CPU کامپیوتر تا چه حد می‌تواند داغ شود؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
CPU کامپیوتر

دمای CPU کامپیوتر معمولا همواره بالاتر از انتظار بیشتر کاربران است. در گذشته، دمای ۷۰ درجه سانتی‌گراد ممکن بود زنگ خطر را در ذهن شما و داخل کیس کامپیوتر به صدا درآورد. اما پردازنده‌های مدرن برای کار با حداکثر توان حرارتی خود در هنگام انجام امور سنگین طراحی شده‌اند و می‌توانند برای مدت زمان طولانی بدون هیچ مشکلی در این دما به فعالیت خود ادامه دهند.

این بدان معنا نیست که شما می‌خواهید پردازنده خود را همیشه در بالاترین دمای ممکن نگه دارید و قطعا مزیت‌هایی برای خنک‌تر نگه‌داشتن پردازنده نسبت به حداکثر تحمل آن وجود دارد. اما برای دستیابی به این هدف، باید بدانید که پردازنده شما تا چه دمایی می‌تواند کار کند و نهایتا، دمای بیش از حد برای پردازنده شما چقدر است. اگر به دنبال خرید پردازنده هستید، بهتر است این مطلب را از دست ندهید.

حداکثر تحمل CPU کامپیوتر

در حالی که نمی توانیم لیست کاملی از تمام پردازنده ها و حداکثر دمای آنها ارائه دهیم، خبر خوب این است که نیازی به این کار نیست. هر دو شرکت AMD و Intel حداکثر دمای ایمن پردازنده‌های خود را در وب سایت‌هایشان منتشر می‌کنند، بنابراین می‌توانیم به چند نمونه نگاه کنیم و اگر CPU شما در این لیست قرار نداشت، به راحتی می‌توانید خودتان آن را جستجو کنید.

CPU کامپیوتر

پردازنده Core i9-14900K شرکت اینتل، پرچمدار فعلی آن‌ها است و به گونه‌ای طراحی شده که در دماهای بالا کار کند. حداکثر توان مصرف آن حین فشار سنگین، بیش از ۲۵۰ وات است. ا مراجعه به صفحه رسمی این محصول، می‌بینیم که «حداکثر دمای کاری» روی ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد تنظیم شده است. این مقدار بر اساس قرائت حسگر دما است و اینتل اشاره می‌کند که ممکن است برای مدت زمان بسیار کوتاهی از این مقدار عبور کند، اما به طور کلی ۱۰۰ درجه، حداکثر دمای مجاز برای این CPU است.

در واقع، این دما برای اکثر پردازنده‌های مدرن اینتل صدق می‌کند. با نگاهی به یک پردازنده بسیار کم‌مصرف‌تر، یعنی Core i3-12100 که توان حرارتی طراحی (TDP) آن تنها ۶۰ وات است، می‌بینیم که حداکثر دمای کاری آن نیز ۱۰۰ درجه است؛ هرچند حتی با یک خنک‌کننده معمولی، بعید است به چنین دمایی برسد. در مورد AMD، حداکثر دمای ایمن تقریباً مشابه است. پرچمدار ۱۶ هسته‌ای آن‌ها، یعنی Ryzen 9 7950X، دارای حداکثر دمای ایمن ۹۵ درجه است. مدل کم‌مصرف‌تر Core i5 7600X نیز حداکثر دمای کاری ۹۵ درجه دارد.

CPU کامپیوتر

با این حال، باید به این نکته توجه کرد که پردازنده‌های خاص X3D شرکت AMD نمی‌توانند گرمای زیادی را تحمل کنند. ۷۸۰۰X3D که در زمان نگارش این متن بهترین پردازنده گیمینگ دنیا محسوب می‌شود، حداکثر دمای ۸۹ درجه را می‌تواند تحمل کند. بنابراین، صرف‌نظر از اینکه از یکی از بهترین خنک‌کننده‌ها یا خنک‌کننده پیش‌فرض همراه با پردازنده استفاده می‌کنید، حتی اگر پردازنده شما در هنگام فشار زیاد به دمای نزدیک ۱۰۰ درجه برسد، مشکلی نخواهد داشت.

چه دمایی برای CPU کامپیوتر ایده‌آل است؟

به دلیل اینکه پردازنده‌ی اینتل شما می‌تواند تا دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد یا پردازنده‌ی AMD شما تا ۹۵ درجه کار کند، به این معنا نیست که این دما ایده‌آل است. البته اگر دما با دقت کنترل شود و مشکلی با رسیدن پردازنده به حداکثر دمای مجاز آن ندارید، رسیدن به چنین دمایی لزوما مشکل‌ساز نیست. اگر پردازنده‌ی شما بیش از حد داغ شود، به طور خودکار عملکرد خود را کاهش می‌دهد تا از آسیب به خود یا سایر قطعات جلوگیری کند.

با این حال، اگر به دنبال به حداکثر رساندن عملکرد، پایین نگه داشتن سطح صدا، افزایش طول عمر سخت‌افزار و کاهش قبض انرژی هستید، قطعاً باید از اجرای مداوم پردازنده در حداکثر دمای آن اجتناب کنید. چنین دماهای بالایی تنها باید زمانی مشاهده شوند که پردازنده را به شدت تحت فشار قرار می‌دهید. اگر در شرایطی که پردازنده کار خاصی انجام نمی‌دهد با دماهای بالایی روبرو می‌شوید، ممکن است نیاز به تمیز کردن داخل کیس کامپیوتر یا تعویض خنک‌کننده داشته باشید.

اگر پردازنده‌ی شما به طور مرتب به محدودیت‌های حرارتی خود برسد، شاهد افت عملکرد نیز خواهید بود. در دماهای بالا، خنک‌کننده و فن‌های سیستم احتمالا با بیشترین سرعت خود کار می‌کنند که منجر به صدای ناخوشایند زیادی می‌شود. همچنین اگر اجزای کامپیوتر به طور مداوم داغ کار کنند، به جای اینکه در دماهای قابل مدیریت‌تری فعالیت نمایند، عمر کوتاه‌تری خواهند داشت.

با در نظر گرفتن تمام این موارد، خنک نگه داشتن پردازنده به اندازه‌ای که به طور مکرر به حداکثر دمای مجاز خود نرسد، بسیار باارزش است. عدد جادویی‌ای برای دمای ایده‌آل پردازنده وجود ندارد، اما اگر خنک‌کننده‌ی مناسبی داشته باشید، اکثر پردازنده‌های مدرن نباید در طول انجام کارهای سنگین و معمولی، دمایی به مراتب بالاتر از ۸۰ درجه داشته باشند.

برخی از پردازنده‌ها مانند مدل‌های ۱۳۹۰۰K و ۱۴۹۰۰K صرف نظر از نوع خنک‌کننده‌ای که دارید، به سختی خنک می‌شوند. اینجاست که Undervolting (کاهش ولتاژ) و Underclocking (کاهش فرکانس) می‌توانند نقش مهمی ایفا کنند.

منبع: Digital Trends

سوالات متداول
آیا اینتل و AMD دمای ایمن برای پردازنده‌ها را اعلام می‌کنند؟
بله در صفحه مربوط به پردازنده‌های موردنظر می‌توانید دمای ایمن را مشاهده کنید.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X