یک جرم فسیل شده نزدیک کهکشان درخشان آندرومدا کشف شد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
کهکشان کم‌نور پگاسوس 5 در کهکشان آندرومدا

یک ستاره‌شناس آماتور، یک جرم فسیل شده از اوایل کیهان را در نزدیکی کهکشان درخشان آندرومدا پیدا کرد.

«جوزپه دوناتیلو» (Giuseppe Donatiello) در داده‌های بایگانی شده‌ی دوربین وزارت انرژی آمریکا که برای شکار انرژی تاریک طراحی شده است، یک کهکشان کوتوله‌ی بسیار کم‌نور، که اکنون «پگاسوس ۵» (Pegasus V) نامیده می‌شود، مشاهده کرد.

بدین ترتیب دانشمندان پس از آگاهی از مشاهدات او، با «تلسکوپ شمالی جمنای» (Gemini North) منطقه‌ی مورد نظر در آسمان را دقیق‌تر بررسی کردند و اکنون فکر می‌کنند که پگاسوس V ممکن است فسیلی از اولین کهکشان‌ها باشد که سرشار از ستاره‌های بسیار قدیمی است.

«میشل کالینز» (Michelle Collins) ستاره‌شناس دانشگاه ساری بریتانیا که سرپرستی این مطالعه را برعهده داشت، گفت: «این نخستین بار است که با استفاده از یک بررسی نجومی که به‌طور خاص برای این کار طراحی نشده بود، کهکشانی به این کم نوری در اطراف کهکشان آندرومدا کشف شد.»

این کهکشان اولین بار در داده‌های جمع‌آوری شده توسط تلسکوپ ۴ متری «ویکتور ام بلانکو» (Víctor M. Blanco) در رصدخانه‌ی بین آمریکایی «سرو تولولو» (Cerro Tololo) شیلی شناسایی شد. دوناتیلو در برنامه‌ی جست‌وجوی کهکشان‌های کوتوله‌ی آندرومدا که توسط «دیوید مارتینز-دلگادو» از مؤسسه‌ی علمی «اخترفیزیک آنجلس» (Astrofísica de Andalucía) اسپانیا انجام شده بود، شرکت کرد و چشمان تیزبین او این جرم را دید.

کهکشان آندرومدا

کهکشان آندرومدا، «مسیه ۳۱» (M31) که کهکشان کم‌نور تازه در نزدیکی آن کشف شده است.
Credit: Alan Dyer /VW PICS/Universal Images Group via Getty Images

به گفته‌ی دانشمندان این جرم تازه کشف شده که تنها مقادیر بسیار کمی از عناصر سنگین دارد، باید یک کهکشان قدیمی باشد. یافتن چنین جرمی از این جهت مهم است که ستاره‌شناسان انتظار دارند کهکشان‌های کم‌نور زیادی وجود داشته باشند اما در واقع تعداد بسیار کمی از آن‌ها تا کنون مشاهده شده است.

دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که چرا این شکاف اکتشافی در زمینه‌ی این کهکشان‌های کم‌نور و فسیل شده وجود دارد، اگرچه درخشش ضعیف، مطمئنا تشخیص آن‌ها را حتی توسط متخصصان سخت می‌کند.

اگر جست‌وجوهای آینده به نتیجه نرسند، ممکن است کل علم نجوم با مشکل مواجه شود. پژوهشگران آزمایشگاه ملی علوم آمریکا خاطرنشان کردند: «اگر واقعا کهکشان‌های کم‌نور کمتر از حد پیش‌بینی شده وجود داشته باشند، این امر به یک مشکل جدی در درک اخترشناسان از کیهان‌شناسی و ماده‌ی تاریک اشاره می‌کند.»

اعتقاد بر این است که ماده‌ی تاریک بخش زیادی از ساختار بنیادین جهان را تشکیل می دهد، اما چالش ستاره‌شناسان، نامرئی بودن آن برای جست‌وجو با تحقیقات تلسکوپی است. ما فقط می‌توانیم وجود آن را از طریق اثرات گرانشی روی اجرام دیگر درک کنیم. با این وجود امید می‌رود که چشمان تیزبین تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا، نور بیشتری را بر کهکشانهای اولیه بتاباند.

کالینز گفت: «این کهکشان فسیلی کوچک از کیهان اولیه ممکن است به ما کمک کند تا بفهمیم کهکشان‌ها چگونه شکل می‌گیرند و آیا درک ما از ماده تاریک درست است یا خیر؟

عکس کاور: کهکشان کم‌نور پگاسوس ۵ در نزدیکی کهکشان آندرومدا
Credit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA Acknowledgment: Image processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF’s NOIRLab), M. Zamani (NSF’s NOIRLab) & D. de Martin (NSF’s NOIRLab)

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما