دوام باتری لپتاپ چقدر باید باشد؟
باتری استفاده شده در گجتهای مختلف قرار نیست برای همیشه دوام بیاورند و بعد از چند سال استفاده، دوام آنها به طور قابل توجهی کاهش پیدا میکند. اما در این میان، برای بسیاری از کاربران این سوال پیش آمده که دوام باتری لپتاپ باید چقدر باشد و چه زمانی باید نگران کاهش عمر آن باشیم؟ در این مطلب به همین موضوع میپردازیم.
باتری لپتاپ چقدر دوام میآورد؟
به طور کلی، عمر مفید باتری لپتاپ ۲ تا ۵ سال است. البته این یک عدد کلی است و در این زمینه نحوهی استفادهی شما از لپتاپ هم نقش مهمی در دوام باتری موردنظر ایفا میکند. اگر با مفهوم چرخه شارژ آشنا نیستید، باید بگوییم که هر بار شارژ باتری از ۰ تا ۱۰۰ درصد، یک چرخهی شارژ کامل محسوب میشود.
در مورد باتری لپتاپ، گفته میشود که میتواند ۳۰۰ تا ۵۰۰ چرخهی شارژ دوام بیاورد و بعد از گذشت از این اعداد، ظرفیت و عمر مفید باتری به طور قابل توجهی کاهش مییابد. بنابراین هرچقدر باتری کمتر شارژ شود، طبیعتا عمر مفید آن هم بیشتر خواهد بود.
در چنین شرایطی، دوام باتری در هر بار شارژ اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند. به عنوان مثال اگر باتری لپتاپ با هر بار شارژ بتواند ۱۰ تا ۱۲ ساعت دوام بیاورد، این یعنی تقریبا هر دو روز یک بار به شارژ کردن باتری نیاز پیدا میکنید. اما اگر دوام باتری در حد ۵ ساعت باشد، در نتیجه احتمالا در طول روز هم باید چند بار آن را شارژ کنید و با این کار، عمر مفید باتری بیش از پیش کاهش پیدا میکند.
موارد اثرگذار روی عمر باتری لپتاپ
در مورد عوامل اثرگذار روی عمر باتری لپتاپ، میتوانیم به فاکتورهای مختلفی اشاره کنیم که در ادامه به تعدادی از این عوامل میپردازیم.
چرخه شارژ
مهمترین عاملی که روی عمر باتری لپتاپ شما تاثیر میگذارد، تعداد دفعات شارژ شدن آن است. همانطور که گفتیم، بیشتر باتریهای لپتاپها به طور میانگین حدود ۵۰۰ چرخه شارژ مفید دارند و بعد از گذشت از این محدوده، ظرفیت آنها به طور محسوسی کمتر میشود. به دلیل همین موضوع، لپتاپهایی که به دفعات ولی در مدتزمانهای کوتاه استفاده میشوند، معمولا عمر باتری بیشتری نسبت به لپتاپهایی دارند که ساعتهای طولانی به طور پیوسته مورد استفاده قرار میگیرند.
کیفیت باتری لپتاپ
طبیعتا تمام باتریهای استفاده شده در لپتاپها، کیفیت یکسانی ندارند. به طور کلی، باتریهایی که توسط شرکت اصلی سازندهی لپتاپ استفاده میشوند، معمولا کیفیت بهتری دارند و به همین خاطر بسیاری از کاربران نسبت به تعویض باتری لپتاپ مقاومت میکنند. در این بازار با انواع و اقسام باتریهای لپتاپ بیکیفیت روبرو هستیم که راه و روش دقیقی برای بررسی کیفیت آنها وجود ندارد. زیرا حتی اگر یک باتری در ابتدا دوام خوبی داشته باشد، ممکن است بعد از چند ماه استفاده به طور قابل توجهی با افت کیفیت روبرو شود.
شارژ نامناسب
در مورد عمر باتری لپتاپ، باید به اهمیت سرعت شارژ مورد استفاده هم اشاره کنیم. در این زمینه همواره توصیه میشود لپتاپ خود را با شارژر ارائه شده برای آن شارژ کنید یا اینکه از یک شارژر جداگانه با همان سرعت پشتیبانی شده از طرف باتری، بهره ببرید. با وجود اینکه باتری گوشیهای هوشمند سالهاست چنین مشکلی ندارند و حتی اگر از شارژر سریعتر از حد توان باتری بهره ببرید با مشکلی روبرو نمیشوند، اما همچنان برای بسیاری از لپتاپها چنین مشکلی وجود دارد. بنابراین اگر مثلا باتری لپتاپ شما از شارژ ۴۵ وات پشتیبانی میکند، بهتر است برای آن از شارژر ۶۵ وات استفاده نکنید.
گرمای بیش از حد
از دیگر مواردی که بهعنوان قاتل باتری گجتها در نظر گرفته میشود، میتوانیم به گرمای بیش از حد اشاره کنیم. این حرارت میتواند مربوط به قطعات سختافزاری باشد یا اینکه از بیرون به بدنهی لپتاپ راه پیدا کند. همواره توصیه میشود که در محیط خیلی گرم، از لپتاپ استفاده نکنید و از سوی دیگر از باز بودن دریچههای بدنه هم مطمئن شوید. اگر هم نسبت به توان بالای سیستمهای خنککننده لپتاپ مطمئن هستید، بهتر است پردازنده را اورکلاک نکنید تا گرمای زیادی تولید نکند.
عدم استفاده از باتری
یکی دیگر از عواملی که بر عمر باتری لپتاپ تاثیر میگذارد، عدم استفاده از آن است. اگر باتری شارژ شده را برای چند هفته یا حتی چند ماه رها کنید، چنین کاری منجر به تحلیل رفتن باتری میشود. به همین خاطر توصیه میشود اگر میخواهید برای مدت طولانی از لپتاپ استفاده نکنید، شارژ باتری را به طور کامل خالی کنید.
سخن پایانی
به طور کلی با وجود اینکه با رعایت برخی نکات میتوانید عمر مفید باتری لپتاپ را تا حد زیادی افزایش دهید، اما در نهایت مانند تمام باتریهای موجود در دستگاهها، نمیتوانید به طور کامل از کاهش عمر آنها جلوگیری کنید. بنابراین اگر در نهایت ناچار به تعویض باتری شدید، بهتر است یک باتری باکیفیت پیدا کنید تا بتوانید چند سال دیگر هم بدون مشکل از لپتاپ موردنظر بهره ببرید.
منبع: MakeUseOf