حمله‌ی قلبی یا سوزش سر دل؛ چگونه به تفاوت این دو پی ببریم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
تفاوت حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل

حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل، ۲ بیماری متفاوت هستند. اما با توجه به اینکه مری و قلب در نزدیکی یکدیگر قرار دارند، این ۲ بیماری می‌توانند علامت مشابهی داشته و باعث درد قفسه‌ی سینه شوند. به همین دلیل است که بسیاری از مردم سوزش سر دل را با حمله‌ی قلبی اشتباه می‌گیرند یا بالعکس.

با توجه به اینکه حمله‌ی قلبی یک بیماری جدی است، نمی‌توان به‌سادگی تشخیص داد که آیا باید به اورژانس مراجعه کرد یا مصرف یک قرص آنتی اسید (ضد اسید معده) برای کاهش درد کافی است. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ به بررسی راه‌هایی می‌پردازیم که می‌توانند به ما در تشخیص تفاوت بین حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل کمک کنند. با ما همراه باشید.

تفاوت حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل

برای اینکه به‌خوبی درک کنیم چگونه این ۲ بیماری باعث درد قفسه‌ی سینه می‌شوند، ابتدا باید با نحوه‌ی بروز آن‌ها آشنا شویم.

حمله‌ی قلبی

اگر سرخرگی که خون و اکسیژن را به عضله‌ی قلب می‌رساند مسدود شود، حمله‌ی قلبی رخ می‌دهد. تجمع چربی و سایر مواد در عروق تغذیه‌کننده‌ی قلب باعث مسدود شدن سرخرگ‌ها می‌شود. در نتیجه، مناطقی از قلب خون و اکسیژن کافی دریافت نمی‌کنند. پزشکان به این حالت «ایسکمی» (Ischemia) می‌گویند.

برای درک بهتر ایسکمی، به این فکر کنید که ناگهان شروع به دویدن کنید. اگر ورزشکار حرفه‌ای نباشید، بعد از چند ثانیه احتمالا ریه‌های شما شروع به سوزش کرده و قفسه‌ی سینه‌اتان سفت می‌شود. این حالت نمونه‌ای از ایسکمی موقتی است که با کاهش سرعت دویدن بهبود پیدا می‌کند. با این حال، در فردی که دچار حمله‌ی قلبی شده قلب نمی‌تواند میزان جریان خون را افزایش دهد. این موضوع باعث بروز علائم مختلفی می‌شود که یکی از آن‌ها درد قفسه‌ی سینه است.

علائم بیماری قلبی می‌تواند بین افراد مختلف، متفاوت باشد. چون سرخرگ‌های متفاوتی خون را به نواحی مختلف قلب می‌رسانند و با توجه به اینکه کدامیک از آن‌ها دچار مشکل شود، ممکن است علائم متفاوت باشد. از سوی دیگر، بدن افراد نسبت به کمبود جریان خون و اکسیژن واکنش متفاوتی نشان می‌دهد.

احتمال وقوع مشکلات قلبی در افرادی که به فشار خون بالا، چربی خون بالا یا دیابت مبتلا هستند، بیشتر است. سیگار کشیدن و چاقی هم از دیگر عواملی هستند که می‌توانند شانس ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهند.

سوزش سر دل

سوزش سر دل

معده از طریق ترشح اسید مواد غذایی را هضم می‌کند. پوشش معده به حدی قوی است که این اندام تحت تأثیر اسید قرار نمی‌گیرد. اما اگر اسید معده وارد مری (لوله‌ی بین دهان و معده) شود، دچار سوزش سر دل شده و مری شما آسیب می‌بیند. پوشش مری با معده متفاوت است. هنگامی که اسید به مری می‌رسد، سوزشی را ایجاد می‌کند که می‌تواند باعث درد و ناراحتی قفسه‌‌ی سینه شود.

غذاهای پرچرب یا تند، مرکبات، نوشیدنی‌های الکلی و سیگار کشیدن باعث سوزش سر دل می‌شوند. مصرف غذا در ساعات پایانی شب یا بلافاصله قبل از خواب هم می‌تواند در بروز این مشکل گوارشی نقش داشته باشد.

مقایسه‌ی علائم حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل

آشنایی با علائم این ۲ بیماری به تشخیص آن‌ها از یکدیگر کمک می‌کند.

حمله‌ی قلبی

درد قفسه‌ی سینه، شایع‌ترین علامت حمله‌ی قلبی است. سایر علائم این بیماری در ادامه آورده شده‌اند؛

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • دردی که به گردن، فک یا پشت انتشار پیدا می‌کند.
  • تنگی نفس
  • تعریق که گاهی اوقات از آن به عنوان عرق سرد یاد می‌شود.
  • خستگی بدون دلیل

سوزش سر دل

سوزش سر دل، یک سوزش و احساس آزاردهنده است که از بالای معده شروع شده و به قفسه‌ی سینه می‌رسد. سایر علائم این بیماری را در ادامه مرور می‌کنیم؛

  • احساس اسید یا سوزش در قفسه‌ی سینه در هنگام دراز کشیدن
  • دردی که معمولا بعد از مصرف غذا ایجاد می‌شود.
  • دردی که می‌تواند از خوابیدن شما جلوگیری کند (به‌ویژه اگر بلافاصله قبل از خوابیدن غذا خورده باشید).
  • احساس طعم ترش یا اسیدی در دهان
  • معمولا درد ناشی از سوزش سر دل بعد از مصرف داروهای آنتی اسید بهتر می‌شود.

علائم حمله‌ی قلبی در زنان

علائم حمله‌ی قلبی در زنان

زنان بیش از مردان به علائم غیرمعمول حمله‌ی قلبی از جمله حالت تهوع مبتلا می‌شوند. بعضی از زنان به دلیل مشاهده‌ی علائمی مثل تنگی نفس و خستگی گمان می‌کنند که دچار آنفولانزا شده‌اند.

دلایل مختلفی وجود دارند که باعث می‌شوند زنان در مقایسه با مردان علائم متفاوتی را گزارش کنند. یکی از دلایل این است که بسیاری از زنان تصور می‌کنند که در معرض ابتلا به حمله‌ی قلبی قرار ندارند. دلیل دیگر آن است که زنان نسبت به مردان درد را به شکل متفاوتی تجربه می‌کنند.

هر روزه در سراسر دنیا زنان زیادی به حمله‌ی قلبی مبتلا می‌شوند. اگر سابقه‌ی ابتلا به بیماری‌های قلبی را دارید، در خانواده‌تان سابقه‌ی بروز این بیماری وجود دارد یا سیگار می‌کشید، هیچ علامتی را نادیده نگیرید.

آزمون تشخیص حمله‌ی قلبی از سوزش سر دل

اگر مطمئن نیستید که شما یا یکی از اطرافیانتان دچار حمله‌ی قلبی شده یا سوزش سر دل، سؤالات زیر را برای تشخیص بهتر بیماری استفاده کنید.

۱. چه عاملی باعث بهتر شدن علائم شما می‌شود؟

اگر به سوزش سر دل مبتلا باشید، معمولا نشستن و مصرف داروهای آنتی اسید باعث بهبود درد می‌شود. اما دراز کشیدن و خم شدن به جلو باعث بدتر شدن علائم می‌شود. در صورت ابتلا به حمله‌ی قلبی، داروهای آنتی اسید و نشستن باعث بهبود وضعیت شما نمی‌شوند. معمولا فعالیت بدنی علائم بیماری قلبی را تشدید می‌کند.

۲. آخرین بار چه زمانی غذا خورده‌اید؟

در مبتلایان به سوزش سر دل، به احتمال زیاد علائم ظرف چند ساعت پس از خوردن غذا ظاهر می‌شوند. اگر مدتی است که غذا نخورده‌اید، احتمالا علائم شما به سوزش سر دل مرتبط نیست.

۳. آیا درد به سایر نقاط بدنتان انتشار پیدا می‌کند؟

اگر به سوزش سر دل دچار شده باشید، ممکن است درد تا گلوی شما برسد. در صورت وقوع حمله‌ی قلبی، درد می‌تواند تا فک، پشت یا بازو گسترش پیدا کند.

۴. آیا تنگی نفس دارید یا عرق می‌کنید؟

معمولا در مبتلایان به سوزش سر دل چنین علائم شدیدی مشاهده نمی‌شود. در صورت ابتلا به حمله‌ی قلبی، این علائم نشان‌دهنده‌ی ایسکمی است و به همین دلیل در این شرایط به مراقبت اورژانسی نیاز است.

سایر دلایل درد قفسه‌ی سینه

سایر دلایل درد قفسه‌ی سینه

حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل، تنها دلایل درد قفسه‌ی سینه نیستند، اما از شایع‌ترین آن‌ها محسوب می‌شوند. سایر علل درد قفسه‌ی سینه در ادامه آورده شده‌اند؛

  • حمله‌ی اضطراب – حملات شدید اضطراب می‌توانند وحشتی را در شما ایجاد کنند که احساس کنید در حال مرگ هستید. حمله‌ی اضطراب باعث تنگی نفس و ترس شدید می‌شود.
  • اسپاسم عضلات مری – در بعضی افراد، مری دچار اسپاسم (سفتی) می‌شود. این حالت می‌تواند به بروز مشکلاتی مانند درد قفسه‌ی سینه منجر شود.
  • درد کیسه‌ی صفرا – این اندام با ترشح صفرا به هضم چربی‌های غذا در دستگاه‌ی گوارش کمک می‌کند. بیماری کیسه‌ی صفرا باعث درد شانه‌ها، بازوها و گردن و همچنین حالت تهوع و استفراغ می‌شود. معمولا درد ناشی از مشکلات کیسه‌ی صفرا بعد از مصرف یک وعده‌ی غذایی پرچرب شروع می‌شود.
  • پلورزی (Pleurisy) – این بیماری به التهاب پرده‌ی جنب (غشای نازکی که سطح ریه‌ها را می‌پوشاند) اشاره دارد که غالبا به دلیل سرفه‌ی شدید یا عفونت ایجاد می‌شود.

اقدامات لازم در هنگام ابتلا به درد قفسه‌ی سینه

اگر از درد قفسه‌ی سینه رنج می‌برید و فکر می‌کنید که این درد از حمله‌ی قلبی ناشی می‌شود، با اورژانس (شماره‌ی ۱۱۵) تماس بگیرید. گاهی اوقات، پرسنل فوریت‌های پزشکی به فرد توصیه می‌کنند که یک عدد آسپرین بجود (اگر حساسیت دارید، این کار را انجام ندهید). اگر قرص نیتروگلیسیرین یا اسپری دارید، استفاده از آن‌ها تا زمان رسیدن آمبولانس می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.

نحوه‌ی تشخیص حمله‌ی قلبی توسط پزشکان

تشخیص حمله‌ی قلبی

معمولا پزشکان از تست‌های زیر برای تشخیص حمله‌ی قلبی استفاده می‌کنند؛

  • نوار قلب (ECG) – یک روش تشخیصی ساده است که فعالیت الکتریکی قلب را بررسی می‌کند.
  • آزمایش خون – بعد از حمله‌ی قلبی، میزان بعضی پروتئین‌ها در خون افزایش پیدا می‌کند. با آزمایش خون می‌توان این پروتئین‌ها را در خون تشخیص داد.
  • تصویربرداری با اشعه‌ی ایکس از قفسه‌ی سینه – به پزشک اجازه می‌دهد تا اندازه‌ی قلب و عروق خونی آن را بررسی کند.
  • تست استرس (تست ورزش) – وضعیت قلب، تنفس و علائم شما را در هنگام استفاده از تردمیل ارزیابی می‌کند.
  • اکوکاردیوگرافی (تست اکو) – با استفاده از امواج صوتی قسمت‌های مختلف قلب شامل دیواره‌های قلب و دریچه‌های آن را بررسی می‌شود.
  • آنژیوگرافی – با تزریق ماده‌ی حاجب به داخل رگ‌ها و تصویربرداری همزمان با اشعه‌ی ایکس انجام می‌شود. از آنژیوگرافی برای تعیین تنگی یا انسداد عروق استفاده می‌شود.
  • سی تی اسکن (CT) و ام آر آی (MRI) – هر ۲ روش به تشخیص مشکلات قلبی و تعیین میزان آسیب‌دیدگی قلب کمک می‌کنند.

کلام پایانی

گاهی اوقات، حمله‌ی قلبی و سوزش سر دل علائم مشابهی داشته و هر دو باعث درد قفسه‌ی سینه می‌شوند. به عنوان یک قاعده‌ی کلی، اگر شک دارید که علائم شما در اثر سکته‌ی قلبی ایجاد شده یا سایر بیماری‌ها، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. علائم خود را نادیده نگرفته و منتظر نشوید تا ببینید که آیا بدتر می‌شوند یا خیر. این کار می‌تواند به بافت قلب آسیب جدی وارد کرده و زندگی شما را در معرض خطر قرار دهد.

اگر بعد از چند ساعت درد قفسه‌ی سینه برطرف شد، با پزشک خود تماس بگیرید. هم علائم حمله‌ی قلبی و هم علائم سوزش سر دل ممکن است بعد از مدتی فروکش کنند. حتما لازم نیست که درد برای مدت زمان زیادی طول بکشد تا نشان‌دهنده‌ی یک وضعیت جدی و خطرناک باشد.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما