سرما چگونه بر لپ‌تاپ تاثیر می‌گذارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
لپ‌تاپ

اغلب شنیده‌ایم که گرمای زیاد می‌تواند به کامپیوترها آسیب بزند، اما اگر آن‌ها بیش از حد سرد شوند چه اتفاقی می‌افتد؟ لپ‌تاپ ها هنگام کار می‌توانند بسیار داغ شوند و حتی عملکرد کندی داشته باشند، بنابراین منطقی به نظر می‌رسد که آن‌ها را در جای خنک قرار دهیم، درست است؟ جواب این سوال یک بله یا خیر ساده نیست. در ادامه به همین موضوع می‌پردازیم.

احتمال ترک برداشتن نمایشگر

مهم‌ترین نگرانی هنگام قرار گرفتن لپ‌تاپ در معرض سرمای زیاد، آسیب به صفحه نمایش است. لپ‌تاپ‌های امروزی معمولاً از نوعی صفحه نمایش به نام «کریستال مایع» (LCD) استفاده می‌کنند. همان‌طور که از نام آن پیداست، ال‌سی‌دی‌ها برای نمایش تصویر از لایه‌ای از کریستال مایع بهره می‌برند.

مهم‌ترین نگرانی هنگام قرار گرفتن لپ‌تاپ در معرض سرمای زیاد، آسیب به صفحه نمایش است. دمای مناسب برای عملکرد نمایشگر LCD بین ۰ تا ۵۰ درجه سانتی‌گراد است. با سرد شدن صفحه نمایش، به دلیل کند شدن حرکت مولکول‌های داخل LCD، سرعت پاسخگویی آن کاهش می‌یابد. در این حالت تاخیر رخ می‌دهد و حتی ممکن است با پدیده Ghosting روبرو شوید که در این حالت، اثرات تصویر قبلی در نمایشگر باقی می‌ماند. خوشبختانه این مشکل موقتی است و با بردن لپ‌تاپ به محیط گرم، سرعت پاسخگویی صفحه نمایش به حالت عادی برمی‌گردد.

لپ‌تاپ

با این حال، اگر LCD بسیار سرد شود، مثلاً به زیر ۲۰- درجه سانتی‌گراد برسد، مایع داخل نمایشگر به معنای واقعی کلمه یخ می‌زند. در این صورت، مایع منبسط می‌شود و فشار زیادی به لایه‌های دیگر داخل صفحه نمایش وارد می‌کند. این انبساط می‌تواند به انواع مختلفی از آسیب‌های دائمی مانند تغییر رنگ، نور پس‌زمینه ناهموار و حتی ترک‌های کامل روی صفحه نمایش منجر شود.

اگر لپ‌تاپ شما از نمایشگر OLED استفاده می‌کند، همین مشکلات تا حد زیادی برای نمایشگر موردنظر تکرار خواهد شد. اگرچه OLED‌ها در برابر سرمای هوا کمی مقاوم‌تر هستند، اما با کاهش دما، آن‌ها نیز ممکن است دچار کندی شوند و در دمای پایین‌تر از -۲۰ درجه سانتی‌گراد، آسیب دائمی ببینند.

آسیب‌پذیر بودن باتری در برابر سرمای شدید

باتوجه به حساسیت بیشتر باتری‌ها نسبت به نوسانات دما در مقایسه با نمایشگرها، تعبیه سیستم‌های گرمایشی برای حفظ دمای باتری در خودروهای برقی مدرن کاملاً منطقی است. باتری‌های لیتیوم یونی به خوبی با سرما کنار نمی‌آیند. دمای عملیاتی مناسب برای این باتری‌ها بین ۱۰- درجه سانتی‌گراد تا ۵۰+ درجه سانتی‌گراد است. البته با کاهش دما، حتی در دمای بالاتر از صفر درجه، افت ولتاژ و کاهش ظرفیت باتری مشاهده می‌شود.

لپ‌تاپ

نکته مهم این است که هرگز نباید باتری را در دمای زیر صفر درجه سانتی‌گراد شارژ کنید. هوای سرد مقاومت باتری را از طریق فرآیندی به نام «رسوب لیتیوم» افزایش می‌دهد، به این معنی که شارژ کردن باتری سخت‌تر شده و نیاز به انرژی بیشتری دارد که برای عمر باتری مضر است. در صورت قرار گرفتن در معرض سرمای شدید، باتری ممکن است به دلیل واکنش های شیمیایی غیرقابل برگشت، به طور دائم ظرفیت خود را از دست دهد.

از قرار دادن لپ‌تاپ در سرمای شدید جلوگیری کنید

پیشگیری بهتر از درمان است، پس تا حد امکان از قرار دادن لپ تاپ خود در معرض دمای شدید خودداری کنید. به عنوان مثال، زمانی که دما به زیر صفر می‌رسد، لپ‌تاپ خود را داخل ماشین رها نکنید. اگر مجبور هستید لپ‌تاپ خود را در هوای سرد حمل کنید، بهتر است یک کیف عایق مخصوص لپ‌تاپ تهیه کنید که ترجیحاً ضد‌آب نیز باشد تا در صورت بارش برف یا باران از آن محافظت شود.

اگر لپ‌تاپ برای مدتی در سرما بوده، آن را مستقیماً به فضای گرم منتقل نکنید. به جای آن، برای جلوگیری از بروز مشکل، به مدت نیم ساعت تا یک ساعت در سردترین مکان خانه رهایش کنید. اگر شغل شما به گونه‌ای است که باید در دمای انجماد در فضای باز کار کنید، یک لپ‌تاپ معمولی برای شما کارایی نخواهد داشت. شما به یک لپ‌تاپ مقاوم نیاز دارید که به لطف بدنه محافظ ضخیم خود، بتواند شرایط سخت آب و هوایی را تحمل کند. نمونه ای از این لپ‌تاپ‌ها Dell Latitude 5424 است که حتی از دسته‌ای برای حمل آسان‌تر نیز بهره می‌برد.

منبع: HowToGeek

سوالات متداول
آیا سرمای شدید برای لپ‌تاپ ضرر دارد؟
بله سرمای شدید مانند گرمای زیاد می‌تواند مشکلات زیادی برای لپ‌تاپ ایجاد کند.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما