آکنه‌ی هورمونی چیست و چطور باید با آن مقابله کرد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
آکنه هورمونی چیست و چگونه باید آن را درمان کنیم؟

آکنه‌ها به ویژه آکنه‌های صورت که برای بسیاری از افراد بسیار آزاردهنده هستند دلایل مختلفی دارند. اگر نوع آکنه‌ها و علت جوش های هورمونی و به وجود آمدنشان مشخص شود روند درمان و پیشگیری از آن‌ها ساده‌تر خواهد بود. آکنه‌ی هورمونی و یا جوش هورمونی صورت یکی از رایج‌ترین انواع آکنه‌هاست که در زمان بلوغ بسیار شایع است، اما خانم‌ها به دلیل اختلالات هورمونی پیش از پریود ممکن است آن را در دوران مختلف زندگی‌شان تجربه کنند.

در این مطلب ابتدا به این مسئله می‌پردازیم که آکنه‌ی هورمونی چیست و چطور به وجود می‌آید و پس از آن روش‌های مقابله و کنترل آکنه‌های هورمونی را توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.

آکنه‌ی هورمونی چیست؟

آکنه هورمونی چیست؟

آکنه‌ی هورمونی یا جوش هورمونی چیست؟ نوعی آکنه یا جوش است که به دلیل نوسانات و اختلال‌های هورمونی به وجود می‌آید و بیشتر در زمان بلوغ شایع است. با این حال آکنه‌های هورمونی در سنین بزرگسالی هم می‌تواند اتفاق بیفتد و در زنان شایع‌تر است. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۰۸، حدود ۵۰ درصد از زنان بین ۲۰ تا ۲۹ سال و ۲۵ درصد از زنان بین ۴۰ تا ۴۹ سال آکنه دارند.

جوش هورمونی معمولاً در ناحیه‌ی پیشانی و بینی و چانه به وجود می‌آید و کسانی که دچار آکنه‌‌ی هورمونی می‌شوند معمولا پوست چربی هم دارند. تفاوت جوش هورمونی و کبدی با آزمایش های لازم امکان پذیر است.

آکنه‌‌ی هورمونی می‌تواند به صورت خفیف تا شدید به وجود بیاید؛ آکنه‌ی هورمونی خفیف معمولاً درد ندارد و به صورت جوش سر سفید یا سرسیاه ظاهر می‌شود. در اکثر موارد این نوع جوش هورمونی به صورت خود به خود و بدون نیاز به دارو از بین می‌رود. آکنه‌های هورمونی شدید تا متوسط دارای التهاب هستند و پوست اطراف این آکنه‌ها هم ملتهب و حساس می‌شود.

چه چیزی سبب بروز آکنه‌ هورمونی می‌شود؟

چه چیزی سبب بروز آکنه‌ هورمونی می‌شود؟

بیشتر آکنه‌های هورمونی زمانی اتفاق می‌افتند که غدد چربی در پوست به گروهی از هورمون‌ها به نام آندروژن حساس‌تر می‌شوند. آندروژن‌ها باعث بزرگ شدن غدد چربی و افزایش تولید چربی در پوست می‌شوند. همه‌ی افراد سطحی از آندروژن‌ها را دارند و این میزان در دوران بلوغ افزایش پیدا می‌کند. برخی از زنان پیش از دوره‌ی پریودشان سطح تولید آندروژن در بدنشان افزایش پیدا می‌کند و در صورتی که بدنشان نسبت به آندوژن حساس باشد، دچار آکنه‌ی هورمونی می‌شوند.

آندوژن‌هایی مانند تستسترون غدد تولید چربی را تحریک می‌کنند تا به تولید چربی بیشتری بپردازند و به این ترتیب پوست چرب‌تر خواهد شد. چربی یا سبوم اضافی باعث بسته شدن منافذ باز و فولیکول‌های مو می‌شوند و به این ترتیب شما دچار آکنه یا جوش می‌شوید. گاهی در این جوش‌ها عفونت باکتریایی اتفاق می‌افتد که با درد و التهاب همراه است. تمیز نکردن صورت، مواد آرایشی و بهداشتی کمودوژنیک، سبک زندگی و تغذیه نامناسب، استرس و… می‌توانند این جوش‌ها را تشدید کنند.

آیا ممکن است در هر سنی دچار آکنه‌‌ی هورمونی شوید؟

آکنه‌های هورمونی در دوره بلوغ شایع ترند اما همان طور که گفته شد برخی از خانم‌ها در هر سنی ممکن است به دلیل اختلالات هورمونی و جوش صورت پیش از پریود دچار آکنه‌ی هورمونی شوند و برخی از آن‌ها حتی پس از یائسگی هم همچنان دچار آکنه‌ی هورمونی می‌شوند. خوشبختانه برای کنترل و پیشگیری از جوش‌ها یا آکنه‌های هورمونی روش‌هایی وجود دارد که در ادامه مطلب به درمان خانگی جوش های هورمونی خواهیم پرداخت.

 در تصویر زیر میتوانید ببینید محل جوش های هورمونی صورت چه شکلی هستند.

کنترل و درمان آکنه‌‌ی هورمونی

درمان آکنه هورمونی

روش‌های ذیل می‌توانند به شما کمک کنند از بروز آکنه‌های هورومونی جلوگیری کنید، آن‌ها را به حداقل برسانید و یا به درمان جوش های هورمونی بپردازید.

۱. رعایت یک روتین پوستی ساده و مناسب و مراقبت‌های محیطی

اگر زمان زیادی را در اینستاگرام یا تیک‌تاک سپری کرده باشید، احتمالا دیده‌اید که اینفلوئنسرها روتین‌های مراقبت از پوست پیچیده‌ای را که شامل فهرستی طولانی از محصولات است، به اشتراک گذاشته‌اند. به گفته‌ی متخصصان پوست استفاده بیش از حد از بسیاری از محصولات می‌تواند پوست را تحریک کرده و وضعیت آکنه‌ها را بدتر کند.

در صورتی که پوستتان مستعد آکنه‌های هورمونی است روتین پوستی‌تان را ساده‌تر کنید؛ یک پاک کننده، مرطوب کننده یا آبرسان و یک ضد‌آفتاب می‌تواند برای شما کافی باشد و در کنارش یک محصول درمان کننده‌ی جوش را هم بگنجانید.

کمتر از لوازم آرایشی استفاده کنید و به طور کلی بهتر است در صورت داشتن جوش صورت از آرایش کردن و استفاده از محصولاتی که بر پایه‌ی آب قرار ندارند اجتناب نمایید. همه‌ی ما به خوبی می‌‌دانیم که این امر غیرممکن است، اما باید سعی کنید تعداد دفعات آرایش کردن خود را کاهش دهید.

از خاراندن و دستکاری کردن جوش خود اجتناب کنید، زیرا این کار باعث باز شدن جوش و ورود هوا می‌شود که به این ترتیب باکتری‌ها می‌توانند وارد منافذ پوست شده و ریسک بروز التهاب و به وجود آمدن ضایعات عفونی را افزایش دهند.

از رفتن به اماکن بسیار گرم که باعث عرق کردن می‌شوند خودداری کنید. در صورتی که هوا گرم و مرطوب است و سعی کنید کمتر بیرون بروید، زیرا عرق کردن باعث بدتر شدن جوش و افزایش التهاب پوست خواهد شد و عفونت جوش را بدتر می‌کند.

پس از ورزش کردن و داشتن فعالیت جسمانی سنگین که باعث عرق کردن شده است باید فوراً دوش بگیرید تا میزان تماس عرق با پوست شما به حداقل برسد.

۲. تغذیه‌ی مناسب و مصرف مکمل‌های مناسب

سعی کنید بیشتر از غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان استفاده نمایید، زیرا عدم استفاده از آنتی‌اکسیدان می‌تواند باعث بدتر شدن التهاب و افزایش تعداد جوش هورمونی شود. استفاده از غذاهای گیاهی سرشار از آنتی‌اکسیدان ممکن است نتواند به اندازه داروهای شیمیایی موثر باشد اما می‌تواند تا حد قابل توجهی التهاب پوست را کاهش دهد.

مصرف مکمل هایی که برای کاهش عوارض پریود و تنظیم هورمون‌های زنانه استفاده می‌شوند مانند روغن گل مغربی می‌تواند برای کاهش آکنه‌های هورمونی در زنان مفید باشد. اسیدهای چرب اُمگا۶ موجود در روغن گل مغربی می‌توانند در تنظیم و متعادل‌سازی هورمون‌های بدن‌تان نقش کلیدی بازی کنند و در نتیجه منجر به درمان مشکل آکنه‌های هورمونی شود.

۳. استفاده از یک محصول درمان کننده‌ی آکنه‌ی هورمونی

برای درمان آکنه محصولات متعددی در بازار وجود دارد که برخی از آن‌ها بدون نسخه پزشک هم قابل تهیه هستند. با این حال دقت داشته باشید که در مورد جوش‌های هورمونی نباید همزمان دو یا چند محصول درمانی را همزمان استفاده کنید مگر اینکه پزشک با توجه به نوع مشکلتان این توصیه را به شما کرده باشد؛ استفاده همزمان از چند نوع محصول دارویی می‌تواند پوست‌تان را تحریک کند.

با درمان‌های ساده‌ای مانند لوسیون اسید سالیسیلیک ۲ درصد شروع کنید که به راحتی در دسترس است و تحریک کننده نیست. برای چند هفته از این محصول استفاده کنید و ببینید آیا بهبودی دارید یا خیر. دیگر محصولات درمانی که برای جوش‌های هورمونی توصیه می‌شوند عبارت‌اند از:

  • بنزوئیل پراکسید
  • آداپالن یا ژل دیفرین
  • آزلائیک اسید
  • بتا هیدروکسی اسید

مراجعه به متخصص پوست

اگر وضعیت جوش‌های هورمونی شما به قدری شدید است که روتین پوستی و محصولات مراقبتی بدون نسخه نمی‌توانند مشکلاتتان را حل کنند، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورت شدت این آکنه‌ها پزشک برای شما داروهای قویتری تجویز خواهد کرد. آنتی‌بیوتیک‌ها، رتینوئید و داروهای هورمونی درمان‌هایی هستند که برای مقابله با آکنه‌های هورمونی تجویز می‌شوند.

و در آخر

آکنه‌های هورمونی می‌توانند تا حد زیادی کنترل شوند، اما ممکن است نتوانید آن‌ها را به طور کامل از بین ببرید. در عین حال که سعی بر پیگیری و درمان آکنه‌های هورمونی دارید سعی کنید با پوست خود صلح کنید و روی آکنه‌های هورمونی‌تان بیش از حد حساس نشوید. ممکن است این امر برایتان کمی متناقض به نظر برسد، اما بهتر است بدانید که انتظار داشتن یک پوست کاملا ایدئال ممکن است زندگیتان را تحت تاثیر قرار داده و شما را دچار استرس کند.

آنچه در شبکه های اجتماعی و مدیا می‌بینیم معمولا یک پوست کاملا صاف و بی‌نقص ارائه می‌دهد در حالی که این تصاویر معمولا فیلتر شده‌اند و یا گریم و آرایش زیادی روی مدل‌ها پیاده شده است که و با پوست طبیعی تفاوت دارد. برای این که حس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید روی بخش‌هایی از صورتتان تمرکز کنید که حس خوبی به شما می‌دهد؛ مثلا ممکن است بینی زیبا و یا چشمان زیبایی داشته باشید که به شما حس خوبی می‌دهند؛ به جای نواقص و عیب‌هایتان روی بخش‌های مثبت وجودتان متمرکز شوید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: healthline

روتین پوستی


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X