ریزش مو در زنان؛ دلایل و روشهای درمان
ریزش مو در زنان زمانی اتفاق میافتد که بیش از ۱۲۵ تار مو در روز از دست بدهند. تقریباً یک سوم از زنان در دورهای از زندگی خود ریزش مو (آلوپسی) را تجربه میکنند. دو سوم زنان یائسه دچار نازک شدن مو یا لکههای طاسی در سر میشوند. ریزش مو تأثیر بیشتری بر زنان میگذارد زیرا از نظر اجتماعی این مشکل برای آنها چندان قابلپذیرش نیست. آلوپسی میتواند بهشدت بر سلامت عاطفی و کیفیت زندگی زنان تأثیر منفی بگذارد. متخصص پوست و مو میتواند علت ریزش مو در زنان را تشخیص دهد و راههای درمان این مشکل را متناسب با نوع ریزش مو، پیشنهاد کند. در این مطلب از دیجیکالا مگ همراه باشید تا کمی بیشتر در مورد دلایل، انواع و روشهای درمان ریزش مو در زنان بدانید.
ریزش مو در خانمها چیست؟
چرخهی رشد مو چیست؟
انواع ریزش مو در زنان
ریزش مو در زنان چقدر شایع است؟
علائم ریزش مو در زنان
علت ریزش مو در زنان
روشهای درمان ریزش مو در زنان
با چه آزمایشهایی میتوان ریزش مو در زنان را تشخیص داد؟
ریزش مو در خانمها چیست؟
به طور میانگین انسان روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو را از دست میدهد. ریزش مو طبیعی بخشی از یک تعادل است بدین صورت که برخی از موها میریزند درحالیکه برخی دیگر رشد میکنند. وقفه در این تعادل طبیعی را ریزش مو میگویند یعنی زمانی که موهای بیشتری از دست میروند و موهای کمتری رشد میکنند و جایگزین موهای از دست رفته میشوند. اصطلاح پزشکی ریزش مو «آلوپسی» است.
مو تقریباً در تمام سطوح پوست بدن به جز کف دستها، کف پاها، لبها و پلکها رشد میکند. به موهای روشن، ظریف و کوتاه بدن موهای زائد گفته میشود بهعبارتدیگر موهایی که در قسمتهای دیگر بدن زنان به جز سر، مژه و ابرو رشد میکنند، اغلب موهای زائد یا اضافی گفته میشود.
چرخهی رشد مو چیست؟
رشد مو دارای سه چرخهی اصلی است.
۱- مرحله آناژن
مرحله آناژن یا مرحله رشد میتواند بین دو تا هشت سال طول بکشد. بهطورکلی حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد از موهای سر شما در این مرحله قرار دارد.
موهای کوتاهتر شما مانند موی ابرو و مژهها، موهای بازو و پا دارای فاز آناژن کوتاهی در حدود یک ماه هستند. موهای سر شما میتوانند تا شش سال یا حتی بیشتر دوام بیاورند.
۲- مرحله کاتاژن
مرحلهی بعدی، کاتاژن یا مرحله گذار است زمانی است که فولیکولهای مو کوچک میشوند. این مرحله حدود دو تا سه هفته طول میکشد.
۳- مرحله تلوژن
مرحله آخر، تلوژن یا مرحله استراحت است که حدود دو تا چهار ماه طول میکشد. در پایان این مرحله است که موها میریزند.
انواع ریزش مو در زنان
سه نوع ریزش مو در زنان وجود دارد.
۱- آلوپسی آندروژنتیک
این نوع ریزش مو با نامهای آلوپسی با الگوی زنانه، ریزش مو با الگوی زنانه یا FPHL و طاسی شناخته میشود که مهمترین علت و شایعترین نوع آن است. موها در آلوپسی آندروژنتیک در قسمت بالا و پهلوی سر نازک میشوند.
۲- آناژن افلوویوم
معمولاً داروها باعث ایجاد این نوع ریزش مو در زنان میشوند زیرا برخی داروها مانند داروهای شیمیدرمانی، فولیکول موی درحالرشد را به خطر میاندازند و به آن آسیب میزنند.
۳- تلوژن افلوویوم
این نوع ریزش مو با افزایش تعداد فولیکولهای مو که به فاز تلوژن میرسند، شروع میشود. این همان مرحلهی آخر چرخهی رشد مو است که در آن موها میریزند.
ریزش مو در زنان چقدر شایع است؟
بسیاری از مردم فکر میکنند که ریزش مو تنها برای مردان اتفاق میافتد درحالیکه مطالعات نشان میدهند که بیش از ۵۰ درصد زنان، ریزش موی قابلتوجهی را در ادوار مختلف عمر خود تجربه میکنند. همانطور که قبلاً گفتیم مهمترین علت ریزش مو در زنان آلوپسی با الگوی زنانه یا همان FPHL است.
علائم ریزش مو در زنان
در این بخش مهمترین علائم ریزش مو در خانمها بررسی میکنیم. اگر این علائم را در خود به مدت طولانی مشاهده کردید، حتماً به متخصص پوست و مو برای تشخیص علت و درمان ریزش مو مراجعه کنید.
- مشاهدهی ریزش موها به تعداد زیاد و بهصورت روزانه
- داشتن تعداد قابلتوجهی از موهای نازکتر یا ازدسترفته مخصوصاً در قسمت بالای سر
- دیدن پوست سر از میان موهایتان
- بستن دماسبیهای کوچکتر و کمحجم شدن موها
- احساس شکستگی در موها
علت ریزش مو در زنان
دلایل متعددی برای ریزش مو در زنان وجود دارد که میتوان در اینجا به برخی از آنها اشاره کرد، از جمله:
- فولیکولهای آسیبدیدهی مو
- تغییر در عادات غذایی شما مانند کاهش وزن سریع
- فشار
- درمانهایی مانند شیمیدرمانی یا پرتودرمانی
- وجود یک بیماری زمینهای مانند تیروئید غیرطبیعی، کمخونی، کمبود ویتامین و مواد مغذی و غیره
- تغییرات هورمونی در زنان مانند بارداری و یائسگی
- برخی داروها و مکملها مانند داروهای فشار خون، داروهای نقرس و دوزهای بالای ویتامین A
- سابقهی ژنتیکی (اگر ریزش مو در سابقه خانوادگی بیولوژیکی شما وجود داشته باشد.)
روشهای درمان ریزش مو در زنان
شاید از خود بپرسید ریزش مو در زنان چگونه درمان میشود؟ باید بگوییم درمان ریزش مو به علت آن بستگی دارد.
به طور خلاصه برخی از درمانهای ریزش مو شامل موارد زیر است:
- میزان استرس خود را با کارهایی مانند صحبتکردن با یک تراپیست یا مدیتیشن و یوگا کاهش دهید.
- از محصولات مو مانند انواع شامپو و نرمکننده مو که با موهای شما سازگار نیستند و به آنها آسیب میرسانند، استفاده نکنید.
- جهت رفع کمبود ویتامینها و مواد مغذی موردنیاز بدن خود، ویتامینها یا مکملها مناسب مصرف کنید.
- روتین مراقبت و آرایش موهای خود را جهت مراقبت از فولیکولهای موهایتان تغییر دهید.
- مصرف دارو برای ریزش مو تحتنظر متخصص پوست و مو
- مدیریت هرگونه شرایط بهداشتی زمینهای برای جلوگیری از ابتلا به قارچ و…
- علاوه بر موارد فوق، متخصص پوست و مو میتواند از انواع لیزر برای درمان ریزش موی شما استفاده کند.
- میکرونیدلینگ پوست سر با و بدون استفاده از ماینوکسیدیل
- تزریق پلاسمای غنی از پروتئین (PRP) برای تحریک ریشه برای رشد مجدد مو
- جراحی کاشت مو
قبل از شروع هر نوع درمان ریزش مو، مهم است که با متخصص پوست و موی خود برای انتخاب بهترین درمان باتوجهبه شرایطتان صحبت کنید.
اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران یائسگی به سر میبرید، احتمالاً استفاده از برخی روشهای درمان برای شما ایمن نخواهد بود.
نکته: اگر به دلیل استرس یا تغییرات هورمونی مانند بارداری دچار ریزش مو هستید، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. ریزش مو پس از مدتی متوقف خواهد شد.
در ادامه ۶ روش درمان ریزش مو را بهصورت مفصل توضیح دادیم، با ما همراه باشید.
۱- استفاده از ماینوکسیدیل برای درمان ریزش مو
ماینوکسیدیل (Rogaine) یک داروی OTC یا داروی بدون نسخهی رایج برای درمان ریزش مو در زنان است. میتوانید یک محلول ماینوکسیدیل ۲ درصد یا ۵ درصد را بدون نسخه (OTC) خریداری کنید. چیزی که در مصرف این دارو اهمیت دارد رعایت کامل دستورالعمل مصرف آن است.
متخصص پوست و مو ممکن است استفاده از ماینوکسیدیل (Rogaine®) را برای درمان آلوپسی آندروژنتیک توصیه کند.
اگر باردار هستید یا قصد باردارشدن دارید و یا در دوران شیردهی هستید، نباید از این محصول استفاده کنید.
سایر داروهایی که ریزش مو در زنان را درمان میکنند عبارتاند از موارد زیر که باید زیر نظر متخصص مصرف شوند.
- اسپیرونولاکتون و سایر آنتی آندروژنها
- فیناستراید و سایر مهارکنندههای آنزیم آلفا ردوکتاز
- استروژنها
- آنالوگهای پروستاگلاندین
- استروئیدها
۲- استفاده از مکملهای تقویت مو
کمبود آهن میتواند یکی از دلایل ریزش مو در برخی از زنان باشد. پزشک ممکن است سطح آهن خون شما را با درخواست آزمایش خون بسنجد. اگر گیاهخوار هستید، سابقهی کمخونی یا پریودهایی با خونریزی شدید دارید، حتماً این موارد را به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر مشخص شود که کمبود آهن دارید، بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو برای شما مکمل آهن است که بهتر است مصرف کنید تا ریزش موهایتان متوقف شود.
بدون تشخیص و تجویز پزشک از مکمل آهن استفاده نکنید زیرا درصورتیکه سطح آهن بدنتان نرمال باشد، مصرف آهن اضافی تنها عوارض جانبی مانند ناراحتی معده و یبوست را برای شما ایجاد میکند.
۳- درمان ریزش مو در زنان با روش PRP
اگر درمانهای دیگر مؤثر نباشند، پزشک میتواند روش تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP مو را به شما توصیه کند. این روش از روشهای مؤثر در درمان ریزش مو و کم مویی سر است.
درمان پلاسمای غنیشده از پلاکت یک روش طبیعی و متکی بر غلظت بالای فاکتورهای رشد پروتئین در پلاسمای خون انسان است که در روند بهبود طبیعی زخم بدن نقش دارند و هنگامی که به نواحی آسیبدیده پوست سر تزریق میشوند، خونرسانی به فولیکولهای مو را بهبود میبخشند درنتیجه رشد مو و ضخامت ساقههای مو را افزایش میدهند. در این روش پلاسما از دیگر اجزای خون فرد جدا میشود و پلاسمای خون به بخشهای آسیبدیده تزریق میشود. روش PRP مو با افزایش سلامت فولیکولهای مو، تحریک کلاژنسازی و تحریک موها برای ورود به فاز رشد فعال به طور مؤثری باعث توقف ریزش موها میشود.
روش پی آر پی برای ریزش موی خانمها بسیار مؤثر است. آزمایشهای بالینی نشان دادهاند که پلاسمای غنی از پلاکت یک گزینه درمانی امیدوارکننده برای انواع مختلفی از ریزش مو، از جمله تلوژن افلوویوم، آلوپسی آندروژنتیک، و آلوپسی آرهآتا است.
PRP یک درمان ایمن و مؤثر برای ترمیم و رشد مو است که باید توسط یک متخصص پوست و موی باتجربه انجام شود. بهتر است بدانید که معمولاً بیماران از چندین گزینه به طور همزمان برای درمان ریزش موی خود سود میبرند.
پزشک متخصص پوست و مو یک شرححال کامل از شرایط شما میگیرد، وضعیت ریزش موی شما را بهصورت فیزیکی ارزیابی میکند تا مشخص کند آیا شما کاندید مناسبی برای تزریق پی آر پی هستید یا بهتر است از سایر گزینههای دیگر برای درمان ریزش موی خود بهرهمند شوید.
۴- درمان ریزش مو زنان با کاشت مو
کاشت مو، روشی است که از دهه ۱۹۵۰ میلادی در ایالات متحده برای درمان آلوپسی آندروژنیک استفاده میشود.
این روش شامل برداشتن تارهای مو از پوست پشت سر و استفاده از آن برای پر کردن بخشهای طاس و بدون موی سر است. امروزه ۹۰ درصد از جراحان کاشت مو از روشی به نام پیوند واحد فولیکولی که در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی معرفی شد، استفاده میکنند.
برای اینکه بفهمید کاندید مناسبی برای کاشت مو هستید یا خیر و از همه چیز در مورد کاشت مو مطلع شوید با متخصص پوست و مو مشورت کنید زیرا همه افراد مبتلا به ریزش موی الگوی زنانه کاندیدای مناسبی برای کاشت مو نیستند بهخصوص اگر ریزش موی گسترده و شدید باشد. علاوه بر این، کاشت مو گران و زمان بر است و ممکن است چندان موفقیتآمیز نباشد.
۵- درمان ریزش مو زنان با مزوتراپی
شاید برای شما سوال باشد که مزوتراپی چیست و چه فوایدی دارد؟ باید بگوییم که مزوتراپی مو برای درمان ریزش مو یک روش درمانی غیرجراحی است که شامل تزریق میکرو محلول غنی از مواد مغذی به پوست سر است. این محلول حاوی ترکیبی از ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و سایر مواد مغذی است که برای رشد مو ضروری هستند. این مواد مغذی به تحریک فولیکولهای مو و بهبود گردش خون در پوست سر کمک میکنند درنتیجه باعث رشد مجدد مو میشوند. این درمان همچنین تولید کلاژن و الاستین پوست سر را تحریک میکند درنتیجه فولیکولهای مو تقویت و از ریزش مو جلوگیری میکنند.
در مزوتراپی با استفاده از یک سوزن تخصصی، محلول غنی از مواد مغذی به پوست سر تزریق میشود. محلول به مزودرم که لایهی میانی پوست است تزریق میشود. فرایند تزریق نسبتاً بدون درد است و نیازی به بیهوشی ندارد. درمان معمولاً حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد.
فواید مزوتراپی برای مو متعدد است، از جمله:
- افزایش رشد مو
- کاهش ریزش مو
- بهبود ضخامت و حجم مو
- تغذیه پوست سر
- تحریک تولید کلاژن و الاستین
- ایمن و غیرتهاجمی بودن
- زمان کوتاه انجام مزوتراپی مو
۶- شامپوهای ضد ریزش مو
اگر به دنبال بهترین شامپو برای ریزش مو هستید باید بگوییم که هیچ شامپویی برای درمان قطعی ریزش موی شما وجود ندارد البته شامپوهایی وجود دارند که میتوانید برای پیشگیری یا جلوگیری از تشدید ریزش موهای خود استفاده کنید.
اگر دچار ریزش مو هستید بهتر است شامپویی را که حاوی مرطوبکننده و کتوکونازول باشد را انتخاب کنید همچنین از خرید شامپو که حاوی موادی مانند ایزوپروپیل الکل، پارابنها، سولفاتها و تریکلوزان است اجتناب کنید.
با چه آزمایشهایی میتوان ریزش مو در زنان را تشخیص داد؟
متخصص پوست و مو برای تشخیص ریزش مو در زنان ممکن است آزمایشهای مختلفی را انجام دهد یا درخواست کند. در ادامه به برخی از این آزمایشها اشاره کردیم.
شما میتوانید به آرامی موهای خود را بکشید تا ببینید به طور میانگین چند تار مو از دست میدهید.
پزشک میتواند برای یک تشخیص دقیقتر، پوست سر شما را زیر میکروسکوپ بررسی کند.
پزشک میتواند یکسری آزمایش خون برای ارزیابی سطوح ویتامین و مواد معدنی بدن مانند سطح ویتامین D، ویتامین B، روی و آهن و سطوح هورمونی مانند تیروئید را درخواست کند.
بیوپسی پوست سر برای برداشتن نمونه و بررسی یک قطعه بسیار کوچک از پوست سر در آزمایشگاه
سخن پایانی
ریزش مو بهخودیخود خطرناک نیست و بیشتر یک تجربه احساسی محسوب میشود. تغییرات ناخواسته در ظاهر شما میتواند بر عزتنفس و زندگی اجتماعی شما تأثیر بگذارد. برای احساس راحتی و افزایش اعتمادبهنفس خود میتوانید از انواع روشهای درمان ریزش مو، صحبت با یک تراپیست و یا از روشهایی مانند تغییر مدل موها یا پوشیدن کلاهگیس استفاده کنید.
منابع: clevelandclinic, health.harvard