۱۰ سبزی‌ و ادویه‌ی خوشمزه که خواص عجیبی برای سلامتی دارند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
ادویه‌های پرخاصیت

در طول تاریخ، همواره استفاده از گیاهان و ادویه‌ها اهمیت زیادی داشته است. بسیاری از گیاهان و ادویه‌ها قبل از اینکه در آشپزی از آن‌ها استفاده شود، به دلیل خواص دارویی در بین مردم شناخته‌شده بودند. امروزه پژوهش‌های مدرن علمی هم نشان داده‌اند که بسیاری از گیاهان و ادویه‌ها حواص و فواید قابل توجهی برای سلامتی دارند.

در ادامه مفید‌ترین و سالم‌ترین گیاهان و ادویه‌ها را معرفی می‌کنیم که پژوهش‌ها فواید آن‌ها را تأیید کرده‌اند. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

۱. دارچین (کاهش سطح قند خون و یک داروی ضد دیابت طبیعی و مؤثر)

دارچین

دارچین یکی از محبوب‌ترین ادویه‌ها است که در تهیه‌ی بسیاری از غذاها و محصولات غذایی از آن استفاده می‌شود. خواص دارویی دارچین به دلیل وجود ترکیبی به نام سینامالدهید در آن است. دارچین یک آنتی‌اکسیدان قدرتمند است، خواص ضدالتهابی دارد و میزان کلسترول و تری‌گلیسرید را در خون کاهش می‌دهد.

ویژگی ممتاز دارچین، تأثیر آن روی سطح قند خون است. این خاصیت دارچین با مکانیزم‌های مختلفی عمل می‌کند؛ علاوه بر اینکه باعث می‌شود تجزیه‌ی کربوهیدرات‌ها در دستگاه گوارش با سرعت کمتری انجام شود، در بهبود میزان حساسیت سلول‌ها به انسولین هم مؤثر است.

مطالعات نشان داده‌اند دارچین می‌تواند میزان قند خون ناشتا را بین ۱۰ تا ۲۹ درصد در بیماران دیابتی کاهش دهد که این میزان کاهش، مقدار قابل توجهی است.

برای اینکه از فواید دارچین بهره‌مند شوید، توصیه می‌شود هر روز بین نصف تا دو قاشق چایخوری (۱ تا ۶ گرم) دارچین مصرف کنید.

۲. مریم‌گلی (بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه)

شهرت این گیاه دارویی به دلیل خواص درمانی ویژه‌اش، به قرون وسطی و زمانی که برای جلوگیری از طاعون از آن استفاده می‌شد برمی‌گردد.‌ امروزه پژوهش‌ها نشان می‌دهند مریم‌گلی می‌تواند در بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه، به ویژه در بیماران مبتلا به آلزایمر مؤثر باشد.

یکی از عواملی که باعث ایجاد بیماری آلزایمر می‌شود، کاهش سطح استیل‌کولین در مغز است. استیل‌کولین یکی از انتقال‌دهنده‌‌های عصبی است و انتقال‌دهنده‌های عصبی، پیام‌رسان‌های شیمیایی هستند. مریم‌گلی از تجزیه‌ی استیل‌کولین جلوگیری می‌کند. در مطالعه‌ای که روی ۴۲ نفر از مبتلایان به آلزایمر خفیف تا متوسط انجام شد و به مدت ۴ ماه طول کشید، مشخص شد عصاره‌ی مریم‌گلی در بهبود عملکرد مغز بسیار مؤثر است. همچنین مطالعات نشان داده‌اند مریم‌گلی می‌تواند به تقویت حافظه کمک کند و همه‌ی افراد با هر سن و شرایطی می‌توانند از این مزیت بهره‌مند شوند.

۳. نعناع فلفلی (تسکین دردهای ناشی از IBS یا سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر و کاهش تهوع)

نعناع فلفلی

استفاده از نعناع فلفلی در طب سنتی و رایحه‌درمانی سابقه‌ای طولانی دارد. مانند بسیاری از گیاهان، نعناع فلفلی هم حاوی ترکیبات روغنی است. این ترکیبات روغنی عواملی را در خود جای داده‌اند که می‌توانند به سلامتی افراد کمک کنند.

بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند عصاره‌ی نعناع فلفلی می‌تواند در بهبود دردهای ناشی از سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر (IBS) مؤثر باشد. این عصاره باعث شل شدن ماهیچه‌های صاف در روده‌ی بزرگ می‌شود و در نتیجه، دردهای ناشی از حرکات روده را تسکین می‌دهد. علاوه بر این، عصاره‌ی نعناع فلفلی می‌تواند به کاهش نفخ شکم کمک کند که یکی از علائم رایج در مشکلات گوارشی است.

همچنین بعضی مطالعات نشان داده‌اند رایحه‌درمانی با عصاره‌ی نعناع فلفلی می‌تواند به کاهش و درمان تهوع کمک کند. در یک پژوهش، بر روی بیش از ۱۱۰۰ نفر از زنان باردار مطالعه انجام شد. در این پژوهش مشخص شد رایحه‌درمانی با عصاره‌ی نعناع فلفلی تهوع را تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد. مطالعه‌‌ی دیگری در این زمینه نشان داد این روش درمانی درباره‌ی کاهش تهوع بعد از عمل‌های جراحی به ویژه عمل سزارین هم مؤثر است.

۴. زردچوبه (سرشار از کورکومین؛ آنتی‌اکسیدانی قوی با خواص ضد التهابی)

رنگ زرد ادویه‌ی کاری به دلیل وجود زردچوبه در آن است. زردچوبه حاوی ترکیبات مختلفی است که همگی خواص دارویی دارند اما مهم‌ترین آن‌ها کورکومین است. کورکومین یک آنتی‌اکسیدان بسیار قدرتمند است که از آسیب‌های استرس اکسیداتیو پیشگیری ‌می‌کند و در تقویت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی بدن مؤثر است. این ویژگی مهمی است چرا که استرس اکسیداتیو یکی از عوامل اصلی ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها است و در روند سالخوردگی هم نقش اساسی دارد.

همچنین کورکومین خاصیت ضدالتهابی دارد و اثربخشی آن در این زمینه به اندازه‌ای قابل توجه است که می‌توان آن را با داروهای ضدالتهاب مقایسه کرد. در بسیاری از بیماری‌های مزمن، این التهاب‌های خفیف اما طولانی‌مدت هستند که باعث تداوم بیماری می‌شوند. بنابراین تعجبی ندارد که کورکومین بتواند در حفظ سلامتی تا به این اندازه مؤثر باشد. برای نمونه، مطالعات نشان می‌دهند کورکومین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سرطان را کاهش می‌دهد، در بهبود عملکرد مغز مؤثر است، از پیشرفت آلزایمر جلوگیری می‌کند و علاوه بر کاهش التهاب مفاصل، دردهای ناشی از التهاب مفاصل را هم تسکین می‌دهد.

۵. ریحان مقدس ( کمک به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونت‌ها)

ریحان مقدس

ریحان مقدس را نباید با ریحان معمولی یا ریحان تایلندی اشتباه گرفت. در بین مردم هند این نوع از ریحان به‌عنوان یک گیاه مقدس شناخته می‌شود.

مطالعات نشان داده‌اند ریحان مقدس می‌تواند از رشد عوامل عفونت‌زا مانند باکتری‌ها و قارچ‌ها جلوگیری کند. همچنین در بعضی از مطالعات مشخص شد ریحان مقدس به تکثیر سلول‌هایی که در ایمنی سلولی نقش دارند کمک می‌کند و از این طریق باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود. علاوه بر این فواید، ریحان مقدس سطح قند خون ناشتا و بعد از غذا را کاهش می‌دهد و در درمان اضطراب به ویژه اضطراب ناشی از افسردگی مؤثر است.

۶. فلفل قرمز (سرشار از کاپسی‌سین؛ دارای خواص ضدسرطانی و کاهش‌دهنده‌ی اشتها)

وقتی می‌خواهیم طعم تندی یک غذا کاملا محسوس باشد از فلفل قرمز استفاده می‌کنیم. فلفل قرمز حاوی ماده‌ی مؤثره‌ای به نام کاپسی‌سین است که بسیاری از مطالعات تأثیر آن در کاهش اشتها و افزایش چربی‌سوزی را تأیید کرده‌اند. بر اساس همین نتایج علمی، بسیاری از محصولاتی که به‌عنوان مکمل‌های کاهش وزن تولید می‌شوند حاوی کاپسی‌سین هستند.

بعضی مطالعات نشان می‌دهند اگر به طور منظم از فلفل قرمز استفاده نمی‌کنید، اضافه کردن یک گرم فلفل قرمز به وعده‌های غذایی باعث کاهش اشتها و افزایش چربی‌سوزی در شما می‌شود. البته اگر به خوردن غذاهای تند عادت کرده‌اید، این یک گرم فلفل هیچ تأثیری در شما ندارد چرا که تکرار مصرف می‌تواند تطبیق‌پذیری ایجاد کند.

همچنین مطالعه روی حیوانات نشان داده است کاپسی‌سین در درمان بعضی از سرطان‌ها از جمله سرطان ریه، کبد و پروستات مؤثر است. البته این اثربخشی در انسان هنوز یک فرضیه‌ی تأییدنشده است و اثبات آن به پژوهش‌های زیادی نیاز دارد.

۷. زنجبیل (درمان تهوع و دارای خواص ضدالتهابی)

زنجبیل

زنجبیل علاوه براینکه یک ادویه‌ی محبوب است، در روش‌های درمانی جایگزین هم کاربردهای فراوانی دارد.

بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند یک گرم زنجبیل می‌تواند تهوع را به خوبی درمان کند. این تهوع می‌تواند ناشی از بارداری، شیمی‌درمانی، بیماری حرکت و دریازدگی باشد.

همچنین زنجبیل خواص ضدالتهابی دارد و به تسکین درد کمک می‌کند. در واقع زنجبیل یک داروی ضد التهاب طبیعی و قدرتمند است. مطالعه روی افرادی که در معرض ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ بودند نشان داد مصرف روزانه‌ی ۲ گرم عصاره‌ی زنجبیل میزان التهاب روده‌ی بزرگ را کاهش می‌دهد و در این اثربخشی مانند آسپرین عمل می‌کند. بعضی از پژوهش‌ها هم نشان می‌دهند استفاده از یک ترکیب گیاهی حاوی زنجبیل، دارچین، ماستیک (نوعی صمغ) و روغن کنجد می‌تواند بعضی از علائم آرتروز مانند درد و کاهش انعطاف‌پذیری مفاصل را درمان کند. اثربخشی این ترکیب گیاهی مانند آسپرین و ایبوپروفن است.

۸. شَنبَلیله (بهبود کنترل قند خون)

یکی از سبزی‌های معطر و ادویه‌های پرخاصیت که زیاد مصرف می‌کنیم، شنبلیله است. در طب آیورودا از شنبلیله برای تقویت میل جنسی و صفات مردانه استفاده می‌شود.

در حالی که هنوز تأثیر شنبلیله بر سطح تستوسترون ثابت نشده است اما به نظر می‌رسد این گیاه تأثیرات مفیدی روی قند خون دارد. شنبلیله حاوی نوعی پروتئین گیاهی به نام هیدروکسی ایزولوسین ۴ است که می‌تواند در بهبود عملکرد هورمون انسولین مؤثر باشد. بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند مصرف روزانه‌ی یک گرم عصاره‌ی شنبلیله، به ویژه در بیماران دیابتی می‌تواند سطح قند خون را کاهش دهد.

۹. رزماری (کمک به جلوگیری از آلرژی و گرفتگی بینی)

رزماری

رزماری حاوی ماده‌ی مؤثره‌ای به نام رزمارینیک اسید است که می‌تواند در متوقف کردن واکنش‌های آلرژیک و برطرف کردن گرفتگی بینی مؤثر باشد. در یک پژوهش، بر روی ۲۹ نفر از افرادی که علائم آلرژی داشتند مطالعه انجام شد. در این پژوهش مشخص شد مصرف دوزهای ۵۰ و ۲۰۰ میلی‌گرمی از رزمارینیک اسید در جلوگیری از تداوم علائم آلرژی مؤثر است. همچنین رزمارینیک اسید با کاهش گرفتگی بینی، تعداد سلول‌های ایمنی موجود در مخاط بینی را هم کاهش می‌دهد.

۱۰. سیر (مقابله با بیماری‌ها و بهبود سلامت قلب)

در طول تاریخ، دلیل اصلی استفاده از سیر خواص دارویی آن بوده است. امروزه پژوهش‌های علمی نشان داده‌اند فواید سیر به دلیل وجود ترکیبی به نام آلیسین در آن است. عامل بوی متمایز سیر هم همین ترکیب است.

مکمل‌های حاوی سیر برای مقابله با بیماری‌ها به ویژه سرماخوردگی کاملا شناخته‌شده هستند. اگر زیاد دچار سرماخوردگی می‌شوید، اضافه کردن کمی سیر بیشتر به رژیم غذایی می‌تواند بسیار مفید باشد.

علاوه بر این، شواهد علمی قانع‌کننده‌ای درباره‌ی تأثیرات مثبت سیر در سلامت قلب وجود دارد. مصرف مکمل‌های حاوی سیر در افرادی که کلسترول بالا دارند، می‌تواند میزان کلسترول بد (LDL) را بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش دهد. همچنین مطالعه روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان می‌دهد مکمل‌های حاوی سیر می‌توانند فشار خون را در این افراد تا حد قابل توجهی کاهش دهند. در بعضی مطالعات مشخص شد مکمل‌های حاوی سیر به اندازه‌ی داروهای کاهش‌دهنده‌ی فشار خون مؤثر هستند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X