لیفت لثه چیست و چه عوارض و فوایدی دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
تفاوت‌های دندان یک مرد قبل و بعد از لیفت لثه

همه آرزو دارند که لبخندی بی‌نقص داشته باشند. این لبخند نقش مهمی در احساس شما نسبت به خودتان دارد. با‌این‌حال، شرایط و مشکلات دندانی مانند لبخند لثه‌ای می‌تواند بر لبخند و اعتماد به نفس شما تأثیر منفی بگذارد. لبخند لثه‌ای به بافت‌های اضافی لثه‌ای گفته می‌شود که بخشی از دندان‌های شما را موقع لبخند زدن می‌پوشانند. خوشبختانه، شما می‌توانید این مشکل را با یک جراحی زیبایی دندان که با نام لیفت لثه یا کانتورینگ لثه شناخته می‌شود، اصلاح کنید. در این مقاله، توضیح می‌دهیم که جراحی لیفت لثه چیست، چه فوایدی دارد و به چه روش‌هایی انجام می‌شود.

منظور از لیفت لثه چیست؟

کانتورینگ یا لیفت لثه روشی است که توسط متخصص دندان‌پزشکی انجام می‌شود و خط لثه‌ی شما را تغییر می‌دهد یا آن را بالاتر می‌برد. فرایند لیفت لثه شامل بریدن یا برداشتن بافت اضافی لثه  در اطراف دندان می‌شود. اگر دچار تحلیل لثه شده‌اید، این روش بافت لثه‌ی شما را ترمیم می‌کند.

در بسیاری از موارد، کانتورینگ یا لیفت لثه یک روش انتخابی است و بیشتر برای بهبود ظاهر لثه‌ها، دندان‌ها یا طرح لبخند افراد انجام می‌شود. بااین‌حال، ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که دندان‌پزشک شما کانتور کردن لثه را به دلایل بهداشت دهان و دندان توصیه کند.

عوارض لیفت لثه

لیفت لثه برای چیست؟

لیفت لثه فواید جسمی و روانی متعددی دارد و بسیاری از مردم این روش را برای افزایش اعتماد به نفس و زیباتر شدن ظاهر خود انجام می‌دهند اما فواید لیفت لثه به این مورد محدود نمی‌شود. مهم‌ترین مزایای این روش زیبایی در دندان‌پزشکی عبارت‌اند از:

  • یکنواخت و زیباتر کردن طرح لبخند افراد
  • متناسب کردن بعضی از دندان‌ها با دندان‌های دیگر
  • بزرگتر کردن دندان‌های کوچک
  • از بین بردن بافت اضافی لثه که دندان‌ها را پوشانده‌اند
  • ایجاد تعادل و تقارن در خط لثه

با انجام روش لیفت لثه هم دندان‌های شما ظاهر بهتری پیدا می‌کنند و هم سلامت و بهداشت دهان و دندان شما تضمین می‌شود.

لیفت لثه چگونه انجام می‌شود؟

بعد از آشنایی با لیفت لثه، باید روش انجام آن را بدانید. این روش زیبایی در دندان‌پزشکی به دو صورت انجام می‌شود که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه، با این دو روش یعنی جراحی لیفت لثه و لیفت لثه با لیزر آشنا می‌شوید.

جراحی لیفت لثه چیست؟

لیفت لثه با تیغ یک روش سنتی برای کانتورینگ لثه‌ها و بهبود وضعیت آن‌ها است. این روش به تنهایی یک عمل زیبایی محسوب می‌شود و بیشتر اوقت، از نظر پزشکی ضروری نیست. بیشتر افراد برای بهبود ظاهر لبخندشان، ظاهر لثه‌های خود را تغییر می‌دهند. بااین‌حال، برخی از افراد تحت عمل جراحی لیفت لثه به عنوان بخشی از سایر روش‌های درمانی ضروری مانند افزایش طول تاج دندان، کاهش پاکت‌های لثه‌ای و روش‌های ترمیمی قرار می‌گیرند. روش‌ جراحی لیفت لثه شامل افزودن بافت لثه در صورت کوتاهی آن و کوتاه کردن بافت اضافی لثه در صورت رشد بیش از حد لثه که بخشی از تاج دندان را پوشانده می‌شود اما جراحی لیفت لثه چگونه است؟

لیفت لثه با جراحی معمولا در مطب دندان‌پزشکی انجام می‌شود. دندان‌پزشک با توجه به شرایط دهان و دندان و تاریخچه‌ی پزشکی شما این روش را انتخاب می‌کند. او باید قبل از جراحی آنچه را که در طول عمل انجام خواهد داد با دقت بررسی کند. دندان‌پزشکان اغلب از ابزارهای خاصی برای علامت‌گذاری خط جدید لثه استفاده می‌کنند و خطی که قرار است خط لثه‌ی جدید شما باشد می‌کشند. به این ترتیب، می‌توانید ببینید که دقیقا چه مقدار از لثه‌ی شما برداشته می‌شود یا خط لثه‌ی شما چگونه تغییر شکل می‌دهد.

پس از آن، دندان‌پزشک از بی‌حسی موضعی برای بی‌حس کردن ناحیه‌ای که قرار است عمل جراحی روی آن انجام شود، استفاده می‌کند. گاهی اوقات، استخوان جلوی ریشه‌ی دندان نیز باید در طول مراحل لیفت لثه برداشته شود تا در درازمدت بهترین نتایج به دست آیند.

مزایای لیفت لثه

لیزر لیفت لثه به چه صورت است؟

جراحی لیزر لثه که با عنوان لیفت لثه با لیزر نیز شناخته می‌شود، یک گزینه‌ی مدرن و کمتر تهاجمی برای درمان بیماری لثه و بهبود سلامت کلی لثه است. مزایای روش لیفت لثه با لیزر عبارت‌اند از:

  • کمتر تهاجمی: جراحی لیزر در مقایسه با روش‌های سنتی آسیب کمتری به لثه وارد می‌کند.
  • کاهش خونریزی و ناراحتی: انرژی لیزر رگ‌های خونی و شبکه‌ی عصبی انتهای دندان‌ها را می‌بندد که منجر به خونریزی و درد کمتر بعد از عمل می‌شود.
  • بهبودی سریع‌تر: نحوه لیفت لثه با لیزر هدفمند است و بازسازی و بهبودی سریع‌تر بافت لثه را تحریک می‌کند.
  • درمان دقیق: فناوری لیزر امکان هدف‌گیری دقیق بافت‌های عفونی را فراهم می‌کند و در عین حال به نواحی سالم لثه کمتر آسیب وارد می‌کند.
  • حداقل زمان استراحت: بیماران اغلب فعالیت‌های عادی خود را مدت کوتاهی پس از عمل لیفت لثه با لیزر از سر می‌گیرند.

با افزایش محبوبیت درمان با لیزر، به ویژه در دندان‌پزشکی زیبایی، تعداد کسانی که گزینه‌ی لیفت لثه با لیزر را برای بهبود زیبایی لبخند خود انتخاب می‌کنند، روز به روز بیشتر می‌شود. برخلاف روش سنتی که شامل برش  زدن لثه و بخیه زدن آن می‌شود، جراحی لیزر لثه از لیزر متمرکز برای برداشتن بافت‌های عفونی یا ملتهب لثه و در عین حال بازسازی بافت سالم استفاده می‌کند. این روش مزایای بسیاری از جمله کاهش ناراحتی، زمان بهبودی سریع‌تر و افزایش دقت را دارد و شامل مراحل زیر می‌شود.

مرحله‌ی اول: معاینه‌ی اولیه

قبل از توصیه‌ی جراحی لیزر لثه، دندان‌پزشک یا پریودنتیست یک معاینه‌ کامل از لثه‌ی شما برای ارزیابی میزان بیماری لثه انجام می‌دهد. ممکن است از اشعه‌ی ایکس و سایر ابزارهای تشخیصی برای تعیین شدت بیماری استفاده شود.

مرحله‌ی دوم: بی‌حسی موضعی

برای اطمینان از راحتی شما در طول عمل، یک بی‌حس‌کننده‌ی موضعی برای بی‌حس کردن ناحیه‌ی تحت درمان به کار می‌رود. این کار به جلوگیری از هرگونه درد یا ناراحتی در طول جراحی کمک می‌کند.

مرحله‌ی سوم: به کار بردن لیزر

برای جراحی از لیزر تخصصی دندان‌پزشکی استفاده می‌شود. لیزر انرژی متمرکزی را به شکل نور منتشر می‌کند که بافت لثه‌ی آلوده را هدف قرار می‌دهد. انرژی حاصل از لیزر به طور مؤثر بافت بیمار را از بین می‌برد در حالی که رگ‌های خونی و شبکه‌ی عصبی آن را می‌بندد تا خونریزی و ناراحتی را به حداقل برساند.

لیفت لثه

مرحله‌ی چهارم: برداشتن بافت بیمار و آلوده

برای لیفت لثه دندان، انرژی متمرکز لیزر به آرامی بافت لثه‌ی عفونی را تبخیر می‌کند. این فرایند دقیق و کمتر تهاجمی است، بافت سالم لثه را حفظ می‌کند و باعث بهبودی سریع‌تر می‌شود.

مرحله‌ی پنجم: اندازه‌گیری و برنامه‌ریزی برای ریشه‌ی دندان (در صورت نیاز)

پس از برداشتن بافت عفونی، دندان‌پزشک ممکن است جرم‌گیری و پلنینگ ریشه را انجام دهد. این روش شامل برداشتن جرم و پلاک از ریشه‌ی دندان و صاف کردن سطوح ریشه برای جلوگیری از رشد بیشتر باکتری می‌شود.

مرحله‌ی ششم: تحریک رشد مجدد لثه

طریقه لیفت لثه با انرژی لیزر رشد مجدد بافت سالم لثه را تحریک می‌کند و به چسبیدن مجدد لثه به دندان کمک می‌کند. این فرایند بازسازی به شکل‌گیری یک لثه‌ی محکم کمک می‌کند که عمق پاکت‌های لثه را کاهش می‌دهد و از عفونت مجدد آن‌ها جلوگیری می‌کند.

مرحله‌ی هفتم: بسته شدن و بازیابی لثه

از آنجایی که لیزر باعث افزایش استحکام و لخته شدن خون لثه می‌شود، معمولا نیازی به بخیه نیست. دوره‌ی بهبودی آن نیز معمولا در مقایسه با جراحی سنتی لثه کوتاه‌تر است و بسیاری از بیماران کمترین ناراحتی را تجربه می‌کنند.

تفاوت‌های لیفت لثه در صورت یک زن

Young woman before and after procedure of gingival plasty, closeup

مدت زمان بهبودی پس از لیفت لثه

همان‌طور که توضیح دادیم، لیفت لثه پایین یا بالا به روش‌های جراحی و استفاده از فناوری لیزر انجام می‌شود. مدت زمان بهبودی لثه پس از هر یک از این روش‌های درمانی نیز نسبتا متفاوت است. بهبودی پس از لیفت لثه با لیزر در مدت زمان نسبتا کوتاهی صورت می‌گیرد و می‌توانید پس از چند روز زندگی عادی را از سر بگیرید.

بهبودی یا ریکاوری پس از جراحی لیفت لثه کمی طولانی‌تر است. این مدت زمان برای بیشتر افراد یک هفته یا کمتر طول می‌کشد. مدت زمان بهبودی شما پس از لیفت لثه به عوامل مختلفی مانند اینکه لثه‌ی چند دندان شما نیاز به لیفت دارد یا ظرفیت درمانی بدن شما چقدر است، بستگی دارد. دندان‌پزشک شما می‌تواند به شما زمان دقیق بهبودی لثه‌هایتان را اعلام کند.

بسته به شرایط شما، ممکن است برای رسیدن به نتایج دل‌خواه به درمان‌های بیشتری نیاز داشته باشید. در بیشتر موارد، باید حدود ۸ تا ۱۲ هفته صبر کنید تا دندان‌پزشک یا پریودنتیست بتواند تشخیص دهد که آیا به روش درمانی دیگری نیاز دارید یا خیر.

نکات مهم مربوط به دوران بهبودی لثه

برای اینکه شانس بهبودی شما پس از لیفت لثه فک پایین یا بالا افزایش یابد و سریع‌تر به زندگی عادی خود بازگردید، باید نکات مهمی را در نظر بگیرید که عبارت‌اند از:

  • داروهای تجویز شده را طبق دستور دندان‌پزشک مصرف کنید. داشتن مقداری درد بعد از لیفت لثه طبیعی است اما شما نباید درد شدیدی داشته باشید. برای کاهش درد و ناراحتی، مسکن‌های بدون نسخه (OTC) مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید. همچنین ممکن است دندان‌پزشک برای کاهش خطر عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند.
  • از ورزش یا بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. افزایش ضربان قلب ممکن است خونریزی، تورم و درد را افزایش دهد. پنج روز اول پس از عمل باشگاه و تمرینات ورزشی را رها کنید و به آرامی این برنامه‌ها را دوباره از سر بگیرید.
  • ناحیه‌ی جراحی‌شده را تمیز نگه دارید. کاهش باکتری در دهان به سرعت بهبودی و کاهش خطر عفونت کمک می‌کند. دندان‌پزشک شما می‌تواند دستورالعمل‌های دقیقی را در مورد نحوه‌ی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دندان‌ها پس از کانتورینگ لثه به شما آموزش دهد. همچنین، ممکن است او مصرف یک دهان‌شویه‌ی آنتی باکتریال را به شما توصیه کنند.
  • غذاهای نرم بخورید. به عنوان مثال، می‌توان به تخم مرغ، ماست، ماکارونی، سبزیجات پخته شده و اسموتی‌ها اشاره کرد. خوردن این غذاها در روزهای اول به لثه‌های شما زمان می‌دهد تا بهبود پیدا کنند. برای حدود یک هفته از خوردن غذاهای سفت، ترد یا تند خودداری کنید.

نتیجه‌‌ی لیفت لثه

عوارض احتمالی لیفت لثه

هر نوع جراحی خطراتی دارد. عوارض جانبی لیفت لثه به ندرت اتفاق میفتند اما ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • عفونت
  • عود (رشد مجدد) بافت لثه (برداشتن مقدار کمی از استخوان اطراف دندان به کاهش خطر رشد مجدد لثه کمک می کند.)

همچنین، ممکن است برای رسیدن به نتایجی که می‌خواهید به درمان‌های بیشتری نیاز داشته باشید. این درمان‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • روش‌های اضافی لیفت لثه
  • درمان‌های دندان‌پزشکی مانند روکش تاج دندان، ونیر یا بوتاکس (برای درمان لب کوتاه)

کلام آخر

جراحی یا لیزر لثه روش‌هایی برای درمان بیماری لثه است که مزایای بی‌شماری را برای بیمارانی که به دنبال درمان مؤثر و کم تهاجمی هستند، ارائه می‌دهد. با آشنایی با این روش، روند بهبودی و مزایایی که دارد، می‌توانید تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد سلامت و بهداشت دهان و دندان خود بگیرید.

به یاد داشته باشید، اگر قصد انجام جراحی یا لیزر لیفت لثه را دارید، با یک دندان‌پزشک واجد شرایط مشورت کنید که می‌تواند وضعیت شما را ارزیابی کند و بر اساس وضعیت شما روش درمانی مناسب را تعیین کند. پس از انجام لیفت لثه به هر روشی، اگر درد شدیدی که با دارو متوقف نمی‌شود، خونریزی غیر قابل توقف؛ تب بیش از ۳۹.۴ درجه‌ی سانتی‌گراد و چرک یا عفونت در محل جراحی شده مشاهده کردید، بلافاصله با دندان‌پزشک یا پریودنتیست خود تماس بگیرید.

منابع: my.clevelandclinic , voguedentalstudios

سؤالات رایج درباره‌ی بیفت لثه
لیفت لثه چطور انجام میشه؟
لیفت لثه روشی برای زیبایی دهان و دندان است که به دو صورت جراحی سنتی و لیزر درمانی انجام می‌شود. 
لیفت لثه چقدر طول میکشه؟
مدت زمان لیفت لثه بسته به شرایط دهان و دندان شما و تعداد لثه‌هایی که می‌خواهید درمان شوند متفاوت است. این روش درمانی معمولا تا نیم ساعت طول می‌کشد. 
ماندگاری لیفت لثه چقدر است؟
لیفت لثه نتایج نسبتا ماندگاری دارد و برخلاف برخی از روش‌های درمانی دندان‌پزشکی نیازی نیست که هر چند وقت یکبار آن را تکرار کنید. بااین‌حال، برای اینکه بعد از لیفت لثه، لثه‌های شما دوباره به حالت قبلی بازنگردند، باید بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. 
جراحی لثه بهتر است یا لیفت لثه با لیزر؟
این روش‌ها هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. اولی برای لثه‌های بیشتر مناسب‌تر است و دومی مدت زمان بهبودی کمتری دارد. برای انتخاب یکی از این روش‌ها باید به دندان‌پزشک یا پریودنتیست خود اعتماد کنید. او می‌تواند با توجه به تاریخچه‌ی پزشکی و شرایط دهان و دندان شما یکی از این روش‌ها که برای شما مناسب‌تر است را انجام دهد. 


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X