راهنمای خرید لوازم سفرهی هفتسین سال ۱۴۰۴

پهن کردن سفره هفت سین یکی از زیباترین و ماندگارترین سنتهای نوروزی است که هر سال به زیبایی تمام در خانههای ایرانی انجام میشود. بسیاری از افراد در هنگام چیدن این سفره، تنها به تزیینات توجه میکنند و با وسایل سفره هفت سین آشنایی کامل ندارند. البته این موضوع کاملا طبیعی به حساب میآید، چرا که در گذر زمان تغییرات زیادی در این سنت قدیمی به وجود آمده است و مردم هر منطقه از ایران هم سفره هفت سین خود را به شیوهی متفاوتی میچینند. اگر شما هم به یک راهنمای خرید وسایل سفره هفت سین نیاز دارید تا به کمک آن سفرهی زیبایی را در خانهی خود برای لحظه تحویل سال پهن کنید تا آخر این مطلب از دیجیکالا مگ با ما همراه باشید.
تاریخچهی سفرهی هفت سین
سیر در سفره هفت سین
سبزه در سفره هفت سین
سنجد در سفره هفت سین
سرکه در سفره هفت سین
سیب در سفره هفت سین
سمنو در سفره هفت سین
سماق در سفره هفت سین
سکه در سفره هفت سین
سنبل در سفره هفت سین
آینه و شمعدان در سفره هفت سین
حافظ یا قرآن در سفره هفت سین
ماهی در سفره هفت سین
تخم مرغ در سفره هفت سین
سفره هفت شین چیست؟
تاریخچهی سفرهی هفت سین
پهن کردن سفرهی هفت سین در زمان تحویل سال و نگه داشتن آن تا 13 فرودین از جمله سنتهای دیرینه و زیبای ما ایرانیان است که هر سال با حضور بهار در خانهها جلوه میکند. هر چیزی که در این سفره قرار داده میشود میتواند نمادی از آرزوهای سال نو باشد؛ آرزوهایی که شامل سلامتی، باروری، بردباری، برکت، پیروزی، خردورزی و موارد دیگر میشود. ایرانیان باستان این سفره را به منظور گرامیداشت نوروز و فرا رسیدن فصل بهار پس از پشت سر گذاشتن یک زمان سرد در خانهی خود پهن میکردند.
جالب است بدانید که تاریخچهی این رسم مبهم است اما برخی پژوهشگران اعتقاد دارند که در گذشته برای ارج نهادن به برکات زمینی، سفرهای با هفت نماد برای نوروز یا جشن مهرگان پهن میشد که میتوانست با حرفهای مختلفی به غیر از «سین» هم آغاز شود. جالب است بدانید که در زمان ساسانیان هفت شین رسم متداول مردم ایران بود و در سفرهی مردمان شمشاد هم در کنار سایر شینهای در سفرهی عید قرار میگرفت.
سیر در سفره هفت سین
در طب سنتی از سیر به دلیل داشتن خواص ضدعفونیکننده به عنوان یک داروی طبیعی برای پیشگیری از بسیاری از بیماریها و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میشود. به همین دلیل این عنصر در سفرهی هفت سین نمادی از سلامتی و محافظت در برابر بیماریها است. اگر میخواهید تمامی اعضای خانوادهی خود در سال جدید از بلا و بیماری دور باشند باید سیر را حتما سر سفره هفت سین خود قرار دهید. شما میتوانید چند حبه سیر یا حتی یک دسته سیر کامل تر یا خشک را در سفره هفت سین خانه بگذارید.
سبزه در سفره هفت سین
یکی از مهمترین وسایل سفره هفت سین که همهی ما وقتی به این سنت فکر میکنیم یاد آن میافتیم، سبزه است. این سین از سفره نمادی از سرسبزی، سرزندگی، نوزایی و امید به آینده محسوب میشود. سبزه پویایی و تولد دوبارهی طبیعت در آغاز فصل بهار را به ما نشان میدهد و در فرهنگ ایرانی پیوند عمیقی با مفهوم برکت و فراوانی دارد. وجود سبزه در هفت سین به دلیل اینکه پیامآور امید و شادابی است بسیار مهم به حساب میآید. شما میتوانید خودتان در خانه با استفاده از دانههایی چون عدس، گندم، ماش، جو و نخود سبزهی هفت سین خود را حداقل دو هفته پیش از نوروز بکارید. این روزها برخی مردم به جای سبزه از گلهای مختلف در سفره هفت سین خود استفاده میکنند.
سنجد در سفره هفت سین
از دیگر وسایلی که باید در ظروف سفره هفت سین خود قرار دهید، باید به سنجد اشاره کنیم. اما وجود این عنصر در سفره هفت سین نماد چیست؟ این میوهی کوچک و خوش عطر در فرهنگ ایرانی به عنوان سمبلی از خرد و ثبات فکری شناخته میشود. سنجد همچنین با مفهوم عشق و باروری همراه است زیرا در طب سنتی باور بر این است که عطر و طعم این میوه میتواند تاثیر عمیقی بر احساسات فرد بگذارد. بنابراین قرار دادن سنجد در هفت سین به عنوان نمادی از گسترش عشق و خرد در زندگی از اهمیت زیادی برخوردار است.
جدا از بحث قرار دادن سنجد در سفرهی هفت سین، از جمله خواص سنجد میتوان به خاصیت ضدالتهابی و ضددرد بودن اشاره کرد. این مادهی غذایی به دلیل داشتن آنتی اکسیدانهای قوی یکی از میوههای مفید به منظور خوردن به شکل میانوعده است. اما برای خرید این نوع میوه هم باید به یکسری نکات مهم توجه داشته باشید که در این بخش به شکل اجمالی آنها را مرور میکنیم.
- داخل سنجد نباید کرمخوردگی داشته باشد، بنابراین در زمان خرید این محصول چند نمونه از آن را تست کنید تا از سلامت آنها مطمئن شوید.
- به یاد داشته باشید که بطن و داخل سنجد مرغوب، صرف نظر از اندازهی آنها، تقریبا یکنواخت است. بنابراین سنجدهای یکدست معمولا از کیفیت بالاتری نسبت به سایر رقبا برخوردار است.
- هرچه سطح این میوه هموارتر باشد و سوراخی نداشته باشد، طبیعتا مرغوبتر است.
سرکه در سفره هفت سین
برای کامل کردن سفره هفت سین خود، شما باید سرکه را هم در نظر داشته باشید. این مادهی غذایی نشاندهندهی شکیبایی، پذیرش و پشت سر گذاشتن سختیها است. فرآیند طولانی تخمیر سرکه و طعم ترش آن، نمادی از صر و تحمل در برابر دشواریهای زندگی به شمار میآید. این عنصر همچنین در طب سنتی برای پاکسازی و تقویت سلامت بدن مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه هفت سین خانهی شما یادآور ایستادگی و صبر نشان دادن در برابر سختیها باشد، نباید سرکه را هنگام تهیه وسایل هفت سین فراموش کنید.
سیب در سفره هفت سین
امکان تدارد فردی وسایل سفره هفت سین را تهیه کند و شما در میان آنها یک سیب سرخ یا سبز خوش رنگ نبینید. این عنصر از سفره، نماد تندرستی، سلامتی و شادابی است و به مفهوم داشتن زندگی پرنشاط اشاره دارد. علاوه بر اینها، سیب در فرهنگ ایرانی نمادی از باروری و عشق هم به شمار میرود. قرار دادن این میوه در سر سفره هفت سین در واقع به منظور آرزوی سلامتی برای افراد خانواده است. فراموش نکنید که سیبی که شما در سفره هفت سین میگذارید باید تازه، سالم و خوش رنگ باشد.
سمنو در سفره هفت سین
برای اینکه خیر و برکت را به سفره هفت سین خود بیاورید باید به سراغ تهیهی سمنو بروید. این خوراک بسیار مفید و مغذی که از جوانهی گندم تهیه میشود، سرشار از انرژی و سمبلی از رشد و زایش است. سمنو همچنین نماد صبر و تامل برای رسیدن به حاصل زحماتی که به منظور رسیدن به هدف خود میکشید؛ زیرا تهیهی آن نیاز به زمان و دقت قابل توجهی دارد. با قرار دادن این مادهی غذایی در هفت سین خود آرزوی سالی پر از برکت، نعمت و توانمندی را برای اعضای خانوادهی خود خواهید کرد.
سماق در سفره هفت سین
سماق از دیگر وسایل سفره هفت سین است که فلسفهی جالبی پشت قرار دادن آن در این سفره وجود دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید قدیمیها رنگ سرخ سماق را به رنگ خورشید در هنگام طلوع تشبیه میکردند؛ به همین دلیل این ماده نمادی از آغاز روزهای روشن است. رنگ سرخ و طعم ترش سماق به همهی کسانیکه سر سفرهی هفت سین نشستهاند یادآوری میکند که لحظات دشوار زندگی هر چه قدر هم زیاد باشند در آخر با روشنی و موفقیت به پایان میرسند. بنابراین میتوان گفت که این عنصر در هفتسین نشانهی صبر، امید و گذر از تلخیها به سوی شادی و آرامش است.
سکه در سفره هفت سین
بسیاری از افراد از سکه هم در سفره هفت سین خود استفاده میکنند؛ اما واقعیت این است که سکه از اجزای اصلی این سفره به شمار نمیآید. با این وجود لازم است بدانید که این عنصر نماد رزق و روزی، ثروت و برکت است. در گذشته، خانوادهها با قرار دادن سکه در هفتسین، آرزوی سالی پر از رفاه و رونق اقتصادی را برای خانوادهی خود میکردند. گذاشتن سکه در سر سفره یادآور اهمیت تلاش و کوشش برای کسب روزی حلال و دستیابی به موفقیتهای مالی است.
سنبل در سفره هفت سین
سنبل هم درست مانند سکه از عناصر اصلی سفره هفت سین نیست و استفاده از آن تنها جنبهی تزیینی دارد. گل سنبل، گلی خوش بو و زینتی با رنگهای متنوع و گلهای خوشهایست که خواستگاه آن در شرق دریای مدیترانه، ایران، آفریقای جنوبی و ترکمنستان است. از آنجا که دورهی گلدهی این گلهای جذاب و بهاری همزمان با شروع فصل بهار است، مردم ایران، از گل سنبل به عنوان نماد بهار در وسایل سفره هفت سین استفاده میکنند. اما در زمان خرید گلهای سنبل باکیفیت باید به چه نکاتی توجه کرد؟
- به یاد داشته باشید که سنبلهایی با غنچههای بیشتر، از طول عمر و ماندگاری بالاتری برخوردار است.
- به منظور ماندگاری بیشتر این گلهای معطر و خوش رنگ برای مدت زمان طولانیتر، بهتر است که گلهایی با غنچههای سنبل باز نشده و نشکفته را انتخاب کنید، تا بتوانید از همجواری بیشتر این گل زیبا لذت ببرید.
- به طور کلی گلهای سنبل با ساقه قویتر و کشیدهتر معمولا سرزندهتر و با طراوتتر از سایر مدلها هستند. در واقع هرچه ساقه گلها بلندتر و قد کشیدهتر باشد، غنچههای آن زودتر باز میشوند. بنابراین با توجه به فاصله زمانی بین خرید این گل بهاری زینتی تا شروع سال نو، میتوان گل مناسب با ارتفاع ساقهی متناسب را تهیه کرد.
- هرچه غنچههای گل سنبل درشتتر باشد یعنی پیاز این گل باکیفیتتر و در نتیجه ماندگاری آن بیشتر است.
آینه و شمعدان در سفره هفت سین
مگر میشود در یک خانهی ایرانی سفرهای پهن شود و در آن از آینه و شمعدان استفاده نکنند؟ در سفره هفت سین آینه نماد روشنایی، صداقت و شفافیت است و شمعدان با شعلههای روشن خود، گرما، نور و زندگی را به ما نشان میدهد. آینه در سفرهی هفتسین یادآور خودشناسی و درک حقیقت است، در حالیکه شمعدان با نوری که دارد، سمبلی از امید و روشنی در مسیر زندگی محسوب میشود. شما میتوانید این دو وسیله را با ظروف هفت سین ست کنید یا آنها را به صورت جداگانه تهیه نمایید.
حافظ یا قرآن در سفره هفت سین
یکی دیگر از مهمترین عناصر سفره هفت سین که البته نام آن هم با حرف سین شروع نمیشود، قرآن یا حافظ است. قرار دادن دیوان حافظ یا قرآن در سفرهی هفتسین، نمادی از ایمان، آرامش روحی و طلب خیر و برکت در سال جدید به شمار میآید. ایرانیان با تفأل به حافظ یا خواندن آیاتی از قرآن، امید دارند که سال نوی آنها با نیکی، سعادت و معنویت همراه باشد. گذاشتن این کتابها بر سر سفرهی هفت سین همچنین میتوانند به منظور طلب رحمت و برکت از خداوند برای سال جدید باشد.
ماهی در سفره هفت سین
ماهی قرمز نماد زندگی، پویایی و حرکت است. حضور این موجود کوچک و سرزنده در هفتسین، میتواند یادآور تازگی، نشاط و جریان مداوم زندگی باشد. با این حال، توصیهی ما به شما عزیزان این است که دور خرید ماهی گلی را خط قرمز بکشید و اگر امکانش وجود دارد این یک مورد را از وسایل سفره هفت سین امسال خود حذف کنید. شاید شما هم از آن دست افرادی باشید که با خود بگویید، قرار نیست ماهیهای قرمز من در تنگ زندانی بمانند و در سیزدهم فروردین آنها را در آب رودخانه رها میکنم. اما چنین حرکتی نه تنها به نفع ماهیهای شما نیست، بلکه زندگی هزاران ماهی و موجودات زندهی دیگر را به خطر میاندازد!
ماهیهای قرمز، بومی کشور چین هستند و رهاسازی آن به عنوان یک موجود غیر بومی در محیطهای مختلف ایران، چیزی به جز برهم زدن اکوسیستم محیطی در بر نخواهد داشت. با این حساب اگر اصرار دارید که این موجودات کوچک را داشته باشید بهتر است به نکات زیر قبل از خرید ماهی توجه کنید.
برای انتخاب ماهی قرمز یا ماهی گلی عید لازم است که جانور دارای تحرک مناسب، پولکهای سالم و فاقد هرگونه ضایعه از قبیل زخم باشد. در کنار آن وجود بالههای شنای قائم و دم ایستاده و سفت هم میتواند از دیگر مشخصههای ماهی گلی سالم در نظر گرفته شود. به یاد داشته باشید که بدن ماهی سالم بدون هیچ گونه برآمدگی است و چشمهای آن کاملا بیرون زده و هیچ تورفتگیای ندارد.
تخم مرغ در سفره هفت سین
همانطور که خودتان میدانید تخم مرغ از اجزای اصلی سفره هفت نیست چرا که اصلا نام آن با حرف سین شروع نمیشود. با این حال ایرانیان از گذشته تا به حال این مادهی غذایی را به عنوان سمبلی از تولد، زایش و باروری در سفرهی هفت سین خود میگذاشتند. تخم مرغهای رنگی میتوانند نشانهی تازگی زندگی و امید به آینده باشند و در کنار عناصر دیگر هفت سین وجود فرصت برای شروعی پر از انرژی را در سال جدید به اعضای خانواده یادآوری کند.
سفره هفت شین چیست؟
همانطور که گفتیم در گذشته، به ویژه در زمان سلسلهی ساسانیان سفرهی هفت شین از محبوبیت زیادی برخوردار بود و مردم به جای استفاده از وسایل سفره هفت سین به سراغ اقلامی میرفتند که با حرف «ش» آغاز میشوند. این سنت در حال حاضر کمتر رایج است؛ با این وجود مردم برخی از مناطق ایران آن را به صورت نمادین در کنار سفره هفت سین میچینند. معمولا در سفره هفت شین از وسایل و عناصر زیر استفاده میکنند.
- شیر: نماد پاکی و سلامتی
- شهد (عسل یا شیره): نماد شیرینی و لذت در زندگی
- شمع: نماد روشنایی، امید و گرما
- شکوفه: نماد بهار، تازگی و زایش
- شبدر: نماد سرسبزی و رشد
- شربت: نماد شادی و نشاط
- شمشاد: نماد سرزندگی و جاودانگی
کلام آخر
چیدن سفره هفت سین فرصتی بینظیر برای حفظ سنتهای ایرانی و تازه کردن حال و هوای خانه است. شما میتوانید با خریداری وسایل مورد نیاز این سفره و همچنین تزیین سفره هفت سین یک کنج دنج و نوروزی را در خانهی خود بسازید تا در آن از لحظه به لحظهی شروع سال نو لذت ببرید.
راهنمایی نمیخواد !! پول میخواد