۳۵ فیلم مورد علاقهی گیرمو دل تورو؛ از «نوسفراتو» تا «جنایات آینده»
تخیل بیحدوحصر گیرمو دل تورو از فیلم گوتیک ترسناکی مثل «قلهای به رنگ خون» (Crimson Peak) تا فانتزی عاشقانهای مثل «شکل آب» (The Shape of Water) با عشق مداوم به سینما پرورش یافته است. او با افتخار از تاثیر شاهکارهای سینمایی بر آثارش میگوید و از گذشته و آیندهی فیلمسازی دفاع میکند؛ همان طور که در سخنرانی هیجانانگیزی که در آخرین جشنوارهی کن داشت، این کار را انجام داد.
آخرین اثر او بازسازی یکی از محبوبترین فیلمهای تجاری نوآر دههی ۷۰ میلادی یعنی «کوچهی کابوس» (Nightmare Alley) بود اما دل تورو با حساسیت، تمایل ساخت به لحظات ترسناک تکاندهنده، طراحی تولید دلپذیر و اجراهای به یادماندنی، تفاوتهای زیادی میان این بازسازی و فیلم اصلی به وجود آورد که در نوع خودش تماشایی است.
گیرمو دل تورو در مرحلهی بعد با کار روی استاپ موشن «پینوکیو» (Pinocchio) که اواخر امسال از نتفلیکس منتشر خواهد شد، با بازیگوشی به سراغ یکی از مشهورترین آثار کلاسیک ادبی و سینمایی رفته و مقابل ظهور موسولینی قرار گرفته است. این کارگردان پیشرو همان اندازه که به آثار مدرن علاقهمند است، از سینمای گذشته هم قدردانی میکند. مثلا در فیلمی مثل «هزارتوی پن» (Pan’s Labyrinth) برای ساخت یک افسانهی معاصر از داستانهای سینمای صامت و صد البته عشقش به لوئیس کارول الهام گرفت.
دل تورو مدتها است که از رسانهها و شبکههای اجتماعی برای ادای احترام به آثار سینمایی که دوستشان دارد، استفاده میکند؛ حالا چه به دوران صامت تعلق داشته باشند و چه از مدرنهای آوانگارد باشند. مثلا یکی از فیلمهایی که تماشایش را به همه توصیه میکند «جنایات آینده» (Crimes of the Future) است که به تازگی در جشنوارهی کن اکران شده. این شما و این فهرستی از ۳۵ فیلم موردعلاقهی گیرمو دل توروی خوشذوق.
۳۵- جنایات آینده (Crimes of the Future)
- سال انتشار: ۲۰۲۲
- کارگردان: دیوید کراننبرگ
- بازیگران: ویگو مورتنسن، لئ سیدو، کریستین استوارت، اسکات اسپیدمن، دان مک کلر
- امتیاز IMDb فیلم: ۶.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۳ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو به تازگی در جشنوارهی کن ۲۰۲۲ شرکت و از نخستین اکران فیلم دیوید کراننبرگ در زیر ژانر وحشت جسمی حسابی مبهوت و هیجان زده شد. «جنایات آینده» همان طور که از نامش هم مشخص است درباره جهشهای ژنتیکی است که در آینده گریبان انسانها را گرفته و اعضای بدن آنها را به شکل عجیب و غریبی تغییر داده است. این فیلم در جشنوارهی کن با استقبال نسبتا خوب منتقدان مواجه شد.
دل تورو «جنایات آینده» را فیلمی میداند «که به گسترهی کیهانی زیستشناسی و محدودیتهای انسانی غم و اندوه اشاره میکند، فیلمی عجیب، پویا و معتبر با یک کلوزآپ پایانی فوقالعاده». با این اوصاف اگر به زیر ژانر وحشت جسمی علاقهمند هستید، توصیهی آقای دل تورو را جدی بگیرد و تماشای «جنایات آینده» را پس از اکران عمومی از دست ندهید.
۳۴- زنان دیگر مردان (Other Men’s Women)
- سال انتشار: ۱۹۳۱
- کارگردان: ویلیام ولمن
- بازیگران: جیمز کاگنی، جون بلوندل، مری آستور، گرانت ویثرز
- امتیاز IMDb فیلم: ۶.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: اطلاعاتی در دسترس نیست
ذائقهی گیرمو دل تورو اغلب به سمت چیزهای مبهم گرایش دارد و از کند و کاو در اولین آثار سینمای آمریکا نمیترسد. یکی از آخرین توصیههای دل تورو در توییتر ملودرام ویلیام ولمن به نام «زنان دیگر مردان» محصول سال ۱۹۳۱ است. کارگردان «هزارتوی پن» آن را فیلم قدرتمندی توصیف میکند که یک مثلث عشقی را به تصویر میکشد؛ بنابراین از تماشای حرکت روان و زیبای دوربین و ظاهر جیمز کاگنی جوان لذت ببرید.
۳۳- سریر خون (Throne of Blood)
- سال انتشار: ۱۹۵۳
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: توشیرو میفونه، ایسوزو یاماتا، تاکاشی شیمورا
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
اقتباس آکیرا کوروساوا از نمایشنامهی محبوب «مکبث» ویلیام شکسپیر در فیلم «سریر خون» به وضوح گیرمو دل تورو را به وجد آورد؛ زیرا سال ۲۰۱۰ این حماسهی ژاپنی را به عنوان فیلم موردعلاقهاش معرفی کرد. در حالی که هیچ هیولایی در این فیلم حضور ندارد اما دقیقا از جنس رئالیسم هم نیست و فضای تیره و تاری دارد. محیط اسرارآمیز «سریر خون» به حفظ تمرکز مخاطب بر جنبههای تاریک ذهن انسان کمک میکند. با توجه به همهی این موارد عجیب نیست که کارگردان «کوچهی کابوس» از تماشای آن تا این اندازه لذت ببرد.
ماجرای این فیلم ماندگار ژاپنی دربارهی اشرافزادهای است که به تحریک همسرش برای تصاحب تاج و تخت، دست به قتل پادشاه میزند اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود و برای سرپوش گذاشتن بر این جنایت مجبور میشود دوستان و همرزمانش را هم یکی یکی قربانی کند.
۳۲- داستان وست ساید (West Side Story)
- سال انتشار: ۲۰۲۱
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: انسل الگورت، ریچل زیگلر، آریانا دبوز، دیوید آلوارز، مایک فیست، ریتا مورنو
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
دل تورو از طرفداران پر و پا قرض بازسازی فیلم موزیکال «داستان وست ساید» توسط استیون اسپیلبرگ بود. او در یک رشته توئیت طولانی به یکی از پیچیدهترین سکانسهای فیلم تازهی اسپیلبرگ پرداخت و از آن به عنوان «سینمای ناب و کات نشده در حد هایزنبرگ» یاد کرد. او تکنیکهای فیلمبرداری پیشرفتهی اسپیلبرگ را تحسین کرد و اکثر تصاویر را نیازمند «دقتی در حد و اندازهی جراحی مغز» دانست.
فیلم ماجرای دو گنگ خیابانی را دنبال میکند که از نظر فرهنگی و اجتماعی خاستگاههای متفاوتی دارند و با یکدیگر در نزاع دائمی هستند. تا این که یکی از اعضای گروه دلباخته دختری از گروه مقابل میشود و ماجرای عاشقانه آنها سرنوشت اجتماع کوچکشان را برای همیشه تغییر میدهد. «داستان وست ساید» اسپیلبرگ علیرغم جلب نظر مثبت منتقدان نتوانست مخاطبان زیادی را با خود همراه کند. این فیلم در مجموع نامزد هفت جایزهی اسکار شد و جایزهی بهترین بازیگر نقش مکمل زن را برد.
۳۱- با بیوفایی شما (Unfaithfully Yours)
- سال انتشار: ۱۹۴۸
- کارگردان: پرستون استرجیس
- بازیگران: رکس هریسون، لیندا دارنل، باربارا لارنس، رودی واله
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو همواره آثار پرستون استرجیس را تحسین کرده است. در فهرستی که سال ۲۰۱۰ برای Criterion تهیه کرد، دو اثر این فیلمساز یعنی «سفرهای سولیوان» (Sullivan’s Travels) و «با بیوفایی شما» را از فیلمهای موردعلاقهاش دانست. او دربارهی «سفرهای سولیوان گفت»: «این فیلم علاوه بر خندهدار بودن یکی از صمیمانهترین بازتابها دربارهی نقش فیلمساز به عنوان عامل سرگرمکنندگی را در خود دارد».
۳۰- یک دور دیگر (Another Round)
- سال انتشار: ۲۰۲۰
- کارگردان: توماس وینتربرگ
- بازیگران: مس میکلسون، توماس بو لارسن، مائونوس میلان، لارش رانته، مارسیا بونوی، سوسی ولد
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو به اندازهای طرفدار «یک دور دیگر» است که در یک ویدیوی کوتاه کنار مس میکلسون و توماس وینتربرگ قرار گرفت و به کمپین اسکار این فیلم پیوست. «یک دور دیگر» بعدها به اندازهای مورد توجه منتقدان قرار گرفت که جایزهی اسکار بهترین فیلم بینالمللی را از آن خود کرد. دل تورو در این باره گفت:
«دیدن فیلمی که شما را تکان دهد و تاثیر گذار باشد، فوقالعاده است. میخواستم چیزی بگویم، عنوان دانمارکی (Druk) و عنوان انگلیسی فیلم (Another Round) هر دو بسیار زیبا هستند؛ به این دلیل که «یک دور دیگر» در زبان انگلیسی به این اشاره دارد که همهی شخصیتها به دور دیگری از زندگیشان میروند، همچنین به پر نوشی هم اشاره میکند. عنوان اصلی هم همان است: آیا میتوانم از زندگی مست شوم؟ آیا میتوانم کام دیگری از آن بگیرم؟»
دل تور با اشاره به رقص پایانی مس میکلسون، پیش از پریدن در آب، اضافه کرد: «سکانس پایانی واقعا یکی از خارقالعادهترین چیزهایی است که در فیلم دیدهام».
«یک دور دیگر» معلم میانسالی (مس میکلسون) را دنبال میکند که در زندگی به یکنواختی رسیده است. تا این که به صورت اتفاقی با نظریهی روانشناسی فین اسکوردور آشنا میشود که طبق آن وجود ۰.۰۵ درصد الکل در خون انسان باعث ایجاد نوعی حس نشاط و رضایت از زندگی میشود. او تصمیم میگیرد این نظریه را امتحان کند.
۲۹- ناخوانده (The Uninvited)
- سال انتشار: ۱۹۴۴
- کارگردان: لوئیس آلن
- بازیگران: ری میلند، گیل راسل، روت هاسی، کورنلیا اوتیس اسکینر، دونالد کریسپ، آلن نیپییر
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو در طول تور مطبوعاتی فیلم «قلهای به رنگ خون» در مصاحبهای با IGN دربارهی این که چرا «ناخوانده» فیلم ترسناک لوئیس آلن محصول سال ۱۹۴۴ را دوست دارد، صحبت کرد. در این فیلم ری میلند و روت هاسی ایفاگر نقش خواهر و برادری هستند که خانهی عجیبی را در انگلستان میخرند و خیلی زود گرفتار حوادث ماوراءالطبیعه میشوند. دل تورو در این باره گفت:
« یکی از فیلمهای فوقالعادهای است که من را در جوانی میترساند اما حالا که آن را به خانوادهام نشان میدهم، فکر نمیکنند خیلی ترسناک باشد. فیلم بسیار زیاد از ارواح استفاده میکند، همان طور که من استفاده میکنم که یک چالش بزرگ است. استفاده از ارواح به عنوان چیزی که شیطانی باشد، کار آسانی است، شما فقط پیشزمینهای را به مخاطب ارائه میدهید که میگوید آنها شیطانی یا اشباح قاتلهای زنجیرهای هستند. اما اگر با ارواح بیطرفانه رفتار کنید تا از آنها شخصیت بسازید، خیلی دشوار است و «ناخوانده» این کار را بسیار زیبا و بهتر از من انجام میدهد. فیلم را ببینید، واقعا خوب است».
۲۸- برزیل (Brazil)
- سال انتشار: ۱۹۸۵
- کارگردان: تری گیلیام
- بازیگران: رابرت دنیرو، جانتان پرایس، کاترین هلموند، ایان هولم، باب هاسکینز، مایکل پیلین، کیم گرایست
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
دل تورو یک بار به Criterion Collection گفت: «تری گیلیام یک گنج زنده است. ما با هر فیلمی که نمیسازد، او را به صورت احمقانهای از دست میدهیم. دو شاهکارش میتواند شاهدی بر فقیرتر شدن دنیای ما باشد. او در حال انفجار با تخیل خشن و رام نشدهای است. تری گیلیام بدون تور ایمنی میپرد و ما را با خود به دنیایی میکشاند که تنها با ایمان او به داستانی که میگوید، منسجم شده است. «برزیل» یکی از مهمترین فیلمهای زندگی من است»
«برزیل» در سالهای پس از انتشار با استقبال آن چنانی مواجه نشد اما کمکم به یک فیلم کالت تبدیل شد. ماجرای آن در آینده میگذرد و کارمند اداری را دنبال میکند که به خاطر اشتباهش باعث کشته شدن انسانی بیگناه شده است؛ پس تصمیم میگیرد اشتباهش را جبران کند، فارغ از این که کار را تا جایی پیش میبرد که به عنوان دشمن کشور شناخته میشود.
۲۷- جنگیر (The Exorcist)
- سال انتشار: ۱۹۷۳
- کارگردان: ویلیام فریدکین
- بازیگران: الن بریستن، ماکس فون سیدو، جیسون میلر، لی جی کاب، لیندا بلر، آیلین دیتز
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۴ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو به Wired گفت «جنگیر» ویلیام فریدکین یکی از ترسناکترین فیلمهایی است که تا به حال دیده اما چند سال طول کشید تا این فیلم نمادین او را به وحشت بیندازد: «وقتی بچه بودم «جنگیر» هیچ کاری با من نمیکرد اما وقتی پدر شدم فیلم به طرز باورنکردنی برایم ترسناک شد. فیلمها با سن شما تغییر میکنند. حقیقت دنیای ما و آن چه باید درک کنیم این است که وحشت بیش از حد انسانی است. باید از زندهها بیشتر از مردهها بترسی».
به باور بسیاری از منتقدان و مخاطبان «جنگیر» یکی از ترسناکترین فیلمهای تاریخ سینما است. فیلم در نهایت نامزد ده جایزهی اسکار شد که از میان آنها جایزهی بهترین فیلمنامهی اقتباسی و بهترین صدا را از آن خود کرد. «جنگیر» ماجرای یک بازیگر تلویزیون را دنبال میکند که گرفتار بیماری عجیب دخترش ریگن میشود. وقتی پزشکان از درمان او عاجز میشوند، تصمیم میگیرد از یک کشیش کمک بگیرد. کشیش معتقد است ریگن جنزده شده و باید با مراسمهای ویژه نیروی شیطانی را از بدن او خارج کنند.
۲۶- من دیگر این جا نیستم (I’m No Longer Here)
- سال انتشار: ۲۰۲۰
- کارگردان: فرناندو فریاس دلا پارا
- بازیگران: خوان دنیل گارسیا تروینیو، یاهیر آلدی و آنجلیکا چن
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
درام تحسینشدهی فرناندو فریاس دلا پارا به لیست ۵ فیلم برتر اسکار راه یافت اما نتوانست در لیست نهایی قرار گیرد و به عنوان نمایندهی کشور مکزیک نامزد دریافت جایزهی بهترین فیلم بینالمللی شود. گیرمو دل تورو و آلفونسو کوارون (برندهی اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم «رما» (Roma)) در مصاحبهای با ورایتی به طور مفصل دربارهی این فیلم صحبت کردند و دل تورو بارها «من دیگر این جا نیستم» برندهی جایزهی آریل را تحسین کرد (جایزهی آریل معادل اسکار مکزیکی است).
دل تورو گفت: «این فیلم موفق بود زیرا واقعیت خاصی را به تصویر میکشد که در یک زمان و فضایی وجود دارد که دیگر نیست. فیلم دربارهی چیزهایی صحبت میکند که ناپایدار هستند؛ هم از نظر فرهنگی و هم از نظر هویت ما. «من دیگر این جا نیستم» دربارهی تبعید است، فیلمی که با منحصربهفرد بودنش جهانی شد و میتواند با همه ارتباط برقرار کند».
دل تورو ادامه داد: «هنرمند واقعی ویژگیهایی دارد که از حقیقت سرچشمه میگیرد و این فیلم حقیقت محض است. داستان بیامتیازی مرد جوان در جامعهای را روایت میکند که درست جلوی چشمانش تغییر میکند. او لحظهای میرود، لحظهای در تبعید است و خود را در سرزمینی غریبه میبیند، سپس به کشورش بازمیگردد تا همان جا در تبعید باشد زیرا آنچه پیشتر بوده، حالا تغییر کرده است. این کمیاب است، فیلمی که میبینید اوایل کار یک فیلمساز جوان ساخته شده که درایت و کنترل رسانهای را به طور رسمی دارد اما از نظر روایت بسیار آزاد است».
ماجرای «من دیگر این جا نیستم» دربارهی نوجوان ۱۷ سالهی مکزیکی به نام اولیس است که رهبری گروهی به نام ترکوها را به عهده دارد که کاملا لاقید هستند و از هیچ قانونی تبعیت نمیکنند. تمام زندگی ترکوها در بیقانونی، موسیقی و رقص خلاصه میشود. تا این که اولیس با حادثهای مواجه میشود که برای نجات جانش باید به آمریکا فرار و تبعید اجباری را تجربه کند که با زندگی روتینش بسیار فاصله دارد.
۲۵- هشت و نیم (½۸)
- سال انتشار: ۱۹۶۳
- کارگردان: فدریکو فلینی
- بازیگران: مارچلو ماسترویانی، کلودیا کاردیناله، آنوک آمه، ساندرا میلو
- امتیاز IMDb فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو در نظرسنجی سایت اند ساوند که دربارهی بهترین فیلمهایی بود که تا به حال در تاریخ سینما ساخته شده است، از «هشت و نیم» به عنوان اثر برجستهی فدریکو فلینی تمجید زیادی کرد. او نوشت:
«یک کلاسیک واقعی هم باید صمیمی و هم باید جهانی باشد. گفتن دربارهی سینما از طریق سینما نیازمند صدایی محکم از شور و خلوص آن است. «هشت و نیم» به همان اندازه که دربارهی هنر صحبت میکند، دربارهی زندگی هم صحبت میکند و مطمئنا هر دو را به هم ربط میدهد. فیلم به منزلهی پرترهای از گوینده و هنرش و شعر حریص و هوسانگیزی برای سینما است».
این فیلم سورئال ماجرای زندگی کارگردانی را دنبال میکند که حین ساخت یک فیلم سینمایی با خاطرات گذشتهاش درگیر میشود.
۲۴- دیو و دلبر (Beauty and the Beast)
- سال انتشار: ۱۹۴۶
- کارگردان: ژان کوکتو
- بازیگران: ژان ماره، ژوزه دی، میشل اوکلر، میلا پارلی
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
دل تورو در مصاحبهای با Criterion از فیلمهای موردعلاقهاش گفت، به اقتباس ژان کوکتو از افسانهی نمادین ژان ماری لوپرنس دو بومون یعنی «دیو و دلبر» محصول سال ۱۹۴۶ هم اشاره کرد: «این فیلم یکی از جادوییترین آثاری است که تا به حال ساخته شده است. «دیو و دلبر» فیلمی است که واقعا عاشق کیفت والا، ماهرانه و فرویدی است که یک افسانه در خود دارد»
دل تورو در مصاحبههای دیگرش هم بارها از علاقهاش به شاهکار کلاسیک کوکتو گفته و آن را از آثار تاثیرگذار بر «شکل آب» فیلم برندهی اسکارش دانسته است. «دیو و دلبر» ژان کوکتو همان ماجرای انیمیشن دههی نودی دیزنی را دنبال میکند با این تفاوت که سالها قبل از آن ساخته شده و لحن لطیف و شاعرانهای دارد. یک دختر زیبا برای نجات پدرش از دست یک دیو مجبور میشود چند وقتی در قصر او زندگی کند اما کمکم به روحیات لطیف دیو که هیچ شباهتی به ظاهرش ندارد، پی میبرد و تصمیم میگیرد به او کمک کند.
۲۳- دهشتزده (Blood Simple)
- سال انتشار: ۱۹۸۴
- کارگردان: جوئل کوئن
- بازیگران: جان گتز، فرانسیس مک دورمند، هالی هانتر، ام امت والش، دن هدایا
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
جوئل و اتان کوئن با این فیلم نئو نوآر به طور رسمی وارد دنیای کارگردانی شدند. «دهشتزده» دربارهی مردی است که یک مزدور را برای کشتن همسر و معشوقهی تازهاش، استخدام میکند. گیرمو دل تورو به Criterion گفت بازی فرانسیس مک دورمند در اولین نقشآفرینی بلندش، برای یک فیلم اول عالی است:
« «دهشتزده» اگر نگوییم همه، بیشتر دلمشغولیهای کوئنها در طول زندگی حرفهایشان را نشان میدهد. این یک فیلم اول عالی است».
۲۲- ماده سگ (La Chienne)
- سال انتشار: ۱۹۳۱
- کارگردان: ژان رنوار
- بازیگران: میشل سیمون، ویوین رومنس، ژانی ماقز، ویوین رومنس، آنی یز کاپری
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: اطلاعاتی در دسترس نیست
«ماده سگ» دومین فیلم غیر صامت کارگردان بزرگ فرانسوی ژان رنوار است که ماجرای یک دلال محبت و یک کارگر جنسی را دنبال میکند که برای کسب درآمد از آثار یک نقاش ساده دل با هم متحد میشوند و عواقب جبرانناپذیری را به بار میآورند. دل تورو دربارهی این فیلم به Criterion گفت:
«رنوار بیش از هر چیز یک انسانگرا است. او کسی را قضاوت نمیکند و در فیلمهایش حسن نیت همه جانبهای نسبت به بشریت وجود دارد».
۲۱- کانوا: خاطره شرمآور (Canoa: A Shameful Memory)
- سال انتشار: ۱۹۷۶
- کارگردان: فیلیپ کازالس
- بازیگران: آرتورو آلگرو، ارنستو گومز کروز، انریکه لوسرو، رودریگو پوئبلا
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۳ از ۱۰۰
دل تورو در مصاحبهای به Criterion گفت: «درام فیلیپ کازالس محصول سال ۱۹۷۶ «کانوا: خاطره شرمآور» سینمای برجستهی مکزیک است. فیلم مبارزات گروهی از کارگران جوان را به تصویر میکشد که در سفری به کوهستان با دانشجویان کمونیست اشتباه گرفته میشوند. فیلمنامهی «کانوا: خاطره شرمآور» یکی از درخشانترین فیلمنامههایی است که تا به حال نوشته شده است و از نظر رسمی و مضمونی بازی که یک فیلم مکزیکی میتوانست به تصویر بکشد را تغییر میدهد؛ سانسور را میشکند، سختی رسمی و آنچه سینمای رسمی قابل تحریم میدانست را میشکند».
۲۰- چشمان بدون چهره (Eyes Without a Face)
- سال انتشار: ۱۹۶۰
- کارگردان: ژرژ فرانژو
- بازیگران: پیر براسور، آلیدا والی، ژولیت مانیل، کساندر رینیول، بئاتریس آلتاریبا
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو دربارهی فیلم ترسناک فرانسوی- ایتالیایی ژرژ فرانژو به Criterion گفت: «شخصیت اصلی مثل آدری هپبورن مرده است. تضاد بین زیبایی و بیرحمی روی من تاثیر زیادی گذاشت. پیر براسور ایفاگر نقش یک جراح پلاستیک است در انجام جراحی پیوند بر صورت دخترش که با عواقب یک تصادف رانندگی وحشتناک زندگی میکند، غرق میشود. تلفیق تصاویر مسحور کننده و دلخراش به ندرت قدرتمند بوده، همچنین «چشمان بدون چهره» موسیقی متن فوقالعادهای هم دارد».
«چشمان بدون چهره» زمان انتشار به دلیل محتوا و تصاویر مشمئز کننده با انتقادات گستردهای مواجه شد اما کمکم جایگاهش را در تاریخ سینما پیدا کرد و حالا بسیاری از منتقدان آن را به خاطر لطافت شاعرانه آمیخته با تصاویر خشن، تحسین میکنند. ماجرا دربارهی جراح پلاستیکی است که خودش را به خاطر تصادف رانندگی که باعث از بین رفتن چهرهی دخترش شده است، سرزنش میکند. تا این که تصمیم میگیرد زنانی که چهرهای شبیه دخترش دارند را به خانه بکشاند و به کمک چهرهی آنها عمل پیوند صورت را انجام دهد.
۱۹- فرانکشتاین (Frankenstein)
- سال انتشار: ۱۹۳۱
- کارگردان: جیمز ویل
- بازیگران: کالین کلایو، می کلارک، بوریس کارلف، جان بولز، لایونل بلمور
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۱۰۰ از ۱۰۰
با توجه به این که گیرمو دل تورو علاقهمند به فیلمهای هیولایی است، این که «فرانکشتاین» به کارگردانی جیمز ویل در فهرست محبوبترینهای او جا داشته باشد اصلا عجیب نیست. او به BFI گفت: «فرانکشتاین یک فیلم (و یک داستان) است که جوهر آنچه هستم و همهی چیزهایی که به آنها باور دارم از آن متاثر میشود. بینایی و طنین صدای وال با عملکرد کارلف مطابقت کامل دارد که شکنندگی و قدرت او را به صورت توامان منتقل میکند».
تا به حال اقتباسهای زیادی از داستان «فرانکشتاین» ساخته شده است اما بدون شک فیلم ترسناک جیمز ویل در صدر فهرست کلاسیکترین و عالیترین نمونهها قرار میگیرد. فیلم ماجرای دانشمندی به نام دکتر هنری فرانکشتاین را دنبال میکند که تمام زندگیاش را وقف حیات دوبارهی مردان کرده است. تا این که بالاخره موفق میشود مخلوق هیولا شکلی را از مردگان خلق کند که او را هیولای فرانکشتاین مینامد.
۱۸- عجیبالخلقهها (Freaks)
- سال انتشار: ۱۹۳۲
- کارگردان: تاد براونینگ
- بازیگران: والاس فورد، لیلا هیامز، اولگا باکلانووا
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو در نظرسنجی سایت اند ساوند دربارهی فیلم کلاسیک و کالت «عجیبالخلقهها» نوشت: «پر از لحظات نمادین سینمای ناب، ترسناک، نوآر و ملودرام معیوب است. «عجیبالخلقهها» پس از چندین دهه هنوز هم غیرقابل طبقهبندی است. فیلم هنوز هم مریض، پیچیده، معیوب و عمیقا انسانی است؛ مثل ترشی انداختن در شیشهای مملو از زردآب، دیدگاه براونینگ دربارهی جهان در خالصترین حالتش قرار دارد».
«عجیبالخلقهها» در سیرکی اتفاق می افتد که مملو از انسانهایی است که از نظر ظاهری نقصهای زیادی دارند اما در میان آنها فقط یک دختر بندباز زیبا وجود دارد که برخلاف ظاهرش، باطن پلیدی دارد. او تصمیم میگیرد برای سرکیسه کردن صاحب عجیبالخلقه سیرک با او وارد رابطه شود و سپس او را به قتل برساند. ظاهر عجیب اعضای سیرک و تعلیق فیلم از جمله عواملی است که هنوز هم مخاطبان زیادی را میترساند.
۱۷- داستان یک روح (A Ghost Story)
- سال انتشار: ۲۰۱۷
- کارگردان: دیوید لاوری
- بازیگران: کیسی افلک، رونی مارا
- امتیاز IMDb فیلم: ۶.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
دل تورو با اشاره به فیلمهای موردعلاقهاش در سال ۲۰۱۷، «داستان یک روح» دیوید لاوری را به عنوان بهترین فیلم سال معرفی کرد. او بعدها این فیلم با بازی کیسی افلک و رونی مارا را شاهکار خواند و آن را یکی از بهترین داستانهای ساخته شده دربارهی ارواح دانست.
«داستان یک روح» برخلاف نامش اصلا یک فیلم ترسناک نیست و بیشتر به کنکاش در غم و اندوه ناشی از پایان یک رابطهی عاشقانه میپردازد. جالب است بدانید کیسی افلک که به تازگی برندهی جایزهی اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد شده بود، در بیشتر لحظات فیلم در نقش شبحی ایفای نقش میکند که مثل تصاویر کودکانه با ملحفه پوشیده شده و هیچ حرفی هم نمیزند.
ماجرا دربارهی زن به نام ام (رونی مارا) و مردی به نام سی (کیسی افلک) است که قصد دارند به خانهی جدیدی اسبابکشی و زندگی تازهای را آغاز کنند اما مرد در یک تصادف رانندگی کشته میشود. روح سی خانه را ترک نمیکند و در همهی لحظاتی که معشوقهاش از نبود او رنج میبرد، در قالب یک شبح دوستداشتنی کنار ام میماند.
۱۶- رفقای خوب (Goodfellas)
- سال انتشار: ۱۹۹۰
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، ری لیوتا، جو پشی، لورین براکو، پل سوروینو، تونی دارو
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
دل تورو به BFI گفت «رفقای خوب» فیلم گانگستری مارتین اسکورسیزی یکی از تاثیرگذارترین فیلمهایی است که تا به حال ساخته شده است و به تنهایی نقش مهمی در تغییر ظاهر و احساسات در سینمای قرن بیست و یکم، ایفا کرده است. دل تورو گفت: «فیلمی است که میتوان آن را بارها و بارها تماشا کرد و تازه و غافلگیرکننده باقی میماند. «رفقای خوب» از هر نظر عالی است؛ چه پشت و چه جلوی دوربین».
«رفقای خوب» از زندگی واقعی گانگستری به نام هنری هیل الهام گرفته شده و روند ظهور و سقوط او را بررسی میکند. هنری از کودکی عاشق گانگسترها بود و آرزو میکرد روزی در باند آنها نفوذ کند تا این که بالاخره به عنوان رانندهی یک گنگ استخدام میشود و کمکم با نشان دادن شایستگیهایش به جایگاههای بالاتری میرسد.
۱۵- طمع (Greed)
- سال انتشار: ۱۹۲۴
- کارگردان: اریش فن اشتروهم
- بازیگران: گیبسن گالند، زیسو پتیس، ژانن هرشولت، میلتن سیلز
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
دل تورو در نظرسنجی سایت اند ساوند دربارهی درام صامت اریش فن اشتروهم نوشت. «طمع حکاکی بدیعی از انحراف انسان و افسانهی به یادماندنی است که در دهههای آینده بر سینما تاثیر خواهد گذاشت. فیلم امروز هم به اندازهی زمان انتشارش مدرن و بیرحمانه است؛ انعکاس کامل از اضطراب برای گذر به قرن بیستم و غیرانسانی سازی مطلقی که قرار بود اتفاق بیفتد».
«طمع» روایتگر ثروت افسانهای است که از یک مسابقهی بختآزمایی به دست میآید و سرنوشت تکتک افراد درگیر با آن را تغییر میدهد.
۱۴- بیگناهان (The Innocents)
- سال انتشار: ۱۹۶۱
- کارگردان: جک کلیتون
- بازیگران: دبورا کار، مایکل ردگرِیو، پیتر وینگارد، مگز جنکینز، پاملا فرانکلین
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
گیرمو دل تورو در مصاحبهای با Wired دربارهی بهترین فیلم ترسناکی که تا به حال ساخته شده، فریاد زد «بیگناهان». تریلر روانشناختی جک کلیتون محصول سال ۱۹۶۱، دبورا کار در نقش معلم سرخانهای را دنبال میکند که اعتقاد دارد بدن بچهها و عمارت محل زندگیاش توسط ارواح پلید تسخیر شده است.
او به IGN گفت: «بیش از همه این فیلم را تحسین میکنم زیرا فیلمبرداری جک کلیتون حیرتانگیز است».
۱۳- آروارهها (Jaws)
- سال انتشار: ۱۹۷۵
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: روی شایدر، رابرت شاو، ریچارد درایفس، لورین گری، مورای همیلتون
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
او در مصاحبهای ویدیویی به Wired گفت آروارههای ساختهی استیون اسپیلبرگ یکی از بهترین فیلمهای ترسناکی است که تا به حال ساخته شده است. تصمیم کارگردان برای پنهان کردن کوسه تا نیمهی دوم فیلم، ساختار فیلمهای هیولایی را برای دهههای آینده شکل میدهد، سهمی که دل تورو هنگام ساخت فیلمهای ترسناک خودش همواره از آن استفاده کرد.
«آروارهها» استیون اسپیلبرگ ر مجموع برندهی سه جایزهی اسکار بهترین تدوین، بهترین موسیقی و بهترین میکس صدا شد. ماجرا در یک شهر ساحلی اتفاق می افتد که در آن مردم تعطیلات دلانگیزشان را میگذرانند تا این که سر و کلهی یک کوسهی سفید خونخوار پیدا میشود که شرایط را برای همه وحشتناک میکند.
۱۲- کوایدان (Kwaidan)
- سال انتشار: ۱۹۶۵
- کارگردان: ماساکی کوبایاشی
- بازیگران: رنتارو میکونی، کیکو کیشی، میچیو آراتاما، میساکو واتانابه، تاتسویا ناکادای
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
دل تورو همیشه به داستانهای ارواح علاقه داشته و «کوایدان» ماساکی کوبایاشی یکی از آثار موردعلاقهاش است. او به Criterion گفت:«این یک افسانه فوقالعاده زیبا و فوقالعاده ترسناک است و دربارهی عشق و مرگ با شور یکسانی صحبت میکند».
«کوایدان» از ۴ اپیزود تشکیل شده که هر کدام روایتهای مستقلی دارند و از داستانهای فولکلور ژاپنی اقتباس شدهاند. وجه تسمیه هر چهار اپیزود سورئال، ارواح هستند. جالب است بدانید ماساکی کوبایاشی در طراحی صحنه از رنگهای طبیعی استفاده نکرده و در عوض در بیشتر پسزمینهها نقاشیهای فوقالعاده رنگارنگ در سبک اکسپرسیونیسم دیده میشود که یکی از مهمترین دلایلی است که این فیلم ترسناک ژاپنی را تا این اندازه متمایز کرده است.
در هر صورت اگر به آثار کلاسیک ژاپنی آن هم از نوع ترسناک علاقهمند هستید، پیشنهاد گیرمو دل تورو را جدی بگیرید.
۱۱- مردی که زیاد میدانست (The Man Who Knew Too Much)
- سال انتشار: ۱۹۵۶
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- بازیگران: جیمز استوارت، جیمز دی، برندا ده بنزی، برنارد میلز، رالف تورمن، دنیل ژلین
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
دل تورو مثل هر کارگردانی که در دههی ۶۰ میلادی متولد شده است، به شدت تحت تاثیر سینمای آلفرد هیچکاک قرار دارد. او فیلم «مردی که زیاد میدانست» را یکی از تاثیرگذارترین آثار استاد تعلیق میداند. دل تورو به Criterion گفت: «یک آشفتگی تصادفی در این نسخه وجود دارد که به نظرم کاملا جذاب است. میتوانید احساس کنید هیچکاک همهی ابزارهای حرفهای که در لندن به دست آورده را در یک غوغای بزرگ استفاده کرده است».
«مردی که زیاد میدانست» ماجرای خانوادهی آمریکایی به نام مککنا را دنبال میکند که برای تعطیلات به مراکش سفر میکنند و به صورت اتفاقی با مردی به نام لوئیس برنارد آشنا میشوند، او به طرز مشکوکی در خیابانهای مراکش ترور میشود اما پیش از مرگش رازی را با خانوادهی مککنا در میان میگذارد که زندگی آنها را دستخوش تغییر و آشوب میکند.
۱۰- عصر جدید (Modern Times)
- سال انتشار: ۱۹۳۶
- کارگردان: چارلی چاپلین
- بازیگران: چارلی چاپلین، پولت گادرد، هنری برگمن، تاینی سندفورد و چستر کانکلین
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
کدام فیلمسازی از چارلی چاپلین کبیر الهام نگرفته؟ دل تورو میگوید «عصر جدید» کمدی صامت چاپلین نشاندهندهی فرماندهی مطلق رسانههای سینمایی است. او میگوید: «این فیلم رقص باله و پانتومیم است. چاپلین موفق میشود مخاطب را سرگرم کند و به جنبش درآورد. به عبارت دیگر آن طرف «طلوع» (Sunrise) فریدریش ویلهلم مورنائو است».
عصر جدید ماجرای شخصیت محبوب چارلی چاپلین یعنی ولگرد کوچولو را دنبال میکند که در بحبوحهی انقلاب صنعتی به عنوان کارگر در خط مونتاژ یک کارخانه کار میکند و باید خودش را با دنیای مدرن هماهنگ کند اما طبیعتا مصیبتهایی به بار میآورد که ماجراهای خندهدار و البته تامل برانگیزی را ایجاد میکند.
۹- شب شکارچی (Night of the Hunter)
- سال انتشار: ۱۹۵۵
- کارگردان: چارلز لاتن
- بازیگران: رابرت میچام، لیلین گیش، شلی وینترز، بیلی چپین
- امتیاز IMDb فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
دل تورو در مصاحبهای گفت «شکارچی شب» تریلر تماشایی چارلز لاتن آنقدر زیبا و تاریک بود که باعث شده از ترس اشک بریزد. رابرت میچام در این فیلم ایفاگر نقش واعظ مذهبی است که به خاطر طمع تبدیل به قاتل زنجیرهای میشود. او نقشهای طراحی میکند تا به بیوهای نزدیک شود که همسرش به تازگی اعدام شده، تا بتواند اموال او را بالا بکشد. دل تورو «شکارچی شب» را یکی از بهترین فیلمهای ژانر ترسناک و البته دوران کودکیاش میداند.
۸- نوسفراتو (Nosferatu)
- سال انتشار: ۱۹۲۲
- کارگردان: فریدریش ویلهلم مورنائو
- بازیگران: ماکس شرک
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
یکی دیگر از آثار صامتی که دل تورو آن را بسیار میپسندد، فیلم خونآشامی در سبک اکسپرسیونیسم است؛ «نوسفراتو» اثر فریدریش ویلهلم مورنائو. او به سایت اند ساوند گفت: «این فیلم سمفونی کاملی از داستانسرایی بصری است. ماهیت هیپنوتیزمی فیلم مخاطب را در خلسه فرو میبرد و همراه «خونآشام» (Vampyr) درایر، یکی از دو ستون هر فیلم خونآشامی است که تا به حال ساخته شده. در حالی که درایر بیشتر به مسائل معنوی میپردازد، فیلم مورنائو یک جز ملموس و فیزیکی فساد در خودش دارد که شرارت را بیواسطه و واقعی به تصویر میکشد».
۷- فراموششدگان (Los olvidados)
- سال انتشار: ۱۹۵۲
- کارگردان: لوئیس بونوئل
- بازیگران: استلا ایندا، میگل اینکلن، روبرتو کوبو، آلما دلیا فوئنتس، آلفونسو مخیا
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
این فیلمساز در مصاحبه با BFI گفت لوئیس بونوئل در مقطع خاصی از تاریخ مکزیک، کارگردان موردعلاقهی او است: «روحیهی سورئال و آنارشیستی او زمانی که مقابل یک ژانر متعارف یا محدودیتهای تجاری قرار میگیرد، عمیقتر میشود. این فیلم به دوران طلایی مکزیک تعلق دارد و از تصویر کردن بیگناهی خفه شده در قوانین و ساختمانهای بتنی دست نمیکشد».
داستان «فراموششدگان» در آلونکهای حومهی مکزیکوسیتی در جریان است و به زندگی سراسر رنج و فلاکت کودکان فقیر و فراموش شده میپردازد. جالب است بدانید فیلم در آن سالها به دلیل سیاه نمایی با واکنش تند منتقدان مکزیکی مواجه شد و حتی نتوانست بیشتر از چند روز در سینماها اکران شود اما هرچه زمان گذشت ارزش واقعی «فراموششدگان» مشخص شد و حالا یکی از بهترین فیلمهای مکزیکی به حساب میآید.
۶- آشوب (Ran)
- سال انتشار: ۱۹۸۵
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: تاتسویا ناکادا، آکیرا تروئو، دایسوکه ریو، میکو هارادا، یوشیکو میازاکی
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
یکی دیگر از فیلمسازان موردعلاقهی گیرمو دل تورو اسطورهی ژاپنی آکیرا کوروساوا است که «آشوب» را با اقتباس از «شاه لیر» ویلیام شکسپیر ساخته است. او گفت: «کوروساوا یکی از اساتید ذاتی است و «آشوب» از اپراییترین، بدبینانهترین و از نظر بصری دیدنیترین فیلمهای او است. این که چگونه توانسته توامان سرزنده و ظریف باشد از اسرار بزرگ زندگی خواهد بود».
«آشوب» ماجرای پادشاهی ژاپنی را دنبال میکند که تصمیم میگیرد قدرت را به سه پسرش واگذار کند، فارغ از این که طمع قدرت زندگی آنها را نابود خواهد کرد.
۵- رما (Roma)
- سال انتشار: ۲۰۱۸
- کارگردان: آلفونسو کوارون
- بازیگران: یالیتزا آپاراچیو، مارینا د تاویرا، مارکو گراف، دنیلا دمسا
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
دل تورو و آلفونسو کوارون مکزیکی دوستان خوبی هستند و یکی از تحسینبرانگیزترین آثار این کارگردان یعنی «رما» را از محبوبترین فیلمهایش میداند. او ۱۰ دیدگاهش دربارهی این فیلم را در توئیتر به اشتراک گذاشت و ثابت کرد چرا یکی از بهترین فیلمهای ساخته شده در تمام دوران است.
دل تورو سال ۲۰۱۸ در جشنوارهی نیویورک گفت: «رما برای من تاکنون اوج کار آلفونسو بوده است. وقتی اولین بار فیلم را دیدم به او گفتم «رما» نه تنها بهترین فیلم تو بلکه یکی از ۵ فیلم محبوب منه. البته جوگیر نشو: شماره پنجه!»
او دربارهی قدرت فیلم گفت: «سینما در بالاترین کارکردش به عنوان حافظه عمل میکند. این جا چیزهایی به ما گفته میشود و آنها را به خاطر میآوریم که هیچ وقت برایمان اتفاق نیفتاده، ما آنها را مثل تجربیاتمان زندگی میکنیم».
«رما» در مجموع نامزد ۱۰ اسکار شد و ۳ جایزهی اسکار بهترین کارگردانی، بهترین فیلمبرداری و بهترین فیلم غیر انگلیسیزبان را از آن خودش کرد. ماجرا دربارهی زندگی یک خانوادهی متوسط مکزیکی در دههی ۷۰ میلادی است.
۴- مهر هفتم (The Seventh Seal)
- سال انتشار: ۱۹۵۷
- کارگردان: اینگمار برگمان
- بازیگران: ماکس فون سیدو، گونار بیورنستراند، نیلز پایه، بنگت ایکروت، بیبی اندرسون
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
دل تورو دربارهی این فیلم شگفتانگیز به Criterion گفت: «من اغلب از این که عناصر طنز و کمدی «مهر هفتم» به خاطر شهرتش به عنوان یک فیلم هنری جدی نادیده گرفته میشود، شگفتزده میشوم». درام اگزیستانسیالیستی اینگمار برگمان به عنوان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما دربارهی ماهیت مرگ و زندگی شناخته میشود. ماجرا دربارهی شوالیهای است که در یک بازی شطرنج به دنبال پاسخ سوالهای فلسفیاش دربارهی چیستی مرگ و زندگی میگردد.
۳- سارقان زمان (Time Bandits)
- سال انتشار: ۱۹۸۱
- کارگردان: تری گیلیام
- بازیگران: جان کلیز، شان کانری، شلی دووال، کاترین هلموند، ایان هولم، رالف ریچاردسون
- امتیاز IMDb فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
فیلم فانتزی «سارقان زمان» اثر تری گیلیام آغازگر «سهگانهی تخیل» او بود که با «برزیل» ادامه پیدا کرد و به « ماجراهای بارن مایچوزن» ختم شد. دل تورو علاقهی ویژهای به قسمت اول این سهگانه دارد و به Criterion گفت:
«طنز باورنکردنی، ظلم باورنکردنی و میل سیریناپذیری برای سرگرمی و خلاقیت دارد که برای من تجسم این است که فیلم بچهها چگونه باید باشد. «سارقان زمان» نقطهی عطف رولد دال برای همهی فیلمهای فانتزی است. همین چند وقت پیش فیلم را با دختر کوچکم دیدیم و به سکانسی که والدین کوین در ابری از دود منفجر شدند، خندید و خوشحال شدم».
۲- خونآشام (Vampyr)
- سال انتشار: ۱۹۳۲
- کارگردان: کارل تئودور درایر
- بازیگران: سیبیل اشمیتس
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
کارل تئودور درایر کارگردان اسطورهای دانمارکی الهام بخش بسیاری از بزرگترین فیلمسازان امروزی است که از جملهی آنها میتوان به لارس فون تریر و دل تورو اشاره کرد. کارگردان «هزارتوی پن» عاشق حرکات دوربین فیلمبردار فقید رودولف ماته در «خونآشام» است. او گفت:
«دوربین در فیلم به شخصیت تبدیل میشود. در حقیقت چیزی بیش از یک شاهد و یک شرکتکنندهی فعال در روایت است و بنابراین عمیقا سینمایی است».
۱- ویریدیانا (Viridiana)
- سال انتشار: ۱۹۶۱
- کارگردان: لوئیس بونوئل
- بازیگران: سیلویا پینال، فرناندو ری، فرانسیسکو رابال، مارگاریتا لوسانو، ماریا ایسبرت
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
دل تورو به Criterion گفت: «فیلم برندهی نخل طلای لوئیس بونوئل «ویریدیانا» این کارگردان را از بسیاری جهات احیا میکند. این فیلم او را با هویتش به عنوان یک فیلمساز اسپانیایی روبهرو میکند، به او اجازه میدهد اعتبار اروپاییاش را به دست آورد و بعدا به او اجازه میدهد در همه جای دنیا فیلم بسازد. به اعتقاد من این در زمانی اتفاق میافتد که او بیش از همه به آن نیاز داشت».
منبع: indiewire