گوگل میخواهد تا ۲۰۲۹ یک کامپیوتر کوانتومی مفید بسازد
گوگل اعلام کرده که تا سال ۲۰۹ میخواهد کامپیوتر کوانتومی کارآمد و مفیدی را بسازد. این غول تکنولوژی امیدوار است که فناوری موردنظر برای حل طیف وسیعی از مشکلات بزرگ مانند تامین غذای انسانها، تغییرات آب و هوایی و تولید داروهای بهتر مثمر ثمر واقع شود.
گوگل برای توسعهی این فناوری یک مرکز هوش مصنوعی کوانتومی در سانتا باربارا افتتاح کرده که شامل مرکز داده کوانتومی، آزمایشگاههای تحقیقات سختافزاری و تجهیزات ساخت تراشههای کوانتومی است. به گزارش وال استریت ژورنال، گوگل طی ۱۰ سال آینده میلیاردها دلار صرف توسعهی این فناوری خواهد کرد.
حدود یک سال و نیم قبل گوگل خبر دستیابی به برتری کوانتومی را اعلام کرد. برتری کوانتومی به زبان ساده زمانی به دست میآید که کامپیوتر کوانتومی یک محاسبهی غیرممکن برای کامپیوترهای مرسوم را با موفقیت انجام دهد. گوگل میگوید کامپیوتر کوانتومی این شرکت محاسبهای که سیستم مرسوم ۱۰ هزار سال باید برای آن وقت صرف میکرد، در عرض فقط ۲۰۰ ثانیه انجام داده است. اما رقبای گوگل در این حوزه این ادعای گوگل را زیر سوال بردند. شرکت IBM در همان زمان اعلام کرد که یک ابرکامپیوتر میتواند چنین محاسبهای را در عرض ۲.۵ روز یا کمتر انجام دهد.
گوگل میگوید این بهبود قدرت پردازش میتواند برای شبیهسازی مولکولها و در نتیجهی شبیهسازی کل طبیعت مورد استفاده قرار بگیرد. با توجه به اینکه کامپیوتر کوانتومی قبل از سرمایهگذاری و ساخت نمونههای اولیه میتواند شرایط موردنظر را با دقت زیادی شبیهسازی کند، چنین مشخصهای میتواند برای مواردی مانند تولید باتریهای بهتر و داروهای هدفمند مورد استفاده قرار بگیرد. گوگل همچنین میگوید که پردازش کوانتومی برای بهبود هوش مصنوعی هم نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
با وجود اینکه گوگل مدعی دستیابی به برتری کوانتومی است، اما خاطرنشان کرده که برای ساخت کامپیوترهای کوانتومی کارآمد راه طولانی در پیش دارد. در حالی که کامپیوترهای کوانتومی فعلی از کمتر از ۱۰۰ کیوبیت تشکیل شدهاند، گوگل میخواهد کامپیوتر مبتنی بر ۱ میلیون کیوبیت را تولید کند. گوگل میگوید ابتدا باید خطاهای کیوبیتها را کاهش دهد تا بتواند تعداد بیشتری از آنها را کنار یکدیگر قرار دهد.
علیرغم چالشهای پیش رو، گوگل در مورد این موضوع خوشبین است. این شرکت در نهایت قصد دارد خدمات مربوط به پردازش کوانتومی را از طریق فضای ابری ارائه دهد.
منبع: The Verge