آیا میتوان استیم دک را جایگزین کامپیوتر کرد؟
یکی از قابلیتهای شگفتانگیز استیم دک در کنار اندازه و قابل حمل بودنش، قابلیت استفاده از آن به عنوان یک سیستم گیمینگ است. بنابراین با ابزار مناسب، میتوانید آن را به یک مانیتور وصل کرده و با استفاده از موس و کیبورد، کنسول خود را به یک رایانهی شخصی تبدیل کنید. استیم دک از نسخهای اصلاح شده از لینوکس بهره میبرد که در مقایسه با ویندوز از قابلیتهای کمتری برخوردار است. با این حال سوال اصلی این است که استفاده از این قابلیت چه مزایایی دارد و به طور کلی آن را میتوان به عنوان یک کامپیوتر استفاده کرد یا خیر. خوشبختانه طبق گزارشهای منتشر شده به نظر میرسد که این کنسول میتواند تا حد زیادی مشابه یک رایانهی شخصی مقرون به صرفه عمل کند، اما این نباید دلیل شما برای خرید آن باشد.
راهاندازی اولیه
همانطور که میدانید برای اتصال موس و کیبورد به استیم دک، یک هاب USB-C قدیمی نیز کفایت میکند. با این حال برای استفاده از این کنسول به عنوان یک رایانه و بهرهوری بهتر از آن، نیاز به مدلهای جدیدتری دارید. به خصوص باید از هاب یا داکی استفاده کنید که از نرخ بهروزرسانی ۶۰ هرتزی برای ارسال اطلاعات ویدیویی و از انتقال برق ۴۵ واتی پشتیبانی کند. این هم تضمین میکند که به ۳۰ هرتز (به عبارت دیگر ۳۰ فریم در ثانیه) محدود نمیشوید و هم باتری کنسول را شارژ نگه میدارد. همچنین میتوانید از یک هاب بدون آداپتور استفاده کنید اما به دلیل اینکه از باتری کنسول استفاده کرده و آن را زود خالی میکند، این مورد پیشنهاد نمیشود.
پس از اتصالات اولیه به حالت دسکتاپ وارد خواهید شد. بهطور پیشفرض، سیستم عامل دستگاه صفحه نمایش کنسول را بهعنوان نمایشگر اصلی و مانیتور را بهعنوان نمایشگر ثانویه در نظر میگیرد، بنابراین باید به تنظیمات پیکربندی نمایشگر بروید تا تنظیمات را تغییر دهید. با این حال، این کار به راحتی با زدن کلید ویندوز، تایپ کردن display و انتخاب Display Configuration قابل انجام است. حالت دسکتاپ ممکن است لینوکسی باشد، اما با نوار وظیفه، منوی شبیه استارت و… شباهت زیادی به دسکتاپ ویندوز ۱۰ دارد. علاوبر این، یک میانبر برای استیم روی دسکتاپ وجود خواهد داشت و باز کردن آن مشابهی نسخه ویندوز است.
پرفورمنس بازیها
با یک هاب مناسب، استیم دک میتواند باکیفیت ۴k خروجی دهد، با این حال شما باید برای اجرای بازیها به رزولوشن ۱۰۸۰p پایبند باشید. اگرچه این کنسول از تلفنهای همراه یا نینتندو سوییچ قدرتمندتر است، اما قدرت پردازندهی آن برای اجرای بازیها با پیکسلهای بیشتر، جای سوال دارد. به عنوان مثال، بازی هورایزن زیرو داون با اجرا روی صفحه نمایش کنسول توانست به طور میانگین نرخ فریم ۴۰ را ارائه دهد. با اتصال کنسول به مانیتوری با رزولوشن ۱۰۸۰p، این میزان به ۲۶ فریم در ثانیه کاهش یافت. گاد آو وار نیز به طور مشابه، در حالت عادی با نرخ فریم ۳۵ اجرا میشود که این مقدار در رزولوشن ۱۰۸۰p، به ۲۰ فریم در ثانیه میرسد.
نرخ فریم ولفنشتاین نیز به همین ترتیب از ۶۰ به محدودهی ۳۵ تا ۴۵ در ۱۰۸۰p کاهش پیدا کرد. به صورت کلی میتوان گفت که بسیاری از بازیها در حالت دسکتاپ عملکرد ضعیفتری دارند، با این حال با تغییر در تنظیمات گرافیکی بازیها تاحدی میتوان این مشکلات را رفع کرد. به عنوان مثال بازی بتل رویال ایپکس لجندز در حداقل تنظیمات گرافیکی، میتواند در برخی لحظات به نرخ فریم ۳۰ برسد، اما به همان اندازه در مواقعی با ۶۵ فریم در ثانیه اجرا میشود. از طرفی الدن رینگ به لطف بهروزرسانیها در بیشتر مواقع با نرخ فریمی بالاتر از ۳۰ قابل تجربه است. نرخ فریم ریمستر کرایسیس نیز بین ۳۰ تا ۴۰ متغیر است.
در حالت دسکتاپ، استیم دک همچنین میتواند به فناوری FidelityFX Super Resolution تکیه کند. این فناوری با این که در کیفیت جلوههای بصری در نمایشگرهای بزرگ، تغییر خاصی ایجاد نمیکند اما از نظر پرفورمنس تاثیرگذار است. به عنوان مثال بازیهای هورایزن زیرو داون و گاد آو وار به ترتیب به ۳۴ و ۳۰ فریم با اندکی کاهش کیفیت دست پیدا کردند. از طرفی وجود موس و کیبورد باعث شده تا تجربهی بازیهایی مانند دوتا ۲ که به خوبی اجرا میشوند اما با کنترلر کنسول هماهنگ نیستند، لذتبخشتر شود. گفتنی است که بازی ذکر شده در دو حالت گرافیکی مختلف، نرخ فریمهای ۳۰ و ۵۰ را ارائه میدهد.
این سطح از عملکرد کلی، هیچ رایانهی شخصی ویندوزی با یک پردازنده و کارت گرافیک نسبتا مناسب را شکست نمیدهد و طبیعتا در مقایسه با کارتهای گرافیک قدرتمند حرفی برای گفتن نخواهد داشت. با این حال برای سیستمی با قیمتی در محدودهی قیمت نسخههای مختلف این کنسول، استیم دک برتری خود را نشان میدهد. تنها مشکل صدای فن کنسول است که هنگام اجرای بازیها با رزولوشن ۱۰۸۰p به میزان نسبتا زیادی بلند است.
استفاده عمومی
با شباهتهایی که سیستم عامل استیم دک با ویندوز دارد، تا زمانی که به دنبال اجرای بازیها، نصب نرمافزارهای مختلف و یا وبگردی باشید، مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد و در مدت کوتاهی با بخشهای مختلف کنسول آشنا خواهید شد. بسیاری از لوازم جانبی نظیر موس، کیبورد، هدست و کنترلرهای مختلف نیز با کنسول هماهنگ هستند و استفاده از آنها بسیار آسان خواهد بود. با این حال گزارشهایی منتشر شده که کنترلر سیمی ایکسباکس ۳۶۰ به خوبی به کنسول متصل نمیشود.
گفتنی است که استیم دک قبل از اینکه بتواند به بهترین نسخهی خود تبدیل شود، باید از طریق بهروزرسانیهای مختلف روی برخی مشکلات نرمافزاری کار کند. با قیمتی که کنسول دارد، در حالت دسکتاپ شاید سیستم گیمینگ مقرون به صرفهای به نظر برسد اما کار سختی برای پنهان کردن محدودیتهای خود دارد. با این حال در حالت دستی با سختافزار قدرتمندی که دارد شما را به هیچ وجه ناامید نخواهد کرد.
منبع: Rock Paper Shotgun