شما بگویید؛ رفرشریت نمایشگر تا چه اندازه برایتان مهم است؟
در این مطلب قصد داریم تعریفی بسیار خلاصه از رفرشریت داشته باشیم و ببینیم تا چه اندازه میزان بالای این قابلیت برای شما اهمیت دارد.
در حال حاضر یکی از قابلیتهایی که گوشیهای هوشمند از آن بهره میبرند و بسیار تجربهی کاربری را متحول کرده، رفرشریت بالای نمایشگر است. قابلیتی که باعث شده کار کردن با گوشی از قبیل گشت و گذار بین منوهای مختلف آن بسیار لذتبخشتر از قبل باشد.
اولین بار ریزر با گوشی ریزرفون در سال ۲۰۱۷، مفهوم رفرشریت بالا را بین کاربران جا انداخت. اگرچه این گوشی معمولی نبود و همهی کاربران بهراحتی نمیتوانستند به آن دسترسی داشته باشند، اما با این حال شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند تصمیم گرفتند این قابلیت را به محصولات خود اضافه کنند که نتیجهی آن هم بسیار عالی بود.
در حال حاضر شرکتها در سبد محصولات خود گوشیهای زیادی با رفرشریت بالا دارند. این قابلیت اگرچه در ابتدا مختص گوشیهای پرچمدار بود اما اکنون حتی گوشیهای اقتصادی هم از این قابلیت بهره میبرند و تقریبا باید آن را مانند پورت USB-C یک قابلیت استاندارد برای گوشیهای هوشمند به حساب آورد. از جمله شرکتهایی که از این قابلیت در گوشیهای خود استفاده میکنند میتوان به سامسونگ، اپل، وانپلاس، سونی، گوگل، هواوی و … اشاره کرد که تمامی آنها پرچمدار قدرتمند خود را به نمایشگر ۱۲۰ هرتزی مجهز کردهاند. اما آیا واقعا رفرشریت ۱۲۰ هرتزی تا این اندازه مهم است؟
رفرشریت چیست؟
نمایشگر گوشی ما از پیکسلهای بسیار کوچکی تشکیل شده است که اطلاعات مختلفی را به نمایش میگذارد. رفرشریت هم دقیقا به این معناست که در مدت یک ثانیه، یک پیکسل تا چه اندازه میتواند اطلاعات خود را تغییر دهد. با هر بار بهروزرسانی هم اطلاعات جدیدی برای کاربر به نمایش در میآید. طبیعتا هرچه این نرخ بیشتر باشد، میزان روان بودن کار با نمایشگر افزایش پیدا خواهد کرد. گوشیهای معمولی با نمایشگرهای ۶۰ هرتزی مثلا قادر بودند در هر ثانیه ۶۰ بار اطلاعات خود را بهروزرسانی کنند.
چشم انسان در حالت عادی نمیتواند رفرشریت بیشتر از ۶۰ هرتز را تشخیص دهد اما این بدان معنا نیست که اگر رفرشریت افزایش پیدا کند، نمیتوانیم میزان روان بودن نمایشگر را متوجه شویم. اتفاقا آنقدر این افزایش رفرشریت محسوس است که به طور کلی تجربهی کاربری را متحول میکند. البته چشم انسان واقعا نمیتواند تمام این ۱۲۰ چرخه را ببیند اما مغز انسان میتواند روانتر شدن را احساس کند.
این شاید بحث تکراری و قدیمی شده باشد اما اگر از گیمرهای حرفهای بپرسید آنها قطعا به شما خواهند گفت که بهراحتی میتوانند رفرشریت ۲۴۰ هرتز را هم از روی نمایشگر تشخیص دهند. مهمترین نکتهای که باید در این بین به آن توجه داشت، تفاوت بین فریمریت و رفرشریت است که برای گیمرها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
- نمایشگر LTPO چیست و چگونه مصرف انرژی را کاهش میدهد؟
- استفاده از نمایشگر اولد در گوشیهای موبایل از کجا شروع شد؟
رفرشریت و فریمریت؛ تفاوت در چیست؟
در حالی که رفرشریت توانایی نمایشگر برای نمایش اطلاعات از طریق هر پیکسل تعریف میشود، فریم ریت دقیقا همان تغییراتی است که اتفاق میافتد. مثلا اگر تصویر ثابتی داشته باشید، برای مثال تصویر یک صفحه از کتاب، شاید با رفرشریت ۱۲۰ هرتز یا بیشتر برای شما به نمایش گذاشته شود اما نرخ فریم آن صفر است.
به همین خاطر است که شرکتهای سازنده نظیر سامسونگ قابلیت رفرشریت متغیر را به گوشیهای خود اضافه کردهاند که باعث میشود گوشی هنگام نمایش تصاویر ثابت، میزان رفرشریت خود را به ۱ هرتز کاهش دهد تا در مصرف انرژی صرفهجویی شود. از طرفی دیگر اگر به تماشای فیلمی مشغول باشید یا در حال انجام بازی باشید، میزان فریمریت افزایش پیدا میکند چرا که صحنهها در این نوع محتوا تغییر میکند. در جایی هم که صحنهها به سرعت تغییر میکند، مفهوم رفرشریت بالا کاملا درک میشود.
اگر بخواهید یک محتوا با سرعت بالا را روی نمایشگری با قابلیت ۶۰ هرتز به نمایش بگذارید، لرزش احساس خواهید کرد چرا که نمایشگر نمیتواند به آن اندازه که محتوا سرعت دارد، خود را با آن تطبیق دهد. در زیر میتوانید ویدیویی را مشاهده کنید که چنین مفهومی را به زیبایی به تصویر میکشد.
آیا واقعا به نمایشگری با رفرشریت بالا نیاز داریم؟
این دقیقا پرسشی است که قصد داریم در این مطلب از شما بپرسیم. اینکه رفرشریت بالا تا چه اندازه برای شما مهم است؟ در حال حاضر گوشیهایی نظیر آیفون ۱۲ (تمامی مدلها)، آیفون ۱۳ (جز دو مدل پرو و پرو مکس) از نمایشگری با رفرشریت بالا بهره نمیبرند اما کاربران همچنان برای خرید آنها تمایل نشان میدهد. بنابراین به نظر میرسد برای برخی از کاربران همچین قابلیتی اصلا مهم نیست. با این حال میدانیم بین رفرشریت ۶۰ و ۱۲۰ هرتز تفاوت فاحشی وجود دارد.
از طرفی باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که نگه داشتن گوشی روی رفرشریت ۱۲۰ هرتز باتری گوشی را به سرعت خالی میکند و از این لحاظ شاید خیلی برای کاربران از اهمیت بالایی برخوردار نباشد. یعنی اگر قرار باشد به آن اهمیت دهند به خاطر تخلیهی سریع شارژ باتری مجبور هستند با همان رفرشریت پایین کنار بیایند.
اگرچه میتوان گوشیهایی با قابلیت رفرشریت متغیر خرید که مصرف انرژی در آنها به بهترین شکل ممکن مدیریت میشود اما گوشیهایی نظیر وانپلاس ۹ پرو و گلکسی S21 اولترا از آن بهره میبرند که قیمت بسیار بالایی هم دارند و خرید آنها از توانایی بسیاری از کاربران خارج است.
با در نظر گرفتن تمامی این موارد، فکر میکنید به نمایشگر با رفرشریت بالا نیازی هست؟
- خیلی مهم (محصولی با این نمایشگر میخواهید)
- مهم اما اگر تطبیقپذیر باشد
- قابلیتهای دیگر مهمتر هستند
- سایر دلایل
منبع: PhoneArena
اون کسانی که تفاوت رفرش ریت ۶۰ و ۱۲۰ رو حس نمیکنن همونهایی هستن که تفاوت HD با ۴K رو حس نمیکنن و اصولا براشون این جزئیات مهم نیست، ولی برای آدم های حساس و تیزبین کوچکترین جزئیات اهمیت داره
البته رفرش ریت و حتی رزولیشن بالا برخلاف چیزی که همه فکر میکنن آنچنان مصرف باتری رو افزایش نمیده و قطعا با توجه به کیفیت و جذابیتی که ایجاد میکنه ارزش یه مقدار مصرف بالاتر باتری رو داره، به نظر من شرکت ها باید روی رشد تکنولوژی باتری کار کنن تا طول عمر باتری افزایش پیدا کنه نه اینکه جلوی رشد سایر بخش ها گرفته بشه بخاطر اینکه باتری مصرف نشه، از نظر من رفرش ریت بالا خیلی به جذابیت گوشی اضافه میکنه و حتی تا ۳۶۰ یا ۲۴۰ هم جا داره و میتونه بالا بره، من توی گوشی MI10T PRO که دارم و ۱۴۴ هرتز هست با گوشی دومم که ۱۲۰ هست تفاوت رو میبینم و نشون میده که چقدر تاثیر مثبت داره
این رفرش اصلا کجای گوشی هست از کجا بفهمیم گوشی ما چند هرتزه
دیگه با ۶۰ هرتز نمیتونم کار کنم
من از وقتی که ۱۲۰ هرتز تنظیم کردم دیگه گوشیمو رو ۶۰ هرتز برنگردوندم.۱۲۰هرتز خیلی روون هستش