درمان سریع یبوست در منزل:برای یبوست چی بخوریم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۹ دقیقه
روش‌های درمان یبوست در خانه

تقریبا ۹۰ درصد افراد در دوره‌ای از زندگی‌شان یبوست را تجربه کرده‌اند. از این ۹۰ درصد دست‌کم ۶۰ درصد افراد دچار یبوست مزمن شده‌اند. یبوست عارضه‌ای است که در آن دفع مدفوع دشوار می‌شود. روش‌های تشخیص این مشکل گوارشی شامل آزمایش خون و کولونوسکوپی می‌شود. در مقاله‌ای که امروز در دیجی‌کالا مگ برایتان آماده کرده‌ایم، قرار است شما را با ۲۱ روش طبیعی برای درمان یبوست آشنا کنیم. قبل از آن به سراغ علل بروز یبوست و علائم آن می‌رویم. تا پایان این مقاله در کنار ما باشید.

علل یبوست

وضعیت سلامتی بدن و سبک زندگی می‌توانند در ابتلا به یبوست در کودکان و بزرگسالان اثرگذار باشند. علل یبوست ممکن است آن‌قدر ساده باشند که حتی به ذهنتان هم خطور نکرده باشند‌. در ادامه به علل یبوست اشاره کرده‌ایم.

۱. مصرف کم فیبر

فیبر یک ماده‌ی مغذی است که هضم نمی‌شود و در عوض در روده باقی می‌ماند و از طریق مدفوع از بدن خارج می‌شود. فیبر حجم مدفوع را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود دستگاه گوارش به‌خوبی کار کند. دنبال کردن رژیم غذایی سرشار از فیبر بهترین روش برای پیشگیری و درمان یبوست به شمار می‌رود.

۲. مصرف کم مایعات

فیبر برای اینکه اثر کند، به مایعات نیاز دارد. بنابراین اگر یک رژیم غذایی سرشار از فیبر را دنبال می‌کنید، باید مقدار زیادی آب بنوشید. هر روز دست‌کم دو لیتر آب مصرف کنید‌.

۳. مصرف بعضی از داروها

بعضی از داروها که از آن‌ها برای درمان کمبودهای تغذیه‌ای یا سایر مشکلات سلامتی استفاده می‌شود، ممکن است منجر به یبوست شوند. نشان داده شده که آنتی‌هیستامین‌ها، قرص‌های ضدافسردگی، کدوئین، آنتی‌اسیدها و مکمل‌های آهن باعث یبوست می‌شوند.

۴. بارداری و زایمان

طی دوران بارداری به دلیل ترشح پروژسترون سرعت انقباض عضلانی کاهش پیدا می‌کند که در حرکت غذا در روده اثرگذار است. علاوه بر این آهن اضافی که زنان باردار مصرف می‌کنند می‌تواند منجر به یبوست شود. این عارضه معمولا در سه ماهه‌ی اول بارداری رخ می‌دهد.

۵. کم‌کاری تیروئید

نشانه‌ها و علائم کم‌کاری تیروئید با توجه به شدت کمبود هورمون‌ها متغیر هستند. علائم به‌تدریج طی سال‌ها پیشرفت می‌کنند. زمانی که سرعت متابولیسم کاهش پیدا می‌کند، ممکن است به‌طور واضح‌تر علائم و نشانه‌ها را تجربه کنید. علائم کم‌کاری تیروئید شامل افزایش وزن و یبوست می‌شود.

۶‌. سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر

سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر (IBS) اختلال رایجی است که روده‌ی بزرگ را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این عارضه بیشتر منجر به نفخ، گاز، اسهال و یبوست می‌شود. عارضه‌ی ذکر شده را می‌توان از طریق مدیریت رژیم غذایی، سبک زندگی و استرس کنترل کرد. از بعضی داروها هم می‌توان کمک گرفت.

۷. کم‌تحرکی

کم‌تحرکی باعث می‌شود سرعت سوخت‌وساز بدن کاهش پیدا کند‌. این موضوع می‌تواند منجر به یبوست و سایر مشکلات سلامتی شود. ورزش کردن باعث می‌شود اندامتان فیت شود و سلامتی بدنتان هم افزایش پیدا کند.

۸. زیاده‌روی در خوردن شکلات

شکلات خوراکی است که در میان کودکان و بزرگسال طرفداران زیادی دارد. شکلات برای بدن مفید است، اما زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند مشکلاتی را برای سلامتی بدن به همراه داشته باشد. تحقیقات در حال بررسی رابطه‌ی بین شکلات و یبوست هستند‌. گفته می‌شود که شکلات سرعت فرآیند هضم را کاهش می‌دهد‌.

۹. مصرف بعضی از مکمل‌ها

مصرف بعضی از مکمل‌ها از علل یبوست

مکمل‌های غذایی بدون نسخه‌ی پزشک می‌توانند یبوست را به دنبال داشته باشند. مکمل‌های آهن و کلسیم از جمله اصلی‌ترین مکمل‌های ایجاد‌کننده‌ی یبوست به شمار می‌روند. به جای مصرف مکمل‌ها، مواد غذایی حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی را مصرف کنید. خوردن غذاهای سالم و متعادل به شما کمک می‌کند ویتامین‌ها و مواد معدنی را دریافت کنید که بدن برای درست عمل کردن به آن‌ها نیاز دارد‌.

۱۰. زیاده‌روی در مصرف مسهل‌ها

مصرف روزانه‌ی مسهل‌ها می‌تواند باعث شود روده‌ی بزرگ توانایی خود را در حرکت مدفوع از دست دهد. از مصرف روزانه‌ی مسهل‌ها خودداری کنید.

۱۱. محصولات لبنی

اگر دچار ناتوانی در تحمل لاکتوز هستید، نباید هنگام ابتلا به یبوست محصولات لبنی را مصرف کنید. بدون مشورت با پزشک به نوزادان زیر یک سال شیر گاو یا هر نوع محصول لبنی دیگر را ندهید. مصرف محصولات لبنی بدون شک برای سلامتی بدن مفید است؛ با این حال اگر به این محصولات حساسیت دارید، باید به‌طور کامل از مصرف آن‌ها خودداری کنید.

۱۲‌. افسردگی

افسردگی و استرس روانی هر دو به‌طور مستقیم با یبوست در ارتباط هستند. اگر دچار افسردگی هستید، بهتر است برای درمان به یک روانشناس مراجعه کنید. استرس می‌تواند روی عملکرد طبیعی بدن اثر بگذارد و منجر به حرکات نامنظم روده شود.

۱۳‌. نگه داشتن مدفوع

نگه داشتن مدفوع می‌تواند اثرات منفی روی سلامتی بدن داشته باشد. هر زمان که لازم شد باید به دستشویی بروید.

علائم یبوست

یبوست به غیر از اینکه دفع مدفوع را مشکل می‌کند، منجر به علائم دیگر هم می‌شود. از جمله دیگر نشانه‌های یبوست می‌توانیم علائم زیر را نام ببریم.

  • گاز
  • نفخ
  • احساس پر بودن شکم
  • درد در ناحیه‌ی پایین شکم
  • سردرد

عوارض جانبی یبوست

یبوست می‌تواند بعضی عوارض جانبی را به همراه داشته باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

  • ناراحتی شدید
  • نفخ
  • شکم درد
  • متورم شدن شکم
  • استفراغ
  • سردرد
  • درد در ناحیه‌ی پشت
  • درد در ناحیه‌ی قفسه‌ی سینه
  • درد در پا

درمان خانگی یبوست

داروها و روش‌های درمانی می‌توانند عوارض جانبی مختلفی را به همراه داشته باشند. بنابراین بهترین کار این است که از روش‌های خانگی برای از بین بردن و پیشگیری از یبوست استفاده کنید. اگر دچار مشکلات گوارشی هستید، حتما باید حواستان به بدنتان باشد. اگر علائم یبوست را در خود مشاهده کردید، از رو‌ش‌های طبیعی زیر برای رفع یبوست کمک بگیرید.

۱. آب آلو بنوشید

برای درمان یبوست چه بخوریم؟ این سؤالی است که به کرات توسط مبتلایان به یبوست مطرح می‌شود و معمولاً آلو اولین پاسخی است که به ذهن می‌رسد. آلو سرشار از فیبر است که به مدفوع حجم می‌دهد و دفع مدفوع را آسان می‌کند. آلو همچنین حاوی ترکیبی است که عملکرد روده‌ی بزرگ را بهبود می‌بخشد. آلو همچنین حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم است و خواص آنتی‌اکسیدانی دارد. آنتی‌اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند که منجر به بیماری‌های مختلف می‌شوند.

احتیاط

حتما باید اجازه دهید لیوان اول آب آلو از دستگاه گوارشتان عبور کند، سپس یک لیوان دیگر آب آلو میل کنید. بهترین کار این است که یک لیوان آب آلو در صبح و یک لیوان دیگر در شب بنوشید. اگر فاصله‌ی کافی بین مصرف دو لیوان آب آلو وجود نداشته باشد، ممکن است دچار اسهال شوید.

مواد لازم

  • آب آلو: ۲ لیوان

طرز استفاده

  1. یک لیوان آب آلو در صبح و یک لیوان دیگر در شب میل کنید.
  2. همچنین می‌توانید به جای آب آلو چند عدد آلو بخورید.

هر چند وقت یک بار؟

این روش درمانی را یک روز که انجام دهید، یبوستان بلافاصله برطرف می‌شود.

۲. منزیم مصرف کنید

برای درمان یبوست چه بخوریم؟

منیزیم سیترات یا شیر منیزی مکانیسم یکسانی در رفع یبوست دارند. این ترکیبات از دستگاه گوارش عبور می‌کنند و آب را به روده‌ها می‌رسانند. آب اضافی مدفوع خشک را نرم کرده و فشار ایجاد می‌کند که این موضوع منجر به انقباض عضلانی و در نتیجه خروج مدفوع از بدن می‌شود. ثابت شده که استفاده از شیر منیزی برای درمان یبوست کودکان بی‌خطر است.

احتیاط

ترکیبات حاوی منیزیم می‌‌توانند منجر به کم‌آب شدن بدن شوند. بعد از خوردن ترکیب زیر حتما مقدار زیادی آب بخورید. بعضی از افراد با به کار بردن روش درمانی زیر اسهال را تجربه می‌کنند. اگر دستگاه گوارش حساسی دارید، قبل از استفاده از ترفند خانگی زیر حتما با پزشک مشورت کنید.

مواد لازم

  • محلول ۲۴۰ میلی‌لیتری منیزیم سیترات یا دو قاشق چای‌خوری شیر منیزی
  • آب یا آب‌میوه: ۱ لیوان

طرز تهیه

  1. منیزیم سیترات را به یک لیوان آب یا آب‌میوه اضافه کنید و آن را هم بزنید. سپس نوشیدنی به دست آمده را نوش جان کنید. چند ساعت بعد از مصرف این نوشیدنی یبوستتان برطرف می‌شود.
  2. اگر نمی‌توانید منیزیم سیترات را تهیه کنید، با استفاده از شیر منیزی یبوست خود را درمان کنید. دو قاشق غذاخوری شیر منیزی را درون یک لیوان آب بریزید و آن را هم بزنید‌. قبل از اینکه بخوابید، این نوشیدنی را میل کنید.

هر چند وقت یک بار؟

فقط یک بار نوشیدن منیزیم سیترات به درمان یبوست در خانه کمک می‌کند. شیر منیزی را قبل از خواب مصرف کنید.

۳. مواد غذایی حاوی فیبر را مصرف کنید

مصرف فیبر به اندازه‌ی کافی در طول روز اهمیت بسیار زیادی دارد. پزشکان توصیه می‌کنند برای درمان یبوست فیبر مصرفی خود را افزایش دهید. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داده شد که مصرف فیبر در ۷۷ درصد افراد به درمان یبوست طولانی مدت کمک می‌کند. به جای کربوهیدرات پیچیده روی مصرف فیبر تمرکز کنید.

در هر وعده‌ی غذایی که میل می‌کنید، باید منابع فیبر وجود داشته باشند. فیبر به حفظ آب و افزایش حجم مدفوع کمک می‌کند و باعث می‌شود دفع مدفوع آسان‌تر شود. به جای خوردن خوراکی‌های ناسالم، سرخ‌کرده و حاوی کربوهیدرات پیچیده به‌عنوان میان وعده، مواد غذایی سالم و حاوی فیبر سالم مانند سالاد، بیسکویت جو دوسر و نان سبوس‌دار را در رژیم غذایی خود جای دهید.

مواد لازم

  • مواد غذایی غنی از فیبر: دو فنجان

طرز استفاده

هر روز دو فنجان مواد غذایی سرشار از فیبر را مصرف کنید. از جمله منابع غذایی فیبر می‌توانیم به غلات سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، جو دوسر، کلم‌بروکلی، زردآلو، مغزها، سیب، سیب‌زمینی و لوبیا اشاره کنیم.

هر چند وقت یک بار؟

هر روز منابع غذایی فیبر را میل کنید تا از شر یبوست خلاص شوید.

۴. از روغن کرچک استفاده کنید

روغن کرچک در رفع یبوست عالی عمل می‌کند. مصرف روغن کرچک با شکم خالی مدفوع را نرم کرده و طی چند ساعت یبوست را رفع می‌کند.

احتیاط

بدون مشورت با پزشک بیشتر از ۷ روز از روغن کرچک استفاده نکنید.

مواد لازم

  • روغن کرچک: ۱ قاشق چای‌خوری

طرز استفاده

  1. یک قاشق چای‌خوری روغن کرچک را صبح با شکم خالی مصرف کنید.
  2. اگر بلعیدن این روغن برایتان دشوار است، مقداری آب لیموترش تازه به آن اضافه کرده یا آن را همراه با یک لیوان شیر گرم میل کنید.

هر چند وقت یک بار؟

برای چند روز هر روز این روش درمانی را به کار بگیرید

۵. شربت لاکتولوز بخورید

شربت لاکتولوز - برای درمان یبوست چه بخوریم؟

لاکتولوز یک شربت مسهل است که به‌طور رایج از آن برای درمان یبوست استفاده می‌شود. گروه‌های سنی مختلف می‌توانند از این داروی ضد یبوست استفاده کنند. این شربت مدفوع را نرم می‌کند.

لاکتولوز برای درمان یبوست در نوزادان

استفاده از لاکتولوز برای نوزادان و کودکان بی‌خطر است. میزان توصیه شده برای مصرف این شربت در نوزادان و کودکان دو بار در روز است. اگر می‌خواهید از این شربت برای درمان یبوست نوزاد یا کودک خود استفاده کنید، حتما با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید خطری کودکتان را تهدید نمی‌کند.

لاکتولوز برای درمان یبوست در بارداری

لاکتولوز در روده‌‌ی کوچک جذب نمی‌شود و به همین دلیل سلامت جنین را تهدید نمی‌کند. بنابراین، برای درمان یبوست زن باردار می‌توان از شربت ذکر شده استفاده کرد.

مواد لازم

  • شربت لاکتولوز

طرز استفاده

  1. دو بار در روز ۱۵ میلی‌لیتر از شربت لاکتولوز را با یک لیوان آب یا آب‌میوه مصرف کنید.
  2. تا مصرف دوز بعدی این شربت ۱۰ تا ۱۲ ساعت فاصله بیندازید.

هر چند وقت یک بار؟

سه تا پنج روز این روش درمانی را به کار بگیرید و حرکات روده‌ی خود را بررسی کنید. اگر هیچ بهبودی را تجربه نکردید، با پزشک مشورت کنید.

۶‌. دمنوش‌های گیاهی بنوشید

دمنوش‌های گیاهی مسهل‌های طبیعی به شمار می‌روند که به دفع آسا‌ن‌تر مدفوع کمک می‌کنند. این نوشیدنی‌ها مدفوع را نرم‌تر می‌کنند و از این طریق باعث می‌شوند دفع آن آسان‌تر شود. می‌توانید برای افزایش خواص اسهال‌آور دمنوش‌های گیاهی به آن‌ها عسل یا ملاس اضافه کنید. بعضی از بهترین دمنوش‌های گیاهی برای درمان فوری یبوست شامل چای سبز، دمنوش نعناع و چای سیاه می‌شوند. دمنوش‌های‌ گیاهی برای درمان یبوست کودکان در خانه مناسب هستند.

مواد لازم

  • دمنوش کیسه‌ای گیاهی
  • آب جوش: ۱ فنجان

طرز استفاده

  1. مقداری آب را بجوشانید. آب جوش را درون یک فنجان بریزید. دمنوش کیسه‌ای گیاهی را داخل آب جوش قرار دهید.
  2. حداکثر ۳۰ دقیقه صبر کنید. سپس دمنوش کیسه‌ای را از فنجان خارج کنید و آن را بنوشید.

هر چند وقت یک بار؟

در طول روز سه تا چهار فنجان چای گیاهی بنوشید.

۷. روغن زیتون مصرف کنید

روغن‌های طبیعی گزینه‌های خوبی برای رفع یبوست به شمار می‌روند. به همین دلیل، مدت‌ها است که از روغن‌های مختلف نظیر روغن زیتون برای درمان یبوست شدید در طب سنتی استفاده می‌شود.

روغن زیتون از طریق نرم کردن مدفوع و دفع آسان‌تر آن به‌عنوان یک ترکیب مسهل عمل می‌کند. می‌توان از روغن زیتون برای درمان یبوست شدید در کودکان و بزرگسالان استفاده کرد. این روغن دیواره‌های روده را می‌پوشاند و از این طریق دفع مدفوع را راحت‌تر می‌کند. به غیر از مصرف روغن زیتون با شکم خالی می‌توانید از این روغن در تهیه‌ی غذاهای مختلف استفاده کنید.

مواد لازم

  • روغن زیتون: ۲ قاشق غذا‌خوری

طرز استفاده

جهت درمان یبوست با روغن زیتون باید صبح با شکم خالی دو قاشق غذاخوری از این روغن را بخورید.

هر چند وقت یک بار؟

به مدت چند روز این روش درمانی را به کار بگیرید تا یبوستتان برطرف شود.

۸. روغن نارگیل بخورید

روغن نارگیل حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب با زنجیره‌ی متوسط است که می‌توانند به درمان یبوست کمک کنند. استفاده‌ی منظم از این روغن به درمان یبوست مزمن کمک می‌کند.

احتیاط

در طول روز بیشتر از چهار قاشق غذاخوری روغن نارگیل نخورید، چون می‌تواند منجر به بروز علائم اسهال‌مانند شود.

مواد لازم

  • روغن نارگیل: یک قاشق غذاخوری

طرز استفاده

نصف قاشق غذاخوری روغن نارگیل در صبح و نصف قاشق غذاخوری دیگر در شب بخورید.

هر چند وقت یک بار؟

به مدت دو تا سه روز روغن نارگیل بخورید تا یبوستتان درمان شود.

۹. از جوش‌شیرین کمک بگیرید

جوش‌شیرین

جوش‌شیرین که به‌عنوان سدیم‌ بیکربنات هم شناخته می‌شود، یک ترکیب عالی و ارزان برای درمان یبوست به شمار می‌رود. این ترکیب گاز روده را برطرف کرده و به درمان یبوست و نفخ شکم کمک می‌کند. این ترکیب برای کودکان و بزرگسالان مفید است و عارضه‌ی جانبی ندارد.

مواد لازم

  • جوش‌شیرین: ۱ قاشق چای‌خوری
  • آب ولرم: ۱ لیوان

طرز استفاده

  1. جوش‌شیرین را به یک لیوان آب ولرم اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید. نوشیدنی به دست آمده را بلافاصله نوش جان کنید.
  2. بعد از مدت کوتاهی از مصرف این ترکیب بهبود حرکات روده را تجربه می‌کنید.

هر چند وقت یک بار؟

نوشیدنی ذکر شده در بالا را با شکم خالی میل کنید.

۱۰. پودر تریفالا بخورید

این پودر قهوه‌ای رنگ از سه گیاه مختلف درست شده است و از طریق تحریک کردن آنزیم‌های گوارشی و بهبود انقباض عضلانی هضم را بهبود می‌بخشد. این ترکیب به‌عنوان یک مسهل طبیعی عمل کرده و به رفع یبوست کمک می‌کند.

مواد لازم

  • پودر تریفالا: ۲ قاشق چای‌خوری
  • آب گرم: ۱ لیوان

طرز استفاده

  1. پودر تریفالا را داخل یک لیوان آب بریزید و آن را به‌خوبی هم بزنید. قبل از اینکه بخوابید، نوشیدنی به دست آمده را نوش جان کنید.
  2. بعد از مصرف این نوشیدنی تا ۳۰ دقیقه هیچ چیزی نخورید.

هر چند وقت یک بار؟

تا چند روز قبل از اینکه بخوابید، نوشیدنی بالا را میل کنید.

۱۱. ویتامین مصرف کنید

در تحقیقات مختلف نشان داده شده است که ویتامین C اثرات یبوست را کاهش می‌دهد و به‌عنوان محرکی برای پاکسازی معده عمل می‌کند. این ویتامین سموم و ترکیبات هضم نشده را از بدن خارج می‌کند. ویتامین ب کمپلکس، به‌طور ویژه ویتامین‌هایB1 ،B5 ، B9 و B12 به‌عنوان مسهل‌های طبیعی عمل می‌کنند و از این طریق در درمان یبوست به روش خانگی مفید هستند. برای افزایش سلامت دستگاه گوارش خود در رژیم غذاییتان منابع غذایی ویتامین‌های ذکر شده را جای دهید.

مواد لازم

  • قرص جوشان ویتامین C
  • کپسول ویتامین ب کمپلکس

طرز استفاده

  1. قرص جوشان ویتامین C را در یک لیوان آب قرار دهید و اجازه دهید حل شود. سپس آن را بنوشید.
  2. همراه این نوشیدنی مکمل ب کمپلکس مصرف کنید.

هر چند وقت یک بار؟

برای چند روز از این ترفند خانگی به‌صورت روزانه استفاده کنید.

۱۳. سبوس گندم بخورید

سبوس گندم حاوی فیبر نامحلول است که به مدفوع حجم می‌دهد و به عنوان روان کننده شکم سریع هستند که یه روده‌ی بزرگ کمک می‌کنند. این ترکیب تعداد دفعات دفع مدفوع را افزایش می‌دهد.

مواد لازم

  • ۲۰ تا ۲۵ گرم سبوس گندم

طرز استفاده

می‌توانید سبوس گندم را به پنکیک، نان، سوپ و خورش‌های مختلف اضافه کنید.

هر چند وقت یک بار؟

برای رفع یبوست سبوس گندم را به رژیم غذایی روزانه‌ی خود اضافه کنید.

۱۴. آب بیشتری بنوشید

برای درمان سریع یبوست چه بخوریم؟

کم‌آبی بدن می‌تواند باعث شود دچار یبوست شوید. برای پیشگیری از این عارضه‌ی آزاردهنده باید در طول روز به اندازه‌ی کافی آب بنوشید و بدنتان را هیدراته نگه دارید. اگر دچار یبوست هستید، نوشیدن آب گازدار ممکن است برای شما مفید باشد. این کار بدن شما را دوباره هیدراته می‌کند.

بعضی از مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که آب گازدار در رفع یبوست مؤثرتر از آب معمولی است. هرچند باید در نظر داشته باشید که مصرف نوشیدنی‌های گازدار از جمله نوشابه گزینه‌ی خوبی برای درمان یبوست و پاکسازی روده نیست، چون این نوشیدنی‌ها می‌توانند اثرات منفی روی سلامتی بدن داشته باشند و ممکن است یبوست را بدتر کنند. بعضی از افراد مبتلا به سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر به این نتیجه رسیده‌اند که نوشیدنی‌های گازدار باعث بدتر شدن علائمشان می‌شود. چنین افرادی بهتر است این نوشیدنی‌ها را مصرف نکنند.

۱۵. بیشتر ورزش کنید

تحقیقات مختلف به این نتیجه رسیده‌اند که ورزش کردن می‌تواند به بهبود علائم یبوست کمک کند. مطالعات بین سبک زندگی غیرفعال و افزایش خطر ابتلا به یبوست ارتباط برقرار کرده‌اند. به همین علت است که متخصصان توصیه می‌کنند برای افزایش حرکات روده ورزش کنید. البته باید در نظر داشته باشید که همه‌ی مطالعات موافق این نیستند که ورزش کردن به رفع یبوست کمک می‌کند. در نتیجه به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

بعضی از دیگر مطالعات هم به این نتیجه رسیده‌اند که با وجود اینکه ورزش کردن تعداد دفعات دفع مدفوع را افزایش نمی‌دهد، اما بعضی از علائم یبوست را کاهش می‌دهد. ورزش کردن با شدت متوسط در افراد مبتلا به سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر می‌تواند به بهبود علائم گوارشی کمک کند. هرچند توجه کنید که ورزش کردن با شدت زیاد می‌تواند علائم بعضی از افراد را بدتر کند. اگر می‌خواهید از ورزش برای درمان یبوست کمک بگیرید، ورزش‌های سبک از جمله شنا، دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی و دویدن آهسته را انجام دهید.

۱۶. قهوه‌، به‌ویژه قهوه‌ی کافئین‌دار بنوشید

مصرف قهوه در بعضی از افراد می‌تواند منجر به افزایش تعداد دفعات دفع مدفوع شود. علت این موضوع این است که قهوه عضلات موجود در دستگاه گوارش را تحریک می‌کند. یک مطالعه در سال ۱۹۹۸ میلادی به این نتیجه رسید که قهوه‌ی کافئین‌دار می‌تواند مانند وعده‌ی غذایی روده را تحریک کند.

قهوه‌‌ی کافئین‌دار در درمان یبوست ۶۰ درصد مؤثرتر از آب و ۲۳ درصد مؤثرتر از قهوه‌ی بدون کافئین است. قهوه ممکن است حاوی مقدار کمی فیبر محلول باشد که این موضوع از طریق بهبود تعادل باکتری‌های روده به پیشگیری از یبوست کمک کند. اثرات کافئین در تحریک روده در افراد مبتلا به سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر قوی‌تر است.

۱۷. غذاهای حاوی پروبیوتیک یا مکمل‌های پروبیوتیک بخورید

درمان یبوست با پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها ممکن است به پیشگیری از یبوست کمک کنند. پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده و مفیدی هستند که به‌طور طبیعی در روده وجود دارند. افراد می‌توانند از طریق خوردن مواد غذایی حاوی پروبیوتیک میزان پروبیوتیک بیشتری دریافت کنند. بعضی از افراد مبتلا به یبوست مزمن دچار عدم تعادل باکتری‌های روده هستند. مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک بیشتر می‌تواند به متعادل کردن باکتری‌های روده و پیشگیری از یبوست کمک کند.

یک بررسی در سال ۲۰۱۹ به این نتیجه رسید که مصرف پروبیوتیک‌ها به مدت ۲ هفته می‌تواند در درمان یبوست زنان و مردان اثرگذار باشد و تعداد دفعات دفع مدفوع را افزایش دهد. پروبیوتیک‌ها می‌توانند از طریق تولید اسیدهای چرب با زنجیره‌ی کوتاه به برطرف کردن یبوست کمک کنند.

اسیدهای چرب با زنجیره‌ی کوتاه ممکن است حرکات روده را بهبود ببخشند و دفع مدفوع را آسان‌تر کنند. همچنین می‌توانید مکمل‌های پروبیوتیک‌ را مصرف کنید. برای رفع یبوست مواد غذایی حاوی پروبیوتیک را میل کرده یا از مکمل‌های آن استفاده کنید. از جمله مواد غذایی حاوی پروبیوتیک می‌توانیم به ماست و کیمچی اشاره کنیم.

۱۸. مواد غذایی حاوی پری‌بیوتیک را مصرف کنید

پری‌بیوتیک‌ها کربوهیدرات‌های غیرقابل‌هضم هستند. فیبرهای غذایی از طریق افزایش حجم مدفوع یبوست را کاهش می‌دهند. این در حالی است که پری‌بیوتیک‌ها از طریق بهبود سلامت دستگاه گوارش این کار را انجام می‌دهند. فیبرهای پری‌بیوتیک از طریق تغذیه‌ی باکتری‌های مفید روده سلامت دستگاه گوارش را بهبود می‌بخشند. در حقیقت بعضی از پروبیوتیک‌ها ممکن است تعداد دفعات دفع مدفوع را افزایش داده و تعادل باکتری‌های روده را بهبود ببخشند. مواد غذایی حاوی پری‌بیوتیک شامل سیر، پیاز، موز و نخود می‌شوند.

۱۹. زنجبیل مصرف کنید

یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ به این نتیجه رسید که زنجبیل برای دستگاه گوارش مفید است. این ترکیب فشار روی روده‌ را کاهش می‌دهد که این موضوع ممکن است برای درمان یبوست مفید باشد. نتایج یک بررسی در سال ۲۰۱۵ نشان داد افرادی که ۱۰۰ میلی‌گرم عصاره‌ی زنجبیل مصرف کردند، در مقایسه با گروه کنترل که پلاسبو دریافت کردند، افزایش حرکات روده را تجربه کردند. علاوه بر این زنجبیل ممکن است به مدیریت سایر علائم از جمله حالت تهوع و نفخ که همراه با یبوست رخ می‌دهند کمک کند. معمولا مصرف زنجبیل برای کودکان و زنان باردار و شیرده بی‌خطر تلقی می‌شود. در حقیقت مصرف این ترکیب به تسکین حالت تهوع و درمان یبوست بارداری کمک می‌کند.

۲۰. آب لیموترش بخورید

لیموترش و سایر مرکبات حاوی مقدار زیادی ویتامین C و فیبر محلول در آب هستند. مرکبات همچنین می‌توانند روده‌ی بزرگ را تحریک کنند. احتمالا به همین دلیل است که بعضی از افراد زمانی که دچار یبوست می‌شوند، از مخلوط آب گرم و آب لیموترش برای افزایش حرکات روده‌ی خود استفاده می‌کنند. یک مطالعه‌ی حیوانی در سال ۲۰۲۱ روی موش‌ها به این نتیجه رسید که پودر پوست لیموترش به درمان کولیت کمک می‌کند. استفاده از آب لیموترش رقیق شده برای کودکان، همچنین زنان باردار و شیرده بی‌خطر است؛ هرچند حتما باید قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید.‌

۲۱. خاکشیر مصرف کنید

درمان یبوست شدید با خاکشیر از توصیه‌های رایج طب سنتی است. برای درمان یبوست با خاکشیر باید این گیاه‌ی دارویی را همراه با آب گرم مصرف کنید. خاکشیر به دلیل داشتن موسیلاژ در حضور آب متورم می‌شود و به دفع محتویات روده کمک می‌کند.

خاکشیر برای درمان یبوست شدید در سالمندان مفید است. چون لعاب خاکشیر روده را نرم و سطح درونی آن را لیز می‌کند و باعث می‌شود مدفوع راحت‌تر در روده حرکت کند.

توصیه‌هایی برای کنترل یبوست

هر مشکلی یک راه‌حل دارد و یبوست هم از این قاعده مستثنی نیست. می‌توانید برای کنترل یبوست نکات زیر را در نظر داشته باشید‌.

۱. بعضی از مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید

غلات سبوس‌دار، جو دوسر، برنج قهوه‌ای، سبزیجات و میوه‌هایی مانند سیب‌زمینی شیرین، کلم‌بروکلی، هلو، گلابی و توت‌ها را در رژیم غذایی خود جای دهید. میوه‌های خشک شده و مغزها هم غنی از فیبر هستند و به درمان یبوست کمک می‌کنند. بعضی از دیگر مواد غذایی مفید شامل حبوبات و ریواس می‌شوند.

۲‌. از مصرف بعضی از مواد غذایی اجتناب کنید

اگر هضم محصولات لبنی مانند شیر و پنیر برایتان دشوار است، از مصرف آن‌ها خودداری کنید. اگر دچار یبوست شدید، علاوه بر محصولات لبنی از خوردن گوشت قرمز، غذاهای یخ‌زده و غذاهای سرخ‌کردنی اجتناب کنید.

۳‌. تمرینات یوگا را انجام دهید

انجام بعضی از حرکات یوگا می‌تواند در درمان مشکلات گوارشی از جمله یبوست اثرگذار باشد.

سخن پایانی

یبوست عارضه‌ای است که بیشتر افراد در طول زندگی خود دست‌کم یک بار آن را تجربه می‌کنند. اگر دچار این عارضه‌ی ناخوشایند شدید، می‌توانید برای درمان آن از روش‌های خانگی کمک بگیرید. در این مقاله‌ از دیجی‌کالا مگ درباره‌ی علل، علائم و چگونگی درمان یبوست صحبت کردیم و در پایان توصیه‌هایی را برای کنترل آن در اختیارتان قرار دادیم. اگر راهکارهای خانگی ذکر شده در این مقاله را به کار بردید اما نتیجه‌ای نگرفتید، به پزشک مراجعه ‌کنید.

این مطلب در تاریخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۳ توسط «الهام زمانی» به‌روزرسانی شده است.
این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: stylecraze, medicalnewstoday, healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۲ دیدگاه
  1. ناشناس

    نداشتن استرس و تا حد امکان دوری از فضای مجازی و رسانه هم خیلی مهمه

  2. مبین

    ممنون از مقاله خوبتون.
    واقعا عالی بود.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X