۱۰ فیلم که به توصیهی فرانسیس فورد کاپولا باید ببینید
فرانسیس فورد کاپولا، فیلمساز سرشناس آمریکایی، در طول سالیان سال توانسته فیلمهای بزرگی را کارگردانی کند، اما ما در اینجا میخواهیم فیلمهای مورد علاقه او را معرفی نماییم. فرانسیس فورد کاپولا به خاطر آثار کلاسیکی مانند «پدرخوانده»، «اینک آخرالزمان» و «مکالمه» به خوبی شناخته شده است. کاپولا در طول پنج دهه از زندگی حرفهای خود، هم در تولید فیلمهای بلاکباستر و هم کلاسیک خوش درخشید و به شدت مورد تحسین قرار گرفتند.
فرانسیس فورد کاپولا پس از جنبش جدید هالیوود یعنی در اواخر دهه ۶۰ و ۷۰ پای به عرصه فیلمسازی نهاد. این دوره از سینمای هالیوود به واسطه دیدگاههای منحصربهفرد فیلمسازان آن که در برابر فیلمهای کلاسیک هالیوود ایستادند و سبب شدند که دوره جدیدی در هالیوود رقم بخورد شناخته میشود.
- تمام فیلمهای فرانسیس فورد کاپولا از بدترین تا بهترین
- بازی اینک آخرالزمان با حضور فرانسیس فورد کاپولا ساخته میشود
- تمام شخصیتهایی که کلینت ایستوود رد کرد؛ از سوپرمن تا جیمز باند
فیلمسازانی مانند استیون اسپیلبرگ، دنیس هاپر، مایکل چیمینو و استنلی کوبریک در این دوران توانستند شهرتی برای خود دست و پا نمایند. کاپولا یکی از موفقترین فیلمسازان دهه ۷۰ بود. با این حال، این دوره از سینمای آمریکا در دهه ۸۰ با شکست فیلمهای تجاریای مانند «دروازه بهشت» به کارگردانی مایکل چیمینو به پایان رسید.
یکی از ویژگیهای تعیینکننده فیلمهای کاپولا، توانایی این کارگردان در انطباق با انواع ژانرهای مختلف و تولید فیلمهای حماسیای با بودجه کلان و برخی پروژههای مستقل است. در حقیقت کاپولا یکی از معدود کارگردانانی است که هم در فیلمهای ترسناک کمپی و گوتیک مانند «دراکولای برام استوکر» و هم فیلمهای درام شخصی مانند «اهل باران» خوش درخشیده است. بنابراین منطقی است که آثار مورد علاقه او نیز از فیلمهای کلاسیک هالیوود تا فیلمهای هنری اروپا متنوع باشند. بنابراین با در نظر گرفتن این موضوع، ما در اینجا میخواهیم ۱۰ فیلم مورد علاقه او را معرفی نماییم.
۱. خاکسترها و الماسها (Ashes And Diamonds)
- کارگردان: آندری وایدا
- بازیگران: ژبیگنی سیبولسکی، بوگومیو کوبی یلا، باربارا کرافتوونا
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
«خاکسترها و الماسها» یک فیلم درام لهستانی محصول ۱۹۵۸ به کارگردانی آندری وایدا است. دو قاتل پس از اینکه نقشهشان برای کشتن یکی از روسای حزب کارگران لهستان با شکست مواجه میشود، به هتلی میرسند و در آنجا یکی از آنها عاشق یک خدمتکار میشود. آنچه که در ادامه اتفاق میافتد چشمان مخاطب را به روی اوضاع سیاسی پسا جنگ لهستان باز میکند. ماچیک، سرباز سابق ارتش داخلی، در این داستان غمانگیز باید بین عشق یا زندگی خشونتآمیز یکی را انتخاب کند. ترکیب هیجانانگیز فیلمبرداری مدرن و رئالیسم اجتماعی، یادآور نوعی زیباییشناختی است که کاپولا به کرات در شاهکارهای خود از آنها بهره برده است، بنابراین جای تعجب نیست که «خاکسترها و الماسها» منبع الهام این فیلمساز برجسته آمریکایی باشد.
۲. بهترین سالهای زندگی ما (The Best Years Of Our Lives)
- کارگردان: ویلیام وایلر
- بازیگران: میرنا لوی، فردریک مارس، دانا اندروز
- تاریخ انتشار: ۱۹۴۶
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۸ از ۱۰۰
درام حماسی «بهترین سالهای زندگی ما» اثر ویلیام وایلر داستان زندگی سه جانباز جنگ جهانی دوم را دنبال میکند که به خانه بازمیگردند اما درمییابند که زندگیشان برای همیشه تغییر کرده است. این فیلم که شبیه به فیلم کلاسیک آندری وایدا است، به تغییرات اجتماعی و فرهنگی رخ داده در دوران پسا جنگ میپردازد. فیلم وایلر بیشتر به این موضوع میپردازد که جانبازان چگونه میتوانند زندگی عادی خود را دوباره از سر بگیرند و با این واقعیت که هرگز نمیتوانند به معصومیت زندگی قبل از جنگ خود بازگردند کنار بیایند. علاقه کاپولا به تأثیرات جنگ بر روی روان سربازان در فیلمهایی مانند «اینک آخرالزمان» یا آمریکای پس از جنگ در «پدرخوانده»، به وضوح مشهود است و در واقع میتوان گفت فیلمهایی همانند «بهترین سالهای زندگی ما» در این مسیر الهامبخش او بودهاند.
۳. ولگردها (I Vitelloni)
- کارگردان: فدریکو فلینی
- بازیگران: آلبرتو سوردی، فرانکو فابریتزی، فرانکو اینترلنگی
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۳
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
علاقه کاپولا به درامهای پس از جنگ در یکی دیگر از فیلمهای این لیست تحت عنوان «ولگردها» که به کارگردانی فدریکو فلینی ساخته شده به وضوح مشهود است. این فیلم انتخاب جالبی است چراکه در واقع یکی از فیلمهای کمتر شناخته شده فدریکو فلینی به حساب میآید. این فیلم در دهه ۱۹۵۰ به روایت داستان زندگی پنج مرد جوان ایتالیایی در یک شهر کوچک ساحلی میپردازد. شخصیتهای اصلی زمان خود را صرف پرسه زدنهای بیهدف میکنند اما در طول فیلم متوجه میشوند که بهتر است دیگر دست از علافی بردارند و بزرگ شوند. این فیلم یکی از فیلمهایی است که در رشد کارهای هنری فدریکو فلینی نقش بسزایی را ایفا میکند و سبب شکوفایی او در عرصه کارگردانی شد.
۴. آدم بد راحت میخوابد (The Bad Sleep Well)
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: توشیرو میفونه، تاکاشی شیمورا، چیشو ریو
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
اولین فیلم از دو فیلم آکیرا کوروساوا که در لیست فیلمهای مورد علاقه فرانسیس فورد کاپولا قرار دارند، معمای جنایی محصول سال ۱۹۶۰، تحت عوان «آدم بد راحت میخوابد» است. کاپولا یک بار در مورد این فیلمساز برجسته ژاپنی گفت: «ویژگیای که آکیرا کوروساوا را متمایز میکند این است که او یک یا دو شاهکار نساخته بلکه، هشت شاهکار ساخته است». پس جای تعجبی وجود ندارد که ببینیم نام کوروساوا دو بار در این لیست ذکر شده است. «آدم بد راحت میخوابد» یک فیلم مهیج مبتنی بر انتقامجویی درباره مرد جوانی است که با دختر یک تاجر فاسد ازدواج میکند تا انتقام خودکشی پدرش را از آنها بگیرد. این فیلم به خاطر نگاه تراژیک و نیهیلیستیاش مورد توجه قرار گرفته و به وضوح میتوان تاثیر آن را بر برخی از سکانسهای توام با بدبینی فیلمهای کاپولا مشاهده نمود.
۵. یوجیمبو (Yojimbo)
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: توشیرو میفونه، تاتسویا ناکادی، ایسوزو یامادا
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۱
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
فیلمهای آکیرا کوروساوا به طرق مختلفی بر بسیاری از فیلمسازان آمریکایی تاثیر گذاشتهاند، بنابراین تعجبآور نیست که دو فیلم او در میان فیلمهای مورد علاقه کاپولا وجود داشته باشند. با این حال، ارتباط بین فیلم کلاسیک کوروساوا محصول سال ۱۹۶۱ که «یوجیمبو» نام دارد و سبک فیلمسازی کاپولا ممکن است چندان معلوم نباشد، زیرا این فیلمساز آمریکایی هرگز هیچ فیلم سامورایی نساخته است و چندان علاقهای به ساخت فیلمهای اکشن هم ندارد. با این حال، حس و حالی که کوروساوا به واسطه ترکیب صحنهها ایجاد میکند و مهارت او در ایجاد تنش از طریق تدوین دقیق، الهامبخش بسیاری از فیلمسازان ماهر در ژانرهای مختلف بوده است.
۶. آواز در باران (Singin’ In The Rain)
- کارگردان: جین کلی
- بازیگران: جین کلی، دونالد اوکانر، جین هیگن
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
با توجه به علاقه شدید فرانسیس فورد کاپولا به فیلمهای موزیکال، همانطور که در «یکی از قلب» و «تترو» به وضوح مشهود است، جای تعجب نیست که یکی از فیلمهای موزیکال کلاسیک هالیوود مانند «آواز در باران» در این لیست جای گرفته باشد. کمدی رمانتیک جین کلی و استنلی دانن درباره سه بازیگری است که در حال گذار از فیلمهای صامت به فیلمهای ناطق هستند. این فیلم یکی از محبوبترین و تحسین شدهترین فیلمهای هالیوود دهه ۵۰ است و به احتمال زیاد خاطرهای نوستالژیک برای کاپولا که در آن زمان تنها ۱۳ سال داشت به حساب میآید.
۷. سلطان کمدی (The King Of Comedy)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، جری لوئیس، دایان ابوت
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
«سلطان کمدی» اثر مارتین اسکورسیزی یک کمدی تاریک طنزآلود درباره یک استندآپ کمدین متوهم با بازی رابرت دنیرو است که آرزو دارد در یک شوی معروف حضور پیدا کند. این فیلم نگاهی عمیق به زندگی سلبریتیها و کارهایی که آنها برای رسیدن به شهرت انجام میدهند میاندازد. این فیلم که در ژانر کمدی سیاه ساخته شده فیلمی تاثیرگذار است زیرا میتوان کاراکتر دنیرو را همانند جوکر تصور کرد.
۸. گاو خشمگین (Raging Bull)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، جو پشی، فرانک وینسنت
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۴ از ۱۰۰
دومین فیلم اسکورسیزی که در این فهرست جای گرفته، «گاو خشمگین»، یک فیلم بیوگرافی ورزشی است که بر اساس زندگی قهرمان بوکس میان وزن، جیک لاموتا، ساخته شده است. در واقع یکی از تحسینشدهترین آثار این فیلمساز، «گاو خشمگین» است که در ژانر بیوگرافی ساخته شده و در آن از فیلمبرداری سیاه و سفید برای به تصویر کشیدن فراز و نشیبهای زندگی یک بوکسور استفاده شده است.
۹. آپارتمان (The Apartment)
- کارگردان: بیلی وایلدر
- بازیگران: جک لمون، شرلی مک لین، فرد مک موری
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۴ از ۱۰۰
«آپارتمان» یک فیلم کمدی کلاسیک محصول سال ۱۹۶۰ است که داستان یک کارمند بیمه با بازی جک لمون را روایت میکند که برای اینکه موقعیتش در محل کار بهتر شود، به مافوقهای خود اجازه میدهد تا از آپارتمانش برای مسایل شخصیشان استفاده کنند. وجود کاراکترهای دوستداشتنی، دیالوگهای طنزآمیز و ساختار بینقص، باعث گردیدهاند که «آپارتمان» اثر بیلی وایلدر بهعنوان یکی از بهترین کمدیهای آمریکایی شناخته شود.
۱۰. طلوع: آواز دو انسان (Sunrise: A Song Of Two Humans)
- کارگردان: فردریش ویلهلم مورنائو
- بازیگران: جرج اوبرایان، جنت گینور، ادی بولند
- تاریخ انتشار: ۱۹۲۷
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۸ از ۱۰۰
قدیمیترین فیلم مورد علاقه فرانسیس فورد کاپولا در میان این ۱۰ فیلم، درام عاشقانه فردریش ویلهلم مورنائو است که در سال ۱۹۲۷ ساخته شده و «طلوع: آواز دو انسان» نام دارد. ترکیب طراحی هنری آلمانی با عاشقانههای هالیوود و همچنین تغییر لحن فیلم، ویژگیهایی هستند که این فیلم را به یکی از فیلمهای کلاسیک برتر هالیوود تبدیل نمودهاند. در حقیقت میتوان گفت فضای افسانهای، مناظر شهری و دکورهای منحصربهفرد این فیلم، الهامبخش فرانسیس فورد کاپولا بودهاند.
منبع: screenrant