کامپیوتر گیمینگ در برابر کامپیوتر معمولی؛ ۱۰ تفاوت کلیدی که باید بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
کامپیوتر گیمینگ

اگر هنوز وارد دنیای بازی‌های کامپیوتری نشده‌اید و یک کیس دستکاپ گیمینگ اسمبل نکرده‌اید، احتمالا برای شما این سوال ایجاد شده که یک کامپیوتر گیمینگ دقیقا چه تفاوت‌هایی نسبت به کامپیوترهای معمولی دارد؟ از بسیاری جهات طبیعتا با شباهت‌های زیادی روبرو هستیم ولی از سوی دیگر نمی‌توانیم تفاوت‌ها را هم نادیده بگیریم.

معمولا زمانی که به فکر اسمبل کردن کیس کامپیوتر می‌افتید، بیشتر کاربران می‌خواهند یک کیس گیمینگ و قدرتمند را آماده کنند. در هر صورت در ادامه به ۱۰ تفاوت کلیدی بین کامپیوتر گیمینگ و کامپیوتر معمولی می‌پردازیم. اگر هم از جمله کاربرانی هستید که علاقه زیادی به اسمبل کردن کیس ندارید، برای خرید کیس اسمبل شده می‌توانید به دیجی‌کالا سر بزنید.

توجه زیاد به قابلیت ارتقا‌پذیری

کامپیوتر گیمینگ

یکی از تفاوت‌های بزرگ بین این دو نوع کامپیوتر این است که کامپیوترهای گیمینگ، حداقل مدل‌های خوب آن‌ها، با در نظر گرفتن قابلیت ارتقاء اسمبل می‌شوند. چه بخواهید چند سال بعد پردازنده یا کارت گرافیک خود را عوض کنید یا صرفا بخواهید حافظه و رم بیشتری اضافه کنید، باید قطعات خود را بر اساس این قابلیت انتخاب کنید. برای مثال، اگر یک کامپیوتر گیمینگ با مادربرد AM5 و یکی از پردازنده‌های Ryzen 7000 بسازید، به راحتی می‌توانید پردازنده‌های Ryzen 8000 یا Ryzen 9000 را بدون نیاز به تعویض مادربرد روی آن نصب کنید.

اولویت قرار دادن جذابیت ظاهری

کامپیوتر گیمینگ

برخلاف یک کامپیوتر گیمینگ که ظاهرش هم به اندازه کارایی‌اش اهمیت دارد، هدف اصلی یک کامپیوتر معمولی ارائه کارایی اولیه و برآورده‌ کردن نیازهای پایه‌ای است. به همین دلیل، ظاهر کامپیوتر در اولویت‌های بالای تولیدکنندگان قرار نمی‌گیرد. در مقابل، آماده کردن یک کامپیوتر گیمینگ اغلب با عشق و علاقه همراه است؛ بنابراین، زیبایی‌شناسی بخش جدایی‌ناپذیر این کامپیوترهاست. به همین خاطر است که سازندگان کامپیوترهای گیمینگ هزینه بیشتری برای کارت گرافیک‌های سفید، کیس‌های خاص و رم‌های RGB پرداخت می‌کنند.

حتی اگر به سراغ خرید کیس آماده گیمینگ بروید، بعید است با ظاهری خسته‌کننده و شبیه به کامپیوترهای اداری مواجه شوید. یک کامپیوتر خوش‌ساخت، لذتی را که از استفاده‌ی روزانه از آن می‌برید را تقریبا در تمام طول عمرش افزایش می‌دهد.

استفاده از پاور قدرتمند

کامپیوتر گیمینگ

در حالی که کامپیوترهای معمولی اغلب از پاورهای بدون نام و نشان با عملکرد غیرقابل اطمینان استفاده می‌کنند، یک کامپیوتر گیمینگ به احتمال زیاد از یک مدل معتبر و با نقدهای مثبت استفاده می‌کند که احتمال خرابی آن و در نتیجه، آسیب به سایر قطعات باارزش شما پایین باشد. علاوه بر این، کامپیوترهای معمولی تنها به حداقل توان خروجی مورد نیاز از پاور مجهز شده‌اند؛ بنابراین حتی اگر کامپیوتر شما با قطعات جدید سازگار باشد، فضایی برای ارتقاء کارت گرافیک یا پردازنده وجود ندارد. صرفه‌جویی در هزینه و انتخاب یک پاور ضعیف برای کامپیوتر گیمینگ، یکی از بدترین اشتباهاتی است که هنگام اسمبل کردن یک کامپیوتر گیمینگ جدید می‌توانید مرتکب شوید.

پشتیبانی از مانیتورهای سریع‌تر

کامپیوتر گیمینگ

در حالی که هیچ‌کس شما را از وصل کردن کامپیوتر معمولی‌تان به بهترین مانیتورهای گیمینگ موجود منع نمی‌کند، اما این کار بی‌فایده است. برای بهره‌مندی از رفرش‌ریت بالاتر، زمان پاسخگویی سریع‌تر، اندازه‌ی صفحه‌نمایش بزرگ‌تر و کیفیت تصویر فوق‌العاده‌ی بهترین نمایشگرها، به یک کامپیوتر گیمینگ قدرتمند در پشت صحنه نیاز دارید.

کامپیوترهای معمولی برای رسیدن به تمام توانایی‌های یک مانیتور خمیده‌ی فوق عریض OLED با رفرش‌ریت بالا، مجهز نیستند. انتخاب منطقی برای استفاده با یک کامپیوتر معمولی، یک مانیتور با رفرش‌ریت ۶۰ هرتز و قیمت مناسب است.

سیستم‌های خنک‌کننده رنگارنگ

کامپیوتر گیمینگ

یکی از راحت‌ترین راه‌ها برای تشخیص ظاهری تفاوت این دو نوع کامپیوتر، سیستم خنک‌کننده است. کامپیوتر شما هر چقدر هم معمولی باشد، بعید است روی پردازنده‌اش یک خنک‌کننده حجیم بادی یا آبی داشته باشد. در مقابل، تقریبا تمام کامپیوترهای گیمینگ از یک خنک‌کننده قدرتمند برای پایین نگه‌داشتن دمای پردازنده در زمان بازی و سایر فعالیت‌های سنگین استفاده می‌کنند. با توجه به نیاز بالای قطعات مدرن به خنک ماندن، داشتن یک سیستم خنک‌کننده‌ی درست برای کامپیوترهای گیمینگ ضروری است.

برخلاف کامپیوترهای گیمینگ، کامپیوترهای معمولی نیازی به خنک‌کننده‌های حرفه‌ای، فن‌های اضافی برای کیس یا کیس‌های با گردش هوای بالا ندارند؛ چرا که سخت‌افزار آن‌ها گرمای کمتری تولید می‌کند و نیازی به چنین سیستم خنک‌کننده‌ی قدرتمندی نیست.

مادربردهای پیشرفته

با اینکه خرید مادربردهای رده‌بالا لزوما به معنای دریافت همه‌ی ویژگی‌های موردنظر نیست، اما در کامپیوترهای گیمینگ نیاز بیشتری به مادربردهای با مشخصات بالاتر نسبت به کامپیوترهای معمولی وجود دارد. دلیل این موضوع آن است که قطعات مورد نیاز برای ساختن یک کامپیوتر گیمینگ معمولا به کانکتورها و ویژگی‌های جدیدتر و تخصصی‌تری روی مادربرد نیاز دارند. در یک کامپیوتر معمولی، شما احتمالا حتی نمی‌دانید چه نوع مادربردی داخل سیستم‌تان قرار گرفته است.

کامپیوترهای کم‌توان نیازی به اسلات‌های M.2 NVMe متعدد، پشتیبانی از رم سریع‌تر، رگولاتورهای ولتاژ باکیفیت برای اورکلاک کردن پردازنده، یا هدرهای ARGB چندگانه ندارند. اما این فاکتورها هنگام انتخاب یکی از بهترین مادربردهای گیمینگ ضروری هستند.

رم پرقدرت

حافظه‌ی رم یکی دیگر از بخش‌هایی است که کامپیوترهای گیمینگ را از کامپیوترهای معمولی جدا می‌کند. در کامپیوتر گیمینگ، باید روی فرکانس، تأخیر (latency) و کیفیت رم خود دقت بیشتری داشته باشید. یک کامپیوتر معمولی به هیچ رم خاصی فراتر از یک کیت DDR4 با سرعت متوسط نیاز ندارد، در حالی که حتی برای یک کامپیوتر گیمینگ اقتصادی هم نباید سراغ کیت‌هایی پایین‌تر از DDR4 3600 MHz CL16 بروید.

در مورد میزان رم مورد نیاز، یک کامپیوتر معمولی با ۸ گیگابایت رم به شرطی که چند کار را همزمان انجام ندهید، عملکرد خوبی خواهد داشت. با این حال، برای یک کامپیوتر گیمینگ، حداقل ۱۶ گیگابایت رم برای اجرای روان بازی‌ها و برنامه‌های پس‌زمینه ایده‌آل است. بهترین رم برای بازی، ترکیبی از بالاترین سرعت، پایین‌ترین تأخیر و سایر ویژگی‌ها را ارائه می‌دهد تا بهترین عملکرد را برای کامپیوتر گیمینگ شما رقم بزند.

حافظه SSD پرسرعت

اگرچه امروزه اکثر کامپیوترهای معمولی حداقل از یک SSD با ظرفیت ۲۴۰ گیگابایت بهره می‌برند، اما این نوع SSD است که اغلب آن‌ها را از کامپیوترهای گیمینگ متمایز می‌کند. یک کامپیوتر معمولی به احتمال زیاد از یک SSD مبتنی بر PCIe 3.0 استفاده می‌کند، در حالی که در یک کامپیوتر گیمینگ جدید، چیزی قدیمی‌تر از یک SSD از نوع Gen4 NVMe نخواهید دید. حتی برخی از کامپیوترهای گیمینگ رده‌بال از جدیدترین SSD‌های Gen5 بهره می‌برند که می‌توانند از سرعت ۱۰,۰۰۰ مگابایت بر ثانیه عبور کنند و به لطف فناوری DirectStorage منجر به زمان بارگذاری (loading) بسیار سریع‌تر شوند.

برخی از کامپیوترهای از قبل اسمبل شده حتی با SSD‌های NVMe عرضه نمی‌شوند و به جای آن از SSD‌های ارزان‌تر ۲.۵ اینچی یا M.2 SATA استفاده می‌کنند. این نوع SSDها با اینکه بسیار سریع‌تر از HDD‌های سنتی هستند، اما همچنان با بهترین SSD‌های گیمینگ فاصله زیادی دارند.

پردازنده‌های مبتنی بر هسته‌های زیاد و کش فراوان

اگرچه کارت گرافیک (GPU) مسئول انجام کارهای سنگین در کامپیوترهای گیمینگ است، اما پردازنده (CPU) نیز بی‌اهمیت نیست. به طور کلی بازی‌ها برای اجرا به بیش از ۶ هسته پردازنده نیاز ندارند. اما این روند در حال تغییر است – برخی از جدیدترین عناوین مانند Cyberpunk 2077 و Alan Wake 2 می‌توانند حتی پردازنده‌های ۸ هسته‌ای را نیز تحت فشار قرار دهند، به این معنی که امسال شاید سرانجام سال ارتقاء به یک پردازنده ۸ هسته‌ای باشد. علاوه بر این، بهترین پردازنده‌های گیمینگ با حافظه کش L3 بیشتر، می‌توانند در مقایسه با سایر مدل‌ها افزایش فریم‌ریت (FPS) قابل توجهی را ارائه دهند.

یک کامپیوتر معمولی به راحتی می‌تواند با یک پردازنده ۴ هسته‌ای کار خود را انجام دهد. برای اجرای کارهای روزمره مانند کارهای اداری، وب‌گردی، تماشای ویدیو و موارد دیگر، به قدرت پردازنده‌های ۶ یا ۸ هسته‌ای نیاز ندارد. از طرف دیگر، کامپیوترهای گیمینگ نیاز دارند تا CPU و GPU شما به طور موثر با هم هماهنگ باشند تا از هدر رفتن عملکرد کارت گرافیک جلوگیری شود. بنابراین، کامپیوترهای گیمینگ معمولاً نه تنها از کارت گرافیک قدرتمندتر بلکه از پردازنده‌های بهتری نیز بهره می‌برند.

کارت گرافیک همه‌فن‌حریف

مهم‌ترین تفاوت بین یک کامپیوتر گیمینگ و یک کامپیوتر معمولی، کارت گرافیک مجزا و قدرتمندی است که می‌تواند بازی‌های سنگین را اجرا کند. یک کامپیوتر معمولی علاوه بر گرافیک مجتمع روی پردازنده، ممکن است کارت گرافیک مجزا هم داشته باشد، اما به طور کلی این کارت گرافیک یک مدل ابتدایی است که برای بازی طراحی نشده.

کارت گرافیک اغلب دلیل اصلی گران‌تر بودن کامپیوترهای گیمینگ نسبت به کامپیوترهای معمولی محسوب می‌شود. اما اگر هدف شما لذت بردن از جدیدترین عناوین با تمام جزئیاتشان است، بدون یک پردازنده گرافیکی (GPU) قدرتمند نمی‌توانید به این هدف برسید. خوشبختانه، با یک کامپیوتر گیمینگ میان‌رده، به راحتی می‌توانید به بالاترین عملکرد در رزولوشن 1080p و عملکرد قابل قبول در رزولوشن 1440p دست پیدا کنید.

سخن پایانی

برخلاف تصور برخی، کامپیوترهای گیمینگ صرفا یک ترفند بازاریابی برای فروش بیشتر کامپیوترها نیستند. تفاوت‌های واقعی و عمیقی وجود دارد که آن‌ها را نسبت به کامپیوترهای معمولی قدرتمندتر، قابل‌تنظیم‌تر و قابل‌ارتقاءتر می‌کند. در حالی که یک کامپیوتر معمولی برای انجام کارهای پایه‌ای و روزمره کفایت می‌کند، یک کامپیوتر گیمینگ می‌تواند عملکرد عالی در بازی‌ها ارائه دهد و همچنین در سایر کارهای محاسباتی سنگین مانند ادیت ویدیو، استریم و رندرگیری سه‌بعدی بدرخشد.

منبع: XDA

سوالات متداول
آیا کیس کامپیوتر گیمینگ مانند کیس کامپیوتر معمولی است؟
خیر طبیعتا کیس کامپیوتر گیمینگ باید برای اهداف خاصی آماده شود و بنابراین تفاوت‌های زیادی دارد.
آیا برای کامپیوتر معمولی هم باید از کارت گرافیک خوبی استفاده کنیم؟
این روزها بیشتر کیس‌های مختص کارهای معمولی فاقد کارت گرافیک هستند و برای این کار، از گرافیک داخلی پردازنده می‌شود.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X