۹ عادت ساده که شما را به تصمیمگیرندهی بهتری تبدیل میکنند
اینکه بدانید چگونه تصمیمهای خوب بگیرید، بهعنوان مثال برای مصاحبهی شغلی چه لباسی بپوشید یا پولتان را کجا سرمایهگذاری کنید، برای داشتن یک زندگی موفق ضروری است. علاوه بر این، اینکه بتوانید آن تصمیمها را بهموقع بگیرید و به مهارتهای تصمیمگیری خود اطمینان داشته باشید، میتواند به شما در استفادهی بهینه از وقت و داشتن یک زندگی بیدردسر کمک کند.
خوشبختانه، همهی ما میتوانیم تکنیکهای تصمیمگیری را یاد بگیریم و به یک تصمیمگیرندهی خوب تبدیل شویم. اگر میخواهید مهارتهای تصمیمگیری خود را بهبود بخشید، ۹ عادت مفید زیر را در زندگی روزمرهتان به کار بگیرید.
۱. به اعتماد به نفس بیش از حد خود توجه داشته باشید
اعتماد به نفس بیش از حد میتواند بهراحتی قضاوت شما را تحت تأثیر قرار داده و به تصمیمگیری نادرست منجر شود. مطالعات نشان میدهد که انسانها عملکرد، دقت و دانش خود را بیش از چیزی که هست، ارزیابی میکنند و به همین دلیل ممکن است برنامهریزی آنها بهخوبی پیش نرود.
از سوی دیگر، اینکه بتوانید به سطح اطمینان خود از نظر مدیریت زمان توجه کنید، اهمیت زیادی دارد. بیشتر مردم در مورد کارهایی که میتوانند در یک بازهی زمانی مشخص انجام دهند، دچار اشتباه شده و توانایی خود را بیش از اندازه تخمین میزنند.
هر روز احتمال موفقیت خود را تخمین بزنید و سپس در پایان روز، آنها را مرور کرده و به این سؤال پاسخ دهید که آیا آنقدر که فکر میکردید دقیق بودید؟ یک تصمیمگیرندهی خوب مواردی را که اعتماد بیش از حد میتواند مشکلساز باشد، تشخیص داده و تفکر و رفتار خود را بر اساس آن تنظیم میکند.
۲. خطراتی را که متحمل میشوید شناسایی کنید
این احتمال وجود دارد که به دلیل عادت کردن به چیزهای مختلف تصمیمهای ضعیفی بگیرید و به خطرات و عواقب آن تصمیمها یا آسیبی که ممکن است به شما وارد شود، فکر نکنید. بهعنوان مثال، ممکن است هر روز برای رسیدن به محل کار خود با سرعت بالا رانندگی کنید. درست است که شما به مسیر آشنا هستید و به انجام این کار هم عادت دارید، اما در حقیقت امنیت خود را به خطر میاندازید.
عادتهایی را که برای شما عادی شدهاند، شناسایی کنید. اینها چیزهایی هستند که بهطور خودکار انجام میدهید و باید کمی در موردشان فکر کنید. برای مشخص کردن مضر یا ناسالم بودن این عادتها وقت بگذارید و برای ایجاد عادات روزانهی سالمتر برنامهریزی کنید.
۳. به مشکلات خود از زوایای مختلف نگاه کنید
نحوهی طرح یک سؤال یا مشکل و شیوهی روبهرو شدن با آن، نقش مهمی در نحوهی پاسخگویی شما و درک شما از شانس موفقیتتان دارد. دو جراح مختلف را تصور کنید. یکی از جراحان به بیمارانش میگوید: «۹۰ درصد افرادی که تحت این عمل جراحی قرار میگیرند، زنده میمانند» و جراح دیگر میگوید: «ده درصد افرادی که این جراحی را انجام میدهند، میمیرند». این دو جمله معنی یکسانی دارند، اما تحقیقات نشان میدهد افرادی که جملهی دوم را میشنوند، خطر جراحی را بیشتر برآورد میکنند.
وقتی میخواهید در مورد چیزی تصمیم بگیرید، آن را از زوایای مختلف بررسی کنید. یک دقیقه وقت بگذارید و به این فکر کنید که آیا اگر جملهبندی خود را کمی تغییر دهید، دیدگاهی شما نسبت به این مشکل تغییر میکند یا خیر.
۴. از فکر کردن زیاد به مشکلات دست بردارید
وقتی قرار است با یک انتخاب سخت روبهرو شوید، مثلاً به یک شهر جدید نقل مکان کنید یا شغلتان را تغییر دهید، ممکن است زمان زیادی را صرف فکر کردن به مزایا و معایب احتمالی آن کنید. اگرچه فکر کردن در مورد یک موضوع و بررسی گزینههای مختلف ارزش زیادی دارد، اما زیادهروی در انجام این کار میتواند مشکلساز بوده و باعث استرس شود.
۵. زمانی را برای فکر کردن دربارهی اشتباهات خود اختصاص دهید
مرور انتخابهایی که در طول روز انجام دادهاید را به یک عادت روزمره تبدیل کنید. وقتی تصمیم شما خوب نیست، از خودتان بپرسید که چه اشتباهی رخ داده است. سعی کنید از هر اشتباهی که در زندگی مرتکب میشوید، درس بگیرید. فقط مراقب باشید که مدت زمان زیادی را صرف فکر کردن به اشتباهات خود نکنید. مرور مکرر اشتباهات و تمرکز بیش از حد روی آنها برای سلامت روان خوب نیست.
۶. میانبرهای ذهنی خود را بشناسید
اگرچه اعتراف به این موضوع کمی سخت است، اما همهی انسانها از بعضی جهات متعصبانه فکر میکنند. در حقیقت، ذهن شما میانبرهای ذهنی ایجاد میکند که به آنها ابتکار گفته میشود و به شما در تصمیمگیری سریعتر کمک میکنند. اگرچه این میانبرهای ذهنی انتخاب و تصمیمگیری را راحتتر میکنند و شما را از ساعتها تلاش برای انجام این کار باز میدارند، اما میتوانند شما را به اشتباه هم بیندازند.
بهعنوان مثال اگر اخیراً اخبار زیادی در مورد سقوط هواپیما و سایر حوادث مربوط به آن دریافت کردهاید، ممکن است احتمال مرگ ناشی از سقوط هواپیما را بیشتر از مرگ در اثر تصادفات رانندگی تصور کنید (هر چند آمار خلاف این را نشان میدهد).
در نظر گرفتن میانبرهای ذهنی را که میتوانند به تصمیمگیری نادرست منجر شوند، به یک عادت روزانه تبدیل کنید. فرضیههای نادرستی را که ممکن است در مورد افراد یا رویدادها داشته باشید، بپذیرید و کمی عینیتر شوید.
۷. جنبهی متضاد هر چیزی را در نظر بگیرید
هنگامی که درست بودن چیزی را میپذیرید، احتمالاً به آن پایبند خواهید بود. این یک اصل روانشناختی است که بهعنوان ثبات عقیده شناخته میشود. برای تغییر یک باور نسبت به ایجاد آن به شواهد قانعکنندهتری نیاز است و این احتمال وجود دارد که بعضی از باورها را ایجاد کرده باشید که به درد شما نمیخورند. بهترین راه برای به چالش کشیدن این باورها این است که نقطهی مقابل و عکس آنها را در نظر بگیرید.
به عنوان مثال، اگر فکر میکنید که برای سخنرانی کردن مناسب نیستند و نباید در جمع صحبت کنید، به تمام دلایلی که باید این کار را انجام دهید، فکر کنید. یا اگر فکر میکنید که افراد ثروتمند انسانهای بدی هستند، دلایلی را ذکر کنید که نشان میدهند این افراد میتوانند مهربان یا مفید باشند. توجه به این موضوع در از بین بردن باورهای اشتباه نقش دارد و به شما کمک میکند که به یک موقعیت خاص از دید دیگری نگاه کرده و متفاوت عمل کنید.
۸. احساسات خود را برچسبگذاری کنید
بیشتر مردم نمیتوانند در مورد احساسات خود بهراحتی صحبت کرده و وضعیت عاطفیشان را توصیف کنند. اما برچسبگذاری احساسات میتواند به تصمیمگیری بهتر کمک کند. احساسات شما در انتخابهایی که انجام میدهید، نقش مهمی بازی میکنند و اضطراب از یک بخش از زندگی شخصی به حوزهی دیگر سرایت میکند. بنابراین اگر بابت چیزی عصبی هستید، بهتر است برای ملاقات با دیگران برنامهریزی نکنید تا نخواسته مرتکب اشتباه نشوید.
از سوی دیگر، هیجان باعث میشود که شانس موفقیت خود را بیش از حد بالا ارزیابی کنید. در این شرایط ممکن است احتمال کمی برای موفقیت وجود داشته باشد، اما شما به دلیل هیجان زیاد بخواهید ریسک بزرگی را بپذیرید.
برچسب زدن به احساسات خود را به یک عادت روزمره تبدیل کنید. به احساس غم، عصبانیت، خجالت، اضطراب یا ناامیدی خود توجه کنید. سپس یک دقیقه وقت بگذارید و به تأثیر این احساسات روی تصمیمهایی که میگیرید، فکر کنید.
۹. با خودتان مانند یک دوست قابل اعتماد صحبت کنید
وقتی میخواهید در یک موقعیت سخت تصمیمگیری کنید، از خود بپرسید که اگر دوست شما چنین مشکلی داشته باشد، به او چه میگویید. خودتان را تصور کنید که در حال ارائهی توصیه به شخص دیگری هستید. با این کار راحتتر میتوانید به این سؤال پاسخ دهید.
وقتی با خودتان مثل یک دوست معتمد صحبت میکنید، میتوانید تا حد زیادی احساسات خود را کنترل و آنها را تعدیل کنید. این کار به شما کمک میکند که عینیتر بوده و با خودتان مهربانتر باشید. درنتیجه همانطور که به دوست خود جملههای منفی نمیگویید، به خودتان هم چنین چیزی نخواهید گفت. بهعنوان مثال، به جای اینکه به خودتان بگویید «این کار به نتیجه نمیرسد» یا «تو نمیتوانی هیچ کاری را درست انجام دهی»، میگویید «من میدانم که توانایی انجام این کار را داری».
گفتوگوی درونی مثبت به تمرین نیاز دارد. وقتی شفقت به خود را به یک عادت روزمره تبدیل کنید، مهارت تصمیمگیری شما بهبود پیدا میکند.
کلام پایانی
ما در هر ساعت از روز با تصمیمهای جدید روبهرو میشویم. آشنایی با نحوهی تصمیمگیری درست و ایجاد عادتهایی که میتوانند به سادهسازی این فرآیند کمک کنند، اهمیت زیادی دارد. اگر بتوانید به یک موضوع از زوایای مختلف نگاه کنید، مزایا و معایب احتمالی آن را بهطور کامل بررسی کنید، احساسات خود را بشناسید و از اشتباهات خود درس بگیرید، به یک تصمیمگیرندهی خوب تبدیل میشوند.
منبع: verywellmind