علت یخ زدن داخل یخچال بدون برفک چیست؟
برفک گرفتن یخچال فریزرهای نسل قدیم همیشه یک معضل بود. حتی یکی از کارهای ماهانهی خانهها آب کردن برفک فریزر بود یعنی باید تمام مواد غذایی خود را از فریزر خارج میکردید، دستگاه را از برق میکشیدید و صبر میکردید تا همهی برفکها ذوب شوند و سپس داخل را خشک میکردید. در انتها دوباره آن را به برق وصل میکردید. در واقع این کار، طولانی و وقتگیر بود اما کم کم یخچال فریزرهای جدیدی به بازار آمدهاند که بدون برفک نامیده میشوند. موضوعی که در مقاله بررسی خواهیم کرد و معمولاً همراه با موضوعاتی مانند راهنمای خرید یخچال و راهنمای کامل تمیز کردن یخچال مطرح میشود، علت یخ زدن داخل یخچال بدون برفک و حل این مشکل است.
یخچال فریزرهای بدون برفک
مقایسه انواع مختلف یخچال نشان میدهد که یخچال فریزرهای بدون برفک انتخاب بهتری هستند. دلیل آن هم ساده است: یخچال بدون برفک مانع از ایجاد برفک در دیوارههای داخلی خود میشود. یخچالهای بدون این فناوری با تجمع برفک، نگهداری مواد در فریزر را سخت میکند. هنگامی که کویلهای سرد یخچال با بخار آب تماس پیدا میکنند، برفک ایجاد میشود.
یخچال بدون برفک مانند بهترین مدلهای یخچال فریزر الکترواستیل، محفظهی فریزر را مسدود نگه میدارد و نیازی به یخزدایی دستی ندارد. این سیستم، برفک را به طور خودکار آب میکند. هیچ یخ زدگی روی مواد غذایی یا دیوارهای یخچال شما نخواهد بود. همچنین درجه حرارت و رطوبت را ثابت نگه میدارد. در نتیجه باعث میشود غذای شما دوام بیشتری داشته باشد. با استفاده از این فناوری جدید، مردم مجبور نیستند ساعتها را صرف تمیز کردن برفکهای موجود در یخچال کنند.
نحوهی کار یخچال بدون برفک
یخچالهای قدیمی از فناوری خنککننده مستقیم استفاده میکردند که هوای خنک را در داخل یخچال به گردش در میآورد. در این روش هیچ راهی برای کنترل دما وجود نداشت و منجر به تجمع برفک میشد که نیاز به نظافت دستی یخچال و فریزر داشت اما این رویه با ظهور فناوری بدون برفک تغییر کرده است. با معرفی یخچال فریزرهای پرفروش کلور و یخچالهایی مانند آن و روش کار آنها این موضوع را به خوبی متوجه میشوید.
یک یخچال بدون برفک مانند یخچالهای بدون برفک کلور و الکترو استیل سه جزء تایمر، کویل گرمایشی و یک سنسور دما دارد. بعد از هر شش ساعت، کویل گرمایشی نصب شده در بین کویلهای فریزر فعال میشود. این کویل، یخ را ذوب میکند و به دنبال آن، سنسور دما برای تنظیم افزایش دما فعال میشود. آب حاصل از برفکها در یک ظرف کوچک تخلیه شده که در هوا تبخیر میشود. سنسور اگر احساس کند که دما از صفر درجه سانتیگراد بالاتر رفته، به طور خودکار کویلهای گرمایش را خاموش میکند. البته این سیستم نسبت به فناوری خنککنندهی مستقیم به انرژی بیشتری نیاز دارد زیرا گرمایش کویلها انرژی بیشتری مصرف میکند.
مزایای یخچالهای بدون برفک
مزایایی که سبب شده مردم به خرید یخچال بدون برفک علاقه نشان دهند در ۵ مورد خلاصه میشوند.
عدم تجمع برفک روی دیوارهها
همانطور که اشاره شد، یخچالهای بدون برفک دارای یک کویل گرمایش داخلی هستند که هر شش ساعت یخچال را گرم میکند. سنسور داخل آن، درست زمانی که دما به صفر درجه سانتیگراد میرسد، این کویل را خاموش میکند. این فرایند اجازه نمیدهد برفک در داخل یخچال جمع شود. در نتیجه، نیازی به برفکزدایی دستی نیست.
تعمیر و نگهداری کم
در فناوری بدون برفک نیاز به نگهداری کمتر خواهد بود که این ویژگی یک مزیت بزرگ محسوب میشود. با یخچال بدون برفک، سالی یک بار فقط تمیز کردن فضای داخلی یخچال و فریزر کافی است.
بدون خسارت سرمازدگی
یخچالهای نسل قدیم نه تنها در فریزر، بلکه روی مواد غذایی داخل یخچال نیز یخ جمع میکردند. تجمع یخ روی غذا میتواند طعم و بافت آن را از بین ببرد و ارزش غذایی آن را کاهش دهد. با استفاده از فناوری بدون برفک، غذا را میتوان برای مدت طولانیتری بدون از دست دادن ارزش غذایی خود نگهداری کرد.
ترموستات داخلی
یخچالهای بدون برفک ترموستات داخلی نیز دارند. یخچالهای قدیمی، دمای خود را به طور دقیق کنترل نمیکردند اما با ظهور مدلهای جدید، افراد میتوانند دمای یخچال را به دلخواه خود کنترل کنند. این کار باعث میشود تا دما و رطوبت ثابت در یخچال وجود داشته باشد و باعث ماندگاری بیشتر مواد غذایی خواهد شد.
فضای ذخیرهسازی بیشتر
فناوری بدون برفک معمولاً در یخچالهای دو درب یافت میشود. یک یخچال فریزر دو درب حدود ۵۰ تا ۶۵۰ لیتر ظرفیت دارد. این ظرفیت، فضای بزرگی را برای ذخیرهی تمام مواد غذایی شما در اختیارتان قرار میدهد. دیگر مجبور نیستید باقیماندهی غذا را فقط به این دلیل که فضایی در یخچال وجود ندارد، دور بریزید. یخچال دو درب برای یک خانوادهی بزرگ مناسب است.
معایب یخچالهای بدون برفک
با وجود مزایای یخچالهای بدون برفک این دستگاه معایبی هم دارد که ممکن است شما را موقع خرید آنها دچار تردید کنند.
قیمت زیاد
این یخچالها در مقایسه با یخچالهای قدیمی گرانتر هستند زیرا از فناوریهایی استفاده میکنند که گرانبهاتر است و همچنین اکثراً یخچالهای دو درب هستند که باعث گرانتر شدن آنها میشود.
مصرف انرژی بیشتر
یخچالهای بدون برفک همچنین نسبت به یخچالهای نسل قدیم انرژی بیشتری مصرف میکنند. این یخچالها یک کویل گرمایش داخلی دارند که از تجمع برفک در فریزر جلوگیری میکند. با روشن و خاموش شدن دورهای کویل حرارتی، برق بیشتری مصرف میشود. بنابراین، قبض برق شما ممکن است کمی بیشتر از حد معمول افزایش یابد.
سر و صدای بیشتر
صدای این یخچالها نسبت به یخچالهای قدیمی کمی بیشتر است زیرا دائماً با یک فن کار میکنند. بنابراین عملکرد آن کمی پر سر و صداتر است. البته با ابداع فناوریهای جدیدتر، این مشکل برطرف شده است.
خشک کردن غذا
یخچال بدون برفک برای جلوگیری از تجمع یخ تغییرات دمایی را تجربه میکند. این امر روی غذا تاثیر گذاشته و باعث خشک شدن آن میشود که ممکن است منجر به هدر رفتن غذا شود.
علت یخ زدن داخل یخچال چیست؟
مسائلی مانند سازماندهی نامناسب یخچال، مسدود شدن دریچهی هوا یا نشتی واشر درب میتواند علت یخ زدن داخل یخچال بدون برفک باشد. همچنین ممکن است قطعات یخچال مانند سنسور دما یا پنل کنترل برای کمک به حفظ دمای ثابت داخلی نیاز به تعویض داشته باشند. بیشتر مشکلاتی که باعث یخ زدن داخل یخچال میشوند، راهحلهای سریع و سادهای دارند. در ادامه به رایجترین این مشکلات اشاره میکنیم.
۱. مسدود شدن دریچهی هوا
دریچههای هوا در یخچال معمولاً در دیوارهی پشتی قرار دارند و هوا را به گردش در میآورند تا دما در سراسر یخچال ثابت بماند. اگر چیزی این دریچهی هوا را مسدود کرده باشد، ممکن است متوجه یخ زدن قسمت پشتی داخل یخچال شوید. مطمئن شوید که اشیای داخل یخچال خود را به خوبی سازماندهی کردهاید و فضایی را در اطراف دریچهی هوا برای گردش جریان هوای یکنواختتر آزاد بگذارید.
۲. تنظیم دمای نادرست
یخچالها زمانی که بین ۰ تا ۴.۴ درجه سانتیگراد تنظیم شوند، بهترین عملکرد را دارد و دمای ۳.۳ تا ۴.۴ درجه سانتیگراد برای نگهداری از بیشتر غذاها ایدهآل است. بررسی کنید که تنظیمات خنک کنندهی یخچال شما در محدودهی بهینه قرار داشته باشد. اگر چنین نبود، تنظیمات دما را به صورت دستی تنظیم کرده و ۲۴ ساعت صبر کنید تا مشکل برطرف شود. اگر متوجه شدید که باز هم یخچال یخ میزند، ممکن است دلیل آن، سنسور دمای یخچال یا پنل کنترل باشد.
۳. مشکل در سنسور دما
سنسور دما در یخچال شما دمای داخلی محفظه را اندازهگیری میکند و به سیستم خنک کنندهی یخچال سیگنال میدهد تا در هنگام نوسان دما روشن و خاموش شود. اگر سنسور دما خراب شده و به درستی کار نکند، دمای داخلی یخچال را به دقت اندازهگیری نمیکند که منجر به یخ زدن داخل یخچال میشود.
میتوانید با قرار دادن یک لیوان آب در قفسهی بالایی یخچال به مدت ۲۴ ساعت، سنسور دما را به صورت دستی تست کنید. سپس دمای آب را با دماسنج آشپزی بررسی کنید. اگر دمای آب، ۲ درجه از تنظیمات خنککننده یخچال بیشتر باشد، ممکن است زمان تعویض سنسور دما فرا رسیده باشد.
۴. مشکل در پنل کنترل
اگر بررسی کردید که دمای یخچال به درستی تنظیم شده اما یخ زدن داخل یخچال ادامه دارد، ممکن است مشکل از پنل کنترل باشد. اگر پنل کنترل، کارایی نداشته باشد، ممکن است در حالت Showroom، demo یا Sabbath باشد.
میتوانید با تنظیم مجدد یخچال، برد کنترل را عیبیابی کنید. کافی است یخچال را از برق بکشید، سپس ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید و دوباره آن را به برق وصل کنید. تنظیمات دما را انجام دهید و پنل کنترل را تست کنید تا ببینید به درستی کار میکند یا نه. اگر شک دارید که پنل کنترل معیوب باعث یخ زدن داخل یخچال شده است، با یک تعمیرکار یخچال تماس بگیرید.
۵. خراب شدن واشر درب
واشر درب یخچال، یک درزگیر لاستیکی است که به حفظ هوای سرد در داخل محفظه یخچال کمک میکند. اگر واشر تاب خورده یا پاره شده باشد، هوای سرد را به داخل اتاق آزاد میکند و این کار یخچال را مجبور میکند تا برای حفظ تنظیمات دما بیش از حد کار کند و در نهایت ممکن است داخل یخچال یخ بزند.
میتوانید واشر درب یخچال خود را با بستن یک تکه کاغذ صاف در داخل درب یخچال تست کنید. پس از بسته شدن در، کاغذ را بکشید. اگر با مقاومت کم یا بدون مقاومت برداشته شود، ممکن است زمان تعویض واشر در رسیده باشد. حتما این کار را از بالا به پایین درب یخچال انجام دهید تا درزهای مشکلساز احتمالی را پیدا کنید.
۶. کثیف شدن کویلها
کویلهای کندانسور یخچال معمولاً در قسمت پایین و جلو و یا در پشت قرار داشته و گرمای جذب شده از محفظهی یخچال را آزاد میکنند. جرم گرفتن کویلهای کندانسور ممکن است کمپرسور یخچال را مجبور کرده تا برای خنک شدن بیشتر کار کند که میتواند منجر به خنک شدن بیش از حد و یخ زدن داخل یخچال شود.
همیشه قبل از دسترسی به کویلهای کندانسور، دفترچه راهنمای آن را برای آگاهی از توصیههای احتمالی مطالعه کنید.
۷. روشن شدن یخساز و نرسیدن آب به آن
یخساز یخچال به طور مداوم در حال تبدیل آب به یخ است. اگر یخساز در وضعیت روشن یا On تنظیم شده اما به منبع آب متصل نباشد، ممکن است هوای سرد زیادی را وارد محفظهی یخچال کند و باعث یخ زدن داخل یخچال شود.
شما میتوانید با اتصال یخساز خود به منبع آب برای تولید یخ، یا با قرار دادن یخساز در وضعیت خاموش یا Off، این مشکل را برطرف کنید.
علت یخ زدن داخل فریزر بدون برفک
یخ زدن داخل فریزر بدون برفک نیز ممکن است دلایل بسیاری داشته باشد که ۳ مورد از آنها رایجتر هستند.
۱. مشکل در ترموستات
اگر فریزر بدون برفک شما به خصوص در اطراف اواپراتور یا تبخیرکنندهی برفک، یخ زده، ممکن است مشکلی در ترموستات آن وجود داشته باشد. این نوع فریزر دارای یک هیتر برای ذوب برفک است تا از یخزدگی آن جلوگیری کند. ترموستات، برق هیتر را تامین میکند و هنگامی که چرخهی یخزدایی کامل شد، به آن سیگنال خاموش شدن را میدهد. شما میتوانید با استفاده از یک مولتی متر عملکرد ترموستات را آزمایش کنید. ترموستات باید در دمای انجماد داخل فریزر پیوستگی داشته باشد و زمانی که دما بالای ۲.۵ درجه سانتیگراد است مدار آن باز باشد. عدم پیوستگی به این معنی است که ترموستات، هیتر را تغذیه نمیکند و منجر به یخ زدگی در فریزر میشود.
۲. مشکل در درب فریزر یا واشر آن
اگر داخل فریزر شما یخ زده است، ممکن است به دلیل شکستگی درب یا واشر آن باشد. واشر یک درزگیر غیرقابل نفوذ بین در و اتاقک فریزر ایجاد میکند تا هوای داخل را سرد نگه دارد. اگر واشر آسیب دیده باشد، ممکن است هوای گرم و مرطوب به داخل فریزر راه پیدا کند که در تماس با سطوح سرد یخبندان داخل فریزر باعث یخزدگی میشود. اگر واشر مدل بدون برفک شما نشتی داشته باشد، یخ زدگی روی اواپراتور (قطعهی تبخیرکنندهی برفک فریزر) ایجاد میشود. به این معنی که کمپرسور باید بیش از حد معمول کار کند. واشر را از نظر نشتی یا آسیب بررسی کنید. اگر یخزدگی مختص یک منطقه باشد، احتمالاً محل نشتی واشر است. در صورت مشاهدهی هرگونه ترک یا آسیب روی واشر، آن را تعویض کنید.
۳. مشکل در تایمر دیفراست (یخزدا)
اگر متوجه یخزدگی در فریزر خود شدید، شاید علت آن، وجود مشکلی در تایمر دیفراست باشد. در مدلهای فریزر بدون برفک، از یک هیتر (گرمکن) یخزدا برای ذوب یخ قبل از تجمع آن روی کویل اواپراتور استفاده میشود. تایمر به هیتر سیگنال میدهد که در فواصل زمانی معین روشن شود تا کارکرد مؤثری داشته باشد. اگر تایمر مشکلی داشته باشد یا از کار بیفتد، هیتر مانند همیشه عمل نمیکند و ممکن است کمپرسور به طور مداوم کار کند. برای شروع چرخه یخزدایی میتوانید تایمر یخزدا را به صورت دستی روشن کنید. اگر سایر اجزا به طور معمول کار کنند، به این معنی است که تایمر معیوب است و باید تعویض شود.
کلام آخر
با وجود این که مسائل بالا رایجترین دلایلی هستند که باعث یخ زدن داخل یخچال میشوند اما عوامل دیگری نیز میتوانند به این ایجاد مشکل کمک کنند. جایی که یخچال شما قرار میگیرد، تأثیر قابل توجهی بر عملکرد آن دارد. اگر یخچال در یک محیط گرم یا خیلی نزدیک به منابع گرمایی مانند اجاق گاز یا نور مستقیم خورشید قرار داده شود، ممکن است با خنک کردن بیش از حد، سعی در جبران آن گرما داشته باشد. پس حتماً در نظر داشته باشید که یخچال باید در مکانی با تهویهی مناسب و به دور از منابع گرما قرار داده شود.
یکی دیگر از دلایل احتمالی یخ زدن یخچال و فریزر، بار بیش از حد داخل آن است. پر کردن بیش از حد یخچال و فریزر جریان هوا را محدود میکند و نقاط سردی ایجاد میشود که حتی ممکن است غذای داخل آن نیز یخ بزند. به همین ترتیب، یخچالی که بیش از حد خالی باشد نیز میتواند باعث سرد شدن بیش از حد دستگاه شود. سعی کنید یخچال خود را حدود سهچهارم پر نگه دارید و از مسدود کردن دریچههای هوای داخل دستگاه خودداری کنید. تعمیر و نگهداری منظم، از جمله تمیز کردن کویلها، بازرسی واشر و بررسی ترموستات، میتواند از بسیاری از مسائلی که در بالا بحث شد جلوگیری کند. همچنین برای تشخیص زودهنگام مشکلات احتمالی، بازرسیهای سالانه را با یک تعمیرکار حرفهای لوازم خانگی در نظر داشته باشید.
منابع: tcl , habcomfg , universalappliancerepair