دلیل افتادگی پوست بعد از کاهش وزن چیست؟ (و راه‌های درمان این مشکل)

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
چرا بعد از لاغری پوست میفته؟

کاهش وزن برای مدیریت وزن می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را به میزان قابل توجهی کاهش دهد؛ اما کاهش وزن زیاد در برخی مواقع می‌تواند منجر به شل شدن و افتادگی پوست شود. برای برخی افراد این موضوع ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس و ناراحتی شود و در نهایت زندگی آن‌ها را مختل کند.

ممکن است بتوانید پس از کاهش وزن با مصرف برخی مواد مغذی مانند کلاژن، انجام تمرینات مقاومتی و انجام اقدامات پزشکی به سفت شدن پوست خود کمک کنید. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ قصد داریم دلایل افتادگی پوست بعد از کاهش وزن را بررسی کنیم و راه‌حل‌های طبیعی و پزشکی برای درمان این مشکل را با شما مرور کنیم؛ همراه ما باشید.

چه چیزی باعث افتادگی پوست بعد از کاهش وزن می‌شود؟

پوست بزرگ‌ترین عضو بدن ماست که یک سد دفاعی در برابر عوامل محیطی تشکیل می‌دهد. داخلی‌ترین لایه‌ی پوست شما از پروتئین‌هایی به نام کلاژن و الاستین ساخته شده‌اند. کلاژن که ۸۰ درصد از ساختار پوست شما را تشکیل می‌دهد، باعث استحکام و مقاومت پوست می‌شود. الاستین هم خاصیت ارتجاعی ایجاد کرده و به سفت ماندن پوست شما کمک می‌کند.

در زمان افزایش وزن، پوست منبسط می‌شود تا فضای کافی برای رشد بیشتر را ایجاد کند. بارداری یکی از نمونه‌های این مسئله است منبسط شدن پوست در دوران بارداری طی چند ماه اتفاق می‌افتد که البته طی چند ماه پس از زایمان هم جمع می‌شود.

با توجه به این توضیحات، زمانی که پوست به طور قابل توجهی کشیده شود و برای مدت طولانی به همین شکل باقی بماند، رشته‌های کلاژن و الاستین آسیب می‌بینند. در نتیجه، آن‌ها بخشی از توانایی خود را در این مسیر از دست خواهند داد؛ به همین دلیل زمانی که شما وزن قابل توجهی را از دست می‌دهید، این پوست اضافه ممکن است از بدن آویزان شود. هر چقدر کاهش وزن بیشتر باشد، مقدار این افتادگی نیز بیشتر خواهد بود.

علاوه بر این، طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که تحت عمل‌های جراحی کاهش وزن قرار می‌گیرند، تولید کلاژن در پوست آن‌ها کاهش پیدا می‌کند و کلاژن‌های تولید شده هم به اندازه‌ی کلاژن در پوست‌های جوان و سالم قوی نیستند.

چه عواملی باعث از بین رفتن خاصیت ارتجاعی در پوست می‌شوند؟

عوامل متعددی هستند که به دنبال کاهش وزن باعث افتادگی پوست می‌شوند:

  • طول زمان؛ به طور کلی، هر چقدر فرد برای مدت طولانی‌تری دچار اضافه وزن یا چاقی باشد،‌ پوست او نیز به دلیل از دست دادن کلاژن و الاستین بعد از کاهش وزن شل خواهد شد.
  • مقدار کاهش وزن؛ کاهش وزن ۱۰۰ پوندی (۴۶ کیلوگرم) یا بیشتر معمولا باعث افتادگی و شل شدن پوست می‌شود.
  • سن؛ پوست‌های مسن‌تر به نسبت پوست‌های جوان الاستین و کلاژن کمتری دارند و به همین دلیل بعد از کاهش وزن بیشتر در معرض شل شدن هستند.
  • ژنتیک؛ ژن‌های شما در اینکه بدن‌تان نسبت به افزایش و کاهش وزن چه عکس‌العملی نشان دهد، تاثیر دارند.
  • میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید؛ طبق تحقیقات، نشان داده شده است که قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب باعث کاهش تولید کلاژن و الاستین پوست می‌شود که می‌تواند منجر به افتادگی پوست شود.
  • سیگار کشیدن؛ سیگار باعث کاهش تولید و آسیب به کلاژن‌های پوست شده و در نتیجه باعث افتادگی و شل شدن پوست می‌شود.

مشکلات مربوط به افتادگی بیش از حد پوست

برای بعضی افراد، افتادگی پوست ناشی از کاهش وزن ممکن است با برخی چالش‌های عاطفی و فیزیکی همراه باشد:

  • ناراحتی‌های جسمی؛ پوست اضافی می‌تواند ناراحت کننده باشد و حتی ممکن است در فعالیت‌های عادی و روزمره‌ی فرد اختلال ایجاد کند.
  • کاهش فعالیت بدنی؛ یکی از مطالعات انجام شده مشخص کرد که افتادگی پوست به افراد انگیزه می‌دهد تا ورزش کنند، اما افتادگی بیش از حد پوست در برخی افراد ممکن است باعث تداخل در این مورد شود و ورزش کردن را برای آن‌ها سخت کند.
  • تحریکات و مشکلات پوستی؛ در یک مطالعه، از ۱۲۴ نفری که بعد از کاهش وزن خواستار انجام جراحی برای سفت شدن پوست بودند، ۴۴ درصد از آن‌ها دچار درد پوست، زخم یا عفونت ناشی از افتادگی پوست شده بودند.
  • ظاهر ضعیف کلی بدن؛ افتادگی پوست می‌تواند ظاهر کلی بدن شما را خراب کند و حتی اعتماد به نفس‌تان را پایین بیاورد.

درمان‌های طبیعی برای مشکل افتادگی پوست

مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم،‌ تا حدودی می‌توانند باعث بهبود خاصیت ارتجاعی و استحکام پوست در افرادی شوند که به دلیل کاهش وزن دچار افتادگی پوست شده‌اند.

۱. تمرینات قدرتی انجام دهید

تمرینات قدرتی به شما کمک می‌کنند که توده‌ی عضلانی بدن خود را بیشتر کنید و به نوعی بدن خود را سفت و مقاوم کنید.

۲. کلاژن مصرف کنید

کلاژن هیدرولیز شده شباهت زیادی به ژلاتین دارد. کلاژن هیدرولیز شده یک شکل فرآوری شده از کلاژن است که به طور طبیعی در بافت پیوندی انسان‌ها و حیوانات پیدا می‌شود.

اگرچه این موضوع در افراد با افتادگی پوست ناشی از کاهش وزن تحقیق نشده است، اما به طور کلی مطالعات نشان می‌دهند که کلاژن هیدرولیز شده می‌تواند روی کلاژن طبیعی پوست اثر محافظتی داشته باشد.

یکی از منابع طبیعی کلاژن، آب قلم است که فواید زیادی برای سلامت بدن هم دارد.

در یکی از مطالعات انجام شده، بعد از ۱۲ هفته مصرف مکمل کلاژن مایع، خاصیت ارتجاعی پوست همراه با بافت و آبرسانی به طور قابل توجهی افزایش یافت. مکمل کلاژن مایع همچنین حاوی ویتامین C ،E بیوتین و زینک هم بود. کلاژن هیدرولیز شده به صورت پودری هم وجود دارد.

۳. مواد مغذی مورد نیاز بدن‌تان را تامین کنید و هیدراته بمانید

رژیم غذایی سالم

برخی از مواد مغذی برای تولید کلاژن و داشتن یک پوست سالم مهم هستند:

  • پروتئین؛ مصرف پروتئین کافی برای داشتن پوستی سالم امری حیاتی است. اسیدهای آمینه لیزین و پرولین نقش مستقیمی در تولید کلاژن دارند.
  • ویتامین C؛ این ویتامین برای سنتز کلاژن مورد نیاز است و همچنین به محافظت از پوست در برابر آسیب‌های خورشید کمک می‌کند. شما می‌توانید ویتامین C را در کلم بروکلی، کلم بروکسل، سیب‌زمینی، توت‌فرنگی و پرتقال پیدا کنید.
  • اسیدهای چرب امگا ۳؛ اسیدهای چرب امگا ۳ که در ماهی‌های چرب پیدا می‌شوند، می‌توانند به افزایش کشسانی پوست کمک کنند و اثرات ضد پیری داشته باشند.
  • آب؛ هیدراته نگه داشتن بدن ظاهر کلی پوست را بهبود می‌بخشد. یک مطالعه نشان داد زنانی که مصرف روزانه‌ی آب خود را افزایش دادند، بهبود قابل توجهی در آبرسانی و عملکرد پوست داشتند.

۴. از کرم‌های لیفت کننده و سفت کننده استفاده کنید

کرم سفت کننده

بسیاری از کرم‌های سفت کننده‌ی پوست در ترکیبات خود حاوی کلاژن و الاستین هستند. اگرچه این کرم‌ها به سفت شدن موقتی پوست شما کمک می‌کنند، اما به طور کلی مولکول‌های کلاژن و الاستین آنقدر بزرگ هستند که از طریق پوست به راحتی جذب نمی‌شوند.

درمان‌های پزشکی برای حل مشکل افتادگی پوست

درمان‌های پزشکی یا انجام جراحی‌ها، راه‌حل‌های تهاجمی برای حل مشکل افتادگی پوست بعد از کاهش وزن شدید هستند.

بادی کانتورینگ یا پیکر تراشی بدن

افرادی که مقدار قابل توجهی از وزن خود را از طریق جراحی یا سایر روش‌های کاهش وزن از دست داده‌اند، اغلب برای برداشتن پوست اضافی هم اقدام به جراحی می‌کنند.

در جراحی بادی کانتورینگ، جراح یک برش بزرگ روی پوست ایجاد می‌کند و پوست و چربی اضافی را برمی‌دارد؛ سپس برش ایجاد شده را با بخیه‌های ظریف می‌بندند تا جای زخم را به حداقل برسانند.

انواع جراحی‌های بادی کانتورینگ عبارت است از:

  • ابدومینوپلاستی (تامی تاک)؛ برداشتن پوست اضافی شکم
  • لیفت پایین‌تنه؛ برداشتن پوست اضافی از شکم، باسن، پهلو و ران‌ها
  • لیفت بالاتنه؛ برداشتن پوست اضافی از ناحیه‌ی سینه و پشت
  • لیفت داخلی ران؛ برداشتن پوست از ناحیه‌ی داخلی و خارجی ران
  • براکیوپلاستی (لیفت بازو)؛‌ برداشت پوست اضافی از ناحیه‌ی بازوها

جراحی‌های متعدد معمولا در طول ۱ تا ۲ سال پس از کاهش وزن شدید بر روی قسمت‌های مختلف بدن انجام می‌شوند.

بعد از انجام جراحی‌های کانتورینگ بدن، فرد معمولا به مدت ۱ تا ۴ روز باید در بیمارستان بستری و تحت نظر پزشک باشد. زمان نقاهت در خانه هم معمولا بین ۲ تا ۴ هفته است. خون‌ریزی و عفونت از عوارض انجام این جراحی‌ها هستند.

درمان‌های پزشکی جایگزین

اگرچه پیکر تراشی و کانتورینگ بدن تا حد زیادی برای از بین بردن پوست شل رایج شده‌اند، اما گزینه‌هایی با میزان تهاجم کمتر هم وجود دارند که عوارض و خطر کمتری هم دارند:

  • درمان با فرکانس رادیویی؛ در چنین درمان‌هایی از ترکیبی از نور مادون قرمز، فرکانس رادیویی و ماساژ برای کاهش افتادگی پوست استفاده می‌شود. این نوع درمان باعث کاهش وزن نمی‌شود، اما می‌تواند نواحی کوچک سلول‌های چربی را از بین ببرد.
  • سونوگرافی؛ طبق یک مطالعه‌ی انجام شده در مورد تاثیر سونوگرافی بر افتادگی پوست، هیچ تغییر و بهبودی قابل مشاهده نبود. اما گزارش شده است که انجام این روش در برخی افراد می‌تواند باعث کاهش دردهای ناشی از جراحی‌های لاغری شود.

این روش‌ها خطر کمتری دارند و خیلی تهاجمی نیستند، اما نتایج آن‌ها به اندازه‌ی جراحی‌های پیکر تراشی چشم‌گیر نیست.

و در نهایت

افتادگی بیش از حد پوست پس از کاهش وزن یک اتفاق بسیار رایج است. اگر این افتادگی پوست برایتان آزار دهنده است، می‌توانید به دنبال راهی برای درمان باشید.

برای کاهش وزن‌های کم تا متوسط، پوست شما احتمالا خود به خود جمع می‌شود. درمان‌های خانگی و طبیعی می‌توانند در این پروسه به شما کمک کنند. با این حال، کاهش وزن‌های شدید ممکن است نیاز به جراحی کانتورینگ بدن یا سایر روش‌های پزشکی برای سفت کردن یا خلاص شدن از شر پوست شل داشته باشد. برای اقدام به هر کاری بهتر است ابتدا با یک پزشک متخصص و حرفه‌ای مشورت کنید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: Healthline, Healthmatch

روتین پوستی


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X