۱۰ فیلم برنده اسکار که به مرور زمان فراموش شدند
اسکار یکی از مهمترین جایزههای سینما در جهان است و بالاترین جایزهای که میتوان کسب کرد، جایزهی بهترین فیلم است. همانطور که بسیاری از شاهکارهای برتر در تاریخ سینما، موفق به برد جایزهی اسکار بهترین فیلم نشدند، تعدادی از آثار سینمایی برندهی اسکار نیز به کلی فراموش شدهاند؛ حتی با وجود اینکه در سال اکران خود، مخاطبان و داوران را مجذوب خود کرده بودند. دلیل فراموش شدن آنها بیشتر به خاطر این است که لیاقت آنها در حد جایزه بهترین فیلم نبوده یا فقط در زمان خود، تجربهی جدید و جذابی بودهاند و در طولانی مدت نتوانستند که ارزش خود را ثابت کنند. نزدیک به ۹۰ فیلم از زمان شروع اسکار تا به امروز برندهی جایزهی بهترین فیلم اسکار شدهاند ولی در طول زمان، فقط تعداد محدودی توانستند در طول سالها در خاطر مخاطبان خود بمانند. در حقیقت بیشتر فیلمهای برندهی اسکار در سالهای پیش از ۱۹۶۰ فراموش شده به حساب میآیند؛ به همین دلیل، ۱۰ فیلم از هر دههی قرن گذشته که بیشتر از همه به فراموشی سپرده شدهاند را انتخاب کردهایم تا عدالت میان فیلمها رعایت بشود.
۱۰- نوای برادوی (The Broadway Melody)
- سال انتشار: 1929
- کارگردان: هری بومونت
- بازیگران: چارلز کینگ، بسی لاو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 5.۶ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 20 از ۱۰۰
این فیلم دومین اثر در تاریخ است که برندهی جایزهی بهترین فیلم در مسابقات اسکار شده است و در تناقضی بامزه، فیلم برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده است. اولین مسابقهی اسکار در واقع دو برنده بهترین فیلم داشته است. فیلم «بالها» که فیلمی در مورد جنگ جهانی اول است و فیلم «طلوع» که یکی از بهترین فیلمهای صامت تاریخ است. به فیلم «بالها» جایزه بهترین فیلم داده شد و «طلوع» جایزهی بهترین اثر هنری را گرفت. در واقع فیلم اول بخاطر سرگرم کنندگی و فیلم دوم بخاطر اقدامات هنری، هر دو برندهی جایزهی بهترین فیلم اسکار شدند. ولی فیلم «نوای برادوی» که دومین برندهی اسکار بهترین فیلم تاریخ است، یک اثر کلیشهای، خستهکننده و بدون هیچ جذابیتی است که احتمالا تنها دلیلی که برندهی بهترین فیلم شده، بخاطر حضور موسیقی و خوانندگی فیلم در اوایل حضور صدا در سینما بوده. سینمای ناطق برای مخاطبان زمان خود اتفاق جذابی بوده و داوران زمان فقط بر این اساس به فیلم جایزهی بهترین فیلم سال را دادهاند و در طول زمان «نوای برادوی» به فراموشی سپرده شده است.
۹- زیگفلد کبیر (The Great Ziegfeld)
- سال انتشار: 1936
- کارگردان: رابرت زی. لنرد
- بازیگران: لوئیز راینر، میرنا لوی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۶ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز به فیلم: 71 از ۱۰۰
فیلم «زیگفلد کبیر» یک فیلم برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده است که در دوران اخیر تقریبا هیچکس آن را ندیده است؛ و این موضوع بیدلیل هم نیست. «زیگفلد کبیر» یک فیلم سه ساعته است که زندگی یک تهیه کنندهی برادوی را از ابتدا تا انتها روایت میکند و این موضوع مسئله جذابی برای مخاطبهای امروزی نیست. البته این فیلم در تاریخ سینما اثر بی تأثیری نبوده. این فیلم در محکم کردن جایگاه فیلم بیوگرافی در آیندهی سینما تأثیر مهمی داشته و موفقیت این اثر در جوایز اسکار، باعث جدیتر گرفته شدن این سبک از داستانگویی شده است. فیلمهای زیادی در طول تاریخ بیوگرافی یک شخص بودهاند و برندهی اسکار شدهاند و «زیگفلد بزرگ» اولین فیلمی بود که این مسیر را به وجود آورد. با اینکه این فیلم تأثیرگذار بوده، ولی درنهایت فیلم به قدری جذابیت نداشته که در طول زمان به یاد بماند و به فراموشی سپرده شده است.
۸- قرارداد شرافتمندانه (Gentleman’s Agreement)
- سال انتشار: 1947
- کارگردان: الیا کازان
- بازیگران: گریگوری پک، دوروتی مک گوایر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 82 از ۱۰۰
فیلم «قرارداد شرافتمندانه» به هیچ عنوان فیلم ضعیفی نیست. بازیگر محبوب زمان «گریگوری پک» یک روزنامهنگار است که خود را جای یک یهودی جا میزند تا یهودیستیزی آمریکاییها در دوران پس از جنگ جهانی دوم آمریکا را مطالعه کند. داستان فیلم شجاعانه و انتقادی است و موضوع جذابی را نیز تحلیل و بررسی میکند ولی به اندازهای که شاید میتوانسته، در مباحثی که به آنها انتقاد داشته عمیق نمیشود و برای همین در طول سالها، نتوانسته به یاد مخاطب بماند و با اینکه آن سال بخاطر موضوع خود موفق بود ولی در سالهای اخیر به یک فیلم برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده تبدیل شده است.
۷- دور دنیا در هشتاد روز (Around the World in Eighty Days)
- سال انتشار: 1956
- کارگردان: مایکل اندرسون
- بازیگران: دیوید نیون، شرلی مکلین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۷ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 72 از ۱۰۰
«دور دنیا در هشتاد روز» یک اقتباس از رمان معروف ژول ورن با همین نام است که داستان آن همان چیزی است که نام اثر مطرح میکند؛ سفر به دور کره زمین در یک مدت زمان کوتاه آن هم در دورانی که هنوز تکنولوژی به شکلی که ما امروز میشناسیم پیشرفت نکرده بود. اینکه این فیلم در زمان خودش اثری موفق بوده کاملا قابل درک است. همانطور که رمان ژول ورن در سال ۱۸۷۲ اثری موفق بود چون آرزوهای انسانهای زمان خود را به تصویر میکشید. این فیلم نیز با فیلمبرداری خود در نقاط مختلف جهان، برای بسیاری از مخاطبان که تا حالا جاهای دیگر دنیا را ندیده بودند جذابیت زیادی داشته. ولی امروزه با ظهور اینترنت، این فیلم دیگر جذابیتی که زمان خود را داشته ندارد و «دور دنیا در هشتاد روز» به یک فیلم برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده تبدیل شده است.
۶- تام جونز (Tom Jones)
- سال انتشار: 1963
- کارگردان: تونی ریچاردسون
- بازیگران: آلبرت فینی، سوزانا یورک
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 81 از ۱۰۰
یک فیلم درام تاریخی کمدی که ماجراجوییهای یک پسر به نام «تام جونز» را روایت میکند، شاید در زمان خود برای داوران اسکار جذابیت داشته ولی در طول زمان، تاریخ مصرف آن منقضی شده و دیگر جذابیتی ندارد. تنها نکته درخشان این فیلم نقشآفرینی آلبرت فینی در نقش «تام جونز» است؛ وگرنه به غیر از آن، بازیگوشیها و شیطنتهای شخصیت اصلی که مهمترین نکته فیلم است در دوران حاضر تبدیل به اتفاقاتی عادی شده است و لحظات کمدی فیلم نیز به همین خاطر زیاد بامزه نیستند. این فیلم حتی به عنوان یک اثر کلاسیک نیز شناخته نشده و نوآوریهای زمان خود در مباحث تدوین و فرم روایی تبدیل به استانداردهای عادی شدهاند. «تام جونز» شاید در زمان خود اثر دلنشینی بوده، ولی حتی با جوایزی که برنده شده، در طول زمان به یک اثر برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده تبدیل شده است.
۵- پاتن (Patton)
- سال انتشار: 1970
- کارگردان: فرانکلین جی شافنر
- بازیگران: جرج سی. اسکات، کارل مالدن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۹ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 91 از ۱۰۰
از دهه ۷۰ میلادی به بعد، کمتر فیلم برندهی اسکاری است که کاملا به فراموشی سپرده شده باشد؛ ولی «پاتن» جزو معدود آثاری است که با توجه به هم دورههای خود (مانند «راکی» یا «پدرخوانده») و با در نظر گرفتن محبوبیتی که در زمان خود برای مخاطبان داشت، تقریبا در سالهای اخیر از آگاهی مردم پاک شده است. این فیلم داستان زندگی ژنرال جرج اس. پاتن و اقدامات مهم او در دوران جنگ جهانی دوم را روایت میکند. فیلم «پاتن» بسیار خوشساخت است ولی شاید یک درام تاریخی سه ساعته در مورد یک ژنرال جنگی برای نسلهای مدرن جذابیتی نداشته باشد. شاید این فیلم تقریبا از یادها فراموش شده، ولی نقشآفرینی «جرج سی اسکات» به قدری تماشایی است که بخاطر همین نقشآفرینی ارزش دیده شدن دوباره را دارد.
۴- رانندگی برای خانم دیزی (Driving Miss Daisy)
- سال انتشار: 1989
- کارگردان: بروس برسفورد
- بازیگران: مورگان فریمن، جسیکا تندی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 85 از ۱۰۰
«رانندگی برای خانم دیزی» یک اثر کمدی درام با حس و حالی نشاط آور است که موضوعات تعصبهای قدیمی و تأثیرات کهولت سن را به نمایش میگذارد. با اینکه فیلم بسیار خوشساخت است، صحبتهای یک مرد سیاهپوست و یک پیرزن در یک تاکسی برای دوران حال حاضر کمی خستهکننده به نظر میآید. آثار زیادی پس از این فیلم ساخته شدهاند که فقط با گفت و گو داستان را پیش میبرند و در به یاد ماندنی بودن موفقتر عمل کردهاند. احتمالا با گذشت زمان، این اثر که برندهی اسکار بهترین فیلم زمان خودش شده، بیشتر به فراموشی سپرده خواهد شد.
۳- بیمار انگلیسی (The English Patient)
- سال انتشار: 1996
- کارگردان: آنتونی مینگلا
- بازیگران: رالف فاینس، ژولیت بینوش
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 86 از ۱۰۰
یک رمانتیک درام تاریخی که اشک مخاطبان زمان خود را درآورد و برندهی اسکار بهترین فیلم زمان خودش شد. «بیمار انگلیسی» اثری است که لحظاتی جذاب دارد ولی شاید میتوان گفت که فیلم کاملا به فراموشی سپرده شده است. فیلم داستان زندگی مردی است که گذشتهی پیچیدهای دارد و زندگی عاشقانه او بخاطر حضورش در جنگ جهانی دوم آسیب دیده است. شاید تنها چیزی که از این فیلم به یاد مانده اشارهی یکی از شخصیتهای سریال کمدی «ساینفیلد» به فیلم باشد؛ که آن هم در مورد تنفرش از فیلم است! اینکه تنها چیزی که از فیلم به یاد مانده یک جوک توهینآمیز است، نشانه خوبی است که چرا «بیمار انگلیسی» یک اثر برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده است.
۲- تصادف (Crash)
- سال انتشار: 2004
- کارگردان: پل هیگس
- بازیگران: ساندرا بولاک، دان چیدل
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 74 از ۱۰۰
حتی زمانی که این اثر برندهی جایزه بهترین فیلم اسکار زمان خود شد، افراد زیادی با تعلق گرفتن جایزه به فیلم مخالف بودند و همین موضوع باعث شده که در طول زمان «تصادف» به کلی فراموش بشود. یک فیلم درام که موضوع تعصب و نژادپرستی در آمریکا را از طریق چند خط داستانی مختلف مورد تحلیل قرار میدهد. «تصادف» در تلاش برای اینکه عمیق بودن خود را به تصویر بکشد ناکام میماند. شاید این فیلم فقط به عنوان یک اثر برای اینکه نشان بدهیم چگونه در مورد موضوعات مهم صحبت نکنیم مناسب باشد؛ در غیر این صورت فیلم در دوران حاضر ارزش دیدن ندارد. اینکه این فیلم در آن زمان با فیلم «کوهستان بروکبک» که یک اثر درخشان است که هم مشکلات مهمی را به تصویر میکشد و هم تا سالها بعد از ساخت خود، همچنان مورد توجه است رقابت کرده و آن را شکست داده نیز باعث ناراحتی بسیاری شد. در نهایت «تصادف» به یک اثر برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده تبدیل شده است.
۱- آرگو (Argo)
- سال انتشار: 2012
- کارگردان: بن افلک
- بازیگران: بن افلک، جان گودمن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
- امتیاز منتقدان راتن تومیتوز: 96 از ۱۰۰
زمانی که «آرگو» با کارگردانی و نقشآفرینی بن افلک اکران شد، تشویقهای زیادی را به سمت خودش جذب کرد. فیلم موفق به دریافت نقدهای مثبت زیادی شد و در نتیجه در جوایز اسکار نیز موفق عمل کرد. داستان در مورد یک گروه نجات است که خود را به عنوان یک گروه فیلمسازی دروغین جا میزنند تا چند نفر که به اسارت گرفته شدهاند را نجات بدهند. با اینکه فیلم «آرتیست» که در دههی اخیر ساخته شده نیز یک فیلم برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده است، ولی به «آرگو» در دوران حاضر تقریبا دیگر هیچ اشارهای نمیشود؛ با اینکه فقط یک دهه از ساخت این فیلم گذشته است. فیلم اثر ضعیفی نیست و فراموش شدن آن نیز امری عجیب به نظر میرسد. شاید با گذشت زمان اشارههای بیشتری به آن بشود ولی در حال حاضر، این فیلم به عنوان یک فیلم برندهی اسکار بهترین فیلم فراموش شده شناخته میشود.
منبع: Collider