بقایای دنباله‌دار هالی این هفته یک بارش شهابی می‌آفریند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
عکسی ترکیبی از بارش شهابی اتا دلوی در استرالیا

با به اوج رسیدن بارش شهابی «اتا دلوی» رصدگران در آسمان این هفته می‌توانند انتظار چند شب هیجان‌انگیز را داشته باشند.

بارش شهابی اتا دلوی که از سه‌شنبه شب آغاز می‌شود و تا پنج‌شنبه ادامه دارد، چهارشنبه پیش از طلوع آفتاب به اوج خود می‌رسد. عرض‌های جغرافیایی پایین‌تر بهترین شرایط رصدی را دارند و تنها کاری که برای دیدن آن باید انجام دهید دقت در آسمان تاریک بالای سر است.

بارش شهابی اتا دلوی چیست؟

همان‌طور که نام بارش هم نشان می‌دهد، کانون آن‌ها در ستاره‌ی اتا از صورت فلکی «دلو» (Aquarius) یا آبریز است و هر سال با عبور زمین از بقایای دنباله‌ی دنباله‌دار هالی (1P/Halley) بارش شهابی «اتا دَلوی» (Eta Aquarids) به اوج خود می‌رسد. بارش شهابی جباری (Orionids) در ماه اکتبر (مهر و آبان) هم از همین دنباله‌دار ناشی می‌شود.

دنباله‌دار معروف هالی تقریبا هر ۷۶ سال از زمین قابل مشاهده خواهد بود. آخرین بار در سال ۱۹۸۶ دیده شده است و تا سال ۲۰۶۱ دیگر قابل مشاهده نخواهد بود.

دنباله‌دار هالی

عکسی از دنباله‌دار هالی
Credit: NASA

به گفته‌ی ناسا هر ساله هنگامی که زمین از مدار این دنباله‌دار می‌گذرد، بقایای این دنباله‌دار با سرعت ۲۴۰ هزار کیلومتر بر ساعت به جو می‌رسند و این سرعت زیاد باعث می‌شود تا شهاب‌ها به‌خوبی قابل مشاهده باشند. شهاب‌های پرسرعت معمولا گردوغبار درخشانی را در پشت سر خود برجای می‌گذارند و شلیک‌های ستاره‌ای باشکوهی خلق می‌کنند.

در شرایط عادی در این بارش شهابی سالانه حدود ۳۰ شهاب در ساعت قابل مشاهده خواهد بود اما این میزان برای عرض‌های شمالی‌تر تا حدود ۱۰ شهاب در ساعت کاهش می‌یابد.

زمان و مکان مشاهده‌ی بارش

اگرچه بارش شهابی اتا دلوی از هر دو نیمکره قابل مشاهده است اما عرض‌های جغرافیایی جنوبی‌تر، شرایط رصدی بهتری دارند و مناسب‌ترین زمان دیدن آن یک تا دو ساعت پیش از طلوع آفتاب در چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت (۵ می) است. برای رصد نباید در کانون بارش متمرکز شوید بلکه باید در اطراف آن و سراسر آسمان در جست‌وجوی شهاب‌ها باشید.

نمایی از کانون بارش در صورت فلکی دلو

نمایی از کانون بارش در صورت فلکی دلو

در آسمانی صاف و تا جای ممکن دور از آلودگی نوری حضور یابید و حدود ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت به چشمان خود فرصت دهید تا به تاریکی آسمان عادت کنند. کانون بارش در شرق و ارتفاع پایین قرار دارد که با شکل Y-مانند ظرف آب از صورت فلکی دلو مشخص است. اما همان‌طور که بیان شد برای تماشای شهاب‌ها نباید بر کانون بارش متمرکز شد و هر جای آسمان احتمال دیدن آن‌ها وجود دارد.

عکس کاور: عکسی ترکیبی از بارش شهابی اتا دلوی در استرالیا سال ۲۰۱۳

Credit: Colin Legg

منبع: CBS News



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X