عرضهی بازیهای ایکسباکس روی پلتفرمهای رقیب چه وضعیتی دارد؟
چندی پیش بازی های فای راش (Hi-Fi Rush) یکی از بهترین بازیهای انحصاری پلتفرم ایکسباکس برای کنسول پلیاستیشن ۵ عرضه شد. این موضوع نشان داد که شرکت ایکسباکس استراتژی برای آینده تغییر کرده است و به دنبال تبدیل شدن به یک استودیوی بزرگ سازنده بازی است. حتی در کنار آن اعلام شد که قرار است عناوین انحصاری دیگر این شرکت نیز روی پلتفرمهای پلیاستیشن و نینتندو هم عرضه شود.
عرضه های فای راش روی پلتفرمهای دیگر در کنار ایده تبدیل شدن ایکسباکس به یک شرکت چند پلتفرمه به نظر استراتژی خوب و درستی میرسد. عناوینی که توسط شرکتهای کوچک طراحی شده و Triple A به حساب نمیآیند نیاز به کاربران بیشتر برای شهرت دارند و این کار مایکروسافت فرصت بسیار خوبی را در اختیار آنها قرار میدهد. البته عرضه این عناوین روی پلتفرمهای دیگر مشکلاتی دارد که نیازمند بررسی است.
برای مثال اینکه نسخه پلیاستیشن ۵ نسبت به نسخه ایکسباکس سری ایکس امکانات بیشتری داشته و حتی از لحاظ گرافیکی نیز کمی بهتر است. همین موضوع باعث شده که بسیاری از منتقدان نسبت به این حرکت مایکروسافت حساس باشند. به دلیل اینکه مایکروسافت شرایط بسیار خاصی را ایجاد کرده که باعث میشود سخت افزار خود این شرکت نیز تحت تأثیر قرار بگیرد.
با عرضه بازیهای انحصاری ایکسباکس روی پلیاستیشن ۵ فرصتهای بسیاری ایجاد میشود ولی مایکروسافت هم در شرایط بسیار حساسی قرار میگیرد. در نتیجه لازم است که تمامی اعمال را درست و به بهترین نحو انجام دهد. چیزی که رسانه متوجه شده، تعدادی مشکل با این بازیها است و این مشکلات در اول کار وجود دارند و امکان دارد که در آینده برطرف شوند.
مشکلات اصلی در این زمینه هستند که نسخه پلیاستیشن ۵ این عناوین امکانات بیشتری را به کاربران ارائه میدهد و این امکانات از بازی تا بازی دیگر متفاوت است. برای مثال برخی بازیها موارد بیارزشی را ارائه داده ولی عناوین دیگر امکانات اساسی را در نسخهی پلتفرمهای غیر ایکسباکس ارائه میدهند که اهمیت بیشتری دارد. بحث اصلی اینجاست که ایده تبدیل شدن شدن ایکسباکس به یک شرکت چند پلتفرمه خوب است ولی این شرکت باید عملکرد بهتری در این زمینه داشته باشد.
یکی از تبلیغات اساسی که شرکت مایکروسافت در مورد کنسول سری ایکس خود انجام میدهد این است که این دستگاه قدرتمندترین کنسول بازی بازار است. در نتیجه نسخهای از بازی که برای پلیاستیشن ۵ عرضه میشود نباید به هر نحوی بهتر از نسخه سری ایکس باشد. به دلیل اینکه به ادعای مایکروسافت تناقض پیدا میکند. در نتیجه بازیهایی که برای ایکسباکس در ابتدا عرضه میشوند باید کیفیت بهتری روی این کنسول داشته باشند تا ادعای مایکروسافت را اثبات کنند.
نسخه پلیاستیشن های فای راش کیفیت بالاتری دارد!
در این متن روی بازی های فای راش تمرکز میکنیم. اگر شما به دو نسخه این بازی توجه کنید متوجه خواهید شد که نسخه پلیاستیشن ۵ یک کپی کاملاً دقیق از نسخه سری ایکس است. همانطور که انتظار میرود ولی یک تفاوت بزرگ میان دو نسخه وجود دارد. کیفیت سایه در نسخه پلیاستیشن ۵ بهتر است نسخه سری ایکس است و این موضوع در تمام بازی وجود دارد.
رزولوشن بالای سایه در کنسول پلیاستیشن ۵ باعث شده که جزئیات بیشتری در این نسخه از بازی نسبت به نسخه سری ایکس نشان داده شود. نکته جالب اینجاست که نسخه سری اس کیفیت سایه کمتری نسبت به سری ایکس داشته و در میان کنسولهای نسل نهمی پایینترین سطح کیفیت سایه را در بازی های فای راش دارد که البته از این بازی انتظار میرود.
این نکته لازم به ذکر است که تنها تفاوت میان دو نسخه پلیاستیشن ۵ و ایکسباکس همین بحث سایه است. به جز این مورد هر دو کنسول بازی های فای راش را با نرخ فریم ۶۰ اجرا کرده و امکان دارد در برخی مواقع این نرخ فریم به زیر ۶۰ کاهش پیدا کند ولی چندان محسوس نیست. در نتیجه از لحاظ عملکردی هر دو کنسول مشابه عمل میکنند حتی با وجود اینکه نسخه پلیاستیشن ۵ کیفیت سایه بهتری دارد.
اینکه نسخه پلیاستیشن ۵ به هر نحوی بهتر از نسخه کنسول ایکسباکس باشد از لحاظ مدیریتی کمی عجیب به نظر میرسد و امکان دارد که یک اشتباه باشد. برای مثال نسخه کامپیوتر در بالاترین حالت ممکن شبیه به نسخه کنسول سری ایکس بوده و اینکه از استیم یا گیمپس باشد هم تفاوتی ندارد. با کمی بررسی بیشتر شما متوجه خواهید شد که در کامپیوتر هم کیفیت سایه در بالاترین حد خود قرار دارد ولی شرکت سازنده تصمیم گرفته که نسخه پلیاستیشن ۵ را بهتر طراحی کند.
ماجرای بررسی نسخههای مختلف بازی از کجا شروع شد؟
ماجرای بررسی نسخههای مختلف بازی از بازی گوست وایر: توکیو (Ghostwire: Tokyo) شروع شد که پس از چند سال انحصاری بودن برای کنسول پلیاستیشن ۵ برای ایکسباکس سری ایکس هم عرضه شد. شرکت تنگو حدود ۱ سال وقت داشت تا روی نسخه سری ایکس این بازی کار بکند ولی نسخه سری ایکس به شدت نسبت به پلیاستیشن ۵ ضعیفتر بود. حتی الان هم اگر شما از این بازی آزمون بگیرید نسخه پلیاستیشن ۵ در عملکرد ۱۲۰ فریم بر ثانیه بهتر کار میکند. این موضوع در زمان عرضه این بازی روی دو کنسول وجود داشت و هنوز هم ادامه دارد.
حتی اگر شما بازی را روی حالت Quality بگذارید و ری تریسینگ (Ray Tracing) را روشن کنید، کیفیت بالاتری در پلیاستیشن ۵ بدست خواهید آورد. حتی مشکلات سایه که در این بازی وجود داشت هم همچنان حضور دارد و این موضوع باعث اعتراض زیادی از طرف کاربران ایکسباکس شده است. مخصوصاض اینکه شرکت سازنده حدود ۱ سال زمان داشت تا این بازی را برای ایکسباکس سری ایکس بهینه کند و حتی نسخه بهتری از آن را عرضه کند. بحث اینجاست که طبق تبلیغ مایکروسافت سری ایکس قویترین کنسول بازار است در نتیجه بازیهای آن هم باید این موضوع را نشان دهد.
مورد دیگر بازی پنتیمنت (Pentiment) است. این بازی در کنسول پلیاستیشن ۵ حالت ۱۲۰ فریم بر ثانیه دارد که اصلاً در کنسول ایکسباکس وجود ندارد. دقت کنید که نرخ فریم ۱۲۰ اصلاً برای یک بازی مثل پنتیمنت لازم نیست ولی همین که روی کنسول ایکسباکس وجود ندارد بسیار عجیب است. نکته جالب اینجاست که به محض عرضه این قابلیت روی کنسول پلیاستیشن و استقبال خوب کاربران، نسخه ایکسباکس بازی پنتیمنت یک به روزرسانی دریافت کرده و حالت ۱۲۰ فریم را دریافت کرد. همانطور که انتظار میرود با عرضه نسخه ۱۲۰ فریمی بازی پنتیمنت ما شاهد عملکرد مشابه میان دو کنسول هستیم و تنها تفاوت میان دو دستگاه عملکرد کمی ضعیفتر سری ایکس است.
افت فریم برای یک بازی مثل پنتیمنت بسیار عجیب است. به دلیل اینکه این بازی به سبک دو بعدی و دیالوگی بوده که نشان میدهد چندان سنگین نیست. به همین دلیل است که حضور حالت ۱۲۰ فریم هم در آن اهمیت ندانی ندارد. با این حال این مشکل همچنان وجود داشته و شبیه به چیزی است که در بازی های فای راش شاهد آن هستیم. نکته مثبت اینجاست که مشکلات حالت ۱۲۰ فریم بازی پنتیمنت برطرف شد و به احتمال زیاد مشکلات بازی های فای راش نیز در کنسول سری ایکس از بین خواهد رفت.
ایکسباکس باید عملکرد بهتری داشته باشد
در کنار مشکلات و باگهای بازی عملکرد کنسولهای نسل نهمی به عوامل زیادی بستگی دارد. در نتیجه پس از بررسیهای بسیار زیاد و گذشت نزدیک به ۳ سال و نیم از عرضه کنسولهای نسل نهمی برنده این نسل از لحاظ عملکردی هنوز مشخص نیست. به دلیل اینکه برخی بازیها روی پلتفرمهای مختلف عملکرد متفاوتی دارند. با این حال وقتی مایکروسافت در تلاش است تا شرکتهای سازنده بازی بیشتری را تحت نظر خود بیاورد، باید تلاش کند که بهترین نسخه از یک بازی روی کنسولهای همین شرکت باشد.
در کنار آن این موضوع بسیار اهمیت دارد که مایکروسافت اثبات کند که کنسولهای ایکسباکس بهترین دستگاه برای تجربه بازیهای انحصاری این شرکت هستند. به همین دلیل این شرکت باید نظارت بیشتری روی بازیهای ساخته شده برای پلتفرمهای دیگر داشته باشد و نگذارد مشکلات عملکردی در بازیهای ساخته شده برای ایکسباکس وجود داشته باشد. مخصوصاً اینکه به زودی شاهد بازیهای بزرگی مثل دریای دزدان (Sea of Thieves) روی پلیاستیشن خواهیم بود که چندین سال است برای ایکسباکس عرضه شده است. عرضه این بازی روی پلتفرم پلیاستیشن میتواند بسیار جذاب باشد.
در حال حاضر تنها بازی های فای راش شرایط مناسب برای بررسی را دارد. نکته اینجاست که این بازی یکی از عناوین بسیار خوب و جذاب است. های فای راش ایده بسیار خوبی داشته و طراحی خیلی جالبی دارد که آن را به یکی از بهترین بازیهای سال ۲۰۲۳ میلادی تبدیل کرد. نکته اینجاست که بازی های فای راش با طراحی خاص و مخصوصاً توجه زیادی که به موسیقی داشت توانست طرفداران بسیاری بدست بیاورد و حضور آن در پلتفرم پلیاستیشن نیز با استقبال بسیار خوبی روبرو شد. در نتیجه امیدواریم که مایکروسافت توجه بیشتری به عرضههای بعدی داشته باشد و اثبات کند که از لحاظ سخت افزاری نیز بسیار قدرتمند است.
منبع: Eurogamer