مواد غذایی مناسب زخم معده؛ از پیشگیری تا درمان
زخم معده یکی از بیماریهای رایج است که خیلی از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند و در برخی موارد، باعث ایجاد درد زیاد و طاقتفرسا میشود. برخی پزشکان معتقدند مصرف بیش از حد برخی مواد غذایی باعث شدیدتر شدن این مشکل میشود که از جمله این خوراکیها میتوان به نوشیدنیهای کافئین دار، الکل، فلفل و شکلات اشاره کرد؛ در نقطه مقابل، مصرف بعضی غذاها و خوردنیها به درمان و کنترل این زخم کمک میکند. در ادامه قصد داریم ابتدا به معرفی این بیماری و علائم آن بپردازیم و سپس به این سوال جواب دهیم که برای زخم معده چه غذاهایی مفید هستند.
زخم معده چیست؟
زخم معده یک بیماری گوارشی است که باعث میشود در هنگام غذا خوردن فرد احساس درد کند. گاهی این درد خفیف است و در برخی موارد شدت بیشتری دارد. تا چند سال پیش، محققان معتقد بودند که استرس، سیگار، عادات غذایی نادرست و غذاهای تند و مصرف بعضی داروها عامل اصلی این بیماری گوارشی هستند، اما طبق تحقیقات جدید علت اصلی این مشکل مصرف غذاهای آلوده به هلیکوباکتر پیلوری است.
هلیکوباکتر پیلوری توسط آب و غذای آلوده ممکن است وارد بدن ما شود و میتواند تا مدت طولانی زنده بماند. کار این باکتری این است که لایه پوششی دستگاه گوارش را از بین ببرد. با این وجود، نزدیک به دو سوم مردم دنیا این باکتری را دارند، اما دچار زخم معده نشدهاند. تنها در برخی افراد این باکتری لایه محافظ را از بین میبرد و باعث میشود اسید معده به قسمتهای آسیبدیده برخورد کند، در نتیجه زخم معده ایجاد میشود. اگر مراقب این زخم نباشید ممکن است عواقبی نظیر خونریزی، عفونت و التهاب داشته باشد.
زخم معده چه نشانههایی دارد؟
برای تشخیص دقیق زخم معده بهتر است به پزشک مراجعه کنید، ولی نشانههایی وجود دارد که میتوان به کمک آنها از احتمال وجود این زخم در معده مطلع شد. اگر شما با معده خالی احساس درد شدید دارید و این درد بین چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد، به احتمال زیاد زخم معده دارید و بهتر است سریعتر به پزشک مراجعه کنید. در زیر چند نشانه شایع این بیماری را آماده کردیم:
- سوءهاضمه
- آروغ یا سکسکه مکرر شدید
- حالت تهوع
- سنگینی در شکم و حس پر بودن
- نفخ
- رنگپریدگی پوست
- دلدرد مکرر و شدید
- استفراغ خونی
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- سرگیجه
- مدفوع تیره و سیاهرنگ
کدام مواد غذایی برای زخم معده خوب است؟
تا به اینجا درباره زخم معده و علائم آن صحبت کردیم، حال بهتر است سراغ خوردنیهایی برویم که به کمتر شدن این درد و درمان آن کمک میکنند. به کمک این موارد میتوانید مشکلات ناشی از این بیماری را کمتر کنید
عسل یک درمان عالی
همه ما از خواص عسل باخبر هستیم و میدانیم که از این شیرین کننده طبیعی میتوان برای درمان خانگی بیماریهای مختلف از جمله بهبود زخمهای پوستی، سوختگی و جلوگیری از برخی بیماریها استفاده کرد. شاید برای شما هم جالب باشد که یکی این خوردنی پرطرفدار به درمان زخم معده هم کمک میکند. از آنجایی که عسل خاصیت ضد میکروب هلیکوباکتر پیلوری دارد، بنابراین برای این بیماری بسیار مفید است. همچنین عسل علاوه بر اینکه قابلیت درمانی دارد، میتواند ریسک ابتلا به زخم معده را کاهش داده و به زمان بهبودی سرعت بخشد.
چای زنجبیل دشمن زخم معده
زنجبیل خواص درمانی زیادی دارد و به عنوان دارو برای محافظت از دستگاه گوارش شناخته میشود. از این گیاه پر خاصیت برای درمان بیماریهای مختلف گوارشی از جمله نفخ، گاستریت (التهاب معده) و زخم معده استفاده میشود. شما میتوانید به کمک زنجبیل، زخم معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری را هم کنترل کنید. همچنین برای پیشگیری از زخم معده ناشی از مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی هم کاربرد دارد. برای تهیه چای آن، یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل خشک یا دو قاشق چایخوری زنجبیل زنده شده را به همراه کمی آب جوش داخل قوری بریزید و پنج دقیقه روی حرارت غیرمستقیم و ملایم بگذارید تا دم بکشد. میتوانید از چایهای کیسهای با طعم زنجبیل نیز استفاده کنید. برای بیشتر شدن اثر آن توصیه میکنیم همراه عسل این چای را بنوشید.
استفاده از مواد غذایی فیبردار
تحقیقات نشان میدهند که اگر رژیم غذایی شما دارای فیبر بالا باشد، خطر ابتلا به زخمهای مختلف از جمله معده کمتر میشود. فیبرها به دو دسته نامحلول و محلول تقسیم میشوند و هر دو برای درمان این بیماری مفید هستند، اما تاثیر استفاده از مواد غذایی دارای فیبر محلول در کاهش خطر ابتلا به زخم بیشتر است. خوردنیهای زیر دارای فیبر محلول به میزان کافی هستند:
- جو دو سر
- حبوبات
- دانههای کتان
- جو
- آجیل
- برخی سبزیجات و میوهها مانند پرتقال، سیب و هویج
ویتامین A، یک انتخاب مناسب
اگر هنوز هم به دنبال جواب این سوال هستید که برای درمان زخم معده چی بخوریم، سراغ رژیم غذایی غنی از ویتامین A بروید. مصرف این ویتامین در کاهش درد زخم معده و درمان آن موثر است و اگر شما رژیمهای غذایی سرشار از بعضی میوهها و سبزیجات باشد، هم فیبر و هم این ویتامین را همزمان مصرف میکنید. از جمله خوردنیهای دارای ویتامین A میتوان به این موارد اشاره کرد:
- جگر
- هویج
- کلم پیچ
- کلم بروکلی
- سیبزمینی
- اسفناج و سبزیجات
سیر ضد باکتری زخم معده
سیر یکی از خوردنیهایی است که ضد باکتری این زخم عمل میکند و به درمان این بیماری کمک میکند. این ماده غذایی خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتریایی دارد و یکی از محبوبترین روشها برای درمان عفونتها است. مصرف سیر از پیشروی زخمها جلوگیری میکند البته نباید در مصرف آن زیادهروی کنید و تنها مصرف یک تا دو حبه سیر برای مقابله با اثرات هیلو باکترپیلوری کافی است.
آب زغالاخته هم موثر است
در رژیم غذایی که برای پیشگیری و درمان زخم معده در نظر میگیرید، نوشیدن یک فنجان آب زغالاخته در روز هم میتواند یک انتخاب خیلی خوب باشد، زیرا این نوشیدنی رشد هلیکوباکتر پیلوری در معده را کاهش میدهد. همچنین کمک میکند که هلیکوباکتر پیلوری در برابر آنتیبیوتیکها مقاوم نشود. البته فراموش نکنید که آب زغالاخته باکتریها را از بین نمیبرد، بلکه از تکثیر و گسترش آنها جلوگیری میکند.
مصرف این غذاها را محدود کنید
تغذیه مناسب در پیشگیری و درمان زخم معده تاثیر زیادی دارد. در نقطه مقابل، اگر تغذیه شما مناسب نباشد نه تنها احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر میشود، بلکه درد شدیدی نیز تجربه خواهید کرد. برخی مواد غذایی محرک معده محسوب میشوند و مصرف آنها برای کسانی که درگیر این بیماری هستند توصیه نمیشود. این مواد خوراکی شامل موارد زیر میشوند که بهتر است مصرف آنها را محدود کنید:
- قهوه
- شکلات
- غذاهایی با ادویه تند
- الکل
- غذاهای اسیدی مانند مرکبات و گوجهفرنگی
سخن پایانی
درد زخم معده گاهی شدید و غیر قابل تحمل است، ولی میتوان با مصرف بعضی خوراکیها و نوشیدنیها این درد را کاهش داد. در این مطلب سعی کردیم درباره مواد غذایی که برای پیشگیری و درمان این زخم مفید هستند، صحبت کنیم. فراموش نکنید که تغذیه در کنترل این بیماری گوارشی تاثیر زیادی دارد.