گوگل از تراشه کوانتومی Willow رونمایی کرد؛ قویتر از ابرکامپیوتر!
شرکت گوگل به تازگی اعلام کرده که با ساخت یک تراشهی کوانتومی، یک مانع کلیدی در مسیر محاسبات کوانتومی را از پیش رو برداشته است. این تراشهی جدید که Willow نامیده میشود، توانایی آن را دارد که یک مسالهی محاسباتی را که حل آن برای یک ابرکامپیوتر معمولی حدود ۱۰ سپتیلیون سال زمان میبرد، در کمتر از پنج دقیقه حل کند. برای درک بهتر این زمان، باید گفت که این زمان از عمر جهان بیشتر است.
آزمایشگاه محاسبات کوانتومی گوگل با معرفی تراشهی Willow، به یک موفقیت بزرگ دست یافته است. این تراشه در مقایسه با نسل قبلی خود، یک پیشرفت قابل توجه را به نمایش میگذارد. در سال ۲۰۱۹، گوگل از پردازنده ی کوانتومی پردهبرداری کرده بود که میتوانست راه حل یک معادلهی ریاضی را در عرض سه دقیقه پیدا کند، در حالی که یک ابرکامپیوتر معمولی برای حل این معادله به ۱۰ هزار سال زمان نیاز داشت. البته در آن زمان، شرکت IBM این ادعا را رد کرد.
کاهش چشمگیر نرخ خطا: دستاوردی بزرگ در مسیر محاسبات کوانتومی
علاوه بر عملکرد قدرتمندتر، محققان گوگل موفق شدهاند راهی برای کاهش قابل توجه خطاها پیدا کنند، موضوعی که از سوی گوگل به عنوان «یکی از بزرگترین چالشها در محاسبات کوانتومی» توصیف شده است. کامپیوترهای کوانتومی به جای بیتها که ۰ یا ۱ را نمایش میدهند، از کیوبیتها استفاده میکنند، واحدهایی که میتوانند به صورت همزمان در چند حالت مختلف حضور داشته باشند، به عبارت دیگر، ممکن است هم ۰ باشند و هم ۱.
همان طور که گوگل توضیح میدهد، کیوبیت ها به شدت مستعد خطا هستند، زیرا تمایل دارند اطلاعات را به سرعت با محیط اطراف خود مبادله کنند. دانشمندان از دهه ی ۱۹۹۰ میلادی روی روش های تصحیح خطای کوانتومی کار کردهاند. اکنون محققان گوگل با افزایش تعداد کیوبیتها در سیستم خود، راهی برای کاهش نرخ خطا پیدا کردهاند.
به گفتهی معمار ارشد بخش Google Quantum AI، اگرچه برخی از رقبای گوگل تراشههایی با تعداد کیوبیتهای بیشتر تولید میکنند، تمرکز اصلی گوگل بر ساخت کیوبیتهایی با قابلیت اطمینان بالا قرار گرفته است. قرار است از تراشهی Willow در برخی کاربردهای عملی بهرهبرداری شود، اما در حال حاضر جزییات زیادی دربارهی برنامههای گوگل برای این تراشه در اختیار نیست.
منبع: The Verge