درمان سریع گرفتگی صدا با چند راهکار ساده و مؤثر
گرفتگی صدا، یک مشکل بسیار شایع است که باعث میشود صدای شما بهطور غیرطبیعی تغییر کند و خشنتر به نظر برسد. گرفتگی صدا غالبا از مشکل تارهای صوتی ناشی میشود. تارهای صوتی بخشی از حنجره یا جعبهی صدای شما هستند و در گلو قرار دارند. التهاب، تورم و عفونی شدن تارهای صوتی میتواند باعث گرفتگی صدا شود. شایعترین علت این عارضه، سرماخوردگی یا عفونت گلو است که معمولا در عرض ۲ هفته خودبهخود از بین میرود. سرطان حنجره، یکی از علل نادر اما جدی گرفتگی صدا است که باعث میشود این مشکل برای مدت طولانی ادامه یابد. تا پایان مقالهی امروز دیجیکالا مگ همراهی ما باشید تا با دلایل و راههای درمان سریع گرفتگی صدا آشنا شوید.
شایعترین دلایل گرفتگی صدا
تشخیص علت گرفتگی صدا
راههای درمان سریع گرفتگی صدا
زمان مراجعه به پزشک
پیشگیری از خشن شدن صدا
شایعترین دلایل گرفتگی صدا
شما میتوانید به کمک تارهای صوتی و حنجرهی خود صحبت کنید. حنجره بالای نای (راهی هوایی که به سمت ریهها میرود) قرار دارد و تارهای صوتی که از ۲ نوار ماهیچهای تشکیل شدهاند در داخل حنجره هستند. وقتی صحبت میکنید، هوای ریههای شما باعث ارتعاش تارها میشود و امواج صوتی ایجاد میکند. به همین دلیل، التهاب و عفونت تارهای صوتی با تغییر یا گرفتگی صدا همراه است. این مشکل ممکن است از موارد زیر ناشی شود:
- سرماخوردگی یا عفونت دستگاهی تنفسی فوقانی
- رفلاکس اسید یا برگشت اسید معده به مری (گاهی اوقات، اسید تا تارهای صوتی بالا میرود)
- آلرژی
- استنشاق مواد سمی یا محرک
- سرطان گلو یا حنجره
- سرفههای مزمن
- سیگار کشیدن یا استفاده از نوشیدنیهای الکلی (بهخصوص همراه با هم)
- استفادهی بیش از حد از صدا (مانند فریاد زدن یا آواز خواندن) که بهمرور زمان میتواند باعث تورم تارهای صوتی شود یا ندول در آنها ایجاد کند.
دلایلی که شیوع کمتری دارند عبارتند از:
- ایجاد پولیپ روی تارهای صوتی
- آسیبدیدگی یا تحریک بهدلیل استفاده از لولهی تنفسی یا برونکوسکوپی
- آسیبدیدگی اعصاب و عضلات اطراف جعبهی صدا (در اثر ضربه یا جراحی)
- ورود جسم خارجی به مری یا نای
- بلعیدن یک مایع شیمیایی خشن
- تغییرات حنجره در دوران بلوغ
- سرطان تیروئید یا ریه
- کمکاری تیروئید
- آنوریسم آئورت توراسیک (تورم بخشی از آئورت که بزرگترین شریان بدن است)
تشخیص علت گرفتگی صدا
پزشک قبل از اینکه بهترین راه برای درمان سریع گرفتگی صدا را پیشنهاد دهد، گلو، گردن و دهان شما را معاینه میکند و از شما سوالاتی دربارهی علائم و سابقهی پزشکیتان میپرسد. سوالات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شدت گرفتگی صدا چقدر است؟
- این مشکل از چه زمانی شروع شد؟
- آیا گرفتگی صدا بهصورت دورهای میآید و میرود یا با گذشت زمان بدتر میشود؟
- آیا فریاد زدهاید، آواز خواندهاید، از صدای خود بیش از حد استفاده کردهاید یا زیاد گریه کردهاید (سوال دربارهی گریه کردن در مورد کودکان پرسیده میشود)؟
- آیا در معرض بخار یا مایع محرک قرار گرفتهاید؟
- آیا آلرژی دارید؟
- آیا تا به حال جراحی گلو انجام دادهاید؟
- آیا سیگار میکشید یا الکل مصرف میکنید؟
- آیا علائم دیگری هم دارید، مانند تب، سرفه، گلودرد، مشکل در بلع، کاهش وزن یا خستگی؟
بسته به علائم شما، پزشک ممکن است لارنگوسکوپی یا کشت گلو انجام دهد یا تستهای تصویربرداری (از جمله عکسبرداری با اشعهی ایکس، سیتی اسکن و MRI) را توصیه کند. همچنین ممکن است آزمایش خون انجام دهد. از آزمایش خون برای بررسی تعداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پلاکتها و اندازهگیری سطح هموگلوبین استفاده میشود.
راههای درمان سریع گرفتگی صدا
خودمراقبتی و استفاده از روشهای خانگی زیر میتواند به رفع گرفتگی صدا کمک کند:
- چند روز به صدای خود استراحت دهید. از فریاد زدن بپرهیزید و فقط در صورت لزوم صحبت کنید. همچنین نجوا نکنید، چون تارهای صوتی شما را بیشتر تحت فشار قرار میدهد.
- مقدار زیادی آب و مایعات مناسب بنوشید. مایعات میتوانند بعضی از علائم شما را تسکین دهند و گلویتان را مرطوب کنند.
- از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید. آنها گلوی شما را خشک کرده و گرفتگی صدا را بدتر میکنند.
- برای افزایش رطوبت هوا از دستگاهی بخور یا رطوبتساز استفاده کنید. این کار میتواند به باز شدن راهی هوایی و تسهیل تنفس کمک کند.
- دوش آب گرم بگیرید. بخار حاصل از حمام به باز شدن راههای هوایی، تامین رطوبت و درمان سریع گرفتگی صدا کمک میکند.
- سیگار کشیدن را ترک یا محدود کنید. دود سیگار گلو را خشک و تحریک میکند.
- مواد آلرژیزا را از محیط خود حذف کنید. آلرژیها اغلب میتوانند باعث تشدید یا ایجاد گرفتگی صدا شوند.
- درمان گرفتگی صدا با عسل و چای را امتحان کنید. هیچ چیز برای گلو آرامشبخشتر از یک لیوان چای گرم نیست. فواید چای را با اضافه کردن عسل به آن افزایش دهید. عسل میتواند به اندازهی داروهای بدون نسخه در درمان سرفه موثر باشد.
- از و داروهای ضداحتقان بهعنوان درمان خانگی گرفتگی صدا استفاده نکنید. آنها می توانند گلو را بیشتر تحریک و خشک کنند.
درمان سریع گرفتگی صدا با روشهای پزشکی
اگر راهکارهای خانگی برای درمان فوری گرفتگی صدا موثر نبودند، به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند به تعیین علت علائم شما و درمان مناسب آن کمک کند. روشی که برای درمان سریع صدا گرفتگی توصیه میشود، به علت بروز آن بستگی دارد. در ادامهی مطلب، به بعضی از این راهکارها اشاره میکنیم:
- سرماخوردگی یا عفونت سینوسی: اجازه دهید دورهی سرماخوردگی طی شود یا از داروهای سرماخوردگی بدون نسخه استفاده کنید. قبل از مصرف دارو برای درمان گرفتگی صدا در سرماخوردگی کودکان حتما با پزشک مشورت کنید.
- لارنژیت (التهاب حنجره): با پزشک صحبت کنید تا در صورت لزوم برای شما آنتیبیوتیک یا کورتیکواستروئید تجویز کند.
- بیماری رفلاکس معده به مری (GERD): داروهای مختلفی برای GERD وجود دارد، از جمله آنتیاسیدها و مهارکنندههای پمپ پروتون.
- سرطان حنجره: گزینههای درمانی شامل پرتودرمانی، شیمیدرمانی، ایمونوتراپی و جراحی است.
اگر به گرفتگی صدای مزمن و مداوم مبتلا هستید، ممکن است یک بیماری زمینهای داشته باشید. در بیشتر موارد، مداخلهی زودهنگام میتواند سلامتی شما را بهبود بخشد. شناسایی علت گرفتگی صدا و درمان بهموقع آن از بدتر شدن مشکل شما و آسیبدیدگی تارهای صوتی یا گلو جلوگیری میکند.
- غذا برای سرماخوردگی و گلودرد؛ ۲۳ خوراکی و نوشیدنی مفید برای درمان فوری
- چگونه بر مبنای علائم بهترین دارو را برای درمان سرماخوردگی انتخاب کنیم؟
زمان مراجعه به پزشک
گرفتگی صدا معمولا نگرانکننده نیست، اما ممکن است با بعضی از مشکلات پزشکی جدی مرتبط باشد. در موارد زیر توصیه میشود حتما با پزشک دربارهی علت و نحوهی درمان گرفتگی صدا مشورت کنید:
- مشکل در تنفس یا بلع
- طولانی شدن گرفتگی صدا (بیش از یک هفته برای کودکان و بیش از ۱۰ روز برای بزرگسالان)
- ترشح آب از دهان (بهخصوص در کودکان کمسن و سال)
- بروز گرفتگی صدا در شیرخوارانی که سن آنها کمتر از سه ماه است
ناتوانی ناگهانی در صحبت کردن یا کنار هم گذاشتن جملات منسجم ممکن است نشاندهندهی یک بیماری زمینهای جدی باشد.
پیشگیری از خشن شدن صدا
اکنون که با روشهای رفع گرفتگی صدا آشنا شدید، باید راههای پیشگیری از آن را هم بیاموزید. برای جلوگیری از بروز این مشکل میتوانید اقدامات متعددی انجام دهید، از جمله:
- الکل و سیگار را کنار بگذارید و از دود دست دوم سیگار دوری کنید. تنفس دود میتواند تارهای صوتی و حنجرهی شما را تحریک کرده و گلو را خشک کند.
- دستهای خود را مرتب بشویید. گرفتگی صدا اغلب بهدلیل عفونت ویروسی دستگاهی تنفسی ایجاد میشود. شستن دستها به جلوگیری از انتشار میکروبها و حفظ سلامتی شما کمک میکند.
- بدن خود را هیدراته نگه دارید. حداقل هشت لیوان آب در روز بنوشید. مایعات مخاط گلو را رقیق میکنند و آن را مرطوب نگه میدارند.
- از زیادهروی در مصرف مایعاتی که بدن شما را کمآب میکنند، اجتناب کنید. نوشیدنیهای حاوی کافئین ممکن است بهعنوان دیورتیک (ادرارآور) عمل کنند و باعث از دست دادن آب شوند.
- سعی کنید در برابر میل به پاک کردن گلوی خود مقاومت کنید. این کار ممکن است التهاب تارهای صوتی را افزایش دهد و باعث تحریک گلو شود.
کلام پایانی
گرفتگی صدا بسیار شایع است، به طوری که تقریبا یک سوم افراد در مقطعی از زندگی خود به آن مبتلا میشوند. هر فردی در هر سنی میتواند گرفتگی صدا را تجربه کند، اما این مشکل در افرادی که سیگار میکشند و کسانی که از صدای خود زیاد استفاده میکنند (مانند معلمها، خوانندگان، نمایندگان فروش و اپراتورهای مرکز تماس) بیشتر دیده میشود.
گرفتگی صدا باید پس از مدت کوتاهی برطرف شود؛ اما اگر بیشتر از ۱۰ روز طول بکشد، باید به پزشک مراجعه کنید. چون ممکن است از یک بیماری زمینهای جدی ناشی شود.
منابع: healthline, medlineplus, my.clevelandclinic