فناوری HDCP در برابر HDMI؛ چه تفاوتهایی وجود دارد؟
احتمالا به کرات اسم درگاه HDMI را شنیدهاید اما فناوری HDCP چیزی است که کمتر با آن برخورد کردهاید. جالب است بدانید که دو تکنولوژی نامبرده به شدت شبیه به یکدیگر هستند اما تفاوتهایی بین HDMI و HDCP وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به طور مفصل و همچنین به زبان ساده به این موضوع بپردازیم.
فناوری HDCP چیست؟
فناوری HDMI چیست؟
تفاوت بین فناوری HDCP و HDMI
HDMI و HDCP؛ دو تکنولوژی که دیگر آنها را با یکدیگر اشتباه نمیگیرید
دو تکنولوژی HDMI و HDCP برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار میگیرند اما جالب است بدانید که شما در حقیقت با استفاده از هر دو فناوری HDCP و HDMI از یک محتوای دیجیتالی لذت میبرید. در ادامه ابتدا فناوری HDCP را تعریف کرده و سپس تفاوت این ویژگی را با HDMI توضیح میدهیم.
فناوری HDCP چیست؟
HDCP مخفف عبارت High-bandwidth Digital Content Protection به معنای «حفاظت از محتوای دیجیتال با پهنای باند بالا» است. بر همین اساس، HDCP به یک پروتکل ارتباطی تلقی میشود که از محتوای دیجیتالی کپیرایت در برابر ضبط شدن غیر قانونی محافظت میکند. به زبان سادهتر، اگر شما در حال پخش یک محتوای ویدیویی هستید، تمام ابزارهای مورد نیاز، از صفحه نمایش گرفته تا حتی کابل اتصالِ دستگاه پخش به مانیتور یا تلویزیون باید با فناوری HDCP سازگار باشند؛ در غیر این صورت، شما با یک صفحه سیاه یا حتی پیامهای خطا روبهرو خواهید شد.
در واقع HDCP کاری میکند تا پخشکنندهی بلوری و کابل اطلاعات صوتی و تصویری را در قالب یک پیام رمزگذاری شده از طریق کابل به صفحه نمایش مثل تلویزیون هوشمند، پروژکتور یا حتی مانیتور انتقال دهند. سپس دو دستگاه، یعنی پخشکننده دیجیتال و صفحه نمایش به اصطلاح به یکدیگر دست میدهند (Handshake) تا کدهای امنیتی از طریق پروتکل HDCP بین دو دستگاه رد و بدل شود. اگر این فرایند با موفقیت آمیز انجام شود، تلویزیون یا مانیتور مربوطه سیگنال را از حالت رمزگذاری شده خارج کرده و در نهایت شما با محتوای بصری روبهرو خواهید شد.
یک نکتهی مهم که باید به آن اشاره کنیم در این موضوع خلاصه شده که فناوری HDCP دارای نسخههای متفاوت است. در حال حاضر که این مطلب نوشته میشود، دو نسخه HDCP 1.4 و HDCP 2.2 وجود دارد. اگر شما در حال تماشای هر نوع محتوا با کیفیت 4K و حتی بیشتر هستید، شما حتما باید دستگاههایی سازگار با HDCP 2.2 داشته باشید. حتی کابل تصویر هم باید با این نسخه از فناوری HDCP سازگار باشد. در غیر این صورت، باید محتواهای بین ۱۰۸۰ پیکسل تا 4K را تماشا کنید تا دستگاه و کابلها با پروتکل HDCP 1.4 به طور کامل سازگار باشند؛ چرا که این مدل پروتکل توسط اکثر دستگاهها و کابلها پشتیبانی میشود.
فناوری HDMI چیست؟
HDMI مخفف High Definition Multimedia Interface به معنای «رابط چند رسانهای با کیفیت بسیار بالا» است. در واقع HDMI یک رابط دیجیتالی برای اتصال دو دستگاه دیجیتال محسوب میشود تا اطلاعات صوتی و ویدیویی بین دو دستگاه رد و بدل شود. کابل HDMI در واقع محتوای ویدیویی را با همین متد روی تلویزیون و مانیتور به نمایش میکشد؛ چرا که در نقش یک رابط بین دستگاه پخشکننده و صفحه نمایش عمل میکند. البته کابلهای HDMI باید متناسب با دستگاه پخش کننده دیجیتال و صفحه نمایش باشند.
کابلهای HDMI اغلب با HDCP سازگار هستند؛ به این معنا که شما میتوانید دو دستگاه سازگار با HDCP را به یکدیگر متصل کنید. یکی دیگر از کابلهایی که از پروتکل HDCP پشتیبانی میکند، کابل DVI یا Digital Visual Interface است که جزو یکی دیگر از ملزومات برای نمایش محتوای تصویری به حساب میآید.
تفاوت بین فناوری HDCP و HDMI
حالا که معنی و صد البته مکانیسم HDMI و HDCP را به خوبی میدانیم، توضیح تفاوتهای بین این دو تکنولوژی راحتتر است. همانطور که متوجه شدهاید HDCP یک قابلیت مبتنی بر نرم افزار و HDMI یک تکنولوژی مبتنی بر سخت افزار محسوب میشود. HDCP را میتوانیم یک مقیاس امنیتی تعریف کنیم که بر مبنای پروتکل مشخص عمل میکند تا محتوای دیجیتالی به صورت غیر قانونی ضبط نشود، در حالی که HDMI یک کابل رابط است که سیگنالهای بین دو دستگاه دیجیتال را منتقل میکند.
HDMI و HDCP؛ دو تکنولوژی که دیگر آنها را با یکدیگر اشتباه نمیگیرید
باید اعتراف کرد که HDCP بیشتر به سود صاحبان محتوا است که حسابی دلشان میخواهد با نقض قانون کپی رایت و سرقت محتوای دیجیتال مبارزه کنند. این موضوع شاید در برخی سناریوها ناخوشایند باشد، اما اگر تمام اجزای دستگاه پخش به خصوص کابل HDMI با پروتکل HDCP سازگار باشد، قطع به یقین شما از محتوای بصری دلخواهتان بدون هیچ مشکلی لذت خواهید برد.
در این مطلب تلاش کردهایم با توضیح HDCP و HDMI به طور ساده و مختصر به شما کمک کنیم تا این دو واژهی تخصصی دنیای فناوری را مثل بسیاری از مردم به اشتباه استفاده نکنید.
منبع: makeuseof