر کنید، زیرا احتمالا میتوانید از این راه کمی پول پسانداز کنید.
پاور
وقتی صحبت از منبع تغذیه میشود، باید مطمئن شوید که گزینهای به اندازهی کافی قدرتمند در اختیار دارید. پاور (PSU) با توان ۶۵۰ وات احتمالا برای اکثر کامپیوترهای مقرونبهصرفه کافی باشد، اما مطمئنا باید بررسی کنید که ترکیب خاص قطعات شما به انرژی بیشتری نیاز ندارد.
همیشه کمی توان بالاتری درنظر بگیرید. برای مثال، اگر سیستم شما در مجموع ۴۳۹ وات برق مصرف میکند، به سراغ یک پاور ۴۵۰ واتی نروید، بلکه پاور ۵۰۰ وات را انتخاب کنید. در اینجا تأکید روی ارزان بودن نداشته باشید چون اگر پاور شما خراب شود، در مواردی میتواند به هر یک از قطعات الکترونیکی حساس در کل رایانهی شما آسیب برساند.
گام ۳: دنبال تخفیفها باشید
وقتی دقیقا چیزی را که میخواهید، مشخص کردید و همهی آن را متناسب با بودجهی خود در نظر گرفتید، زمان آن فرا رسیده است که خرید کنید. اگر برای جمعآوری و تنظیم سیستم خود خیلی عجله ندارید، شاید بتوانید در تخفیف شگفتانگیز گزینههای مناسب را بیابید یا امکان مقایسه و بررسی قیمتها را داشته باشید.
گوشزد: اغلب میتوانید چیزهایی مانند رم یا درایو ذخیرهسازی HDD/SSD را در تخفیفهای شگفتانگیز پیدا کنید، بنابراین شاید بتوانید خرید ارزانتری داشته باشید که ارزش کمی صبر کردن را دارد!
گام ۴: اسمبل
آخرین و هیجانانگیزترین مرحلهی جمعآوری رایانهی شخصی، اسمبل واقعی است. میتوانید خودتان این کار را انجام دهید یا آن را به فروشگاهی ببرید که خدمات رایانه هم ارائه میدهد. البته این کار هم هزینهی خود را خواهد داشت.
اگر خودتان کامپیوتر رومیزی نهایی را اسمبل میکنید و میخواهید از این نظر هم ارزان تمام شود، کاملا مراقب باشید. راهنماهای ویدیویی بسیار جذابی دربارهی شیوهی ساخت رایانهی شخصی وجود دارد که میتوانند کاربردی باشند اما همیشه خطر آسیب رساندن به برخی از قطعات وجود دارد. مخصوصا در مورد CPU، استفاده از خمیر حرارتی و اتصال وسایل به مادربرد، باید مراقب باشید تا قبل از اینکه حتی بتوانید آن را روشن کنید، تصادفا رایانهی خود را خراب نکنید.
بنابراین یک راهنمای جامع درنظر بگیرید و به ترتیب و با حوصله طبق مراحل آن پیش بروید تا چیزی را فراموش نکنید و بتوانید مراحل را گام به گام انجام دهید.
نتیجهگیری
کارها را آهسته انجام دهید و پیش از اسمبل کردن، چند راهنمای ویدیویی را هم با دقت تماشا کنید. و بدین ترتیب در نهایت کامپیوتر جدید و ارزانقیمت خود را در کمترین زمان راهاندازی خواهید کرد!