ارتقا پاور کامپیوتر؛ هر چند وقت یک بار باید انجام دهیم؟
ارتقا پاور کامپیوتر یکی از دغدغههای مهم کاربران کامپیوتر محسوب میشود. با خرید پاور کامپیوتر میتوان سخت افزارهای جدیدی را هم به منظور ارتقای رایانه شخصی تهیه کرد. با این حال، سوال اصلی اینجاست هر از چند وقت یک بار باید پاور کامپیوتر را ارتقا داد؟
هنگامی که شما یک ارتقا قابل توجه انجام میدهید
نشانهها و ارورهایی که زمان ارتقا پاور کامپیوتر را مشخص میکنند!
ما اغلب از پاور کامپیوتر خود غافل میشویم. در واقع، بسیاری از ما میتوانیم سالها و نسلها از آخرین سختافزار رایانه شخصی بدون دست زدن به آن استفاده کنیم. اما چه در حال اسمبل یک رایانه شخصی جدید باشید، چه قصد داشته باشید به زودی دسکتاپ خود را ارتقا دهید یا از قبل یک رایانهی قابل اعتماد دارید که تمام نیازهای شما را برآورده میکند، هنوز باید بدانید چه زمانی باید ارتقا پاور کامپیوتر را در دستور کار خود قرار دهید.
منابع تغذیه به طور معمول به گونهای طراحی شدهاند که نسبت به سایر اجزای رایانه شخصی عمر بیشتری داشته باشند؛ به همین دلیل است که معمولا ضمانتهای طولانیتری دارند. به عنوان مثال، Seasonic با منبع تغذیه سری PRIME خود یک گارانتی ۱۲ سالهی خیره کننده را ارائه میدهد. بنابراین، حتی اگر پس از یک دهه استفاده از کار بیفتد، میتوانید آن را به سازنده تحویل داده و جایگزین جدیدی را دریافت کنید.
با این حال، همه پاورها کیفیت و ضمانت یکسانی ندارند؛ بنابراین برخی از مدلها ممکن است با ضمانتهای کوتاهتری عرضه شوند. اکثر تولید کنندگان منابع تغذیهای را که ارائه میدهند آزمایش کرده و اطمینان حاصل میکنند که محصولاتشان بیشتر از گارانتی دوام خواهند داشت. بنابراین، میتوانید مطمئن باشید که منبع تغذیه شما تا زمانی که سازنده تضمین میکند دوام خواهد آورد.
البته این بدان معنا نیست که باید به محض اتمام گارانتی، پاور کامپیوتر خود را تعویض کنید. اگر به خوبی از آن مراقبت کنید (با تمیز نگه داشتن آن، اجتناب از بار اضافی و داشتن منبع برق تمیز)، پاور شما میتواند چند سال دیگر پس از تاریخ گارانتی دوام بیاورد.
با این حال، در ارتقا پاور کامپیوتر نیاز نیست خیلی عجله کنید. یک قانون کلی خوب این است که شما باید یک یا دو سال پس از پایان گارانتی پاور کامپیوتر خود را در نظر بگیرید. در حالی که پاور ممکن است بعد از آن دوره همچنان از دید کلی خوب به نظر برسد، آیا حاضر هستید تا سایر قطعات گرانتر رایانهی خود را فقط برای صرفهجویی در هزینه به خطر بیندازید؟
هنگامی که شما یک ارتقا قابل توجه انجام میدهید
پاورهای کامپیوتر به طور کلی یک عدد تحت عنوان حداکثر ظرفیت را دارا هستند و این ظرفیت برای کامپیوتر شما باید کافی باشد. با این حال، مشکلات مربوط به پاور زمانی شروع میشود که تصمیم میگیرید سخت افزارهای داخل کیس کامپیوتر را به صورت مجزا ارتقا دهید.
متاسفانه اگر پاور کامپیوتر در تامین برق سخت افزارهای جدید مثل کارت گرافیک ناتوان ظاهر شود، ارتقا پاور کامپیوتر بدون شک باید در اولویت کارهای شما باشد؛ در غیر این صورت نمیتوان از کامپیوتر به شکل متعارف بهرهبرداری کرد. این موضوع کاملا بدیهی به نظر میرسد چون سخت افزارهای جدید با مشخصات قویتر به میزان انرژی برق بیشتری نیاز دارند. برای مثال کارت گرافیک RTX 2080 Ti حداقل به یک انرژی معادل ۲۵۰ وات احتیاج دارد. اگر شما بخواهید این کارت گرافیک را با پردازندهی مرکزی Core i7-12700K روی کامپیوتر نصب کنید شما باید حداقل یک پاور ۶۰۰ وات تهیه کنید؛ چرا که پردازنده مرکزی خودش به تنهایی ۱۹۰ وات انرژی نیاز دارد. با این حال، تصور کنید به جای کارت گرافیک مذکور، یک پردازندهی گرافیکی RTX 4090 تهیه کنید که به ۴۵۰ وات قدرت برق محتاج است. قطع به یقین پاور ۶۰۰ وات در این سناریو جوابگو نخواهد بود و ارتقا پاور کامپیوتر باید دیر یا زود انجام شود.
نشانهها و ارورهایی که زمان ارتقا پاور کامپیوتر را مشخص میکنند!
اصلا مهم نیست که شما یک کامپیوتر نو را اسمبل کردهاید یا سیستم خود را چند سال پیش خریداری کردهاید؛ شما باید عملکرد کامپیوتر را پس از چند سال بررسی کنید. اگر شما با ارورهای زیر مواجه شدهاید، پس احتمالا زمان ارتقا پاور کامپیوتر فرا رسیده و باید هر چه زودتر نسبت به خرید پاور کامپیوتر جدید اقدام کنید.
۱. صفحه آبی مرگ با ارورهای زیر
- 0x00000080: NMI_HARDWARE_FAILURE
- 0x00000122: WHEA_INTERNAL_ERROR
- 0x00000124: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
- 0x00000127: PAGE_NOT_ZERO
- 0x0000012B: FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE
۲. صداها و نویزهای مختلف از پاور
۳. مشکلات عملکردی غیر قابل توجیه از پردازنده مرکزی و گرافیکی
۴. عدم پایداری برق در کیس کامپیوتر و خاموش شدنهای ناگهانی سیستم
این علائم و نشانهها میتواند به این معنی باشد که پاور شما در حال خراب شدن بوده و شما باید به زودی آن را ارتقا یا جایگزین کنید؛ چرا که در صورت خرابی منبع تغذیه، امکان دارد به سایر اجزای سخت افزار مثل کارت گرافیک هم صدمه وارد شود.
مانند هر بخش کامپیوتر دیگر، شما باید از پاور خود به درستی استفاده کرده تا کیفیت آن حفظ شود و بیشتر عمر کند. اما مهم نیست که چقدر خوب از آن مراقبت می کنید، زمانی خواهد رسید که این قطعهی کامپیوتر نیاز به جایگزینی دارد. بنابراین، بهتر است قبل از تخریب قطعه، نسبت به ارتقا پاور کامپیوتر زودتر از موعد تلاش کنید. این رویه قطع به یقین بهتر از زمانی است که پاور کامپیوتر به همراه سایر قطعات برای همیشه وارد سطل زباله شوند!
منبع: Makeuseof