لپ‌تاپ گیمینگ در برابر کامپیوتر دسکتاپ؛ آیا همچنان شکاف بزرگی وجود دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
لپ‌تاپ گیمینگ

احتمالا می‌دانید انتخاب یک لپ‌تاپ گیمینگ به جای کامپیوتر دسکتاپ، به معنای دریافت عملکرد ضعیف‌تر خواهد بود. اما این شکاف دقیقا چقدر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برخلاف انتظار، این شکاف چندان هم بزرگ نیست و در حقیقت ممکن است اهمیت زیادی هم نداشته باشد. در ادامه به چند مورد از تفاوت‌های بین لپ‌تاپ‌های گیمینگ و کامپیوترهای دسکتاپ می‌پردازیم تا در این زمینه بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.

عملکرد مطلق: کامپیوتر دسکتاپ برنده است

اگر عملکرد مطلق بهترین کامپیوترهای دسکتاپ را با بهترین لپ‌تاپ‌های گیمینگ مقایسه کنید، بدون شک برنده‌ی این نبرد کامپیوتر دسکتاپ است. به عنوان مثال  MSI Titan GT77 را می‌توانیم به عنوان یکی از بهترین لپ‌تاپ‌های گیمینگ در نظر بگیریم که با قیمت بسیار بالایی فروخته می‌شود.

لپ‌تاپ گیمینگ

این لپ‌تاپ که از پردازنده‌ی گرافیکی ۳۰۸۰ Ti بهره می‌برد، در تست ۳DMark Fire Strike موفق به دریافت امتیاز حدود ۳۰ هزار شده است. این در حالی است که اگر با پرداخت همان مبلغ یک کامپیوتر دسکتاپ مجهز به کارت گرافیک ۳۰۹۰ Ti را خریداری کنید، در همین تست می‌توانید امتیازی در حدود ۵۰ هزار را دریافت کنید. بنابراین همواره بهترین مدل‌های کامپیوترهای دسکتاپ، در برابر لپ‌تاپ‌های گیمینگ همه‌فن‌حریف می‌توانند عملکرد مطلق بسیار بهتری ارائه کنند. البته عملکرد مطلق با عملکرد قابل استفاده دو موضوع جداگانه هستند که در ادامه به عملکرد قابل استفاده می‌پردازیم.

لپ تاپ 15.6 اینچی ایسوس مدل TUF Gaming FA507RE

عملکرد قابل استفاده: تساوی

مقایسه‌ی بین بهترین کامپیوترهای دسکتاپ و بهترین لپ‌تاپ‌های گیمینگ نتایج گمراه‌کننده‌ای به همراه دارد. زیرا بیشتر گیمرها توان خرید این محصولات را ندارند از سوی دیگر حتی اگر به دنبال اجرای بازی با بهترین تنظیمات باشند، لزوما نباید بهترین سیستم‌های ممکن را خریداری کنند.

لپ‌تاپ‌های گیمینگ مانند Razer Blade 15 می‌توانند به‌راحتی در برابر کیس‌های گیمینگ میان‌رده عرض اندام کنند. مدل ۳۰۷۰ Ti این لپ‌تاپ رقیب قدرتمندی برای کیس‌های دارای کارت گرافیک ۳۰۶۰ Ti است. واقعیت این است که سیستم دسکتاپی که اکثر کاربران برای اجرای بازی‌ها استفاده می‌کنند، از نظر عملکردی تفاوت زیادی با لپ‌تاپ‌های گیمینگ جدید ندارند.

لپ‌تاپ گیمینگ

کارت‌های گرافیک تازه‌نفس مانند RTX 4090 که قیمت بسیار بالایی دارند، نماینده‌ی خوبی برای یک تجربه‌ی گیمینگ رایج نیستند. اگر همین امروز یک لپ‌تاپ گیمینگ مناسب خریداری کنید، در برابر بیشتر کیس‌های گیمینگ حرف زیادی برای گفتن خواهد داشت و لزوما قرار نیست نسبت به کامپیوترهای دسکتاپ با تجربه‌ی بسیار ضعیف‌تری روبرو شوید.

حتی در بین لپ‌تاپ‌های اقتصادی هم از نظر عملکردی قرار نیست ناامید شوید. به عنوان مثال یک لپ‌تاپ مجهز به نمایشگر ۱۰۸۰p و گرافیک GTX 1660 Ti می‌تواند در برابر کنسول ایکس‌ باکس سری S عرض اندام کند. بنابراین حتی لپ‌تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و معمولی هم می‌توانند نیازهای اکثر کاربران را به خوبی برآورده کنند.

ارتقای بین نسل‌ها: تساوی

همانطور که احتمالا می‌دانید، سازندگان کارت‌های گرافیک و پردازنده‌ها در کنار ارائه‌ی نسخه‌ی دسکتاپ، نسخه‌ی لپ‌تاپ آن‌ها را هم راهی بازار می‌کنند. بنابراین نسل‌جدید این قطعات، در  کنار کامپیوترهای دسکتاپ راهی لپ‌تاپ‌ها هم می‌شوند. اگرچه در نسخه‌ی استفاده شده برای لپ‌تاپ‌ها معمولا سرعت کلاک پایین‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما در هر صورت از همان معماری استفاده شده برای نسخه‌ی لپ‌تاپ بهره می‌برند.

لپ‌تاپ گیمینگ

بنابراین مثلا سری کارت گرافیک RTX 30 انویدیا، همان ویژگی‌های جدید مربوط به رهگیری پرتو و افزایش رزولوشن با هوش مصنوعی را هم برای کامپیوترهای دسکتاپ و هم برای لپ‌تاپ‌ها به ارمغان می‌آورند. بنابراین اگرچه در زمینه‌ی عملکردی بین آن‌ها تفاوت احساس می‌شود، ولی در زمینه‌ی ویژگی‌های جدید شاهد چنین محدودیتی نیستیم.

لپ تاپ 15.6 اینچی لنوو مدل IdeaPad Gaming 3-151HU6

ارزش در برابر قیمت: بستگی دارد

اگر همان قیمت لپ‌تاپ گیمینگ را برای خرید یک کامپیوتر دسکتاپ هزینه کنید، در ازای همان بودجه با عملکرد بهتری روبرو می‌شوید. با این حال در این میان باید به مزایای لپ‌تاپ گیمینگ اشاره کنیم. به طور مشخص با خرید لپ‌تاپ گیمینگ، شما یک کامپیوتر باریک، قابل حمل و کم‌مصرف را دریافت می‌کنید که می‌تواند انواع بازی‌ها را به خوبی اجرا کند. بنابراین در این میان، اولویت‌های کاربران نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. در چنین شرایطی، برای بسیاری از کاربران خرید یک لپ‌تاپ گیمینگ منطقی‌تر از خرید کامپیوتر دسکتاپ با همان قیمت است.

از سوی دیگر باید خاطرنشان کنیم تقاضا برای خرید قطعات سخت‌افزاری در کشورهای مختلف بسیار بالاست و همین موضوع منجر به افزایش قیمت آن‌ها می‌شود. البته در بازار ایران به غیر از تحریم‌ها که برای واردات این قطعات چالش‌های زیادی به وجود می‌آورد، با بحران افزایش شدید نرخ دلار هم روبرو هستیم. بنابراین در سایر کشورها به دلیل پایین بودن تقاضا برای لپ‌تاپ‌های گیمینگ، این دستگاه‌ها با قیمت منطقی‌تری به فروش می‌رسند. البته همانطور که گفتیم در بازار ایران به دلیل شرایط خاصی که دارد، قیمت لپ‌تاپ‌های گیمینگ و در کل قیمت تمام محصولات روزانه به دلیل نوسانات قیمت دلار، با سرعت زیادی افزایش پیدا می‌کنند.

بنابراین با توجه به وضعیت قیمت دلار و وضعیت بازار، اگر بین کامپیوتر دسکتاپ و لپ‌تاپ گیمینگ برای شما تفاوتی وجود ندارد، باید ببینید که خرید کدام‌یک برای شما منطقی‌تر است.

قابلیت ارتقا: کامپیوتر دسکتاپ با فاصله‌ی زیادی برنده است

بعد از خرید لپ‌تاپ گیمینگ، معمولا فقط می‌توانید حافظه و رم آن را ارتقا دهید. بنابراین اگر دنبال استفاده از پردازنده یا گرافیک بهتر هستید، چاره‌ای جز خرید لپ‌تاپ جدید ندارید. اگرچه در زمینه‌ی لپ‌تاپ‌های ماژولار تلاش‌هایی صورت گرفته، ولی هنوز این لپ‌تاپ‌ها محدودیت‌های زیادی دارند و در زمینه‌ی ارتقاپذیری، کامپیوترهای دسکتاپ همچنان حرف اول را می‌زنند.

اگر یک کیس کامپیوتر را در اختیار دارید، می‌توانید به راحتی انواع و اقسام قطعات آن را تعویض کنید. البته در این میان محدودیت‌های زیادی هم وجود دارد. به عنوان مثال اگر یک کارت گرافیک جدید برای سیستم خود نصب کنید، در صورت قدیمی بودن پردازنده ممکن است حداکثر توان کارت گرافیک مورد استفاده قرار نگیرد. از سوی دیگر ممکن است پردازنده به یک مادربرد جدید نیاز داشته باشد و آن هم وابسته به رم جدید باشد. همچنین می‌توانیم به محدودیت‌های یک SSD قدیمی یا پاور قدیمی هم اشاره کنیم. در بسیاری موارد، تعویض یک قطعه کلیدی منجر به تعویض چندین قطعه‌ی دیگر خواهد شد.

بنابراین برخی کاربران ترجیح می‌دهند به جای اینکه هر چند سال یک بار قطعات کلیدی سیستم دسکتاپ را تغییر دهند، در عوض ۳ تا ۵ سال یک بار یک لپ‌تاپ گیمینگ جدید خریداری کنند. در صورتی که به دنبال خرید قطعات سخت‌افزاری بسیار قدرتمندی باشید، هزینه‌ی این دو کار ممکن است تفاوت زیادی نداشته باشد.

لپ تاپ 17.3 اینچی اچ‌پی مدل  Pavilion Gaming 17 CD2015-B

لپتاپ‌های جدید در حال کم کردن شکاف هستند

اگرچه سیستم‌های دسکتاپ در زمینه‌ی عملکردی همواره بهتر از لپ‌تاپ‌های گیمینگ عمل می‌کنند، اما لپ‌تاپ‌های جدید روز‌به‌روز این فاصله را کمتر می‌کنند. به عنوان مثال نسخه‌ی لپ‌تاپ RTX 40090 انویدیا که بنچمارک‌های آن‌ فاش شده، می‌تواند رقیب قدرتمندی برای نسخه‌ی دسکتاپ RTX 3090 باشد.

منبع: HowToGeek



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما