۱۰۰ فیلم اکشن محبوب تاریخ سینما به انتخاب مجله توتال فیلم
از زمان اکران فیلم «سرقت بزرگ قطار» در سال ۱۹۰۳ تا به امروز، ژانر اکشن به دلیل ذات سرگرمکنندهاش همواره یکی از پرطرفدارترین گونههای سینمایی بوده که برخلاف ژانرهایی همچون وسترن، جنگی یا موزیکال، هرگز با افت مخاطب روبرو نشده است. این ژانر امضاهای مشخصی دارد که در اکثر آثار دیده میشود، از جمله قهرمانی که باید از یک چالش سخت عبور کند، یک شخصیت منفی که اهداف شومی دارد، سکانسهای تعقیبوگریز، انفجار، مبارزات تن به تن، شخصیتهای اسلحه به دست و شلیکهای فراوان.
- ۲۰ فیلم اکشن برتر تاریخ سینما از نگاه منتقدان
- ۱۰۰ فیلم تریلر (دلهرهآور) محبوب تاریخ سینما به انتخاب توتال فیلم
- ۱۰۰ فیلم علمی-تخیلی محبوب تاریخ سینما به انتخاب توتال فیلم
فهرست زیر به انتخاب منتقدان مجلهی توتال فیلم است و احتمالا طرفداران ژانر اکشن را راضی خواهد کرد اما فیلمهای دیگری هم سزاوار حضور در آن بودند، همانند «دسپرادو» (۱۹۹۵)، «مخمصه» (۱۹۹۵)، «جان ویک» (۲۰۱۴)، «پسران بد» (۱۹۹۵)، «شهر» (۲۰۱۰)، «ساعت شلوغی» (۱۹۹۸)، «خانم و آقای اسمیت» (۲۰۰۵)، «تحت تعقیب» (۲۰۰۸)، «ماتریکس» (۱۹۹۹)، «اینسپشن» (۲۰۱۰)، «ماموریت: غیرممکن – فالاوت » (۲۰۱۸)، «سیکاریو» (۲۰۱۵)، «سقوط شاهین سیاه» (۲۰۰۱) و دهها اثر برجستهی دیگر.
۱- گاو خشمگین (Raging Bull)
- سال انتشار: ۱۹۸۰
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، کتی موریارتی، جو پشی، فرانک وینسنت
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
برداشتی آزاد از زندگی بوکسور ایتالیایی-آمریکایی «جیک لاموتا»، گاو خشمگین نقطهی اوج همکاری مارتین اسکورسیزی و رابرت دنیرو است. این پروژه از آنجایی آغاز شد که دنیرو در جریان فیلمبرداری «پدرخواندهی ۲»، کتاب خاطرات جیک لاموتا را خواند و آن را با اسکورسیزی در میان گذاشت. اسکورسیزی در ابتدا نمیخواست فیلم را بسازد زیرا علاقهای به ورزش نداشت اما هنگامی که با عناصر احساسی و انسانی قصه برخورد کرد، نظرش را تغییر داد.
اسکورسیزی رینگ بوکس را به چشم «تمثیلی برای هرآنچه در زندگی انجام میدهیم» میدید، بنابراین تصمیم گرفت فیلم را جلوی دوربین ببرد. دنیرو به دلیل علاقهی شدیدی که به قصه پیدا کرده بود، تکنیک مِتُد اکتینگ را در دستور کار قرار دارد و برای ایفای نقش جیک لاموتا، وزن خود را بالا برد و ورزش بوکس را بهصورت حرفهای آموزش دید. زحمات دنیرو نتیجهبخش بود و جایزهی اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد را به خانه برد.
۲- دروغهای حقیقی (True Lies)
- سال انتشار: ۱۹۹۴
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، جیمی لی کرتیس، تام آرنولد، بیل پاکستون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۹ از ۱۰۰
این ساختهی اکشن-کمدی جیمز کامرون، ادای دین به فیلمهای جیمز باندی دههی ۷۰ میلادی است اما در نهایت به مسیر مستقل خود میرود و یک اثر تقلیدی نیست. آرنولد شوارتزنگر نقش «هری» را بازی میکند، یک مامور عالیرتبهی دولتی که زندگی دوگانهای دارد. همسرش از هویت واقعی او آگاه نیست و رابطهی نامشروعی را با یک مرد دیگر آغاز میکند. هری حالا نه تنها باید با این مسئله دستوپنجه نرم کند بلکه باید در مقابل یک تروریست هم قرار بگیرد که ایالات متحده را تهدید به حملهی هستهای کرده است.
جیمز کامرون بار دیگر ثابت میکند که چرا پادشاه بلامنازع فیلمهای اکشن بلاکباستری است. او در نیم ساعت پایانی، ثانیهای متوقف نمیشود و سکانسهای مهیج یکی پس از دیگری از راه میرسند. شوارتزنگر در دههی ۹۰ میلادی در فیلمهای اکشن و کمدی گوناگونی به ایفای نقش پرداخت، او اینجا مهارتهایش در هر دو ژانر را بهصورت پیوسته به نمایش میگذارد.
۳- شجاع دل (Braveheart)
- سال انتشار: ۱۹۹۵
- کارگردان: مل گیبسون
- بازیگران: مل گیبسون، پاتریک مکگوئن، برندن گلیسون، سوفی مارسو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۶ از ۱۰۰
اهمیتی ندارد که شجاع دل در کشور ایرلند ساخته شده است یا یک مرد استرالیایی نقش یک جنگجوی اسکاتلندی را بازی میکند، روایت تقریباً خیالی مل گیبسون از مبارز آزادیخواه «ویلیام والاس»، یک فیلم اکشن-حماسی مدرنِ طراز اول به حساب میآید که تا انتها نفسگیر باقی میماند.
گیبسون در نقش کارگردان و بازیگر، چنان عملکرد درخشانی دارد که باورکردنی نیست، از تصاویر جذابی که از کوهها و دشتها ارائه میدهد تا نقشآفرینی دراماتیکش و سکانسهای نبرد آغشته به خون. بخشهای عاشقانهی فیلم اگرچه به ملودرام نزدیک شده است اما این نکته در رابطه با سکانسهای اکشن و خشونتبار آن صدق نمیکند، این لحظاتِ بیرحمانه به موسیقی متن «جیمز هورنر» نیز مزین شدهاند تا تاثیرگذارتر باشند.
۴- قهرمان (Hero)
- سال انتشار: ۲۰۰۲
- کارگردان: ژانگ ییمو
- بازیگران: جت لی، تونی لیانگ چائو وی، مگی ژانگ، ژانگ زییی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
قهرمان بیشتر برای فیلمبرداری بیبدیل و البته جنجالهایی که در دورهی نمایش برپا کرد، مشهور است. این ساختهی ژانگ ییمو در آن دوران، یکی از پرخرجترین فیلمهای چینی تاریخ بود که استودیوی «میرامکس» اکرانش را شش بار به تاخیر انداخت تا اینکه «کوئنتین تارانتینو» میانجیگری کرد و فیلم سرانجام در سال ۲۰۰۴ در ایالات متحده روی پرده رفت. قهرمان به اولین فیلم خارجیزبان تاریخ تبدیل شد که در گیشهی آمریکا جایگاه نخست را به دست میآورد.
برداشت ژانگ ییمو از ژانر هنرهای رزمی، در قالب تعدادی فلشبک روایت میشود. جت لی در نقش یک مرد بینام، نزد پادشاه میرود و قصهی رویارویی با سه آدمکشی را تعریف میکند که میخواستند پادشاه را به قتل برسانند. پادشاه به وی مشکوک است و برداشت خودش از رویدادها را تعریف میکند. هیچکدام از این روایتها، حقیقت را به طور کامل آشکار نمیسازند و هر کدام با یک رنگ خاص به نمایش گذاشته میشوند. قهرمان، داستانی تراژیک از فداکاری و شرافت است.
۵- انتقامجویان: جنگ ابدیت (Avengers: Infinity War)
- سال انتشار: ۲۰۱۸
- کارگردان: برادران روسو
- بازیگران: رابرت داونی جونیور، کریس همسورث، مارک رافلو، کریس ایوانز، اسکارلت جوهانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
نوزدهمین فیلم دنیای سینمایی مارول، برای جلب رضایت طرفداران و مرتبط کردن قصههای پیشین کار سختی در پیش داشت. جنگ ابدیت اتحاد اکثر شخصیتهای این دنیا را رقم زد، از «مرد عنکبوتی» و «مرد آهنی» تا «هالک» و «گروت»؛ آنها یک هدف مشترک داشتند، اینکه جلوی «تانوس» را بگیرند و اجازه ندهند شش سنگ قیمتی ابدیت را به دست آورده و نصف بشریت را از بین ببرد.
توسعهی چنین فیلم بزرگی ساده نبود اما برادران روسو موفق شدهاند تا یک اثر حماسی بلاکباستری خلق کنند که همهی شخصیتهای حاضر در آن فرصت ابراز وجود دارند. در این میان، تانوس به عنوان یک ضدقهرمان پیچیده، به همگان اثبات کرد که مارول توانایی خلق شخصیتمنفیهای درجه یک را نیز دارد. انتقامجویان: جنگ ابدیت هر نقصی هم داشته باشد، با پایان شوکهکنندهاش شما را راضی میکند.
۶- پلیس خفن (Hot Fuzz)
- سال انتشار: ۲۰۰۷
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: سایمون پگ، نیک فراست، الیس لو، کوین الدن، کارل جانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
پلیس خفن سرگذشت پرفرازونشیب دو مامور پلیس بریتانیایی را روایت میکند که میخواهند پروندهی قتلهای اسرارآمیز یک دهکدهی کوچک را حل کنند. برای آنهایی که به آثار اکشن پرزرقوبرق آمریکایی عادت کردهاند، تماشای یک فیلم اکشن روستایی شاید عجیب به نظر برسد، آن هم وقتی که رد پای عناوین کلاسیک ترسناکی همچون «مرد حصیری» و «سگهای پوشالی» در آن به چشم میخورد.
ادگار رایت در تلفیق ژانرهای مختلف، این بار هم موفق ظاهر میشود و پلیس خفن را باید یکی از بهترین ساختههای او بدانیم که در نیم ساعت پایانی، همهی انتظارات شما از یک فیلم اکشن را پاسخ میدهد و یادآور «مایکل بی» یا «جان وو» است.
۷- اولتیماتوم بورن (The Bourne Ultimatum)
- سال انتشار: ۲۰۰۷
- کارگردان: پل گرینگرس
- بازیگران: مت دیمون، جولیا استایلز، دیوید استراترن، اسکات گلن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
«برتری بورن» امیدوارکننده به نظر میرسید اما پل گرینگرس با اولتیماتوم بورن ثابت کرد که مهارتهایش در ساخت یک فیلم اکشن را نباید نادیده گرفت؛ فیلمی هوشمندانه که نفس شما را بند میآورد و به طور معمول بهترین نسخهی مجموعه در نظر گرفته میشود.
ماجراها پس از برتری بورن اتفاق میافتد؛ همه چیز آرام است اما مرگ یک روزنامهنگار باعث میشود تا جیسون بورن مجددا وارد عمل شود. کمتر فیلمسازی همچون گرینگرس توانایی خلق سکانسهای اکشن مبتنی بر تعلیق را دارد، از تعقیبوگریزهای کمنظیر تا مبارزات تن به تن پرخاشگرانه. اولتیماتوم بورن یک پایان راضیکننده نیز دارد که به همهی سوالات ایجاد شده در قسمتهای پیشین پاسخ میدهد اما جیسون بورن را در همان نقطهای رها میکند که از ابتدا آنجا بود.
۸- بولیت (Bullitt)
- سال انتشار: ۱۹۶۸
- کارگردان: پیتر ییتس
- بازیگران: استیو مککوئین، رابرت وان، ژاکلین بیست، دن گوردون، رابرت دووال
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
آیا کسی میتواند جذابیتی که استیو مککوئین در بولیت داشت را تکرار کند؟ مامور «فرانک بولیت» از یک سیاستمدار محلی دستور میگیرد تا از یک خبرچین به نام «جانی راس» محافظت کند. راس قرار است در دادگاه به عنوان شاهد حضور پیدا کند و خلافکاران میخواهند جلوی این اتفاق را بگیرند. راس در نهایت کشته میشود و همگان فرانک را مسئول این قتل میدانند.
بولیت به منبع الهام فیلمهای پلیسی سیاه تبدیل شد که در دهههای بعدی به محبوبیت بالایی رسیدند. از «هری کثیف» تا «ارتباط فرانسوی»، همهی این آثار ادامهدهندهی مسیری هستند که بولیت آغاز کرد. نقطهی عطف فیلم، سکانس تعقیبوگریز آن در خیابانهای سان فرانسیسکو است که اگرچه تنها ۱۰ دقیقه بود اما ساخت آن بیش از سه هفته به طول انجامید. از این فیلم و سکانس تعقیبوگریز مشهورش بارها تقلید شده است اما هیچکدام در حدواندازهی آن نیستند.
۹- شب بخیر طولانی (The Long Kiss Goodnight)
- سال انتشار: ۱۹۹۶
- کارگردان: رنی هارلین
- بازیگران: جینا دیویس، ساموئل ال. جکسون، پاتریک مالاهید، کریگ برکو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰
پیش از آنکه جیسون بورن ظهور کند، ما «سامانتا کین» را داشتیم؛ یک مامور دیگر که او نیز به فراموشی دچار شده است. سامانتا یک مادر خانهدار است که ناگهان لحظات عجیبی از گذشته را به یاد میآورد و متوجه میشود مهارتهای مبارزهی بالایی دارد. در همین حین، همکاران سابق او به این نتیجه میرسند که سامانتا خطرناک است و باید کشته شود.
او با کمک «میچ» فرار میکند و به تدریج، حقایق تازهای از گذشته برایش آشکار میشود. استودیوی «نیو لاین سینما» در هنگام توسعهی فیلم قصد داشت تا یک بازیگر مرد را برای نقش سامانتا کین انتخاب کند اما چهرههای مشهوری همچون «استیون سیگال» و «سیلوستر استالونه» آن را نپذیرفتند تا خوشبختانه قرعه به نام جینا دیویس بیفتد.
۱۰- هفت سامورائی (Seven Samurai)
- سال انتشار: ۱۹۵۴
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: تاکاشی شیمورا، توشیرو میفونه، دیاسوکه کاتو، سیجی میاگوچی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۰۰ از ۱۰۰
این اثر کلاسیک آکیرا کوروساوا، جایگاه ویژهای در ژانر اکشن دارد زیرا برای اولین بار، همهی اِلمانهای محبوب مخاطبان در یک فیلم وجود داشت؛ از قهرمان بیرغبتی که از قدرت درونیاش آگاه میشود و میفهمد چه رسالتی دارد، بدین سو برای مبارزه با شر برمیخیزد تا نماهای اسلوموشن برای دراماتیزه کردن لحظات کلیدی. اما فارغ از اهمیت تاریخی هفت سامورائی، ارزش بالای فیلم در این است که تاریخ انقضا ندارد و همین حالا هم طوری دلبری میکند که هفتاد سال قبل میکرد.
داستان ساده است: ساکنان فقیر یک روستای کوچک، هفت رونین (ساموراییهای زبده و بدون ارباب) را استخدام میکنند تا از آنها در مقابل سارقان و خلافکارانی که به روستا هجوم میآورند، محافظت کنند. کوروساوا این قصهی معمولی را به یک اثر حماسی تبدیل کرده است. در هفت سامورائی شاهد بهترین نقشآفرینی توشیرو میفونه هم هستیم که با توجه به حضورش در فیلمهای شاخص دیگری همچون «سریر خون» و «یوجیمبو»، تحسینبرانگیز است. هفت سامورائی از فیلمهای محبوب «جرج لوکاس» است و میتواند به راحتی به یکی از آثار محبوب شما نیز تبدیل شود.
۱۱- شماره یک بزرگ قرمز (The Big Red One)
- سال انتشار: ۱۹۸۰
- کارگردان: ساموئل فولر
- بازیگران: لی ماروین، مارک همیل، سرژ مارکان، رابرت کارادین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
پس از حملهی ناگهانی هواپیماهای جنگندهی ژاپنی به پایگاه دریایی آمریکا در پرل هاربر، ساموئل فولر به ارتش و لشکر ویژهای ملقب به «شماره یک بزرگ قرمز» پیوست و در چند نبرد حضور پیدا کرد. پس از جنگ، او به هالیوود بازگشت و ۲۵ سال تلاش کرد تا یک فیلم حماسی براساس تجربیاتش بسازد؛ او در اواخر دههی ۷۰ میلادی به آرزویش رسید. لی ماروین نقش اصلی را بازی میکند، یک فرماندهی کهنهکار که سربازانش را در بحبوحهی جنگ جهانی دوم رهبری میکند و تنها هدفش این است که آنها زنده بمانند.
ساموئل فولر در یکی از مصاحبههایش میگوید: «انگیزهی اصلی شخصیتها در فیلمهای جنگی من، نه قهرمان بودن بلکه بقا است» و این نکته در شماره یک بزرگ قرمز به وضوح دیده میشود. پس از اتمام مراحل فیلمبرداری، تهیهکنندگان یکسوم فیلم را حذف کردند تا کوتاهتر شود و تنها پس از مرگ فولر بود که نسخهی کامل ۱۶۰ دقیقهای در دسترس قرار گرفت. اگر قصد تماشای فیلم را دارید، حتما به سراغ این نسخهی ویژهی کارگردان بروید.
۱۲- اینک آخرالزمان (Apocalypse Now)
- سال انتشار: ۱۹۷۹
- کارگردان: فرانسیس فورد کوپولا
- بازیگران: مارلون براندو، مارتین شین، لارنس فیشبرن، دنیس هاپر، هریسون فورد
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
اقتباس آزاد فرانسیس فورد کوپولا از رمان «دل تاریکی» نوشتهی «جوزف کنراد» همچنان پرقدرت و احساس برانگیز است. مارتین شین نقش «کاپیتان ویلارد» را بازی میکند که ماموریت پیدا کرده است تا جنرال «والتر کورتز» را پیدا کند و او را به قتل برساند؛ کورتز به دلایلی نامعلوم از ارتش گریخته و حالا در میان بومیان جنگلهای کامبوج فرمانروایی میکند. اینک آخرالزمان از آن فیلمهایی است که برای همیشه در یاد شما باقی میماند.
از سکانسهای پرهیاهویی که نابودی روستاهای ویتنامی توسط هلیکوپترهای آمریکایی را به تصویر میکشد تا لحظات آرامتر فیلم، اینک آخرالزمان برداشت واقعگرایانهای از جنگ ارائه میدهد، اینکه چه قدر بیمعنا و ظالمانه است. توصیه میکنیم پشت صحنهی فیلم را هم تماشا کنید تا متوجه شوید خود فرانسیس فورد کوپولا چگونه تا مرز دیوانگی پیش رفت و با چه چالشهایی روبرو شد.
۱۳- شوالیهی تاریکی (The Dark Knight)
- سال انتشار: ۲۰۰۸
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: کریستین بیل، مایکل کین، هیث لجر، گری اولدمن، آرون اکهارت
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
با اینکه بیش از ۱۳ سال از اکران شوالیهی تاریکی گذشته است اما همچنان از آن به عنوان یکی از بهترینهای تاریخ سینما یاد میشود. «بتمن آغاز میکند» یک فیلم ماجراجویی مدرن و خوشساخت بود اما شوالیهی تاریکی را باید اثری انقلابی و جریانساز بدانیم که ژانر ابرقهرمانی را با تریلر-نوآر تلفیق کرد. اگرچه با یک فیلم بتمنی روبرو هستیم، بخش اعظمی از اتفاقات در روز روشن اتفاق میافتد و با «جوکر» همراه میشویم که هرجومرج را به خیابانهای گاتهام میآورد.
مردی که نمایندهی آشوب است و هیچ هدفی جز نابود کردن آرمانها، ساختارها و قوانین ندارد؛ جوکر یک شخصیتمنفی ترسناکِ تمام عیار است که در تمامی دقایق خودنمایی میکند و حتی بتمن را به حاشیه میراند. شوالیهی تاریکی فراتر از حد انتظار، فلسفی است و با صراحت جامعهی مدرن را نقد میکند.
۱۴- ببر خیزان، اژدهای پنهان (Crouching Tiger, Hidden Dragon)
- سال انتشار: ۲۰۰۰
- کارگردان: انگ لی
- بازیگران: چو یون فات، میشل یئو، جانگ زئی، چانگ چن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
یک فیلم عمیق و زیبا که معمولا شاهکار انگ لی در نظر گرفته میشود و از کنار زیباییهای بصری و طراحی مبارزات آن نمیتوان به راحتی عبور کرد. ببر خیزان، اژدهای پنهان به طور همزمان یک عاشقانهی دلنشین و یک فیلم اکشن شاعرانه است و در هر دو زمینه به روح و قلب بیننده رخنه میکند.
از قاببندیهای استادانه تا یک فیلمبرداری کمنظیر، فیلم را باید بالاترین نقطهی کارنامهی هنری انگ لی بدانیم. چیزی که ببر خیزان را از نمونههای مشابه متمایز میکند، این است که فیلمساز موفق شده تا نوع نگاهش نسبت به ورزشهای رزمی و فرهنگ بومی کشورش را به شکلی درست ارائه دهد. پس از تماشای فیلم، شاید شما هم از صمیم قلب به این باور برسید که سلحشوران کوهستان وودانگ به معنای واقعی کلمه توانایی پرواز کردن دارند.
۱۵- تغییر چهره (Face/Off)
- سال انتشار: ۱۹۹۷
- کارگردان: جان وو
- بازیگران: جان تراولتا، نیکلاس کیج، جوآن آلن، جینا گرشان
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
تغییر چهره فیلمی مصروع است که آرام و قرار ندارد، سکانسهای اکشن افراطی آن گاهی به آثار «درجه ب» نزدیک میشود اما در آنِ واحد، پرستیژ خاصی دارد و امضاهای فیلمساز آن را به یک اثر هالیوودی منحصربهفرد تبدیل کرده است که گویی زادهی سینمای شرق است. چیزی که بارها به وضوح دیده میشود، این است که بازیگران در حال لذت بردن از نقشهایشان هستند و شاید به همین دلیل باشد که بازی اغراقآمیزشان مخاطب را آزار نمیدهد.
اگر این فیلم را تماشا نکردهاید، قصهی مضحک و سادهای دارد؛ پلیسی به نام «شان آرچر» با کمک جراحی پلاستیک، صورت خود را با یک خلافکار بدآوازه به نام «کَستِر رُوی» معاوضه میکند تا جلوی یک انفجار تروریستی را بگیرد. آرچر ناگهان خود را در کالبد یک آدمکش دیوانه میبیند و کستر حالا یک پلیس محترماست. مبارزهی این دو شخصیت، شما را هیپنوتیزم میکند و دیگر اهمیتی ندارد که رویدادهای فیلم تا چه اندازه از واقعیت به دور است.
۱۶- بربادرفته (Gone With The Wind)
- سال انتشار: ۱۹۳۹
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: کلارک گیبل، ویوین لی، لسلی هاوارد، اولیویا دی هاویلند
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
اقتباسی از رمان پرفروش «مارگارت میچل»، بربادرفته بدونشک یکی از پرسروصداترین آثار هالیوودی دههی ۴۰ میلادی است که اگر تورم را حساب کنیم، همچنان پرفروشترین فیلم تاریخ به حساب میآید. اثری بزرگ که کلارک گیبل و لسلی هاوارد تمایل چندانی به حضور در آن نداشتند.
در ابتدا قرار بود «جرج کیوکر» فیلم را بسازد اما با تصمیم تهیهکنندگان کنار گذاشته شد تا در نهایت ویکتور فلمینگ روی صندلی کارگردانی بنشیند. این اتفاق برای ویوین لی خوشایند نبود، او کیوکر را فیلمساز بهتری میدانست و علاقهای به همکاری با فلمینگ نداشت. با همهی این مشکلات در پشت صحنه، فیلم به موفقیتهای قابلتوجهی رسید و به طولانیترین اثری تبدیل شد که جایزهی اسکار بهترین فیلم را به خانه میبرد. بربادرفته همچنان یکی از بهترین درامهای عاشقانه و حماسی تمام دوران است.
۱۷- نگهبانان کهکشان (Guardians of the Galaxy)
- سال انتشار: ۲۰۱۴
- کارگردان: جیمز گان
- بازیگران: کریس پرت، زوئی سالدانیا، دیوید باتیستا، وین دیزل، بردلی کوپر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
پس از آنکه «شین بلک» با «مرد آهنی ۳»، فیلمی مارولی ساخت که به آثار مستقل نزدیک است و «سرباز زمستان» حسوحال آثار تریلر-سیاسی را داشت، نگهبانان کهکشان قرار بود آغازگر مسیر تازهای باشد: اینکه سازندگان تا چه اندازه میتوانند یک اثر مارولی عجیبوغریب تحویل دهند.
با شخصیتهای دوستداشتنی، دیالوگهای بامزه و یک فضای کاملا متفاوت، این فیلم یکی از پرکششترین قسمتهای دنیای سینمایی مارول است، حتی با اینکه بردلی کوپر به یک راکون تبدیل شده و وین دیزل یک درخت است! نگهبانان کهکشان خود را جدی نمیگیرد اما به شخصیتهایش اهمیت میدهد و مخاطب فورا به آنها وابسته میشود.
۱۸- هفت دلاور (The Magnificent Seven)
- سال انتشار: ۱۹۶۰
- کارگردان: جان استرجز
- بازیگران: یول برینر، چارلز برانسون، ایلای والاک، استیو مک کوئین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
این ساختهی جان استرجز نمیتواند از هفت سامورایی، فیلم اکشن جاودانهی آکیرا کوروساوا پیشی بگیرد اما موفق میشود تا ایدههای آن را در فضا و ژانری متفاوت پیادهسازی کند. استرجز برای این فیلم، یک تیم بازیگری حیرتانگیز را به کار گرفت که در راس آنها، یول برینر قرار دارد؛ یک کابوی بیرحم که با کمک شش دلاور دیگر، قصد دفاع از یک روستای مکزیکی در مقابل خلافکاران را دارد.
هفت دلاور یک وسترن کلاسیکِ واقعی است؛ از موسیقی متن فراموشنشدنیاش تا عناصر رایج این ژانر که به شکلی کارآمد استفاده شدهاند و شخصیتهای جذابی که شاید به تیپ نزدیک باشند اما فرهمند هستند و باوقار.
۱۹- نخستین خون (First Blood)
- سال انتشار: ۱۹۸۲
- کارگردان: تد کاچف
- بازیگران: سیلوستر استالونه، ریچارد کرنا، برایان دنهی، جان مکلیام
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
سیلوستر استالونه با دو نقش جایگاه خود را در تاریخ سینما تثبیت کرد: «راکی» و البته «رمبو». نخستین خون یک فیلم اکشن ناهمگون بود که سینمادوستان تا مدتها از آن حرف میزدند. جان رمبو یک سرباز جنگ ویتنام است که از سوی یک مامور پلیس تحت فشار روانی شدید قرار میگیرد و کنترلش را از دست میدهد.
نخستین خون از این جهت تحسینبرانگیز است که تد کاچف تلاش کرده تا ضدقهرمان آسیبدیدهاش را به طور همزمان شخصیت مثبت و منفی فیلم معرفی کند. ما با جان رمبو همذاتپنداری میکنیم اما شاید با همهی کارهایی که انجام میدهد، موافق نباشیم. کاچف اما رمبو را یک ماشین آدمکشی متصور نشده است، ما کشمکشهای درونی این شخصیت را میبینیم و درک میکنیم چرا حالا در قالب یک ارتش تکنفره میخواهد مقابل همهی دنیا ایستادگی کند.
۲۰- هواپیمای محکومین (Con Air)
- سال انتشار: ۱۹۹۷
- کارگردان: سایمون وست
- بازیگران: نیکلاس کیج، جان کیوسک، جان مالکوویچ، استیو بوشمی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۵ از ۱۰۰
هواپیمای محکومین احمقانه اما بامزه و سرگرمکننده است؛ فیلمی که گویی تهیهکنندگان مست بودهاند و هر چه به ذهنشان رسیده را به فیلمنامهی آن اضافه کردهاند: «بیایید ایدهی فیلم جانسخت را در یک هواپیما اجرا و هرچه آدم خلافکار وجود دارد را هم به قصه اضافه کنیم، چهطور است نیکلاس کیج قهرمان قصه باشد؟ جان مالکوویچ را هم میگذاریم شخصیت منفی اصلی!».
سایمون وست یک فیلم اکشن بیمغز ساخته است که همانند تغییر چهره، از هیچ قانونی پیروی نمیکند و مسلما چنین فیلمی مورد توجه منتقدان هم قرار نمیگیرد اما هواپیمای محکومین اثری است که میتواند یک آخرهفتهی خوب را برای شما رقم بزند، خصوصا اگر به تماشای آثار اکشن آمیخته به سفاهت علاقهمند هستید.
۲۱- کازینو رویال
- سال انتشار: ۲۰۰۶
- کارگردان: مارتین کمبل
- بازیگران: دنیل کریگ، اوا گرین، مس میکلسن، جفری رایت، جودی دنچ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
در سال ۲۰۰۶، اینطور به نظر میرسید که دوران جیمز باند به پایان رسیده است و طرفداران آثار اکشن به تماشای جیسون بورن علاقهی بیشتری دارند. سازندگان اگر میخواستند که باند حرف تازهای برای گفتن داشته باشد، باید به مسیر متفاوتی میرفتند و آنها دقیقا همین کار را انجام دادند. در قدم اول، دنیل کریگ برای نقش اصلی انتخاب شد، بازیگری که به اعتقاد طرفداران گزینهی چندان مناسبی نبود اما او نشان داد که یکی از بهترین باندهای تاریخ است.
چیزی که برای سازندگان اولویت داشت، این بود که به باند عمق بیشتری دهند و ابعاد انسانی او نیز در قصه دخیل باشد. باندِ کریگ یک ابرانسان نبود و ضعفهایی هم داشت. مارتین کمبل یک ساعت اول فیلم را به سکانسهای اکشن درجه یک اختصاص داده است اما پس از آن، ریتم را کمی کند کرده و تقابل قهرمان و شخصیت منفی قصه را با آرامش پیش میبرد. چرخشگاه کازینو رویال اما رابطهی عاشقانهی باند و «وسپا» با بازی اوا گرین است که شاید در میان همهی قسمتهای این مجموعه، سرآمد باشد.
۲۲- جوخه (Platoon)
- سال انتشار: ۱۹۸۶
- کارگردان: الیور استون
- بازیگران: تام برنگر، ویلم دفو، چارلی شین، فارست ویتاکر، جانی دپ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
در اواخر دههی ۸۰ میلادی، فیلمهای درام متعددی پیرامون جنگ ویتنام ساخته شد اما هیچکدام (حتی «غلاف تمام فلزی» ساختهی «استنلی کوبریک») جسارت و اصالت جوخه را ندارند. اثری به کارگردانی و نویسندگی یکی از سربازان جنگ ویتنام، جوخه سرگذشت یک داوطلب حضور در جنگ به نام «کریس تیلور» را روایت میکند که در ابتدای مسیر خدمت، به جنوب شرقی آسیا قدم میگذارد.
بازی چارلی شین در نقش اصلی هنرمندانه است، خصوصا وقتی به یاد میآوریم که پدرش مارتین، در یک فیلم جنگی دیگر پیرامون ویتنام (اینک آخرالزمان) چه میراثی از خود برجای گذاشته است. اینک آخرالزمان یک سفر کابوسوار و سیاه بود اما جوخه علاقهای به حاشیه ندارد؛ خبری از تکنیکهای فیلمبرداری پیچیده نیست و خشونت جنگ بهصورت مستقیم به مخاطب عرضه میشود. الیور استون شجاعت به خرج میدهد و قهرمانانش گاهی غیرقهرمانانه عمل میکنند. اینکه جنگ ممکن است هر انسانی را به هیولا تبدیل کند، پیام اصلی فیلم است.
۲۳- کیک-اس (Kick-Ass)
- سال انتشار: ۲۰۱۰
- کارگردان: متیو وان
- بازیگران: آرون تایلر-جانسون، نیکلاس کیج، کلویی گریس مورتس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۶ از ۱۰۰
اقتباسی از کتاب کمیکی به همین نام، کیک-اس در ظاهر شبیه به یک پارودی از فیلمهای ابرقهرمانی است و داستان جوانکی را روایت میکند که مثل همیشه برای مبارزه با شر برمیخیزد. او با همکاری «هیت-گرل» و پدر وی (یک نیکلاس کیجِ کمعقل و شوخ طبع) تلاش میکند تا سقوط امپراطوری خلافکاریِ مارک استرانگ را رقم بزند.
این ساختهی متیو وان، کمدی را در اولویت قرار میدهد و اگرچه فضاهایش کارتونی هستند اما به شکل عجیبی با خشونت و خونریزی عجین شدهاند. فیلم گاهی زیاد از حد خشن میشود و برداشت متفاوتی از ژانر ابرقهرمانی ارائه میدهد (که چند سال بعد با «ددپول» به کمال رسید). بسیاری از عناصر آشنای ژانر اینجا با رویکرد تازهای عرضه شدهاند تا تماشای فیلم تجربهی بدیعی باشد. با سکانسهای اکشن مبتکرانه، کیک-اس در حد نامش ظاهر میشود.
۲۴- مرد آهنی (Iron Man)
- سال انتشار: ۲۰۰۸
- کارگردان: جان فاورو
- بازیگران: رابرت داونی جونیور، ترنس هاوارد، جف بریجز، گوئینت پالترو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
اینکه دنیای سینمایی مارول با یک ابرقهرمان از «لیست سوم» آنها آغاز شود، حرکت هوشمندانهای بود زیرا اگر فیلم شکست میخورد، مارول ضرر چندانی نمیکرد و میتوانست در ادامه با ابرقهرمانان دیگر به مسیر متفاوتی برود اما آنها یک سلاح اتمی قدرتمند در اختیار داشتند که شرایط را تغییر داد: رابرت داونی جونیور (منظور از ابرقهرمان لیست سوم، اولویت پایین این شخصیت در مقایسه با شخصیتهای مشهورتر است. مارول به این دلیل که امتیاز بسیاری از ابرقهرمانان مشهور خود همانند مرد عنکبوتی یا «مردان ایکس» را از دست داده بود، به اجبار به سراغ شخصیتهایی رفت که محبوبیت کمتری داشتند و احتمال موفقیت آنها در گیشه پایینتر بود).
«تونی استارک» یک میلیاردر سرخوش و کاریزماتیک است که در کمال ناباوری، حتی شخصیت ثانوی خود یعنی مرد آهنی را به حاشیه میراند. دلیل واضحی وجود دارد که جان فاورو در سکانسهای اکشن، تمرکز زیادی روی چهرهی داونی جونیور دارد و آن را به وفور نشان میدهد؛ این بازیگر همانند آهنربا توجه مخاطب را جلب میکند. با استفادهی درست از کمدی و یک فیلمنامهی مناسب، فیلم مرد آهنی از آثار ابرقهرمانی تاریک «دیسی» فاصله گرفت و اولین قدم را با قدرت برداشت.
۲۵- یورش (The Raid)
- سال انتشار: ۲۰۱۱
- کارگردان: گارث هیو اِوِنس
- بازیگران: ایکو اویس، جو تسلیم، دونی آلامشیاه، یایان روهیان
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
این فیلم اکشن-رزمی اندونزیایی خشونت و تعلیق را با چنان سرعتی به نمایش میگذارد که شاید فرصت چندانی برای تنفس نداشته باشید، سکانسهای اکشن یورش همهی نگاهها را خیره میکند و نهایت چیزی است که از چنین اثری انتظار دارید. گارث هیو اِوِنس با این فیلم به یک موفقیت بزرگ در ژانر اکشن رسید و برای تحقق آن به بودجهی بالایی هم نیاز نداشت.
داستان فیلم یادآور بازیهای آرکید کلاسیک است، یک مامور پلیس باید با عبور از طبقات مختلف و مبارزه با دشمنان، مسیر خود را برای رسیدن به غول آخر (رئیس خلافکاران) هموار کند. داستان اما اهمیتی ندارد و تنها یک بهانه است تا سکانسهای اکشن، بیدرنگ از راه برسند و باید آمادگی داشته باشید زیرا ناخواسته غافلگیر خواهید شد.
۲۶- آگیره، خشم پروردگار (Aguirre, the Wrath of God)
- سال انتشار: ۱۹۷۲
- کارگردان: ورنر هرتسوک
- بازیگران: کلاوس کینسکی، النا روخو، روی گوئرا، پیتر برلینگ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
حضور آگیره در این فهرست نباید اتفاق عجیبی باشد، نام آن را احتمالا در فهرست صد فیلم برتر مجلات دیگری همچون «رولینگ استون»، «تایم» و «امپایر» دیدهاید و شاید بدانید که فرانسیس فورد کوپولا نیز در توسعهی اینک آخرالزمان از آن الهام گرفت. فیلم، مبتنی بر سفرنامهی واقعی یک کشیش اسپانیایی است که در جریان فتح امپراتوری «اینکا» توسط «گونزالو پیزارو» و برادرش «فرانسیسکو پیزارو» (در قرن شانزدهم)، شاهد ماجراها بود.
به جای تمرکز روی کشیش، قصهی فیلم پیرامون گروهی از سربازان به رهبری «لوپه دو آگیره» اتفاق میافتد که به جنگلهای پرو و رود آمازون قدم میگذارند و در جستوجوی شهر گمشدهی طلا یا همان «الدورادو» هستند.خشم پروردگار، اولین همکاری ورنر هرتسوک و کلاوس کینسکی بود که با مجادلههای فروانی همراه شد. آنها با یکدیگر کنار نمیآمدند و حتی دیدگاههای متفاوتی نسبت به شخصیت اصلی داشتند. رفتارهای خشن و نامعقول کینسکی، تیم سازنده را بارها متعجب کرد اما نتیجهی همکاری این فیلمساز و بازیگر، فوقالعاده از آب در آمد.
۲۷- صخره (The Rock)
- سال انتشار: ۱۹۹۶
- کارگردان: مایکل بی
- بازیگران: شان کانری، نیکلاس کیج، اد هریس، مایکل بین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰
صخره یک فیلم اکشن شلوغ است، از آن آثاری که فقط ممکن بود در دههی ۹۰ میلادی ساخته شود. فیلم از نظر داستانی منطقی ندارد، گروهی از تفنگداران دریایی سابق، تعدادی توریست را در جزیرهی «آلکاتراز» گروگان گرفتهاند و دولت ایالات متحده را تهدید کردهاند اگر ۱۰۰ میلیون دلار به آنها باج ندهد، یک گاز اعصاب را در سان فرانسیسکو رها خواهند کرد که باعث مرگ صدها هزار نفر میشود. پنتاگون یک تیم ویژه را مامور میکند تا وارد آلکاتراز شده و جلوی آنها را بگیرد.
این فیلم میتوانست به راحتی فراموش شود اما وقتی شان کانری و نیکلاس کیج را در نقشهای اصلی داریم، شرایط متفاوت میشود. آنها یک تنه فیلم را نجات دادهاند و سکانسهای اکشن انفجاری مایکل بی با حضور آنها است که جذابیت بیشتری پیدا میکند.
۲۸- گلادیاتور (Gladiator)
- سال انتشار: ۲۰۰۰
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: راسل کرو، واکین فینیکس، کانی نیلسن، الیور رید
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۸ از ۱۰۰
یک فیلم حماسی مدرن که جوایز اسکار متعددی کسب کرد و با گذشت دو دهه، هنوز هم لحظات دراماتیک و اکشن آن را فراموش نکردهایم. راسل کرو با گلادیاتور به یک سوپراستار جهانی تبدیل شد و کمتر کسی میتواند «ماکسیموس دسیموس مریدیوس» را از یاد ببرد، یک مرد زخمخورده و رنجکشیده که همسر و فرزندش به قتل رسیدند اما تسلیم نشد و در مسیر انتقام قدم گذاشت.
از مبارزهی تن به تن قهرمان قصه با یک ببر خشمگین تا رویارویی با «کومودوس» در بخش پایانی، گلادیاتور چشمنواز و شورانگیز است. بازی خوب واکین فینیکس را هم نباید از یاد ببریم که در نقش پسر فاسدِ امپراطور، خوش میدرخشد و البته موسیقی متن «هانس زیمر» را هم داریم که حتی سنگ را احساسی میکند.
۲۹- انتقامجویان (The Avengers)
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- کارگردان: جاس ویدون
- بازیگران: رابرت داونی جونیور، کریس ایوانز، مارک رافلو، کریس همسورث، اسکارلت جوهانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
از همان ابتدا میتوانستیم حدس بزنیم که ترکیب جاس ویدون و ابرقهرمانان به جای خوبی ختم خواهد شد. ویدون همیشه از عشقوعلاقهاش به کمیکهای مارول صحبت میکرد و عاقبت در انتقامجویان به مُراد خود رسید. در این فیلم برای اولین بار، شاهد گردهمایی ابرقهرمانان بزرگ مارول هستیم و مرد آهنی، هالک، «ثور»، «هاکای» و «کاپیتان آمریکا» وارد معرکه میشوند تا جلوی «لوکی» و ارتشش را بگیرند.
فارغ از لحظاتی که برای مشعوف ساختن طرفداران طراحی شده و داستانهایی که از قسمتهای پیشین ادامه پیدا میکنند، جاس ویدون فیلم را به شکلی ساخته است که حتی اگر از طرفداران مارول نیستید، از تماشای آن لذت خواهید برد. انتقامجویان ریتم سریعی دارد، سرزنده است و ابعاد انسانی در آن وجود دارد (از جمله مرگ یکی از شخصیتهای فرعی)، علاوه بر اینها از نظر اکشن هم هر نوع سلیقهای را راضی میکند. فیلمهای دنیای سینمایی مارول در ادامه بزرگتر شدند اما هیجانی که یک دههی قبل در هنگام تماشای انتقامجویان داشتیم شاید دیگر تکرار نشود.
۳۰- کِشتی (Das Boot)
- سال انتشار: ۱۹۸۱
- کارگردان: ولفگانگ پترسن
- بازیگران: یورگن پروشنو، هربرت گرونمیر، کلاوس ونمان، اسکای دو مون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
ضمن احترام به «شکار برای اکتبر سرخ»، کشتی با فاصله بهترین فیلمی است که تاکنون راجع به یک زیردریایی ساخته شده است. چیزی که این ساختهی ولفگانگ پترسن را از دیگر آثار جنگمحور متمایز میکند، قدرتش در درگیر کردن مخاطب و قرار دادن وی در قلب اتفاقات است. شما به شناخت کاملی از زیردریایی «او-بوت» میرسید و حتی ذهنیت و نوع نگاه کارکنانش را درک میکنید؛ اینکه حضور در آن جهنم کوچک، تا چه اندازه کمرشکن، غیرقابل تحمل و ترسناک است. همه چیز اما به این راهروهای تنگ و تاریک ختم نمیشود، سکانسهای نبرد بزرگی هم داریم که فیلم را از یکنواختی خارج کردهاند.
کشتی که از کتاب زندگینامهای «لوتر-گونتر بوخهایم» اقتباس شده است، در ابتدا قرار بود «رابرت ردفورد» یا «پل نیومن» را در نقش اصلی داشته باشد و کارگردانی آن را یک فیلمساز آمریکایی برعهده بگیرد اما به خاطر مشکلات مختلف از جمله سختی فیلمبرداری بعضی از سکانسها، تولید آن در نهایت به «ولفگانگ پترسن» سپرده شد تا بهترین فیلم کارنامهی هنریاش را بسازد.
۳۱- دکتر نو (Dr. No)
- سال انتشار: ۱۹۶۲
- کارگردان: ترنس یانگ
- بازیگران: شان کانری، جک لرد، ژوزف وایزمن، اورزولا اندرس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
دکتر نو اولین فیلم مجموعهی جیمز باند است، اثری که آغازکنندهی همه چیز بود و امضاهایش را در بسیاری از آثار اکشن آن دهه و دهههای بعدی مشاهده میکنیم. پس از ناپدید شدن یکی از ماموران سرویس اطلاعات مخفی انگلیس، جیمز باند برای کشف حقیقت به منطقهای در کشور جامائیکا میرود که در تصرف مردی پرنفوذ به نام دکتر «جولیوس نو» قرار دارد، دکتر نو ظاهرا با سازمان «اسپکتر» ارتباط دارد و در ناپدید شدن آن مامور نقش داشته است. باند در ادامه با کمک دخترکی به نام «هانی» برای از بین بردن دکتر نو و پایگاه مرکزیاش تلاش میکند.
دکتر نو با بودجهی کوچکی ساخته شد اما به یک فروش باورنکردنی رسید. منتقدان نیز در ابتدا رضایت چندانی از آن نداشتند اما با گذر زمان، ارزشهای اثر بهتر درک شد و حالا یکی از بهترین قسمتهای مجموعه در نظر گرفته میشود.
۳۲- فراری (The Fugitive)
- سال انتشار: ۱۹۹۳
- کارگردان: اندرو دیویس
- بازیگران: هریسون فورد، تامی لی جونز، مارک دیمون اسپینوزا
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
«من همسرم را به قتل نرساندهام». همهی ما یک داستان جنایی خوب را دوست داریم، خصوصا اگر نقش اصلی آن مردی باشد که به تنهایی در مقابل هر خطر، تهدید و مشکلی ایستادگی میکند. دکتر «ریچارد کیمبل» از دست قانون فرار کرده است تا راهی برای اثبات بیگناهی خود پیدا کند و تامی لی جونز نقش یک مامور پلیس به نام «سم جرارد» را بازی میکند که باید جلوی او را بگیرد. فراری در کنار سکانسهای اکشن قابل قبول، ریتم مناسبی دارد و چرخشهای داستانیاش منطقی هستند.
این فیلم اکشن-تریلر ساختهی اندرو دیویس اثر نادری به حساب میآید، یک بازسازی که سزاوارانه از نسخهی اصلی پیشی میگیرد و حقههای جالبی در آستین دارد. تامی لی جونز نقش سم جرارد را پنج سال بعد در فیلم «مارشالهای آمریکایی» نیز ایفا کرد اما به موفقیت چندانی نرسید زیرا برگ برندهی فراری را نداشت، یعنی تقابل پیچیدهی این شخصیت با ریچارد کیمبل.
۳۳- قاتل (The Killer)
- سال انتشار: ۱۹۸۹
- کارگردان: جان وو
- بازیگران: چو یون فات، دنی لی، سالی یه، کنث تسانگ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
قاتل، نامهی عاشقانهی جان وو به «ژان-پیر ملویل» و مارتین اسکورسیزی است. چو یون فات نقش یک آدمکش را بازی میکند که تصادفاً به چشمان یک خواننده به نام «جنی» آسیب میزند. حالا جنی باید چشمانش را عمل کند و اگر این کار را انجام ندهد، برای همیشه نابینا خواهد شد. برای تهیهی پول عمل، این آدمکش تصمیم میگیرد تا یک ماموریت سخت و غیرممکن را انجام دهد.
قاتل با یک بودجهی کوچک ۲ میلیون دلاری ساخته شد اما جان وو برای اینکه فیلم اکشن موردنظرش را تولید کند، نزدیک به سه ماه مراحل فیلمبرداری را ادامه و فقط ۳۶ روز را به سکانس اکشن نهایی فیلم اختصاص داد. آثار خارجی متعددی از قاتل الهام گرفتند و حتی جان وو به هالیوود دعوت شد تا سبکوسیاق خاص خود را در آثار آمریکایی نیز پیادهسازی کند. او در کنار این فیلم، یک شاهکار دیگر هم دارد: «سرسخت» که در ادامه به آن میپردازیم.
۳۴- ۱۹۱۷
- سال انتشار: ۲۰۱۹
- کارگردان: سم مندس
- بازیگران: جرج مکای، دین-چارلز چپمن، بندیکت کامبربچ، کالین فرث
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۸ از ۱۰۰
فیلمهای متعددی در تاریخ سینما با یک برداشت بلند ساخته شدهاند اما هیچکدام با ۱۹۱۷ قابل مقایسه نیستند و باید آن را یک موفقیت فنی بزرگ بدانیم. با تشکر از مهارتهای مثالزدنی «راجر دیکینز» و سم مندس، در هنگام تماشای فیلم هرگز متوجه نمیشوید که تصاویر برش خوردهاند و برای اثری که به جنگ جهانی اول میپردازد، این کار به هیچ وجه آسان نبوده است.
اما چیزی که باعث میشود ۱۹۱۷ از نمونههای مشابه فاصله بگیرد، این است که شما را در قلب رویدادها رها میکند و به سکانسهای اکشن نزدیک هستید. مندس فیلم را براساس اتفاقاتی که برای پدربزرگش رخ داد، ساخت و در زمینهی داستانگویی هم موفق عمل میکند. از کنار موسیقی متن «توماس نیومن» و بازی جرج مکای هم نباید عبور کرد که کیفیت کلی فیلم را ارتقاء دادهاند.
۳۵- بچه کاراتهکار (The Karate Kid)
- سال انتشار: ۱۹۸۴
- کارگردان: جان جی. آویلدسن
- بازیگران: رالف ماکیو، پت موریتا، الیزابت شو، مارتین کووا
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
«دنیل» با همراهی مادرش از نیوجرسی به لس آنجلس مهاجرت میکند تا زندگی تازهای را آغاز کند اما حتی این محیط جدید هم برایش امن نیست و تعدادی از بچههای مدرسه او را مورد آزار و اذیت قرار میدهند. دنیل برای اینکه بتواند از خود دفاع و در مقابل این نوجوانان بزهکار ایستادگی کند، نزد آقای «میاگی» میرود تا کاراته را به شکل حرفهای آموزش ببیند و در آن به درجهی استادی برسد.
جان جی. آویلدسن که در سال ۱۹۷۶ فیلم «راکی» را ساخته بود، با بچه کاراتهکار در دههی ۸۰ میلادی، نسخهی کودکانهی راکی را عرضه کرد که مورد توجه نوجوانان واقع شد و حتی بسیاری از آنها را به ورزش کردن ترغیب کرد. بچه کاراتهکار لحظات بهیادماندنی متعددی دارد اما چیزی که از آن برای شما به یادگار باقی میماند، بازی خوب پت موریتا در نقش آقای میاگی است.
۳۶- بن هور (Ben-Hur)
- سال انتشار: ۱۹۵۹
- کارگردان: ویلیام وایلر
- بازیگران: چارلتون هستون، جک هاوکینز، هایا هاراریت، استیون بوید
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
در دوران فیلم صامت، ویلیام وایلر جوان به عنوان دستیار کارگردان در هالیوود فعالیت میکرد و این وظیفه را در پروسهی ساخت فیلم «بن هور: داستانی از مسیح» (۱۹۲۵) نیز برعهده داشت. سیوچهار سال بعد، او در مقام کارگردان، ساخت نسخهی بازسازی بن هور را با بودجهای بزرگ برعهده گرفت تا به قول خودش «ببیند آیا بلد است چنین فیلمی بسازد یا خیر».
بن هور نقطهی اوج فیلمهای حماسی و مذهبی بود که نامزد ۱۲ جایزهی اسکار شد و ۱۱ جایزه را به خانه برد. سکانس مسابقه با ارابهی فیلم (که حاصل تلاشهای کارگردان دوم، «اندرو مارتون» بود) همچنان خیرهکننده است و حتی اگر بن هور را فراموش کنید، آن لحظات را از یاد نخواهید برد.
۳۷- گلدفینگر (Goldfinger)
- سال انتشار: ۱۹۶۴
- کارگردان: گای همیلتون
- بازیگران: شان کانری، اونور بلکمن، گرت فروبه، شرلی ایتون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۹ از ۱۰۰
یک فیلم اکشن جاسوسی پرهیجان و پرجنبوجوش؛ گای همیلتون نه تنها مجموعهی جیمز باند را متحول کرد، بلکه آن را به مسیر تازهای برد. گلدفینگر همهی آن چیزی است که از یک فیلم جیمز باندی انتظار دارید. از همان سکانس آغازین بیربط، همیلتون به شما وعدهی یک ماجراجویی متفاوت را میدهد و البته به وعدهاش عمل میکند.
از شخصیت «آدجاب»، مرگ یکی از شخصیتها به خاطر اینکه بدنش رنگ شده است! کارگاهِ «کیو» و موسیقی متن «جان بری» تا طراحی صحنهی «کِن آدام» و دیالوگهای بامزه، گلدفینگر را باید یکی از بهترین جیمز باندهای تاریخ بدانیم. اگر تاکنون هیچکدام از قسمتهای جیمز باند را تماشا نکردهاید و میخواهید بدانید به چه دلیل محبوب است، گلدفینگر شما را قانع خواهد کرد.
۳۸- شگفتانگیزان (The Incredibles)
- سال انتشار: ۲۰۰۴
- کارگردان: برد برد
- صداپیشگان: کریگ تی. نلسن، هالی هانتر، سارا واول، اسپنسر فاکس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
کمتر پیش میآید که یک انیمیشن با تلاش یک شخصیت برای خودکشی آغاز شود اما شگفتانگیزان چنین است؛ یک اثر متفاوت که حداقل روی کاغذ، شانس چندانی برای موفقیت نداشت اما در نهایت به انیمیشنی تکرارنشدنی تبدیل شد. قبل از اینکه فیلمهای ابرقهرمانی مارول و دیسی سینمای جهان را تسخیر کنند، شگفتانگیزان با همهی محدودیتهایی که وجود داشت، یک برداشت درست و قابل تأمل از ابرقهرمانان ارائه داد.
قصه پیرامون خانوادهای اتفاق میافتد که همهی اعضای آن را ابرقهرمانان تشکیل میدهند. با تغییر وضعیت جهان، این قهرمانان بازنشسته میشوند و یک زندگی عادی را آغاز میکنند اما با ورود یک شخصیت منفی تازه، آنها مجبور میشوند تا به میدان مبارزه بازگردند. شگفتانگیزان همانند دیگر ساختههای پیکسار، سرشار از لحظات اکشن مهیج است و علاوه بر کودکان، بزرگسالان را به راحتی سرگرم میکند.
۳۹- ۳۰۰
- سال انتشار: ۲۰۰۶
- کارگردان: زک اسنایدر
- بازیگران: جرارد باتلر، لینا هیدی، دیوید ونهام، دومینیک وست
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۱ از ۱۰۰
این ساختهی زک اسنایدر شاید یک تحریف کامل از تاریخ باشد اما به عنوان یک فیلم اکشن قابل قبول است. ۳۰۰، خشونت را در اولویت قرار میدهد و جذابیتهای بصریاش را مدیون کتاب کمیکی به همین نام، نوشتهی «فرانک میلر» است. فیلم محتوای ژرف اندیشانهای ندارد و شاید از نظر داستانی هم منطقی نداشته باشد، اینکه ۳۰۰ سرباز در مقابل صد هزار نفر ایستادگی میکنند و تسلیم نمیشوند.
اگر تاریخ را مطالعه کرده باشید، تماشای ۳۰۰ شاید عذابآور باشد اما اگر آن را به چشم یک اثر سرگرمکننده نگاه کنید، شرایط بهتر خواهد بود. در کنار سکانسهای اسلوموشن، موسیقی متن «تایلر بیتس» هم از نکات مثبت فیلم است.
۴۰- سریع و خشمگین ۵ (Fast Five)
- سال انتشار: ۲۰۱۱
- کارگردان: جاستین لین
- بازیگران: وین دیزل، پل واکر، جوردانا بروستر، دواین جانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
شاید معقول نباشد که پنجمین قسمت از یک مجموعه را در فهرست فیلمهای اکشن محبوب قرار دهیم اما سریع و خشمگین ۵ سزاوار حضور در این لیست است. با قسمت سوم و چهارم، این مجموعه دیگر جذابیت سابق را نداشت اما جاستین لین آن را احیا کرد. قسمت پنجم شامل عناصر تازهای میشود که به امضاهای این مجموعه تبدیل شدند و در نسخههای بعدی، وضوح بیشتری پیدا کردند. این مجموعه پیرامون مسابقات خیابانی آغاز شد اما سریع و خشمگین ۵ در رابطه با سرقت بود و البته اهمیت «خانواده» را بیش از پیش متذکر میشد.
اتفاقات فیلم در شهر ریو دو ژانیروی برزیل رخ میدهد و همه چیز از قسمتهای پیشین بهتر است، از طراحی سکانسهای اکشن تا فیلمبرداری و شخصیتها. قرار گرفتن وین دیزل در مقابل دواین جانسون رویایی جلوه میکرد و فیلم در سکانسهای اکشن اگرچه اغراقآمیز بود اما سعی میکرد واقعیت را هم دخیل کند. بعضی از بخشهای فیلم مضحک هستند اما آنقدر آتشین پیش میروند که نمیتوانید از آنها انتقاد کنید.
۴۱- مهاجمان صندوق گمشده (Raiders of the Lost Ark)
- سال انتشار: ۱۹۸۱
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هریسون فورد، کارن آلن، پل فریمن، رونالد لیسی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
با گذشت چندین دهه، مهاجمان صندوق گمشده کماکان فیلمی است که هیچ اثری نتوانسته به آن نزدیک شود، حتی با اینکه فیلمهای زیادی با تقلید از آن ساخته شدهاند. از ساختار درست سکانسهای اکشن تا طراحی ماهرانهی صحنهها، فیلم نه تنها هوشمندانه است بلکه از نظر فنی هم سطح بالایی دارد. اسپیلبرگ هر کدام از بخشهای اکشن را وسواسگونه طراحی کرده است و نتیجهی تلاشهای او به خوبی در نسخهی نهایی دیده میشود.
هریسون فورد در نقش ایندیانا جونز، یک پرترهی تمام قد از یک قهرمان اکشن ارائه میدهد و بینهایت دوستداشتنی است. همهی قسمتهای این مجموعه سرگرمکننده هستند (حتی قسمت چهارم، با اینکه ضعفهای فراوانی دارد) اما مهاجمان صندوق گمشده را باید بهترین نسخه بدانیم، اثری جادویی که همهی دوستداران فیلم اکشن و ماجراجویی باید حداقل یک بار آن را تماشا کنند.
۴۲- مرد مورچهای (Ant-Man)
- سال انتشار: ۲۰۱۵
- کارگردان: پیتون رید
- بازیگران: پل راد، اوانجلین لیلی، کوری استول، بابی کاناوله، مایکل پنیا
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۳ از ۱۰۰
یکی از دلایل برتری فیلمهای مارولی این است که همهی آنها به یکدیگر مرتبط هستند و در یک دنیا اتفاق میافتند. اما پس از اکران فیلم «انتقامجویان: عصر اولتران»، نیاز به یک تغییر حس میشد؛ مارول باید مجموعه را به مسیر بهتری میبرد و آثار متفاوتتری میساخت. مرد مورچهای همان چیزی بود که این دنیای سینمایی به آن نیاز داشت و کاری را انجام داد که چند سال قبلتر، فیلم مرد آهنی انجام داده بود. فیلم یک ضدقهرمان دوستداشتنی به نام «اسکات لانگ» را به ما معرفی میکند و در بخشهای اکشن، نوآوری به خرج میدهد.
با اینکه به نظر میرسید خروج «ادگار رایت» به فیلم ضربه خواهد زد اما کارگردان جایگزین او، پیتون رید موفق شد تا یک اثر ابرقهرمانی بسازد که از جهات مختلف جدید به نظر میرسد و قصد تکرار گذشته را ندارد. لحظاتی که قهرمان قصه کوچک میشود یا اندازهی اشیاء تغییر پیدا میکند، دیوانهوار و هیجانآور است. چه کسی فکر میکرد که یک مورچه به نام «آنتونی» بتواند مخاطبان را عاشق خود کند؟
۴۳- آشوب (Ran)
- سال انتشار: ۱۹۸۵
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: تاتسویا ناکادای، آکیرا تروئو، جین پاچی نزو، دایسوکه ریو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
آکیرا کوروساوا سه اقتباس آزاد از ویلیام شکسپیر ساخت که هر سه دیدنی هستند: «سریر خون» نمایشنامهی «مکبث» را به یک درام سامورائیمحور تبدیل کرد، «آدم بد راحت میخوابد» رویدادهای نمایشنامهی «هملت» را در یک توکیوی مدرن ارائه داد و آشوب، نمایشنامهی «شاه لیر» را در قالب تازهای عرضه کرد. در این اقتباس درخشان، تاتسویا ناکادای نقش لُرد «هیداتورا ایشی مونجی» را بازی میکند؛ یک پادشاه کهنسال که تصمیم میگیرد از سلطنت کنارهگیری کرده و آن را به سه فرزند خود واگذار کند. نتیجهی این تصمیم، جنگی است که کشور را به سوی نابودی و تجزیه سوق میدهد و ایشی مونجی را به دیوانگی و مرگ نزدیکتر میکند.
آشوب به عنوان آخرین شاهکار کوروساوا شناخته میشود و هرگاه که از بهترین فیلمهای اقتباسی از شکسپیر صحبت میکنیم، نام آن نیز به میان میآید. این فیلم در دههی ۸۰ میلادی، پرخرجترین پروژهی سینمایی کشور ژاپن به حساب میآمد. فیلم در کنار سکانسهای اکشن جنگی بزرگ، از نظر بصری هم فوقالعاده است و یک برداشت تاثیرگذار از بیرحمی انسان ارائه میدهد.
۴۴- تعصب (Intolerance)
- سال انتشار: ۱۹۱۶
- کارگردان: دی. دبلیو. گریفیث
- بازیگران: ورا لوئیس، یوجین پلت، وینیفرد وستوور، دابلیو. ئی. لارنس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
اگر دیدگاههای احتمالا نژادپرستانهی دی دبلیو گریفیث را کنار بگذاریم، او یک فیلمساز جاهطلب بود که آثار بزرگی خلق میکرد، از جمله «تولد یک ملت» که یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ (با احتساب تورم) محسوب میشود. گریفیث با فیلم تعصب به بلندپروازیهایش ادامه داد. این فیلم سه ساعتهی صامت، نه یک داستان بلکه چهار داستان مختلف را روایت میکند که توام با یکدیگر پیش میروند. تعصب در دوران اکران نقدهای مثبتی دریافت نکرد اما با گذشت زمان، ارزشهای آن بهتر درک شد.
هر کدام از قصههای فیلم، در یک دوران متفاوت اتفاق میافتد، قصهی اول یک ملودرام معاصر است که مضمونی جنایی دارد؛ قصهی دوم مذهبی است و به ماموریت و مرگ عیسی مسیح (ع) میپردازد؛ قصهی سوم که فرانسوی است، اتفاقات پیرامون «کشتار سنبارتلمی» در سال ۱۵۷۲ را روایت میکند و داستان چهارم، «نبرد اوپیس» را پوشش میدهد که در آن، امپراتوری بابل به دست کوروش بزرگ سقوط کرد. با توجه به برخورد این قصهها و نوع تدوین اثر، تعصب در آن دوران باعث گیج شدن مخاطبان شد اما حالا شاید بتوان راحتتر آن را تا انتها دنبال کرد.
۴۵- شهر گناه (Sin City)
- سال انتشار: ۲۰۰۵
- کارگردان: فرانک میلر، رابرت رودریگز
- بازیگران: جسیکا آلبا، بنیسیو دل تورو، میکی رورک، کلایو اوون، مکنزی وگا
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
یکی از بهترین فیلمهای کمیک بوکی تاریخ که کاملا به روح منبع اصلی وفادار است؛ این اقتباس تکرارنشدنی رابرت رودریگز از رمان گرافیکی نئو-نوآر مشهور فرانک میلر، نمونهی مشابهای ندارد. با یک تیم بازیگری پرستاره، رودریگز فیلمی سیاه و سفید را جلوی پردهی سبز ساخت که بیهمتا جلوه میکند. اکثر تصاویر پسزمینهی شهر گناه بهواسطهی جلوههای ویژهی کامپیوتری ساخته شدهاند اما کمتر پیش میآید که ساختگی بودن آنها باعث آزار مخاطب شود. رودریگز یک دنیای سینمایی متفاوت ساخته است که در آن با انواع خلافکاران، آدمکشها و انسانهای بیاخلاق روبرو میشوید.
در شهر گناه، هیچ شخصیتی دوستداشتنی نیست، شاید بعضی از آنها از نظر ظاهری جذاب باشند اما هیچکدامشان آدمهای کاملا مثبت و روشنی نیستند، حتی نمیتوان بسیاری از این شخصیتها را انسان قلمداد کرد. فیلم یک ادای دین همه جانبه به قصههای کارآگاهی است و با گذشت بیش از شانزده سال، اثری ساخته نشده که بتواند به فضا و دنیای آن نزدیک شود.
۴۶- مردان واقعی (The Right Stuff)
- سال انتشار: ۱۹۸۳
- کارگردان: فیلیپ کافمن
- بازیگران: فرد وارد، دنیس کواید، اد هریس، اسکات گلن، سام شپارد
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
آیا اولین فضانوردان آمریکایی تاریخ، یک کار غیرممکن را انجام دادند یا بازیگرانی بودند که در راستای تحقق پروپاگاندای دولت ایالات متحده قدم برداشتند؟ مردان واقعی، عناصر مبهم کتاب اصلی نوشتهی «تام ولف» را کنار گذاشته است و برداشتی میهنپرستانه و دراماتیک از اولین فضانوردان ناسا ارائه میدهد. با وجود این، فیلم اگرچه در دوران ریاست جمهوری «رونالد ریگان» ساخته شده است اما از تعریف و تمجیدهای بیهوده خودداری میکند.
فیلم به تمرینات فشردهی هفت فضانوردی میپردازد که برای «برنامهی فضایی مرکوری» انتخاب شدهاند؛ اولین کسانی که درون سفینهی فضایی قرار گرفتند و توسط آمریکا به فضا فرستاده شدند. مردان واقعی در بخشهای اولیه، واقعگرایانهتر است و تمرینات سختی که این فضانوردان پشتسر گذاشتند را با جزئیات دقیق به نمایش میگذارد. فیلیپ کافمن در کنار تعلیق، شاعرانگی را هم به فیلم اضافه کرده است که معمولا در چنین آثاری وجود ندارد.
۴۷- اژدها وارد میشود (Enter the Dragon)
- سال انتشار: ۱۹۷۳
- کارگردان: رابرت کلوز
- بازیگران: بروس لی، جان ساکسون، رابرت وال، جیم کلی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
بدون تردید مشهورترین فیلم رزمی تاریخ سینما، اولین اثری که هنرهای رزمی را با عناصر جاسوسی تلفیق کرد و یکی از فیلمهایی که باعث محبوبیت «سینمای تجارتی سیاهان» در دههی هفتاد میلادی شد. اژدها وارد میشود با بودجهی ناچیز ۸۵۰ هزار دلاری، به میانگین فروش ۴۰۰ میلیون دلار رسید که اگر تورم را در نظر بگیریم، این فیلم در واقع بیش از ۲ میلیارد دلار فروخته است!
بروس لی نقش یک استاد شائولین را بازی میکند که ناخواسته وارد مسابقهای خونین میشود. برگزارکنندهی این مسابقه، آقای «هان» است و لی برای نابود کردن او و ارتشش، باید مسیری غیرممکن را طی کند. اژدها وارد میشود اولین فیلم رزمی بود که با همکاری هنگ کنگ و هالیوود ساخته شد و شهرت بروس لی را دوچندان کرد اما متاسفانه قبل از روی پرده رفتن آن، او جان خود را در یک حادثه از دست داد.
۴۸- سه پادشاه (Three Kings)
- سال انتشار: ۱۹۹۹
- کارگردان: دیوید او. راسل
- بازیگران: جرج کلونی، مارک والبرگ، آیس کیوب، اسپایک جونز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
دیوید او راسل در هنگام ساخت این فیلم با مشکلات زیادی روبرو شد. او یک فیلمساز مستقل بود که پس از تولید چند اثر کوچک، حالا قرار بود یک فیلم تجاری با بودجهی مناسب بسازد و در همین راستا، تحت فشار مضاعف قرار گرفت. او با بازیگر نقش اول فیلم، جرج کلونی هم کنار نمیآمد و هر دو در مصاحبههای مختلف، از درگیریهایشان در محل فیلمبرداری صحبت کردهاند.
با این حال، حتی چالشهای پیشآمده هم باعث نشد تا سه پادشاه به فیلم بدی تبدیل شود. ماجراها در جریان جنگ خلیج فارس اتفاق میافتد و ما با چند سرباز همراه میشویم که یک نقشهی گنج پیدا میکنند. در روزهایی که ایالات متحده در حال هجوم به عراق است، آنها تصمیم میگیرند از دستورات سرپیچی کرده و به سراغ طلاها بروند. سه پادشاه یک کمدی خوب و یک فیلم اکشن بهتر است که در گیشه نیز موفق بود و راسل را به عنوان یک استعداد جدید معرفی کرد.
۴۹- بتمن آغاز میکند (Batman Begins)
- سال انتشار: ۲۰۰۵
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: کریستین بیل، مایکل کین، لیام نیسون، کیتی هلمز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۴ از ۱۰۰
برخلاف برداشتهای پیشین که تا حد زیادی کارتونی بودند، بتمن آغاز میکند اولین اثری بود که برداشتی تاریک و جدی از این ابرقهرمان ارائه میداد و به سینمادوستان یادآوری کرد که چرا شوالیهی تاریکی محبوب است. فیلم به اکشن اهمیت میدهد اما در عین حال سعی میکند یک اثر درام شخصیتمحور باشد که عناصر نوآر نیز در آن به چشم میخورد.
کارگردانی متبحرانهی کریستوفر نولان و انتخاب درست بازیگران کمک کرد تا فصل تازهای برای شوالیه تاریکی آغاز شود. بتمن آغاز میکند حالا شاید در مقایسه با نسخههای سینمایی بعدی حرفی برای گفتن نداشته باشد اما همچنان یک فیلم اکشن قابل دفاع است.
۵۰- صلیب آهنین (Cross of Iron)
- سال انتشار: ۱۹۷۷
- کارگردان: سام پکینپا
- بازیگران: جیمز کابرن، ماکسیمیلیان شل، جیمز میسون، دیوید وارنر، زنتا برگر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۱ از ۱۰۰
تنها فیلم جنگی سام پکینپا که به رویدادهای جبههی شرقی جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۳ میپردازد، جایی که سربازان آلمانی دیگر نمیتوانند در مقابل یورش همهجانبهی ارتش سرخ ایستادگی کنند. جیمز کابرن نقش یک گروهبان را بازی میکند که از جنگ تنفر شدیدی دارد و به اجبار در آن شرکت کرده است. ماکسیمیلیان شل نقش مقابل او را برعهده دارد، یک افسر پروسی که حاضر است برای منافع شخصی خود و دستیابی به نشان نظامی صلیب آهنین، دیگران را به خطر بیندازد. «هاپتمان»، رئیس آنها، دیگر شخصیت مهم فیلم است که میداند شکست نزدیک است و بهزودی همهی نیروهایش سلاخی خواهند شد.
در این ساختهی سام پکینپا، خبری از افتخار، دلاوری و اعمال قهرمانانه نیست؛ او حتی از رنگهای خنثی استفاده کرده تا خاکستری بودن رویدادها و شخصیتها را ملموستر عرضه کند. صلیب آهنین یک فیلم غمانگیز است که نوع نگاه سربازان آلمانی را در مرکز توجه قرار میدهد اما پیامهایی فراتر از یک جنگ بخصوص دارد؛ پکینپا میخواهد به شما بگوید که جنگها تا چه اندازه میتوانند غیرانسانی و ظالمانه باشند.
۵۱- راههای افتخار (Paths of Glory)
- سال انتشار: ۱۹۵۷
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: کرک داگلاس، رالف میکر، جورج مکریدی، وین موریس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
راههای افتخار اولین فیلم هالیوودی بزرگ استنلی کوبریک است که یک سال پس از «کشتن» از راه رسید. کشتن اگرچه در گیشه شکست خورد اما نقدهای مثبتی دریافت کرد و بسیاری از منتقدان آن را در فهرست ۱۰ فیلم برتر سال قرار دادند تا کوبریک فرصت ساخت راههای افتخار را پیدا کند، اولین شاهکار کارنامهی هنری بینظیر او.
اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی «همفری کاب»، فیلم داستان سرهنگ «دَکس» را روایت میکند که هدایت گروهی از سربازان فرانسوی را برعهده دارد؛ او دستور میگیرد تا یک حملهی مرگبار را رهبری کند اما به این دستور اعتراض میکند زیرا حملهی مذکور مصداق بارزِ خودکشی است و همهی نیروهای او کشته خواهند شد. تلاشهای دکس جواب نمیدهد و او اکثر نیروهایش را در شب حمله از دست میدهد و در نهایت کارش به دادگاه کشیده میشود. راههای افتخار امضاهای همیشگی کوبریک را دارد و او زشتی جنگ را با فیلمبرداری زیبایش بهدرستی متصور شده است. اما چیزی که این فیلم را به اثر ویژهای تبدیل کرده است، داستان تعلیقآمیز و احساسی آن است که مخاطبان را متاثر میکند.
۵۲- راکی (Rocky)
- سال انتشار: ۱۹۷۶
- کارگردان: جان جی. آویلدسن
- بازیگران: سیلوستر استالونه، تالیا شایر، برت یانگ، کارل ویترز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
قبل از اینکه این مجموعه رو به زوال برود و حتی فکاهی بشود (خصوصا در قسمت چهارم و پنجم)، قسمت اول در سال ۱۹۷۶، فیلمی ساده و بیآلایش بود که داستان زندگی یک بوکسور پرتلاش را روایت میکرد؛ جوانی که برای رسیدن به قلههای افتخار مبارزه میکند. سیلوستر استالونه فیلمنامه را نوشت و نقش اصلی را هم در نهایت برعهده گرفت. او نقش راکی را با تمام وجود بازی کرد و هیچکس را نمیتوان به عنوان جایگزین او متصور شد.
سکانسهای مبارزهی فیلم همچنان لذتبخش هستند، خصوصا نبرد سینمایی راکی با «آپولو کرید» اما فیلم همانقدر که در رابطه با اکشن و ورزش است، در مورد عشق هم هست و اینکه برای رسیدن به نقطهای در زندگی که آرزویش را دارید، باید سخت تلاش کنید و لحظهای تسلیم نشوید.
۵۳- عشقبازی با سنگ (Romancing the Stone)
- سال انتشار: ۱۹۸۴
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: مایکل داگلاس، کاتلین ترنر، دنی دویتو، الفونسو آرائو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
چه اتفاقی رخ خواهد داد اگر مهاجمان صندوق گمشده با سبک کمدی عجیبوغریب دههی ۵۰ میلادی تلفیق شود؟ پاسخ فیلم عشقبازی با سنگ است؛ اثری که این روزها کمتر از آن صحبت میشود اما این ساختهی رابرت زمکیس را نباید فراموش کنید. مایکل داگلاس نقش «جک تی کالتون» را بازی میکند، یک قاچاقچی پرندگان اگزوتیک و کاتلین ترنر هم نقش «جواَن وایلدر» را برعهده دارد، یک نویسندهی رمانهای عاشقانه. وایلدر با اینکه نویسندهی موفقی است اما در زندگی شخصیاش هرگز عشق واقعی را پیدا نکرده است تا اینکه با همراهی کالتون سفری را برای پیدا کردن جواهر گمشده آغاز میکند.
عشقبازی با سنگ به عنوان یک فیلم اکشن، در حدواندازهی آثار جیمز باندی آن دوران نیست اما چیزی که این ساختهی رابرت زمکیس را نجات میدهد، تلاشش برای فاصله گرفتن از کلیشهها و البته جذابیت دو شخصیت اصلی قصه است. فیلم یک دنباله به نام «جواهر نیل» دارد که آن هم دیدنی است. قرار بود قسمت سومی هم ساخته شود که چنین نشد و این پروژه در همان مراحل اولیهی توسعه باقی ماند.
۵۴- اونگ-بک: مبارز موای تای (Ong-Bak: Muay Thai Warrior)
- سال انتشار: ۲۰۰۳
- کارگردان: پراکیا پینکائو
- بازیگران: تونی جا، مام جوکموک، پومواری یادکامول، چاتاپونگ پانتانا-آنگکول
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
اونگ-بک که در ایران با نام «مشت خاردار» نیز شناخته میشود، یک فیلم اکشن تایلندی جنونآمیز است. هنگامی که دزدان، مجسمهی بودا را از یک روستا به سرقت میبرند، «تینگ» به بانکوک سفر میکند تا آن را بازگرداند و در این مسیر با قاچاقچیان، خلافکاران و مبارزان زیرزمینی روبرو میشود. داستان فیلم معمولی است و بخشهای طنز آن هم چندان جواب نمیدهد اما تونی جا با حرکات رزمیاش، یکه و تنها فیلم را به یک اثر اکشن تعجبآور تبدیل کرده است.
تونی جا یادآور بروس لی و «جکی چان» است و ما را به دورانی میبرد که عاشق تماشای فیلمهای رزمی دههی ۷۰ میلادی بودیم. در اونگ-بک سکانسهایی وجود دارد که دیگر مطمئن میشوید تونی جا به هالیوود تعلق دارد اما او در تایلند باقی ماند و در قسمتهای دوم و سوم بازی کرد. او هنوز نتوانسته در هالیوود به یک ستاره تبدیل شود اما با این ساختهی پراکیا پینکائو در یادها باقی خواهد ماند.
۵۵- سرعت (Speed)
- سال انتشار: ۱۹۹۴
- کارگردان: یان ده بونت
- بازیگران: کیانو ریوز، دنیس هاپر، ساندرا بولاک، جف دانیلز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
مجموعهی سرعت هرگز به یک سهگانه تبدیل نشد اما برای طرفداران اهمیتی ندارد زیرا قسمت اول آنقدر خوب است که میتواند حکم سه فیلم اکشن را داشته باشد؛ به عبارت دیگر، اگر سرعت را به سه بخش تقسیم کنیم، هر بخش به صورت مستقل، یک فیلم کوتاه اکشن درجه یک است. هنگامی که فیلمنامهی سرعت به یان ده بونت پیشنهاد شد، او از اینکه اکثر بخشهای فیلم در یک اتوبوس اتفاق بیفتد، استقبال نکرد و بر این باور بود که «خستهکننده خواهد شد».
اما نتیجهی نهایی چیز دیگری بود، فیلمی که در آرامترین لحظاتش هم خستهکننده و تکراری نمیشود. علت فروش بالای فیلم سرعت تنها ایدهی اولیه آن نیست (یک بمب در اتوبوسِ در حال حرکت)، دیالوگها هوشمندانه هستند و سکانسهای انفجار را باید از بهترینهای سینمای دههی ۹۰ میلادی بدانیم. ۹۹ درصد دیالوگها را جاس ویدون نوشت و با اینکه نامش به عنوان فیلمنامهنویس ذکر نشد اما بخش اعظمی از موفقیت فیلم ناشی از تغییراتی است که او در قصه ایجاد کرد. کیانو ریوز هم اکثر بدلکاریها را شخصا انجام داد تا ثابت کند چرا یک ستارهی اکشن است.
۵۶- مکس دیوانه: جنگجوی جاده (Mad Max 2)
- سال انتشار: ۱۹۸۱
- کارگردان: جرج میلر
- بازیگران: مل گیبسون، بروس اسپنس، مایکل پرستون، مکس فیپس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
این شاهکار پساآخرالزمانی جرج میلر، تفاوتهای ملموسی با قسمت اول دارد که با بودجهی پایینی ساخته شده بود. شرکت برادران وارنر ابتدا آن را با نام جنگجوی جاده در سینماها اکران کرد و حتی در تبلیغات نامی از مکس دیوانه نبرد. این حرکت زیرکانه بود زیرا نه تنها فیلم به فروش خوبی رسید، بلکه باعث شد آنها قسمت اول را به عنوان یک پیشدرآمد دوباره اکران کنند!
اما وارنر اگر این اثر را با نام مکس دیوانه ۲ نیز روی پرده میفرستاد، باز هم به فروش خوبی میرسید زیرا یک فیلم اکشن ممتاز است که به جای دیالوگ و داستان، همهی تمرکز خود را روی خلق سکانسهای هیجانانگیز قرار داده است. فیلم ریتم سریعی دارد، عناصر علمی-تخیلی در آن به چشم میخورد و میلر هیچ ترسی از ارائهی خشونت ندارد. طراحی لباسها و فضاسازی مکس دیوانه به منبع الهام آثار متعددی تبدیل شد اما هیچکدام توانایی رقابت با این فیلم را نداشتند.
۵۷- اسلحهی مرگبار (Lethal Weapon)
- سال انتشار: ۱۹۸۷
- کارگردان: ریچارد دانر
- بازیگران: مل گیبسون، دنی گلاور، میچل رایان، گری بیوسی، دارلین لاو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰
دنبالههای بیخاصیت و ضعیف اسلحهی مرگبار باعث شدهاند تا از یاد ببریم که قسمت اول به کارگردانی ریچارد دانر تا چه اندازه جدی، سیاه و بیمانند بود. به یاد بیاورید که نام فیلم ارجاعی به سلاح گرم نیست بلکه به «مارتین ریگز» اشاره دارد، یک سرباز سابق نیروهای ویژه که بعد از مرگ همسرش، حالا هیچ ترسی از مرگ ندارد. ریگز در قسمت اول، یک مرد دیوانه است که هر کاری از او بر میآید.
نقطهی قوت فیلم، فیلمنامهی «شین بلک» است؛ از ماموران پلیسی که او خلق کرد، بارها و بارها تقلید شد و حتی خود بلک نیز در آثار بعدیاش تلاش کرد تا یک نسخهی شبیه به آنها را بازآفرینی کند اما اسلحهی مرگبار با تشکر از بازی خوب گیبسون و گلاور، از آثار مشابه جلوتر است. برخلاف سه قسمت بعدی، این فیلم در مواقع ضروری، شوخی را به کلی کنار میگذارد، همانند سکانسی که ریگز شکنجه میشود. شاید اگر دنبالههای بعدی همین مسیر را ادامه میدادند، به آثار بهتری تبدیل میشدند.
۵۸- اسکایفال (Skyfall)
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- کارگردان: سم مندس
- بازیگران: دنیل کریگ، خاویر باردم، رالف فاینس، نائومی هریس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
پنجاهمین سالگرد مجموعهی جیمز باند با اکران اسکایفال شکوهمندتر شد، خصوصا بعد از «ذرهای آرامش» که یک فیلم اکشن معمولی و ناامیدکننده برای طرفداران بود. سم مندس موفق شد تا یکی از بهترینهای مجموعه را بسازد، یک فیلم اکشن بزرگ که سعی میکند عناصر طنز و بذلهگوییهای باندهای کلاسیک را به عصر جیمز باندِ دنیل کریگ بیاورد.
فیلم با ایدههای علمی-تخیلی و غیرمنطقی «روزی دیگر بمیر» همانند ماشینهای نامرئی فرسخها فاصله دارد اما در کمال جدیت، به سرگرمکردن مخاطبان نیز اهمیت میدهد و اِلمانهای کمیک گاهی در آن به چشم میخورد. هنگامی که اطمینان پیدا کردید دقیقا با چگونه اثری روبرو هستید، ناگهان در بخش اختتامیه همه چیز تغییر میکند و اسکایفای از «جاسوسی که دوستم داشت» به «سگهای پوشالی» تبدیل میشود؛ جایی که مامور ۰۰۷ و «اِم» در یک خانه گرفتار شدهاند و باید در مقابل هجوم یک خلافکار جانی مقاومت کنند. خاویر باردم مهارتهای بازیگری خود را باری دیگر به رخ میکشد و حالا یکی از بهترین شخصیت منفیهای کل مجموعه در نظر گرفته میشود.
۵۹- نجات سرباز رایان (Saving Private Ryan)
- سال انتشار: ۱۹۹۸
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: تام هنکس، تام سایزمور، بری پپر، آدام گلدبرگ، مت دیمون، وین دیزل
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
از زمان اکران این فیلم برندهی اسکار در سال ۱۹۹۸، آثار جنگی بلاکباستری محدودی ساخته شدهاند که همانند آن تاثیرگذار باشند و ترسهای ناشی از جنگ را به ما یادآوری کنند. پرترهای که استیون اسپیلبرگ از پیادهشدن سربازان و نیروهای آمریکایی در ساحل اوماها ارائه میدهد، یکی از لحظات ماندگار سینمای مدرن است؛ جایی که این مردان، اعضای قطع شدهی خود را از روی زمین برمیدارند و همراه با آنها میدوند تا مکان امنی پیدا کنند. و شنهای ساحل با جاری شدن خونشان به رنگ قرمز درآمده است.
تام هنکس نقش کاپیتان «جان اچ. میلر» را بازی میکند که قصد دارد با همراهی هفت سرباز، یک سرباز گمشده را پیدا کرده و او را به خانه بازگرداند. این سرباز سه برادر دیگرش را در جنگ از دست داده و حالا مادرش چشم انتظار دیدن او است. به عنوان قصهای از دوران جنگ، نجات سرباز رایان بیرحمانه و تراژیک است. بازیگران بهترین عملکرد خود را به نمایش گذاشتهاند و اسپیلبرگ یک بار دیگر نشان میدهد چرا فیلمساز بزرگی تلقی میشود.
۶۰- ماموریت: غیرممکن (Mission: Impossible)
- سال انتشار: ۱۹۹۶
- کارگردان: برایان دی پالما
- بازیگران: تام کروز، جان ویت، امانوئل بئار، ژان رنو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۶ از ۱۰۰
فیلم ماموریت: غیرممکن، بهیادماندنیترین بخش این سریال محبوب دههی ۶۰ میلادی (یعنی موسیقی تیتراژ ابتدایی) را برداشته و باقی عناصر آن را به کلی کنار میگذارد. اولین قسمت این مجموعهی سینمایی پرطرفدار را برایان دی پالما در سال ۱۹۹۶ ساخت و از آن آثار جاسوسی است که همه چیز دارد، از چرخشهای داستانی مبهوتکننده تا ماموران دوجانبه و آدمهایی که صورتشان را به شکل دیگران در آوردهاند.
قصهی فیلم، هزارتویی از خیانت است و ناگهان به سمتوسوی متفاوتی میرود. ماموریت: غیرممکن شاید ضعفهایی هم داشته باشد اما تام کروز اجازه نمیدهد تا این ضعفها چندان به چشم بیایند و با بدلکاریهای شجاعانهاش، تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم، تحسین او است. خاطرهانگیزترین سکانس فیلم را هم احتمالا به یاد دارید، جایی که او با طناب از سقف آویزان میشود و در مقابل یک رایانههای قدیمی قرار میگیرد.
۶۱- بیل را بکش ۱ و ۲ (Kill Bill)
- سال انتشار: ۲۰۰۳ – ۲۰۰۴
- کارگردان: کوئنتین تارانتینو
- بازیگران: اوما تورمن، لوسی لیو، مایکل مدسن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰ / ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰ / ۸۴ از ۱۰
کوئنتین تارانتینو شاهکارهای زیادی خلق کرده است اما بیل را بکش ۱ و ۲ هنوز هم از برترین آثار او در نظر گرفته میشوند، آنها از دورهای هستند که این فیلمساز علاقهی بیشتری به ساخت آثار کارتونی داشت. بیل را بکش، به خوبی نشان میدهد که چرا تارانتینو یک استعداد ناب در سینما است. فیلمی که به دوران گذشته ادای دین میکند و نوستالژی در آن موج میزند، از بخشهای مرتبط با ورزشهای رزمی تا یک سکانس انیمهای عجیبوغریب.
قدرت اصلی فیلم اما تقلید درست تارانتینو از محتواهای کلاسیک نیست، او آنها را به شکلی بازسازی کرده که کاملا جدید به نظر میرسند. فارغ از سکانس مبارزهی مشهور فیلم که اوما تورمن لباس زرد رنگ بروس لی را بر تن کرده است، این شیمی رابطهی «عروس» و «بیل» است که قصه را به جلو میراند. بیل را بکش شاید قسمت سومی هم داشته باشد اما همین دو قسمت کفایت میکند تا آن را کامل بدانیم.
۶۲- از روسیه با عشق (From Russia with Love)
- سال انتشار: ۱۹۶۳
- کارگردان: ترنس یانگ
- بازیگران: شان کانری، پدرو آرمنداریز، لوته لنیا، رابرت شاو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
پس از موفقیتهای دکتر نو، استودیوی سازنده سریعا ساخت دنبالهی آن را آغاز کرد تا موفقیتهای تجاری جیمز باند را ادامه دهد. خوشبختانه ترنس یانگ باز هم یک اثر قابلتوجه تولید کرد که حالا کمتر از آن صحبت میشود اما از روسیه با عشق یکی از بهترینهای مجموعه است. فیلم همانند نسخهی پیشین، تمام تمرکز خود را روی اکشن قرار نمیدهد و یک تریلر پیرامون جنگ سرد هم هست که عناصر آشنای جیمز باند در آن به چشم میخورد (اسپکتر، سکانس قبل از تیتراژ، تجهیزات پیشرفته و کیو)؛ فیلم گاهی به آثار ماجراجویانهی آلفرد هیچکاک نیز نزدیک میشود که اتفاق خوبی است.
در این قسمت، سازمان اسپکتر تصمیم میگیرد تا از جیمز باند انتقام بگیرد و یک جاسوس زن را برای این کار استخدام میکند. از روسیه با عشق که با بودجهی ۲ میلیون دلاری ساخته شده بود، به فروش جهانی ۷۸ میلیون دلاری رسید و جایزهی بهترین فیلمبرداری را نیز از جوایز بفتا کسب کرد.
۶۳- پل رودخانهی کوای (The Bridge on the River Kwai)
- سال انتشار: ۱۹۵۷
- کارگردان: دیوید لین
- بازیگران: ویلیام هولدن، الک گینس، جک هاوکینز، سهسوئه هایاکاوا
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
پل رودخانهی کوای به بررسی وسواسهای ذهنی میپردازد، وسواسهایی که انسانها را به مرز جنون میرسانند. قصه در جریان جنگ جهانی دوم و در ژاپن اتفاق میافتد، جایی که سربازان انگلیسی به اسارت گرفته شدهاند و باید خط راه آهن بسازند. «کلنل نیکلسون» این ساختوساز را به چشم یک اتفاق مثبت میبیند که میتواند به روحیات سربازانش کمک کند اما متوجه نیست که این خط راه آهن چه کمکی به ژاپنیها خواهد کرد. در سوی دیگر، «شیرز» تنها افسر آمریکایی اسارتگاه است که علاقهای به همکاری با باقی زندانیان ندارد و به دنبال یک راه فرار میگردد.
دیوید لین فیلم را «پیامی دربارهی بیخردی و بیمعنا بودن جنگ» توصیف کرده است. ساخت اثر بیش از ۱۶ ماه به طول انجامید اما نتیجهی نهایی ارزشش را داشت و پل رودخانهی کوای صاحب چند جایزهی اسکار شد، از جمله بهترین کارگردانی و بهترین موسیقی متن.
۶۴- بیگانهها (Aliens)
- سال انتشار: ۱۹۸۶
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: سیگورنی ویور، بیل پاکستون، مایکل بین، لانس هنریکسن، پل رایزر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
فیلم بیگانه به کارگردانی ریدلی اسکات، همانند شخصیت منفی اصلیاش «زنومورف»، با ظرافت ویژهای مهندسی شده بود؛ این اثر فضایی، ژانر ترسناک (و حتی علمی-تخیلی) را برای همیشه تغییر داد و به نظر نمیآمد دنبالهی آن بتواند این موفقیتها را ادامه دهد. اما جیمز کامرون فیلمسازی است که میتوان به او اعتماد کرد. او دنبالهای ساخت که اگرچه ترسناک نیست اما یک فیلم اکشن-جنگی ساختارشکن است.
در این نسخه، ما اطلاعات بیشتری از شخصیت «ریپلی» بدست میآوریم، اینکه صاحب یک دختر است و شاید هرگز او را دوباره ملاقات نکند. او به عنوان تنها بازمانده از سفینهاش، تصمیم میگیرد با تعدادی از سربازان به محل حادثه بازگردد. بیگانهها مورد تحسین منتقدان قرار گرفت و برای سیگورنی ویور یک نامزدی اسکار به همراه داشت. فیلم حالا یکی از برترین آثار دههی ۸۰ میلادی و یکی از بهترین فیلمهای علمی-تخیلی تاریخ به حساب میآید.
۶۵- مهلکه (The Hurt Locker)
- سال انتشار: ۲۰۰۸
- کارگردان: کاترین بیگلو
- بازیگران: جرمی رنر، آنتونی مکی، برایان گراتی، کریستیان کامارگو، رالف فاینس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
ما در چند دههی اخیر فیلمسازان زن شاخص متعددی داشتهایم اما جایگاه کاترین بیگلو محفوظ است. او با مهلکه، خود را به عنوان یکی از بهترین کارگردانان قرن بیستویکم اثبات کرد و در حضور یکی از بزرگترین فیلمهای بلاکباستری تاریخ («آواتار»)، جایزهی اسکار بهترین فیلم را به خانه برد. بیگلو همچنین به اولین زنی تبدیل شد که جایزهی اسکار بهترین کارگردانی را کسب میکند.
برداشت رئال و نفسگیر بیگلو از جنگ، نمونهی مشابهای ندارد. تمرکز اصلی او روی به تصویر کشیدن عوارض جنگ بر روح و روان سربازان است و خیلی زود خودمان را در کنار این سربازان میبینیم که به سختی برای زنده ماندن تلاش میکنند. با تشکر از دوربین روی دست، هر کدام از نماها با حداکثر تعلیق همراه هستند و لحظاتی که شخصیت اصلی قصد خنثی کردن یک بمب را دارد، تجربهای استرسزا است که دلتان میخواهد هر چه زودتر تمام شود.
۶۶- کینگزمن: سرویس مخفی (Kingsman: The Secret Service)
- سال انتشار: ۲۰۱۴
- کارگردان: متیو وان
- بازیگران: کالین فرث، ساموئل ال. جکسون، مارک استرانگ، تارون اگرتون، مایکل کین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۵ از ۱۰۰
متیو وان همان کاری را که با «کیس-اس» برای ژانر ابرقهرمانی انجام داد، با کینگزمن: سرویس مخفی برای ژانر جاسوسی تکرار کرد؛ ارائهی برداشتی تازه از عناصر آشنای ژانر و دستیابی به فرمولهای جدید. برخلاف بسیاری از آثار مشابه، نوع نگاه کینگزمن به جامعهی بریتانیا نیز مثبت و روشنبینانه است. فیلم قصهی یک سازمان جاسوسی مخفی را روایت میکند که به دنبال نیروهای جوان و مستعد است. «اگزی» یکی از همین جوانان است که اگر میخواهد به یک جاسوس تبدیل شود، باید دورههای آموزشی را با موفقیت طی کند، کاری که آسان نیست. در همین حین، یک تروریست بیرحم برای جلوگیری از گرمایش جهانی، قصد دارد تا اکثر انسانها را نابود کند.
کینگزمن با اینکه یک فیلم کاملا مستقل به حساب میآمد و مبتنی بر هیچ بازی ویدیویی یا رمان مصوری نبود اما به فروش غیرمنتظرهای در گیشه رسید و برای سکانسهای اکشن، کمدی سیاه و کارگردانی متیو وان تحسین شد. دنبالهی آن، «کینگزمن: محفل طلایی» یک فیلم اکشن اغراقآمیزتر است و بیش از حد به حاشیه میرود اما آن هم ارزش دیدن دارد.
۶۷- میمون مست ۲ (Drunken Master II)
- سال انتشار: ۱۹۹۴
- کارگردان: لائو کار-لیانگ
- بازیگران: جکی چان، تی لونگ، آنیتا موی، کن لو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۴ از ۱۰۰
جکی چان در هالیوود به موفقیت خوبی نرسید اما نباید فراموش کرد که او یک بازیگر استثنایی است، هنرپیشهای فیزیکی که بیشتر با بدنش بازی میکند و نیاز چندانی به دیالوگ ندارد. میمون مست ۲ یکی از بهترین آثار او در دههی ۹۰ میلادی است که به ما میگوید چرا جکی چان را دوست داریم و او را بازیگر قابلی میدانیم. فیلم به جای ادامه دادن رویدادهای نسخهی اصلی (که در سال ۱۹۷۸ اکران شده بود)، همه چیز را از ابتدا آغاز میکند و یک کلاس آموزشی برای کارگردانان جوانی است که میخواهند فیلم اکشن بسازند.
میمون مست ۲ از سوی مجلهی تایم، در فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ قرار گرفت و بنیاد فیلم بریتانیا آن را در سال ۲۰۱۵ به عنوان یکی از ۱۰ فیلم اکشن برتر تاریخ انتخاب کرد. قصه در اواخر قرن بیستم اتفاق میافتد و داستان «وانگ» را روایت میکند، جوانی که تصادفا صاحب یک نشان تاریخی میشود؛ نشانی ارزشمند که دولت انگلستان هم به دنبالش است تا آن را از چین خارج کند.
۶۸- دوازده مرد خبیث (The Dirty Dozen)
- سال انتشار: ۱۹۶۷
- کارگردان: رابرت آلدریچ
- بازیگران: لی ماروین، ارنست بورگناین، چارلز برانسون، جیم براون، جان کاساوتیس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰
رابرت آلدریچ استاد خلق تعلیق بهواسطهی شخصیتهایی نامتعارف است که در یک موقعیت سخت گرفتار شدهاند (او همین فرمول را در «پرواز ققنوس» و «آخرین پرتو غروب» پیادهسازی کرد) و دوازده مرد خبیث هم از چنین ساختاری پیروی میکند. «سرگرد ریزمن» یک افسر آمریکایی است که تصمیم میگیرد تا محل ملاقات تعدادی از جنرالهای عالیرتبهی آلمان را منفجر کند. او برای این ماموریت که به مثابه خودکشی است، تعدادی از زندانیان اعدامی به جرم قتل و تعرض را استخدام میکند.
تعدادی از ستارگان بزرگ هالیوودی در فیلم به ایفای نقش میپردازند و در کنار لی ماروین، چهرههایی همچون چارلز برانسون، رابرت رایان، جان کاساوتیس و دونالد ساترلند را داریم. نوع نگاه بدبینانهی رابرت آلدریچ اینجا نیز به چشم میخورد و کمدی فیلم از سیاهترین نوع ممکن است. بنیاد فیلم آمریکا در سال ۲۰۰۱، دوازده مرد خبیث را در فهرست ۱۰۰ فیلم هیجانانگیز تاریخ قرار داد.
۶۹- جویندگان (The Searchers)
- سال انتشار: ۱۹۵۶
- کارگردان: جان فورد
- بازیگران: جان وین، جفری هانتر، ورا مایلز، وارد باند، ناتالی وود
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
در میان ساختههای وسترن جان فورد، جویندگان یکی از پرطرفدارترینها است. «ایتن ادواردز» یک سرباز سابق است که پس از سالها، به ملاقات برادرش میرود و مدتی را در خانهی او میماند. پس از کشتار خانوادهی برادرش توسط سرخپوستان و ربوده شدن برادرزادهاش، ادواردز سفری را برای یافتن او آغاز میکند، سفری که ۵ سال طول میکشد.
جویندگان در چند دههی اخیر برای نژادپرستی شخصیت اصلیاش ناعادلانه مورد انتقاد قرار گرفته اما همهی آن چیزی است که از یک فیلم اکشن وسترن انتظار دارید. فیلم هرگز از تعصب و کوتهفکریهای ادواردز چشمپوشی نمیکند. او یک قهرمان نیست، مردی تلخ است که انتقام و تنفر وجودش را فرا گرفته است. آثاری همچون «جنگ ستارگان» و «لورنس عربستان»، وامدار این فیلم هستند و از آثار محبوب مارتین اسکورسیزی نیز به حساب میآید.
۷۰- روزی روزگاری در غرب (Once Upon a Time in the West)
- سال انتشار: ۱۹۶۸
- کارگردان: سرجو لئونه
- بازیگران: هنری فوندا، چارلز برانسون، جیسون روباردز، کلودیا کاردیناله
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
سرجو لئونه احتمالا کل زندگیاش منتظر فرصتی بود تا این فیلم را بسازد. در آثار وسترن اسپاگتی این فیلمساز، عناصر شاعرانهای به چشم میخورد اما این عناصر در روزی روزگاری در غرب به کمال رسیدهاند. فیلم تیم بازیگری آمریکاییتری نسبت به ساختههای پیشین وی دارد و از همان دقایق اول حس میکنید با اثر بزرگی روبرو هستید. در روزی روزگاری با ارجاعاتی به جویندگان، «ماجرای نیمروز»، «اسب آهنین» و «شین» روبرو خواهید شد اما همه چیز با یک چاشنی ایتالیایی عرضه میشود.
پس از ساخت «خوب، بد، زشت»، لئونه قصد داشت از ساخت آثار وسترن بازنشسته شود و فیلم متفاوتی بسازد اما در نهایت تصمیم گرفت تا روزی روزگاری در غرب را جلوی دوربین ببرد. مطابق معمول، «کلینت ایستوود» گزینهی اول لئونه بود اما او نپذیرفت تا چارلز برانسون نقش قهرمان قصه را بازی کند. جذابترین عنصر فیلم اما هنری فوندا است که برخلاف معمول، نقش یک قاتل خونسرد را بازی میکند و البته موسیقی متن انیو موریکونه که هر کسی را راضی خواهد کرد.
۷۱- اسپارتاکوس (Spartacus)
- سال انتشار: ۱۹۶۰
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: کرک داگلاس، لارنس الیویه، پیتر اوستینوف، جان گوین، جین سیمونز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
با توجه به اتفاقاتی که در حین ساخت اسپارتاکوس رخ داد، ممکن بود حتی به یک فیلم متوسط هم تبدیل نشود اما نتیجهی نهایی را باید عالی بدانیم و نه چیزی کمتر. «آنتونی مان» کارگردان اصلی فیلم، پس از هفتهی اول فیلمبرداری اخراج و با استنلی کوبریک جایگزین شد. اما حتی کوبریک هم رابطهی خوبی با تهیهکننده و نقش اول فیلم، کرک داگلاس نداشت (اسپارتاکوس تنها فیلم کارنامهی هنری کوبریک است که نسخهی نهایی آن متعلق به وی نیست).
اسپارتاکوس فیلم منحصربهفردی است و داگلاس در نقش بردهای که علیه صاحبان خود برمیخیزد، باورپذیر جلوه میکند. فیلم در نهایت چهار جایزه اسکار به خانه برد و به یکی از پرفروشترین آثار شرکت یونیورسال تبدیل شد. جایی که از بردگان درخواست میشود تا اسپارتاکوس را شناسایی کنند و هر کدامشان یکی پس از دیگری ادعا میکند که «من اسپارتاکوس هستم»، بی هیچ تردیدی یکی از برترین سکانسهای تاریخ سینما است.
۷۲- زولو (Zulu)
- سال انتشار: ۱۹۶۴
- کارگردان: سی اندفیلد
- بازیگران: استنلی بیکر، مایکل کین، جک هاوکینز، جیمز بوث، یانگ گرین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
زولو داستان واقعی نبرد «راکرز دریفت» در آفریقای جنوبی را روایت میکند که در سال ۱۸۷۹ میان امپراطوری بریتانیا و پادشاهی زولو رخ داد. در این نبرد اعجابانگیز، ۱۵۰ سرباز انگلیسی در مقابل ۴۰۰۰ هزار جنگجوی زولویی قرار گرفتند و آنها را شکست دادند تا قلمروی زولوها به تصرف بریتانیا در آید.
تعدادی از مستعدترین بازیگران دههی ۶۰ میلادی در این فیلم اکشن حضور دارند، از جمله استنلی بیکر (که تهیهکنندهی فیلم هم هست)، جک هاوکینز و مایکل کین در اولین نقش بزرگش. نقطهی عطف اثر را بیگمان باید سکانس اصلی نبرد میان افسران انگلیسی و جنگجویان زولو بدانیم که از هر نظر باورپذیر است. برای علاقهمندان به آثار حماسی، زولو فیلمی است که نباید آن را از دست بدهید.
۷۳- نقطهی شکست (Point Break)
- سال انتشار: ۱۹۹۱
- کارگردان: کاترین بیگلو
- بازیگران: پاتریک سوویزی، کیانو ریوز، گری بیوسی، لوری پتی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۹ از ۱۰۰
بازسازی ضعیف «اریکسون کور» که در سال ۲۰۱۵ اکران شد را فراموش کنید، این نقطهی شکستِ کاترین بیگلو است که آدرنالین خون شما را بالا میبرد. کیانو ریوز نقش یک مامور مخفی افبیآی به نام «جانی یوتا» را بازی میکند که با هویتی جعلی وارد یک گروه خلافکاری میشود که از بانکها سرقت میکنند. بیگلو که در آن دوره با فیلمهای «تاریکی نزدیک» و «فولاد آبی» نشان داده بود که ساخت تریلرهای پرکشش را بلد است؛ او در نقطهی شکست، مهارتهای خود در تولید سکانسهای اکشن را به نمایش میگذارد.
در سوی دیگر، کشمکشهای شخصیتها است که نظر مخاطب را جلب میکند، شما نمیدانید مامور پلیس قصه به دلیل دوستیاش با خلافکاران، چه تصمیماتی میگیرد و چگونه عمل میکند. نقطهی شکست نقدهای چندان مثبتی دریافت نکرد و در گیشه هم به فروش خوبی نرسید اما با گذر زمان به یک فیلم کالت تبدیل شد. این اثر را در ابتدا ریدلی اسکات قرار بود بسازد و «جانی دپ» در آن بازی کند اما ترکیب بیگلو و ریوز هم به خوبی جواب داده است.
۷۴- در خدمت سرویس مخفی ملکه (On Her Majesty’s Secret Service)
- سال انتشار: ۱۹۶۹
- کارگردان: پیتر. آر. هانت
- بازیگران: جورج لازنبی، تلی ساوالاس، گابریل فرزتی، دایانا ریگ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰
بهترین فیلم جیمز باندی؟ بسیاری از طرفداران قدیمی مجموعه چنین باوری دارند. با خروج شان کانری، مدل استرالیایی، جورج لازنبی نقش اصلی را برعهده گرفت. او تجربهی بازیگری نداشت و چهرهی مشهوری هم به حساب نمیآمد اما تهیهکنندگان از تست بازیگری لازنبی رضایت داشتند و وی را انتخاب کردند. او پس از این فیلم، از حضور در قسمتهای بعدی خودداری کرد و جای خود را یک بار دیگر به شان کانری و در نهایت به «راجر مور» داد. در خدمت سرویس مخفی ملکه، نقدهای چندان مثبتی دریافت نکرد اما در گیشه موفق بود. فیلم حالا یکی از بهترینهای مجموعه در نظر گرفته میشود، خصوصا از این جهت که به رمان اصلی وفادار است.
فیلم همچنین تنها قسمت مجموعه به کارگردانی پیتر آر هانت است که همکاریاش با لازنبی حداقل روی کاغذ نباید به نتیجهی مثبتی ختم میشد؛ هر دو کمتجربه بودند و ساخت یک فیلم بلاکباستری پروسهای طاقتفرسا محسوب میشد. اما جورج لازنبی به عنوان یک بازیگر تازهکار، در نقش جیمز باند قانعکننده است و با بازی دراماتیکش در لحظات پایانی، هر مخاطبی را تحتتاثیر قرار میدهد.
۷۵- خط باریک سرخ (The Thin Red Line)
- سال انتشار: ۱۹۹۸
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: شان پن، جیمز کاویزل، جرد لتو، جرج کلونی، جان تراولتا، آدرین برودی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰
همهی ساختههای ترنس مالیک آثار بزرگی هستند اما خط باریک سرخ شرایط متفاوتی داشت؛ این فیلم بازگشت او به سینما پس از ۲۰ سال را رقم زد، اثری حماسی بود و یک تیم بازیگری باورنکردنی داشت که شامل اکثر ستارگان هالیوودی دههی ۹۰ میلادی میشد، از جمله پن، کلونی، تراولتا، برودی، لتو، کاویزل، جان سی رایلی، توماس جین، نیک نولتی، میراندا اتو، الیاس کوتیاس و وودی هارلسون.
هنوز مشخص نیست که این بازیگران برای شهرت ترنس مالیک حاضر به ایفای نقش در فیلم شدند یا فیلمنامهی زیبای اثر آنها را جذب کرد که جنگ را در تلفیق با فلسفه ارائه میداد. خط باریک سرخ یکی از شاعرانهترین آثار جنگی تاریخ است که برداشت سینمایی ناهمگونی از جنگ جهانی دوم ارائه میدهد. فیلم نامزد هفت جایزهی اسکار شد و جایزهی خرس طلایی جشنوارهی بینالمللی فیلم برلین را هم بدست آورد.
۷۶- فرار بزرگ (The Great Escape)
- سال انتشار: ۱۹۶۳
- کارگردان: جان استرجس
- بازیگران: استیو مککوئین، جیمز گارنر، ریچارد اتنبرا، جیمز دونالد، چارلز برانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
در سال ۱۹۴۴، افسر ارشد نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا، «راجر بوشل» برای فرار از اسارتگاه زندانیان جنگی، نقشهای بزرگ را پیریزی کرد. او با کمک ۶۰۰ زندانی، چند تونل زیرزمینی حفاری کرد و قرار بود در نهایت تنها ۲۰۰ نفر بتوانند از طریق آنها فرار کنند. با همهی مشکلاتی که وجود داشت، سرانجام ۷۶ نفر موفق به فرار شدند اما سربازان نازی در مدتی کوتاه، ۷۳ نفر را دستگیر کردند و ۵۰ نفرشان اعدام شدند. از این فرار بزرگ، تنها ۳ نفر به آزادی رسیدند. فیلم قصهی فرار این سربازان و افسران زندانی را روایت میکند و برخلاف ماجراهای سیاه واقعی، اثری طنز، شور انگیز و سرگرمکننده است.
همانند بسیاری دیگر از فیلمهای این فهرست، فرار بزرگ هم یک تیم بازیگری پرستاره دارد، از استیو مککوئین و ریچارد اتنبرا تا جیمز گارنر، دیوید مککالوم و چارلز برانسون. این ساختهی جان استرجس شامل لحظات ماندگاری میشود، خصوصا جایی که مککوئین با موتورسیکلتش در حال فرار است.
۷۷- لورنس عربستان (Lawrence of Arabia)
- سال انتشار: ۱۹۶۲
- کارگردان: دیوید لین
- بازیگران: عمر شریف، پیتر اوتول، الک گینس، آنتونی کوئین، جک هاوکینز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
دیوید لین با ساخت درامهای بریتانیایی کوچک به شهرت رسید، آثاری که البته در گیشه چندان نمیفروختند. ورود او به دنیای آثار بلاکباستری و حماسی، با پل رودخانهی کوای آغاز شد که او را به یکی از تحسینشدهترین فیلمسازان آن دوران تبدیل کرد. لورنس عربستان شاهکار مسلم این کارگردان است که قصهی یک افسر ارتش بریتانیا را روایت میکند. در جریان جنگ جهانی اول، لارنس ماموریت پیدا میکند تا عربها را متقاعد به همکاری با ارتش بریتانیا کند، زیرا آنها برای مبارزه با ترکها که از متحدان آلمان هستند، به نیروی کمکی نیاز دارند. لارنس در این مسیر، علاقهی بیشتری به فرهنگ عرب پیدا میکند و تبدیل به قهرمان آنها میشود.
پیتر اوتول در نقش لورنس جادو کرده است و فرهمندیاش وجود شما را تسخیر میکند. در کنار او، عمر شریف و آنتونی کوئین هم حضور دارند تا شاهد یک تیم بازیگری تکرارنشدنی باشیم. لورنس عربستان یکی دیگر از آن آثاری است که همهی سینمادوستان باید حداقل یک بار آن را در زندگیشان تماشا کنند.
۷۸- ترمیناتور ۲: روز داوری (Terminator 2: Judgment Day)
- سال انتشار: ۱۹۹۱
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، لیندا همیلتون، رابرت پاتریک، ادوارد فرلانگ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
نابودگر ۱ یک فیلم «درجه ب» باکیفیت بود که داستان خلاقانهای داشت: یک سایبورگ آدمکش به نام «ترمیناتور»، از سال ۲۰۲۹ به ۱۹۸۴ فرستاده میشود تا «سارا کانر» را به قتل برساند. در همین حال، یک سرباز انسان به نام «کایل ریس» هم از سوی نیروهای مقاومت از آینده به گذشته فرستاده شده است تا از سارا محافظت کند. کایل ریس به دخترک توضیح میدهد که در آیندهی نزدیک، یک هوش مصنوعی به نام «اسکاینت» به هوشیاری کامل خواهد رسید و یک آخرالزمان هستهای را رقم میزند. سارا باید زنده بماند زیرا در آینده، نوزادی به نام «جان کانر» را به دنیا میآورد که به رهبر انسانها علیه اسکاینت تبدیل خواهد شد.
این فیلم اکشن به فروش بالایی رسید اما جیمز کامرون میدانست که برای قسمت دوم، باید اثر بهتر و بزرگتری تحویل دهد. روز داوری اما نه تنها بهتر و بزرگتر است، یک اثر علمی-تخیلی انقلابی هم هست که سینمای جهان را تحت تاثیر قرار داد. این بار، جان کانر و مادرش باید از چنگال یک سایبورگ پیشرفتهتر به نام «تی-۱۰۰۰» فرار کنند و در این مسیر، یک ترمیناتور هم به آنها کمک میکند. جلوههای ویژهی فیلم در آن دوران باورکردنی نبود و شاید همین حالا هم از بعضی فیلمها بهتر باشد.
۷۹- مکس دیوانه: جادهی خشم (Mad Max: Fury Road)
- سال انتشار: ۲۰۱۵
- کارگردان: جرج میلر
- بازیگران: تام هاردی، شارلیز ترون، نیکولاس هولت، رزی هانتینگتون وایتلی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
بیدلیل نیست که بعضیها مکس دیوانه: جادهی خشم را بهترین فیلم اکشن تاریخ میدانند؛ این ساختهی جرج میلر حتی یک لحظه از حرکت نمیایستد و حداکثر هیجان، آشوب و انفجار است. ماجراها در دورانی آخرالزمانی رخ میدهد که مردی به نام «جو» تبدیل به رهبر خلافکاران شده است و همه چیز را در کنترل خود را دارد. او زنان زیبا را به همسری میگیرد و تقریبا همه بردهی او هستند. «مکس راکاتانسکی» یک بردهی بینام و نشان است که با کمک «فیوریسا» علیه جو برمیخیزد.
همه چیز در جادهی خشم بالاترین کیفیت ممکن را دارد، از فیلمبرداری تا طراحی سکانسهای اکشن و بدلکاریهای خطرناک. جرج میلر فیلمی ساخته که دیدگاهتان نسبت به ژانر اکشن را تغییر میدهد و انتظارات شما را از این ژانر به حدی بالا میبرد که بسیاری از آثار دیگر خستهکننده به نظر برسند. مکس دیوانه نامزد ۱۰ جایزهی اسکار شد و شش جایزه را هم به دست آورد.
۸۰- جانسخت (Die Hard)
- سال انتشار: ۱۹۸۸
- کارگردان: جان مکتیرنان
- بازیگران: بروس ویلیس، آلن ریکمن، بانی بدیلیا، رجینالد ولجانسون، الکساندر گودونوف
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
چیزی که جانسخت را به یک فیلم اکشن موفق تبدیل کرد، این است که نمیخواهد پیچیده باشد. پس از اینکه تروریستها در شب تحویل سال، ساختمان یک شرکت ژاپنی را تصرف کرده و میهمانان را گروگان میگیرند، «جان مکلین» مجبور میشود تکنفره و بدون کمک، در مقابل آنها قرار بگیرد. پس از اینکه آرنولد شوارتزنگر و سیلوستر استالونه حضور در فیلم را نپذیرفتند، شرکت فاکس این نقش را به بروس ویلیس پیشنهاد داد که در آن دوران چندان مطرح نبود و تنها سابقهی نقشآفرینی در چند سریال تلویزیونی را داشت.
تحلیلگران این انتخاب را اشتباه میدانستند و فیلم را پیش از اکران، اثری توصیف میکردند که در گیشه شکست خواهد خورد. کسی انتظاری از آن نداشت و منتظرش هم نبود اما جانسخت به یک پدیده تبدیل شد، به فروش بالایی رسید، چهار نامزدی اسکار بدست آورد و بروس ویلیس را به عنوان یک ستاره معرفی کرد. این ساختهی جان مکتیرنان حالا یکی از بهترین فیلمهای اکشن تاریخ محسوب میشود که در چند دههی اخیر، صدها فیلم با تقلید از آن تولید شده است.
۸۱- قطار افسارگسیخته (Runaway Train)
- سال انتشار: ۱۹۸۵
- کارگردان: آندری کونچالوفسکی
- بازیگران: جان ویت، اریک رابرتز، ربکا د مورنی، کایل تی. هفنر، جان پی. رایان
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۳ از ۱۰۰
اثری به کارگردانی آندری کونچالوفسکی، براساس فیلمنامهای از آکیرا کوروساوا، قطار افسارگسیخته برداشت متفاوتی از قصههای فرار از زندان ارائه میدهد. «مَنی» یک سارق بانک است که حالا در یک زندان فوق امنیتی دوران حبس خود را میگذراند. او پس از دو تلاش ناموفق برای فرار، برای سه سال به بخش انفرادی منتقل میشود و پس از بازگشت، تصمیم میگیرد تا شانس خود را برای سومین بار امتحان کند. با کمک یک زندانی جوان، مَنی نقشهی پیچیدهی خود برای رسیدن به آزادی را اجرا میکند، یعنی فرار بهواسطهی یک قطار.
کوروساوا پس از ساخت «ریشقرمز»، قصد داشت تا قطار افسارگسیخته را به عنوان اولین فیلم رنگی خود جلوی دوربین ببرد اما با تهیهکنندگان آمریکایی به توافق نرسید و فیلمنامهاش بایگانی شد تا اینکه در سال ۱۹۸۵، کونچالوفسکی تصمیم به ساخت آن گرفت. فیلم برای جان ویت و اریک رابرتز یک نامزدی اسکار به همراه داشت و از سوی منتقدان با استقبال روبرو شد. فیلم سرعت که بالاتر به آن اشاره کردیم، با الهام از قطار افسارگسیخته ساخته شده است.
۸۲- گولدنآی (GoldenEye)
- سال انتشار: ۱۹۹۵
- کارگردان: مارتین کمپل
- بازیگران: پیرس برازنان، شان بین، جو دان بیکر، ایزابلا اسکروپو، فامکه یانسن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰
در دههی ۹۰ میلادی دورهای وجود داشت که به نظر میرسید پروندهی جیمز باند برای همیشه بسته شده است. دعوی حقوقی پیرامون مجموعه و کنارهگیری تیموتی دالتون از این نقش، باعث شد تا برای شش سال، هیچ فیلمی از مامور ۰۰۷ ساخته نشود و البته این سوال هم ایجاد شده بود که یک جاسوس کلاسیک از دههی ۵۰ میلادی جذابیتی برای مخاطبان مدرن دارد؟ گولدنآی، پیرس برازنان را به عنوان جیمز باند جدید معرفی کرد و مبتنی بر هیچکدام از رمانهای ایان فلمینگ نبود. فیلم میتوانست به یک شکست تاریخی تبدیل شود اما مارتین کمپل جان تازهای به مجموعه بخشید. ما با یک جیمز باند باهوشتر روبرو هستیم که در مقایسه با برداشتهای قبلی این شخصیت، ضعفهای شخصیتی کمتری دارد.
در این قسمت، باند آگاه میشود که یکی از همکاران قدیمیاش که به ظاهر کشته شده بود، زنده است و میخواهد با استفاده از یک سلاح ماهوارهای، به انگلستان حمله کند که نتیجهاش یک بحران مالی جهانی خواهد بود. گولدنآی به فروش قابل توجهی رسید و آغازگر فصل تازهای برای این مجموعه بود.
۸۳- انتقامجویان: آخر بازی (Avengers: Endgame)
- سال انتشار: ۲۰۱۹
- کارگردان: برادران روسو
- بازیگران: رابرت داونی جونیور، کریس ایوانز، مارک رافلو، کریس همسورث، اسکارلت جوهانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
اثری که برای مدتی کوتاه، پرفروشترین فیلم تاریخ سینما بود (تا اینکه آواتار با اکران دوباره، جایگاه نخست را پس گرفت)؛ آخر بازی یک کار غیرممکن را انجام میدهد، یعنی ترسیم یک پایان راضیکننده برای بیستودو نسخهی پیشین دنیای سینمایی مارول. با گسترده شدن این مجموعه، طرفداران نگران بودند که شرکت مارول نتواند این مسیر را تا انتها با قدرت ادامه دهد اما ظاهرا آنها فکر همه چیز را کرده بودند.
پنج سال پس از اینکه «تانوس» نیمی از جمعیت جهان را از بین برد، انتقامجویان سفری در زمان را آغاز میکنند تا به گذشته برگردند و سنگهای قیمتی ابدیت را بدست بیاورند تا شاید بتوانند جلوی نقشهی تانوس را بگیرند. اگر قسمتهای قبلی را کنار بگذارید، آخر بازی به عنوان یک اثر مستقل هم پرشور است اما اگر میخواهید از آن لذت بیشتری ببرید، باید همهی نسخهها را تماشا کرده باشید. فیلم لحظات منقلبکنندهای دارد و گاهی به تراژدی نزدیک میشود اما در نهایت وعدهی روزهای بهتری را میدهد.
۸۴- خوب، بد، زشت (The Good, the Bad, and the Ugly)
- سال انتشار: ۱۹۶۶
- کارگردان: سرجو لئونه
- بازیگران: کلینت ایستوود، لی وان کلیف، ایلای والاک، فرانک برانیا، آلدو سامبرل
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
خوب، بد، زشت برجستهترین وسترن اسپاگتی سرجو لئونه است که احتمالا همه نامش را شنیدهاند یا حداقل یک بار آن را تماشا کردهاند. دو قسمت اول سهگانهی دلار، داستانهای جذابی را روایت میکردند اما لئونه در قسمت سوم، پا را فراتر میگذارد و مضامین موردعلاقهی خود همچون خیانت، انتقام و قتل را تبدیل به بازتابی از جامعهای میکند که خشونت در آن موج میزند. قصه پیرامون سه هفتتیرکش اتفاق میافتد که برای یافتن یک گنج گمشده با یکدیگر رقابت میکنند.
فیلم به فروش بالایی رسید و کلینت ایستوود را به یک ستارهی جهانی تبدیل کرد. در آن دوران، ژانر وسترن اسپاگتی محبوبیت چندان بالایی نداشت و منتقدان هم به فیلم واکنشهای مثبتی نشان ندادند اما پس از چند سال، نگاهها تغییر پیدا کرد و حالا خوب، بد، زشت یکی از بهترین فیلمهای وسترن تاریخ در نظر گفته میشود.
۸۵- مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
- سال انتشار: ۲۰۱۸
- کارگردان: باب پرسیچتی، پیتر رمزی، رودنی روثمن
- صداپیشگان: شامیک مور، لیو شرایبر، ماهرشالا علی، برایان تایری هنری، جیک جانسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
آیا به درون دنیای عنکبوتی بهترین فیلم ابرقهرمانی تاریخ است؟ این انیمیشن به دلیل سبک گرافیکی متفاوت، چالشهای زیادی برای تیم سازنده ایجاد کرد و تولید آن با یک تیم بزرگ شامل ۱۴۰ انیماتور، حدود ۴ سال به طول انجامید اما نتیجهی نهایی تبدیل به یک معجزهی سینمایی شد. این بار، «پیتر پارکر» چهرهی اصلی نیست و جای خود را به «مایلز مورالز» میدهد و ما با چند جهان مختلف روبرو میشویم که در هر کدامشان، یک مردعنکبوتی متفاوت زندگی میکند.
به درون دنیای عنکبوتی در کنار یک فروش قابل قبول، منتقدان و طرفداران آثار ابرقهرمانی را حیرتزده کرد و جایزهی بهترین انیمیشن سال را از جوایز اسکار به خانه برد. این انیمیشن قرار است دو دنباله هم داشته باشد که از ساختار مشابهای بهره میبرند و به ترتیب در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ اکران خواهند شد. به گفتهی سونی، یک نسخهی فرعی از مجموعه هم در راه است.
۸۶- گالیپولی (Gallipoli)
- سال انتشار: ۱۹۸۱
- کارگردان: پیتر ویر
- بازیگران: مل گیبسون، بیل کر، بیل هانتر، مارک لی، جف پری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
این ساختهی ضدجنگ پیتر ویر، داستان دو سرباز جوان را روایت میکند که به گالیپولی فرستاده میشوند. نبرد گالیپولی در سال ۱۹۱۵ میان امپراطوری عثمانی (ترکیهی فعلی) و نیروهای ائتلافی انگلستان و فرانسه آغاز شد و پس از هشت ماه، با شکست نیروهای ائتلافی به پایان رسید. گالیپولی برداشت وفادارانهای از این اتفاقات ارائه میدهد و ادامه دهندهی موج نوی فیلمهای جنگی استرالیایی است که با «بریکر مورانت» آغاز شده بود و بعدها با «لایتهورسمِن» ادامه پیدا کرد.
این جنگ اشتباه، باعث مرگ بیش از ۲۵۰ هزار سرباز نیروهای ائتلافی شد و پیتر ویر آن روزهای سیاه را به خوبی بازسازی کرده است. ویر برای طراحی هر کدام از سکانسها وسواس زیادی به خرج داد و همهی ۷۰۰ سیاهیلشکری که استخدام کرده بود، باید جزئیات تاریخی هر سکانس را یاد میگرفتند تا درک درستی از آنها داشته باشند. گالیپولی در نهایت در همهی بخشهای مهم جوایز اکتا (جایزهی آکادمی هنرهای سینمایی و تلویزیونی استرالیا) به پیروزی رسید و نامزد بهترین فیلم خارجی جوایز گلدن گلوب و همچنین شیر طلایی جشنوارهی فیلم ونیز شد.
۸۷- ماجراهای رابین هود (The Adventures of Robin Hood)
- سال انتشار: ۱۹۳۸
- کارگردان: مایکل کورتیز، ویلیام کیلی
- بازیگران: ارول فلین، اولیویا دی هاویلند، کلود رینس، بازیل رتبون، پاتریک نولز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۰۰ از ۱۰۰
ارول فلین هرگز به یک بازیگر فوقالعاده تبدیل نشد اما نقشآفرینیاش در ماجراهای رابین هود را نمیتوان از یاد برد. پس از اینکه «لئوپولد پنجم، دوک اتریش»، «ریچارد شیردل» را به اسارت میگیرد، برادر خائن و دیکتاتور وی، «پرنس جان» روی تخت پادشاهی مینشیند. او با تظاهر به اینکه قصد دارد هزینهی بازپسگیری برادرش را تامین کند، مالیات را افزایش میدهد و مردم عادی تحت فشار قرار میگیرند. رابین هود افسانهای که تحمل این ظلم و ستم را ندارد، برای مبارزه با بیعدالتی برمیخیزد.
ماجراهای رابین هود با استقبال گرمی از سوی منتقدان روبرو شد و در سال ۱۹۹۵ برای اهمیت تاریخی و فرهنگیاش در «فهرست ملی ثبت فیلم» قرار گرفت. این فیلم نامزد ۴ جایزهی اسکار شد و ۳ جایزهی بهترین طراحی صحنه، بهترین موسیقی متن و بهترین تدوین را بدست آورد اما جایزهی بهترین فیلم را به «نمیتوانی این را با خودت ببری» ساختهی «فرانک کاپرا» واگذار کرد.
۸۸- شکارچی گوزن (The Deer Hunter)
- سال انتشار: ۱۹۷۸
- کارگردان: مایکل چیمینو
- بازیگران: رابرت دنیرو، مریل استریپ، جان کازال، جان سویج، کریستوفر واکن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
شکارچی گوزن سه سال پس از پایان جنگ ویتنام اکران شد، در دورانی که جامعهی آمریکا به تازگی متوجه شده بود این جنگ روی سربازان بازمانده چه تاثیر روحی و روانی شدیدی گذاشته است. قصه پیرامون سه دوست اتفاق میافتد که در جنگ شرکت میکنند و توسط نیروهای ویتنامی زندانی میشوند. چند سال بعد، با «مایک» همراه میشویم که برای فرار از خاطرات گذشته است، گوزن شکار میکند. لحظهی ماندگار فیلم شاید جایی باشد که یکی از شخصیتها در یک شرط بندی رولت روسی شرکت میکند. این صحنه با انتقاداتی هم روبرو شد زیرا پس از آن، بعضی از جوانان تصمیم گرفتند تا این کار را انجام دهند و تعدادی از آنها کشته شدند.
این ساختهی مایکل چیمینو که تولید آن با مشکلاتی هم همراه بود، مورد توجه منتقدان و سینمادوستان قرار گرفت و نامزد ۹ جایزهی اسکار شد که اکثرشان را به خانه برد، از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد. شکارچی گوزن معمولا در فهرستهای بهترین فیلمهای تاریخ حضور ثابتی دارد.
۸۹- سرسخت (Hard Boiled)
- سال انتشار: ۱۹۹۲
- کارگردان: جان وو
- بازیگران: چو یون فات، تونی لیانگ، آنتونی وانگ، بابی آئو-یئونگ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
در میان ساختههای اکشن جان وو، سرسخت جایگاه اختصاصی خود را دارد. «تکیلا» یک مامور پلیس است که پس از به قتل رسیدن همکارش، تصمیم میگیرد از عاملان اصلی این اتفاق انتقام بگیرد. او در این مسیر، با یک مامور مخفی همکاری میکند تا به این گروه گنگستری نزدیکتر شود.
همانند یورش و مشت خاردار، سرسخت از آن آثار اکشنی است که داستان را تنها به عنوان یک بهانه استفاده میکند تا لحظات دیوانهوار خلق کند. سکانسهای اکشن فیلم گاهی افراطی میشوند اما تا پایان پرحرارت باقی میمانند. فیلم البته در زمان اکران چندان موفق نبود و به فروش موردانتظار نرسید اما از منتقدان غربی بازخوردهای مثبتی دریافت کرد که آن را یکی از بهترین فیلمهای اکشن تاریخ توصیف میکردند.
۹۰- جنگ (War)
- سال انتشار: ۲۰۰۷
- کارگردان: فیلیپ آتول
- بازیگران: جت لی، جیسون استاتهام، نیدین ولاسکز، مارک چنگ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۳ از ۱۰۰
جنگ در همان سه دقیقهی ابتدایی به شما میگوید که قرار است منتظر چه چیزهایی باشید: یک فیلم اکشن پاپکورنی که اگر آن را جدی نگیرید، لذت زیادی خواهید برد. فیلم دومین همکاری جت لی و جیسون استاتهام است و قصهی یک مامور افبیآی را روایت میکند که پس از مرگ همکارش، تصمیم میگیرد از یک آدمکش مرموز به نام «روگ» (جت لی) انتقام بگیرد.
این ساختهی فیلیپ آتول شاید هیچ ویژگی نوآورانهای نداشته باشد اما طرفداران ژانر اکشن را راضی میکند، از مبارزات تن به تن و شمشیربازی تا تعقیبوگریزهای ماشینی که یادآور بازیهای ویدیویی هستند. منتقدان در آن دوران از فیلم رضایت نداشتند اما در سالهای اخیر نظرشان کمی تغییر پیدا کرده است. جنگ در سال ۲۰۱۴، در فهرست ۱۰۰ فیلم اکشن محبوب مجلهی «تایم آوت» نیز قرار گرفت.
۹۱- پارک ژوراسیک (Jurassic Park)
- سال انتشار: ۱۹۹۳
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: کریس پرت، سام نیل، لورا درن، جف گلدبلام، ساموئل ال. جکسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
«روز استقلال» را فراموش کنید، «مردان سیاهپوش» را کنار بگذارید و به «جنگ ستارگان: قسمت اول – تهدید شبح» توجه نداشته باشید، تنها یک فیلم بلاکباستری واقعی در دههی ۹۰ میلادی وجود دارد و خیر در مورد «گودزیلا» صحبت نمیکنیم. استیون اسپیلبرگ با پارک ژوراسیک استانداردها را تغییر داد و یک تجربهی سینمایی متفاوت را برای خانوادهها به ارمغان آورد. در آن دوران، کسی وجود نداشت که از تماشای این فیلم در سالن سینما لذت نبرده باشد. از شخصیتهای دوستداشتنی و یک منطقهی دورافتاده تا دایناسورهای بزرگ واقعگرایانه و موسیقی متن جان ویلیامز، استیون اسپیلبرگ به این خزندگان منقرضشده جان تازهای بخشید.
پارک ژوراسیک به یک پدیدهی جهانی تبدیل شد و با ۹۱۲ میلیون دلار، پرفروشترین فیلم تاریخ لقب گرفت (رکوردی که آن را تا سال ۱۹۹۷ و اکران «تایتانیک» حفظ کرد). این فیلم پنج دنباله هم دارد که پنجمی، «قلمرو» بهزودی اکران خود را آغاز میکند.
۹۲- این گروه خشن (The Wild Bunch)
- سال انتشار: ۱۹۶۹
- کارگردان: سام پکینپا
- بازیگران: ویلیام هولدن، ارنست بورگناین، رابرت رایان، ادموند اوبرایان، وارن اوتس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۰ از ۱۰۰
اگر از فیلمدوستان حرفهای و قدیمی هستید، شاید با یک نگاه به تیم بازیگری این گروه خشن هیجانزده شوید: هولدن، اوبرایان، اوتس، بن جانسون و ارنست بورگناین، فهرستی از بازیگران متشخص و دوستداشتنی دههی ۵۰ و ۶۰ میلادی که تماشای آنها در کنار یکدیگر در یک اثر سینمایی دیگر تکرار نمیشود.
سال ۱۹۱۳ است و دنیای مدرن دیگر همانند گذشته نیست. گروهی از خلافکاران قدیمی حالا باید خودشان را با این تغییرات سازگار کنند اما آیا امکانپذیر است؟ آنها تصمیم میگیرند تا آخرین سرقت خود را انجام دهند و سپس بازنشسته شوند ولی موفق نخواهند شد، البته آنها این مسئله را نمیدانند اما ما میدانیم. این گروه خشن از نظر فیلمبرداری و تدوین، اثری انقلابی در آن دوران بود و بنیاد فیلم آمریکا هم آن را در فهرست ۱۰۰ فیلم برتر آمریکایی تاریخ قرار داده است. این ساختهی سام پکینپا برای سکانسهای خشن و کارهای نامتعارفی که شخصیتها انجام میدهند، با انتقاد روبرو شد اما مضمون آن در رابطه با افتخار، رفاقت و شجاعت است.
۹۳- رونین (Ronin)
- سال انتشار: ۱۹۹۸
- کارگردان: جان فرانکنهایمر
- بازیگران: رابرت دنیرو، ژان رنو، ناتاشا مکالهون، استلان اسکاشگورد، شان بین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۹ از ۱۰۰
منتقد مشهور، «راجر ایبرت» فقید در توصیف رونین نوشته بود «فیلمی دربارهی هیچ چیز» و البته پربیراه نمیگوید. فیلم بازیگران بزرگی هم دارد: دنیرو، رنو، اسکاشگورد و شان بین اما آنها ستارگان اصلی نیستند، ستارههای اصلی رانندگان بدلکاری هستند که زندگی خود را به خطر انداختهاند تا تعدادی از بهترین تعقیبوگریزهای چند دههی گذشته را خلق کنند.
با این لحظات هیجانانگیز در خیابانهای فرانسه، شاید بیاراده فکر کنید که جان فرانکنهایمر فیلم «ارتباط فرانسوی» را هم ساخته است (که اینگونه نیست اما چندان هم از حقیقت دور نیستید، او کارگردانی قسمت دوم را در کارنامه دارد). رونین پیش از اکران عمومی، در جشنوارهی فیلم ونیز به نمایش در آمد و بازخوردهای مثبتی از سوی منتقدان دریافت کرد اما در گیشه به توفیق چندانی نرسید.
۹۴- داستان پلیس (Police Story)
- سال انتشار: ۱۹۸۵
- کارگردان: جکی چان
- بازیگران: جکی چان، بیل تونگ، مگی چونگ، چور یون، چارلی چو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰
مجموعهی داستان پلیس شامل شش قسمت میشود که همهی آنها سرگرمکننده هستند. جکی چان نقش یک مامور پلیس را بازی میکند که در قسمت اول باید از دختری به نام «سلینا» محافظت کند، دخترک قرار است در دادگاه علیه رئیس یک گروه خلافکاری به نام «چو تائو» شهادت بدهد. این بدین معنا است که این پلیس و دخترک هر دو در خطر مرگ قرار دارند.
توسعهی این فیلم با طراحی چند سکانس اکشن آغاز شد و در ابتدا حتی فیلمنامهای وجود نداشت. داستانگویی فیلم بهواسطهی تصویر پیش میرود و اهمیت چندانی هم ندارد. لحظات اکشن فیلم هستند که شما را تحت تاثیر قرار میدهند، خصوصا وقتی متوجه میشوید که اکثر آنها را جکی چان بدون جلوههای ویژه یا بدلکار ساخته است. چان با اینکه در جریان فیلمبرداری مجروح شد اما علاقهی زیادی به این پروژه داشت و شخصا وظیفهی نگارش فیلمنامه و کارگردانی را برعهده گرفت. داستان پلیس به اثر موفقی تبدیل شد و دنبالههای بعدی هم چندان بد نبودند.
۹۵- صورتزخمی (Scarface)
- سال انتشار: ۱۹۸۳
- کارگردان: برایان دی پالما
- بازیگران: آل پاچینو، میشل فایفر، استیون باوئر، مری الیزابت ماسترانتینایو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰
این اثر شاهکار گنگستری با گذشت چندین دهه، هنوز هم از آن فیلمهایی است که میتوانید دیالوگهایش را تکرار کنید و لبخند بزنید. همهی جملات فیلم (حتی با اینکه گاهی مضحک هستند) در یاد باقی میمانند و شاید آدمهایی وجود داشته باشند که فیلم را تماشا نکردهاند اما با نقلقولهایی از «تونی مونتانا» برخورد داشتهاند. فیلم قصهی یک پناهندهی کوبایی را روایت میکند که پس از ورود به میامی آمریکا، از یک خلافکار خردهپا به یکی از قاچاقچیان اصلی مواد مخدر تبدیل میشود.
آل پاچینو با نقشآفرینی اغراقآمیزش، همهی نگاهها را مجذوب خود میکند اما از کارگردانی برایان دی پالما نباید عبور کرد که برداشت متفاوتش از میامی، تاثیر غیرقابلانکاری روی فرهنگ عامه گذاشت و در چند دههی بعدی، آثار جنایی، بازیهای ویدیویی و حتی موسیقیهای هیپ-هاپ متعددی با الهام از آن ساخته شد. صورتزخمی به دلیل خشونت افراطی و به تصویر کشیدن مصرف مواد مخدر، مورد انتقاد قرار گرفت و حتی مهاجران کوبایی نسبت به آن اعتراض داشتند اما حالا از این فیلم به عنوان یکی از آثار شاخص گنگستری یاد میشود.
۹۶- جادوگر (Sorcerer)
- سال انتشار: ۱۹۷۷
- کارگردان: ویلیام فریدکین
- بازیگران: روی شایدر، برونو کرمر، فرانسیسکو رابال، کارل جان، فردریش فن لدبور
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۹ از ۱۰۰
فیلم شکستخوردهای که ویلیام فریدکین پس از «جنگیر» ساخت، در واقع دنبالهی آن نبود؛ که البته اگر بود، احتمالا در تابستان ۱۹۷۷ در حضور «جنگ ستارگان» به فروش بهتری میرسید. متاسفانه جادوگر با همهی بدشانسیهای ممکن روبرو شد، از بودجهی بالایش تا جنگهای فضایی که در کهکشانهای دور اتفاق میافتاد. دومین اقتباس سینمایی از رمان «مزد ترس» نوشتهی «ژرژ آرنو» شاید در گیشه نفروخت اما یک اثر اکشن-تریلر محسورکننده است.
قصه پیرامون چهار مرد اتفاق میافتد که در روستایی در آمریکای جنوبی ملاقات میکنند و یک ماموریت مشترک دارند: اینکه محمولهای از دینامیتهای قدیمی را به مقصد برسانند، انتقال این مواد منفجره دشوار است زیرا هر لحظه ممکن است منفجر شوند. جادوگر فیلم محبوب فریدکین بود و اگر مصادف با جنگ ستارگان اکران نمیشد، احتمالا به آنچه سزاوارش بود میرسید.
۹۷- لئون حرفهای (Léon: The Professional)
- سال انتشار: ۱۹۹۴
- کارگردان: لوک بسون
- بازیگران: ژان رنو، ناتالی پورتمن، گری اولدمن، دنی آیلو، جرج مارتین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰
یک فیلم اکشن از سینمای هنری که ساخت آن شاید فقط از فیلمسازی همچون لوک بسون برمیآمد. ژان رنو نقش یک آدمکش را بازی میکند که وارد رابطهای پدرانه با دخترکی به نام «ماتیلدا» میشود. ماتیلدا که خانوادهاش توسط یک پلیس فاسد به قتل رسیده است، هنر کشتار را از لئون آموزش میبیند و در مقابل، مرهمی برای زخمهای او است.
فیلم آرام پیش میرود اما در زمانهای مناسب اوج میگیرد و سکانس اکشن پایانی شما را دگرگون خواهد کرد. چیزی که لئون حرفهای را از آثار مشابه جدا میکند، رویکرد هنری بسون به ژانر اکشن است. او برای ایجاد تعلیق، عجلهای ندارد و ریتم فیلم را تنها برای ایجاد هیجان، تغییر نمیدهد. فیلم به فروش خوبی رسید و اگرچه در دوران اکران بعضی از منتقدان فیلم را دوست نداشتند اما همانند بسیاری از آثار این فهرست، با گذر زمان ارزشهای آن بیشتر نمایان شد.
۹۸- غارتگر (Predator)
- سال انتشار: ۱۹۸۷
- کارگردان: جان مکتیرنان
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، کارل ویترز، بیل دوک، جسی ونتورا، کوین پیتر هال
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰
این فیلم علمی-تخیلی جان مکتیرنان، ما را به آمریکای جنوبی در دههی ۸۰ میلادی میبرد و با سربازان نیروی ویژه همراه میکند که در جنگلها باید یک ماموریت مخفی را به انجام برسانند. در پروسهی جستجو برای یافتن تروریستها و گروگانها، آنها متوجهی حضور یک موجود بیگانهی نامرئی میشوند که سربازان را به قتل میرساند. غارتگر قصه ظاهرا برای تفریح شکار میکند و از تکنولوژیهای پیشرفته برای مخفیکاری و کشتار بهره میجوید. برای شکست دادن این هیولای باهوش، رئیس گروه، «داچ» به روشهای سنتی اتکا میکند و خود را با گِل سرد میپوشاند تا شناسایی نشود.
غارتگر با مناطق جنگلی ترسناک، جلوههای ویژهی کارآمد و طراحی مناسب هیولای اصلی، یک فیلم اکشن شگفتانگیز است. فیلم نقدهای چندان مثبتی دریافت نکرد اما به یکی پدیده تبدیل و چندین دنباله برای آن ساخته شد.
۹۹- تاپ گان (Top Gun)
- سال انتشار: ۱۹۸۶
- کارگردان: تونی اسکات
- بازیگران: تام کروز، کلی مک گیلس، آنتونی ادواردز، وال کیلمر، تام اسکریت
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۸ از ۱۰۰
از سینمای اکشن دههی ۸۰ میلادی بهتر از این نمیتوانید پیدا کنید. اقتباسی آزاد از یک داستان واقعی، فیلم سرگذشت یک خلبان جوان به نام «ماوریک» را روایت میکند که در یک مدرسهی نظامی مخصوص هواپیماهای جنگنده، مراحل آموزشی را طی میکند و رقیب سرسختی به نام «آیسمن» دارد. فیلم نقدهای مثبتی دریافت نکرد اما از نظر تجاری به فروش خوبی رسید و محبوبیت آن هیچگاه کاسته نشد.
مدتی قبل، پس از ۳۶ سال، قسمت دوم فیلم نیز به اکران در آمد که میتوان گفت از هر نظر، قسمت اول را کنار میزند و بدون شک یکی از فیلمهای برتر سال جاری میلادی است.
۱۰۰- مهمانخانهی دروازهی اژدها (Dragon Inn)
- سال انتشار: ۱۹۶۷
- کارگردان: کینگ هو
- بازیگران: چون شی، یینگ بی، چین تسائو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۰۰ از ۱۰۰
این ساختهی کینگ هو در دههی ۶۰ میلادی را حتی اگر صد سال دیگر هم تماشا کنید، دلپذیر خواهد بود. پس از اعدام «ژنرال وو»، سه فرزند او به مهمانخانهی دروازهی اژدها پناه میبرند. این نوجوانان نمیدانند که پادشاه پس از قتل پدر، نقشهی کشتن آنها را نیز کشیده و تعدادی آدمکش را برای حمله به مهمانخانه اجیر کرده است.
این فیلم دو بار در سالهای ۱۹۹۲ و ۲۰۱۱ بازسازی شد اما نسخهی اصلی همچنان بهترین است. مهمانخانهی دروازهی اژدها الهامبخش آثار اکشن متعددی شد و در سال ۲۰۱۱، به انتخاب ۱۲۲ هنرمند و منتقد برجستهی تایوانی در میان ۱۰ فیلم چینیزبان برتر تاریخ قرار گرفت.
پس رامبو کو