اندروید ۱۲ پردردسرترین و پرباگترین آپدیت اندروید طی چند سال اخیر بوده است
اندروید ۱۲ طی چند سال اخیر در بین آپدیتهای اندروید یکی از پردردسرترین و پرباگترین آپدیتها بوده است. اگرچه قابلیتهای خوبی را به گوشیهای هوشمند اضافه کرده اما با این حال همان اندروید قدیمی است؛ با خوبیها و بدیهای همیشگیاش.
گوگل اواخر سال گذشته رسما اندروید ۱۲ را در دسترس شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای اندرویدی قرار داد تا شرکتها نیز آن را برای محصولات خود منتشر کنند. شرکت آمریکایی تبلیغات زیادی در رابطه با قابلیتهای متعدد این سیستمعامل منتشر کرد و آن را بهترین، سریعترین و مجهزترین سیستمعامل خود خواند. گفته میشد با این سیستمعامل، گوشیهای میانرده و اقتصادی که کاربران را با لگها و کندیهای متعدد خسته کرده بودند، نفس راحتی خواهند کشید چون اندروید ۱۲ قرار است به صورت بسیار بهینهای طراحی شود.
مدتها گذشت و وانپلاس و سامسونگ به عنوان اولین شرکتهای اندرویدی که توانستند رابط کاربری خود را مبتنی بر اندروید ۱۲ طراحی کنند، این آپدیت را برای گوشیهای خود منتشر کردند. اما این آپدیت که قرار بود پایدار هم باشد آنقدر مشکل داشت که وانپلاس مجبور شد روند انتشار آن را متوقف کند اما سامسونگ به روند انتشار آپدیت ادامه داد چرا که عملکرد آن بسیار بهتر از وانپلاس بود. اما خود گوگل هم نتوانست جلوی یک سری از باگها را بگیرد و حتی تا همین الان هم آپدیتهایی را برای سری پیکسل ۶ منتشر میکند تا برخی از این باگها را برطرف کند.
حال این پرسش بوجود میآید که اصلا موضوع از چه قرار است؟ چرا گوگل نتوانسته یک سیستمعامل را بعد از این همه مدت به شکل مناسبی برای گوشیهای خودش بهینه کند؟ به نظر میرسد یک سری فاکتورها وجود دارد که باعث شده امسال اندروید اندکی دور از انتظار ظاهر شود. هرچند سیستمعامل اندروید به خودی خود به نسبت iOS شلوغتر و شلختهتر است. در واقع اندروید یک پارک عمومی است که دسترسی همه به آن باز است در حالی که iOS یک منطقهی حصار کشیدهشده و کاملا محدود و مرتب است و در آن از شلوغی خبری نیست. البته گوگل سعی کرد از لحاظ ظاهر اندکی در اندروید ۱۲ بهبودیهایی را قرار دهد تا همه چیز یکدستتر و منظمتر به نظر برسد اما اندروید همچنان اندروید است و خوب و بد همیشگی خود را دارد.
اندروید ۱۲ در ماه مه سال ۲۰۲۱ رسما از سوی گوگل معرفی شد. بعد از آن در ماه اکتبر، شاهد عرضهی نسخهی پایدار آن بودیم. یک ماه بعد از آن، سری پیکسل ۶ در دو مدل استاندارد و پرو با اندروید ۱۲ به عنوان سیستمعامل پیشفرض در دسترس قرار گرفتند. انتظار داشتیم کلی باگ در این گوشیها ببینیم که اینطور هم شد اما در ماه دسامبر گوگل آپدیتی را منتشر و تعداد زیادی از آنها را رفع کرد. البته این در حالی است که گوگل بعد از عرضهی رسمی اندروید ۱۲ یک ماه فرصت داشت تا آن را برای گوشیهای خود بهینه کند. اما این کار را نکرد. بدتر از آن، آپدیت ماه دسامبر خودش هم کلی مشکل برای سری پیکسل ۶ بوجود آورد که از جمله مهمترین آنها میتوان به افت عملکرد اتصال شبکه اشاره کرد.
گوگل فرایند انتشار آپدیت را متوقف و حتی فایل آن را هم که برای دانلود در دسترس قرار داشت حذف کرد تا کسی به صورت دستی آن را دانلود نکند. هنگامی هم که در رابطه با این کار پرسیده شد، گوگل ترجیح داد سکوت کند اما بعدها گفت که قرار است در ماه ژانویه آپدیتی را برای رفع مشکل عرضه کند تا تمام این مشکلات را که بعد از عرضهی آپدیت دسامبر بوجود آمد برطرف سازد.
گوگل البته در این زمینه تنها نبود. کاربران سامسونگ در کرهی جنوبی هم وجود مشکلاتی را در گلکسی زد فولد ۳ و زد فلیپ ۳ بعد از دریافت رابط کاربری One UI 4.0 مبتنی بر اندروید ۱۲ گزارش داده بودند که از جمله این موارد میتوان به پرش تصویر و همچنین خرابی گوشی اشاره کرد. برای برخی از کاربران حتی فهرست حروف الفبا در اپلیکشین Phone هم غیب شده بود و هنوزم به حالت قبل بازنگشته است. سامسونگ وجود دو مشکل ابتدایی را تأیید و آپدیتی را برای حل آن عرضه کرد.
وانپلاس هم که اصلا وضعیت خوبی نداشت. این شرکت خیلی زود تصمیم گرفت اندروید ۱۲ را برای سری وانپلاس ۹ عرضه کند اما رابط کاربری مبتنی بر اندروید ۱۲ این شرکت آنقدر باگ داشت که شرکت مجبور شد فرایند انتشار آپدیت را متوقف کند. یعنی درست مثل کاری که گوگل بعد از انتقادات فراوانی که از آن شد انجام داد. در یک بیانیهای کوتاه، وانپلاس اعلام کرد که برنامههای این شرکت برای ادغام رابط کابری آن یعنی OxygenOS با ColorOS باعث بوجود آمدن یک سری ناهماهنگیها و در نتیجه مشکلاتی که شاهد بودیم شد. اما تیم نرمافزاری شرکت چینی به سرعت به بازخورد کاربران گوش داد و یک نسخهی جدید از رابط کاربری وانپلاس یعنی OxygenOS را با بهبود بسیاری از بخشهای مختلف آن عرضه کرد.
در هر سه موردی که به آن اشاره کردیم، نسخهی پایدار اندروید چیزی جز «پایدار» بود و هیچ یک از این شرکتها هم اطلاعات زیادی را در رابطه با اینکه اصلا چرا چنین مشکلی بوجود آمد عرضه نکردند. میگوییم سامسونگ و وانپلاس چون باید اندروید ۱۲ را از حالت خالص خارج میکردند، وجود یک سری مشکلات هم طبیعی بود اما مشکل پیکسلها چه بود که اندروید را به صورت خالص در اختیار داشتند؟
وبسایت The Verge برای بررسی این موضوع تصمیم گرفت با میشل رحمان، یکی از اعضای توسعهدهندگان XDA تماس بگیرد چرا که این شخص در زمینهی کدهای پایهی اندروید و کشف نکات مختلف از آنها مهارت دارد. The Verge صحبتهای خود را در رابطه با باگهای سری پیکسل ۶ آغاز کرد و رحمان هم گفت که به احتمال بسیار زیاد، حجم زیاد فایل آپدیت بوده که باعث بوجود آمدن یک سری از مشکلات شده است. حجم این آپدیت در مقایسه با سایر آپدیتها به شکل غیرمعمولی زیاد بوده و رحمان هم فکر میکند یک رابطهای بین این موضوع و باگهای ریز و درشتی که در سری پیکسل ۶ شاهد بودیم وجود دارد. او افزود: «بسیاری از کاربران از جمله خود من، اندروید ۱۲ را بعد از لالیپاپ (اندروید ۵.۰)، بزرگترین آپدیت اندروید میدانستیم چرا که کلی تغییرات ظاهری در رابط کاربری و قابلیتهای نرمافزاری جدید را در آن شاهد هستیم».
میشل رحمان، یکی از دلایل اصلی پرباگ بودن سیستمعامل اندروید ۱۲ را حجم بالای آپدیت آن میداند.
او همچنین خاطرنشان کرد تعهد گوگل برای اینکه هر سال یک آپدیت جدید اندروید عرضه کند باعث شده شرایط بدتر شود چون گوگل میخواهد تغییرات زیادی روی سیستمعامل خود اعمال کند ولی این بازهی زمانی یکساله که خودش آن را در نظر گرفته باعث میشود فضای زیادی در اختیار گوگل برای آزادی عمل قرار نگیرد. آنها بلافاصله بعد از اینکه اندروید ۱۱ در اختیار کاربران قرار گرفت، کار را روی اندروید ۱۲ آغاز کردند و دوران سختی هم داشتند. بعد از آن هم باید فقط روی باگها کار میکردند. اگر هم اندکی عرضهی اندروید ۱۲ به تأخیر میافتاد، از آن طرف وقت کمی برای کار روی اندروید ۱۳ باقی میماند.
نکتهای هم که وجود دارد این است که شرکتها میتوانند این آپدیتها را با سرعت کمتر ولی کیفیت بیشتر برای گوشیها منتشر کنند. عجله برای چیست؟! امسال را در نظر نگیرید که بسیاری از گوشیها تا این اندازه زود آپدیت را دریافت کردهاند. سال گذشته سامسونگ سه ماه و نیم بعد از عرضهی رسمی اندروید ۱۱، اولین گوشی خود را به آن مجهز کرد. آن هم یک پرچمدار و نه میانرده یا گوشی اقتصادی.
جز پرچمدارهای گرانقیمت و گوشیهای گوگل، غالبا گوشیهای دیگر برای دریافت اندروید باید مدت زمان زیادی را منتظر میماندند. امسال اندکی وضعیت در این زمینه بهتر شد اما آپدیت چگونه بود؟ مگر غیر این است که باز هم جز سامسونگ، سایر شرکتها مجبور شدند آهستهتر پیش رفته و در ابتدا آپدیت را از لحاظ پایداری مورد بررسی بیشتری قرار دهند؟ تمایل بسیاری کاربران این است که خیلی زود به آپدیتهای جدید دسترسی داشته باشند حتی اگر مشکلاتی را به همراه داشته باشد اما در نهایت همهی آنها شرکتها را به خاطر وجود این باگها انتقاد میکنند. بنابراین بهتر است شرکتها هم اندکی آهستهتر اما با کیفیت بیشتر، آپدیتها را عرضه کنند.
یکی از همین شرکتها همانطور که در ابتدا هم گفته شد و میشل رحمان هم به آن اشاره کرد، وانپلاس بود که به دلیل ادغام قابلیتهای رابط کاربری اوپو یعنی ColorOS و رابط کاربری خودش یعنی OxygenOS شرایط را پیچیده کرد. کاربرانی که از اندروید ۱۱ با رابط OxygenOS 11 به نسخهی ۱۲ کوچ میکنند، تغییرات بسیار زیادی را شاهد خواهند بود که همین موضوع دریچهای است به سوی باگهای بیشتر.
یکی دیگر از شرکتهایی که خیلی زود برای عرضهی اندروید ۱۲ برای گوشیهایش اقدام نکرد و فرصت بیشتری هم در اختیار داشت ریلمی بود. اما مشکلی که گوشیهای این شرکت با آن مواجه شدند باگی بود که وقتی کاربر تنظیمات را از گوشی قدیمی به گوشی جدید برمیگرداند، یک سری از قابلیتها نظیر نور شب همیشه در گوشی جدید روشن میماند. این مشکل به خاطر تفاوت رفتار رابط کاربری ریلمی و سیستمعامل گوگی در بکارگیری سیستم نور شب بود. حتی رابط وانپلاس هم از همین مشکل رنج میبرد. میشل رحمان گفت مشکلاتی از این دست هستند که باعث میشوند اندروید ۱۲ آپدیتی اینچنین دردسرساز باشد.
اما با تمام این موارد که باعث شدهاند اندروید ۱۲ آپدیت خیلی خوب و بیدردسریاز آب در نیاید، باید به مشکل ریشهای اندورید هم اشاره کنیم. اندروید در طبیعت خود یک سیستمعامل چند بخشی است. یعنی اینکه اصلا اندروید ثابتی نداریم. به هر گوشی که نگاه میکنیم میبینیم اندروید به شکل دلخواهی برای آن شخصیسازی شده آن هم نه از سوی کاربر بلکه از سوی شرکت سازنده. مثلا اندروید ۱۲ آنگونه که برای گلکسی S21 طراحی شده، برای وانپلاس ۹ نشده چون هر شرکت مخابراتی، هر شرکت سازنده و حتی خود گوگل، تغییرات زیادی را قبل از اینکه آن را برای گوشیهایشان عرضه کنند روی آن اعمال میکنند و همین موارد باعث میشود مشکلات زیادی هم در آن بوجود بیاید. تا زمانی هم که گوگل راه حل خوبی برای حل مشکل پیدا نکند، شرکت دیگری نمیتواند کاری انجام دهد.
در حالی که شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای اندرویدی و خود گوگل برای عرضهی سریعتر آپدیتها تلاش میکنند، در راستای جلب توجه مردم به گوشیهای بالاردهی خود هم فعالیت بسیار زیادی انجام میدهند. مثلا وانپلاس گوشیهای قدرتمند اما ارزانقیمت خود را در دستهی متفاوتی از پرچمداران پریمیوم قرار میدهد. برای مثال پرچمدارانی نظیر وانپلاس ۹ پرو و سری نورد آپدیتها را در مدت زمان متفاوت و با کیفیت متفاوتی دریافت میکنند. سامسونگ تلاش میکند گوشیهای تاشو را بیشتر در دید قرار دهد، گوگل پیکسل ۶ و ۶ پرو را با آن طراحی جدید و جذاب و پردازندهی اختصاصی، تنها پرچمدار خود میداند و بسیاری موارد دیگر. اما همهی آنها امسال با آپدیتهای پرباگ آزار دیدهاند و کسی اهمیتی به کیفیت یا جایگاه آنها در دنیای گوشیهای هوشمند نمیانداخت. همه نگران این بودند که چرا گوشی آنطور که باید کار نمیکند.
واقعا مایهی تأسف است که میبینیم همه به سختافزار اهمیت میدهند. گوگل، سامسونگ، وانپلاس و… فقط این روزها به ظاهر گوشی اهمیت میدهند و یک سری قابلیتهای سختافزاری دیگر نظیر تراشهی قدرتمند و جدیدتر، دوربینهای بهتر، باتریهای بزرگتر، شارژرهای سریعتر و بسیاری موارد دیگر. اما وقتی به نرمافزار میرسیم میبینیم کلی مشکل وجود دارد که باید رفع شود. در گوشیهای میانرده و اقتصادی که کاربران آن بودجهی محدودتری هم برای خرید گوشی دارند و به دنبال محصولی هستند که فقط کارشان را راه بیاندازد، چنین آپدیتهایی واقعا آزاردهنده هستند. اما متأسفانه کمتر کسی به این قشر اهمیتی میدهد و غالبا صدای کاربران گوشیهای پرچمدار است که در میآید و مورد توجه قرار میگیرد.
البته به نظر نمیرسد این مشکلات باعث شود کاربران به این سادگی از اندروید دل بکنند. همین که شرکتها روند انتشار آپدیت خود را به نسبت سال گذشته سریعتر کنند برای کاربران مایهی دلگرمی است. بنابراین به نظر میرسد برای مهاجرت به iOS، کاربران اندروید دلایل بیشتری میخواهند چون به گونهای میتوان گفت بسیاری از آنها در این اکوسیستم زندگی میکنند و ترک آن اصلا کار سادهای نیست. آنها تمام اپلیکیشنهایی که برای آن پول پرداخت کردهاند را از دست میدهند، آزادی عمل قبل را ندارند، با یک سری موانع جدید در گوشیهای اپل مواجه میشوند که چالشهای خاص خود را دارد و بسیاری موارد دیگر. هرچند اگر این اتفاق هم بیفتد، موضوعی مثل این اصلا بیتأثیر نخواهد بود.
نظر شما در رابطه با این موضوع چیست؟ آیا ترجیح میدهید آپدیتها برایتان دیر به دیر اما با کیفیت بسیار بالا عرضه شود یا از همین روند راضی هستید و میلی به تغییر آن ندارید؟
- نوجوانان آمریکایی دیوانهوار عاشق آیفون هستند
- سامسونگ تاکنون این محصولات را به اندروید ۱۲ آپدیت کرده است
- عملکرد برندهای مختلف در انتشار اندروید ۱۲ چگونه بوده است؟
- چه شرکتهایی زودتر از سایرین آپدیت اندروید ۱۲ را منتشر کردهاند؟
منبع: The Verge
سلام گوشی من ردمی ۹ هست ،۴.۶۴ ، وقتی که چند تا برنامه باز هست و بین برنامه ها رفت و آمد میکنم بعضی وقت ها برنامه دوباره رفرش میشه و این موضوع فک کنم مربوط به نسخه اندروید هست.کسی راه حلی نداره؟
من گوشیم نوت ۱۲ پرو ۴ جی میخوام ارتقا بدم اندروید رو به ۱۲ به نظرتون ارتقا بدم مشکلی پیش نمیاد؟