جی‌.کی. رولینگ چگونه از زنی فقیر به موفق‌ترین نویسنده‌ی جهان تبدیل شد؟‌

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲۳ دقیقه
جی کی رولینگ

داستان زندگی جی کی رولینگ، نمونه‌ی بارز الگوی داستانی از فرش به عرش رسیدن است. والدین او هیچ‌گاه در دانشگاه درس نخواندند، او سال‌ها به‌عنوان مادر تک‌سرپرست با کمک‌هزینه‌ی دولتی چرخ زندگی‌اش را می‌چرخاند و بیش از ده ناشر دست رد به سینه‌ی او زدند تا این‌که ناگهان، تقریباً در عرض یک شبانه‌روز، به یکی از موفق‌ترین و خوانده‌شده‌ترین نویسنده‌های تاریخ جهان تبدیل شد.

پس از گذر چند دهه از خلق «هری پاتر»، رولینگ داستان این پسربچه‌ی جادوگر را به یک مجموعه‌ی سرگرمی بسیار بزرگ تبدیل کرده که شامل کتاب‌ها، فیلم‌ها، یک نمایشنامه، یک پارک تفریحی، بازی‌های ویدیویی و… می‌شود. در ادامه مسیری که رولینگ برای رسیدن به این موفقیت چشمگیر طی کرد شرح داده شده است.

جی.کی. رولینگ که با نام جوان (Joanne) رولینگ متولد شد در گلاسترشر، انگلستان به دنیا آمد و همیشه می‌دانست که می‌خواهد نویسنده شود.

کودکی جی.کی. رولینگ

عکسی خانوادگی از دوران خردسالی رولینگ.

جی کی رولینگ همیشه در حال نوشتن و داستان تعریف کردن برای دایان، خواهر کوچک‌ترش بود.

رولینگ در مصاحبه‌ای در سال ۱۹۹۸ گفت: «بدون شک اولین داستانی که نوشتم (و آن موقع پنج یا شش سالم بود)، درباره‌ی خرگوشی به نام خرگوش بود. او سرخک گرفته بود و دوستانش، که یک زنبور غول‌پیکر به نام خانم زنبور هم جزوشان بود، از او دیدار کردند. از همان موقع که درباره‌ی خرگوش و خانم زنبور نوشتم، می‌دانستم که می‌خواهم نویسنده شوم، ولی این موضوع را به کمتر کسی می‌گفتم.»

وقتی رولینگ ۹ ساله شد، خانواده‌اش به جایی در نزدیکی جنگل دین (Forest of Dean) نقل‌مکان کردند که نقشی پررنگ در «هری پاتر و یادگاران مرگ»، هفتمین جلد مجموعه دارد. او بقیه‌ی دوران کودکی خود را در آنجا سپری کرد.

پدر و مادر او وقتی ۱۸ ساله بودند ازدواج کردند و هیچ‌کدام دانشگاه نرفتند. پدر او مهندس هواپیما در شرکت رولز رویس بود و مادرش تکنسین علمی در دبیرستان.

رولینگ در سخنرانی جشن فارغ‌التحصیلی هاروارد در سال ۲۰۰۸ گفت: «می‌دانستم تنها کاری که دلم می‌خواهد انجام دهم رمان نوشتن است. منتها پدر و مادرم، که هردو در خانواده‌ای فقیر به دنیا آمده بودند و هیچ‌کدام در دانشگاه درس نخوانده بودند، نظرشان این بود که تخیل بیش‌ازحد فعالم صرفاً یک ویژگی فردی عجیب و بامزه است که هیچ‌گاه نخواهم توانست با آن اجاره‌خانه پرداخت کنم یا حقوق بازنشستگی  به دست بیاورم.»

دوران نوجوانی رولینگ سخت بود.

جی.کی. رولینگ

رولینگ در حال پرتاب کپسول زمان به داخل یک گودال در مراسمی که برای تجلیل از افتتاح کلینیک عصب‌شناسی احیاکننده‌ی اَن رولینگ در دانشگاه ادینبورگ در اسکاتلند برگزار شده بود.

البته شرایط زندگی او هیچ‌گاه به‌اندازه‌ی شرایط زندگی هری در خانه‌ی خانواده‌ی دورسلی بد نشد، ولی او دوران نوجوانی خود را دورانی سخت توصیف کرد.

او در مصاحبه‌ای به نیویورکر گفت: «خیلی خوشحال نبودم. فکر می‌کنم آن زمان زندگی‌ام واقعاً ناخوشایند بود.»

وقتی رولینگ ۱۵ ساله بود، در مادرش بیماری ام‌اس تشخیص داده شد. او یک دهه بعد، پیش از این‌که رولینگ موفق به چاپ اولین کتابش شود، درگذشت. بعداً یکی از پروژه‌های خیرخواهانه‌ی او، کمک مالی ۱۶ میلیون دلاری به کلینیک عصب‌شناسی احیاکننده‌ی ان رولینگ ( Anne Rowling Regenerative Neurology Clinic) در دانشگاه ادینبورگ بود.

پس از فارغ‌التحصیل شدن از دانشگاه، او برای مدتی در سازمان عفو بین‌الملل کار کرد.

جی.کی. رولینگ

رولینگ در سخنرانی خود در جشن فارغ‌التحصیلی دانشگاه هاروارد درباره‌ی کار خود در سازمان عفو بین‌الملل حرف زد.

جی کی رولینگ در دانشگاه اِگزِتِر (Exeter) در رشته‌ی ادبیات فرانسوی تحصیل کرد و در سال ۱۹۸۶ فارغ‌التحصیل شد. طبق بیوگرافی رسمی‌اش: «مطالعات او خارج از کتاب‌های فرانسوی و کلاسیکی که باید برای دانشگاه می‌خواند، آنقدر زیاد و گسترده بود که ۵۰ پوند به‌خاطر تاخیر در تحویل دادن کتاب‌ها به کتابخانه‌ی دانشگاه جریمه شد.» دانش او در حوزه‌ی ادبیات کلاسیک (یونان و روم) بعداً در خلق نام لاتین طلسم‌ها در «هری پاتر» به دردش خورد.

پس از فارغ‌التحصیل شدن، رولینگ در بخش پژوهشی سازمان عفو بین‌الملل مشغول به کار شد و کارهای ترجمه انجام داد. او این کار را مهم توصیف کرد. او گفت: «کار من خواندن نامه‌هایی بود که مردان و زنانی که در کشورهای دیکتاتوری زندگی می‌کردند، با عجله نوشته بودند و خطر زندانی شدن را به جان خریده بودند تا به اطلاع دنیای بیرون برسانند که در کشورشان چه خبر است». ولی در یکی از مصاحبه‌های آتی، او گفت که این کار برای روحیه‌اش مناسب نبود.

او گفت: «من یکی از بی‌نظم‌ترین آدم‌های دنیا هستم. بعداً ثابت شد که بدترین منشی دنیا هم هستم. تنها چیزی که درباره‌ی کار در دفتر دوست داشتم این بود که وقتی کسی حواسش به من نبود، می‌توانستم در کامپیوتر داستان بنویسم. در جلسه‌ها هیچ‌گاه حواسم به حرف‌هایی که زده می‌شد نبود، چون داشتم در گوشه‌ی دفترچه یادداشتم بخش‌هایی از داستان‌های آتی‌ام را می‌نوشتم یا اسم‌هایی جذاب برای شخصیت‌هایم ابداع می‌کردم.»

در دهه‌ی ۹۰، او مشغول طرح‌ریزی داستان «هری پاتر» شد.

جی.کی. رولینگ

از قرار معلوم، رولینگ دو کتاب نخست «هری پاتر» را روی این صندلی نوشت. این صندلی در سال ۲۰۰۲ به حراج گذاشته شد.

در قطاری تاخیرکرده از مبدا منچستر به مقصد ایستگاه کینگز کراس در لندن، ایده‌ی «هری پاتر» به ذهن رولینگ خطور کرد. طی پنج سال آتی، او پیرنگ پنج کتاب نخست مجموعه را طرح‌ریزی کرد. او داستان را با دست‌خط معمولی نوشت و یادداشت‌های شلخته‌اش روی کاغذهای مختلف تلمبار شده بودند. در کنار «هری پاتر»، او کار نوشتن روی رمانی مخصوص بزرگسالان را شروع کرد که هیچ‌گاه آن را به پایان نرساند.

طبق گفته‌ی رولینگ، بدترین روز زندگی‌اش، سال نوی ۱۹۹۱ بود که در آن مادرش درگذشت. در آن روز رولینگ ۲۵ ساله بود.

رولینگ در مصاحبه‌ای با تلگراف در سال ۲۰۰۶ گفت: «بابا صبح روز بعد ساعت ۷ به من زنگ زد و پیش از این‌که چیزی بگوید، می‌دانستم چه اتفاقی افتاده است. وقتی دوان‌دوان از پله‌ها پایین رفتم، صدایی زنگی هولناک در سرم می‌پیچید، ولی نمی‌توانستم اوج فاجعه‌بار بودن مرگ مادرم را درک کنم… هیچ روزی نیست که به او فکر نکنم. چیزهای خیلی زیادی برای گفتن به او دارم. خیلی زیاد.»

کتاب هری پاتر اثر ج. ک. رولینگ انتشارات کتابسرای تندیس 13 جلدی

در سن ۲۶ سالگی، رولینگ به پرتغال مهاجرت کرد تا زبان انگلیسی تدریس کند. در آنجا او ازدواج کرد و یک دختر به دنیا آورد.

جسیکا میتفورد

دلیل این‌که رولینگ اسم دخترش را جسیکا گذاشت، جسیکا میتفورد بود، یک خبرنگار پژوهشی و کنشگر بریتانیایی.

خسته از کار منشی‌گری، رولینگ به پورتو، پرتغال مهاجرت کرد و در آنجا به دانش‌آموزان انگلیسی درس داد. در آنجا با یک خبرنگار تلویزیونی پرتغالی به نام خورخه آرانتس (Jorge Arantes) آشنا شد، با او ازدواج کرد و در جولای ۱۹۹۳ از او یک دختر به نام جسیکا به دنیا آورد. نام دخترش برگرفته از جسیکا میتفورد، یکی از نویسنده‌های موردعلاقه‌ی رولینگ بود (طبق گزارش روزنامه‌ی اسکاتسمَن در سال ۱۹۹۲ رولینگ باز هم باردار شده بود، ولی جنینش ناخواسته سقط شد). در نوامبر ۱۹۹۳، این زوج از هم جدا شدند.

در پورتو، رولینگ نوشتن «کتابی را شروع [کرد] که درباره‌ی پسری بود که پی می‌برد جادوگر است و به مدرسه‌ی مخصوص جادوگران فرستاده می‌شود.» وقتی در اواخر ۱۹۹۳ به بریتانیا برگشت، «نیمی از چمدانش پر از کاغذهایی بود که در آن‌ها داستان‌هایی درباره‌ی هری پاتر نوشته بود.»

او در آپارتمانی کوچک زندگی می‌کرد و به کافه‌ها می‌رفت تا «هری پاتر و سنگ جادو» را بنویسد.

جی.کی. رولینگ

رولینگ در حال خواندن «هری پاتر و سنگ جادو» در حیاط کاخ سفید در سال ۲۰۱۰.

رولینگ که دیگر شغلی نداشت، به کافه‌های مختلف ادینبورگ می‌رفت و روی ماشین تایپش خم می‌شد تا نخستین رمانش را بنوسید. او اغلب جسیکا را همراه با خود می‌آورد که روی یک کالکسه کنار او می‌خوابید.

در آن دوره، رولینگ با کمک‌هزینه‌های دولتی زندگی می‌کرد.

رولینگ در مصاحبه‌ای در سال ۲۰۱۲ گفت: «در آن چند سالی که مشغول نوشتن این کتاب بودم، در فقیرترین حالتی بودم که یک زن، بدون بی‌خانمان بودن، می‌توانست در بریتانیا تجربه کند. ما چند سال با کمک‌هزینه‌های دولتی زندگی می‌کردیم.»

این تجربه روی دیدگاه‌ها و فعالیت‌های سیاسی او در آینده تاثیر گذاشت. او اغلب از سیاست‌مدارانی  که سعی دارند بودجه‌ی برنامه‌های کمک‌هزینه دادن به مردم را کاهش دهند انتقاد می‌کند. همچنین او درباره‌ی این‌که سایه‌ی لقب «مادر تک‌سرپرست» کل عمرش بالای سر او بود، صحبت کرده و به‌خاطر همین، ریاست جینجربرد (Gingerbread) را بر عهده گرفت که تشکیلاتی با قدمت ۱۰۰ سال است که که از مادران تک‌سرپرست و کودکان‌شان پشتیبانی می‌کند.

رولینگ در انشایی نوشت: «من مادری تک‌سرپرست بودم، تازه آن هم مادری تک‌سرپرست که با کمک‌هزینه‌های دولتی زندگی می‌کرد. زندگی کردن با کمک‌هزینه‌های دولتی به‌اندازه‌ی نگاه‌ها و پیش‌داوری‌های منفی که درباره‌ی مادران تک‌سرپرست وجود داشت سخت بود. حرف من به تمام والدهای تک‌سرپرستی که اکنون زیر بار سنگین این قضاوت‌ها و پیش‌داوری‌های منفی زندگی می‌کنند این است: سال‌هایی که من به‌عنوان یک مادر تک‌سرپرست زندگی کردم، بیشتر از هر دوران دیگری از زندگی‌ام هویت من را شکل دادند.»

او به خودکشی فکر کرد.

جی.کی. رولینگ

عکسی از رولینگ در سال ۱۹۹۸. «هری پاتر و سنگ جادو» در پس‌زمینه دیده می‌شود.

دوره‌ی زندگی به‌عنوان یک مادر تک‌سرپرست اصلاً برای او راحت نبود. درر مصاحبه‌ای با ساندی تایمز در سال ۲۰۰۸، رولینگ گفت که در این دوره او به‌شدت افسرده بود و به روان‌شناس مراجعه کرد.

رولینگ گفت: «داریم درباره‌ی افکار خودکشی صحبت می‌کنیم، نه این‌که «یک کوچولو احساس بدبختی می‌کنم.» شرایط زندگی در ۲۰ و چند سالگی بسیار بد بود و من به قعر سقوط کردم.»

در جایی دیگر، رولینگ گفت که از تجربه‌ی افسردگی برای توصیف «دیوانه‌سازها» در کتاب‌های هری پاتر استفاده کرد.

رولینگ به تایمز گفت: «این تصمیم کاملاً آگاهانه بود و کاملاً ریشه در تجربه‌های خودم داشت. افسردگی ناخوشایندترین حسی است که تاکنون تجربه کرده‌ام.»

در مصاحبه‌ای با گاردین، رولینگ اعلام کرد که برای درمان افسردگی‌اش در مقطع‌های دیگری از زندگی‌اش هم به مشاور مراجعه کرد، مثل دوره‌ای که خیلی سریع، خیلی معروف شد.

او گفت: «به مدت چند سال، حس می‌کردم روی یک تردمیل ذهنی در حال دویدن هستم و سعی دارم از لحاظ ذهنی به جایی برسم که در دنیای بیرون در آن قرار داشتم. وقتی زندگی‌ام خیلی سریع شروع به تغییر کرد، مجبور شدم دوباره این کار را انجام دهم و خیلی بهم کمک کرد. من واقعاً طرفدار این راهکار هستم.»

در سال ۱۹۹۵،‌ رولینگ نوشتن اولین کتاب «هری پاتر» را به پایان رساند و آن را برای ناشران فرستاد. ناشران با قاطعیت دست رد به سینه‌ی او زدند.

هری پاتر و سنگ جادو

نسخه‌ی مخصوص ناشر «هری پاتر و سنگ جادو» که برای انتشارات بلومزبری فرستاده شد.

رولینگ هم مثل بسیاری از نویسندگان دیگر، نامه‌های زیادی پیرامون رد شدن درخواست چاپ کتابش دریافت کرد. طبق گزارش نیویورکر، در نهایت، کریستوفر لیتل، یک نماینده‌ی ادبی (Literary Agent) گمنام در لندن، پذیرفت تا برای کتاب ناشر پیدا کند. دوازده ناشر دست رد به سینه‌ی «هری پاتر» زدند.

رولینگ بالاخره با یک ناشر کوچک به توافق رسید و ناشر مجبورش کرد اسم مستعار انتخاب کند.

هری پاتر و سنگ جادو

نسخه‌ی اولیه‌ای از «هری پاتر و سنگ جادو» که شامل یادداشت‌ها و نقاشی‌هایی از جی.کی. رولینگ، نویسنده‌ی کتاب می‌شود.

پس از یک سال، کریستوفر لیتل با انتشارات بلومزبری (Bloomsbury) به توافق رسید تا ۵۰۰ نسخه از «هری پاتر و سنگ جادو» را منتشر کند. بلومزبری انتشارات نسبتاً نوپایی بود و برای جی.کی. رولینگ پیش‌پرداختی ۲۵۰۰ پوندی در نظر گرفت.

ناشر پیش‌بینی کرد که شاید پسربچه‌ها دلشان نخواهد کتابی را که یک زن نوشته بخوانند، برای همین پیشنهاد داد که رولینگ یک نام مستعار برای خود انتخاب کند که دو حرف اختصاری در ابتدایش داشته باشد. در جی.کی. رولینگ، حرف «J» نماینده‌ی جوان، نام واقعی رولینگ است. او اسم میانی نداشت، برای همین حرف «K» را انتخاب کرد که نماینده‌ی «کتلین»، نام مادربزرگ پدری‌اش بود.

«سنگ جادو» در ۲۶ ژوئن ۱۹۹۷ منتشر شد.

کتاب به موفقیتی چشمگیر دست پیدا کرد.

هری پاتر و سنگ جادو

طرح روی جلد اولین نسخه از «هری پاتر و سنگ جادو».

تا مارس ۱۹۹۹، سیصد هزار نسخه از کتاب در بریتانیا فروش رفتند. «هری پاتر و سنگ جادو» جوایز زیادی برنده شد که جایزه‌ی کتاب اسمارتیز نستله (Nestlé Smarties) هم جزوشان بود، جایزه‌ای که هم کودکان و هم بزرگسالان در انتخاب آن نقش داشتند. در ایالات متحده، رولینگ کتاب را به انتشارات اسکولاستیک (Scholastic) فروخت که عنوان Philosopher’s Stone را به Sorcerer’s Stone تغییر داد. مبلغی که برای خریدن در نظر گرفته شده بود، ۱۰۰ هزار پوند بود که در آن زمان بی‌سابقه بود. پس از آن، او برای خودش یک آپارتمان خرید.

در سال ۱۹۹۸، شرکت برادران وارنر حقوق ساخت فیلم بر اساس دو کتاب اول «هری پاتر» را خریداری کرد.

هری پاتر

«هری پاتر و سنگ جادو» در سال ۲۰۰۱ به یک فیلم با بازی دنیل ردکلیف در نقش هری تبدیل شد.

«هری پاتر و تالار اسرار»، دومین کتاب مجموعه، در جولای ۱۹۹۸ در بریتانیا به فروش گذاشته شد. از این کتاب هم استقبال گرمی شد و به فروشی فوق‌العاده دست پیدا کرد (یک سال طول کشید تا اسکولاستیک آن را در ایالات متحده منتشر کند). در ماه اکتبر، رولینگ اعلام کرد که سر مبلغی هفت رقمی، با شرکت برادران وارنر به توافق رسیده تا کتاب‌ها را به فیلم تبدیل کنند.

وقتی آخرین فیلم مجموعه با عنوان «هری پاتر و یادگاران مرگ – قسمت دوم» در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، «هری پاتر» به پرفروش‌ترین مجموعه‌ی سینمایی تاریخ تبدیل شده بود. ولی این فیلم همچنان برای استودیو ریسک به همراه داشت: هیچ‌کس نمی‌دانست مجموعه کی و چطور قرار است تمام شود و رولینگ هم فرمایش‌های بزرگی درباره‌ی موارد جزیی مطرح کرده بود که یک نمونه‌اش جزییات فروختن لیسانس اسباب‌بازی‌های «هری پاتر» به شرکت‌های فست‌فود بود.

با انتشار «جام آتش» در سال ۲۰۰۰، محبوبیت «هری پاتر» به صورت تصاعدی افزایش پیدا کرد.

هری پاتر و جام آتش

هواداری کم‌سن‌وسال که پس از خرید «هری پاتر و جام آتش» از فروشگاه بارنز اند نوبل در نیمه‌شب، مشغول خواندن آن است.

سه کتاب نخست «هری پاتر»، یعنی «سنگ جادو»، «محفل اسرار» و «زندانی آزکابان» همه به محبوب‌تر شدن جی کی رولینگ کمک کردند.

نوشتن کتاب بعدی مجموعه، یعنی «جام آتش» برای رولینگ تجربه‌ای بسیار سنگین بود. این کتاب ۶۳۶ صفحه‌ای دو برابر از «آزکابان» طولانی‌تر بود، ولی مثل آن کتاب در بازه‌ی زمانی یک‌ساله نوشته شد. ناشران رولینگ با هم هماهنگ کردند تا برای اولین بار، کتاب را در تمام نقاط جهان به‌طور همزمان منتشر کنند، برای همین فشار زیادی روی او بود تا آن را تا ضرب‌الاجل تعیین‌شده تمام کند. در این دوره‌ی زمانی، رولینگ درگیر اقتباس سینمایی نخستین کتاب «هری پاتر» نیز بود.

پس از انتشار کتاب، رولینگ سرعت نوشتن را پایین آورد. او به بلومزبری گفت که نمی‌تواند کتاب بعدی را در عرض یک سال بنویسد.

او در مصاحبه با نیویورکر گفت: «فشاری که رویم بود غیرقابل‌تحمل شده بود. نوشتن برایم سخت شده بود، اتفاقی که تا آن لحظه در زندگی‌ام نیفتاده بود. احساس می‌کردم تمام کارهایم زیر ذره‌بین هستند و فشار این مسئله هم غیرقابل‌تحمل بود. اصلاً برای این اتفاق آماده نبودم. لازم بود که کمی به خودم تنفس بدهم. بدجوری نیاز بود که به خودم تنفس بدهم.»

بعداً رولینگ درباره‌ی این هم صحبت کرد که اصلاً زمان کافی برای هضم کردن آن سطح از شهرت را نداشت. او [هنوز] یک عمارت بزرگ یا قایق تفریحی نخریده بود. تمرکز او روی تمام کردن کتاب‌ها و رسیدگی به روابط شخصی‌اش بود. تنفس دادن به خودش برای سلامت روانی‌اش ضروری بود.

رولینگ در سال ۲۰۰۳ به تایمز لندن گفت: «لازم بود که توقف کنم و اتفاقی را که برایم افتاده بود، در ذهنم پردازش کنم. اصلاً نمی‌توانستم اتفاقی را که افتاده بود درک کنم. فکر نمی‌کنم افراد زیادی توانایی هضم آن را داشته باشند. این پدیده زیادی بزرگ شده بود.»

البته پس از «جام آتش»، رولینگ به نوشتن ادامه داد. او در سال ۲۰۰۱ دو کتاب کوتاه مکمل منتشر کرد: «جانوران شگفت‌انگیز و زیستگاه آن‌ها» و «کوییدیچ در گذر زمان». سود حاصل از فروخته شدن کتاب‌ها به بنگاه‌های خیریه تعلق گرفت. «هری پاتر و محفل ققنوس»، طولانی‌ترین کتاب او، در سال ۲۰۰۳ منتشر شد.

کتاب جانوران شگفت‌ انگیز و زیستگاه آن ها اثر جی کی رولینگ
کتاب کوییدیچ در گذر زمان اثر کنیل ورتی ویسیپ

نخستین فیلم «هری پاتر» حدود ۱ میلیارد دلار سود به ارمغان آورد.

اما واتسون

اما واتسون در افتتاحیه‌ی فیلم «هری پاتر و سنگ جادو» در سال ۲۰۰۱.

اقتباس سینمایی «هری پاتر و سنگ جادو» در سال ۲۰۰۱ یکی از غول‌های گیشه بود. این فیلم، با بازی دنیل ردکلیف در نقش هری پاتر، اما واتسون در نقش هرماینی گرنجر و روپرت گرینت در نقش ران ویزلی، و همچنین تعدادی از بازیگران تحسین‌شده و تئاتری بریتانیا در نقش شخصیت‌های مختلف، پروژه‌ای بسیار سخت بود. این فیلم، به کارگردانی کریستوفر کلومبوس، موفق شد ۹۷۴.۸ میلیون دلار در گیشه فروش برود و راه را برای ساخته شدن موفق‌ترین مجموعه‌ی سینمایی در تاریخ هموار کرد.

یک ماه پس از انتشار فیلم، رولینگ دوباره ازدواج کرد.

جی.کی. رولینگ و نیل موری

جی.کی. رولینگ و نیل موری در افتتاحیه‌ی جهانی «هری پاتر و سنگ جادو».

رولینگ در مراسمی خصوصی با نیل موری، دکتری اسکاتلندی، ازدواج کرد (از آن‌ها پسری به نام دیوید گوردون رولینگ موری در سال ۲۰۰۳ متولد شد).

در این مقطع او آنقدر معروف شده بود که برای خریدن لباس عروسی‌اش ظاهرش را تغییر داده بود.

او به گاردین گفت: «فقط می‌خواستم بدون جنجال خاصی با نیل ازدواج کنم.»

رولینگ اطمینان حاصل می‌کند که میلیاردر نباشد.

جی.کی. رولینگ

جی.کی. رولینگ در مراسم افتتاحیه‌ی بنگاه خیریه‌اش، سازمان لوموس.

در سال ۲۰۰۴، طبق گزارش فوربس، جی.کی. رولینگ به نخستین شخصی تبدیل شد که با نوشتن کتاب میلیاردر (با معیار دلار آمریکا) شده بود. بعداً او آنقدر پول به خیریه‌های مختلف اهدا کرد که از فهرست میلیاردرها بیرون آمد.

رولینگ در کنار کارهای خلاقانه، شخصی بسیار نیکوکار است.

حکایت‌های بیدل نقال

رولینگ نسخه‌های دست‌نوشته‌ی «حکایت‌های بیدل نقال» را به قیمت میلیون‌ها دلار فروخت و پول آن را به خیریه اهدا کرد.

رولینگ با ثروت هنگفتی که به دست آورده، بنگاه‌های خیریه‌ی بسیاری را تاسیس و پشتیبانی کرده است. در سال ۲۰۰۳، او گفت که یک روز از هفته‌اش را به انجام «کارهای خیریه» اختصاص می‌دهد.

یکی از این خیریه‌ها کامیک ریلیف (Comic Relief) است، خیریه‌ای که هدفش مبارزه با فقر است و بودجه‌اش از فروش «کوییدیچ در گذر زمان» و «جانوران شگفت‌انگیز و زیستگاه آن‌ها» تامین می‌شود. همچنین او رییس جینجربرد (Gingerbread) است، سازمانی که هدفش پشتیبانی از والدین تک‌سرپرست است. او میلیون‌ها دلار از ثروتش را به مطالعه‌ی ام‌اس – همان بیماری که مادرش پیش از مرگ از آن رنج می‌برد – اختصاص داده است.

شاید بزرگ‌ترین تلاش او در این زمینه سازمان لوموس باشد، سازمانی که اسمش از طلسم لوموس (Lumos) در کتاب‌های «هری پاتر» برگرفته شده که کارش ایجاد نور است. هدف این سازمان مبارزه با شستشوی مغزی کودکان است. تمام پولی که از فروش «حکایت‌های بیدل نقال» به دست می‌آید، به این سازمان اختصاص داده می‌شود.

جی کی رولینگ همچنین یک داستان کوتاه پیش‌درآمد در دنیای «هری پاتر» نوشت. این داستان درباره‌ی تلاش جیمز پاتر و سیریوس بلک برای فرار از دست چندتا پلیس ماگل بود. کپی این داستان بعداً دزدیده شد.

او نوشتن هری پاتر را در سال ۲۰۰۷ تمام کرد.

هری پاتر و یادگاران مرگ

جشنی پیرامون انتشار «هری پاتر و یادگاران مرگ» در ایستگاه کینگز کراس در لندن.

در سال ۲۰۰۷، جی کی رولینگ با انتشار «هری پاتر و یادگاران مرگ» این مجموعه را به پایان رساند. این کتاب، بین کتاب‌های تاریخ سریع‌ترین فروش را داشت. این سه کتاب جمعاً بیش از ۴۵۰ میلیون نسخه فروخته‌اند و به بیش از ۶۷ زبان ترجمه شده‌اند.

در آن سال، اقتباس سینمایی «هری پاتر و محفل ققنوس» هم روی پرده رفت. در دسامبر همان سال «حکایت‌های بیدل نقال»، یکی از کتاب‌های مکمل دنیای «هری پاتر» نیز منتشر شد.

جی کی رولینگ عمیقاً در پروسه‌ی ساخت دنیای جادوگری هری پاتر در استودیوی یونیورسال، اورلاندو، درگیر بود.

کوچه‌ی دیاگون

کوچه‌ی دیاگون در دنیای جادوگری هری پاتر.

در سال ۲۰۱۰، استودیوی یونیورسال پارک تفریحی «دنیای جادوگری هری پاتر» (The Wizarding World of Harry Potter) را افتتاح کرد که در آن هاگزمید بازسازی شده بود، بازدیدکنندگان می‌توانستند یک چوب‌دستی جادویی برای خودشان انتخاب کنند و سوار بر یک ترن هوایی یا یک هیپوگریف در هاگوارتز گشت‌وگذار کنند. این پارک تفریحی آنقدر پرطرفدار بود که تعداد شرکت‌کنندگان استودیوی یونیورسال در سال اول تاسیس‌اش ۶۶ درصد افزایش پیدا کرد و اکنون به رقابت با دیزنی نزدیک شده است، شرکتی که به مدت چند دهه یکه‌تاز صنعت پارک‌های تفریحی بود.

طبق گزارش بلومبرگ، رولینگ بنا بر تصمیم خودش در تمام جزییات پروژه دخیل بود و سرو کردن همبرگر، پیتزا و کوکا کولا را در پارک تفریحی ممنوع و اطمینان حاصل کرد که فقط غذاهای بریتانیایی در آن سرو می‌شوند. مهندس‌های پروژه گفتند که پیاده‌سازی طرح‌های اولیه‌ای که رولینگ از ساختمان‌های کج و معوج و سورئال هاگزمید کشیده بود، از لحاظ معماری غیرممکن بود، ولی در نهایت آن‌ها راهی پیدا کردند.

۲۰۱۱ سال مهم دیگری برای «هری پاتر» بود، چون آخرین فیلم مجموعه در آن سال منتشر شد.

جی.کی. رولینگ

جی.کی. رولینگ، اما واتسون، جیسون آیزکس، دنیل ردکلیف و روپرت گرینت در افتتاحیه‌ی جهانی «هری پاتر و یادگاران مرگ، قسمت دوم» در لندن.

هشتمین و آخرین فیلم «هری پاتر» (آخرین کتاب به دو قسمت تقسیم شد) در سال ۲۰۱۱ روی پرده رفت و رکورد بزرگ‌ترین افتتاحیه‌ی آخر هفته در کل تاریخ سینما را شکست. ردکلیف، واتسون و گرینت با نقش‌هایی که کارنامه‌ی بازیگری‌شان را برای همیشه تغییر دادند، خداحافظی کردند. انتشار فیلم آخر، پایان دورانی مهم برای «هری پاتر» و میلیون‌ها هوادار بود.

پس از پایان فیلم‌ها، رولینگ یک عالمه محتوای جانبی منتشر کرد.

پاترمور

جی کی رولینگ در حال یاد دادن نحوه‌ی کار با پاترمور به کودکان.

رولینگ از مدت‌ها پیش قول انتشار دانشنامه‌ای را داده بود که تمام حقایق جالب و ریز درباره‌ی دنیای جادوگری گسترده‌اش در آن فهرست شوند. در اواخر سال ۲۰۱۱، این دانشنامه به شکلی متفاوت از آنچه تصور می‌شد انتشار پیدا کرد: یک وبسایت. پاترمور به‌نوعی ترکیبی از یک بازی و یک دانشنامه‌ی «هری پاتری» بود. در آن کاربران می‌توانستند ثبت‌نام کنند، در گروه‌های هاگوارتز طبقه‌بندی شوند و هم امتیاز بگیرند، هم اطلاعاتی درباره‌ی جنبه‌های مختلف دنیای «هری پاتر» بخوانند.

برخی از اطلاعات بسیار جالب بودند، مثل پیش‌زمینه‌ی داستانی تراژیک درباره‌ی پروفسور مک‌گونگال. برخی از اطلاعات دیگر، مثل دستور پخت معجون‌های مختلف و محتویات‌شان جزیی‌تر و کم‌اهمیت‌تر بود. با این حال، پاترمور هواداران پروپاقرص «هری پاتر» را بسیار شاد کرد. از سال ۲۰۱۱ تاکنون، پاترمور از جنبه‌های بازی‌گونه فاصله گرفته و بیشتر نقش منبعی برای گردآوری محتواهایی که رولینگ خودش نوشته پیدا کرده است. او پاترمور را گسترش داده و به آن محتواهایی چون داستان‌های کوتاه درباره‌ی تاسیس ایلورمونی (Ilvermoney)، مدرسه‌ی جادوگری آمریکا، و تاریخچه‌ی خانوادگی هری پاتر اضافه کرده است.

کتاب سه گانه ی پاتر مور اثر جی کی رولینگ نشر کتابسرای تندیس

سال بعد، رولینگ نخستین کتاب غیر هری پاتری‌اش را منتشر کرد.

جی.کی. رولینگ

رولینگ در مراسمی برای خوانش «خلاء موقت» در سال ۲۰۱۲.

انتشار «خلاء موقت» (A Casual Vacancy) با کمی ترس و تردید همراه بود. گفته شده بود که موضوع رمان سیاست‌های محلی در یک شهر کوچک بریتانیایی است و در آن شاهد زندگی بزرگسالان، مسائل جنسی و مسائل دیگری هستیم که رولینگ هیچ‌گاه فرصت پیدا نکرد درباره‌ی اثری که درباره‌ی کودکان جادوگر نوشته بود وارد کند. وقتی این رمان در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، استقبال ولرمی از آن شد، ولی نقدها عمدتاً مثبت بودند. برخی آن را به‌عنوان مدرکی حاکی از تخیل محدود رولینگ به باد انتقاد گرفتند و برخی آن را به‌خاطر نگاه نافذ، ولی نامتمرکزش به مشکلات اجتماعی که مردم بریتانیا به آن‌ها دچار هستند، تحسین کردند.

کتاب خلا موقت اثر جی. کی. رولینگ

همچنین او کتاب‌هایی با نام مستعاری مردانه نوشت.

آوای فاخته

وقتی معلوم شد که نام مستعار متعلق به رولینگ است، ناشر مجبور شد هزاران نسخه‌ی بیشتر از کتاب را منتشر کند.

در سال ۲۰۱۲ گزارش‌هایی منبی بر این‌که جی کی رولینگ در حال کار روی یک رمان جنایی است منتشر شد، ولی رولینگ درباره‌ی اثری که داشت می‌نوشت سکوت اختیار کرد.

در آپریل ۲۰۱۳، لیتل براون «آوای فاخته» (The Cuckoo’s Calling) را منتشر کرد. این کتاب درباره‌ی کورمورن استرایک (Cormoran Strike)، کارآگاهی خیالی و رابین الاکات (Robin Ellacott)، دستیار بلندپروازش است. رابرت گالبریت (Robert Galbraith) نام نویسنده‌ای بود که روی کتاب درج شده بود. کتاب نقدهای خوبی دریافت کرد، ولی فروش قابل‌توجهی نداشت.

یکی از دوستان خانوادگی یکی از وکیل‌های جی کی رولینگ لو داد که گالبریت در اصل نام مستعار جی.کی. رولینگ است. به‌محض این‌که خبر به بیرون درز پیدا کرد، فروش «آوای فاخته» در آمازون ۱۵۰ هزار درصد افزایش پیدا کرد. از آن موقع تاکنون او ۷ جلد رمان «کورمورن استرایک» منتشر کرده و رمان هشتم هم در راه است. همان‌طور که خودش هم قبلاً گفته بود، قصد داشت رمان‌های کورمورن استرایک بیشتری از هری پاتر بنویسد و این اتفاق هم افتاد. بی‌بی‌سی در حال اقتباس رمان‌ها در قالب مینی‌سری است.

کتاب آوای فاخته اثر جی. کی. رولینگ

رولینگ در طول کارنامه‌ی کاری‌اش از لحاظ سیاسی فعال بود.

جی.کی. رولینگ

جی کی رولینگ در طول کارنامه‌ی کاری‌اش از لحاظ سیاسی فعال بود.

جی کی رولینگ به‌خاطر دیدگاه‌های سیاسی چپ‌گرایانه‌اش شناخته می‌شود و عموماً از حزب کارگر بریتانیا حمایت می‌کند (هرچند که طرفدار جرمی کوربین، یکی از رهبرهای اخیر حزب نبود). او در سال ۲۰۰۸ ۱ میلیون پوند به حزب کمک کرد و هرگاه که سیاست‌مدارها درباره‌ی کاهش بودجه‌ی کمک‌هزینه دادن به بی‌بضاعتان صحبت می‌کنند، درباره‌ی تجربه‌اش پیرامون دریافت کمک‌های دولتی هنگام نوشتن «هری پاتر و سنگ جادو» صحبت می‌کند تا به همه یادآوری کند چرا این تصمیم خوب نیست.

در سال ۲۰۱۴، وقتی که رای‌گیری‌ای پیرامون جدا شدن اسکاتلند از بریتانیای کبیر برگزار شد، رولینگ که خودش ساکن اسکاتلند است، به‌شدت و علنی با این تصمیم مخالفت کرد. او ۱ میلیون پوند به کارزار باقی ماندن اسکاتلند در بریتانیا کمک کرد و در سال ۲۰۱۶، علیه سیاست برکزیت (جدایی بریتانیا از اتحادیه‌ی اروپا) فعالیت کرد.

در سال ۲۰۱۶، رولینگ نمایشنامه و فیلمی در دنیای هری پاتر منتشر کرد.

هری پاتر و فرزند نفرین‌شده

بازیگران «هری پاتر و فرزند نفرین‌شده» در تئاتر لندن.

سال ۲۰۱۶ یکی دیگر از سال‌های مهم برای «هری پاتر» بود. نمایشنامه‌ی «هری پاتر و فرزند نفرین‌شده» در لندن افتتاح شد و نسخه‌ی مکتوب آن در جولای در سرتاسر دنیا منتشر شد. در نهایت هواداران «هری پاتر» فرصت دیگری پیدا کردند تا نیمه‌شب به کتابفروشی‌ها بروند و عنوانی جدید در مجموعه را بخرند.

این نمایشنامه با همکاری جان تیفانی و جک تورن نوشته شده بود. داستان آن ۱۹ سال پس از پایان «هری پاتر و یادگاران مرگ» آغاز می‌شود و به نسل بعدی جادوگرانی که پس از ماجراهای هری، هرماینی و ران متولد شدند می‌پردازد.

جی کی رولینگ به گاردین گفت: «‍۱۷ سال پیش نخستین کتاب «هری پاتر» منتشر شد. حالا چون کارم با مجموعه تمام شده بود، دلیلی بر این نبود که خیال‌پردازی‌هایم درباره‌ی آن متوقف شود. مثل این می‌ماند که در مسابقه‌ی دویی بسیار طولانی در حال دویدن باشید. نمی‌توانید به‌محض این‌که به خط پایان رسیدید، توقف کنید. هنوز یک سری محتوای داستانی و ایده و درون‌مایه در ذهنم بود. ما سه تا با کمک هم آن‌ها را به یک داستان تبدیل کردیم.»

کتاب هری پاتر و فرزند نفرین شده اثر جی کی رولینگ

در ادامه‌ی همان سال، «جانوران شگفت‌انگیز و زیستگاه آن‌ها»، اسپین‌آف «هری پاتر»، منتشر شد.

جی.کی. رولینگ

ادی ردمین، ستاره‌ی «جانوران شگفت‌انگیز و زیست‌گاه آن‌ها» و جی.کی. رولینگ، در افتتاحیه‌ی فیلم در اروپا در سال ۲۰۱۶.

این بار به جای این‌که جی کی رولینگ وظیفه‌ی نوشتن فیلمنامه را به استیو کلووز (Steve Kloves) برون‌سپاری کند – کسی که فیلمنامه‌ی همه‌ی فیلم‌های «هری پاتر» (به جز فیلم پنجم) را نوشته بود – خودش دست‌به‌کار شد و فیلمنامه‌ی «جانوران شگفت‌انگیز» را نوشت (کلووز در مقام تهیه‌کننده باقی ماند). این فیلم ۷۰ سال پیش از «هری پاتر و سنگ جادو» واقع شده و به ماجراجویی‌های نیوت اسکمندر (Newt Scamander) می‌پردازد، متخصص جانوران جادویی که وقتی راهی سفری به نیویورک است، جانوران جادویی‌اش از چمدان جادویی‌اش فرار می‌کنند.

این فیلم که ادی ردمین نقش اسکمندر را در آن بازی می‌کند، هم بین منتقدان و هم در گیشه موفقیت کسب کرد. در این فیلم، رولینگ جهان جادویی‌اش را حتی بیشتر از قبل گسترش داد و مفاهیم جادویی و شخصیت‌های جدید را معرفی کرد.

در ابتدا قرار بود پنج فیلم در مجموعه منتشر شود، اما پس از عملکرد نه‌چندان ایده‌آل فیلم سوم مجموعه، یعنی «رازهای دامبلدور» در سال ۲۰۲۲، آینده‌ی مجموعه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. در همان سال فیلمنامه‌ای که رولینگ نوشت در قالب کتاب منتشر شد.

جی کی رولینگ: نویسنده‌ای که به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها متوقف شود.

جی.کی. رولینگ

جی کی رولینگ در هفتادمین مراسم BAFTA در فوریه‌ی ۲۰۱۶.

اخیراً خبر رسید که در سال ۲۰۲۶ قرار است «هری پاتر» از ابتدا و با بازیگران جدید در قالب سریالی برای HBO اقتباس شود و در اواخر سال ۲۰۲۵ قرار است کتاب صوتی‌ای از ۷ کتاب  با حضور ۱۰۰ گوینده‌ی منحصربفرد ضبط شود. همچنین بازی «میراث هاگوارتز» (Hogwarts Legacy) در سال ۲۰۲۳ به پرفروش‌ترین بازی سال تبدیل شد که آماری خیره‌کننده است، چون از سال ۲۰۰۸ پرفروش‌ترین بازی سال یا یکی از بازی‌های «ندای وظیفه» (Call of Duty) بود، یا یکی از بازی‌های راک استار.

با وجود این‌که جی کی رولینگ به‌خاطر بیان یک سری نظرهای جنجالی (خصوصاً درباره‌ی افراد تراجنسیتی) در بعضی از حلقه‌ها و جوامع بدنام شده است، این اخبار و آمار و ارقام نشان می‌دهند که «هری پاتر» قرار نیست به این زودی‌ها از مد بیفتد و میراث این مجموعه‌ی پرطرفدار، برای نسلی جدید، همچنان ادامه دارد.

منبع: Business Insider

راهنمای خرید کتاب


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. Hassan

    الکی الکی

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما