بررسی فوجیفیلم X-T200؛ بهترین جایگزین دوربین موبایل
در دنیای امروزی که عکاسی با گوشیهای هوشمند روزبهروز در حال پیشرفت است، دوربینهای عکاسی مبتدی با چالشهای مختلفی روبهرو هستند. در وهلهی اول، این دوربینها باید آنقدر کیفیت عکس بالایی داشته باشند که کاربران را مجاب به انتخاب خود کنند. در سال ۲۰۲۱ خیلی از کاربرها میتوانند بهآسانی با گوشیهای هوشمند خود عکسهای قابل قبولی را بگیرند، بنابراین دوربینهای مناسب برای مبتدیها هم باید کاربرد و استفاده آسانی داشته باشد. دوربین فوجی فیلم X-T200 سعی کرده تا تمام این شکافها را پر کرده و دوربینی را به عکاسان مبتدی ارائه کند که با وجود قیمت ارزان و استفاده آسان، با استفاده از آن بتوانند خلاقیت بیشتری در زمینه عکاسی به خرج دهند. این دوربین همچنین ویژگیها و قابلیتهای بیشتری برای فیلمبرداری ارائه میکند. تا جایی که شرکت فوجی فیلم این محصول خود را بیشتر برای ضبط بلاگهای ویدیویی (Vlogging) توصیه میکند.
بررسی اجمالی دوربین فوجی فیلم X-T200
دوربین فوجی فیلم X-T200 را میتوان یک دوربین بدون آینه، با قابلیت تعویض لنز و مناسب برای افرادی مبتدی دانست که بهتازگی قصد ورود به دنیای عکاسی را دارند. در میان دوربینهای مطرح و پرقابلیت شرکت فوجی فیلم، این دوربین را شاید بتوان جایی در انتهای لیست قرار دارد. بهصورت کلی، X-T200 را میتوان یک دوربین سبک و کوچک دانست. ولی میتوانید از لنزهای بزرگتر و قویتری هم برای آن استفاده کنید که در این صورت ممکن است وزن و قابلیت حمل آن تغییر کند.
این دوربین بر اساس لنزهای سیستم X-mount فوجی فیلم ساخته شده و یک حسگر ۲۴ مگاپیکسلی کراپ سنسور APS-C مدل CMOS دارد. این سنسور از فیلتر معروف و شناخته شدهی X-Trans ساخته شده توسط شرکت فوجی پشتیبانی نمیکند و همانند اکثر دوربینهای ساخته شده توسط سایر تولیدکنندهها، از فیلتر بایر بهره میگیرد.
از حیث کنترل و دکمههای مرتبط با تنظیمات هم دوربین فوجی فیلم X-T200 با بیشتر دوربینهای ساخته شده توسط این شرکت متفاوت است. استفاده از دوربین X-T200 را میتوان شبیه به استفاده از دوربینهای دیجیتال قدیمی دانست که دکمهی مستقل و اختصاصی برای تنظیمات نوردهی (Exposure) ندارند. علاوه بر این، برای انجام برخی از تنظیمات و کارکردهای اصلی این دوربین باید از نمایشگر لمسی آن استفاده شود.
با این حال، بسیاری از جنبههای خاصی دوربینهای شرکت فوجی و رویکرد همیشگی آنها را در دوربین X-T200 هم میتوان مشاهده کرد. المانهای اصلی طراحی دوربین را میتوان شبیه و تداعیکننده مدلهای X-T1 و X-T10 دانست. پروفایلهای رنگی شناخته شده شرکت فوجی (خود شرکت آنها را با نام Film Simulations مینامد) هم نقشی محوری در تجربه عکاسی با X-T200 ایفا میکنند.
دوربین فوجی فیلم X-T200 برای چه افرادی مناسب است؟
شرکت فوجی هنگام ساخت این دوربین افرادی را هدف قرار داده که پیشتر از دوربین گوشیهای هوشمند برای عکاسی استفاده میکردند و بهتازگی قصد ورود به دنیای عکاسی را دارند و بنابراین خواهان تجربههای نسبتا مشابه، ولی با نتایج بهتر هستند.
همانند سایر محصولات مشابه، X-T200 را هم میتوان یک دوربین همهمنظوره دانست. ولی از حیث فیلمبرداری عملکرد بسیار بهتری از سایر رقبای خود دارد.
اگر طرفدار برند و یا رویکرد شرکت فوجی فیلم باشید، این دوربین جذابیت بیشتری برای شما خواهد داشت. این چیزها شامل تمرکز بیشتر شما به استفاده از JPG، فرآیند عکسبرداری آرامی که سرعت دوربین چندان مهم نباشد و البته علاقهمندی به سبک و طراحی خاص دوربینهای فوجی میشود.
از آنجایی که X-T200 یک دوربین بدون آینه استاندارد است، تنها یک منظرهیاب الکترونیکی دارد. افرادی که منظرهیابهای اپتیک را ترجیح میدهند باید در میان سایر دوربین DSLR دنبال گزینههای خود باشند و یا اینکه یکی از دوربینهای سری فوجی فیلم X100V و یا X-Pro را انتخاب کنند.
نصب لنز و سازگاری دوربین فوجی فیلم X-T200
همانطور که پیشتر بیان شد، X-T200 بر اساس سری لنزهای X-mount سنسور APS-C و بدون آینه فوجی فیلم ساخته شده است. این مجموعه از لنزها حدود یک دهه است که استفاده میشوند و استقبال خوبی از آنها شده است. بنابراین، برای نصب لنز گزینههای زیادی میان زوم و پرایم، ارزان و گران، حرفهای و آماتور، با کارکرد عمومی و عادی و حتی با کارکردهای خاص و حرفهای پیش روی شما خواهد بود.
فاصله فلنج در این دوربین ۱۷٫۷ میلیمتر است که میتوان آن را در میان کوتاهترینها قرار داد. این فاصلهی فلنج باعث سازگاری عالی دوربین با لنزهای قدیمی هم میشود. اگر دوربین از لنز دلخواه شما پشتیبانی نمیکرد، آداپتورهای لنز بسیار با کیفیتی در بازار موجود است و میتوانید از آنها برای سازگار کردن لنز و دوربین استفاده کنید.
سنسور و کیفیت عکاسی در دوربین فوجی فیلم X-T200
دوربین X-T200 از بسیاری از جهات با دوربینهای معمولی و مدرن فوجی تفاوت دارد. یکی از تفاوتهای اصلی، در زمینه استفاده از سنسور است. چیپ ۲۴ مگاپیکسلی APS-C بهکار رفته در این دوربین، فیلتر رنگی بایر دارد. یعنی در هر شبکه ۲×۲ پیکسلی، یک قرمز، یک آبی و ۲ سبز به کار رفته است. بهعبارتدیگر، الگوی فیلتر بایر شامل ۵۰٪ سبز، ۲۵٪ قرمز و ۲۵٪ آبی است. این موضوع اگرچه برای اکثر دوربینهای دیجیتال طبیعی و متداول است، ولی دربارهی فوجی فیلم صدق نمیکند. دوربینهای ساخته شده توسط این شرکت معمولا با سنسورهای X-Trans تهیه میشوند که الگوی رنگی متفاوتی دارد.
یکی از نتایج و عواقب استفاده از فیلتر بایر در دوربین X-T200، تفاوت رنگها در مقایسه با تصاویر ثبت شده با سنسورهای X-Trans است. بنابراین، هنگام ثبت تصویر با فرمت RAW متوجه رفتار و عملکرد مختلف رنگها و هنگام ثبت عکس با فرمت JPEG هم متوجه متفاوت به نظر رسیدن تصاویر خواهید شد (این تفاوت به معنای غیرطبیعی بودن نیست و فقط در مقایسه با سنسورهای X-Trans مطرح میشود).
با وجود این موضوعات فنی و تخصصی، کیفیت کلی تصاویر ثبت شده با استفاده از این دوربین را میتوان عالی دانست. با استفاده از دوربین X-T200 شما به راحتی میتوانید تصاویری شفافتر و با کیفیتتر از تصاویر سایر دوربینهای رقیب ثبت کنید.
عملکرد دوربین در محیطهای کمنور قابلقبول است و تصاویر خوبی ثبت میکند. البته باید در نظر داشت که این تصاویر را نمیتوان بهخوبی آخرین استانداردهای سنسورهای APS-C دانست. این امر برای دوربینی با این قیمت و قابلیتها کاملا طبیعی است. دامنه داینامیک دوربین در رنج طبیعی ISO (ISO 200) کاملا عالی و مناسب است. ولی هرچه به سمت ISO 1600 حرکت کنید، جزئیات بیشتری را از دست میدهید. هنگامی که این رقم به حدود ۳۲۰۰ برسد رنگها بهسرعت درهمریخته و خراب میشوند. این نکتهی مهم را باید در نظر داشته باشید که استانداردهای ISO بهکاررفته در دوربینهای فوجی فیلم با تمام تولیدکنندگان دیگر متفاوت است. برای مثال، ISO 200 در دوربینهای فوجی فیلم تقریبا معادل ISO 100-125 در سایر دوربینهای عکاسی است.
بررسی فوکوس و عکاسی متوالی در دوربین Fujifilm X-T200
قابلیت فوکوس خودکار این دوربین را میتوان در سطح استاندارد دوربینهای همرده دانست. طبعا با بالاتر رفتن سطح حرفهای بودن و قیمت دوربین، قابلیتهای آن هم افزایش و بهبود پیدا میکند.
دوربین X-T200 از یک سیستم هیبریدی و چندگانه برای فوکوس خودکار استفاده میکند. یعنی از یک سیستم تشخیص فاز حسگر محور برای ایجاد تنظیمات و اصلاحات سریع و از یک سیستم تشخیص کنتراست برای بالاتر بردن دقت استفاده میکند. این سیستم فوکوس خودکار حتی در نورهای کم هم بهصورت شگفتانگیزی کار میکند. حتی در محیطهای تاریک هم دوربین بالاخره چیزی را برای تنظیم خودکار فوکوس پیدا میکند!
سیستم فوکوس بر اساس رهگیری اجسام و شناسایی چهره هم بهخوبی طراحی شده است. البته اگر همه چیز را در حالت خودکار قرار داده باشید، نتایج ممکن است خیلی قابلاعتماد نباشند. شناسایی چهره در این دوربین بهسرعت انجام میشود، ولی اگر پسزمینه افراد شلوغ و با طرحهای پرتراکم باشد، ممکن است تفکیک مرزهای صورت و پسزمینه بهخوبی انجام نشود. از سوی دیگر، اگر این ویژگی در تنظیمات روشن باشد، نمیتوانید آن را هنگام عکس گرفتن باطل کرده و یا نادیده بگیرید؛ بنابراین اگر احساس کردید که فوکوس بر اساس تشخیص چهره بهخوبی انجام نشده است، بهتر است عکس دیگری گرفته و یا اینکه این ویژگی را خاموش کنید. بهصورت کلی، ویژگی تشخیص صورت این دوربین را میتوان قابلقبول دانست.
برای تنظیم فوکوس هم میتوانید از جوی استیک (اهرم فوکوس) و هم از لمس نمایشگر استفاده کنید. فوکوس با استفاده از لمس نمایشگر حتی در حالتی که از منظرهیاب استفاده میکنید و نمایشگر خاموش است هم کار میکند؛ بنابراین برخورد صورت و نمایشگر در این حالت ممکن است باعث فوکوس ناخواسته روی بخشی از تصویر شود. البته این موضوع بهراحتی از طریق تنظیمات دوربین حل میشود.
دوربین فوجی فیلم X-T200 قادر است تا ۸ فریم در ثانیه و با قابلیت فوکوس خودکار پیوسته عکاسی کند. این سرعت را میتوان فوقالعاده و بسیار بهتر از دوربینهای همرده در نظر گرفت. از سوی دیگر، حجم بالای فایلهای RAW و کمسرعت بودن بخش حافظهی جانبی دوربین باعث میشود که ظرفیت بافر بهسرعت پر شود. اگر قصد تصویربرداری از منظره و یا اشیایی با سرعت کمتر را داشته باشید، هیچ مشکلی از بابت سرعت کم سیو کردن عکسها متوجه شما نخواهد بود. بد نیست بدانید که تا همین چند وقت پیش، توانایی یک دوربین در گرفتن عکس تا ۸ فریم در ثانیه مهمترین ویژگی برای بازاریابی و فروش برخی از دوربینها در نظر گرفته میشد.
بهصورت کلی، اگرچه تقریبا تمام دوربینهای مدرن و امروزی فوجی فیلم عملکرد بهتری از X-T200 دارند. ولی نباید فراموش کنیم که این سطح از عملکرد تا همین چند سال پیش بسیار محبوب و چشمگیر بود و نمره بسیار بهتری دریافت میکرد. بااینحال، X-T200 را همچنان میتوان گزینهای کاربردی در نظر داشت.
بررسی ویژگیهای فیلمبرداری دوربین فوجی فیلم X-T200
یکی از اهداف اصلی فوجی فیلم هنگام ساخت این دوربین، توجه به نیازهای طرفداران فیلمبرداری و بلاگرهای ویدیویی بود. از لحاظ کیفیت فیلمبرداری، میتوان اذعان داشت که عملکرد دوربین رضایتبخش است.
فوجی فیلم X-T200 میتواند تا ۳۰ فریم بر ثانیه با کیفیت 4K و با عمق رنگ ۸ بیت فیلمبرداری کند. فیلمبرداری با کیفیت 4K محدودیت ۱۵ دقیقهای برای هر نوبت دارد. ولی اگر کیفیت 1080p را انتخاب کنید، در هر نوبت میتوانید تا ۳۰ دقیقه فیلمبرداری کنید. نتیجهی نهایی فیلمبرداری 4K واقعا رضایتبخش است. تصویر کاملا شفاف و رنگها حیرتانگیز هستند. عمق رنگها اگرچه ۸-bit هستند، ولی کاملا زیبا به نظر میرسند و بهخوبی آنها را میتوان در سطح پروفایل Eterna ردهبندی کرد. از سوی دیگر، فیلمهای ۱۰۸۰ چندان جالب نیستند و انتظار بیشتری از آن میرود.
دوربین فوجی فیلم X-T200 مجهز به پایه میکروفون است. همچنین آداپتور تبدیل USB-C به جک میکروفون هم تعبیه شده است. شما همچنین میتوانید هدفون خود را به دوربین متصل کنید؛ قابلیتی که در بین کمتر دوربین رقیبی دیده میشود!
بهطورکلی، اگر فیلمبرداریهای روزانه مدنظر شما باشد، Fujifilm X-T200 واقعا گزینهی خوبی است. اما با وجود ادعای شرکت فوجی، این دوربین به نظر ما چندان هم برای ویدیو بلاگرها مناسب نیست. مکانیسم لرزهگیر درون دوربین تعبیه نشده است؛ بنابراین یا باید لنزهای مجهز به لرزشگیر را جداگانه خریداری کنید و یا اینکه از گیمبال استفاده کنید.
بررسی بدنه و طراحی دوربین X-T200
این دوربین کوچک، سبک و بسیار جذاب طراحی شده است. بخش زیادی از نقاط مثبت و قوت این محصول را میتوان ویژگیهای ظاهری آن دانست. X-T200 در ابعاد ۱۲۲ در ۸۳٫۷ در ۵۵٫۱ میلیمتر طراحی شده و حدود ۳۷۰ گرم وزن دارد.
جنس اصلی بدنه از پلاستیک است و بخشهای بالایی و پایینی دوربین با استفاده از آلومینیوم تقویت شده است. بیشتر بخشهای دوربین با استفاده از پلاستیک تیرهرنگی پوشیده شده است. بهصورت کلی، از لحاظ ظاهری کاملا زیبا و قابلقبول است. ولی لمس کلی دوربین کمی ارزانقیمت به نظر میرسد (اگر منصف باشیم، واقعا جزء دوربینهای ارزانقیمت است!).
یکی از ضعفهای اصلی در طراحی این دوربین، جایابی درب باتری و کارت حافظه است. این دو بخش بیش از حد به محل نصب سهپایه نزدیک هستند. اگر سهپایه نصب باشد، این دربها را نمیتوانید باز و از آنها استفاده کنید. این موضوع برای ویدیو بلاگرها چندان باب میل نیست، چرا که عادت دارند که دوربین آنها همیشه به سهپایه متصل باشد و در همین حالت باتری و یا کارت حافظه را تعویض کنند.
از حیث طول عمر باتری، این دوربین مجهز به باتری لیتیوم یونی NP-W126S است عملکرد آن را میتوان معمولی دانست. بهصورت میانگین، با یکمرتبه شارژ کامل باتری میتوانید حدود ۲۵۰ عکس بگیرید.
دوربین قابلیت پشتیبانی از یک کارت حافظه UHS-I را دارد. همانطور که پیشتر بیان شده بود، این کارت حافظه آنقدر قوی نیست که بتواند ۸ فایل حجیم RAW را در هر ثانیه ذخیره کند.
در بخش بالایی دوربین، یک فلش بهصورت پاپ – آپ تعبیه شده است که آن را میتوانید با استفاده از یک دکمه فعال کنید. از لحاظ دکمههای اصلی، این دوربین ۲ دکمهی عملکرد قابل تنظیم، یک دایل اصلی برای تنظیم حالت کار کردن دوربین، یک دایل قابل تنظیم و شخصیسازی و یک دایل دیگر برای انتخاب میان پروفایلهای رنگی پیشفرض دارد. در بخش پشتی دوربین یک جویاستیک تعبیه شده است که شرکت فوجی فیلم به آن اهرم فوکوس (focus lever) میگوید. این دکمه در واقع اصلیترین دکمه دوربین شما است. از این دکمه میتوانید برای تنظیم دستی فوکوس و یا برای حرکت بین منوهای دوربین استفاده کنید.
بیشتر فضای پشتی دوربین توسط یک نمایشگر صفحه لمسی ۳٫۵ اینچی اشغال شده است. دسترسی به بخش زیادی از ویژگیهای اصلی و هوشمند دوربین توسط همین صفحه نمایشگر قابل دسترسی هستند. رابط کاربری جدیدی برای منوی سریع این دوربین طراحی شده است که بخش زیادی از عملکرد آن وابسته به لمس است. همانطور که بیان شد، در این دوربین سعی شده بخش زیادی از تجربهی کاربر شبیه به استفاده از گوشی هوشمند باشد. با این حال، به نظر میرسد همان منوی اصلی دوربین کفایت میکرد و طراحی چند منو جداگانه کمی گمراهکننده و اضافی باشد.
متأسفانه منظرهیاب الکترونیکی را میتوان یکی از ضعیفترین بخشهای دوربین دانست. اندازهی منظرهیاب، نرخ تجدید (Refresh rate) و رزولوشن آن پایین است. البته اینها احتمالا توسط کاربران آماتوری که استفاده از دوربین عکاسی را برای اولین مرتبه تجربه میکنند قابلدرک و لمس نباشد. این کاربران شاید اصلا از منظرهیاب استفاده نکنند و استفاده از نمایشگر را ترجیح دهند.
جمعبندی
دوربین فوجی فیلم X-T200 در مقایسه با دوربینهای همردهی خود تصاویری فوقالعاده باکیفیت، طراحی جالب و دوستداشتنی و ویژگیهای فیلمبرداری بسیار رقابتپذیر دارد. این دوربین در واقع برای آن دسته از افرادی مناسب است که بهتازگی قصد ورود به دنیای عکاسی با دوربینهای حرفهای و نیمهحرفهای را دارند. با نگاهی به لیست ویژگیهای این دوربین متوجه خواهیم شد که یکی از قویترین گزینههای موجود در میان دوربینهای همرده خود است.
با این حال، تجربه کارکردن با X-T200 را نمیتوان بیتقص دانست و طراحی آن هم هنوز کاملا بالغ نشده است. برخی از ویژگیهای آزمایشی و گاهی دستوپاگیر همچنان در این سری از دوربینهای فوجی فیلم دیده میشوند.
نمره دهی به دوربین فوجی فیلم X-T200
معیار | نمره |
ویژگیها (از ۲۵) | ۲۰ |
لوازم جانبی (از ۲۵) | ۱۷ |
ارزش خرید (از ۲۰) | ۱۷ |
کنترل و ارگونومی (از ۱۵) | ۸ |
ساخت و مقاومت (از ۱۵) | ۱۰ |
کل (از ۱۰۰) | ۷۲ |
نقاط قوت دوربین فوجی فیلم X-T200
- اگر فوکوس به صورت خودکار انتخاب شده باشد، دیگر قابل انتخاب و تغییر دستی آن نیست.
- کیفیت ویدیوهای فولاچدی چندان مناسب نیست.
- ویژگی رهگیری اشیاء در زمان فیلمبرداری فعال نیست.
- دکمه جوی استیک کوچک است و جای خیلی خوبی هم قرار نگرفته
- هنگام باز بودن LCD، سنسور چشم بهصورت خودکار خاموش نمیشود
- چندان قابل شخصیسازی نیست
- هنگامی که چند عکس را بهصورت متوالی بگیرید، بافر دوربین سریعا پر میشود.
- در صورت انتخاب ISO خودکار، قابلیت تنظیم Exposure را هم بهصورت دستی نخواهید داشت.
- طول عمر باتری معمولی
منبع: ExpertPhotography